• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Quote from: dark horse on 10-03-2025, 07:07:30
Morate da budete svesni da je opozicija izgubila podršku građana kad su građani uvideli da opozicija nije sposobna ništa da promeni.

Dobro, ali kako da promeni kada je u ubedljivoj manjini? Čak i da je veoma jedinstvena - a nije, Vučić se za to pobrinuo znajući da ne sme da dopusti formiranje novog DOS-a - njeno prisustvo u institucijama je simbolično, u medijima još simboličnije a ulične akcije su predvodili ali su tu dobili od građana banane da ne žele da se protesti "politizuju". Mislim da je zaista u velikoj meri to ogađivanje politike građaninu zaslužno za ovakav položaj i percepciju opozicije ma koliko ona objektivno grešna bila. Mislim, i Naprednjaci su samo prefarbani Radikali (više i ne TOLIKO prefarbani) pa su nekom pričom o socijalnoj pravdi pre 12 godina došli na vlast iako su bili u vlasti više puta pre toga i nije bilo socijalne pravde. Ali imali su pristup medijima itd. Naravno, presudila je verovatno podrška zapada jer Kosovo, ali nije to jedini faktor.

dark horse

Da se ne lažemo, opozicija je imala barem dve velike šanse da napravi nešto od ovog društva, obe šanse je prokockala:

- Prva šansa je bila posle petog oktobra. Napravljena je reforma sudstva, ali sad vidimo da to nije bilo dovoljno da se sistem postavi na zdrave noge. Sud je osnova sistema, ako ne radi ništa ne radi.

- Druga šansa je bila posle atentata na Đunđića, tj. tokom Operacije Sablje. Jso ugašena kao posledica, ali sad vidimo da nije bilo dovoljno, jer Bia nije ugašena, nisu otvoreni dosijei.

Bukvalno sve što je uradila opozicija samo je pomerilo prečku sistemu da krade više i praktično obesmisli izbore, medije, institucije, sve. Znali smo da će radikali biti problem i da će se moći skinuti samo silom. Znamo to i duže od 13 godina koliko su na vlasti i preduzeto je malo ili ništa.

Ko je odgovoran?
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Krsta Klatić Klaja

Meho, bre, juče si generacija koja je za nezakonite prevrate, danas si za zborove prema zakonu. Koja si jegulja!

Valjda svi shvatamo da blokade fakulteta i plenumi jesu nezakoniti? I da ovako kako traže da se formiraju zborovi takođe jeste nezakonito? To jest, valjda svi shvatamo da smo odavno izašli izvan okvira zakona?

Ne odlučuju zborovi (niti plenumi) o krupnim pitanjima u državi, ni po zakonu o lokalnoj samoupravi (dakle odlučuju o lokalu, nekom lokalnom pitanju, ako je zbor tu efikasno sredstvo), niti po statutima fakulteta (odlučuju o fakultetu a ne o nadstrešnici i političkim pitanjima, plus to prema statutu odlučuje studentski parlament a ne plenum).

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 10-03-2025, 10:42:21
Meho, bre, juče si generacija koja je za nezakonite prevrate, danas si za zborove prema zakonu. Koja si jegulja!

Valjda svi shvatamo da blokade fakulteta i plenumi jesu nezakoniti? I da ovako kako traže da se formiraju zborovi takođe jeste nezakonito? To jest, valjda svi shvatamo da smo odavno izašli izvan okvira zakona?

Ne odlučuju zborovi (niti plenumi) o krupnim pitanjima u državi, ni po zakonu o lokalnoj samoupravi (dakle odlučuju o lokalu, nekom lokalnom pitanju, ako je zbor tu efikasno sredstvo), niti po statutima fakulteta (odlučuju o fakultetu a ne o nadstrešnici i političkim pitanjima, plus to prema statutu odlučuje studentski parlament a ne plenum).

Da, da, mislim da je ovde ideja pre svega da se građani podsete da nije sva moć odlučivanja preseljena u njima sada nedostupne institucije. Naravno da zbog građana ne može da smenjuje gradonačelnika ili da menja budžet.

A nema ovde jeguljstva: zakon je dobar dok štiti interese građana od samovolje nekih grana vlasti, drugih građana ili kompanija. Kada se to ne dešava, mora se prekršiti i, idealno, što pre praviti novi. Dakle, ne pričam o implementaciji zakona već o njegovom, hm, biću. Kao što su leks specijalisi koji omogućuju nabavke za Expo koje zaobilaze javne nabavke itd.

mac

Lepo ja kažem, nama privremeno treba "narod specijalis"

dark horse

Ne znam o čemu pričate. Vučić od novembra nije napravio nijedan ustupak, kamoli će dati deo vlasti bilo kome, pa čak i iluziju o tome.

Imamo narod na jednoj strani. Narod treba posmatrati kao stado ovaca. Bleje i pasu travu. I to je to.

S druge strani su političari. Vukovi. Ne mora Vučić, svi su isti.

Kako će ovce da izdejstvuju kod vukova da ih prikolju kad god im se jede ovčetina? Koji je to specijalis?  xrotaeye

Krsta Klatić Klaja

ne znam zašto moram da glumim Čedu Antića na Sagiti, ali stalno me terate...

dakle, da, leks specijalis narušava pravni poredak, još od zakona o Bg na vodi. Očigledan je primjer samovolje.

Ali očigledan primjer samovolje je i plenum :)

To što plenum možda ne nanosi milijarde štete i nadajmo se nema mafijaša tamo, i ne znam kako problematičnih likova, to opet ne znači da nije primjer samovolje, niti da jeste legitiman, niti čak i da je demokratski

Zapravo je vrlo tajna, netransparentna organizacija koja selektivno tumači zakone i natura samovolju a da nikad nije dokazala sopstveni legitimitet.

znači kad drugi-ljepši-bolji-mlađi krše zakone, onda je to u redu, a kad sns krši zakone onda nije u redu

pa nije nikad u redu. Otvara se pandorina kutija, ajmo sve da riješavamo na ulicama. Ja kontam da to hoće Ratibor Trivunac, ali brate on ne krije da hoće destabilizaciju i krizu, ne glumata da hoće povratak suverenosti građana. Tačno kaže hoće da se raspadnete i vaša demokratija je golo govno.

da citiram Antića i ostanem đubre do kraja: što se grbavo rodi vrijeme ne ispravi

dark horse

Narod ako hoće promene mora pokazati da je sa vukom vuk. Ili da nastavi da bleji i da pase, ali malo tiše nego do sada, jer vukovima smeta.

Bukvalno nema nijednog drugog rešenja.

Krsta Klatić Klaja

narod ako hoće promjene dođu ti studenti u biračke komisije i budu tamo 24h. Mnogo kraće traje od ovih blokada.

dark horse

Ne, ti bi trebalo da kažeš "ja ću u biračke komisije, ne studenti"

Ovco!!  xfrog

mac

Ajmo svi u biračke komisije. Nekoliko grupa građana sa svojim potpisima: studenti, radni ljudi, zemljoradnici. Što više grupa građana to više kontrole.

Meho Krljic

Realno, to bi bilo idealno rešenje PLUS da budemo spremni da ih polomimo kad ih uhvatimo u krađi.

E, sad ovo:

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 10-03-2025, 16:13:15
znači kad drugi-ljepši-bolji-mlađi krše zakone, onda je to u redu, a kad sns krši zakone onda nije u redu

Pa gore sam napisao:

Quote from: Meho Krljic on 10-03-2025, 15:49:29
zakon je dobar dok štiti interese građana od samovolje nekih grana vlasti, drugih građana ili kompanija. Kada se to ne dešava, mora se prekršiti i, idealno, što pre praviti novi. Dakle, ne pričam o implementaciji zakona već o njegovom, hm, biću. Kao što su leks specijalisi koji omogućuju nabavke za Expo koje zaobilaze javne nabavke itd.

Dakle, kada izvršna vlast krši zakone (ili ih ne sprovodi) a na to ne reaguje adekvatno sudska vlast, dok ona zakonodavna donosi zakone bez propisane procedure itd, da, onda je kršenje zakona legitimno. Nemojte sad da budemo ko neki ćaci koji sve posmatra na papiru, u izolaciji bez kontakta sa svetom.

Krsta Klatić Klaja

OK, evo pošto sam u izolaciji sa svijetom, možeš li mi reći primjer države u kojoj se desilo to što si sad rekao?

dark horse

Meho, nema ti druge da osnuješ stranku i ispuniš svoja obećanja.  :roll: :|

džin tonik

džin tonik

elem, zabavna je cinjenica da ostvarenje "vaseg sna" ukljucuje i vasu propast, mislim, srbije.

ako uspijete okupirati nesto, san vam unisti okupirani narod, oslobodi se i raspadne se sve. a ako stvorite etnicki cistu srbiju, tad nema dovoljno plijena za sve srbe, nema se koga pljackati, pa se morate podijeliti i pljackati medjusobno, te se takodjer raspadate.

Meho Krljic

Quote from: džin tonik on 10-03-2025, 18:28:34
pokret...

Ja sam već član pokreta, ali da, pre bih osnivao pokret nego stranku, naravno.

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 10-03-2025, 18:17:40
OK, evo pošto sam u izolaciji sa svijetom, možeš li mi reći primjer države u kojoj se desilo to što si sad rekao?

Na primer:

https://en.wikipedia.org/wiki/Poll_tax_(Great_Britain)

Ali i da nije, nema veze. Princip je princip.

Krsta Klatić Klaja

A daj Meho, kakva zamjena teza. Slobodno neka urade to što su uradili u Britaniji. To se ne dešava u Srbiji.

dark horse

Na današnji dan pre 145 godina, 10. marta 1880. godine u selu Zablaće kod Čačka rodjen je veliki srpski pesnik i rodoljub Vladislav Petković Dis.
Pesmu "Naši dani" napisao je 1910. godine. Zanimljivost za ovu i danas aktuelnu pesmu je da je jednom prilikom kada je istaknuta na panou Gradske biblioteke u Čačku pre nekoliko godina, gradska vlast je zahtevala da se odmah ukloni jer su je shvatili kao provokaciju. Jedva su im objasnili da je napisana pre 100 i kusur godina i da ju je pisao Dis ali ni to nije pomoglo,  uklonjena je.

Наши дани

Развило се црно време опадања,
Набујао шљам и разврат и пороци,
Подиг'о се трули задах пропадања,
Умрли су сви хероји и пророци.
Развило се црно време опадања.

Прогледале све јазбине и канали,
На високо подигли се сутерени,
Сви подмукли, сви проклети и сви мали
Постали су данас наши суверени.
Прогледале све јазбине и канали.

Покрадени сви храмови и ћивоти,
Исмејане све врлине и поштење,
Понижени сви гробови и животи,
Упрљано и опело и крштење.
Покрадени сви храмови и ћивоти.

Закована петвековна звона буне,
Побегао дух јединства и бог рата;
Обесисмо све празнике и трибуне,
Гојимо се од грехова и од блата.
Закована петвековна звона буне.

Од пандура створили смо великаше,
Достојанства поделише идиоти,
Лопови нам израђују богаташе
Мрачне душе назваше се патриоти.
Од пандура створили смо великаше.

Своју мудрост расточисмо на изборе,
Своју храброст на подвале и обеде,
Будућности затровасмо све изворе,
А поразе прогласисмо за победе.
Своју мудрост расточисмо на изборе.

Место светле историје и гробова
Васкрсли смо све пигмеје и репове;
Од несрећне браће наше, од робова,
Затворисмо своје очи и џепове.
Место светле историје и гробова

Остала нам још прашина на хартији
K'o једина успомена на џинове;
Сад сву славу пронађосмо у партији,
Пир поруге дохватио све синове.
Остала нам још прашина на хартији.

Под срамотом живи наше поколење,
He чују се ни протести ни јауци;
Под срамотом живи наше јавно мнење,
Нараштаји, који сишу к'о пауци.
Под срамотом живи наше поколење.

Помрчина притиснула наше дане,
He види се јадна наша земља худа;
Ал' кад пожар подухвати на све стране,
Куда ћемо од светлости и од суда!
Помрчина притиснула наше дане.

1910.

džin tonik

zemlja huda? huda? to je pokupio od a. g. matosa.

Meho Krljic

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 10-03-2025, 19:39:56
A daj Meho, kakva zamjena teza. Slobodno neka urade to što su uradili u Britaniji. To se ne dešava u Srbiji.

Dobro, kod nas su razmere problema nešto veće.

Enivej, pričam načelno, naravno. "Kad nepravda postane zakon..." itd.

Krsta Klatić Klaja

nije uopšte razmjera problema u pitanju

Britanija: moja prava su prekršena i ja odbijam to da platim, a možda učestvujem i u demonstracijama, koje su nasilne. Ali to je moja lična akcija i ja snosim ličnu odgovornost za nju. I ja ne ugrožavam prava drugih ljudi 4 mjeseca, već se sukobljavam sa državom što je ugrozila moja prava, po cijenu da lično robijam zbog toga.

Srbija: Ovdje se u čitavoj zemlji suspenduju prava građanima koji u tome ni ne učestvuju. Dok se ne sredi "pravna država i vladavina prava" mi svima suspendujemo prava. Pa to su radili samo crnokošuljaši, do sada.

Razlika je što su crnokošuljaši to bukvalno radili da zatru slobode i uspostave fašizam. A naši studenti, odnosno njihovi profesori, hoće da nam kažu da pravo na život 15 ljudi, da bi se odbranilo, moramo suspendovati pravo na obrazovanje 100.000 ljudi, i slobodu kretanja miliona ljudi, i procesuiranje studenata koji su počinili prekršaje i napade da suspendujemo, dok se ne predaju neka dokumenta, koje niko u svijetu ni u jednoj zemlji nikada nije tražio.

Vrlo humano, al samo na prvi pogled. Na drugi pogled, dok se ne sredi pravna država i vladavina prava mi suspendujemo pravnu državu i vladavinu prava.

sem toga, na RTS 202 krenula pjesma Štulićeva 1968. pa eo i prilike da je linkujem
https://www.youtube.com/watch?v=5jpThG5pExU&t=166s

i da se zapitam što još niko nije zvao Štulića da komentariše, jel on misli da je ovo 1968... jer nije

Krsta Klatić Klaja

Krsta Klatić Klaja

dark horse

Vlasnik KTV Danijel Radić zaustavio kamion bez registarskih tablica koji vozi traktore za Beograd!

https://youtu.be/LGqmrhlS558

dark horse

Problemi u raju? Vučić ne može da sluša Dačićevo pravdanje, a ministar laže da žandarmi nisu intervenisali

https://nova.rs/vesti/politika/problemi-u-raju-vucic-ne-moze-da-slusa-dacicevo-pravdanje-a-ministar-laze-da-zandarmi-nisu-intervenisali/

dark horse

Majka mladića poginulog u padu nadstrešnice ispred RTS: Jako ružno što je policija nasrnula na decu

https://n1info.rs/vesti/majka-mladica-poginulog-u-padu-nadstresnice-ispred-rts-jako-ruzno-sto-je-policija-nasrnula-na-decu/

dark horse

Pogledajte snimke sa mreža na kojima se vidi da povređenog policajca ispred RTS udara uniformisani kolega VIDEO

https://nova.rs/vesti/hronika/pogledajte-snimke-sa-mreza-na-kojima-se-vidi-da-povredjenog-policajca-ispred-rts-udara-uniformisani-kolega-video/

dark horse

Miloš Pavlović Ćaci, samozvani predvodnik bez podrške sin je osuđivanog narko dilera iz Doboja

https://www.glas-javnosti.rs/vesti/drustvo/milos-pavlovic-caci-sin-je-osudjivanog-narko-dilera-iz-doboja

Šokatno Otkriće Otac Glavnom Ćaciju Miloš Pavlović je Darko Turšija

https://m.youtube.com/watch?v=OucoWiXydFg

Krsta Klatić Klaja

šta je ovom tupsonskom panduru, ako je to stvarno on na snimku, uopšte trebalo da upada u kolonu žandarmerije...

Meho Krljic

Evo snimak:

https://vreme.com/vesti/ko-je-udario-u-oko-policajca-lazara-bacica/

Lepo se vidi da ga u facu zapali žandarm.

To su, jelte rizici policiiskog rada u civilu...

dark horse

Ne razumem čemu se uopšte Vučić nada 15tog, sa ovakom policijom.

Najbolja šansa mu je da ukine linije gradskog saobraćaja u subotu i traktorima blokira šta se blokirati može.

Ali, opet, ako bude blizu milion ljudi, centar će biti blokiran sam po sebi, eventualno samo može da spreči dolazak još većeg broja ljudi u centar grada.

Meho Krljic

Možda se nada da isprovocira još par incidenata pa da mu to bude izgovor za uvođenje vanrednog stanja. Onda može da (pokuša da) hapsi itd. Mislim, i to je potez očajnika, ali bi imao iza sebe barem nekakvu institucionalnu zaleđinu.

Krsta Klatić Klaja

kako čemu da se nada sa ovakvom policijom, djeluje da dobro tuku, i po babu i po stričevima

sudeći po onom sinoć, će pospreme centar grada 15.3. ako neko krene stvarno na njih

suzavci i pendreci, gotovo za 15 min

Meho Krljic

Pa ne znam. Ako bude sto hiljada ljudi to će ići teže. Ako bude dvesta hiljada biće nemoguće. Treba biti pameta pa znati kada si nadjačan.
E, sad, ako bude dvadeset hiljada ljudi a pet hiljada pandura, onda OK.

Edit: Pritom, iz dosta snimaka vidiš da panduri tuku svoje, odnosno one koji su u civilu ubačeni da kao prave sranje i provociraju. Pošto i oni gledaju te snimke, veliko je pitanje koliko će njih zaista srcem i dušom braniti Potemkinovo selo ako zagusti.

E, sad, ja se nadam da neće da zagusti, da neće biti nasilja, da niko neće biti povređen.

dark horse

Ova policija ne zna gde udara i sama će da napravi nove invidente za koje Vučić neće želeti da preuzme odgovornost.

Vučić se ponaša kao neka baba i sve je evidentnije ne samo da je nenadležan i nesposoban već nema osnovno razumevanje šta treba da radi i kako da se ponaša.

Krsta Klatić Klaja

misliš ako bude 100.000 nasilnih, a to neće biti

rekoh već, Kosovo za patike, bilo 500 problematičnih, Tadić to naduvao u medijima da su svi krali patike, taman lagao kao Vučić sada

realno, 99% mirne demonstracije, u medijima će samo tih 500 da spominju

dovoljno je da napadnu ove 2.0 u parku

dark horse

Dovoljno je i da Vučić u subotu dobije izliv krvi u mozak od tolike panike pa da mu se desi moždani udar.

Meho Krljic

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 11-03-2025, 11:54:40
misliš ako bude 100.000 nasilnih, a to neće biti

rekoh već, Kosovo za patike, bilo 500 problematičnih, Tadić to naduvao u medijima da su svi krali patike, taman lagao kao Vučić sada

realno, 99% mirne demonstracije, u medijima će samo tih 500 da spominju

dovoljno je da napadnu ove 2.0 u parku

Dobro, sad, malo su spalili i ambasadu SAD. Ovi što su krali patike su bili samo prikazani kao deo folklora, nije akcenat bio na tome.

Krsta Klatić Klaja

kako nije, mediji su samo o tome i pričali. Mislim, Tadić je pobjegao u Rumuniju, a protest je prikazan kao neke glupe ribe kradu patike a neki još gluplji pale ambasadu

ne sjećam se da su išta drugo pričali o tim protestima sem o ekscesima, to je ipak uobičajena formula

i sada mogu da izlome nešto, Vučić ponavlja da će biti u predsjedništvu, pa nek idu njega da blokiraju

poslije kad Vučić počne pokušali su da me zapale haha

Meho Krljic

Pa ako ne pokušaju da ga zapale zapaliće se sam. Mislim da je njemu jako bitno da nekako realizuje svu tu predigru oko nasilja koju pravi ovih dana. A što je naravno rizično jer ako bude, jelte, pala prava krv, tu može sve da se otme kontroli.

Enivej, kako rekoh za "one" proteste je bilo značajno da je masa upala u Ambasadu i da je dečko ubijen od strane marinaca i to je po mom sećanju bilo potencirano, a ovo oko patika je bilo više "jel' vidite kako nas blamiraju?" Ali naravno, svaka vlast će incident da pokuša da predstavi kao pravilo...

Krsta Klatić Klaja

normalno, ovo je sve klasična "tiha većina - huliganska manjina" narativ

Krsta Klatić Klaja

Kapetan Dragan na braniku otadžbine. Nije ni čudo što se neki traktori spominju ovih dana.

Krsta Klatić Klaja

https://www.danas.rs/vesti/politika/zoran-djindjic-godisnjica-ubistva-ds-jso/

ali realno, da se baš sada pojaviš, život piše romane

ovo se ne može izmisliti, nemoguće da postoji neki Vučićev savjetnik da je ovo predložio

znaš, baš dan prije Đinđićevog atentata dovedi JSO u park sa studentima 2.0

nema te fikcije koja se može mjeriti sa životom, što bi reko Markes

dark horse

Pa dovodi lik sve koji hoće da dođu i koji ga još uvek nedvosmisleno podržavaju, pre svega decu njegovih narko dilera, kurve iz Elite, pa, logično, i JSO... doći će i Legija i Belivuk za neki dan, kad skinu nanogice...

mac

Statistički gledano tako to biva u Srbiji, mart je mesec za svođenje računa.