• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Strip album koji upravo citam

Started by Cornelius, 20-01-2007, 01:11:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

DušMan

Ja sam odbio da se oduševim Scalpedom zato što me je smorio već u početku i zato što nisam hteo da čitam američkog Bonelija.
Kome treba američki kad postoji domaći Boneli?  xrotaeye
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

beliluk

Kome treba dostojanstvo kad može besramno da se samoreklamira?

Scalped je do jaja, tebi je prosto neprirodno da ima toliko Indijanaca a nema Zagora i Čika. Jel da?

DušMan

beliluk

U pravu si, više se ni meni ne sviđa...

Meho Krljic

Ja ne uspevam da vidim te paralele između Bonelija i Scalpeda. Jel' Gera nekada crtao nešto za Boneli?

beliluk

Jedina paralela je taj Divlji zapad. Kvalitet stripova nema paralelu ni u jednoj ljudskom umu poznatoj dimenziji.

Inače, Italijani su, početkom Drugog sv. rata, sve te wild west junake američkih stripova prekrštavali u Italijane. Ne baš imenom, ali su im menjali biografiju; kao nisu rođeni Amerikanci već su rođeni u Italiji pa su otišli tamo. Piše o tome Umberto Eko u "Tajni plamen kraljice Loare".

Meho Krljic

Pa, dobro, i Karl Maj je sve svoje junake prikazao kao rođene Nijemce. Dobro, ne baš sve, Vinetu nije bio Nijemac, ali mnogi su bili, na čelu sa Old Shatterhandom. Sasvim je to legitimno!!!1

beliluk

Pročitah RESET Peter Bagge-a. On je meni standardno odličan. Ti njegovi ugursuzi su uvek mega carevi.

Stavio sam na blog ko hoće da čita.

http://tatabebisiter.blogspot.com/

Meho Krljic

Mediafire još postoji??? Hau kvejnt!!! Očekuj da linkovi krenu sa nestajanjem čim ih provale izdavači  :lol:

beliluk

Hehe, zato preimenujem svaki fajl. Doduše, sad sam postavio kompletni Dungeon bez menjanja imena, pa i očekujem da će ugasiti.
A i nije frka, ko hoće neka traži pa ću postaviti bilo gde.

Meho Krljic

Ove nedelje sam pisao o Bad Medicine, novom tekućem serijalu za Oni press, koji je neka vrsta paranormalnog trilera sa lekarima u glavnoj ulozi, zatim o akcionoj ekstravaganci Epic Kill na Imageu a dotakao sam se i sjajnog novog serijala Davida Laphama za Avatar, po imenu Dan the Unharmable, koga sam verbalno hvalio prijateljima poslednjih meseci i koji je urnebesno perverzan a da opet ima dosta socijalne kritike da ne bude tek perverzija.

Evo sve to ovde

beliluk

Zaintrigirao si me ovim Bad Medicine (volim BJ, prva tri albuma), ali nije mi baš leglo. U pravu si za brzinu radnje, i to mi je Ok, ali mi je generalno sve nekako nespretno. Ono naučno objašnjenje nevidljivosti mi je takođe nespretno. Crtež je generalno OK, ali ima par užasnih momenata. Hteo sam da dam šansu sa drugom pričom, ali kad sam video zombije...pali.

Kad već pljujem, i onaj iZOMBIE mi je baš katastrofalan, izdržao sam tri broja i batalio. Toliko mi je odisao nekom hipsterskom atmosferom, kao horor Glamourpuss. A crtež je baš loš, na par mesta sam se slatko nasmejao.

Meho Krljic

Zombiji su u Bad Medicine zapravo varka tijelom. Ja sam isto pomislio "Oh, ne, zombiji!" i fejspalmovao se na kraju drugog broja, ali ispalo je da sledeći arc (brojevi 3-5) nema veze sa tom najavom zombija i da se radi o - vukodlacima.

Ali slažem se da strip ima određene probleme, koje sam i nabrojao u tekstu, mislim.

Ali sa iZombie pljuvačinom ne mogu da se složim. Doduše, nisam iščitao do kraja, možda se posle petnaestog broja drastično pokvari, ali prva dva trejda su meni do jaja. A Allredov crtež je meni uvek do jaja.  xtwak

beliluk

WTF!? OK, nije crtež katastrofalan, ali on očigledno ima neku pedikirofobiju. Više mi je za MELVINS / JESUS LIZARD postere nego za strip.

zakk

Simpatičan je iZombie, mada jeste oslabio.

Dan The Unharmable je odličan, ko će sad dočekati #6 -_-
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

Quote from: beliluk on 20-09-2012, 21:00:00
WTF!? OK, nije crtež katastrofalan, ali on očigledno ima neku pedikirofobiju. Više mi je za MELVINS / JESUS LIZARD postere nego za strip.

:lol: :lol: :lol: Ovo bi pre bila manikirofobija. No, kad smo već kod Allreda, potraži njegovog Madmana da vidiš tek belaj.

beliluk

Hehe, upravo tražim edit da se ispravim. Ne znam zašto mešam ta dva.

Pikirao sam tog Madman-a pre, na Komics-live se neki likovi kunu u taj strip, ali mi se nešto baš ne da... Jel vredi?

Meho Krljic

Pa, to je Allred razobručen totalno, bez ikakvih uredničkih i izdavačkih stega. Sad... ne tvrdim da će ti se sigurno dopasti ali biće ti zanimljivo.

Ali u međuvremenu, još jednom da podvučem da je Dan the Unharmable obavezna lektira. Broj šest će... uskoro nadam se. Ortiz brzo crta, što se i vidi.  :lol:

beliluk

Pa ajde, kad već podvlačiš... Mada taj Avatar izbegavam. Ne znam ni sam zašto. Ali me te njihove naslovnice baš odbijaju.

Meho Krljic

Ima tamo da se probere. Originalni Ennisov Crossed je izvanredan strip, recimo. No, činjenica je da mahom koriste jeftine južnoameričke crtače i da ponekad to daje dosta nekvalitetne rezultate.

beliluk

Dan the Unharmable me prijatno iznenadio. Stvarno sam očekivao da mi se ne svidi, generalno ima sve elemente za to, ali je u suštini dobro napisana priča sa dobro razrađenim likovima. Pretpostavljam da je #6 kraj prve priče.

Pročitao sam i novi strip Jeff Lemire-a, "The Underwater Welder". ODLIČAN! Malo gnjavi u trenucima, ali je kraj genijalan. Opasan je Lemire, savršen grafički pripovedač. Ima i par genijalnih kadrova, hteo sam da ih postavim ali su kul kad su veliki, pa ne bih da gušim forum. Postavio sam strip na blog, ko hoće nek' izvoli.

Meho Krljic

Dobro si me podsetio. Underwater Welder sam svukao ali nisam ga pročitao. Sad je prilika!!!!!!!!1

beliluk

Pročitah dva sranjeta i dva obećavajuća naslova.
Second Thoughts (Top Shelf), bleda i neubedljiva priča o ...recimo ljubavi i Scandalous (ONI press) o Holivudu 30-ih i trač-sceni u to vreme. Nisam ni završio strip, na pola sam skontao da šta god da se desi, ne zanima me.

PUNK ROCK JESUS (Vertigo) ima odličnu premisu, samo nisam siguran kako će se uklopiti sa samim naslovom, ima tu puno prostora za ukenjavanje.
RUST vol.01 - Visitor in the Field (Archaia) je odlično nacrtan, sa sve "rđastim" tonovima koji daju dobar šmek. Roboti na početku prošlog veka, čak za vreme I sv. rata. Ja i nisam nešto lud za tim steampunk forama, ali ovde to i nije u prvom planu, pa mi i ne smeta.

Dao sam drugu šansu i Bad Medicine, pe svega jer sam malo razmislio i ono naučno objašnjenje nevidljivosti je u krajnju ruku bilo drugačije od uobičajenih literalnih, pa me zanimalo kako su "naučno" objasnili vukodlakstvo. Razočarao sam se jer ni nema objašnjenja. Sam lek je OK zamišljen, ali ništa preterano inovativno, a sama priča u celini je OK, mada ne verujem da ću se dalje zadržavati na ovom stripu.

Meho Krljic

Ove nedelje o najekstremnijem mejnstrimu u Ameriki, novi serijali u franšizi Crossed. Posebno sam impresioniran webstripom Crossed Wish You Were Here Simona Spurriera i Javiera Barrenoa.

Impresioniranost

beliluk

Pročitah PAYING FOR IT od Chester Brown-a. Jako zanimljivo štivo-naime, autor je posle (još) jedne neuspele veze počeo da posećuje prostitutke i da sve to beleži (baš svaki susret), kao i svoje razgovore sa prijateljima na tu temu. Ovo je u stvari jedan socijalni elaborat o prostituciji, sa svim za i protiv prostitucije.
Po Mehinoj preporuci pročitao sam i MW Tezuke, i, pa... nije loše, ali nije baš ni naj naj. Rasplinut je, u nekim trenucima baš menje priču bez veze, a i skučen je prostor radnje. U odnosu na Budu i Ode to Kirihito, ovo je daleko iza.
Pročitao sam i prvi broj Mind MGMT, i deluje mi OK. Izprva mi je delovao malo arty-farty, ali nije. Priča je zanimljiva, ima potencijala. Kad pročitam prvih 5 brojeva (koliko je do sada izašlo) daću svoj sud.

Meho Krljic

Ali, ali, ali... u MW imaš PEDOFILIJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A Paying for It je meni bio mnogo dobar. Čester mi je baš heroj. Nedavno sam kupio i kolekciju Ed the Happy Clowna i to je isto mnogo dobro.

beliluk

Quote from: Meho Krljic on 01-10-2012, 17:33:41
Ali, ali, ali... u MW imaš PEDOFILIJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hahaha. Nije da mi je to plus u stripu, ali kapiram te njegove šok momente.
Smorilo me razvlačenje, recimo onaj lik, Amer što obija brave, je apsolutno nepotreban u priči, a sam kraj mi je drndanje. I catch na kraju je...bezveze.

Zaboravih da pomenem i Realworlds: Dyinamic Duo , neka neuspela DC edicija o stvarnim ljudima koji se lože na superheroje. Isprva sam mislio da je neki loš humor, ali se ispostavilo da nije, da više teži ka nekoj  intimnoj priči, ali nažalost bez poentiranja.

Meho, jel se slažeš da kad budemo složili stranicu samo sa našim postovima da se povučemo? Meni malo neprijatno da samo ti i ja pišemo ovde...

Meho Krljic

Meni nije jer inače samo ja pišem!!!!!! Ovo je veliki korak napred!!!!!!!!

beliluk

He, OK, onda da te okuražim, skontao sam da su poslednja tri stripa koja sam pročitao bila po tvojoj preporuci.
Razmišljam se da probam opet i Ennis-ov Crossed, mada mi se nije svidelo onomad.

Meho Krljic

Krosd mene potpuno fascinira. A ja nisam inače publika za zombi stripove. Spurierov Crossed Wish You Were Here mi se baš dopada!!!!!!!!1

DušMan

beliluk

Quote from: DušMan on 01-10-2012, 22:21:38
Pederi!

Šta je, okuražio te Dačić?

Slobodno ti piši kog si Zagora pročitao, nećemo da te zezamo...

Meho Krljic

Nekako, kad Dušman vikne "pederi!" to više asocira na oduševljeni uzvik prepoznavanja sebi srodnih duša. It tejks uan tu nou uan. Or tu ez d kejs mej bi!!!!!!!!!!

DušMan

Danas sam čitao epizodu u kojoj Zagor i Čiko prvi put sreću Going Goinga. :(

beliluk

AU!
Nećemo više da te zezamo.
Nikada.
Obećavam.
Izvini...

milan

Inace, i dalje me fascinira koliko vecina tih Boneli stripova i dalje izgleda kao da je nastala pre trideset godina... Menjaju se i Francuzi, i Ameri i Japanci, samo u Italiji i dalje cepaju kao da vreme stoji. Svi Bonelijevi stripovi koji deluju moderno su nekako vise izuzeci koji potvrdjuju pravilo i obicno se svedu na mini serijale (poput fenomenalne Gee Luke Enoha).

A jos vise me fascinira cinjenica da je Zagor kod nas i dalje najprodavaniji strip, a znamo da ga deca ne kupuju. Sta je tu u pitanju? Nostalgija ili nesto drugo?

milan

Inace, Rachel Rising i dalje jebe keve!

A na Mehovu preporuku skinuo sam Echo od istog autora da overim.

džin tonik

Quote from: DušMan on 02-10-2012, 01:02:02

Danas sam čitao epizodu u kojoj Zagor i Čiko prvi put sreću Going Goinga. :(

lazes! prvi susret zagora sa going-goingom jos je pod velom tajne. ali nije da nema spekulacija. a ovdje ga samo ciko srece prvi put.

Meho Krljic

Quote from: milan on 02-10-2012, 09:20:17

Ja se spremam da krenem da čitam rachel Rising. Ali, Milane, ako nisi, uzmi da čitaš Crossed: Wish You were Here. Ti em voliš Zombije, em ti se dopao Spurrier kada je pisao X-Club.

beliluk

Meni taj Rachel Rising uvek zapadne za oko kad ga snimim na mycomicpost, ali ga iz nekog razloga zaobilazim. WD volim, ali mi je Strangers in paradise baš njesra.

A sa Milanom se apsolutno slažem što se tiče Bonelli-a. S obzirom da ne čitam te stripove, kad god ih vidim imam utisak da to i jesu sve neke stare epizode-uopšte i ne znam da to i dalje izlazi u Italiji ili se samo štancuju stare. I hvala, ni ne zanima me.

Mind MGMT je zanimljivo štivo, možda malo i "prezanimljivo". Bombarduju u svakom broju sa gomilom zanimljivosti o toj organizaciji; nije da je dosadno, prosto je malo preterano. A sam priča je skroz OK. Crtež je u redu, ali bi mi za ovakvu priču više prijao neki svedeniji.
Darkvudov Pinokio je VR'! Koja lavina ludosti i gotivnosti! Ovako zanimljivo štivo nisam čitao još od Bernarda Panasonika. Razmišljam se čak da ga kupim!!!

Meho Krljic

I meni je Boneli skroz vanvremen. Mislim, ne čitam ga, naravno, ali kad god vidm Zagora ili teksa, ne znam jesu li stari tri ili trideset godina.

A Mind MGMT isto planiram uskoro da čitam. Ovakav streplajn bi i tvrđe ljude od mene razmekšao: Akira meets Heart of Darkness by way of 100 Bullets.

džin tonik

svasta ce dusman nauciti o bonelliju od vas koji ne citate bonelli.

Alex

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

milan

Quote from: Meho Krljic on 02-10-2012, 10:52:17

Ja se spremam da krenem da čitam rachel Rising. Ali, Milane, ako nisi, uzmi da čitaš Crossed: Wish You were Here. Ti em voliš Zombije, em ti se dopao Spurrier kada je pisao X-Club.

Citao par delova... Malo mi je to suvise heavy - ipak sam ja otac dvoje velike dece, placem na Pixarovim crtacima i skacem od srece po sobi kada ubijem nekog bossa u Dark Souls.

milan

DušMan

Ne bih da budem Boneli apologeta u periodu kad ne teče radno vreme, ali ovaj kadar koji sam gore okačio zapravo i jeste star oko 40 godina. :)
Menjao se malo i on vremenom, mora se priznati. Recimo, ovo je Zagor od pre nekih 15 godina:

beliluk

Od kad Čiko ima dugu plavu kosu?

milan

A znaci to je inspiracija Moffatu za stvaranje Weeping Angels-a?

Inace, Dusmane - offtopic - sinoc sam odgledao oprostaj sa Pondovima... Jedva sam zaspao od emotivnog udara.

Meho Krljic

Quote from: milan on 02-10-2012, 18:40:51
Quote from: Meho Krljic on 02-10-2012, 10:52:17

Citao par delova... Malo mi je to suvise heavy - ipak sam ja otac dvoje velike dece, placem na Pixarovim crtacima i skacem od srece po sobi kada ubijem nekog bossa u Dark Souls.

Pa opisao si mene, osim što nemam decu!!!

Al dobro, znači da više nećeš snimati Zone Mrtvih?

beliluk

Pročitah Milliganov Greek Street. Pa, malo pomešana osećanja. Milligan je zagrizao više nego što može da proguta, a bogami i ja. Sve vreme sam imao utisak prosto nabacanih paralela između grčkih tragedija i modernog trilera. Nije katastrofa, čitljivo je (ja Milligana baš volim) ali je loše. Pogotovo što je 16 brojeva za ovakav projekta nedovoljno.