• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

FANTASTIČNA BIBLIOTEKA

Started by Boban, 01-10-2008, 00:39:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

angel011

Kako za kog tinejdžera... Doduše, ja sam weirdo koji je sa sedam godina pročitao "Gospodara prstenova". A u tinejdžerskim godinama sam pročitala Anđelkovićev "Dan Mitre", koji je iz istog sveta kao i "Rašani", i super mi je legao. "Rašane" sam pronašla tek kasnije, ali da sam ih čitala u vreme kad i "Dan Mitre", verujem da bi mi se dopali koliko i tebi.
We're all mad here.

mac

Quote from: scallop on 15-06-2009, 10:05:08Nemir i nemar su jin i jang u stvaralaštvu.
Jin i jang su dva principa koja u sadejstvu pokreću kosmos. Jedno ne može bez drugog. Nasuprot tome nemar je antiteza stvaralaštvu, tako da analogija nije baš najsrećnija. Ja bih umesto nemara stavio neumor.

Perin

Evo, završih sa čitanjem Crnog Cveta. Stvarno ne znam šta da kažem o ovom delu, sem činjenice da mi se mnoogoo svidelo. Boban je ovde preradio legendu o Marku Kraljeviću i (Baš-Čeliku?) na jedan posve inovativan način. Sviđa mi se što je delo pisano u prvom licu, ali to je više lični ukus, pošto uvek dajem prednost takvom stilu pisanja. Arhaičnost jezika drži nas u uverenju da čitamo pravi ep, odaje počast svim epskim pesmama i predanjima našeg naroda. Sviđa mi se što glavni junak (čije se ime ne pominje ali za kojeg znamo da je Marko Kraljević) ima dileme, nije previše hrabar iako je snažan, ponekad čini nemoralne stvari, krši obećanja, kao i svaki iole normalan čovek. Iskreno da kažem, nisam verovao da može držati ovoliko pažnju delo koje je 95% sadržano od kontova glavnog lika i opisa njegovih osećanja, bez nekog velikog upliva u psihologiju propratnih, kratkotrajnih likova. Mislim da je ovo prvo delo na koje sam naišao a da mi nisu toliko opisi i ovo gorepomenuto toliko smetali (kao što je u Severnjaku, recimo - mislim, ne toliko smetalo koliko....). Radnja, iako na neki način jednostavna, opet je dobro odrađena, mada mi je bilo malo zamršeno to što su poglavlja ispreturana, pa prvo čitamo deveto poglavlje, potom osmo....Sve u svemu, ovo je roman koji mi je pored Rašana, možda ponajbolje legao. 

scallop

Quote from: mac on 15-06-2009, 14:09:18
Quote from: scallop on 15-06-2009, 10:05:08Nemir i nemar su jin i jang u stvaralaštvu.
Jin i jang su dva principa koja u sadejstvu pokreću kosmos. Jedno ne može bez drugog. Nasuprot tome nemar je antiteza stvaralaštvu, tako da analogija nije baš najsrećnija. Ja bih umesto nemara stavio neumor.

Kad bolje razmislim, možda se isplati jednom objasniti ti. Da ne bi bilo БЛЛЛЛ.

Ako je nemar antiteza stvaralaštvu, šta je onda teza stvaralaštva - mar? Biće da jeste, mada se retko u ovom obliku koristi. Mar, mariti, brinuti, sve upućuje da onaj koga nešto brine i potiče ga da dela, oseća nemir koji ga goni da to i ostvari. Jin i jang, kao jedinstvo suprotnosti su nešto što poznajemo kao dijalektiku. Crni i belo, da i ne, jeste i nije, vrte se u sivom i možda, tako da ih je teško, ponekad, razdvojiti.

Nemir i nemar su jin i jang u stvaralaštvu. To je sjajna formulacija, ja sam je kreirao i u njoj nema nedoslednosti i gluposti, kao što je - neumor. Ako ikada budeš nešto mudro stvorio, slobodno se posluži, tebi dajem ekskluzivno pravo da tu misao koristiš. xyxy
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Odlično, hvala! Sad još samo ostaje da stvorim nešto mudro...

Eriops

Procitah i Rasane. Da ne kazete da ne citamo domace.
Polako popunjavam FB, sledeci je na redu Crni Cvet.
Rasani- jako je interesantno delo, i mislim da cu ga procitati ponovo, nisam ni
siguran da li sam uhvatio sustinu. Onako kako sam ja shvatio, u tom preplitanju
proslosti, sadasnjosti i buducnosti, i alhemijskoj zelji za zlatom i moci, kriju se
neka promisljanja o coveku, o njegovom dvojstvu, pohlepi i zelji za znanjem koje
ce ga dovesti do moci, ali tu lezi i njegov usud- nikad nece dosegnuti istinski
vredno znanje o sebi i svojoj sustini. Njegova nestrpljivost ce ga uvek izdati.

Jezik je lep, i dobro je docarana atmosfera i ambijent pradavnog, mozda mladje
generacije ne privlaci toliko Vizantija, izgubljeni narodi i prosli vekovi, ali meni
je tema jako interesantna. Nemam puno nekih zamerki, voleo bih da je bilo vise
vremena u prici da se udje dublje u emocije i karakter likova. Ja licno bih voleo
da je kraj bio odredjeniji ( posto volim takve krajeve )  :), ali to je vec subjektivna stvar, mnogi citaoci upravo i vole ovako otvoren kraj, gde citaoc u glavi moze
sam dalje da razvija pricu..

Da ne mudrujem dalje, zasad me nista iz FB nije razocaralo, procito sam jos
Biblioteku i Strah i njegov sluga, a nadam se i da nece..

vilja

Bobane, Nightflier mi je rekao da tebe pitam gde su knjižare "Stilosa". Pa eto pitam te. :) xbigok

Boban

ja i ne znam šta je "stilos"?
Slutim da se niste razumeli.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Mada Boban ne voli da ga hvalim, moram opet reći da je njegovo ponovljeno uredničko pregalaštvo zaista značajno ne samo za srbijansku fantastiku, već i za glavnotokovsko stvaralaštvo. Voleo bih da vidim neke podatke o prodaji, mada na ovu krizu nikakvi podaci nisu pravo merilo stanja stvari.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Perin

@tiha voda: Dualizam jeste u ovoj priči i dosta me je podsetio na recimo Stepskog Vuka, gde sam Hari Haler misli da se duša čoveka sastoji od vuka i čoveka...međutim, na kraju dela, on shvata da je duša čovekova sastavljena od mnogo stvari, a ne samo dve...

Što se tiče karaktera i emocija likova, meni je ovo bilo sasvim ok, jer je sam magistar odrađen kako treba, sa dosta dubokom psihologijom, dok propratni likovi takođe imaju neke svoje kontove kroz knjigu. Sa obzirom da je ovo roman od nekih 150 strana, nije ni bilo mesta da se još dublje ide...sigurno su likovi upečatljivi, barem meni. Ali svakom svoje - 100 ljudi, 100 različitih ukusa/ćudi. :) Svaki čovek interpetira delo na svoj način, i to je sama čar knjige i, po mom skromnom mišljenju, odaja poštovanja prema piscu. :)

P.S.

Bobane, Bobane, nemoj da si sarkastičan...evo ti villo, sajt, pa ih kontaktiraj preko maila:  http://www.stylos-art.com/stylos/default.aspx

Nightflier

Knjižare "Stilos Arta", nekadašnjeg samo "Stilosa". Mislim da jedna ima na Terazijama, ali nisam siguran. Rećeni "Stilos" je prošle godine imao štand u areni.
First 666

vilja

Hvala Perine, hvala Nightflieru xremyb Hvala i tebi Bobane.

Boban

Prodaja FB ide dosta ravnomerno.
Evo podataka za prvih šest meseci (mada je to u slučaju FB za trećinu kraće jer su knjige izašle krajem februara):

1. Strah i njegov sluga___161 primerak
2. Biblioteka___ 150 primeraka
3. Rašani___148 primerka
4. Crni cvet ___ 135 primerka
5. Severnjak___ 134 primerka

Nekronomikon je stigao do brojke od 640 a Katil, prva knjiga Everest medije 487 primerka.

Perin

Bobane, da li je objavljeno svih 8 knjiga iz FB? Ja imam tih 5 komada što si naveo, a ostale bih da naručim ako su izašle....

Boban

Nisu još.
Sledeće nedelje stižu Bakićeva i Nešićeva zbirka, a Zlatna knjiga će biti jednog dana, nadam se tokom jula.

Nightflier

To čak i nije tako loše, izuzimajući "Nekronomikon", koji se odlično prodaje. Samo je potrebno još naslova.
First 666

Ghoul

"Nekronomikon" bi se još mnogo bolje prodavao da ima ljucku distribuciju tj da ga na vreme i u dovoljnim količinama isporučuju svuda gde se rasprodao.
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Quote from: Ghoul on 23-06-2009, 19:18:41
"Nekronomikon" bi se još mnogo bolje prodavao da ima ljucku distribuciju tj da ga na vreme i u dovoljnim količinama isporučuju svuda gde se rasprodao.

Džebiga, Gule. Nije da nisi u pravu, ali ne može ni Boban sve sam. On da ima kliker za biznis, odavno bi se obogatio. Ovako ima dobru volju i ideje, ali jebe ga realizacija. A ni oni sa kojima radi nisu nešto preterano navrzli na ovu našu stranu. Činjenica je da bi i "Vrhunci" i "FBibl." išli mnog bolje da se to reklamira i da je na boljim mestima po knjižarama - ali ta bolja mesta se plaćaju, baš kao i reklama. Vidiš da nam se i ovaj izgovor za državu raspada. Da ti ne pričam koliko se ovih dana cimam oko papira za Francusku. Ne možeš ni avionsku kartu da kupiš bez komplikacija. Knjižare su nam rupe u kojima rade nezainteresovani buzdovani i onda ti je sve džabe.
First 666

Ghoul

nema potrebe da stalno braniš bobana, uostalom ni ovo gore nisam rekao kao 'napad' nego kao konstantaciju i objašnjenje.
da je NEKRO izdala LAGUNA, već bi otišlo svih 2000 komada.
s druge strane, laguna nikad ne bi izdala tu i TAKVU knjigu.
tako da, to mu je što mu je.

Nightflier

Quote from: Ghoul on 23-06-2009, 20:10:57
nema potrebe da stalno braniš bobana, uostalom ni ovo gore nisam rekao kao 'napad' nego kao konstantaciju i objašnjenje.
da je NEKRO izdala LAGUNA, već bi otišlo svih 2000 komada.
s druge strane, laguna nikad ne bi izdala tu i TAKVU knjigu.
tako da, to mu je što mu je.

Ma i ti i Boban @#$@^&$%$ sa tim branjenjem. Ne branim ja njega. Mator je taman toliko da mi bude tata, pa može sam da se brani. Samo telujem lajk it iz. U pravu si kad kažeš to za "Lagunu", ali ta izdavačka kuća daje suludo velike svote novca za reklamu - upravo ono što "Everestu" fali. Znam iz prve ruke koliko košta da ti se knjiga spomene u nekom jutarnjem programu ili nedeljnom popodnevu. "Everest" je i dalje andergraund. Dok neka izdavačka kuća ne dostigne najmanje trideset naslova godišnje, niko je ne uzima za ozbiljno. A za sve to treba para. Što nije izašao onaj broj o Lavkraftu? Jesi li ti kriv, ili Kukić? Krive su pare. Džebiga.
First 666

Perin

Quote from: nightflier on 23-06-2009, 20:04:18
Knjižare su nam rupe u kojima rade nezainteresovani buzdovani i onda ti je sve džabe.

Slažem se s tobom. Najgore kad dobije neke nove...evo, naručio sam u knjižari pre mesec i po daa knjige neke, i još kao ne stižu. Na kraju kažem curi da ukuca u računar ime knjige, kad kao...jao, pa stigla je. Retardirane osobe sad rade po knjižarama, jedva da umeju nešto da pročitaju.  

Boban

da je NEKRO izdala LAGUNA...

Da li je smisao da svi radimo na isti način, sa istim rezultatima i istom ciljnom publikom?

Nightflier

Quote from: Boban on 23-06-2009, 20:36:34

Da li je smisao da svi radimo na isti način, sa istim rezultatima i istom ciljnom publikom?

Naravno da ne. Zapravo je zanimljivo što "Lagunina" publika nije toliko prijemčiva za išta sem beletristike. To se, doduše, polako menja, ali "Laguna" se i dalje mahom vezuje za knjige koje se čitaju na plaži - a "Nekronomikon" je sve samo to ne. Doduše, možda bi se mogao čitati na plaži kod Rige...
First 666

Ghoul

Quote from: Boban on 23-06-2009, 20:36:34

naravno da nije.
ali pošto nije, onda je ovo kačenje podataka o prodaji sasvim izlišno i nebitno – laguna radi za SADA i njima je bitno za koliko dana se koliko KOMADA knjiga prodalo.
ti radiš za večnost, i cifre su nevažne.

Nightflier

Pazi, 600 "Nekronomikona" je i za "Lagunu" više nego pristojan broj. Naročito ako se u obzir uzme cena koštanja. Na kraju krajeva, maločas sam izrazio sumnju da bi "Lagunina" publika išta bolje reagovala na jedno takvo izdanje. Ljui od njih očekuju jeftine knjige, a u poslednje vreme "Laguna" preterano nipodaštava fanove fantastike. Uostalom, ti ponudi Dejanu svoj naredni roman. Ako je objavio Dexi, ubeđen sam da će i tebi.
First 666

Boban

Smisao je pratiti uporednu prodaju ovih naslova; u pitanju su različite knjige sa vrlo različitom predistorijom, a može lako da se desi da nijedna ne odskoči u prodaji.

Nightflier

"Rašani" su se sjajno pokazali. Verovatno zbog naslova.
First 666

Boban

Zasad ovi brojevi pokazuju kakvo je interesovanje knjižara - prilično ravnomerno raspoređeno. Videćemo do kraja godine šta će publika reći svojom kupovinom.

Eriops

Cak i u knjizarama koje su nekad bile uzor, danas rade totalno nezainteresovani
ljudi. Danas sam kupio Crni Cvet u Stilosu. Nisam mogao da ga nadjem, trazio sam
izdanja iz FB, jok. Obratim se coveku za pomoc, on blage veze nema, nikad cuo
za FB. Kad sam mu rekao naslov, prvo je rekao da toga sigurno nema, a onda je uspeo  da ga pronadje na polici s fantastikom,
uz jos par stisnutih knjizica, u nekom cosku koji mozes primetiti ili slucajno ili samo
izuzetno pazljivom pretragom.  :(

Nesto je bolja situacija u knjizari LJubitelji dobre knjige, u Zmaj Jovinoj. Govorim o
situaciji u NS. Tamo makar znaju za naslov koji trazis, ima li ga ili nema.

Laguna se ususkala u poziciji nekog brenda, koji zamisljaju da jesu. Ljubiteljima
fantastike, pa i onim koji imaju popust kod njih, vec odavno idu na zivce. Deljenjem
knjiga u dugackim serijalima na dva dela, kasnjenjem najavljenih izdanja po vise
meseci, stancanjem svega i svacega. Ne bih se ugledao na njih. Kad se poduhvatim
engleskog dovoljno da mogu citati knjige na tom jeziku, mislim da ce moja kupovina
Laguninih dela naglo opasti.

Ne bih ni poredio Lagunu i Bobanovo izdavastvo. Laguna je cista komercijala, dok
sumnjam da je Boban video neke velike koristi ( materijalne ). Ali to ne znaci da
njegov rad nije znacajan. Nije sve ni u tom novcu.

Cornelius

Quote from: nightflier on 23-06-2009, 23:34:37

Ma, i zbog sadržine.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Nightflier

Quote from: Cornelius on 24-06-2009, 00:12:18

Ma, i zbog sadržine.

Naravno. Ali hteo sam da kažem da je naslov dovoljno primamljiv da privuče čoveka da uzme knjigu u ruke. Prva i druga knjiga imaju prednost da su relativno poznate. Ne verujem da je to slučaj s "Rašanima".
First 666

Ghoul

ne budi naivan, tih nekoliko naslova više od proseka sigurno je kupio sam skalop.

Perin

Meni su Crni Cvet i Rašani zasad najbolje spisalački odrađeni. Strah i njegov sluga ću završiti večeras ili sutra, i mogu reći da ovo delo ima zanimljivu radnju. Biblioteka, pa pročitao sam samo prve dve priče, prva mi se mnogo svidela, druga mi i nije nešto.

Ghoule, šta bi od onoga - neću ga više prozivati? :)

Ghoul

Quote from: Perin on 24-06-2009, 00:22:10Ghoule, šta bi od onoga - neću ga više prozivati? :)

jel ovo neko nadmetanje nepažljivih čitalaca u pogrešnom citiranju Ghoula?
ajd leba ti reci mi gde sam ja to kazao da skalopa više neću prozivati?

Perin

Oi, oi, keep your hair on! ;) Znam da si rekao da ga nećeš vređati, pa sam pomislio da se to proteže i na ono da ga nećeš prozivati. Guess I was wrong. I do apologize, honored sir.  xjap

Ghoul

Quote from: Perin on 24-06-2009, 00:47:34
Znam da si rekao da ga nećeš vređati, pa sam pomislio da se to proteže i na ono da ga nećeš prozivati.

ja se izražavam preciznije od većine ovde: lepo sam rekao: "evo, zapazi da sam se suzdržao i nisam ga nigde nazvao matorim prdekanjom ili ishlapjelim starcem. a to, obećavam, neću ni nadalje činiti. biću fin prema njemu onoliko koliko zasluži." i pri tome ostajem.

Eriops

Samo ispravka, u Solarisu kupih knjigu, ne u Stilosu, vazda brkam ta dva naziva,
ne znam zasto.
Strah i njegov sluga duguje deo popularnosti verovatno i nagradi koju je osvojio,, knjiga je zaista odlicna.
Ja Rasane nisam kupio zbog naslova, procitao sam opis knjige ukratko, i posto ja
volim takve teme, zato sam je uzeo.
Ghoule, broj prodatih primeraka nije iskljucivo merilo kvaliteta knjige.
Onda je serijal Sumrak fantasticno kvalitetan. Ili Eragon. A nisu.

vilja

Tiha vodo da li si knjigu kupio u Solarisu na SPENSU? Čisto da znam, ako je ne nađem u BGu...početkom jula ionako dolazim u NS.

Ghoul

Quote from: tiha voda on 24-06-2009, 01:53:41
Ghoule, broj prodatih primeraka nije iskljucivo merilo kvaliteta knjige.

wow, čovek na ovom forumu svakog dana otkrije nešto novo!
hvala, tiha vodo, na ovom prosvetljenju.
od sad pa na dalje prestaću da mislim ono što ionako nikada nisam ni mislio ni kazao ni napisao ni izdaleka nagovestio!

Eriops

Jesam, u Solarisu na Spensu, imaju jos nekoliko primeraka izlozenih, dal imaju jos
u rezervi ne znam.
Ghoule duhovit si covek, znamo   :). Naravno da nisam otkrio nikakvu toplu vodu,
i da to svi znaju ali cini mi se da cesto potenciras u vezi Scallopa broj
prodatih naslova, ili sta je poznato javnosti sta ne, pa u tom kontekstu sam spomenuo.

Berserker

Quote from: Boban on 23-06-2009, 18:52:56
Nisu još.
Sledeće nedelje stižu Bakićeva i Nešićeva zbirka, a Zlatna knjiga će biti jednog dana, nadam se tokom jula.

Da li je Nesiceva zbirka manje-vise "Rigor Mortis"? Juce sam je ponovo procitao i zahvalio bogu na zanimljivom naslovu koji me je je navukao dovoljno da spasem tu knjizicu sa prasnjave police antikvarnice a onda se raspametim kvalitetom prica u njoj (raspametio me doduse i kvalitet stampe, jer mi se knjiga posle dva citanja raspala u ruci...bukvalno). Kupicu je i u slucaju da je prepisani "Rigor" ali se nadam jos ponekom sjajnom produktu Nesiceve maste...

Boban

Mislim da se nijedna priča ne preklapa sa Rigor Mortis; ovo je nova, mnogo zrelija i žešća faza.
Nešić je nesumnjivo najbolji domaći pisac savremenog horora, ali ne preterano produktivan (dvadesetak priča za dvadesetak godina) i nekako je uvek ostajao po strani.

Ghoul

Quote from: Boban on 24-06-2009, 12:35:08
Nešić je nesumnjivo najbolji domaći pisac savremenog horora

slažem se.

Perin

Evo, završih i "Biblioteku." Hm. Hm. Hm. Ne znam šta da kažem o ovom delu. Dosta je linearno; u svim pričama imamo jednog glavnog lika i radnju sa određenom vrstom biblioteke.

Prva priča, "Virtuelna Biblioteka," mi se dosta svidela. Ideja nije loša, fino razrađeno, mada na neki način jednostavno i šturo. Kao i većina priča u ovoj knjizi, ovde nema dijaloga.

Druga priča, "Kućna Biblioteka," mi je najgora od svih. Da budem iskren, znam da svaka priča nosi određeno naravoučenije, ali mi je ova bila nekako bespotrebna i glupa. Čovek nalazi knjige u poštanskom sanduku i unosi ih u kuću. Svetska književnost. Kao treba oslobađati u svom životu prostora za čitanje i obrazovanje. Nije nego.

"Noćna Biblioteka" mi je uz prvu priču ponajbolja u knjizi. Veoma lepa ideja, fino razrađena, a napokon imamo i malo dijaloga u knjizi. Malo me podsetilo na Matrix, ako ćemo iskreno. Nije loše urađeno.

Četvrta priča, "Paklena Biblioteka," mi se isto nije svidela. Glupa je. Pakao je takav da se robijašima daju knjige za čitati? Jel', moraju se obrazovati čitavu večnost, čitati psalme i šta sve ne? Posudiću Skalopove reči (Ghoulove?) fake, fake, fake!

Peta priča, "Najmanja Biblioteka," isto nije loša. Fino zamišljeno, mada na momente bespotrebne oscilacije glavnog lika. Da je priča bila kraća, bila bi za desetku. To je barem moj utisak. Ovako jedna sasvim solidna sedmica.

Šesta priča, "Otmena Biblioteka," me je baš ono smorila. Tačno sam se pitao kakav smisao ima ova priča, da bi eto na kraju čovek pojeo knjigu koja mu je eto zasmetala jer je u džepnom izdanju, a on skuplja u svojoj kućnoj biblioteci samo "otmena" izdanja. A pojeo ju je jer je on kao pisac te knjige i svaka priča dok ju je jeo izazivala je u njemu neki ukus. Naravoučenije je sasvim jasno, ali je priča glupa.

Konačan utisak jeste da je ovo jedno delo koje generalno nije loše, ali naspram ova tri dela koje sam ranije pročitao, nije ni do kolena. Da ne bude da kudim Živkovića, moram da priznam da dosta dobro kroji rečenice i da je dobar u oslikavanju unutrašnjeg stanja likova u knjizi.

Ghoul

Quote from: Perin on 24-06-2009, 14:43:22
Posudiću Skalopove reči (Ghoulove?) fake, fake, fake!

ghoulove:
http://ljudska_splacina.com/2009/02/zvuk-svinje-koja-pada-u-nesvest.html

inače, perine, ima nade za tebe, iako ti se skalopovo pisanje dopada, čak ni ti nisi pao na zoćine blefove, koliko vidim.
ja se još uvek mučim sa RAŠANIMA, odavno me neka knjiga nije ovoliko smorila, ali zainatio sam se da je pročitam do kraha, jer inače ne bih mogao da je... kritikujem.

Perin

Meni je još ostalo 50ak stranica "Strah i njegov sluga." Ovo delo ima najzanimljiviju radnju, najviše dijaloga, ali mi je generalno i spisalački lošije nego "Rašani" i "Crni Cvet", pa i "Severnjak." Ali konačan utisak dajem kad pročitam skroz.

Heheheh, znam da se ti i Skalop ne mirišete, ali meni je Skalopovo pisanje skroz super. Sve mi je nekako odmereno, nema ničeg suvišnog. ;)

A Rašani su relativno teško delo. Mora se čovek zadubiti, ali je definitivno vredno truda, barem meni ;)

Milosh

Quote from: Perin on 24-06-2009, 18:52:02A Rašani su relativno teško delo. Mora se čovek zadubiti, ali je definitivno vredno truda, barem meni.

Nije to toliko teško delo koliko se to čini tj. sasvim je jasno šta je pisac hteo da kaže, ali je to napisano jednim stilom koji neće odgovarati baš svakom i traži strpljenja, ali u svakom slučaju jeste vredno truda.

Što se tiče Biblioteke, odavno je pročitah, ali nikako da napišem koju reč. Po meni je to jedina osrednja knjiga u Fantastičnoj biblioteci i samo bih za jednu priču iz nje rekao da je stvarno dobra, a to je Najmanja biblioteka, ostale su u rasponu od mestimično zanimljivih (Noćna biblioteka), preko osrednjih (Kućna biblioteka), pa do nenamerno smešnih (Virtuelna biblioteka) i potpuno neubedljivih i usiljenih (Paklena biblioteka i Otmena biblioteka). Užasna ili bolje reći nepostojeća karakterizacija i prilično izbrušen, ali potpuno sterilan stil. Ako je Živkoviću ovo najbolji od skorašnjih romana, onda ove ostale ne želim da čitam.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Nightflier

Danas u "Muzičkoj lagalici" na RTS-u pominjali neki roman "Sva vučja deca", nekog tamo Radmila Anđelkovića. Pitam se da li ga je Milka Canić pročitala...
First 666

Berserker

Quote from: nightflier on 24-06-2009, 20:11:32
Danas u "Muzičkoj lagalici" na RTS-u pominjali neki roman "Sva vučja deca", nekog tamo Radmila Anđelkovića. Pitam se da li ga je Milka Canić pročitala...

stvarno rekli "roman" umesto "zbirka"? Nema veze, bar je spomenut. Mislio sam da sam ja jedini sagitas osim Radmila koji poseduje tu knjigu, kad ono citala je i Milka Canic...

Cornelius

Quote from: berserker on 24-06-2009, 23:14:53
Mislio sam da sam ja jedini sagitas osim Radmila koji poseduje tu knjigu, kad ono citala je i Milka Canic...

Ne zaboravi da sam ja kolekcionar Radmilovih pisanija. Što znači...
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.