• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

FANTASTIČNA BIBLIOTEKA

Started by Boban, 01-10-2008, 00:39:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Mica Milovanovic

Mislio sam da sam ja jedini sagitas osim Radmila koji poseduje tu knjigu, kad ono citala je i Milka Canic...

Kakav naivan čovek. Pa ja posedujem, pored navedenog BMG-ovog izdanja iz 1998, i izdanje iz 1996, štampano u tiražu od 4 primerka!

A "Sva vučja deca" za mene i jesu roman, bez obzira na naslov...

Mica

scallop

To sa romanom je kontraverza. Na naslovnoj strani piše "Sva vučja deca" i druge novele. U LK su zbog Zoranovih priča o romanu-mozaiku bili skloni da to posmatraju kao roman, jer su "Oči Svetovida: Falus", "Rašani", "Sva vučja deca", "Dan Mitre" i "Nema mesta za svilene bube" na istoj vremenskoj niti i sa istim odnosom prema iskazu u njima. ABN se čvrsto držao naslovne strane. Čini mi se da se LK opredelio za roman, a ABN je "nagradio" jednu od novela. Pojma nemam koju. :shock:

Istina je da su sve te novele po karakteru "rašanske", a vreme je rastegnuto od matrijarhata do "posle smrti".

Drugi primerak je kod mene, a ostala dva negde u Švajcarskoj. Dva imaju naslovnu stranu Askanija Popovića, a dva su "karirana" bez teksta. Mićo, uvek sam se pitao gde je taj drugi primerak. I, molim te, odgovori mi na ponudu da ti pošaljem prve dve prispele priče.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Ovaj moj primerak je, nažalost, bez Askaniove naslovne strane... nepovezan...

Svašta ja imam... Imam i "Zemlju za dobre ljude" iz 1986. godine, prevod dela "Out Of Times Out Of Earths", sa BoBovom naslovnom stranicom i BoBovim potpisom, kao i sa potpisom autora, u ukupnom tiražu od 16 primeraka.

Šalji, naravno... Bio sam nedelju dana van zemlje, nisam stigao da ti se javim.

Mica

Nightflier

Inače, Mićo, ispunio sam obećano i dao kratak osvrt na onu antologiju, ali na blogu - pa ti baci pogled. I još jedno inače, nisi mi poslao svoj tekst. Adresu sam ti još onomad poslao u pp.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mica Milovanovic

Nemoguće. Pa poslao sam ti kad i Radmilu. Još se čudim što mi ne odgovaraš, jer sam te zamolio da mi daš svoj komentar...

Proveri još jednom. Ako nisi primio, molim te pošalji mi ponovo svoj e-mail, jer sam napunio sanduče pa sam sve poruke obrisao...

Mica

Mica Milovanovic

Nightflieru, našao sam ti hot-mail adresu na blogu i ponovo poslao...
Izvini još jednom.

Pročitao sam prikaz na blogu. Hvala.
Mica

Boban

a link do bloga za nas neupućene?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Quote from: Boban on 25-06-2009, 01:20:39
a link do bloga za nas neupućene?

http://nightfliersbookspace.blogspot.com

A držim je u potpisu. Inače, adresa na hotmejlu mi služi samo za msn i nemam pojma gde je Mića nađe na blogu. Za sve one koji žele nešto da mi pišu, adresa je i.jovanovich@gmail.com.
First 666

Boban

ja sam isključio sve vaše potpise... ne mogu da se smaram sa glupostima.

Nightflier

Quote from: Boban on 25-06-2009, 01:44:46
ja sam isključio sve vaše potpise... ne mogu da se smaram sa glupostima.

Pa, sad imaš link. A čitao si valjda moj osrt na "Crni cvet"? Biće da si zaboravio.
First 666

Boban

Ne očekuješ valjda da pamtim link?

Nightflier

Quote from: Boban on 25-06-2009, 01:52:17
Ne očekuješ valjda da pamtim link?

Ne, naravno. Zato i rekoh.

Nego, Mićo, ne mogu da otvorim fajl koji si mi poslao. Rar ga ne prepoznaje, a ni Total Commander...
First 666

Eriops

Sto se tice Biblioteke, ima sjajnih prica, ima i slabijih, ali mislim da sve one zajedno
cine jednu siru celinu. Od Zivkovica bi preporucio Cetvrti Krug, to je jako dobra
knjiga. Ne lezi ni meni bas sve od njega, on ima jako specifican nacin pisanja.

Crni Cvet mi se dopao, rekao bih da to nije epska fantastika, vec roman prozet
elementima fantastike. Cini mi se da se kroz elemente fantastike pokusava dati
jedna nit, veza proslosti i buducnosti. Jezik je lep, radnja zanimljiva i dinamicna,
a Striborova Suma i ostale bajkovite i mitske stvari iz narodnih legendi samo daju
posebnu draz. Ono sto meni nije leglo u romanu, bar kako sam ga ja shvatio..
je sto je prilicno mracan, i nekako kao bez nade. Kao da neminovno ceka tezak usud
bez obzira sta junak, mi ? cinili. Ja nekako po prirodi volim bar tracak optimizma,
tu ga nema. To je jedina zamerka, inace je roman odlican.

Nightflier

Bobane, ajde objavljuj više taj svoj novi roman! Da imam šta da čitam dok se brinem i nerviram naredne nedelje.
First 666

Mica Milovanovic

E, je li sada u redu sa fajlom?
Mica

Mica Milovanovic

Ono sto meni nije leglo u romanu, bar kako sam ga ja shvatio..
je sto je prilicno mracan, i nekako kao bez nade. Kao da neminovno ceka tezak usud
bez obzira sta junak, mi ? cinili.

Pa sta si od Bobana mogao ocekivati? Romansu? Bajku?
Mica

Nightflier

First 666

Perin

Evo, završih i "Strah i njegov Sluga." Ovo je roman koji sam najduže čitao (nisam ga pročitao za jednu noć, kao ostale) i utisci su....ne znam, izmešana osećanja mi je ostavila ova knjiga.

Zanimljiva je; radnja je možda najzanimljivija od svih knjiga u FB. Veoma mi se svideo razgovor između Novaka i Hauzburga, ili ti đavola - te priče koje ironično priča sam đavo, o Mariji Magdaleni, Isusu, su posve inovativne i zanimljive.

Ono što mi se nije svidelo jeste činjenica da spisateljica malo guši. Pazite, nerviralo me to što počne nešto o radnji a onda završi na nečemu desetom, da bi onda rekla u po svega toga, nešto tipa "oh, ali to nije važno. Da se vratimo na priču." To mi je baš nekako kvarilo simetriju romana. Mada, s druge strane, imala je neke životne filozofije u sebi, koja je meni bila ok, a možda drugima neće. Mislim da je sva ta priča o vampirima samo pozadina neke životne filozofije, ali to je samo moj utisak.

Takođe, imamo u ovom delu mač sa dve oštrice; koliko god da je dobro to što u knjizi imamo prepričavanje istih događaja od strane đavola i od strane princeze, to nekad zna da smori, jer znamo otprilike šta će se desiti. Mada su reakcije svakog od njih posebne, tako da je i to ok.

Generalno, dobro delo, zanimljivo, ali po kvalitetu je ispod "Rašana" i "Crnog Cveta".

Ygg

Evo čisto da prijavim, pročitao sam i ja Rašane. Sad je na redu Crni cvet. Kupio sam te dvije knjige prije neki dan. Ne bih sad da komentarišem, jer nisam ja neki kritičar or something, ali meni se knjiga svidjela.

I jedna primjedba. Obe ove knjige valjda spadaju pod romane po nekakvim definicijama, ali za mene su one ipak samo priče, nešto što se proguta u jednom zalogaju (dobro, Rašane sam čitao dvije večeri pomalo, bilo mi je žao da ih pročitam u cugu). Za mene je roman nešto poput Čarobnog brijega, 700 strana sitno kucanog teksta, pa da imaš šta prihvatiti i da se imaš čime zanimati barem sedmicu dana. Bilo bi lijepo da nešto takvo dočekamo i od Bobana i Radmila.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Boban

ti u stvari hoćeš da redefinišeš pojam romana?
pa šta ćemo sa Potpalubljem koje je dobilo NINa a ima svega 91 šlajfnu?

Nightflier

Ovde je po sredi razlika u američkom i evropskom shvatanju romana. Kod Amera je presudan broj stranica, odnosno reči, a kod Evropljana neke druge stvari.
First 666

zakk

Uostalom, valjda će Živosahranjeni uskoro... to je obimna knjiga.

Da se podsetimo: prasići su debeli :D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

Quote from: Ygg on 30-06-2009, 14:39:12
700 strana sitno kucanog teksta, pa da imaš šta prihvatiti i da se imaš čime zanimati barem sedmicu dana. Bilo bi lijepo da nešto takvo dočekamo i od Bobana i Radmila.

jebo te bog, pa ti bi da 150 strana smaranja i gnjavaže zameniš sa 700???
https://ljudska_splacina.com/

Ygg

Nisam tvrdio da te knjige nisu romani po svom obimu i sadržaju. Meni te definicije nisu bitne. Ja bih samo volio da Boban i Radmilo, a i ostali domaći SF pisci pišu malo deblje knige (a istog kvaliteta naravno). Pa da uživanje u čitanju traje duže.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

mac

Obimnije, da, ali s više mesa!

Ygg

Quote from: zakk on 30-06-2009, 15:16:35
Obimnije!  xtwak
Hm... Pa ako je knjiga deblja, samim tim je i obimnija. I obrnuto. Dakle, obimnije=deblje  :evil:

Nightflier

Jesi li čitao "Kanigu"? Tu je sasvim dobar odnos mesa i mozga.
First 666

zakk

@Ygg
Implicira, ali nije ekvivalentno!

Ygg

Quote from: zakk on 30-06-2009, 15:20:55
@Ygg
Pa napisao sam "i obrnuto". Tj., što je knjiga obimnija, to je deblja. A dvostruka implikacija je ekvivalencija! (savjet: Nikad ne raspravljaj s matematičarem o logici! :evil:)

@nightflier. Nisam čitao. Šta je to uopšte?

Nightflier

Sajens fentezi. Pisac je Predrag Urošević i reč je o izvanrednom romanu. Može da se nađe po antikvarnicama za smešne pare, a skoro sam negde ovde postavio podatke o izdavaču.
First 666

scallop

Quote from: Ghoul on 30-06-2009, 15:06:41
jebo te bog, pa ti bi da 150 strana smaranja i gnjavaže zameniš sa 700???

Tvoja anglistika nema nikakve veze sa literaturom. Ni tvoja literatura nema veze sa literaturom. Idi u svoj ćošak i stavi magareću kapu na glavu. Obračunao sam se sa ABN-om, pa ću i sa tobom. :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

Quote from: Ygg on 30-06-2009, 15:26:13
@Ygg
Pa napisao sam "i obrnuto". Tj., što je knjiga obimnija, to je deblja. A dvostruka implikacija je ekvivalencija! (savjet: Nikad ne raspravljaj s matematičarem o logici! :evil:)

Ne mora da znači! Ako je knjiga deblja, može da bude do krupnijeg fonta, voluminoznijeg papira! Itd.

Ygg

Quote from: zakk on 30-06-2009, 15:36:14
Quote from: Ygg on 30-06-2009, 15:26:13
@Ygg

Ne mora da znači! Ako je knjiga deblja, može da bude do krupnijeg fonta, voluminoznijeg papira! Itd.
Hm... da. Kad se razmišlja na taj način, onda ne važe ni jedna ni druga imlikacija...

@nightflier: Hvala na tipu! Ako naletim gdjegod na knjigu, pazariću je. Mada, sumnjam da ću je naći ovdje u Banjaluci.

Perin

Otiđi do "Agore," to ti je ona antikvarnica blizu robne kuće centar i sol azur putničke agencije, možda tamo budeš imao sreće. Ja sam juče pazario "Puž golać na urvini" od braće Strugatski. Izdanje je iz 1988 godine. Kad me šlog nije strefio kad sam video da to tamo ima. Mada čova precenjuje knjige, plaćaš polovnu isto para kao i novu.

Boban

ako je to izdanje Kentaura, baci ga jer u njemu nedostaje 6 poglavlja.

Perin

NARODNA KNJIGA, BEOGRAD
DEČJA KNJIGA, GORNJI MILANOVAC

Knjiga je smeđe boje, iza ima slika autora i kratak sinopsis knjige.

Ygg

Ja imam dvije iz tog kompleta, naletio na njih na banjalučkom sajmu knjiga prije 3-4 godine.

Ghoul

Quote from: scallop on 30-06-2009, 15:34:28
Obračunao sam se sa ABN-om, pa ću i sa tobom. :evil:

ma obračunao si se ti, ali znaš sa čim?
...

ja odavno čekam taj obračun, ali tvoja taktika poprckivanja 'pozvoni pa pobegni' ne deluje ozbiljno. niti ozbiljnost bilo koje vrste -po ovim književnim pitanjima- očekujem od tebe.
ali ajde, što reko onaj, bring it on!

Perin

Misliš, dve od braće Strugatski? Ja sam ti totalno slab sa SF-om, tako da u poslednje vreme pokušavam da to popravim. Kupio sam par naslova, pa lagano isčitavam....

Mica Milovanovic

To ti je dobro izdanje. Ima sva poglavlja...
Mica

Ygg

Quote from: Perin on 30-06-2009, 16:12:13
Misliš, dve od braće Strugatski?
Da. To je komplet njihovih knjiga. Imam knjigu br. 3 u kojoj su dva romana: "Milijardu godina do kraja sveta" i "Ružni labudovi"; i knjigu 6: "Talasi smiruju vetar".

Mica Milovanovic

Fale ti njihova najpoznatija dela. Te dve knjige su verovatno najmanje trazene pa su ostale...
Mica

Perin

Da. Ja sam tražio "Teško je biti Bog," ali čovek nije imao, mada se ljubazno ponudio da mi sačuva, ako je ikad dobije.

vilja

Ja čitala samo HOTEL KOD POGINULOG ALPINISTE. Nije loše...

Cornelius

Od Strugackih pazarite "Piknik kraj puta". Kapitalno delo, razbijajuce, jedan od nekoliko vrhunaca svekolikog SFa.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Mica Milovanovic

Slazem se sa Corneliusom da je to njihovo najbolje delo...
Mica

scallop

Quote from: Ghoul on 30-06-2009, 16:06:52
ma obračunao si se ti, ali znaš sa čim?
...

ja odavno čekam taj obračun, ali tvoja taktika poprckivanja 'pozvoni pa pobegni' ne deluje ozbiljno. niti ozbiljnost bilo koje vrste -po ovim književnim pitanjima- očekujem od tebe.
ali ajde, što reko onaj, bring it on!

Nisi mi na nivou. Tek kad preteraš reagujem. I, ne pominji književnost, kao da je to tvoje uporište, u nju se razumeš ko Marica u krivi... Da nisi naučio engleski, što svaki ko živi na tom jezičkom području zna, bio bi nula što i jesi. Ne umeš ni da pročitaš knjigu, a trtljaš naokolo kao da te smara. Hajde, da vidimo kako ćeš da "razvališ" "Rašane", a da o "Grbovnik"-u da i ne govorimo.

Tvoji dometi su da me proglasiš starcem, kao da su godine mana, a ne beskrajna erudicija koju ti nikada nećeš doseći, jer su ti mentalni limiti ograničeni i mogu da zadovolje samo naivne. Meni ne pada napamet da ističem tvoje mane kojih se ne možeš osloboditi, ali će ti trajati isto toliko dugo kao i moja starost. Tim gore po tebe.

Ghoul

plava riba kljukana dinastija trt trt trt...

scallop

Quote from: Ghoul on 30-06-2009, 18:32:09
plava riba kljukana dinastija trt trt trt...

I to je literatura za tebe. Trt trt trt je tvoj rukopis.