• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

dark horse

Dovlači se svašta u centar grada, izgleda su potrebni šatori i traktori da zamaskiraju nedostatak ljudi:

VIDEO Kolona traktora tajno stigla u Beograd: Snimljeni na ulicama u dva sata ujutru, kreću se pod pratnjom policije

Posle šatora, ćumura za roštilj i zamrzivača koji su sinoć postavljeni ispred Pionirskog parka kod Narodne Skupštine, noćas su i to pod pratnjom policije, pristigli i traktori.

https://nova.rs/vesti/politika/video-kolona-traktora-tajno-stigla-u-beograd-snimljeni-na-ulicama-u-dva-sata-ujutru-od-jutros-parkirani-ispred-pionirskog-parka/
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 11-04-2025, 10:27:06
Quote from: Meho Krljic on 11-04-2025, 08:31:04Ima među studentima sada vidnih inicijativa da se ide na prelaznu vladu.

naravno da ima, samo to znači da su lagali 15. marta

ima nas koji smo te govore i slušali

ILI su evoluirali svoje razmišljanje. Ipak oni nisu Hive Mind a i situacija se razvija...

dark horse

QuoteSomeone once told me, 'Time is a flat circle. Everything we've ever done or will do, we're gonna do over and over and over again'

Fondacija Slavka Ćuruvije podsetila na tekst ,,Šta je sledeće, Miloševiću": Univerzitet ste izjednačili sa zemljoradničkom zadrugom

Fondacija Slavko Ćuruvija, povodom 26 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, podsetila je na njegov i tekst Aleksandra Tijanića "Šta je sledeće, Miloševiću" iz 1998. godine, citirajući njegove delove. U tekstu, koji počinje sa "Gospodine predsedniče, između ostalog, navodi da je univerzitet po značaju izjednačio sa zemljoradničkom zadrugom, SANU sa domom staraca, da je obezvredio crkvu, pravosuđe, medije, parlament i vladu, kao i da je planski razoren ugled svih srpskih institucija.

,,Raspolaganje državnim i društvenim bogatstvom prepustili ste izabrnom krugu od stotinu porodica koje uživaju vašu podršku i zaštitu. Funkcioneri države kojoj ste na čelu demonstriraju feudalnu rasipnost, skorojevićku bahatost, usred sveopšteg siromaštva i bede", navela je Fondacija u objavi na Tviteru.

Dodala je da on obožava ,,tajne dogovore, misterioznost, nesigurnost saradnika".

Učinili ste da svaki funkcioner direktno zavisi od vaše milosti i time ih naterali na neprekidne međusobne intrige, pomoću kojih napreduju najmanje sposobni, ali beskrupulozni. Podstakli ste populizam i stvorili, kao krajnji rezultat, kult ličnosti. Odbili ste da javno kažete kako se zove sistem koji pravite – socijalizam, kapitalizam ili nešto treće", poručila je Fondacija.

Istakla je da je ,,društvu nametnuta psihoza permanentnog vanrednog stanja, nametnut je strah od svemoćne policije ili od vaših delegiranih moćnika, koji se hvale kako su ovlašćeni da odlučuju o pitanjima života i smrti ljudi koji im se ne sviđaju, zahteva se apsolutna poslušnost, izazivaju se histerične koreografije podrške".

,,U vaše vreme izmileli su, stimulisani državnim medijima, nacionalni proroci, vampiri, nadrilekari i nakaze koje su veličale smrt, opevavale rat, sve pazeći da u njemu ne poginu, izmišljali posebnost rase, misije, vere, raspirujući mržnju i verovanje u čudesno oružje koje nam je ostavio Nikola Tesla ili poslao Žirinovski. To je proizvelo društveni nadrealizam u kojem i danas živimo", ocenila je Fondacija.

Ovo su citati iz teksta ,,Šta je sledeće, Miloševiću" od 19. oktobra 1998, autora Slavka Ćuruvije i Aleksandra Tijanića, a Fondacija je podsetila da je pet dana pre njegovog objavljivanja zabranjen Ćuruvijin Dnevni telegraf.

Zbog tog teksta, dodaje Fondacija, zabranjen je i Evropljanin, ,,po osnovu zloglasnog Zakona o javnom informisanju, koji je potpisao ministar informisanja Aleksandar Vučić, usledile su drakonske sudske kazne, zaplena imovine Slavka Ćuruvije i skidanje novca sa računa".

Slavko Ćuruvija ubijen je šest meseci kasnije, 11. aprila 1999, ispred zgrade u kojoj je stanovao.

,,Od tada je prošlo 26 godina – bez pravde za porodicu, prijatelje i kolege. Ubice i nalogodavci nisu osuđeni", ukazuje Fondacija.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvali su građane da danas ispred Drugog osnovnog suda u Beogradu podrže Fondaciju ,,Slavko Ćuruvija", koju su tužili za povredu ugleda i časti nekadašnji optuženi za ubistvo Ćuruvije.

Kako se navodi u saopštenju, baš na dan kada je 1999. ubijen Ćuruvija, urednik i vlasnik lista ,,Dnevni telegraf" održaće se pripremno ročište protiv te fondacije koju su za povredu časti i ugleda tužili Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić.

Njih trojica su fondaciju tužili nakon što je reagovala saopštenjem na odluku Apelacionog suda da ih oslobodi optužbe za ubistvo Ćuruvije.

Sva trojica su od Fondacije ,,Slavko Ćuruvija" tražili odštetu od po 500.000 dinara.

https://x.com/scfondacija/status/1910602188767875558

Meho Krljic

Da vidimo dalje problem za koji plenumi nisu rešenje ali su početak rešavanja:

Ana Lazarov otkriva kako su se sredstva za najugroženije koristila za izbornu prevaru

dark horse

Okej, postaje jasno šta Vučić radi sa ovim mitingom i zbog čega traje tri dana, dok je centralna svečanost drugog, a ne trećeg dana.

To je zato što namerava da dovuče sve koje može onim svojim autobusima, da ih smesti u Beogradu po iznajmljenim stanovima, hostelima i šatorima na ulici, a onda se tim istim autobusima vrati po još.

Trećeg dana sve to isto samo u suprotnom smeru, tj. neki se vraćaju odmah, a neki će prespavati i čekati treći dan da se vrate kućama.

mac

Quote from: Meho Krljic on 11-04-2025, 15:26:29Ana Lazarov otkriva kako su se sredstva za najugroženije koristila za izbornu prevaru

Mene sad zanima da li je naša "opozicija" ovo istraživala, i potencirala u javnosti. Ko je iz "opozicije" pričao o ovome, a ko je ćutao?

Meho Krljic

Quote from: dark horse on 11-04-2025, 16:02:37Okej, postaje jasno šta Vučić radi sa ovim mitingom i zbog čega traje tri dana, dok je centralna svečanost drugog, a ne trećeg dana.

To je zato što namerava da dovuče sve koje može onim svojim autobusima, da ih smesti u Beogradu po iznajmljenim stanovima, hostelima i šatorima na ulici, a onda se tim istim autobusima vrati po još.

Trećeg dana sve to isto samo u suprotnom smeru, tj. neki se vraćaju odmah, a neki će prespavati i čekati treći dan da se vrate kućama.

Intimno mislim da je on isprva planirao da to bude jedan dan za doček (Petak), a dva za sam mitng gde bi Nedelja bla udarni dan, ali da je shvatio da nema kapacitet za to, tj. da je odziv slab i da uz sve ucene i plaćanja neće imati mnogo ljudi pa je onda skejl daunovao priču na dan i po...

Meho Krljic

Quote from: mac on 11-04-2025, 16:06:11
Quote from: Meho Krljic on 11-04-2025, 15:26:29Ana Lazarov otkriva kako su se sredstva za najugroženije koristila za izbornu prevaru

Mene sad zanima da li je naša "opozicija" ovo istraživala, i potencirala u javnosti. Ko je iz "opozicije" pričao o ovome, a ko je ćutao?

A šta ja znam... Nije, po mom shvatanju, uloga opozicione stranke da se bavi istraživačkim novinarstvom i sličnim radnjama. Njeno je da nudi dobre, jelte, programe itd, i da se bori za slobodne medije. Novinari treba ovakve stvari da razotkrivaju javnosti a institucije da na njih reaguju.

E, sad, jesmo u posebnoj situaciji naravno ali problem jeste i u tome što se "opoziciji" sada toliko ne veruje da razotkrivanje afera ili kopanje po aferama za nju može da bude kontraproduktivno. Evo, na priča sa Palmom i trgovinom ljudima (tzv. bunga bunga žurke) je potekla od Marinike Tepić i SSP sa sve živim svedokom koji je o tome pričao ali to nije otišlo nikuda. Da li je zato što je Marinika sve izmslila da oblati Palmu ili zato što tužilaštvo namerno nije htelo time da se bavi je manje bitno od činjenice da mnogi koji su čuli za to sad misle da je Marinika to izmislila jer nije bilo follow-upa...

mac

Jedno je grupni seks, a drugo masovna izborna krađa. Krađa izbora mora uvek da bude prioritet. Kad neko ko važi za opoziciju prećuti krađu izbora automatski za mene postaje lažna opozicija.

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 11-04-2025, 16:06:44
Quote from: dark horse on 11-04-2025, 16:02:37Okej, postaje jasno šta Vučić radi sa ovim mitingom i zbog čega traje tri dana, dok je centralna svečanost drugog, a ne trećeg dana.

Intimno mislim da je on isprva planirao da to bude jedan dan za doček (Petak), a dva za sam mitng gde bi Nedelja bla udarni dan, ali da je shvatio da nema kapacitet za to, tj. da je odziv slab i da uz sve ucene i plaćanja neće imati mnogo ljudi pa je onda skejl daunovao priču na dan i po...

Pa, i ja sam to ispočetka verovao, ali danas vidim da sve postavljaju da određen (iskreno, ne velik, ali njima verovatno ne zanemarljiv) broj ljudi spava na ulici, i pored svih hotela, hostela i prvatnih smeštaja koje su bukirali, a kažu upoznati da je sve zauzeto, sem najskupljih hotela, tako da, biće ih, nažalost...

dark horse

Quote from: mac on 11-04-2025, 16:23:12Jedno je grupni seks, a drugo masovna izborna krađa. Krađa izbora mora uvek da bude prioritet. Kad neko ko važi za opoziciju prećuti krađu izbora automatski za mene postaje lažna opozicija.

Ne razumem, ko je iz opozicije je prećutao krađu izbora?

mac

Ja lično imam pik na Đilasa, i verujem da on koristi ulogu vođe opozicije da se obogati, a ne da osvoji vlast i onda uradi nešto konstruktivno. Dakle, pronađi mi gde je Đilas pričao o ovoj konkretno aferi, dok se dešavala. Ne njegov medij, nego on lično, i to dok se dešavalo, a ne danas.

dark horse

Quote from: mac on 11-04-2025, 16:47:10Ja lično imam pik na Đilasa, i verujem da on koristi ulogu vođe opozicije da se obogati, a ne da osvoji vlast i onda uradi nešto konstruktivno. Dakle, pronađi mi gde je Đilas pričao o ovoj konkretno aferi, dok se dešavala. Ne njegov medij, nego on lično, i to dok se dešavalo, a ne danas.

Mrzi me da tražim, ali Đilas je plakao dok je Marinika štrajkovala glađu.

Mogli su još jedino da se poliju bezninom i spale na Terijama zbog krađe glasova, ili da se povuku iz svih institucija, ali plašim se da ni jedno ni drugo ne bi donelo bilo kakav benefit u odnosu na trenutno stanje.

Ovi će otići samo golom silom, to pišem već neko vreme. Trebaće vremena da narod ukapira i nađe rešenje, a nadam se da dotle nećemo da upadnemo u latinoamerički scenario....

džin tonik

Sve spremno za doček biciklista u Mihnenu: U pravoslavnoj crkvi će noćiti, na večeri i vladika Grigorije

telad. potpirije se valjda mora javno u televizoru posuti pepelom i reci "mi smo govna, lazemo, manipuliramo, zloupotrijebili smo ime krista i crkvu, satanisticki izvrtali stvari, zrtve prepjevali u pocinitelje, pocinitelje u zrtve, bla i blabla", zrtvovati se iskreno, pa da ga uber-mafija koje bi se odrekao smakne i sekta postane crkva, a ne da se satanizirana sekta lijepi za telce.
ali, mislim, preglupo je. koliki idiot moras biti da zloupotrijebis ime kristovo, krijes se iza crkve? bah.

dark horse

Zasad tanko kod Vučića, nema ni 5000 ljudi, 3000 uvrh glave... slabo...

dark horse

Lopandić: Car je go, ali to ne želi da prihvati pa je naručio zastave da se umotava u njih  nas-rofl

https://n1info.rs/vesti/lopandic-car-je-go-ali-to-ne-zeli-da-prihvati-pa-je-narucio-zastave-da-se-umotava-u-njih/

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 11-04-2025, 16:10:02A šta ja znam... Nije, po mom shvatanju, uloga opozicione stranke da se bavi istraživačkim novinarstvom i sličnim radnjama. Njeno je da nudi dobre, jelte, programe itd, i da se bori za slobodne medije. Novinari treba ovakve stvari da razotkrivaju javnosti a institucije da na njih reaguju.

jel, pa ta opozicija na kraju ništa ne mora ni da radi, možda ne mora ni da misli niti da postoji haha

QuoteILI su evoluirali svoje razmišljanje. Ipak oni nisu Hive Mind a i situacija se razvija...

a dobro, Vučiću, nisam te prepozno

dakle, pred 300 soma ljudi kažeš jedno, misliš drugo a uradiš treće
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

džin tonik

https://x.com/HJHerewards/status/1910617296462053841

ovo kao da je pervan skinuo 1991., ahahaha, umirem. :cry::cry:

Meho Krljic

Quote from: Krsta Klatić Klaja on 11-04-2025, 20:17:09
Quote from: Meho Krljic on 11-04-2025, 16:10:02A šta ja znam... Nije, po mom shvatanju, uloga opozicione stranke da se bavi istraživačkim novinarstvom i sličnim radnjama. Njeno je da nudi dobre, jelte, programe itd, i da se bori za slobodne medije. Novinari treba ovakve stvari da razotkrivaju javnosti a institucije da na njih reaguju.

jel, pa ta opozicija na kraju ništa ne mora ni da radi, možda ne mora ni da misli niti da postoji haha

QuoteILI su evoluirali svoje razmišljanje. Ipak oni nisu Hive Mind a i situacija se razvija...

Vade me iz konteksta, zlonamerno citiraju!!!!!!!!!

Enivej, nadam se da sam dovoljno jasan, nego da vidimo ovo:

Ko je od pevača potvrdio dolazak na Vučićev skup 12. aprila?

Dakle, Baja Mali Kninda i Karleuša se podrazumevaju ali Dejan Petrović je sebe ovim potpuno potopio i mislim da se nikad neče oprati (Jagodina je već bila, jelte, faul za crveni kareton) a onda faking GARAVI SOKAK. A jebote bog. Žika i ja smo s njima svirali u Šabcu, jebem mu sve. Strašno kolko ih nije blam.

džin tonik

Nepregledne kolone vozila sa KiM idu ka Beogradu: Da uzvratimo Vučiću što nas podržava

QuoteSrbi sa Kosova i Metohije jutros su iz raznih srpskih sredina krenuli autobusima i automobilima za Beograd kako bi danas prisustvovali svenarodom skupu "Ne damo Srbiju".

(...)

Krenulo 11 autobusa iz Severne Makedonije: Podrška Srbiji!

QuoteVeliki broj građana iz Severne Makedonije krenuli su put Beograda na današnji sabor "Ne damo Srbiju".

(...)

Palmer

Quote from: Meho Krljic on 11-04-2025, 21:57:46
Quote from: Krsta Klatić Klaja on 11-04-2025, 20:17:09

Vade me iz konteksta, zlonamerno citiraju!!!!!!!!!

Enivej, nadam se da sam dovoljno jasan, nego da vidimo ovo:

Ko je od pevača potvrdio dolazak na Vučićev skup 12. aprila?

Dakle, Baja Mali Kninda i Karleuša se podrazumevaju ali Dejan Petrović je sebe ovim potpuno potopio i mislim da se nikad neče oprati (Jagodina je već bila, jelte, faul za crveni kareton) a onda faking GARAVI SOKAK. A jebote bog. Žika i ja smo s njima svirali u Šabcu, jebem mu sve. Strašno kolko ih nije blam.

Da niste svirali na otvaranju bankomata? xrofl

#nielako

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/garavi-sokak-ekpozitura-banka-veternik/

tomat

Ja se sećam da je Bane Garavi sokak bio na bini na dočeku u vreme protesta 96-97 go do pojasa, uopšte se ne sećam da je nešto svirao.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

dark horse

Quote from: dark horse on 11-04-2025, 16:41:20
Quote from: Meho Krljic on 11-04-2025, 16:06:44

Pa, i ja sam to ispočetka verovao, ali danas vidim da sve postavljaju da određen (iskreno, ne velik, ali njima verovatno ne zanemarljiv) broj ljudi spava na ulici, i pored svih hotela, hostela i prvatnih smeštaja koje su bukirali, a kažu upoznati da je sve zauzeto, sem najskupljih hotela, tako da, biće ih, nažalost...

Danas sam konačno shvatio: SNS je rešio da verno rekonstruše trodnevnu plovidbu Titanika, koja je dešavala baš u datumima mitinga...

Titanik je inače potonuo na moj rođendan!!  :| 

džin tonik

nas-rofl

UŽIVO Narod i dalje pristiže: U toku program najvećeg skupa u istoriji Srbije; Reke ljudi u Beogradu

rijeke ponornice. nevjerojatna kristalizacija uhljeba, bas radikalna podjela po svim savovima.
ali ne pamtim veci shamar za svjetsku politiku od vucica. europski vucic. pa svi redom u zemlju da propadnu od srama. merkel, laschet, cdu i csu, zeleni transpederi, bin tramp al mladji, stariji, pa i putin, kinezi, arapi, seici pravi i lazni, makron, pico i corban, zlovenci, sekte i crkve, pape i potpirije, yukom, turcadija, svi redom. oni crni bantu, svi.

dark horse

Dve Srbije na istom mestu: Pogledajte koliko je bilo studenata 15. marta, a koliko je u isto vreme danas naprednjaka kod Terazija

https://nova.rs/vesti/politika/dve-srbije-na-istom-mestu-pogledajte-koliko-je-bilo-studenata-15-marta-a-koliko-jeu-isto-vreme-danas-naprednjaka-kod-terazija/

dark horse

Fijasko Vučićevog skupa, fotografije to pokazuju, Đilas: Kapitulirao je pokret, od Beograđana bili samo Mali i Željko Mitrović

Skup predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je zakazan ako reakcija na studentske proteste, sudeći po fotografijama, nije ispunio očekivanja. Iako su iskorišćeni svi raspoloživi javni resursi, naprednjaci su tek uspeli da popune ulicu u blizini Skupštine Srbije. Predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas napisao je na društvenoj mreži X da je došlo do kapitulacije neformiranog pokreta i da je Vučiću jasno da je došao kraj.

https://x.com/DraganDjilas/status/1911115019552456831

Meho Krljic

Ali su mu zahtevi bili moćni  :lol:

dark horse

To je već na nivou duševnog bolesnika koji odlazi kod psihajtra za pomoć, ali ponaša se kao da je u policiji.

Videćemo da li će institucije odgovoriti na odgovarajućem nivou i objasniti mu da je praktično jedini način da mu usliše zahteve da ga razlaste i uhapse.

Truman

https://x.com/javniskupovi/status/1911158858380124353

Arhiv javnih skupova kaže da je bilo 55k, 6x manje nego 15. marta.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Krsta Klatić Klaja

Vučića baš briga, reko 145.000 haha

svakako je negdje između Arhiva i Vučića

dark horse

Pa i 145.000 je malo. xrofl

Vučić je poverovao lažima BIA da je 15tog marta mali broj ljudi napravio da izgleda da ih je puno nekakvim trikovima, pa je probao to isto sada. Izgleda nije problem što je bilo premalo ljudi, već se nisu naučili svi trkovi. xrofl

džin tonik

pa to je jedva desetinka jasenovca, najveceg izmisljenog srpskog grada pod zemljom...
zasto ne zaokruze na milijun, dva?

Meho Krljic

Vučić objasnio da ako je ovo bio debakl, on je svejedno presrećan ali da je bilo više ljudi nego što su "oni" imali petnaestog Marta.

Dakle, da, bio je debakl, vlast je sebe solidno upucala u nogu ovim besmislenim događajem i sada se klati još jače. Da li će dobaciti do novih izbora???? Vidim da neki u opoziciono nastrojenim, jelte, redovima, misle da bi sada izbori mogli da budu vrlo brzo...

Enivej, Nemanja Šarović sa ženom koja ponosno pokazuje majicu "I ja sam Ćaci", on joj objasni kako je termin ćaci nastao i odvede je da baci majicu u đubre:

https://x.com/NemanjaSarovic/status/1911355107578425787

Ako je ovo tiha većina koja podržava režim, režim je, jelte, na zalasku. Samo treba pametno osmisliti uklanjanje kriminalnog klana sa vrha.

Meho Krljic

Jedan za vlast pozitivan ishod jučerašnjeg dana je da je predsednica skupštine dobila jedan mnogo lepši nadimak od onih koje joj inače kače ("Ćale", "Burn-a-bitch", "Fikus" itd.)

mac

Ja isto brkam slova ponekad. To što joj se ljudi podsmevaju za ovu grešku je isto kao kad se nekom podsmevaš zbog mucanja. Nije hrišćanski. Nadimak fikus bar ima više smisle jer se ne meša u svoj posao.

dark horse

Meni je super.

Ljudi koji su uveli nasilje u politiku i zastrašivanjem i korupcijom preuzeli institucije sad ne znaju da odgovore kad im se više ne odgovara samo učtivošću već i onim što zapravo trinaest godina traže, nogom u pedu.  :lol:

dark horse

Tepić: ,,Ooo, Vučić se mačio lata posle fijaska" – još nema predloga za sastav nove vlade

Potpredsednica SSP Marinika Tepić, povodom jutrošnje izjave predsednice Skupštine Ane Brnabić da se sednica parlamenta i rasprava o novoj vladi mogu očekivati u ponedeljak ili u utorak, a zakazaće je čim bude primljen predlog za njen sastav, kaže da je Brnabić u petak u 9.00 na sva zvona objavila sednicu o vladi za ponedeljak, a sad još nema predloga za njen sastav.

https://x.com/MarinikaTepic/status/1911386669787259267

Meho Krljic

Quote from: mac on 13-04-2025, 16:52:41Ja isto brkam slova ponekad. To što joj se ljudi podsmevaju za ovu grešku je isto kao kad se nekom podsmevaš zbog mucanja. Nije hrišćanski. Nadimak fikus bar ima više smisle jer se ne meša u svoj posao.

Ne, podsmevamo joj se zato što je lopov i licemer, a ovo je samo simpatičan povod. Naravno da ničiji lapsus lingve ne bi bio dovoljan razlog da se ismeva u pristojnom društvu.

Enivej, da prijavim da sam učestvovao u prvom sastanku zbora mog dela moje opštine. Naša opština je vrlo razuđena i stara, na našem delu pogotovo ima vrlo malo stambenih zgrada i uglavnom su kuće u pitanju pa je donekle to verovatno razlog što se tek sada ovo dešava. Niska gustina stanovništva i relativno stara demografija jesu nekako preduslovi da građanski aktivizam buide nižeg intenziteta.

No, mora se dati respekt i onim mlađima koji se jesu iscimali oko toga da se ovo desi - posebno komšinica za koju znam koliko ima dece i posla oko njih a da je ipak ovo izgurala na svojim plećima - i samim učesnicima koji su u celu priču uneli jednu racionalnu i artkilulisanu građansku dimenziju.

Da se Bata ne brine, odmah da kažem da je sve rađeno formalno uz usvajanje dnevnog reda, glasanja po svakoj tački i zapisnik, kao i da su teme bile relevantne, realne i lokalne. Dakle, NIJE se pričalo o rušenju Vučića, izglasavanju da se Novi Pazar proglasi delom naše opštine ili ičem sličnom, već o planovima detaljne regulacije (a u svetlu građevinskih planova na nekim parcelama gde projektovane zgrade višestruko prevazilaze dopuštenu spratnost i kvadraturu), inicijativi za ponovno osnivanje mesnih zajednica, zagađenju iz instituta u kome se radi ispitivanje materijala itd.

Naravno da nije bilo SAVRŠENO ali je bilo razumno, diskutovano uz uvažavanje, sa ravnopravnošću u komunikaciji i jasnim pozivima na glasanje. Meni je to, imajući u vidu gde i sa kim živim, sasvim lepo izgledalo za prvi put. Izvestiću i naredni ako Bata bude želeo  :lol:

Krsta Klatić Klaja

slobodno, samo ne znam zašto misliš da je to ono što me brine

kad pričam o legitimnosti plenuma ili zborova pričam u stvari o njihovoj reprezentativnosti, a ne o tome o čemu odlučuju

Meho Krljic

Dotakli smo se toga, žena koja je odbornik ispred ZLF u našoj skupštini opštine je sve objasnila i kako se postiže reprezentativnost u formalnom smislu tako da se na tome radi.

dark horse

Ja skoro nisam video nešto luđe. Logika kaže da je ovo napravio neko kome samo stopala vire iz Vučićevog dupeta, ali ne mogu da se otmem utisku da je ovakvu genijalnu boleštinu mogao da iznedri samo Vučić sam.

Evo, pa prosudite:

IZ PAT POZICIJE U ŠAH-MAT! POGLEDAJTE KAKO JE VUČIĆ PREOKRENUO SITUACIJU U SVOJU KORIST Izveo brilijantni manevar - od "lidera pod opsadom" do narodnog lidera xrotaeye

https://www.kurir.rs/vesti/politika/9641440/vuciceva-minijatura-briljantnog-manerva

Pogledajmo kako se ta transformacija iz pat pozicije u šah-mat manifestovala upravo posle mitinga:

Psihološki preokret – momentum prelazi na njegovu stranu

Do 12. aprila, politička scena delovala je kao zamrznuta – protesti opozicije, narodno nezadovoljstvo zbog nerazjašnjenih tragedija, negodovanje povodom izbora, pregovori sa Kosovom, pritisci sa Zapada. Vučić je izgledao kao da stoji u mestu – ne može da povuče potez a da ne izgubi poziciju.

Dan posle mitinga, sve se promenilo:

Mediji bruje o stotinama hiljada građana koji mu pružaju podršku.

Opozicija je potpuno gurnuta u senku – više ne diktira tempo.

Poruka je jasna – srpski narod je na njegovoj strani.

To je prvi deo šah-mata: psihološko slamanje protivnika.

Inicijativa prelazi kod Vučića – on diktira sledeće poteze.

Dan nakon mitinga, Vučić više ne odgovara – on postavlja teme:

Najavljuje nova ulaganja, nove političke inicijative, razgovore.

Pominje dijalog o izbornim uslovima, ali iz pozicije snage, ne iz nužde.

Najavljuje novu vladu, reorganizaciju, novu platformu koja postavlja temelje budućnosti za narednu deceniju.

Ovo je drugi deo šah-mata: preuzima tempo partije.

Opozicija se zatvara u ćošak – bez odgovora

Miting 12. aprila izbacio je opoziciji iz ruku ključni argument – da su oni ti koji imaju ulicu i narod. Sada:

Ili moraju da pokušaju novi protest, ali rizikuju slab odziv i demotivaciju.

Ili ćute – čime potvrđuju da ih je Vučić nadigrao.

Opozicija sada deluje kao da je uhvaćena u pat, dok Vučić pravi poslednji potez – šah-mat kroz legitimisanje svoje moći.

Vučić – nova tabla, novi narativ, budućnost

Vučić sada ne govori o prošlosti, tenzijama, niti starim krizama. On priča o investicijama, projektima, mladima, miru i stabilnosti. Šalje jasnu poruku: "Nema vremena za sukobe – jer gradimo budućnost."

Tabla koju otvara:

Nova politička igra u kojoj on više ne nastupa kao "partijski lider", već kao državnik, integrator, figura iznad podela. U toj partiji šaha, njegovi protivnici više nemaju ni figuru kojom bi mogli da odigraju potez.

Poentira porukom:
"Dok se oni bave mržnjom i prošlošću – mi idemo napred."

Blokaderi – zarobljeni u prošlosti

Narativ "prošlosti":

Opozicija i dalje priča o pokradenim izborima, protestima, zahtevima koji su nekada imali zamajac, ali su sada izgubili pažnju javnosti.

Problem:

Ne uspevaju da ponude novu viziju, već se drže stare ogorčenosti. Time ne izazivaju Vučića – naprotiv, pojačavaju njegovu sliku "državnika u vremenu napredovanja."

Rezultat:

Deluju kao figura koja se vrti u krug – bez jasnog cilja, bez mat pozicije, samo beskonačna opozicija bez plana.

Zato Vučić dominira narativno:

Otvaranje nove table šaha mu omogućava da:

Preuzme inicijativu bez konflikta.

Priča o temama koje ljudi žele da čuju (ekonomija, budućnost, sigurnost).

Gurne protivnike u pasivu i prikaže ih kao destruktivne.

Zaključak:

Dan nakon mitinga, Vučić je uspešno:

Preokrenuo narativ iz "pod opsadom" u "narodni lider".

Preuzeo političku inicijativu.

Neutralisao opoziciju i spoljne pritiske.

To je klasičan preokret iz šahovskog pata (pozicija bez poteza, ali i bez poraza) u šah-mat – poziciju potpune kontrole.

Vučić je vešto preokrenuo narativ iz situacije u kojoj je delovao kao lider pod opsadom, u poziciju narodnog lidera – što predstavlja jedan od njegovih najuspešnijih političkih manevara u poslednje vreme.

Tako je, 12. aprila, Vučić narativno otvorio novu šahovsku tablu, dok je opozicija ostala da igra na staroj – sa već istrošenim figurama.

Krsta Klatić Klaja

dark horse

Objavljenja nova Vlada.

Više-manje ista banda, bez par imena. Ispali Vulin, Irena Vujović i Slavica Đukić-Dejanović.

džin tonik

propo zivkovic.

edit. ne, mea culpa, zigmanov. propo zigmanov.

dark horse

Kako si me sad zbunio. Ja mislio da je to neki tvoj uobičajeni metaforički biser, tj. aluzija, npr. na vladu Todora Živkova.

Kad ono Žigmanov. Kakva dekulminacija.

Propo Zosko.

tomat

Quote from: dark horse on 14-04-2025, 11:23:46Objavljenja nova Vlada.

Više-manje ista banda, bez par imena. Ispali Vulin, Irena Vujović i Slavica Đukić-Dejanović.

Pa menjali ovde gde su mislili da su se stvari malo otrgle kontroli, pa sad imamo Stankovića i Bratinu.

Na Bratinu naletao često dok sam slušao Gozbu na Radio Beogradu 2, dok je onaj prethodni urednik i voditelj bio, lik mi bio žešće nekoherentan, a i kad sam uspeo da uhvatim početak i kraj meni kao filozofu amateru to delovalo prilično besmisleno. Ne znam da li ga Tanasić zove u gozbu od kada je preuzeo (a i ne slušam često pošto slabije varim Tanasića).

Edit: izbacilo Hrvata iz vlade.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Meni je dosta jaka impresija da je Milica Lažljivica dobila ministarstvo sa najvećim budžetom. Nekada se to davalo samo najjačim ljudima (Vulin, Selaković), a sad posle Starovića kao da je dobra i Milica...

Edit: Bratina, naravno, poznat po paljenju zastave EU na javnom skupu, idealan ministar ičega u vladi koja treba da nas tamo odvede do 2017. godine.

Meho Krljic

Nego:

Policija ušla u kragujevačku gimnaziju

A DV Stanković još nije ni ušao u svoj kabinet.

Meho Krljic

Nik Sloter ispoštovo:

https://x.com/PredragLecic/status/1911850985355370798

"Never give up this fight for freedom!"