• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Strip album koji upravo citam

Started by Cornelius, 20-01-2007, 01:11:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

milan

Uncanny X Force run Rika Remendera se privodi kraju - mislim da je ostao jos samo jedan broj. Po mom misljenju ovo je jedan od boljih runova u istoriji Marvelovih mutanata. Sve sto je zapoceo, tako je lepo razvio i maestralno dovrsio da sam postao dozivotni fan ovog coveka. Svaka cast! Covek je imao hrabrosti da osnovnu postavku tima - a to je da su oni neka vrsta mutantskog black op tima koji ide i ubija sve sto im se ucini kao pretnja - dovede u pitanje i na kraju fantasticno poentira. Da ne pricam o tome da Wolverine ima neke od najboljih scena ikada, a da Betsi AKA Psylocke nikada nije bila zivotnija, pa cak ni dok ju je Claremont pisao... Takodje, svi likovi koji su prosli kroz serijal imaju fenomenaljne character arcove - od Deadpoola do Phantomexa, od Nightcrawlera Age of Apocalypsa do Angela, a o mladom Apocalypsu da ne pricam... Imao je Remendir i neke slabije price, recimo Otherworld koja mi je bila odbojna pre svega zbog crteza, ali pomalo i zbog scenarija, ali je na kraju sve tako lepo povezao i razvezao... Divota!

Slistio sam u poslednjih nekoliko dana rezurektovane naslove izdavaca koji je bio jako popularan krajem 80ih i 90ih - Valiant Comics-a. Ja ih ranije nisam citao, pa ovi naslovi nemaju nikakvu nostalgicnu vrednost kod mene. Ipak, mogu da kazem da su svi naslovi koji izlaze u poslednjih nekoliko meseci (XO Manowar, Archer Armstrong, Bloodshot, Harbinger, Shadowman) veoma dobri, da su me privukli ovom univerzumu i izdavacu za kojeg nisam ranije mario. Ne znam koji mi se serijal vise svidja - svaki je dobar i jedinstven na svoj nacin, a opet dovoljno slican da imate utisak da se sve desava u istom univerzumu. Da rezimiram - odlepio sam na Valiant Comics!!!!  :|

milan

Iiiiiii ...procitao sam i poslednji Remenderov Uncanny XForce, koji je izasao danas. Zaista majstorska zavrsnica! A sada krecem u nabavku svih trejdova ovog vanserijskog run-a!

Meho Krljic

Da, meni fale poslednja tri trejda. Mora da se stisnem pa da i to kupim, opasan je posao Remender obavio. Nisam još počo da čitam njegovog Kapetana Ameriku a ove nedelje je izašao drugi broj, no Uncany Avengers mu je za sada odličan. A i Secret Avengers mu je bio sjajan. Dobar je Remender i podstaći ću te da pročitaš i kompletan Fear Agent (ako nisi) jer je tu mogao da radi šta hoće (Image pa Dark Horse su ga izdavali) i vrlo je to dobro bilo.

Meho Krljic

Dakle........

Upravo sam završio čitanje sedamstotog (poslednjeg) broja Amazing Spider-man... I...

Maj gad...

Den Slot se nije šalio kada je rekao da će posle ove epizode - kojom se završava pedesetogodišnje neprekinuto izlaženje magazina ASM - morati jedno vreme da ode u ilegalu. Ova epizoda treba da izađe tek naredne nedelje ali je negde procureo sken i Marvel se zdušno trudi da ga ukloni sa svih hosting servisa (ja sam ga skinuo sa pajratbeja na kraju) - sa dobrim razlogom. Ovo je zaista završnica dostojna Dena Slota i jedan, ah, veoma drugačiji Status Quo.

Neću da spojlujem, ali... maj gad. Superior Spider-man koji kreće idućeg meseca će biti... veoma drugačiji strip. Mnogo me zanima koliko će besa da se uzivtla među fanovima kada ovo stigne u prodavnice za koji dan.

Edit: Evo šta Slot kaže:

Well, I guess Spider-Man-wise *I* am going off the internet sooner than I'd planned. NO SPOILERS from me on ASM #700, I'd greatly appreciate it if you'd do the same.

A story is a beginning, middle, and end IN CONTEXT.

A story is in the telling-- NOT in the second hand recounting by others.

If anyone put their mind to it they could tell the world's worst beat-for-beat version of Citizen Kane or A Charlie Brown Christmas-- and with very little effort, make them sound horrible. It's not that hard to do.

Please do us the favor of reading the story as WE intended it.

Please look at this story with pages shown IN their entirety, instead of partially chopped and framed to highlight SOME dialogue but LEAVING other parts out.

Please let us tell you our story.

It's a story I've wanted to tell for some time.
It's a story we've seeded for ONE HUNDRED ISSUES.
This is not a fly-by-night gimmick or slapped together plan.

This three part arc-- and especially this FINAL CHAPTER-- is my favorite story I've ever told in comics!

I am VERY proud of this one-- and ALL the hard work and stunning artistry Humberto Ramos, Victor Olazaba, Edgar Delgado, and Chris Eliopoulos delivered on the page. Hell, our editorial team of Steve Wacker and Ellie Pyle worked tireless hours THROUGH A HURRICANE to get this to you!

Please, please, please let us do our jobs and present this project that we all care about TO YOU in the manner with which it was designed.

End of the day, we want to entertain you. And if you give us a FAIR chance-- in our OWN words-- with the pictures presented in their best light, complete correct and full order-- you'll experience one helluva tale.

That's all I've got to say about all things going on INSIDE the Spider-Man books till the new year.

(I'll probably drop some Birthday wishes, Happy Holidays, and New Years tweets. Talk about he Hobbit. And the new Doctor Who X-Mas Special. But Spidey story-stuff? Nope. See you in January.)

ttyl
Dan 

Na CBR forumu je zabranjena diskusija o broju 700 do 26. Decembra pod pretnjom benovanja  :lol:  Jebote, kakav hajp!!!!!!!! Pa to se ne da zlatom kupiti. Kapiram da je Marvel namerno leakovao sken.

Naravno, Slotu već par nedelja prete smrću preko twittera...

His Twitter profile reads;

Death threats and threats of violence are
being reported. Insults and vulgarity are being blocked. Not
criticism. Please be civil. Thank you.
And has recently tweeted;

Nothing brightens the holidays like reading someone wants to find you & "shove a pencil" in your eye. Can't wait for my Dec 27th signing! :)
FYI. Death threats and threats of violence are being reported. Please use social media responsibly. Thank you.
I'm blocking rudeness and vulgarity. Instantly. Not criticism. Feel free to be critical if you can keep it civil. Thank you.
Thanks. I know who you are. I have a screen cap. You live in the US. That's illegal and NOT covered under free speech. Expect legal action.
No. Not rattled at all. I'm middle aged and out of shape. I can't take someone in a fight. But I CAN sue them. Till it hurts. So worth it.

I, heh, Džeri Konvej se javio da podrži Slota:

Makes me grateful we threw Gwen off that bridge before Twitter

DušMan

Tako se to radi!
A posle ljudi kažu da su moderne tehnologije onemogućile izdavače da dižu hajp kao što je bio npr. onaj za Supermenovu smrt i slične priče.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

milan

Jebote, sad mi zao sto sam odlucio da sacekam sledecu nedelju.... AAAAAAAAA!!!!
Ma opasan je Slot, nema sta!

Meho Krljic

Slot jeste opasan i već sam pisao o tome da je njegov ran na Amazingu bio nešto čemu sam se godinama nadao i što je na kraju ispalo jedan od najboljih perioda u istoriji magazina. Da je bilo političke volje da se odmah posle Civil War Slot nastavi na Stračinskog i da smo preskočili ceo Brend Nju Dej, stvari bi bile još bolje.

No, ovo je zapravo i veća promena nego što se da videti iz samog stripa jer sa završetkom izlaženja ASM i Stiven Veker prestaje da uređuje Spajdermen naslove. A ipak je taj čovek bio produžena ruka Toma Brevorta pa i Džoa Kesade u kreiranju Spajdermena poslednjih godina. Naravno, Veker ostaje urednik u Marvelu, radiće Daredevila i dalje, ali promena u samom stripu i promena na mestu urednika obećavaju prilično uzbudljivu 2013. godinu.

Slot do daljeg ostaje da piše Superior Spider-man, Yost (valjda) ostaje da piše Scarlet Spider a počinje da bude i stalni scenarista na Avenging Spider-man ali slutim da ćemo najviše godinu dana od danas imati prilike da vidimo lansiranje novog magazina...

zakk

Hehe, dobar je "Dying wish". Hrabro dira u amerikansku svetinju!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

Oh, ovo je sad diskusija koju ćemo jednom morati da odradimo pa može i sada, da ne čekamo još koji broj...

Dakle, novi, relansirani Deadpool serijal? Ovaj koga pišu stend ap komičar i njegov najbolji ortak? Oh, nisam impresioniran sa prva tri broja.

Malo predistorije: kada je pre četiri godine Deadpool ponovo krenuo sa Danielom Wayjem u ulozi scenariste moja očekivanja su bila skoro na nuli. Jesam kukao da je posle ukidanja Cable & Deadpool serijala, jedino Cable dobio sopstveni serijal i bio sam sav narogušen na Duanea Swierczynskog no posle se ispostavilo da je taj serijal bio veličanstven i poslužio kao dvogodišnji uvod u jedan od najboljih X-Men DOGAĐAJA u novijoj istoriji (naime, Second Coming). Ali onda kada je najavljen Deadpoolov serijal ali iz pera Daniela Wayja nisam se radovao jer je Way pisao za mene izuzetno dosadni Wolverine Origins godinama pre toga i samo za mrvu manje dosadni Ghost Rider. I baš ga nisam voleo.

Međutim, desilo se nešto izvanredno: Daniel Way je bio svestan da niko od njega ne očekuje ništa, da je magazin verovatno predviđen za otkazivanje već posle godinu dana pa je pustio mašti na volju i krenuo da piše potpuno raspojasanog Deadpoola sa sve psihotičnim halucinacijama i zaista bizarnim zapletima poput onog kad Wade i Hydra Bob postaju pirati... Enivej, poštujem da ovaj serijal nije mogao biti svima po volji, povremeno je bio isuviše naklonjen slepstiku a ni stalna rotacija crtača nije pomagala, ali je za mene uspeo da verno uhvati onaj ton Deadpoola koji je i Joe Casey spominjao sa svog rada na serijalu (parafraziram: "Svi smo očekivali da serijal bude otkazan sa svakim sledećim brojem pa smo onda mogli da radimo bukvalno šta hoćemo"), ali i da pokaže da Wayju zapravo veoma leži akciona komedija i da je njegov profesionalizam vidan čak i u stripu koji naoko krši sva pravila. Way ne samo što je uspeo da iz potpuno bizarnih premisa izvuče priče sa glavom i repom u kojima je Deadpool ispadao više nego komični protagonista već i istinski (mada psihotični i često neprepoznati) heroj koji na osnovu svoje posvećenosti nekakvoj etici, nego je uspeo i da uđe u psihologiju lika i ponudi nam dobro doziranu porciju egzistencijalne boli koju Wade Wilson nosi sa sobom.

Elem... Dugganov i Posehnov serijal je za sada, posle tri broja... mnogo manje zabavan, mnogo manje zanimljiv i moram da u pitanje dovedem odluku uredništva da posle scenariste koji je vrhunski demonstrirao zanat, jasnim pričanjem gotovo neprepričljivih priča i odličnim komedijaškim i drugim tajmingom, dakle da posle takvog scenariste, za volan dođu dva tipa od kojih jedan naprosto nema nikakvog iskustva u pisanju stripova. Prva stvar koja mi bode oči je upravo nedovoljno dobar tempo pripovedanja, gde na svaku dobro odrađenu scenu ide gomila onih koje su ili konfuzne ili su umetnute samo da bi se napravila neka šala, pošto je ovo, naravno, komičan strip.

Drugo je da je sam Deadpool sveden na mekgafin, što je potpuno bizarno posle svega što je Way uradio u svom serijalu. Sećam se na kraju Cable & Deadpool kad je Fabian Nicieza verovatno diktirao crtačima skriptove preko telefona dok je drugom rukom pregovarao sa DC-jem, da smo imali nekoliko brojeva slično plitkastih priča u kojima je Deadpool bio tek izgovor za bizarne situacije, a ne i ličnost. Way je mudro započeo svoj serijal na sličan način a onda posle par brojeva, da tako kažem, odmakao malo kameru i pokazao nam da iza svega postoji nekakav plan i da glavni junak, pored svog ludila i agresivne površnosti, nije tek jednodimenzionalna pojava. Posehn i Duggan nažalost za sada tretiraju Deadpoola tek kao vezivno tkivo u priči koja bi trebalo da nas obori na pod snagom svoje premise (Deadpool je regrutovan od strane SHIELD da se bori protiv oživljenih bivših američkih predsednika, a koji su zgađeni savremenom Amerikom i žele da je unište), ali uspevaju da ga učine gotovo nebitnim za njeno odvijanje (gotovo bilo koji drugi lik na njegovom mestu bi poslužio) a i sama priča je zabavnija na nivou premise nego na nivou realizacije sa ponovo nedovoljno dobrim komedijaškim tajmingom i ne uvek dobrom akcijom.

Što me dovodi do treće zamerke a to je da je humor ovde povremeno ispod svakog nivoa. Way je uspevao da od Deadpoola napravi povremeno potpuno farsičan strip, da većinu vremena koristi slepstik alatke, a da to ipak ne rastegne pripovedanje do pucanja i da sve na kraju ostane zaokružena pripovedačka celina sa razumnim zapletom i raspletom, likovima koji se zbilja nekako menjaju (pre svega glavni junak) i to mu je išlo od ruke pre svega zbog izuzetno dobrog rukovanja vremenom - od dobro kontrolisanog nehronološkog pripovedanja koje je garantovalo samo krtinu sve vreme, pa do često perfektno postavljenih šala sa maksimalno iskorišćenom pančlajnima. Čovek bi mislio da će stend ap komičar prirodno uleteti u ovako nešto, ali Posehn definitivno pokazuje da nije isto biti na bini pred ljudima i pisati strip. Duggan je u svojoj prošlosti imao značajno bolje radove (recimo delovi Fear Agent koje je pisao) i moja pretpostavka je uvek bila da će Duggan voditi priču a Posehn nas snabdevati šalama, ali, ne samo da pripovedanje nije sjajno nego su i šale, kako već rekoh povremeno takve da prevrćem očima. Webstripovi sa samopoštovanjem bi se uzdržali od humora kakav ovde provejava a koji bi bio primereniji kakvim messageboard komedijašima u pokušaju - na primer kada se FD Ruzvelt pojavljuje u kolicima a Deadpool kaže da čoveka ništa ne može pripremiti na Stivena Hokinga koji je poludeo (pošto ništa nije tako smešno kao ideja da svi ljudi u invalidskim kolicima mora da su jedna ista osoba), samo da bi par panela kasnije, kada ga Ruzvelt gađa taksijem usledio oneliner "Vau, ko kaže da ne možeš da uhvatiš taksi u Njujorku?". Posle Deadpool pravi još nekoliko toliko jadnih igara reči koje treba da aludiraju na Ruzveltovo sedenje u invalidskoj stolici da me je sramota da ih ponavljam. Bio je na Krekdu pre par nedelja tekst Džona Čiza u kome se između ostalog pominje da je korišćenje igara reči u komične svrhe samo dno internet-humora, da za njima posežu samo najmanje duhoviti stanovnici interneta kada komentarišu tuđe tekstove a ovo je, avaj, strip koji se oslanja na njih...

Misim... stvarno.

Nije sve u vezi sa stripom loše - naime, crta ga Tony Moore i za sada je sjajan, sa nekarakteristično malo muljavine čemu doprinosi Val Staples na koloru tako da je ovo makar vizuelno veoma prijatan strip, uključujući sjajne naslovne strane Džefa Daroua. Ali, kao paket, za sada me je prilično razočarao.

milan

E ovaj Dan Slot stvarno ima MUDA! Pitanje je koliko ce ovaj novi status quo potrajati dok se ne vrati sve na staro, ali svejedno - ovo je vrlo hrabro! Licno bih voleo da prodje nekoliko godina sa ovakvim Spajdijem.

Nagomilali su mi se JLA i JLD (Justice League Dark), pa sam ih slistio u nekoliko dana. Sta reci za JLA? Nekako mi je to bezlicno, cak od svih "velikih" naslova u novom 52 univerzumu prilicno je mlako. Prvi story arc mi je bio OK. Iako se Geoff Johns trudio da napravi veliki odmak od prethodnog DC univerzuma, pa je negde i promasivao po mom misljenju, na kraju je to bio podnosljivi superherojski akcioni strip... U sledecih sest brojeva deluje mi kao da ne zna zaista na koju ce stranu. Cekam sad da vidim Throne of Atlantis da vidim kako ce do da ispadne... JLD mi je bio okej od pocetka, a prilicno se popravio od kada je Miligan otisao sa mesta scenariste. Potraga za Books of Magic je bila pristojna, iako sam vise ocekivao od Jeffa Lemira koji je preuzeo scenaristicki rad na serijalu. Ono sto je meni do jaja u ovom stripu od samog pocetka jeste crtez Mikela Janina, koji mi je pravi izbor za ovakvu vrstu horor-superherojskig stripa.

A citao sam i "Wonder Woman" - nagomilalo se od broja 5 toliko brojeva, a ja sam ih slistio za nekoliko sati. Sta reci - meni je ovo svakako medju tri najbolja serijala novog 52 univerzuma, i svidja mi se koliko Azarelo kanalise stare Vertigo naslove, posebno Sandmana, sa prikazom Grckih bogova. Plus, savrsen izbor crtaca (smenjuju se Cliff Chiang i Tony Akins) i inkera (legendarni Den Green, meni jedan od omiljenih tusera ikada zbog rada sa JRJr-om na Uncanny XMen-u 90-ih) cine da me prvi put u zivotu zanima sta ce se desavati sa ovom junakinjom i njenim super bozanskim i polu-bozanskim prijateljima.

J.Stickman

Aquaman, Batman i Animal man, trenutno su ono što me impresionira u DC New 52. pročitao sam i jednu epizodu Wonder Woman i moraću još. A baš mi je žao što se omiljeni Hawkman onako srozao... :/
Između ovdje i tamo.

jeremiah

Jeremiah 32 - Gazda
Strip-Agent 2012.

Pukom slučajnošću Jer i Kurdy bivaju uvučeni u sukob dve lokalne bande.

Kliše do bola, scenografija uobičajena - ruinirana okolina, tu su dvojica gazda, gomila freak-ova, nesposobni mamin sin ... crtež i kolor standardni.
Jednom rečju najgora epizoda do sada, čini se da moj omiljeni Hermann definitivno gubi dah i vreme je da sakupi malo snage i donese odluku da
stavi tačku na ruiniranje imidža ovog serijala.
:: orange is faster color ::

Meho Krljic

Quote from: milan on 29-12-2012, 11:13:00
E ovaj Dan Slot stvarno ima MUDA! Pitanje je koliko ce ovaj novi status quo potrajati dok se ne vrati sve na staro, ali svejedno - ovo je vrlo hrabro! Licno bih voleo da prodje nekoliko godina sa ovakvim Spajdijem.

Bah, već u prvom broju Superior Spider-man, vidimo "duh" Petera Parkera kako se obraća Oktaviujusu i zariče se da će pronaći način da se vrati...

milan

Quote from: Meho Krljic on 10-01-2013, 14:19:23
Quote from: milan on 29-12-2012, 11:13:00

Bah, već u prvom broju Superior Spider-man, vidimo "duh" Petera Parkera kako se obraća Oktaviujusu i zariče se da će pronaći način da se vrati...
E jebiga!

Meho Krljic

Ipak je Piter Parker preveliki brend da bi ga se u godinu i po dana tako temeljno istrebilo u dva najvažnija univerzuma u Marvelu. Pisao sam u svojoj ovonedeljnoj kolumni na UPPSu o tom fenomenu visokoprofilnih smrti u Marvelu (samo da je Slavni okači), kako je brzina kojom se junak vraća u život proporcionalna njegovoj popularnosti: Johnny Storm je bio mrtav svega godinu dana. Cable neke dve i po godine. Nightcrawlera nisu još "zvanično" vratili među žive posle dve i po godine, ali u dva odvojena X-serijala imamo dve alternativne verzije Nightcrawlera koje jure po "glavnom" kontinuitetu. Dakle, ne verujem da Peter može da nabije više od dve godine a sudeći po prvoj epizodi Superiora, neće ni toliko.

P.S. To na stranu, nije rđava prva epizoda Superiora. Slott je u formi. Mada nije ni u pitanju neka genijalnost na delu.

zakk

Pusti to, šta će biti sa X-Factorom sad kad je Peter David na bolovanju?  :(
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

milan

To se i ja pitam... Prosto ne mogu da zamislim da neko moze to da vodi kao sto je on radio.

Meho Krljic

Da, ne znam, mislim... koliko se brzo ljudi oporavljaju od šloga??? Možda Marvel može da pokaže užasnu količinu cinizma i pozove Kevina Smitha da piše X-Factor dok se Peter oporavlja  :lol:

Evo obećane ovotjedne kolumne:

Ovotjedna kolumna

milan

Avengers Assemble br. 9,10,11 - ovaj strip je zapocet kao continuity-lite serijal koji je trebalo da isprati popularnost Avengers filma od prosle godine. Zapoceli su ga Bendis i Mark Begli (njegov stari saradnik na Ultimate Spidermanu), i nisu se bas proslavili. Toliko da neke brojeve nisam ni citao, samo sam ih onako preskakao. Ali, sa brojem devet serijal preuzima novi autorski tim - Keli Sju DeKonik (Captain Marvel) i Stefano Kaseli (Prvi Hack/Slash, Amazing Spiderman). I kakvo je ovo osvezenje, ne samo u ovom serijalu, vec u svim Avengers naslovima trenutno koji izlaze... Fenomenalna karakterizacija, veoma duhovito napisano i odlicno ispraceno Kaselijevim crtezom - Avengers Assemble je pravi pogodak! Svaka preporuka!  :|

Meho Krljic

E, pa sjajno. Nisam još krenuo da čitam Keli Su ali sam se nadao najboljem!

Nightflier

Danas sam od Slobe dobio "Jezovnik" i "Povratak zemlji", pa čitam to. Ali doslovce nemam gde da ih stavim. Pod hitno moram da pravim novu policu...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

milan

Quote from: Nightflier on 16-02-2013, 22:47:49
Danas sam od Slobe dobio "Jezovnik" i "Povratak zemlji", pa čitam to. Ali doslovce nemam gde da ih stavim. Pod hitno moram da pravim novu policu...
Nemoj, nego pokloni nekom kad procitas.  :D

Meho Krljic

Dakle, ove nedelje sam se konačno dohvatio Kirkmanovog novog poduzeća, Thief of Thieves u kome je on glavni gazda, ali scenaristi su drugi ljudi (Nick Spencer, pa James Asmus, pa Andy Diggle) i meni se to prilično dopada. Kriminalistički strip sa šmekom TV serije i odličnim Shawnom Martinbroughom na crtežu. Takođe, posebno Milanu skrećem pažnju da je Bendisov All-New X-Men za sada očekivano svež i dobar. A dotakao sam se i Adamsovog nesrećnog povratka X-Men stripovima: The First X-Men.

DJ Meho šou 224

Nightflier

Quote from: milan on 17-02-2013, 10:11:13
Quote from: Nightflier on 16-02-2013, 22:47:49
Nemoj, nego pokloni nekom kad procitas.  :D

Teško, pošto je moja žena insistirala da joj nabavim "Jezovnik". :)
First 666

beliluk

Mrzelo me da pišem, ali me nije mrzelo da čitam.

NEW DEADWARDIANS (Vertigo, 2012 ;Dan Abnett / I.N.J. Culbard) - još jedan u nizu Vertigovih serijala gde je premisa daleko bolja od izvedbe. Nije da je potpuna katastrofa, dobro je pogođena atmosfera Viktorijanskog doba, odličan crtež da to podrži, ali generalno bez nekih ambicija da oduševi. Premisa je stvarno dobra, neću da bacam spoliere.

PUNK ROCK JESUS (Vertigo, 2012; Sean Murphy) - ovo sam baš čekao sa blagim oduševljem, jer mi se prvi broj svideo, a i neprestano su me čikali u Big Bang Theory jer kad god su u striparnici ovaj naslov stoji prvi na gomili. Naravno, teško sranje je u pitanju. Kao što rekoh, prvi broj mi se svideo, drugi je OK, ali u trećem kreće gadan sunovrat u scenarističku nebulozu, korišćenje klišea bez valjanog uvoda u isti; sve u svemu nečitljivo. Crtež je odličan, gospodinu daleko bolje leži crno-beli crtež od kolora (Joe the Barbarian), ali nedovoljan da izvuče ovu priču iz blata.

SWEET TOOTH (Vertigo, 2009-2013; Jeff Lemire) SPOILER!!! - iako mi je Lemire jedan od omiljenih strip autora, moram da priznam da je ovde podbacio. Strip generalno ide OK, post-apokaliptični svet savršeno leži Lemire-ovoj melanhoniji, ali kad klupko kreće da se odmotava, piči nizbrdo. Usled slične post-apokaliptične tematike, neminovno je uporediti ovaj strip sa remek delom, Y the Last Man. I dok BKV nudi genijalno pseudo-naučno objašnjenje apokalipse, Lemire kukavički beži u neke eskimske legende (ooh, how exotic!). Po meni, nema bednijeg scenarističkog trika od tog da se sve lepo na brzaka objasni nekom bajkom, legendom, mitom, bilo čime što samo sebe objašnjava. Ne d'o bog da se malo potrudi oko nekog iole pametnijeg rešenja. Kraj, tj. poslednji broj, je očigledno napisan ispod senke loše prodaje, jer je sklepan kao loš vic. Štaviše, odaje utisak drugog dela dvodelnog stripa, što bi mu možda bolje i bilo-da je prvi deo bio siže prethodnih 39 brojeva, ovo bi i imalo smisla. Ovako, nema. Lemire bolje da se drži grafičkih novela koje majstorski vodi, a da serijale ostavi mašineriji i prekaljenim štancerima. BTW, da li neko čita njegovog Animal Man-a? Na šta to liči?

ECHO (Abstract Studio, 2008-2010; Terry Moore) - pre ovog stripa nisam bio neki fan dotičnog, jer su me Stranci u raju smorili do besvesti. Gubio se u pokušaju da razume žensko viđenje sveta, i batalio sam na pola druge knjige. Ali ovo, ovo je remek delo! Očigledno je falilo da ubaci neku radnju i onda je taj njegov transrodni stil daleko prihvatljiviji. Sve je super u ovom stripu; crtež, priča, likovi, trivia koju majstorski ubacuje u strip, baš sve. Ko želi da se počasti jednim kvalitetnim štivom za čitanje, od sveg srca preporučujem.

THE BOYS (WildStorm / Dynamite, 2006-2012;  Garth Ennis / Darick Robertson) - Odličan strip! Iako boluje od istih mana kao i Preacher (digresije, gubljenje radnje, mrsomudenje), pa čak i od nekih dodatnih (krajnje nepotrebno i, kako se meni čini nestalno, ubacivanje british/škotske transkripcije), ovo mi je daleko bolji strip. Radnja ume da se nepotrebno zamrsi; u nekoliko navrata sam pomislio da sam izgubio nit da bi na kraju skontao da nisam, već se desilo ono što sam na samom početku i pretpostavio da će se desiti, i što nije uopšte imalo potrebu za tolikim mršenjem. Prozivke na račun superherojštine umeju da smore , mada mislim da je to više jer sam ga čitao u cugu. Pomenute digresije su bez veze, ponekad čak i baš glupe, ali je kraj odličan, dobro smišljen, i vredan šestogodišnjeg truda.

THE PROGRAMME (WildStorm, 2007;  Peter Milligan / C. P. Smith) - takođe odličan strip, pisao sam na blogu pa koga zanima evo ođe je!

BLACK CHARITY (Archaia Entertainment, 2012; Bal Speer) - manje-više nezanimljiv treći-čovek triler; moje ničim obogaćeno strip iskustvo.

CREATURES OF THE NIGHT (Dark Horse, 2004; Neil Gaiman / Michael Zulli) - genijalno napisana priča o ljudima i životinjama, začinjena mitologijom onako kako samo veliki majstor zna. Svaka preporuka!

DART VADER AND SON (Chronicle Books, 2012; Jeffrey Brown) -dobro, ovde baš i nema šta da se čita, više su forice u stilu Bunny Suicides. Ima dobrih, ali većinom su nja.

DE: TALES (Dark Horse, 2006; Fabio Moon / Gabriel Ba) - ja ne volim ni Unwritten ni Umbrella Academy, nekako mi ova dvojica deluju previše hipsterski i stripovi su zbrda-zdola, kao da je važniije da se oduševim nego da skapiram o čemu se radi. Ovaj strip nije u tom fazonu, nema stripovske post-moderne, samo lepo ispričane priče rodnog im grada umotane u čuveni južnoamerički magični realizam.

TROUBLED WATERS (European Parliament, 2007; Dominique David / Cristina Cuadra / Rudi Miel) - opis ovog đubreta na mycomicpost je bio nešto kao strip koji daje uvid u funkcionisanje Evropskog parlamenta. Rekoh, taman da se zabavim i naučim nešto, ali đavola - nema ovde ni zabave ni nauka. Debilan eko-triler a iluminati EP mi nisu postali ni malo otkriveniji. Ovo je u suštini dečiji strip, nego sam ja debil pa pomislio da ću ne znam šta da pročitam.

Posle Boys-a, i sad posle Sweet Tooth-a, osetio sam neko gadnije zasićenje stripovima, pa sam se vratio bibliji u vidu The Bradleys, neprejebivog Peter Bagge-a. Čim mi bude vraćen Buddy does Seattle bacam se na to. Jel ima neko još neke preporuke, Meho je pomenuo ovog Kirkmana, overiću. Gde je BKV stao sa Sagom, i da li se zna koliko će to da traje?

Meho Krljic

Saga je stigla do desetog broja, ali za sada se ne zna koliko će trajati. BKV kaže da zna kakav će biti kraj, ali da generalni plan ima pet brojeva unapred, pa kako se bude prodavalo, tako će mu biti.

Inače, ti si baš bio vredan  :lol:  I nije mi jasno onda na osnovu čega ti je Lemire omiljen ako ne čitaš Animal Mana (meni vrlo dobro) i ne sviđa ti se Sweet Tooth?

Za Echo delim tvoj mišljenje a za New Deadwardians si me sad baš izduvao, ja Abnetta i Lanninga volim i nadao sam se da će ovo biti dobro  :cry:

milan

Quote from: Meho Krljic on 28-02-2013, 18:57:54
Takođe, posebno Milanu skrećem pažnju da je Bendisov All-New X-Men za sada očekivano svež i dobar. A dotakao sam se i Adamsovog nesrećnog povratka X-Men stripovima: The First X-Men.

Odlican je Bendis na mutantima, a mislio sam da se covek umorio od timskih naslova... First X Men nemoj ni da citas do kraja, ja odustao posle drugog broja.
Ja procitao prvih pet brojeva Tora - scenario Jason Aron a crta Esad Ribic - i meni Aron polako postaje jedan od omiljenih sceanrista trenutno. Covek tako dobro, a opet tako razlicito pise od stripa do stripa da je to neverovatno. Pogledajte samo - Scalped, Wolverine and the XMen, Incredible Hulk, pa sad Tor... tako razliciti stripovi i svi podjednako uspesni u tome sto rade. Neverovatno...  :-|
I da dodam da Ribic kicks ass - pravi izbor za ovu epsku pricu koja paralelno prati tri vremenska toka u Torovom zivotu.

Meho Krljic

Avaj, pročitao sam First X-Men do kraja. Adams je definitivno prolupao, kako li je bilo onom sirotom Gageu u kopilotskom sjedištu?

A Tora još nisam krenuo da čitam, meni je Aaronov Hulk bio blago razočaranje, ali hajde, videćemo.

beliluk

Quote from: Meho Krljic on 01-03-2013, 08:44:25
nije mi jasno onda na osnovu čega ti je Lemire omiljen ako ne čitaš Animal Mana (meni vrlo dobro) i ne sviđa ti se Sweet Tooth?
Ih bre Meho, pa nije valjda da ti se Lemire svodi na Animal Man i Sweet Tooth? Mene je odusevio Essex County, The Nobody, Underwater Welder. Odlican mi je za te melanhonicne Top Shelf price, nekako imam utisak da se ne snalazi u serijalima.

Quote from: Meho Krljic on 01-03-2013, 08:44:25
Za Echo delim tvoj mišljenje a za New Deadwardians si me sad baš izduvao, ja Abnetta i Lanninga volim i nadao sam se da će ovo biti dobro  :cry:
Rekoh, nisu ND katastrofa, daleko od toga, drzalo je paznju sve vreme, prosto nije toliko dobro da se odusevim.

milan

Procitao sam prvih sest brojeva AVENGERS ARENE - Dena Hoplessa i Kev Walkera... Mislio sam da cu mrzeti ovaj serijal iz nekoliko razloga.
Prvi - nikada se nisam nesto vezao za mlade Avengers likove, a posebno me Avengers akademija iz nekog razloga nervirala (nemam realno objasnjenje). Ranavejze sam citao malo (recimo, samo prvi trejd, koliko se secam). Arcade mi je uvek bio glup i nesnosan protivnik, cak i dok je mucio moje omiljene Xljude pre dvadeset i kusur godina. Drugi - sam koncept mi je zamoran i nesnosan, Battle Royale ne volim, a pokusao sam da citam Hunger Games i ostavio posle pedesetak strana (jedna od retkih knjiga koju nisam zavrsio). I treci razlog - ocigledno je da je sam koncept u kombinaciji sa likovima u ovom trenutku smisljen radi maznjavanja love, nema nikakve veze sa ostalim stvarima koje se desavaju u Marvel Now i uopste, nema veze sa Marvelom uopste (osim likova).
A onda, bio sam potpuno u soku kada sam juce zaista i procitao prvih sest brojeva i shvatio da mi je ovo jedan od najboljih Marvel serijala u poslednjih nekoliko godina. Ne znam ko je Den Hopeless, nisam nista citao od njega ranije, ali odavno nisam citao ovako character driven strip - sa likovima za koje mi u samom pocetku uopste nije stalo i nikada ih nisam voleo. Medjutim, likovi su tako dobro napisani, i tako dobro postavljeni jedna naspram drugog, da se sve vreme oseca narastajuca tenzija i vi shvatate da citate (a to kulminira u broju 6) da ce na kraju oni zaista svi da se poubijaju i da ce svako imati svoj razlog za nasilje. Uz to, iako je koncept jednostavan (Arcade ima napravljeno ostrvo kao svoj novi Murderworld, doveo je gomilu mladih superheroja i pusta ih da se ubiju, dakle, preslikan Battle Royale koncept), Hopeless ga obogacuje pre svega flesbekovima (slicno kao u Battle Royale-u), ali i nekim sitnim misterijama koje mene podsecaju na Lost. Serijal crta Kev Walker, majstor koji je svojim specificnim stilom vec ucinio Thunderboltse/Dark Avengerse jednim od najboljih Marvel serijala prethodnih godina - i uspeva da sve likove vizuelno predstavi podjednako mladim i odraslim u isto vreme. Dakle, oni u nekim momentima jesu deca, ali vec u nekom sledecem su svesni uzasne situacije u kojoj se nalaze.
Ukratko, Avengers Arena me je odusevila... Sada prelazim na Hopeless-ov Cable and the XForce, da vidim sta se tamo desava....

Nightflier

Pročitah novi broj Powers-a. Reći ću samo da mi to nije za džabe omiljeni strip.
First 666

Nightflier

Onomad sam pročitao She T01 - The Sherd of Amenartas. Nisam impresioniran.
First 666

Nightflier

Pročitao sam ono što je DC objavio od Injustice. Za sada sam oduševljen. Konačno DCjev naslov koji vredi pažnje.
First 666

Meho Krljic

Ozbiljno???  :-?  Tie in za videoigru koja nije drugo do Mortal Kombat sa drugom licencom je actually dobar??? Moram da mu pružim šansu pod hitno, uredno ga skidam al ga još nisam ni pogledo.

Nightflier

Vrlo dobar. Prekjuče sam pročitao prvih 10 brojeva, a danas 11 i 12. Moram priznati da me je 12 malo razočarao, ali to je recimo na nivou da bih mu dao 4/5, umesto 5/5.
First 666

Nightflier

Završio sam The Chronicles of Conan Volume 7: The Dweller in the Pool and Other Stories (Chronicles of Conan (Conan the Barbarian #43-51). Jedan od boljih trejdova do sada. Možda zbog Crvene Sonje. :)
First 666

Perin

DARK HORSE DIGITAL nudi besplatni bundle stripova za svoju dvogodišnjicu or vatevr.

milan

AGE OF ULTRON je usao u zavrsnicu, i za sada sam priiiilicno razocaran ovim "mega eventom"... Prvo, imali smo cak cetiri ili pet brojeva u kojima se nista nije desavalo, osim da smo videli da je Ultron osvojio ceo svet. Onda su se stvari pokrenule sa mrtve tacke, a onda, samo tri broja pred kraj, stvari su se opet uzasno usporile. Necu nista da spojlujem, ali ovaj sedmi broj je jedna velika borba izmedju super-heroja, koja je mogla da se zavrsi posle pet strana, a ne da zauzme ovoliko bespotrebnog mesta... Na zalost, ovakvi veliki dogadjaji u poslednjih nekoliko godina sluze samo da uzdrmaju status kvo univerzuma, a ne i da ispricaju neke zanimljive pa i, zasto da ne, zabavne price. Bendis me je ovde bas razocarao.
On a lighter note - Bendisovi XMen naslovi su fantasticni, i ne treba ih propustiti. Uz to, vecina ostalih Marvel stripova je odlicna, a Hawkeye mi je najprijatnije iznenadjenje godine.

Meho Krljic

Ja se kanim da ga počnem, ali, naravno, videvši da ga piše Bendis, sve mi se nešto ne da. Sudeći po tvojim impresijama, u pravu sam.  :lol:  Dobro, pročitaćemo po službenoj dužnosti, a dok su mu X-Men dobri ko što jesu, praštaćemo.

milan

Den Slot je postavio veoma zanimljivo pitanje u Superior Spiderman broju 9 - a onda zakucao i poslednji ekser u sanduk. Bez spojlera, samo da kazem da je uspesno razresio ono sto me je nerviralo u ovom naslovu od pocetka, a to je ostatak svesti Pitera Parkera koji posmatra sta svest Dok Oka radi sa telom Pitera Parkera (ovo je zazvucalo kao japanski porno). Ali, to zanimljivo pitanje koje postavlja jeste zapravo - da li je svet bolji sa Spajdijem Pitera Parkera ili dok Oka? Zanimljivo. Crtac Rajan Stegman razbija kao i pre.
Jos od Marvel Now naslova - pa gotovo svi XMen naslovi su veoma dobri, a neki cak i odlicni. Iron Mana sam poceo, ali me toliko nervira crtez Greg Landa da mi to ide najsporije. Hulk Mark Vejda i Leinil Jua fenomenalan. Najprijatnije iznenadjenje - Avengers Arena, koja koristi oprobanu formulu Battle Royale/Hunger Games zapleta da prikaze teen angst kakav odavno nisam video u americkom stripu. Jonathan Hickman malo gusi na Avengersima, New Avengersi donekle bolji, a Secret Avengersi Nika Spencera i Luke Rossa vrlo dobri. Uncanny Avengers fabuloznog Rika Remendira i jos fabuloznijeg Johna Cassadaya nisam jos citao, cekam da se jos nakupi. To vazi i za sve ostale naslove - cekam da prodje barem jedno pet, sest brojeva pa se bacam na citanje...   

Meho Krljic

Hickman se u oba serijala  zbilja dao u velike, multiverzalne koncepte i oba su dosta spora itd. Ali za sad mi je to okej, značajno bolje od Bendisovih Avengers iz poslednjih nekoliko godina mada ne dobro kao Hickmanov Ultimates, naravno.

Ono što me malo intrigira je da je ovo treći put da Marvel pokušava da iskoristi New Universe/ Newuniversal koncept koji je prva dva puta bio intrigantan ali nije otišao nikuda. Naravno, u Hickmanovoj interpretaciji se narušava osnovna ideja originalnog New Universe i Ellisovog ributa - svet BEZ superheroja u kome se stvaraju supermoćna bića po određenom kosmičkom obrascu - ali možda ovo bude treća-sreća i Hickman stvari odvede na neku Interesantnu stranu. Pored toga, iako su i Jerome Opena i Adam Kubert stare kajle, Dustin Weaver na olovkama je uspeo da ukrade šou.

milan

Quote from: Meho Krljic on 05-05-2013, 10:17:13
Dustin Weaver na olovkama je uspeo da ukrade šou.

Eh, dobri stari Dustin... Niko ne crta Teslu kao on...  :!:

Meho Krljic

:lol: :lol:

Inače, upravo pročitao dostupnih sedam epizoda Age of Ultron i mada je ovo daleko od nekakvog budućeg klasika, meni je čitljivije od pretprošlogodišnjeg skoro nepodnošljivog Fear itself, a boljeg mi je tempa od Avengers vs. X-Men. I pitkije mi je i od Secret Invasion i od Siege i uopšte, od skoro svega što je Bendis radio u Avengersima poslednjih 3-4 godine. Dobro, ja za evente spuštam kriterijume jako nisko, ali ovo mi je osvežavajuće jednostavno: zaplet skoro da i ne postoji, motive je takoreći nepotrebno objašnjavati - Ultron mrzi ljude, to je to - body count je visok ali ja se svejedno pretvaram da je ovo neki alternate continuity i mada Bendis naravno mora da nas iznervira razbijanjem radnje u tri vremenska perioda, stvari su i dalje detinje proste za čitanje. Tuče mi takođe imaju dobar ritam, smisleno su raspoređene u radnji i tek u sedmoj epizodi imam utisak da Bendis dobija na vremenu. Ključno, ne opterećuje dijalozima što je ubijalo Siege/ Secret Invasion ali i Avengerse, pa se lako i lepo čita. Hitch i Peterson očekivano kinematski i veće od života na olovkama, tako da, za jedan "glupi" company crossover, ovo je sasvim dobro. Daleko, naravno, od  zaista dobrog stripa, ali meni iznenađujuće ne-neprijatno.

milan

Eto, a meni krajnje nezanimljivo, mada si u pravu sto se tice Fear Itself (gde mi se jedino dopalo ono kada Thor kaze kakav je covek postao). Mene kod Age of U. nervira sto su ostala tri broja do kraja, a uopste me ne zanima sta ce da bude, osim kakav ce novi status quo da proizadje iz ovoga.

Meho Krljic

Ma, sasvim si u pravu, i ja ovo čitam kao neki od onih alternate continuity miniserijala - poput recimo Maberryjevih Marvel Universe vs. Punisher ili MU vs. Wolverine, dakle, ni mene ne zanima priča preterano i držim da je isforsirano do besvjesti kako Wolverine insistira da je rešenje u povratku nazad kroz vreme i, zna se već čemu. Samo mi je lako za čitanje što je retko slučaj sa ovim eventima. I nema curenja u druge serijale. To se uvek valja pozdraviti.

milan

Procitao sam Throne of Atlantis crossover izmedju Aquamana i Justice League naslova. Scenario je pisao Geoff Johns a crtali su Ivan Reis (Neal Adams na steroidima) i Paul Peletier (kojeg pamtimo kao crtaca Hulka od pre koju godinu, po scenariju maestralnog Greg Paka). Ovo je jedna zabavna, ako ne i previse klasicna superherojska prica, koja lepo menja odnose u Novom 52 univerzumu i dovodi do nekoliko promena, od kojih je jedna stvaranje i Justice League of America tima. Lepa, pitka prica nabijena akcijom.

Nightflier

Ne znam da li je do mene, ali Injustice mi je konzistentno dobar.
First 666