• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Horor u igrama

Started by ridiculus, 24-08-2008, 21:38:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Kinen stavlja kao glavni "dizajnerski stub" - ili jedan od glavnih - ideju realizma. Neko ko nije upućen u igru bi možda pomislio kako grafika iz Duskers nije ni blizu ikakve zamisli o realizmu, ali taj bi bio na stranputici. Ono što je bitno u toj priči je da ne postoji raskol izmedju onog što igrač zamišlja da radi i onoga što zaista radi - konkretno, sedi ispred monitora, daje naredjenja sondama putem komandne linije, i gleda rezultate u realnom vremenu. To dovodi do potpune imerzije, kakvu realistična grafika retko može da postigne, ako ikako.

Drugi "stub" je ideja o izolaciji. Igrač je - barem prividno - jedini čovek u univerzumu koji je nekad bio pun ljudi, i sva njegova komunikacija sa sondama naglašava tu činjenicu. Zato su tu i zapisi (logovi) kao dokazi da je bilo i drugih, i eventualni tragovi da ih ima još na nekom mestu.

Zanimljivo i relativno kratko izlaganje - oko pola sata.
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Layers of Fear nije bio baš dobro prihvaćena igra u krugovima u kojima se krećem, ali prisustvo Rutgera Hauera mi čini sledeću igru istog studija vrednom pažnje:

QuoteWhat would you do if your fears were hacked? Observer, the definitive cyberpunk horror story, arrives on PC, Xbox One and PS4 on August 15 with cyberpunk legend Rutger Hauer (Blade Runner) as Detective Dan Lazarski. Developed by Bloober Team, the creators of Layers of Fear, Observer is a horror experience meant for mature audiences. What you see will disturb you.

http://youtu.be/2CwD6o5OGSE

Mada, suviše podražava Blade Runner-a i Somu, po pitanju prezentacije, a verovatno i teme...

15. avgust. Pa to je skoro!

Meho Krljic

Meho Krljic

Hmmm, Ianu Higtonu se Scorn u svojoj za sada dostupnoj demo verziji nije preterano dopao...

https://youtu.be/TE8TfK4inDw

Petronije

https://youtu.be/eu0qYmNkZK4

Nešto nisam oduševljen listom ako je uopšte i koliko validna. Uglavnom zombiji ili amnezijapenumbra gde bežiš, bežiš, plašiš se...jedino mi se Reborn na prvu loptu svideo, ovo ostalo slabo.

Tex Murphy

Quotethe game switches between fixed camera angles, Resident Evil-style

Зар се више нико не сјећа Алоне ин тхе Дарк? :-(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

ridiculus

Quote from: Brock Landers on 25-08-2018, 18:00:18
Зар се више нико не сјећа Алоне ин тхе Дарк? :(

Zajebi to, nema dovoljno kulturne raznolikosti kad si sam u tami.   ;)

A ozbiljno... verovatno neki komentatori tad nisu ni rođeni. Čak i ako znaju igru kao deo istorije - a nadam se da znaju - nije nešto što je oblikovalo njihovo iskustvo. 4 godine u svetu video-igara su mnogo, čak i u ono vreme. Za Resident Evil ulazna tačka nije baš morala biti prva igra.

milan

Samo da primetim, posto ponovo igram Bloodborne, a prvi put prelazim Old Hunters DLC, da je meni ovo ipak najstrasnija igra koju sam ikada igrao.
Mene je dosta tesko uplasiti, onako, izistinski, na nekom dubljem nivou (jump scare-ove ne priznajem, zato sto su samo fora, a ne nesto sto ti ostane u umu posle konzumacije igre/filma), i recimo da u audio-vizuelnim umetnostima to moze jos samo Dejvid Linc da uradi (novi Tvin Piks gledam religiozno u loop-u vec neko vreme).
A Bloodborne je za mene igra koja izaziva tu neku duboku, istinsku jezu, strah od nepoznatog, strah od ludila, i negde pred kraj igre, dok bauljam po Nightmare of Mensis imam osecaj kao da sam potonuo duboko u tamu, i otkrio sta je skriveno iza vela stvarnosti. A onda, kada se spustim dole do velikog mozga i uradim "make contact" - to je trenutak u kojem shvatam da je ludilo uzelo maha i da je sve mozda zapravo samo iskrivljena slika stvarnosti.
DLC za sada ima odlican deo koji nam govori da smo duboko zabrazdili "iza stvarnosti", a to je kada udjete u onaj sanatorijum/bolnicu/sta li sa onim spiralnim stepenicama na kojima se lako zagubite, gde srecete gomilu kreatura sa ogromnim glavama. Koliko god da jedva cekam da izadje Sekiro, zelim da From Software napravi makar jos jednu igru koja ovako dobro spaja horor i akciju, i koja moze da me istinski uplasi vise od 99 posto pravih horor igara. 

Tex Murphy

А кул стори.
Genetski četnik

Meho Krljic

Pošto je na mrskom zapadu Helouvin, Kit Sjuart piše:
  Zombie dogs to talking foetuses – the 13 scariest video game moments ever

Iz nekog razloga, na listi je T-Rex iz Tomb Raider ali ne i bilo koji trenutak iz Clocktowera ¯\_(ツ)_/¯ 

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 31-10-2018, 11:00:52

Iz nekog razloga, na listi je T-Rex iz Tomb Raider ali ne i bilo koji trenutak iz Clocktowera ¯\_(ツ)_/¯
?

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Meho Krljic

Moraću više da spavam, ovo je već preteran nivo dekoncentracije  :lol:

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 31-10-2018, 11:00:52

Ok, hajde da parafraziramo!

QuoteIz nekog razloga, na listi je T-Rex iz Tomb Raider ali ne i bilo koji* trenutak iz Some ili Amnezije!!! ナニーー!  :shock:

Pa to su igre koje su me najviše uplašile u ovom veku!!!

*ne bukvalno, već samo odabrani

Meho Krljic

Istina.

S druge strane meni F.E.A.R. uopšte nije bio strašan ni u jednom momentu...

Petronije

Uvek ima nešto da se doda. Stalkeri, condemned, System Shock 2, call of ctulhu...

Tex Murphy

Хм, врло пријатно сам изненађен да су се сјетили добре старе Фантазмагорије, дивна игра. Ја бих на овакву листу свакако ставио вампирске дјевојчице из прастарог Ласт Халф оф Даркнесс, тај тренутак ме је тако неочекивано стрефио да сам претрнуо све до ножних прстију (мада је истина да никад нисам спадао међу храбрије играче).
Genetski četnik

Petronije

Nikad nisam igrao fantazmagoriju ali se sećam SK opisa kao da mi je sad pred očima. Vredi li to sad pokretati i jeli uopšte moguće? Kad si je igrao H.?

Tex Murphy

Играо сам је једном пред крај деведесетих и репризирао прошле или претпрошле године. Покретање је наравно могуће, има на ГОГ-у, ради као сат. Е сад, да ли вриједи, на то питање могу да дам само субјективан одговор. По мени и те како вриједи, заправо ми је то једна од најдражих игара. Наравно, потребно је поставити се у прави фрејм ов мајнд. Фантазмагорија није, нити покушава да буде, ултрасофистицирана авантуристичка игра која ће да надмаши Габријела Најта. Оно што је њена поента јесте, како је то већ био тренд у то вријеме (средином деведесетих), да играча постави у ситуацију у којој ће имати осјећај да директно управља дешавањима у неком филму (умјесто да га "само" гледа). И по мом мишљењу то ради сјајно. И поред тога, као додатни плус имамо да је дотични филм један врло врло врло солидан Б-хорор (нагласак на ово "Б"). Према томе, критике како су загонетке тривијалне, како је глума слаба, игра кратка, сценарио наиван, специјални ефекти провидни и сл., потпуно промашују поенту. Игра је врло занимљива, повремено и прилично напета, има сјајну музику, фантастичан крај (са играчке стране - осјећај да учествујеш у правом филму је ту најизраженији), фину главну глумицу и мнооооого скривених ствари. Моја препорука је свакако да пробаш. Игра се састоји од седам поглавља, свако траје по један дан и једну ноћ и идеално би било да се и само играње распореди тако да сваки дан пређеш по једно поглавље. Оно што би свакако требало урадити, иако често није неопходно за напредовање, је да се у сваком поглављу истражи комплетна кућа јер се тако открије мноштво додатних ствари. Нпр., само један малецки хинт, у једној од просторија имаш слику. Слика је потпуно небитна за завршавање игре, уопште не мораш да је гледаш. Али ако сваки дан навратиш до ње и погледаш је, примијетићеш да се сваки пут помало мијења.

Сунце ти, написах комплетан ривју...
Genetski četnik

Petronije

Svaka čast, hvala ti. A sećam se od negde priče o slici.

Petronije

Igra li neko novi Call of ctulhu?!?

Tex Murphy

Quote from: Petronije on 01-11-2018, 06:49:48
Svaka čast, hvala ti. A sećam se od negde priče o slici.

Вјероватно је то било неко моје лапрдање. Писао сам детаљнији ривју игре након што сам је прошли пут прешао, али био сам довољно "паметан" да пишем поново умјесто да једноставно пронађем и линкујем тај стари пост.
Genetski četnik

Ugly MF

Ugly MF

Nakon dest iljada dislajkova i petsto lajka na objavu, odma su obećali još neke igre Ejlijena za Pisijevce 😊.... Djubrad piarovska....

Tex Murphy

Do you guys not have phones?
Genetski četnik

Meho Krljic

Well, čekali smo nekoliko dana da dobijemo najavu nove igre Frictional Gamesa i...

...u pitanju je nova igra u Amnesia serijalu. Amnesia: Rebirth:

https://youtu.be/3NiQAlGUw_o

Nisam to očekivao, da budem iskren, ali Frictional jesu pisali da je Amnesia mnogo bolje prodavan IP od SOMA koja ju je sledila pa ovo na kraju dana ima smisla.

Svakako ćemo sa pažnjom ovo pratiti i odigrati kad dođe vreme:

Frictional Games announce Amnesia: Rebirth. Coming Autumn 2020.     

Meho Krljic

Carrion je igra u kojoj sve čega smo se plašili decenijama sada sami radimo  :lol:

Calavera

mislim da je jedino strašnije od carriona to što se pojavio u nedelji u kojoj su već izašli novi superhot, necrobarista, creaks i meteorfall, a ja još igram trackmaniju  :lol:  možda dođe na red dogodine...

Meho Krljic

Ja sam krenuo da ga igram ali mi je u istom danu stigao Wonderful 101 za Switch, a sad će i Ghost of Tsushima. Vrelo leto.

Meho Krljic

Evo, stigo i Ghost of Tsushima. Horor.

Calavera

Meho Krljic

Meho Krljic

Amnesia: Rebirth is more than a decade of horror gaming refined   

Quote"The thing is," explains Frictional's co-founder and creative director Thomas Grip of the studio's fascination with the genre, "in a shooter you shoot people, in a puzzler you puzzle things, and in a strategy game you strategise things, but there's not really any activity that's central to horror games... it's the emotions that you evoke.
"I think that's quite different from how you approach other genres and it adds so much more focus on how you structure narrative... and that's a very interesting way of making games."

Intervju je, inače, ogroman, vredi pročitati, Grip je elokventan čovek.

Meho Krljic

Petronije

Scorn će izgleda biti baš kako treba. Prvi gejmplejovi su mi delovali dosadnjikavo, ali ovaj malo duži i ispoliraniji obećava. Ima tu atmosfere, dizajn je odličan. Akcija nije ultra brza, i to mi se sviđa, lepo je sve uklopljeno.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic

Za Medium uglavnom vidim da ljudi govore da je "osrednja", što je valjda dokaz da treba paziti kakve naslove dajete svojim igrama. No, da imam novi Xbox siguran sam da bih ovo poigrao jer uz sve ispisano zvuči zanimljivo pa još i Akira Jamaoka...

2021's first big Xbox exclusive is just OK

Tex Murphy

Da malo rivajvujemo topik - The Forest mi je na wishlisti, ali jos je nisam nabavio za igranje. Nastavak ove igre ima prilicno zanimljiv trejler. https://m.youtube.com/watch?v=IwvhH3islZw
Genetski četnik

Meho Krljic

Konačno stigle prinove. Samo da završim Personu pa se bacam prema obe ove lepote. Ali moram da kažem - kogod da je smislio das Ethan treba da bude na omotu Villagea, a ne sada već ikonična gospođa Dumitresku, tom treba smanjiti platu jedno godinu dana... Kakav promašaj.

Tex Murphy

Жељно ишчекујемо утиске!

Ин адр њуз...

Quote from: Tex Murphy on 02-05-2021, 18:29:18
Da malo rivajvujemo topik - The Forest mi je na wishlisti, ali jos je nisam nabavio za igranje.

Ово се управо промијенило. Налетио је 50% попуст на Стиму и одмах сам узео игру (иако избјегавам да плаћам више од 6 долара по игри, имам осјећај да ће ових 7 и по да се лијепо отплати) јер како дани пролазе све више ми се играла и постајао сам све знатижељнији да видим шта се десило са малим Тимијем и шта се до ђавола дешава у тој шуметини. Сад је на првом мјесту на листи за играње (престигла раније планирани Деад Спаце 2 и експанзију за Гиана Систерс), али то тек кад завршим Цомманд & Цонљуер, који је пред крај Нод кампање постао тако сумануто тежак да сам у више наврата размишљао да га анинсталирам и пошаљем тамо гдје сунце не сија, али ипак ћу пробати да издржим до краја, макар се послужио и хинтовима с нета.

Но, то ме није спријечило да Тхе Форест бар накратко тестирам и утисак ми је отприлике сљедећи: Прво, скоро сам сигуран да ће игра бити врло занимљива. Људождерско село, наизглед напуштено, али онда се људождери појаве (!), затим море и могућност прављења сплава, што јасно наговјештава посјету неким ваншумским локацијама, затим језива пећина... има доста обећавајућих ствари. Срећу ми је мало покварило кад сам покушао да исјецкам канибала сјекиром, а он ме поспремио ко посљедњу будалу да га нисам ниједном докачио. Ако је мелее борба у било којој дионици ове игре обавезна, надрљао сам. Такође сам мало чепркао около и направио неко примитивно склониште и ватрицу, али још нисам нашао корњачин оклоп за скупљање воде. Не знам да ли је у овој игри спавање уопште могуће или склониште служи само за снимање позиције. У сваком случају, дочекао сам ноћ и морам признати да игра прилично лијепо дочарава боравак у шуми и да има фину атмосферу.

Са оне мало негативније стране спектра, оборио сам својом омиљеном сјекиром неко огромно дрво, а оно умјесто да се сруши на авион, једноставно је прошло кроз њега, што ми је у приличној мјери упропастило имерзију. Знам да је ово независна игра студија чијих чланова има мање него прстију на једној руци, али ипак су могли мало да обрате пажњу на такве детаље. Друга и много гора ствар је што је игра недопустиво спора и сјецкава и не могу да вјерујем да ћу морати да посежем за понижавајућим компромисима око графичког приказа на конфигурацији која без икаквих проблема гони Метро Егзодус на најјачим подешавањима.

Ин ени кејс, очекујте детаљан ривју у релативно скоријем року.
Genetski četnik

Petronije

Ja sam nešto ranije krenuo toliko hvaljeni RE7. Zapravo nisam mogao da prežalim što nemam živaca i volje da se smaram sa predosadnim MR.X u RE2, pa sam kao utehu istalirao ovo čisto da vidim kako izgleda RE iz prvog lica. Meho ga je ishvalio pa je i to doprinelo.

Enivej, opšte je poznato da prezirem horore gde sam stavljen u podređen položaj, tj. kad moram da bežim, da li zato što je moj protivnik neuništiv, ili zato što sam neki preplašeni miš koji mora da se skriva po ćoškovima jer nemam oružja.

U RE7 toga ima, ali ne previše, tek da malo promeni ritam gejmpleja. Prekidao sam na tim deonicama, pa ostavljao "da odmori" par dana, pa opet nastavljao jer mi se igra, i moram da priznam da za sada nije toliko strašno, niti frustrirajuće. Svakako je ovo jedna kvalitetna igra, zapravo je kompletan RE sistem prenet u prvo lice, i nakon početnog perioda navikavanja, sve mi je nekako "leglo". Dizajn je vrhunski (kao i u svim kvalitetnim RE nastavcima), kako samih mapa, tako i vizuelno, atmosfera je pogođena, a posebno mi se sviđa što akcenat nije na akciji već na istraživanju, tj. za sada deluje da su ta dva segmenta u balansu.

Što se tiče priče i settinga, nisam baš toliko odmakao, ali ogromna kuća u močvari, hilbiliji koji jedu neke crkotine i muljaju sa ko zna kakvim mađijama i hemijama, mutacije, jezive babe, nema tu greške.

Valjda neće da me smori neki mister X iz močvare, bila bi prava šteta.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk