• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Strip album koji upravo citam

Started by Cornelius, 20-01-2007, 01:11:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

džin tonik

procitao mister no-a odrediste haiti ff, simpaticna prica, u vc-ovom reprintu vjernom orginalu glavni negativac crnac; u dnevnikovoj varijanti mu je dali posudio lik.
dali mi bio daleko bolji u sceni kad smrka kokain i vice "ja sam pukovnik! pukovnik!".
znao je dnevnik sta djeca vole a narodna vlast podrzava!

milan

Zavrsio se gotovo pa desetogodisnji rad Geoff Johnsa na Green Lantern serijalu. Meni licno je ovo jedan od najbitnijih run-ova koje sam ikada citao, pre svega zato sto me je ponovo priblizio DC univerzumu koji sam pre toga samo povremeno pratio. Drugo, covek je uspeo da stvori potpuno novu mitologiju unutar DCa, da uvede toliko novih elemenata koji su dovoljni za citav jedan novi univerzum, a ne samo jedan njegov deo. Skidam mu kapu, zaista, za sve sto je ucinio u poslednjih nekoliko godina. Fan for life.

milan

Zavrsio se Age Of Ultron... malo je reci da su kraj i ceo serijal meni najvece razocarenje od Marvela jos od pretproslog mega-eventa... Mislim na Fear Itself. Tamo je barem bilo neke akcije na kraju, eksplozije i utiska da je nesto bilo, pa se zavrsilo.
Ovde nikada nisam utisak da je bilo sta pocelo, pa tako ni da se zavrsilo. A kraj? Pa i nema kraja, kraj je obican tizer za ono sto tek treba da se desi. Ovo mi je najgori event do sada u novijoj istoriji Marvel event-ova...  :cry:

Meho Krljic

Ali je zato Daredevil: End of Days ispao prilično solidno, izuzimajući, takođe, kraj. O tome, ali i o Fashion Beast u novoj epizodi DJ Meho šoa:

http://upps-sajt.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1663&Itemid=48

Alex

Neki dobar crtač u Marvelu?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

Pa, ovo gore na slici je Klaus Janson, ako to pitaš.  On je meni oduvek bio dobar. A ako u stvari pitaš ima li neki dobar crtač u Marvelu, onda, hmmm, zavisno od preferenci izaberi jednog od ponuđenih: David Aja, Stuart Immonen, Marcos Martin...

Alex

Quote from: Meho Krljic on 27-06-2013, 11:05:49
Pa, ovo gore na slici je Klaus Janson, ako to pitaš.  On je meni oduvek bio dobar. A ako u stvari pitaš ima li neki dobar crtač u Marvelu, onda, hmmm, zavisno od preferenci izaberi jednog od ponuđenih: David Aja, Stuart Immonen, Marcos Martin...

Za ovog gore sam pitao, ako je Klaus (a da nije samo tuš) onda je 100 puta bolji nego kad je crtao najgore nacrtan strip svih vremena - Terminator 2 (adaptaciju).

Immonena sam čitao nedavno na Ultimate X-Man, a kad kažem dobar mislim na minimalno Byrne/Austin X-men nivo, a on je ispod.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

Zapravo, to gore mnogo više liči na Sienkiewicza, ma ko da je kome tuširao.

Milosh

Quote from: Alex on 28-06-2013, 02:02:06Za ovog gore sam pitao, ako je Klaus (a da nije samo tuš) onda je 100 puta bolji nego kad je crtao najgore nacrtan strip svih vremena - Terminator 2 (adaptaciju).

Da li ti je to onaj isti T2 strip koji je devedesetih izašao u Politikinom Zabavniku? To je koliko pamtim stvarno bilo užasno nacrtano...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Alex

Quote from: Milosh on 28-06-2013, 02:22:43
Quote from: Alex on 28-06-2013, 02:02:06Za ovog gore sam pitao, ako je Klaus (a da nije samo tuš) onda je 100 puta bolji nego kad je crtao najgore nacrtan strip svih vremena - Terminator 2 (adaptaciju).

Da li ti je to onaj isti T2 strip koji je devedesetih izašao u Politikinom Zabavniku? To je koliko pamtim stvarno bilo užasno nacrtano...

Taj.

milan

Ima ih mnogo dobrih u Marvelu, da. I u DCu. I u Image-u. Inace, u americkom stripu, mnogo odlicnih crtaca, da ne kazem i dobrih.

Meho Krljic

Quote from: Alex on 28-06-2013, 02:10:53
Zapravo, to gore mnogo više liči na Sienkiewicza, ma ko da je kome tuširao.

Ono gore liči na Sienkiewicza zato što je Sienkiewicz tuširao.  :lol:

A Immonen je meni sjajan, pogotovo epizode Ultimate Spider-man koje je crtao kada je Bagley otišao.

Alex

Quote from: milan on 28-06-2013, 10:02:36
Ima ih mnogo dobrih u Marvelu, da. I u DCu. I u Image-u. Inace, u americkom stripu, mnogo odlicnih crtaca, da ne kazem i dobrih.

Ima, ima, ja pokušavam da se totalno ozbiljno šalim sa mojom starom tvrdnjom da nema više onako dobrih crtača kakva je bila stara garda.

Podrazumeva se da meni na superherojima najviše odgovara klasičan pristup lepog i dinamičnog crteža i realističnog tuša, od čistih linija stilizacija, manga uticaja, animiranofilmskog, polukarikaturalnog pristupa itd.

Meho Krljic

Ali toga skoro da i nema više. Čak i stari crtači, tipa John Romita Mlađi crtaju naglašeno stilizovano. Meni se zato dopada kako stvari rade Ivan Reis ili Mike Deodato poslednjih godina, ali to je sad manjina.

Alex

U manjini, da. Recimo da se i ono što je radio David Aja na Iron Fistu može nazvati "savremenim sredstvima do klasičnog stila", a viđao sam još primera gde crtači (tušeri) radeći na računaru, biraju tehnike (četkice) koje daju vrlo prirodne rezultate - konturne linije promenljivih debljina, duboke senke itd.

Meho Krljic

Eh, sad, prirodne... Mislim, ja koji VEOMA volim Franka Millera i Billa Sienkiewicza ne bih rekao da je prirodnost ono što tražimo  :lol: :lol: :lol:

Mada, sad si me bacio u razmišljanje, recimo, Steve Dillon ima izvanredno čiste linije (čak preterano), jako disciplinovano senčenje i prilično realističan ton, a opet mu stripovi izgledaju sve samo ne klasično, hm, hm hm...

Alex

Quote from: Meho Krljic on 28-06-2013, 15:38:39
Mada, sad si me bacio u razmišljanje, recimo, Steve Dillon ima izvanredno čiste linije (čak preterano), jako disciplinovano senčenje i prilično realističan ton, a opet mu stripovi izgledaju sve samo ne klasično, hm, hm hm...

To je zbog ogromnih kadrova i velikih glava. Za stripove koje on crta često mu dinamičnost nije ni potrebna, a on je ionako nema - ali on je prosečan crtač, takva mu je kompozicija i režija, ali funkcionalan.

Deodato je druga krajnost od pojednostavljenja,  ali njegove greške, pa i anatomske, često nisu namerne, ni stvar svesnog prenaglašavanja - on svakako nije prva liga, detaljno ga proučih na Sins Past - on bi bio dobar za strip ala Dylan Dog ili neki gotski horor.

Meho Krljic

Da, Kad Dillona povremeno muka natjera da radi superherojski strip to je da se rasplačeš koliko je nedekvatno.

A Deodato je mnogo unapredio crtež u poslednjoj deceniji, posle Sins Past. Baci pogled na recimo Thunderbolts ili Dark Avengers koje je on radio.

Meho Krljic

Ah, nisam ni video da je moja, eh, analiza Age of Ultron objavljena.

Nažalost, nema slika, neko je nešto tu pobrljo. Još sam pričao i o tri aktuelna Wolverine serijala (Vanila, Savage i MAX) od kojih je MAX ispao prilično otkrovenje.

milan

Procitao sam, konacno, sa decenijom zakasnjenja, svih 27 brojeva Planetary-a (bez tri specijala - sa JLAom, Authority-jem i Batmanom), Vorena Elisa i Dzona Kasadeja. Kako je ovo lep strip za kraj jednog veka i pocetak novog, onako, bas pravi meta strip o istoriji popularnih, mejnstrim comicsa na kojima smo odrasli i koje smo voleli. Iako ima samo 27 brojeva, strip je izlazio u razmacima od 1999. do 2009. (sa velikim razmakom izmedju 26 i 27 broja). Elis se odlicno snalazi u ovim maltene one-shotovima (povezanim velikom pricom o glavnim junacima i sukobu sa The 4, nemesisima citavog covecanstva), i ubacio je sve najludje naucne, kvazi-naucne i SF ideje u ovih nekoliko brojeva. Kasadej je maestralan, ne samo u postavci tabli, vec u onom u cemu on po meni briljira, u karakterima, emocijama, malim, a tesko uhvatljivim nijansama karaktera i emocija. U svakom slucaju, ovo je jedan od bitnijih stripova s pocetka novog veka, nikako ga ne treba propustiti.

Meho Krljic

Jeste, stvarno je Planetary jedan lep rimajnder kako je Wildstorm na prelazu milenijuma imao divnu ambiciju i mnogo ukusa.

Takođe, pošto je razmak između prvog i poslednjeg broja bio tako veliki, a Ellis se ložio na tehnologiju, mnogo je slatko (i komično) gledati kako tehnologija koju predstavljaju kao kating edž u prvom broju, do poslednjeg postaje zastarela do te mere da je ni današnji telefoni ne bi koristili.  :lol:

milan

Procitao Wolverine and the XMen do 35og broja i zavrsnice Hellfire Sage... Pratim XMen stripove redovno nesto vise od dvadeset godina, i mogu reci da je trenutno stanje stvari ovih naslova fan-tas-ticno! Naime, nikada X naslovi nisu bili ovako raznovrsni i ovako dobri. Tu, naravno, prednjaci Wolverine and the XMen koji Jason Aaron pise tako lako, tako duhovito, a u isto vreme toliko zrelo i pametno, da ja mogu samo iz daleka da se divim... Uz ovaj serijal, meni su bukvalno SVI OSTALI X naslovi fenomenalni, zajedno sa Cable and XForce koji rade Denis Hopeless (koji me je zauvek kupio briljantnom Avengers Arenom) i Salvador Laroka. Tu je i standardno nenadjebivi Peter David i njegov XFactor (koji, na zalost, ulazi u zavrsnicu). New XMen i Uncanny XMen su pokazali da se Bendis umorio od Avengersa ali ne i od odlicnog pisanja, a XMen Legacy Simona Spuriera je prava uvrnuta poslastica za ljubitelje Marvelovih mutanata... Marvel svojim X naslovima pokazuje da ima muda, i da, za razliku od DCa, urednici i autori zajedno rade na tome da prave sto bolje stripove. Svaka cast! 

Meho Krljic

A ja sam sa velikim iznenađenjem i određenom dozom stida shvatio da je aktuelni Deadpool serijal, nakon prvih par brojeva koji jesu slabi i koje jesam s pravom kritikovao i u kojima se vidi da se tim tek uhodavao, dakle da je posle prvih par brojeva serijal postao... gulp... odličan. Posehn i Duggan su našli tempo, zapleti su im postali interesantni (dakle, ne samo humor na prvu loptu) a Deadpool je dobio pravi balans između frivolnosti i tragičnosti. I epizode rađene u flešbek maniru su urnebesno smešne. Šokantno, ali... Deadpool je sad dobar koliko i u najboljim trenucima Daniela Wayja.

Meho Krljic

Quote from: milan on 14-09-2013, 21:30:40Cable and XForce koji rade Denis Hopeless (koji me je zauvek kupio briljantnom Avengers Arenom) i Salvador Laroka.

Upravo čitam. Odličan.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

sinisa123

Upravo sam pročitao Azzarellov El Diablo i jako mi se svidio.
Jel može neko da bi preporuči nešto slično ili npr. kao Saint of Killers iz Preachera - western, horor, misterija fazon?

Meho Krljic

The Sixth Gun bi mogao da ti se dopadne. To je baš kombinacija horora, mračne fantastike i vesterna.

Za naturalistički vestern ali sa mračnom atmosferom (i isto iz pera Briana Azzarella a i Žeželj je uradio crtež u nekoliko epizoda), potraži Loveless.

sinisa123

E, hvala. Krećem sa Lovelessom :)

Meho Krljic

Brzo ćeš ga spržiti, jedva je izdržao dve godine koliko se sećam, ima samo 24 epizode.

džin tonik

barinic, tri panja na otoku srece. opustajuce. preporuka.

milan

Pri kraju je novi Marvelov mega event "Infinity". Za razliku od nekoliko velikih dogadjaja u poslednjih nekoliko godina (Age of Ultron, Avengers VS XMen, Fear Itself) ovo deluje kao nesto sto zasluzuje da bude event, iako je na momente konfuzno, odnosno, zahteva veliko poznavanje Marvela da bi moglo da se uziva u tome. Ja sebe smatram osobom koja osrednje poznaje istoriju Marvela i stvari koje su se desavale u njihovim izdanjim u poslednjih nekoliko decenija, tako da sam morao pomalo da se prisecam nekih ranijih stvari kako bih mogao da ispratim sve. Uz to, kljucno je poznavanje dosadasnjih brojeva New Avengersa i Avengersa Dzonatana Hikmana, zato sto se Infinity nadovezuje upravo na to. Ipak, kad prodje neko vreme i sve se slegne, siguran sam da ce Infinity ostati u secanju kao jedan od boljih eventova u Marvelu u poslednjih desetak godina. Moj licni problem sa Hikmanovim pisanjem je to da ne uspeva najbolje da me emotivne involvuje u pricu, ali me s druge strane uvek kupi svojim far-out SF idejama, pa se to onda negde izravna. Ovde je uspesno iskombinovao Inhumanse, Tanosa, sve moguce poznate vanzemaljske vrste u Marvelu, te prvu vrstu Graditelja za cije se postojanje saznalo tek pre godinu dana u Hikmanovim Avengersima. Ostaje da se vidi kako se u to uklapaju Eternalsi (cini mi se da su oni ranije bili prva vrsta u univerzumu), i da li su oni zapravo ovi Graditelji or some such. Za pracenje eventa kljucno je i paralelno citanje Avengersa i New Avengersa, koje takodje pise Hikman.

I da, ako niste do sada citali DCjev Wonder Women koji pise Brajan Azarelo, odmah ispravite to, zato sto je to trenutno najbolji DC naslov i meni jedan od pet naslova u trenutnoj americkoj produkciji koju pratim.

Meho Krljic

Quote from: milan on 24-11-2013, 09:47:30
Moj licni problem sa Hikmanovim pisanjem je to da ne uspeva najbolje da me emotivne involvuje u pricu, ali me s druge strane uvek kupi svojim far-out SF idejama, pa se to onda negde izravna.

E, tačno tako, zato se ja i sporo kanim da čitam Infinity... Ali hoću. Obećavam!

sinisa123

jel neko čita fantagraphicsova izdanja? ja sam upravo završio shizo ivana brunettia, pa ako neko zna nešto slično da mi preporuči.

džin tonik

crno, crnje, najcrnje, bolesno, dark tales

Dzimi Gitara

Dobri su Crnjaci. Abuli je najbolji kad nesputano prospe crni humor, ironiju i cinizam.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

džin tonik

da, mislim, nema tu sad nekih obrata i iznenadjenja, sve je jasno od prvog kadra, ali plijeni paznju i izmami smjesak. najjace su mi neke od najbanalnijih, primjerice 'kirurg i macak', a parodije na genezu, zapovijedi, apsoluciju... su nezaboravne.

džin tonik

hombre. svidja mi se kao, nategnuto, neka vrsta torgala za odrasle, brutalna postapokalipsa, likovi se ne vracaju do izlizanosti.

džin tonik

povratak bernetu jonah hex-om (v2).

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

džin tonik

sljedecih dana na ponovno citanje 'rote ohren', stara zbirka kratkog geg-stripa u erotskom dark-tales fazonu, cesto sa vjerskom pozadinom. zabavno-opustajuce. preporuka.

džin tonik

osim vjerske, nadje se i povijesne pozadine. uglavnom zabavno, ali i vrijedno iz prosvjetnog ugla!

džin tonik

nakon sto sam ovih dana citao zabavno-opustajuce erotske dark-tales, moj zahtijevni intelekt vapi za zahtjevnim stivom ili obrnuto. hura za kramba, uspavljujuce, poslijeponocna preporuka. ako ne pomogne, slijedi b92.

džin tonik

upravo procitao 'das rad'. ne znam, svega pomalo, fantasy, horor, povijest, bajka, mercenario, cousin eerie i naravno nezaobilazni kukasti kriz. tak-tak.

džin tonik

nikako se natjerati procitati spin-offs thorgala, nekako mi ne leze ti izabrani, odabrani i sl. urodjena averzija. nocas idem na krizare.

milan

Preporucujem nove Thunderboltse, ali od trenutka kad ih kao scenarista pruzme Charles Soule. Ovo je inace scenarista koji je bukvalno eksplodirao u americkom mejnstrim stripu u poslednjih godinu dana - pise nekoliko serijala mesecno, i razbija na sve strane. Thunderboltsi su fenomenalna kombinacija akcije, drame i komedije, i potpuno sam fasciniran kako dobro zonglira toliko razlicitim likovima kao sto su Deadpool, Punisher ili Red Hulk u okviru istog serijala. Svaka preporuka.

džin tonik

procitao 'nosferatu', prvi dio. dobar pocetak, pa sunovrat. stereotipi, nelogicnosti i naravno love story. da je trunku nenamjerno-gluplje, moglo je biti dobar trash. a ovako neodlucno i nedoreceno tetura kroz prostor i vrijeme.

džin tonik

veceras na potencijalno smisljenije 'stivo'.

džin tonik

blizi se bozic, najljepse doba godine, te me sve vise hvala praznicko raspolozenje i zelja za vjerskom tematikom. odlicna prilika za jodorovskog.

džin tonik

veceras povratak bonelliju.