• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Strip album koji upravo citam

Started by Cornelius, 20-01-2007, 01:11:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Pročitao osmi album Vekovnika - Kainov soj. Jednom ću napisati duži komentar, ovih dana su obaveze preče od sitnih  krupnih životnih zadovoljstava, te ću Kainovom soju ostati dužan. Elem, kao i obično, strip je ispunio očekivanja bio odličan, kad bih insistirao na tome da je ispunio moja očekivanja masno bih lagao, jer se ono što očekujem od narednog albuma Vekovnika i ono što dobijem gotovo nikad ne poklopi. Takođe, mislim da je red da se prizna Marku Stojanoviću da je jedini strip scenarista koji ume da priču gura napred neprestano se vraćajući nazad (verovatno bi trebalo smisliti neki naziv za tu narativnu tehniku, ako već ne postoji).

Elem broj dva, osmica je temelj novog narativnog Gormengasta koji će se izgleda posvetiti tematici besmrtnika i njihovog razračunavanja. Priznajem da mi ovo nije omiljeni deo Vekovničkog zapleta budući da se bavi obradom teme o kojoj je, što se mene tiče, prvi Hajlender sve rekao, ali Kainov soj je bio sve samo ne dosadan, pa se nadam da će drugi ciklus sage o Marku i Čenu biti dostojan nastavak prvom. Zasad je sve u skladu sa očekivanjima kako treba.

Propovednik 6 - Južnjačka tuga. Sasvim okej, no rekao bih da je ovaj deo priče ptrošen samo kako bi se malo nadogradili likovi i odnosi među njima zbogradi pripreme pozornice za buduće događaje.

Atomika, Bog je crven - Na kraju sam bio razočaran ovim stripom. Ne bih se previše upuštao u to zašto, mislim da ni sam nisam siguran, ali jednostavno nismo kliknuli. Jebiga.

neomedjeni

Okej, kojim biste stripom sebe častili od ova dva: Duga noć veštica ii Krejvenov poslednji lov?

Meho Krljic

Pa ako "čašćenje" podrazumeva kupovinu a nude se za istu cenu, The Long Halloweeen je duži pa time veća vrednost. Ako se priča samo o čitanju, svakako oba, sa prednošću koju bih dao Spajdermenu, naravno, zato što trenutno nosim duks na kome je on.

neomedjeni

Cena nije bitna, Duga noć veštica je duplo skuplja. Recimo da imam para taman za Dugu noć veštica ili za Krejvena i još neku sitnicu pride.

Meho Krljic

Pa... drag je Loeb ali nam je i dosta zla naneo, pa bih JA uvek pre kupio Mateisa. Ali s druge strane, vi, druže Neomeđeni, možda bolje prođete sa Loebom, strip je noviji, savremenije estetike i senzibiliteta, pa onda možda da ipak uzmete njega?? Na kraju, što ne svučete oba - makar prve epizode pa vidite koji vam bolje paše?

anto

Quote from: neomedjeni on 21-11-2016, 15:50:47
Okej, kojim biste stripom sebe častili od ova dva: Duga noć veštica ii Krejvenov poslednji lov?
Dugom noći veštica.
a i nekim Trondhajmom bih voleo da se počastim,čim neko položi pravosudni ispit.

neomedjeni

Ja i dalje nemam pravosudni, ali ti imaš pp.  :lol:

milan

Spajdija, cisto zbog fenomenalnog crteza Majka Zeka - meni jednog od omiljenih svih vremena zbog onog Shang Chija kojeg je radio sedamdesetih/osamdesetih a koje je objavljivao Eks Almanah kod nas. A i Majk je "poreklom sa ovih prostora", mada se nije preciznije izjasnio odakle to tacno. :)

neomedjeni

Hvala Milane na savetu.

Kako to sa mnom često biva, sinoć sam, kada sam se obreo u prodavnici, odabrao da kupim nešto potpuno treće. Nisam mogao da odolim Magnusovoj i Nicijevoj "Dolini terora" kada sam video kako strip izgleda uživo.

džin tonik

Au.
Magnus ulozio mnogo truda u taj strip. Zanimljive su i angedote/pozadina... ali NE citati; scenaristicki nistkoristiuzas. Samo gledati slike.

neomedjeni

Pročitao sam ga u skenu pre pola godine, kada je VČ najavio da će da radi taj gigant. I potpuno se slažem za priču. Do polovine još i funkcioniše, od polovine - joj.

Tada sam rekao sebi da NEĆU kupovati Dolinu samo zbog Magnusovog crteža, ali to je trajalo dok u striparnici nisam uzeo knjigu u ruke i video kako to izgleda uživo. Sad sebi govorim da ipak nisam imao u kolekciji nijedan Magnusov rad i da bi bilo bezveze da sam propustio priliku da kupim onaj koji je najbolje nacrtan.

džin tonik

ja ostao bez papirnog primjera. :cry: :mrgreen:
poslao sam u italiju tocno 28 komada onog strip-agent prvog izdanja (od toga na sardiniju 10), a 2 podijelio prijateljima kao poklon.
tako da 30 kupljenih zamijenio onomad za nekih 2.5+ k eura i nije mi ostao ni jedan. steta sto su tek nekog a4+ formata, ne poput talijanskog limitiranog ca. a3.
opet bih ga uzeo u takvom formatu i uz tu naslovnicu, no ovako patim uz digitalac. :roll:

džin tonik

zakljucio se goddamned, prvi dio, sa petom svescicom. before the flood.
steta sto ovaj strip izlazi prilicno rijetko.
svidja mi se karaktrizacija biblijskih likova, predstava svijeta, kontrast izmedju vizualnog/bajkovitog prikaza adama/eve nakon progona iz raja, te vrh-dno dijaloga (prva tabla). da ne spominjemo nou.
svega pomalo; neandertalaca, hombrea, antiheroja, kainove loze. brutalan strip.

...

a spomenuo bih i white, svescica prva.
iritantna djevojcica nakon pada aviona na krilu istog pluta usred oceana okruzena bijelim ajkulama; vuce dalje, solidan trash. :lol:

neomedjeni

Quote from: zosko on 26-11-2016, 23:23:29
zakljucio se goddamned, prvi dio, sa petom svescicom. before the flood.
steta sto ovaj strip izlazi prilicno rijetko.

I ja sam juče pročitao petu sveščicu i prokleti Aron je uspeo da me šokira tamo gde sam mislio da više nema mesta za iznenadjenja - raspletom priče o potrazi za otetim dečakom.

Stvarno je šteta što stip ne izlazi jednom mesečno ili bar jednom u dva meseca. Nadam se da se razlog ne krije u lošoj prodaji već u drugim obavezama autora.

Meho Krljic

Meni su prve 4 epizode bile prilično banalne. Videću da li će mi peta dramatično promeniti impresije.

džin tonik

ne pamtim da sam vidio vecu blasfemiju u stripu, ima nesto tipa tarantino pri poigravanju sa biblijskim motivima, predanjem, simbolikom. i tu svakako ima dubinu.

Ugly MF

Dubinu?!?!
:)
Najlakše se nasrat po nekome.Pogotovu po Biblijskim motivima, big dil.
Ali Gerin crtež je maestralan, čuvaću ga u kolekciji!

džin tonik

Dubinu! Pa ovo je definitivno promisljeno sranje! :mrgreen:

Ugly MF

Quote from: zosko on 27-11-2016, 14:03:08
Dubinu! Pa ovo je definitivno promisljeno sranje! :mrgreen:
Brate, kolko je liberala u Amerikama koji svršavaju na svaku psovku protiv Boga, ovo je meka, sine, meka!!!
Ima da bude popularniji ovaj Kain ako preživi potop nego svi walking deadovi i handrd buletsi!

džin tonik

Da, ali osim te, rekao bih, prenategnute ironije za, pa tako i na liberale, imamo preispitivanje dobro/zlo. I to nimalo povrsno ili bezazleno. Usudio bih se reci da otvoreno i ciji je Kain potomak.

neomedjeni

Ono što je mene kupilo je uverljivost kojom su portretisana dva najupečatljivija lika u stripu. Kain jeste neko na svakoj trećoj stranici papagajski ponavlja kako je ljudski rod sjeban u startu jer je kreiran po Njegovom liku, ali kao čitalac imam razloga da verujem da Aaronov Kain s pravom pizdi na Stvoritelja, ne samo zbog preteške kazne koja mu je izrečena za počinjeni zločin, već i zbog bede u kojoj se nalaze zemlja i čovečanstvo u trenutku u kome se uključujemo u priču, a radi se o stanju propadanja koje očigledno traje vekovima i vekovima. Što bi se reklo, ako je svet bio božja kuća (ili barem prćija), u Aaronovoj viziji on je dočaran kao užasan domaćin i još gora domaćica.

S druge strane, Noa jeste ostao starozavetni heroj koji treba da spasi što se spasti može, ali ovde je lukavo prikazan kao lek koji je možda opasniji od bolesti. Mislim, čovek je verski fanatik i makijavelistički tiranin u istom pakovanju, kako takvoj ponudi uopšte odoleti. Naročito jer nije teško prihvatiti ideju da je mnogo verovatnije da će takva ličnost dovršiti monumentalni zadatak izgradnje Barke nego klasični bogobojažnjivi dobrica, kakav je po Bibliji.

Sad, naravno da je u današnje vreme lako skupljati poene kod širokih čitateljskih masa udarajući po religiji, ali ovde pričamo o ljudima koji su odgovorni za Scalped, te smatram da ne bi bilo zgoreg da ostavimo mesta sumnji kako im nije namera da se jeftino prodaju sa Bogomprokletima.

džin tonik

Ni kako Kain zavrsio na krizu nije tek bezazleno nepromisljeno pljuckanje po religiji. Konkretno ta radnja nikako se ne uklapa u vremenski kontekst zbivanja. A pazite prikaz (tabla gore): Brezuljak, lobanje = Golgota.

džin tonik

docekao se i peti dio orlova rima u izdanju (projekta) europe-comicsa.
pa se potegao na rereading cijeli serijal.

znaci, vrhunski promisljen rad (sto u petom albumu cak kontraproduktivno).
clades varinana spominje se u dia, tacitusa, paterculusa... i postoje mnoge diskusije i interpretacije pri potrazi za lokacijom bitke koja dugorocno odredila sliku europe. ovaj strip, bez pretenzije da pokusava rasvijetliti nedostatke, u prvoj liniji je zabava, iz izvora preuzima maksimalno moguce i tako gradi.
u petom albumu pokusaj obuhvacanja mnogih hipoteza oko razvoja pricu cini pomalo nekonzistentnom, pa nalazimo i nelogicnosti, ali najkasnije odlican crtez, koji maksimalno vjerodostojno prati predanje, od opreme, preko fizionomije naroda raznih, do okruzenja, kompenzira.

...

džin tonik

inace, dvije nove futurame, strip koji cesto izmami koji smijesak.
#80, posvecen us-americkim izborima, gdje simpaticno parodirana ispraznost kandidata.
#81, fry u posjeti mracnog srednjeg vijeka, uz standardne futurama-stajl gegove.

Truman

Čitam La zona del crepuscolo, sedmu epizodu u serijalu Dilana Doga. Pravo je zadovoljstvo čitati "one prave" epizode i to još na originalu.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

džin tonik

dobar si. ja jos uvijek na milosti/nemilosti pirata i skanlacija; nikako nacimati taj talijanski da bih bonelli i nesto noira citao u originalu. :cry:

džin tonik

skoro se procitao the complete graphic novel devil's triangle.
70 stranica uzasa. 130 to go, no batalim. :lol:

bermudski trougao, misterije, tajne, duhovi, predanja, teze i hipoteze, teorije, trabunjbla... kako ovo toliko upropastiti? znaci, strip je gori od zadnje filmske znj produkcije tipa grupa teenija izgubila se u shumi, swamp thing (golden age) ih redom papa.

elem, teenie na palubi broda srece scary duha, strmoglavi se u more, tone, napada ga ajkula, u trenutku umiranja radi poshalice na svjetlo/odbljesak s povrsine (tipa kako, pa jos ga ajkula nije ugrizla, ne dolazi li svjetlo poslije smrti), spasavaju ga, dramaticno, brod im instant napadaju surovi pirati, izresetaju kapetana iz zabave (uz kojeg spaseni lik bio vanredno vezan), pa, jos tokom napada u njih se zalijece ghost-ship i duhovi krecu u pohod... i sve to grupu klinaca ne dodiruje. ne pokazuju nikakve emocije. ultra-ocajna karakterizacija, ma sve. :cry:

ocjena bi se dala sazeti u jednu recenicu: autori bez ukusa i talenta ocigledno vjeruju da nesto ako izgleda sranje umjetnost. :cry: :lol:

Truman

Quote from: zosko on 30-11-2016, 09:01:59
dobar si. ja jos uvijek na milosti/nemilosti pirata i skanlacija; nikako nacimati taj talijanski da bih bonelli i nesto noira citao u originalu. :cry:
Zahvaljujem, eto da i od tebe doživim pohvalu. :) A što se tiče italijanskog samo napred, imaš moju punu moralnu podršku! Lep je jezik, ali nije baš lak.

džin tonik

komplicirano, predajem se u startu. :lol:

elem, procitao se jedan hermanov one-shot, old pa anderson.
klasicni herman. misisipi pedesetih god proslog stoljeca, crnci, bijelci, rasizam, maltreti razni bez happy enda.

neomedjeni

Počeo sa čitanjem poprilično uspešne francuske spejs opere Sillage (u engleskom prevodu Wake) koja je već izbrojala... gulp... 18 albuma (i nekim čudom sam sve našao na netu). Autori mi totalno nepoznati Morvan i još nepoznatiji Buchet. Nakon prva tri albuma mogu da kažem da je crtež sasvim korektan, ništa posebno za francuske standarde ali završava poso, dok je priča, hm, pa u pitanju je još jedna sapunica iz hladnih i negostoljubivih dubina svemira, ali Morvan nije idiot (ili možda jeste, ali je to uspešno prikrio u prvim epizodama), te tu i tamo uspeva da doda i koji santim dubine zapletu koji pratim(o). U svakom slučaju, plan je da ovo guram dalje.

Novi Mladi Bluberi iz Stripoteke nije ništa bolji od prethodnih epizoda. Dok ga je crtao Vilson, vredelo ga je pratiti barem zbog crteža, a sad više ne mogu da smislim nijedan ubedljiv razlog.

Pročitao prvu od tri knjige Morisonovog runa na Betmenu. Petsto strana đubreta koje sam pročitao valjda jer sam pokušavao da dokučim zašto svi svršavaju na Morisonovog Betmena i finiš u vidu nekog događaja nazvanog Finalna kriza koji mi se... svideo. A taman sam se spremao da ospem drvlje i kamenje po celoj knjizi.  :cry:

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 05-12-2016, 09:25:36
Petsto strana đubreta

Whoa, ovo je malo preoštro. The Black Glove i Batman RIP su odlične priče. Ali jeste potrebno dosta predznanja...

Ovo možda pomogne drugim namernicima:

https://comicsastonish.com/2012/01/04/a-readers-guide-to-grant-morrisons-batman/

Ugly MF

Heeej Neomedjeni, Izguraj Wake, ja sam nabedjivao neke naše skanlatore da to srboslovizuju! Za Francuske scenarije, kako znaju da ....khm..nebitno, ovaj će ostati evergrin!

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 05-12-2016, 09:35:47
Petsto strana đubreta

The Black Glove i Batman RIP su odlične priče.

Nikakvu odličnost ja u njima ne nađoh. Ali mi nisu dovoljno bitne da bih polemisao na tu temu.

Quote from: Ugly MF on 05-12-2016, 09:49:11
Heeej Neomedjeni, Izguraj Wake, ja sam nabedjivao neke naše skanlatore da to srboslovizuju! Za Francuske scenarije, kako znaju da ....khm..nebitno, ovaj će ostati evergrin!

Pa, ako je ostatak serijala na ovom nivou, neće biti problema.

Agli, ti radiš sa Francuzima, jel tako? Znaš li kojeg scenaristu koji ovamo nije poznat, a da je za preporuku? Malo znam o svežijim francuskim stripovima.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 05-12-2016, 10:00:27
Quote from: Meho Krljic on 05-12-2016, 09:35:47
Petsto strana đubreta

The Black Glove i Batman RIP su odlične priče.

Nikakvu odličnost ja u njima ne nađoh. Ali mi nisu dovoljno bitne da bih polemisao na tu temu.

Fer inaf, za svaki slučaj, evo anotacija koje možda pomognu drugima:

http://joup.co/thee-comic-column-53-annotations-grant-morrisons-batman/

Ugly MF

Gledaj, ako ćemo pravo, svi se oni trude da budu nešto 'književne' mudonje, pa bi sa svakim scenarijem da se vinu u metafizičke visine.Kod ovog recimo Silllageta, videćeš maestralnost u crtežima, više idejama i kreacijama vanzemaljskog sveta koji je triput prešišao StarWarse, itd. Ne znam šta te zanima, oni imaju svega i svačega, težih i lakših tema, mada su po meni mnogo morbidniji od nas , vole mračnost, krv, pesimizam, dramu....Ja kad nadjem nešto da me zasmeje, odma čuvam u kolekcijama.
Potraži serijal Aquablue, kreće sa klasičnijim crtežom, a u 12,13,14 se pretvara u foto-hiperrealizam, gde te i ne zanima više scenario :)
Lanfeust of Troy, Lanfeust of the Stars i Lanfeust Odyssey su od pisca Arlestona jedan od najpopularnijih tamo, to je 'ozbiljna zajebancija', meni prijalo,
isti pisac Shipwreck of Ythaq, imaš i na Serbskom, mnogo je dobar.To je planirana priča od 7 tomova, gde je fantastično zaokružena radnja, ali i Franci vole da muzu kravu, pa sad izašo broj 14 ;)
Svejedno, meni se ne svidja taj drugi opus ,na silu nategnut nastavak, razvučen i vidljiva muzara, ali prvih 7 je mustread!

Nadji serijal Carthago, svideće ti se sigurno.

neomedjeni

Pa, čitam sve, od Asteriksa i Taličnog do Ratnika sa Akbara i Sedam života kopca. Znači mogu i suze i smeh.

E, skenove za Akvablu sam našao odavno, samo nisam pristupio čitanju, to bi moglo da uleti nakon Silaž. Imam nešto i od Lanfeusta negde.

Carthago je počeo da izlazi u novoj Stripoteci, oko toga ne moram da se mučim. Hvala.

Josef K.

Quote from: zosko on 04-12-2016, 12:58:55

elem, procitao se jedan hermanov one-shot, old pa anderson.
klasicni herman. misisipi pedesetih god proslog stoljeca, crnci, bijelci, rasizam, maltreti razni bez happy enda.

Ako može link odakle si nabavio, u private ako je protivno pravilima foruma.
And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

džin tonik

ovog sam kupio, njemacki digitalac, pa na zalost ne mogu podijeliti.
ali koliko vidim postoji engleska skanlacija:

http://rg.to/file/79339075e0fc5b556210761ab43cfaf6/

džin tonik

procitao se zagor maxi #17, tajna ostrva.

prelistavanje me navuklo na citanje kad spazio za zagorov svijet nestandardne likove tipa africki crnci.
pa bez ocekivanja; dvojac burattini/chiraolla smatram najgorim mogucim za moja konzervativna ocekivanja spram zagora, gdje zelim klasicnu naivnu pricu, crtez, sve bez ozbiljnih pokusaja nudjenja moralne poruke, pouke.

elem, nasi junaci nalaze se usred posljedica brodoloma. struktura price pokusava biti nestandardna, skakuce izmedju dva vremenska toka, sve kroz ciku koji pati od prolazne amnezije, pri kojoj mu se postepeno vraca sjecanje, pa tako i nama uvid u uzrocna zbivanja.
i sve bi to bilo lijepo, da ima smisla, t.j. da se stvarno pitamo sta se desilo, pa u odredjenoj napetosti uz cika otkrivamo, ali sve nam je vec predstavljeno u startu.
tek se scenarista ponasha kao da nije. u biti ne razumijem, cak ni ako sagledam iz ugla mladje i najmladje publike.
i inace slaba prica, koja jos zavrsava moralnom porukom.
previse seriozan u namjeri za karikaturu na, previse glup da bi vezao na neki drugi nacin.

pa prvi tom serpenters.
asteci, drevna prorocanstva, prokletstva i legende. nekolicina pripadnika od asteka porobljenog plemena bjezi u drevniji napusteni grad no asteski, koji tabu.
jako lijepi prikazi zamisljenog svijeta, gradjevina, idealno za mastu. fantasticna nadgradnja pretkolumbovskog razdoblja. povremeno bi moglo i eksplicitnije.
prvi album na zalost tek osnovni uvod u pricu, dok mi nije poznata skanlacija nastavka.

džin tonik

zagor maxi #18, zatvor na jezeru

banda neobicnih razbojnika "iz grada" pokusava osloboditi shefa utamnicenog u zatvoru najvishe sigurnosti na otoku darkvudskog jezera.
jezivo losa prica prepuna nelogicnosti, dok za zagora opcenito neuobicajena; prosto pri citanju naginjemo pomisli da epizoda mister no-a (zgrijesili minjako/di vito).

džin tonik

krenula uber invazija. vise me ne cudi sto imali akciju koja odredila buducnost serijala... :roll:

Truman

zosko, divim ti se što imaš volje da čitaš i te stripove koje su na dečjem intelektualnom nivou ( Zagor ). Pre par godina sam pokušao opet čitati Bleka Stenu koji mi je bio omiljeni strip kad sam imao 10-ak godina.Ajme me...kakva stupidarija.

džin tonik

hvala. ma zagor je prica za sebe, nije to bas bezazleni strip.
usporedi sa njemackim abrafaksom ili my little ponijom na engleskom.

zagor je razoran i poguban za djecu.
dijete koje se identificira sa zagorom, ako ne preraste, postaje teski egomanijak.
cesto sam imao priliku kontaktirati sa narodom koji u odrasloj dobi zagora cita sa odusevljenjem. ne kao zagora egomanijaka, iz nostalgije, opusteno, zezanciju, vec bas predano.
ulaze u kategoriju najgorih ljudi koje ikad sreo. potpuno ludilo.

inace i zagor ima vrlo simpaticnih epizoda. kao i blek.
uzmi od bleka price koje izasle u ludensovim specijalcima, one sto po tabli imaju dva do cetiri kadra, bostonski misterij, grof drakuls i slicne. odlicne su kad zelis bez nekakve koncentracije procitati malo naivno-zabavnog stiva, bez da te autor smori nenamjernom nesuvisloscu ili kvazi-moralnom poukom.

a ni dylan dog ne odstupa previse od ustaljenog bonelli-stila. uzmi barbatovu. to su za intelekt doslovno jezive price. da nema gruca, malo koji dylan bi vrijedio.
kanal 666, poslije ponoci, igra sa smrcu i sl. no i to uglavnom brzinsko-povrsne obrade filma etc.

Truman

Dylan je ipak mračniji i kompleksniji, ne bih ga srozavao na nivo Zagora, a kamoli Bleka. Gručo samo daje aromu.
Npr. Marti Misteri je pravi strip za ljubitelje misterija, ali i njemu fali to nešto okultno što Dilan ima.

džin tonik

ali dylan je u pravilu potpuno bezazlen i njanjav strip za uzrast 14-17 god.
dok zagor kao za mladji uzrast, ali ima razoran ucinak. u efektu na um pri identifikaciji je poguban.
dijete koje se identificira sa dylanom postaje nesto tipa hipi, dok ce te zagorovci zaskociti za bilo sta sto izlazi iz njihovog pojma pravicnosti. bilo sta, sto ih se ni ne tice, niti ima veze s njima.
jedni kopiraju feminiziranog muskarca, drugi egomanijaka. tako da je zagor u ucinku daleko mracniji strip.

Truman

A koji su onda za tebe stripovi za punoletne? DD i dalje ima kompleksnije epizode...

Ugly MF

Pa Mister No je strip za ozbiljne ljude, sve ovo ostalo je limunada!

Truman

Proveriću to jednom, samo kad stignem...

džin tonik

stripovi za odrasle? pada mi na pamet milion, sto po radnji, sto po zahtijevnosti.
beladona, kaligula... storm, graficke novele razne tipa indijansko ljeto, manara, pratt. image, ma trilion stvari.

pa chaboute.

pa obrade literature razne, dostojevskog, kafke, lovecrafta... pa obrada bajki u stilu za odrasle... pa, pa, pa... itd.

Truman

Ova Belladonna privlači pažnju, mogla bi da se overi ;)