• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo, so-so, ružno, a domaće gledo...

Started by ---, 18-09-2007, 12:47:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

дејан

Quote from: Dybuk on 03-09-2016, 21:43:36
Enklava dobra?

nadjem je kod brace Rusa, ne znam da li da se upustam....
којих руса?
...barcode never lies
FLA

дејан

...barcode never lies
FLA

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Dybuk on 07-09-2016, 15:08:42
Enklava nije ostavila jak utisak, kao celina. prica jeste teska, mucna ali moram reci da je Nicije Dete mnogo jace ostvarenje, posebno vizuelno. gledajuci Enklavu imala sam osecaj dezavija, sto nije dobro. estetski se nije iskoracilo iz filmske tradicije koja odaje jeftin, "made for tv" dojam. nije lose, ali daleko od sjajnog, po mom misljenju, naravno.

Бласфеми!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Outsider

Repriza. Ne secam se kad sam ovo prvi put gledala, ali mi je sokantna cinjenica da je ovaj film snimljen '97. Bas i nije domaci, jer je 80% dijaloga na slovenackom, ostatak srpskohrvatski (BiH)

Film nema veliku umetnicku vrednost, osim nostalgicne et pankerske + prikaz zivota u staroj Jugoslaviji, tik pred kraj Titovog zivota (radnja se desava krajem 1979-80) i odrastanje u tim, prilicno represivnim okolnostima. Ceo film na jucubu. Brez prevoda. Al ima Pankrta :)

Krsta Klatić Klaja

Ova karanka skroz prsla

Dobra zena ( 2016 )
Pedesetogodišnja Milena domaćica je, udana za uspješnog građevinskog poduzetnika Vladu. U okvirima balkanskog patrijarhalnog društva njihov je brak gotovo savršen - imaju lijepu kuću i dvoje prekrasne djece. Milenino buđenje počinje nakon rutinskog liječničkog pregleda, kad doktor posumnja da ima rak. Uzrujana, odlučuje potisnuti spoznaju o bolesti tako što se prihvaća manijakalnog proljetnog čišćenja. Za vrijeme čišćenja Milena otkrije VHS-vrpcu sa snimkama ratnih zločina koje je vladina jedinica počinila nad civilima tijekom rata. Od tog trenutka pratimo njezine pokušaje da se nosi s tom spoznajom i napore da očuva jedini oslonac u životu - svoju obitelj. Počinje drugačije gledati na ljude oko sebe i ponovno promišljati sve one sitnice koje je dotad uzimala zdravo za gotovo. Odluke koje će donijeti označit će kraj starog i početak novog života.
Glumci
Boris Isakovic Vlada
Jasna Djuricic Suzana
Bojan Navojec Dejan
Hristina Popović Natasa
Vlado Kerosevic Sveta
Ksenija Marinković Zlata
Isidora Simijonović Katarina
Jovan Belobrkovic Milos
Ermin Bravo Pop Brana
Zinaida Dedakin Doktorka Nadezda
Andjelka Simic Lepa
Olivera Viktorovic Biba
Milan Marić Davor
Stefan Radonjic Nikola
Darija Rajsic Jelena
Andrej Nosev Gost u studiju 1
Damjan Kecojevic Gost u studiju 2
Redatelj
Mirjana Karanović
Scenarist
Darko Lungulov

Krsta Klatić Klaja

TOP JE BIO VREO

Ne baš dobra ekranizacija, al tako to ide kad se pisac i reditelj ideološki ne slažu, i onda prosto jedan umanjuje ono što drugi naglašava, a naravno na kraju to postaje sasvim besmisleno kad ključnu stvar iz romana potpuno izmijeniš. Što si onda uopšte ekranizovao.

Žao mi je toliko protraćenih dobrih glumaca, među kojima je i Ivica Vidović, što prosto ovo nije hrabrije odrađeno, nego se gazilo po jajima da se niko ne uvrijedi.

Truman

Odgledao na Pink FILM Oficir s ružom. Lep film o ljubavnom trouglu za vreme Drugog svetskog rata u Zagrebu. Ne znam doduše da l je ovo srpski il hrvatski film. U svakom slučaju glumci su dobri, Ksenija Pajić holivudska klasa.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Krsta Klatić Klaja

Pogledo ROĐENI SJUTRA!

Koja maestralna trešerica!

na početku gola Milica Milša u bazenu, zamalo upade u hardcore, mislim da ni njoj nije bilo jasno što je partner koji liči na Đorđa Davida spopao toliko, al to je ipak crnogorski don, mora junački i udarnički da počne.

Poslije palicu preuzima njegova desna ruka i lik ima najbolje izjave i poteze u filmu.

Npr

"ja drogaš?" i napuni Milšu olovom. Tako je to na vrelom asfaltu, ima se, može se.

Rastko, za kojeg mi i dalje nije jasno kako je Zazin čkode kad ovdje nema Zaze, ima najgluplje fore koje je ikada bilo koji keršme iz zadnje klupe reko matematičarki. Ako ko zna lošije volio bih da čujem.

Rastko je u stvari alter ego mafijaškog dona! Jer u zadnjoj sceni ulazi u njegov kabriolet i poručuje da je bolje da su rođeni sjutra.

Razočaran u život i curu narkomanku, okreće se kriminalu i pušta kosu. Tako je trebalo da bude.

Ima ovdje još kultova, samo ne kontam, ja sam gledo nešto što sveukupno traje 50 minuta, jel to čitav film?

tomat

50 minuta je čitav film.

kako bre liči na Đorđa Davida, on glavom i bradom.

dakle, Rastko je kopilot u avionu, a pilot je Zazin dečko. odnosno, Zazin dečko je onaj što nije Rastko. može?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

A jbt takoe, onaj drugi je Zazin, tek mi sad došlo u vugla, bio crn čoek u uniformi kad upada kod Šćepana.

Višdasam prolupo, čitavo vrijeme mislim za Đorđa Davida đe su našli ovog lukalajka!

Josef K.

Gledah relativno skoro Baladu o svirepom, odličan film.
And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

crippled_avenger

Ko nije gledao, na Pinku 2 večeras u 22 ima TMINU...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Truman

Odgledao Amanet, domaći film iz 2015.
Iako je ovo ostvarenje realno suv prosek uvek mi je drago kad vidim da se i ovde snimi neki "iščašeni" film koji razbija monotoniju domaćeg šablona.Autori su ovoga puta preuzeli matricu iz stranih filmova o nefunkcionalnoj porodici i twist tajni koja je prilično lako provaljiva. No ako volite misterije i imate volju da i dalje gledate domaće filmove bolje ovo nego Ivkovu slavu.

Krsta Klatić Klaja

Krsta Klatić Klaja

ZG80 je prvi navijački film koji me nije iznervirao. Sve su to do sada bila neke čudne kritike, kojih ima i ovdje, ali one su gotovo sofisticirano ubačene u različite scene i nemaju onaj uobičajeni intelektualni snobizam. Film govori o gostovanju Dinamo Zagreba Crvenoj Zvezdi u Beogradu 1990. godine i naravno da se dotiče osjetljivih tema tog doba, ali na sreću ili nesreću u fokusu je prvenstveno navijačko ludilo.

Uopšte se ne ide u objašnjavanje zašto ove budale idu kad znaju da će da ih premlate, da li su ili nisu nacionalisti, na momente djeluje u da ih baš briga i da izbacuju četničke i ustaške slogane čisto da bi provocirali drugu stranu,  da promuvaju zastavu na teren, pa da ih cigani, jer tako ih zovu čitav film falabogu, jure po gradu, dok se ovi skrivaju kojekude, prebiju ili opljačkaju ponekog Beograđanina, ali i ovi im kamenuju autobus itd...

Film uspijeva da bude dosta dinamičan, mada se tu i tamo pogubi i svede na olinjale fore, gdje su se Beograđanke muvale s par rečenica na švedskom i slično, to mi djeluje anahrono, ali ne kvari čitav utisak, jer napokon vidiš ove huligane u pravom svjetlu, onakve kakve zaista vjerujem da jesu.

Ima tu i podzapleta sad već dosadnog bigining ov bjudifl krosrb frendšip, ali čak ni to nije patetično koliko je moglo da bude, a popravlja situaciju jedan grobar koji ismijava cigana i dinamovca, jer tako i treba!

P.S. Ne znam koliko je realno da jedan navijač Partizana tada objašnjava Dinamovcima da je Tuđman osnivač kluba a da je sad nešto pobudalio i zastranio, ali da vjeruje da neće uspjeti da sruši Jugoslaviju i slično, al ajd, u filmu ima i gorih ustaških momenata.

Bilo bi zanimljivo da se snimi nastavak s gostovanjem u Zagrebu, ipak bi onda bilo pošteno zaokruženo sve. Dosta domaćih glumaca, btw.

Krsta Klatić Klaja

NA MLIJEČNOM PUTU

Ovo je naravno u odnosu na domaće filmove zaista superiorno, ali je isto tako i superiorno iživljavanje. Sve ono što je Kustu krasilo ovdje je odvrnuto za koji stepen više i to onda nije to, prećerano je, na silu gurano, što možda nije ni do Kuste no do glumaca koji to ne mogu da iznesu.

Kusta je upao u onu klasičnu formulu kada snima Kusturičine filmove, umjesto, jelte, da snimi nešto novo. I ranije se vidjelo da on kreativno pada i ne znam, nisam reditelj niti umjetnik, ali ne kontam zašto u tom trenutku se ne oslone na još ponekog, scenaristu za početak pa nadalje, jer Kusta ostaje vrhunski reditelj ali nema šta da režira.

Zar on zaista misli da će publiku da fascinira prikazom kako soko hvata zmiju, pa to smo vidjeli hiljadu puta na nekom kablovskom kanalu. Ovdje se ogleda jedan veliki i loš zaokret, a to je da je nekad Kusta snimao filmove u kojem se niko ne čudi što Ristovski zubima kida žicu od struje, u njegovom univerzumu to je normalno, i da čisti cipele mačkom i sve to... a sada je obrnuto, mora glumac da glumi začuđenost što zmija pije mlijeko, a same scene nikad ne odstižu Lazarova ludila.

Kusta mi sugeriše da treba da budem začuđen ali me ne začuđava i tako gotovo do samog kraja. Tu je malo i bljesnuo, ali generalno ovo je više skup scena koja će studentima svoje akademije da prikazuje "e vako se to radi" nego što je filmčina za anale.

I to je lijepo, daj bar da ne snimaju isprazne filmove u kojima nema nikakvog mesa nego da to bude vizuelno moćno, i to je neki početak, možda ih zapati i kršten scenario i kinematografija bi se vozdigla.

Ali meni je ovdje Monika totalni višak, šta će ona u čitavoj priči, iskreno mi je sva bezvoljna bila čitav film, ona Sloboda je imala gomilu glupih scena ali je bila energična, i realno bolje da je smarala s lošim akcentom nego što je zaboravljena u drugom dijelu filma.

Isti problem kao i sa zmijom koja pije mlijeko, od publike se očekuje da vidi neku veliku ljubav dva glavna lika, a iskreno ja pamtim Šolakovu i Štimca kao bolji i uvjerljiviji par. I tako ispada da se svuda čuje da je ovo apgrejdovana verzija filma ŽIVOT JE ČUDO, a ja bih reko da je upravo suprotno, da MLIJEČNI PUT sve što valja duguje ŽIVOTU, a za sve što ne valja je sam kriv.

Naravno, ovo ne znači da je film loš i da ga preskačete, mogu ja ladno i 8 da mu dam na ovu skupoću, ali uz svo poštovanje ponekad je bilo pravo mučenje gledati ga.

Dybuk

Svaka tebi čast što jos imaš volje za domaće filmove.

Od Kuste sam odavno odustala, Podzemlje njegov poslednji remek. A i ZG80 sam započela pa brzo shvatila da ja to ne mogu da gledam, iako je Rene izvrstan glumac. Biće da me tema naprosto ne zanima mnogo. Kao ni ti pokušaji humora.

Nego, pošto si već uvatio zamajac - kad ćeš da pogledaš Ustav Republike Hrvatske? :)

Krsta Klatić Klaja

čuo sam da Glogovac nosi štikle i toliko o tome :lol:

tematski uvijek prije ZG80 no ovo što mi djeluje kao neka jugoslovenska priča... a i Grlić me nikad nije privlačio, nijedan njegov film mi nije bolji od Kuste

domaći filmovi uvijek, što da ne, ti si bre neki odnarođeni dio!!! 8-)

zar nemaš sad kao nekih novih horora i trilera, poput Otvorena?

a tek stariji, s Batom!!!

Dybuk

Ma daj, pustićeš da te štikle obeshrabre?! Dobro mu stoje, a i nije non-stop tako obučen - maestralna uloga.

Za taj horor i triler nisam čula, ali istina je da pogledam ponešto domaće sa guštom, Ničije Dete, Ustav i Enklava ostavili odličan utisak, od novih.

Krsta Klatić Klaja

Otvorenu hvale, planiram da gledam, a poslije će vidimo, ima i sf novi Inkarnacija i neki triler Vlažnost...

Dybuk

QuoteOtvorenu hvale, planiram da gledam

Rodžer det. Ima torent kod braće Rusa.

Agota

Ustav mora da se gleda!

Otvorena je u prvih deset minuta da se ispovraćaš. Ja nemam želudac da nastavim...

Dybuk?
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Dybuk

Bravo, Agota!

nisam još pogledala Otvorenu, javljam.

Krsta Klatić Klaja

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

Dybuk

Otvorena

Mislim da bi "Otvorena" bolje funkcionisao kao kratkometražni film.
Reditelj je po svoj prilici zanatski kompetentan, a lepa crno-bela fotografija vadi dosta fleka. Ali, ne mogu filmu da dam visoku ocenu samo zato što je lepo uslikan, i što pravi omaž velikanima horora, to ne biva.

Šta je sa zapletom...mislim da je okosnica, ideja vodilja (što će se i kasnije pokazati) otpor prema patrijarhalnim vrednostima, sa akcentom na fertilitet žene i njenu ulogu u podizanju nataliteta. Neki dijalozi su veoma usiljeni, pa prvi deo filma deluje pomalo pamfletski. Ne shvatite me pogrešno, u načelu se slažem sa ideologijom Otvorene, ali mislim da je sve to malo nezgrapno odrađeno.

Gluma je zadovoljavajuća, a filmski uzori više nego očigledni. Pa imamo Eraserhead, Repulsion i na kašičicu ranog Kronenberga. Medjutim, sve to tek u završnici filma, koji je dotad veoma malokrvan, uspavljujućeg ritma, meditacija.

Sklona sam da mislim kako je čudovište (inače neka mutant-verzija Venere iz Lepenskog Vira - plodnost koju sam pomenula) plod Sarine fantazije, te da se susret sa Alisom nije ni desio, ili bar ne onako kako je to prikazano te Otvorena, bez obzira na horor elemente ostaje više psihološki nego punokrvni horor. Coming of age priča.

Vredi pomenuti i bezvremenost filma, već viđenu u It Follows, a oličenu kroz predmete i tehnologiju iz raznih epoha, kao i društveno ustrojstvo za koje je teško odlučiti da l' je neka buduća distopija, sadašnje vreme ili prošlost; plus na vr' kašičice hipsteraja, što ja generalno podržavam.
Ali ako od 70 minuta imamo samo nekoliko minuta horora...trebalo je malo više hrabrosti, ili rešenosti da se film žanrovski odredi, ful fors deliveri je ono za šta ja uglavnom navijam, al ajde. Ovo je ipak prvenstveno arthaus uradak.

Na kraju, moram da kažem da film kao celina nije ostavio jak utisak, ima dobrih, ali i veoma loših sekvenci, gde slabi delovi ipak preovlađuju.

Krsta Klatić Klaja

juče sam vidio onu prvu scenu, brate što otvara film s džiberanom... poslije iz tvog teksta djeluje da je znatno interesantnije, šta je onda radio s ovim uvodnim scenama, pumpao da bude dugometražni ili šta...

nisam još gledao, ali kad se sjetim Repulsion, tu džiberima nije dato da toliko brbljaju, zaista mi je nepotreban onaj bukadžija na početku i ne podržavam takav pristup

prisustvo na ekranu zaslužuju kvalitetniji likovi, to mi je moto

no, svakako moram da ovjerim tu linč/polanski/kronenberg kombinaciju

Dybuk

Možda sam malo nakitila, Eraserhead sigurno, Repulsion u tragovima, odnos prema seksualnosti, plavokosa glumica, b&w, Denev-tip. Tu valjda upada onaj džiber kao upozorenje kakvi su heteroseksualni odnosi/tj odnos prema ženi u Srbiji. :) Odvratna scena, sigurno, već sam pomislila 'evo još jedan film o nasilju', loše otvaranje, pa bogami podosta je vremena prošlo dok se gledanje koliko-toliko isplatilo. I jesam se pitala zašto gledam u nekoliko navrata, bilo je tu malo lične borbe da se nastavi :lol:

Kronija sam sama ubacila bez sasvim dobrog razloga; jer je u jednom trenutku zaličilo da će film krenuti K bodi-horor putem a i mogao je, pa bi se sasvim opravdao naziv Otvorena (rana).

Ali, film je objektivno kratak, pa se može pogledati, samo šteta što ostatak nije kao poslednja četvrtina.

Krsta Klatić Klaja

film je objektivno kratak a uz to i domaći, te uobičajeni kriterijumi ocjenjivanja otpadaju!

kao što reče Radivojević, ocjena D za domaći

sem B ako glumi Bata!

Dybuk

Sugerišeš da treba da ga častim jer je domaći? :lol:

Bwahaha. Ok, 6/10

Krsta Klatić Klaja

što bi reko Mlađan Dinkić, gledajmo domaće!!! 8-)

a ima dobrih horora, ili bar interesantnih, ne znam jesam li spominjao Događaj (1969), taj film je meni stravičan a imdb ga naziva dramom, nači nije dybuk horor ali je izvrstan. Da je Huper gledo Događaj napravio bi bolji TCM!

a i uopšte, kaki Kadijevići Markovići, hrvacki horori ftw!!!

ALEKSIJE D.

A koliko se Otvorena otvorila?
Četri prsta?

Agota

meni ovo nikako ne leži. prvo džiberaj ,al ni on nije toliko problem koliko to da je glavna junakinja ( dobro, jedna od glavnih junakinja)  s istim, pa me u krajnjoj liniji ni ne zanima sta će biti s njom, drugo, ono pismo je užas, potom svadja oko istog, gluma  na nivou porodicnih tajni s prve, ovi likovi što se ne vide kao da čitaju...
fotografija, lokacije, besprekorno,impresivno, ali to NIJE dovoljno...
sta? reditelj hoće da bude kronenberg, pa hoće i seka da bude rijana

Dybuk

Da, da pismo jeste užas :lol:
Kažem, treba doterati do kraja da bi se loš utisak popravio, ako i tad - zavisno od senzibiliteta.
Pošteno, Agota.

Agota

Quote from: Гражданка Шульц on 01-09-2017, 20:28:14
Da, da pismo jeste užas :lol:

Dobro je... Znaš... u jednom momentu sam pomislila možda sam ja užasna

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Agota on 01-09-2017, 19:54:21
hoće i seka da bude rijana

epohalno!!!

nači stara priča, srbi žabe potkovice, katolici pape, poturice i ramena

Truman

http://www.imdb.com/title/tt1191115/?ref_=rvi_tt

Је л неко погледао ГЛЕДАЈ МЕ Марије Перовић? Филм је у мени изазвао двоструке утиске. С једне стране занимљива тема, а с друге смор, набацана режија.

Josef K.

And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

Truman

Neka druga zena (1981)
https://www.imdb.com/title/tt0174975/

Одгледао на Пинк Филму један од ретких домаћих класичних кримића. Нажалост, средње жалосно. И у погледу динамике, и у погледу приче, и у погледу глуме...Некако нам не иде овај жанр ( мени омиљени ) од руке.

Truman

Rani snijeg u Münchenu
https://www.imdb.com/title/tt0177158/

Осредњи филм. На мене је пре свега оставио утисак недостатак талента Павла Вуисића за скидање акцента. Он је мој омиљени домаћи глумац, али свако има своје лимите. У овом филму глуми хрватског гастарбајтера који хоће да врати сина из Немачке у Хрватску. И онда се он свађа са сином, а син прича на чистом хрватском дог Паја парла на српском. Тотални аматеризам.

Truman

Nedeljni rucak (1982)
https://www.imdb.com/title/tt0085999/

Бата Живојиновић у улози хирурга! Ко би рекао да уме да глуми и ликове који нису сировине.

Krsta Klatić Klaja

Truki, u ćošak!

Bata gotovo nikad ne glumi sirovinu!

šta bi tek reko za Nož (1967), tu je keršme!

Truman

San o ruzi (1986)
https://www.imdb.com/title/tt0091890/

Врло добра драма с Радетом Шербеџијом о сиромашном раднику који игром случаја набаса на торбу с новцем који је заостао од мафијашког обрачуна. Раде је овде показао свој раскошни таленат.
п.с. Иначе, захвалио се Жељку М. и Пинк Филм каналу што ми омогућавају да гледам ове помало заборављене филмове.

Krsta Klatić Klaja

Gledaj sve od Pavličića!

I gledaj Nož!

sve u svemu, gledaj Batine filmove dok ne shvatiš kaki je to gospodin, drug, lider, partizan!

Truman

Idemo dalje
https://www.imdb.com/title/tt0084115/

Ево га још један ( и то добар! ) Батин филм. Овде глуми немуштог немачког заробљеника док главна улога иде солидном Драгану Николићу.
Оно што је мени чудно је да је овај филм режирао ЗДРАВКО ШОТРА. Од када то Здравко Шотра уме да прави добре филмове?

Meho Krljic

Dobro, ne preterujmo, Šotra je režirao Više od igre, Majstorsku radionicu, Zona Zamfirova je vrlo kompetentno napravljena. Ne treba ga poistovećivati sa njegovim najgorim radovima.

Truman

Не бих се сложио за Зону...