• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Strip album koji upravo citam

Started by Cornelius, 20-01-2007, 01:11:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

Alex

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

DušMan

Quote from: Meho Krljic on 08-09-2011, 22:16:38
Ali sad je pravi trenutak!!!! Mislim, ja sam za sada pročitao samo Justice League prvi broj i to je Geoff Johns koga ja ne mirišem i očekivano je prosečnjikavo i pored crteža Jima leeja... Ali Morrisonov Supermen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Simpatično, ali i hulno:

Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Meho Krljic

Melkor

Zavrsio sam Flashpoint i ostao prilicno hladan, ako izuzmemo emotivni kraj.

In other news: Locke & Key jebekevukolikojedobariodlicanigenijalan. Uf! Ona montaza flashbackova u prvom... taman kada pomislim da se malo ispucao naprave novi obrt i kompletno iznenadjenje. Prosto mi je zao sto je ovo delo u nastajanju.

In other other news: potpuno slucajno sam naleteo na Delisle-ov Pyongyang - A Journey in North Korea i takodje se odusevio. Nisam mogao da odem na spavanje dok ga nisam zavrsio (i zakasnio juce na posao, ali vredelo je).
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Meho Krljic

Dobar je Lok end Ki, zaista. Mnogo dobro piše Džo a i Gabriel izvrsno crta. A i, kako rekoh u kolumni na UPPSu, hardcover kolekcije su izvanredno lepe i prava je milina držati ih u rukama. Velike preporuke.

Meho Krljic

A inače, evo, vele da DC-jew New 52 ne samo da obara rekorde prodaje, nego i stripovi ostalih izdavača beleže porast prodaje. Bio je u pravu Tom Brevoort pre par tjedana kada je rekao da i Marvelu odgovoara kada se DC dobro prodaje:

http://www.newsarama.com/comics/new-52-still-breaking-sales-records-110923.html

Gaff

Habibi, Craig Thompson. Kao pesma je.
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

DušMan

Pesma bi trebala da bude nešto kao marš...

Gaffe, kad ga pre pročita? Pa izašao je tek pre neki dan.
No dobro, i ja ga upravo čitam i uživam u svakoj stranici.
Strip koji počinje sklapanjem interesnog bračnog odnosa između maloletne devojčice i matorog, debelog, ćelavog Arapina, ne može da ne bude dobar.

DušMan

Quote from: Melkor on 27-09-2011, 14:22:01
In other news: Locke & Key jebekevukolikojedobariodlicanigenijalan. Uf! Ona montaza flashbackova u prvom... taman kada pomislim da se malo ispucao naprave novi obrt i kompletno iznenadjenje. Prosto mi je zao sto je ovo delo u nastajanju
Dobro nam došao u klub (u kom smo samo Meho i ja zasad, ali nije to loše društvo, zar ne?).
Hill je ovde prosto briljantan, i rekao bih malčice genijalniji nego u svojim proznim delima. Moguće je da je to i zbog odlične kompatibilnosti sa Rodrigezovim crtežom, bez čije ruke ovaj strip sigurno ne bi bio ovoliko dobar.

Gaff

Ovaj novi Dark Knight nemož'biti veća šablonština neg'što jeste! I još "preokret", ili šta li je već to hulkovanje!? Razočaravajuće...

Gaff

Jonah Hex (All-Star Western) ispade najbolji od sve ovonedeljne dece.

Meho Krljic

Pa, Palmiotti i Gray Heksa pišu već godinama i to dobro, tako da, nije se očekivao preteran pad.

Gaff

Nisam do sada pratio Jonah Hex-a i ovo je pravo otkrovenje za mene. Pogotovo pored očajnog Dark Knight-a (most anticipated) i ostalih ovonedeljnih (The Flash se pokazao, takođe, kao pravi pogodak, dok je čak i Superman samo so-so) promašaja.

Samo da dodam, još, (bar mi se tako čini) da se već nazire da će većinu 'novih 52' povezati u ark.

Meho Krljic

Gaff

Meho Krljic

Onanija je najčešće dobra.

Ali, šalu na stranu, nisam znao šta da očekujem od Thompsona kada se odmakne od svog autobiografskog pristupa i Habibi me je prilično impresionirao. Ne tvrdim da je ovo IZVANREDAN strip, čak ni da je bolji od Blankets, ali je dobar, hrabar, sjajno napisan, još bolje nacrtan i tematski je originalan, a prilično pošten.

Giovanni Larsson

Quote from: Meho Krljic on 02-10-2011, 12:54:14Ali, šalu na stranu, nisam znao šta da očekujem od Thompsona kada se odmakne od svog autobiografskog pristupa i Habibi me je prilično impresionirao. Ne tvrdim da je ovo IZVANREDAN strip, čak ni da je bolji od Blankets, ali je dobar, hrabar, sjajno napisan, još bolje nacrtan i tematski je originalan, a prilično pošten.

Vrlo zanimljivo deluje. Tematika kao da si je ti, Meho, lično naručio  :lol:

zakk

QuoteNe, ozbiljno, Habibi je strip prepun seksa i nasilja i seksualnog nasilja i ako u sebi imate makar jednu kosku ljubitelja eksploatacije, sigurno ćete se više puta nasmešiti čitajući ga i nije čudo da Amerikanci ovako reaguju.
A ja se još pitam otkud da se Dušmanu dopalo :/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

cutter

Strašan je Habibi & dobro je da sam u pravi čas naleteo na Mehmetove hvalospeve od kojih kičma bude suva kao pustinja. Zapravo mi je Tompsonov opus do danas bio nepoznanica ali nakon neprekinutog double-billa, od Blanketsa do Habibija, evo spreman sam da suznih očiju potpišem kako se radi o jednom od (uvek!)malobrojnih vizionara koji danas rade u mediju.

Interesantan je motiv čamca, broda... plovila koji Tompson u oba stripa nudi kao sklonište, dakle kreveti u Blanketsima, izdignuti od poda koji se može preći samo jastukom koji predstavlja izmaštani splav i ova maltene jahta iz Habibija koja nije plod mašte ali se nalazi nasukana u sasvim nadrealnom okruženju peščanih dina. Golem broj strana nisam uspevao da vremenski pozicioniram strip te sam tu sporednu znatiželju zadovoljio odredivši ga kao svojevrsni arapski steampunk (gvozdena sokoćala, mreže cevi, straža sa onim naočarima), sve dok se ne pojavi tip sa najkama i jedno dubaističko okruženje iznad koga, a i u kome i dalje vrebaju stare navike. Mislim, koga briga za datum, jasno je da se radi o stepenastom putu kroz istoriju gde više perioda zapravo postoji simultano, od Talibana preko Sultana do naftnih Šeika i svih slojeva njihovih podanika i građana. Ali je čisto estetski fascinantno (i tu crtež najviše dolazi do izražaja) posmatrati nekoliko akcionih sekvenci u takvom okruženju, radi se o sasvim aladinovskom užitku dok traje. Mislim da je primarni motiv za dalja iščitavanja način na koji Tompson koristi jezik religije upreten u misaono tkivo njegovih junaka i njihovu borbu da objasne svet oko sebe i nedaće koje im se u njemu dešavaju; na trenutke me podseća na vrlo labavu varijantu onih knjiga '___ za početnike', labavu usled jednostavnosti kojom priča izušćuje vrlo kompleksne ideje pa i poučke na kojima počivaju dve danas dosta suprotstavljene civilizacije. Ni u jednom trenutku se ne čini da taj dualizam i razmimoilaženja u religijskim tumačenjima odvajaju narativ od likova i prelaze u nasumična, rigidna nagvaždanja o veronauci. Naprotiv, žrtvovanja do kaligrafije, sve zauzima svoje mesto u njihovom koordinatnom sistemu i obogaćuje priču. Mislim da tako sa strane čistog teksta - a u Habibiju pred kraj ima dosta kvadrata obogaćenih isključivo slovima – praćenje toka svesti koji je tako apstraktno isprepleten mami na dodatna čitanja.

Meho Krljic

Quote from: Giovanni Larsson on 02-10-2011, 14:41:26
Quote from: Meho Krljic on 02-10-2011, 12:54:14Ali, šalu na stranu, nisam znao šta da očekujem od Thompsona kada se odmakne od svog autobiografskog pristupa i Habibi me je prilično impresionirao. Ne tvrdim da je ovo IZVANREDAN strip, čak ni da je bolji od Blankets, ali je dobar, hrabar, sjajno napisan, još bolje nacrtan i tematski je originalan, a prilično pošten.

Vrlo zanimljivo deluje. Tematika kao da si je ti, Meho, lično naručio  :lol:

Jeste, dugo sam se nadao da će neki zapadni autor odraditi ozbiljan i pošten strip koji će se baviti islamom, da prepozna njegovu lepotu, ali da ga ne idealizuje. Habibi je svakako ozbiljan korak u ovu stranu. Mislim, Saccou svaka čast ali njegovi stripovi se zapravo ne bave time...

Quote from: zakk on 02-10-2011, 15:43:07
QuoteNe, ozbiljno, Habibi je strip prepun seksa i nasilja i seksualnog nasilja i ako u sebi imate makar jednu kosku ljubitelja eksploatacije, sigurno ćete se više puta nasmešiti čitajući ga i nije čudo da Amerikanci ovako reaguju.
A ja se još pitam otkud da se Dušmanu dopalo :/

Ali lepo je kako je Thompson to provukao sa ukusom. Mislim, ja eksploataciji, naravno aplaudiram, ali divno je kada je izvedena sa umetničkim opravdanjem  :lol:

Meho Krljic

I, evo cutter je sve rekao sa manje reči, a preciznije i ubojitije.

cutter

Ma kakvi, samo refleksija na tekst; a još kad si pomenuo Love Story, zaplakao sam i pre nego što sam otvorio cbr.

Father Jape

Budući da, na svoj nemali gubitak, ne pratim i ne konzumiram stripove, za ovog Thompsona sam upravo sad prvi put čuo. Ali bogami, taj Blankets izgleda tako da sam ga lansirao na vrh liste stvari za pročitati. Dakle ispred Kieronovog Phonograma, Clowesvog Wilsona, i Asteriosa Polypa od onog lika čije ime ne pamtim. -_-
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Da, Blankets bi mogao biti baš za tebe.

Meho Krljic

Evo malo rasprave o novim DC serijalima. Nismo uspeli da pokrijemo sve што је изашло, али треба нешто да се пише и наредног тједна.

Alex

Sve se pretvorilo u kompjuterske bućkuriše! :shock:
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

U kom smislu?  U smislu produkcije (fotošop postprocesovanje itd.), u smislu distribucije, ili u smislu zapleta?

cutter

Ja sam tražeći Morisonovog Supermena naravno prvo naleteo na Perezovog i Isusovog; pročitao sam kad je već početak sage, ali ne mogu reći da sam zapazio poseban potencijal pored toga što mi oštro lakirani crtež u ovom konkretnom slučaju bode oči. Ako bi se težište radnje pomerilo ka promiskuitetu Lois Lejn, to bih već pratio. Ovaj Cowboys zvuči odlično!

Meho Krljic

Dobar je Cowboys. Daću ti da čitaš čim mi stigne HC.

A Supermen je... nekako old skul, skroz me raznežio.

Alex

Quote from: Meho Krljic on 06-10-2011, 20:07:22
U kom smislu?  U smislu produkcije (fotošop postprocesovanje itd.),

Da, samo to.

Meho Krljic

Dobro, ima toga, ali nije svuda isto. Ben Oliver u Batwingu je recimo jak rimer baš toga što pominjemo, ali Perezov i Merinov Supermen ili Jurgensov Green Arrow su relativno old skul. Danielov Detective Comics ili Cappulov Batman su takođe sjajno crtani bez preterivanja sa procesovanjem. A Foremanov Animal Man ima mnogo kompjuterskih efekata ali njemu to sjajno leži...

milan

Quote from: cutter on 02-10-2011, 15:58:44
Strašan je Habibi

Zaista, meni najbolji strip ove i proteklih nekoliko godina. Mada, dok sam ga citao, nisam imao utisak da citam strip, i zato mi je nekako neukusno uporediti ga sa svim drugim stripovima koji izlaze na bilo kom kraju planete. Ovo nije strip ovo je nesto.... nevidjeno.

Meho Krljic

Doživeo si epifaniju.  :lol:  Fino. Još ćemo mi od tebe muslimana napraviti!!!

milan

A od novih 52 dopalo mi se mnogo vise naslova nego sto je to ljudski moguce. Aquaman, Wonder Woman, Batman, I, Vampire, OMAC, Swamp Thing, Animal Man, Stormwatch.... cak 80% mi se vise nego dopada, sto je zaista zapanjujuce!

Meho Krljic

Pa, da ali tebi se skoro sve što Marvel i DC izdaju po difoltu dopada.  :lol:  Mislim, scenarista bi morao da ti direktno opsuje majku da bi ti rekao neku lošu stvar o stripu!!!

A ja ću sledećeg tjedna da se pozabavim ovim drugim The New 52 stripovima. Ovog tjedna sam se bavio, kao, najvažnijima.

milan

Quote from: Meho Krljic on 07-10-2011, 11:24:34
  Mislim, scenarista bi morao da ti direktno opsuje majku da bi ti rekao neku lošu stvar o stripu!!!

Ali ako ubaci neki klifhenger u psovku, ili neko SNIKT! - onda mi je i to strava.

Meho Krljic

:lol:

Jesi li pročitao Schism do kraja, kad si već tu?

Moram da skrušeno priznam da me je Aaron oduševio. Propisan X-Men DOGAĐAJ sa uverljivom karakterizacijom i promenom status kvoa.

Meho Krljic

milan

Quote from: Meho Krljic on 07-10-2011, 13:24:51
:lol:

Jesi li pročitao Schism do kraja, kad si već tu?

Moram da skrušeno priznam da me je Aaron oduševio. Propisan X-Men DOGAĐAJ sa uverljivom karakterizacijom i promenom status kvoa.

Meni se dopalo sve do poslednje epizode. Genijalno mi je to sto ih upravo deca (kako ona u Helfajer klubu tako i njihova) cepaju na pola. Sam kraj je malo izgubio, nemam pojma - mozda zato sto su suvise lako unistili Sentinela. Ipak, straasno mi je prijalo da opet vidim Vulvija u Kjubertovoj izvedbi, to mi takvu nostalgiju budi, ne mogu opisati...

Meho Krljic

:lol:  Kjubert je sjajno uradio svoju epizodu. Meni je taj antiklimaks sa sentinelom prihvatljiv jer je težište ipak na svađi između Cyclopsa i Wolverinea i dopalo mi se što se ipak posvađaju i raziđu džentlmenski. Prilično sam napaljen na novi Ankeni i Wolverine & the X-Men jer mi je nekako šizma ispala zrela, svađa dvojice odraslih ljudi oko jasnih principijelnih stavova. I tuča im je bila dobra, jaka ali sa uvažavanjem i dobra referenca na Jean... Aaron me nije razočarao - naprotiv.

Father Jape

Pročitao prvu trećinu Blanketsa. Really hits the spot.

Meho Krljic

A meni je stigao Habibi i jebote kako ta knjiga izgleda uživo. Vredi svakog dolara koga sam dao na nju.

Father Jape

Deder Mehmete, uporedi ukratko Blankets i Habibija.

Meho Krljic

Pa, uradio sam to u onom tekstu na UPPS-u, nisam li?

Father Jape

Pa... ne bih znao, trudio sam se da ne pročitam taj tekst kako bih imao što manje detalja pre nego što sam krenem sa čitanjem.  :lol:
Mada sad kad sam završio Blankets, nema razloga da ga izbegavam!

U ostalim vestima, počeo sam malo Phonogram. Gospode bože koliko je taj strip nepatvoreno Kieron. Taman da nigde nije pisalo ko je autor, mislim da mi ne bi bilo potrebno više od tri strane da budem apsolutno siguran. A tek onaj tekst posle svakog broja....

Meho Krljic

Jeste. To je najkieronskiji od svih Kieronovih stripova (što je i normalno, pošto mu ostali ipak nisu autorski nego tezge) i mnogo, mnogo mi se dopao zbog toga. Imaš posle i Singles Club koji je prilično dobar, mada je Rue Britania meni bolji.

Father Jape

A u pravu si kad kažeš, sad pročitah i taj UPPS tekst, da nikako nije nužno deliti Kieronovu strast za baš *tom* muzikom na koju stalno referiše (mada se da štošta zanimljivo i oktriti ovim putem). Ako nismo izlazili baš u takve klubove, i slušali te ploče, izlazili smo u neke druge. Ta iskrena vera i posvećenost tematici će prodreti i do čitalaca kojima je strogo gledano njegov specificni milje stran.

Meho Krljic

Jeste, i taj jednostavni iskaz "muzika je magija" na koji se ovaj strip može svesti je nedvosmisleno dokazan putem Kieronove neumoljive strasti s kojom ga je pisao. Mislim, ja britpop stvarno ne mirišem ali osećam tu strast dok čitam Fonogram.

Father Jape

Hm, zaključio sam da čitam stripove samo kad sam emo.

Nevezano, za to, odlučio sam da stanem sa čitanjem Fonograma na kompjuteru, i sačekam da kupim papirnato izdanje. Nadam se da će se u jednom trenutku, kad i Kieron i Mekelvi sakupe još para i slave, i kad im dojadi mejnstrim, njih dvojica okupiti još jednom i prirediti treći Fonogram.
Ali ne posle toliko godina da kambek postane besmislen.

Meho Krljic

Kieron je dovukao Mekelvija u Marvel tako da nije isključeno da njemu sad lepše krene sa crtanjem i da se zbilja desi taj neki mitski treći Fonogram... Ali Kieron je toliko plastično objasnio zašto se to ne isplati da je verovatnoća vrlo mala.