• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

FANTASTIČNA BIBLIOTEKA

Started by Boban, 01-10-2008, 00:39:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Milosh

Jesi li svojeručno radio fotomontažu?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

ma kakva fotomontaža, samo sam dodao text.
ovo je jedna od manje znanih skalopovih fotki do koje sam došao putem nekih mojih tajnih izvora.
https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

Gule, nije mi jasno da nisi primetio kako sve ima granice. Tvoja "duhovitost" je prešla granicu ukusa.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

vilja

Ma daj  Corneliuse BAŠ je zabavno. Gde ti je smisao za humor? :D

Ghoul

Quote from: Cornelius on 03-07-2009, 02:58:36
Gule, nije mi jasno da nisi primetio kako sve ima granice. Tvoja "duhovitost" je prešla granicu ukusa.

čini ti se.
ja, pak, mislim da poređenje skalopa sa mocartom (što čak i nije moje delo, no bobanovo) spada u najsmešnije stvari koje sam ikada čuo.
da bih to pokazao, samo sam pronašao ovu skalopovu sliku iz mlađih dana koja to ilustruje.

Quote from: Ghoul on 03-07-2009, 02:06:11
Quote from: Boban on 01-07-2009, 11:26:13
nema veze, jednom, nekada, možda se pojavi nov gulov roman, topik o tome će biti poprište najdužeg i najbesmislenijeg oftopičarenja u istoriji interneta... Zamislite samo, zapravo, koliko je njemu teško, poput sudbine Salijerija, bog mu je dao moć da vidi ali ne i da stvara i sve što može jeste da se izruguje i podsmeva boljima od sebe nadajući se da će bar tako, bar za trenutak, bar u sopstvenoj mašti biti veći nego što jeste...

skalop = mocart!
xdrinka

Cornelius

Pretpostavljam da bi ti sad ponavljao i postavljao tu sliku još nekoliko puta da podvučeš dovitljivu stranu tvog preduzeća, medjutim, postoji crta koja se ne prelazi i to nam omogućava socijalizaciju. Moj sestrić Feliks (2,5) naučio je da ne piški i kaki u gaće, ali uči i da ne otima igračke drugoj deci, da ih ne gura sa tobogana, niti da na njih baca pesak. Takodje, on uči kako da sa tim klincima radi i nešto konstruktivno, a kasnije i kako da to sve uklopi u sopstvenu ličnost.Jedno od pravila koje pokušavamo da objasnimo Feliksu, jeste da će u životu morati da se povremenu uzdrži i da ne prelazi granicu koja bi ga učinila asocijalnim. Ne mora njegova da bude zadnja, niti on mora da izdominira svaku situaciju. Sad, ti sve to znaš, ali ne možeš da se uzdržiš.

Da li hoćeš da otvorimo poseban topik?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Ghoul

o tvom sestriću felixu?

mislim da je previše i ovaj offtopik sa tim detetom, ni krivim ni dužnim prizvanim ovde, bez veze s temom, a kamo li da mu posvećujemo novi topik.
možda kad malo poodraste.
mada, ako je taj felix neki novi mocart, kao skalop, čućemo za njega već za par godina?

mac

Kao i većina drugih "bravura" tako i ova više govori o izvođaču nego o temi. Ghoul u stvari i želi da kaže da njemu ništa nije sveto. Mada, kad ne bismo imali ego ova fora bi nam bila zabavna. Ali imamo ga, pa nije :-)

Bab Jaga

Quote from: Cornelius on 03-07-2009, 09:52:47
Pretpostavljam da bi ti sad ponavljao i postavljao tu sliku još nekoliko puta da podvučeš dovitljivu stranu tvog preduzeća, medjutim, postoji crta koja se ne prelazi i to nam omogućava socijalizaciju. Moj sestrić Feliks (2,5) naučio je da ne piški i kaki u gaće, ali uči i da ne otima igračke drugoj deci, da ih ne gura sa tobogana, niti da na njih baca pesak. Takodje, on uči kako da sa tim klincima radi i nešto konstruktivno, a kasnije i kako da to sve uklopi u sopstvenu ličnost.Jedno od pravila koje pokušavamo da objasnimo Feliksu, jeste da će u životu morati da se povremenu uzdrži i da ne prelazi granicu koja bi ga učinila asocijalnim. Ne mora njegova da bude zadnja, niti on mora da izdominira svaku situaciju. Sad, ti sve to znaš, ali ne možeš da se uzdržiš.

Na moju žalost (za vas ne znam), kad djete naraste dovoljno da ide na internet, u trenutku zaborvi svu tu socijalizaciju i piški i kaki ne samo u svoje gaće nego i po tuđim glavima. Napominjem da je ova moja primjedba općenita i nema veze sa prepucavanjem Ghoul-Scallop. Čisto da ne očekujete nekakvu uljudnost na netu, ovaj forum još majka mila, probajte otići na index ili na forum.hr.
Ghoul fhtagn!

Cornelius

Quote from: Ghoul on 03-07-2009, 10:06:11
o tvom sestriću felixu?

Ne, nego o tvom ponasanju kao da si iz istog obdanista u koji ide Felix.

angel011

Quote from: Bab Jaga on 03-07-2009, 12:01:03
Na moju žalost (za vas ne znam), kad djete naraste dovoljno da ide na internet, u trenutku zaborvi svu tu socijalizaciju i piški i kaki ne samo u svoje gaće nego i po tuđim glavima. Napominjem da je ova moja primjedba općenita i nema veze sa prepucavanjem Ghoul-Scallop. Čisto da ne očekujete nekakvu uljudnost na netu, ovaj forum još majka mila, probajte otići na index ili na forum.hr.

Tu si apsolutno u pravu. Nisam bila na forumima koje pominješ, ali jesam na nekim drugim, i neverovatno je šta sve sebi ljudi dopuštaju, kako potpunim neznancima govore ono što im uživo ne bi palo na pamet da kažu (ako ni zbog čega drugog, onda zato da ih neko za takve reči ne bi iz mesta patosirao).
We're all mad here.

vilja

Angel, potpuno sa slažem s tobom. Ja sam u prirodi dosta drugačija osoba nego ovde na forumu. Otkud znam, za neke je ljude zanimljivo da, bar na netu, budu neko drugi. Meni je to prilično zabavno, ali problem je što drugima nije, jer shvataju stvari preozbiljno ( što mi Mac reče na jednom drugom topiku). Zašto neki ljudi uvek misle da imaš lošu nameru kad nešto kažeš, zašto? :(

Ghoul

Quote from: Cornelius on 03-07-2009, 12:01:26
Quote from: Ghoul on 03-07-2009, 10:06:11
o tvom sestriću felixu?

Ne, nego o tvom ponasanju kao da si iz istog obdanista u koji ide Felix.

moram da poruku prilagodim primaocu.

ako misliš da su tvoje stalno zapevavanje kafanskih pesama, ili skalopovo BUUU!, zreliji i odrasliji oblici komunikacije značajno iznad nivoa zabavišta – onda imaš problem sa percepcijom koji se može meriti sa skalopovim.

angel011

Quote from: villa on 03-07-2009, 12:59:06Zašto neki ljudi uvek misle da imaš lošu nameru kad nešto kažeš, zašto? :(

Nekada to više govori o njima nego o tebi. A nekada se radi o tome da te ne znaju i da ne znaju šta ti je u glavi, vide samo ono što si napisala. To što je tebi (meni, nekom trećem) nešto zabavno ne znači da će biti zabavno i ostalima.

A ima i kada se prilično pređe granica dobrog ukusa. Recimo, na jednom forumu sam videla kad je nepoznati tip, bez najave, bez prethodnog flerta ili zezanja te vrste, neku devojku pitao da li ima velike sise.
We're all mad here.

vilja

Jao da, i mani je ovde na forumu neko rekao da pušim znaš već šta ali se ja nisam naljutila, samo sam pomislila kako je nekulturan.  :roll:

Perin

Heh, tako sam ja na jednom forumu, samo zbog toga što sam rekao da je čovek precenio gitaru koju prodaje, dobio sijaset uvreda i to ne od toga lika, nego od nekog trećeg. Najviše mrzim kad ti opsuje oca ili majku, a nema pojma da li su recimo majka ili otac tog nekog mrtvi. Mislim, meni nisu, ali nikad se ne zna, zar ne? To je ta granica o kojoj Kornelije govori... :)

vilja

Ma da Perine, ali Ghoul nije nikog opsovao, samo se sprdao sa Scallopom-Mocartom. Ja stvarno ne vidim šta je tu preterano. :roll:

Cornelius

Quote from: Ghoul on 03-07-2009, 13:09:46
imaš problem sa percepcijom.

OK, Gule. Tvoja mora da bude zadnja, jer je takvo ustrojstvo u tvom kosmosu. Kazi sad zadnju, pa da se vratimo topiku o Fantasticnoj biblioteci, koja zasluzuje jos rasprave sa strane forumasa koji su upravo zavrsili citanje knjiga. Naravno, mene najvise zanimaju misljenja o Strahu i njegovom slugi, kao i o Rasanima, a voleo bih da cujem druga misljenja o Zlatnoj knjizi (ako je izasla).

Ygg

Quote from: villa on 03-07-2009, 14:05:01
Ma da Perine, ali Ghoul nije nikog opsovao samo se sprdao sa Scallopom-Mocartom. Ja stvarno ne vidim šta je tu preterano. :roll:
xjump xjump xjump
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

vilja

Šta sam sad  smešno rekla, Jggore?

scallop

Quote from: Ghoul on 03-07-2009, 09:31:20
čini ti se.
ja, pak, mislim da poređenje skalopa sa mocartom (što čak i nije moje delo, no bobanovo) spada u najsmešnije stvari koje sam ikada čuo.
da bih to pokazao, samo sam pronašao ovu skalopovu sliku iz mlađih dana koja to ilustruje.

Quote from: Ghoul on 03-07-2009, 02:06:11
Quote from: Boban on 01-07-2009, 11:26:13
nema veze, jednom, nekada, možda se pojavi nov gulov roman, topik o tome će biti poprište najdužeg i najbesmislenijeg oftopičarenja u istoriji interneta... Zamislite samo, zapravo, koliko je njemu teško, poput sudbine Salijerija, bog mu je dao moć da vidi ali ne i da stvara i sve što može jeste da se izruguje i podsmeva boljima od sebe nadajući se da će bar tako, bar za trenutak, bar u sopstvenoj mašti biti veći nego što jeste...

skalop = mocart!
xdrinka

Meni se baš dopada ova slika. I tekst je OK. To znači da se nešto može zabeležiti i pojesti. Nešto drugo ne može. Baš ti hvala. Uramiću sve zajedno. Tako ide sa svetskom slavom. Ni kriv ni dužan. Jel' ti to proradila mother invention ili ti je neko pomogao?

Vrlo je zabavno: Boban tebe poredi sa Salijerijem, a ti mene sa Mocartom! Šta se to događa u tvojoj tintari? Imaš li priviđenja, noćne more? Da ne piškiš u krevet? Po meni, Boban ti je dao kompliment. Salijeri je bio sjajan kompozitor, dvorski, napisao je mnoga dobra muzička dela. I imao samo jednu fobiju. Jel' te muči taj sindrom? Da li se hraniš Mocart kuglama? Ili, uopšte ne jedeš čokoladu?

A, sad ću te ponovo pustiti par dana da izručiš svoj jed. Možda ti bude lakše.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Perin

@villa: Nisam ništa rekao o Goulu, nego o prijašnjoj konverzaciji angel i bab jage.

vilja

Da Perine, ali si spomenuo Corneliusa koji je spomenuo Ghoula.  Pomislila sam  da se slažeš sa Corneliusom u vezi Ghola. Missunderstanding. :)

Ghoul

Quote from: scallop on 03-07-2009, 14:15:17
Meni se baš dopada ova slika. I tekst je OK.

baš me raduje što ti se sviđa.
slika nije ni naumljena da bilo koga navede da se oseća loše - već samo da potcrta smeh koji je bobanova paralela u meni izazvala. ako se još neko nasmeši - super.
a dežurni advokati i ostali... pa, bez njih se ne može nigde. neka ih.

back on topic:
polagano privodim kraju ŠARANE, i ako to preživim, napisaću koju o tome iduće nedelje.
zašto se niko drugi ne oglašava - nemojte Ghoula da krivite.
uvek je tako sa reakcijama na knjige domaćih autora.
KOLIKO osvrta ima na BELI ŠUM? na TIHE GRADOVE? na tardisova izdanja? i da ne nabrajam.
sigurno je i na tim topicima zli Ghoul svojim zabavnim (iz zabavišta) forama rasterao ozbiljne diskutante...

Eriops

Stvarno, umesto da diskutujemo, pricamo, iznosimo utiske o izdanjima Fantasticne
Biblioteke, topik se pretvara u neko licno prepucavanje. Kao da je politicki deo
foruma, ne razumem otkud tolika ostrascenost ??? Vredi li da apelujemo da se malo
stane s tim, ili otvori poseban topik ?
Cornelius : Ja sam skoro pazario knjige iz FB, medju njima jos uvek nema Zlatne
Knjige, pretpostavljam da ce uskoro izaci.
Zivkovicevu Biblioteku sam ponovo procitao, i mnogo bolje mi je legla nego prvi put.
Zadovoljan sam svim knjigama, jedino od ovih koje su izasle, nisam citao Severnjaka,
pa kad procitam javicu utiske.

Cornelius

Quote from: tiha voda on 03-07-2009, 18:18:24
Zivkovicevu Biblioteku sam ponovo procitao

U, brate, ti si bas mazohista!

Perin

Hahaha, slažem se sa Kornelijusom! 2 puta? Od svih knjiga u FB, ova mi je najlošija. I još mi je to prva Živkovićeva knjiga što pročitah; ne pada mi na pamet posle nje da drugu kupujem :) Naravno, ne želim da uvredim autora, već jednostavno mi njegovo pisanije ne leži. ;)

angel011

"Četvrti krug" se prilično razlikuje od ostalih Živkovićevih knjiga, možda bi mogao sa tim da pokušaš.

Meni se dopala i "Čitateljka", a "Amarkord" mi je bio simpatičan.

"Biblioteka" se ni meni nije dopala.
We're all mad here.

Perin

Ću da vidim, ali je prvo uzimam iz biblioteke, ne bih da kupujem naslepo :)

angel011

Ja sam praktično sve Živkovićeve knjige uzela iz biblioteke. :)
We're all mad here.

Eriops

Cetvrti krug je odlican.
Nije mi to prvi put Perine da mi se neka knjiga vise dopadne posle drugog citanja.
To mi se desilo s nekim Heseovim knjigama, recimo.
Zivkovic ima specifican stil, svidja mi se to istancano odslikavanje unutrasnjeg stanja, a zanimljivo je da gotovo nema dijaloga.. na Tolkinu sam knjizi dao osmicu,
ali sad popravljam na 9  :).

Perin

A ja ostajem pri sedmici, mada je i to previše :D

Berserker

bacite celu ovu temu na deponiju i otvorite novu. Izgubio sam dragocene minute svog zivota gledajuci prepucavanja radmila i gula a sve se jadan nadajuci da cu dobiti neku znacajnu informaciju o FB.

Ghoul

značajne informacije o FB imaš na telefonima belog puta, pa ne traći svoj predragoceni život na forum.
zovi, naručuj, čitaj, ćuti.

scallop

Ko se prepucavao? :shock:

Bolje je nego da si izgubio dragoceni život za minut.

Informacije o svih pet knjiga koje su izašle imaš na topiku, poznate su ti cene i kako da ih nabaviš. Bakićeva i Nešićeva zbirka priča "samo što nisu", rekao Boban, a "Zlatna knjiga" DRF-a će stići sa grožđem.

Ostalo je međusobno štovanje i raspitivanje za zdravlje. Kao u svakoj složnoj familiji. xremyb
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Fantastična biblioteka u Podgorici može se kupiti u knjižari KARVER.
Nekronomikon takođe.
Ovo je iznenađujuće kvalitetna knjižara sa mnoštvom retkih knjiga malih izdavača ex-Yu i potpuno oslobođena megahitova... Beograd odavno nema ovako dobro profilisan knjižarski prostor, Beopolis u ranim danima je bio najbliži ovome.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

nikad nisam ušao u precenjeniju, prazniju, nezanimljiviju knjižaru od tog KARVERA!

Boban

to je sjajno... ljudi su različiti preko svake zamislive mere; jedni jedu skakavce, jedni pse, a neki svinje i svako je srećan sa odgovarajućim parčetom mesa u ustima.

Ghoul

izašao ghoulov prikaz FANTA-BIBLIOTEKE u PRESINGU, koji uređuje dexa – a evo ga i onlajn:
http://pressing-magazine.com/index.php/Knjige/Page-6.html

Boban

Izašle su zbirke Nešićeva i Bakićeva, ima tome već dva dana, ali ne znam kada će krenuti distribucija pošto sam ja daleko.
Ko baš ne može da čeka, neka se prošeta do prostorija Belog Puta i kupi ih tamo.

Uzgred, postoje indicije da bi se već krajem ovog meseca mogao otvoriti klub čitalaca Belog Puta u ulici Kosovskoj (otprilike preko puta Kinoteke)... dakle, popusti, članarina, direktna i jednostavna kupovina svih izdanja Belog Puta i Everest Medie.

Ghoul

Quote from: Boban on 18-07-2009, 02:42:42
Izašle su zbirke Nešićeva i Bakićeva, ima tome već dva dana, ali ne znam kada će krenuti distribucija pošto sam ja daleko.

izem ti firmu u kojoj takve stvari zavise od JEDNOG čoveka, i koja nema razrađen SISTEM i mašineriju... sve se bre u ovoj srbiji 'uređuje' totalitarno i po principu 'one-man-show' i 'posle mene potop'.

Boban

ne zavisi od jednog čoveka, nego postoji procedura.
U konačnom, ta procedura bi trebalo da donese boljitak i prevagu.
Recimo, Katil... grad Niš je bio spreman da finansira štampanje 200 ili 300  primeraka ove knjige. EM je postigla da 137 biblioteka u prvom otkupu i još 17 naknadno kupi primerak, a verovatno će se tendencija otkupa nastaviti... Verovatno će se na kraju ubaciti primerak u svaku iole veću srpsku biblioteku. EM je uspela da ta knjiga, realno slabo prodavana, stigne do mnogih bitnih mesta i ljudi i da njena prisutnost, na kraju i važnost, bude daleko veća nego što bi je zadesilo u prvobitnom scenariju.

Evo, Bakićeva zbirka priča, ja verujem da je njen potencijal 5000 primeraka na nivou narednih 10 godina. Naravno, ukoliko ova opšta kriza posustane i preteknemo. Svaka od knjiga FB planirana je da se prodaje dugo vremena, a same knjige će početi jedna drugu da vuku. Svako normalan kome se dopadne nekoliko knjiga iz ove edicije, do kojih je došao nekakvim načinom, pokušaće bar da vidi šta nude ostale. Ako mu još neka legne, sva je prilika da će ta osoba svaku novu knjigu bar prelistati u knjižari ili pozajmiti da pogleda o čemu se radi.

Perin

Pa, mene nisi razočarao: od ovih 5, jedino mi "Biblioteka" nije legla. Definitivno kupujem i ove dve knjige što su izašle.

Boban

Nije realno da se svakome sve svidi, posebno što su ovo vrlo različiti vidovi fantastike, i to različiti na svim zamislivim nivoima.

Kada sam ja bio mali, domaći pisci su bili čitani isključivo ako se bave trilingom istorijsko-društveno-socijalnih preispitivanja. Fantastika a posebno ona u tvrdim žanrovskim okvirima bila je rezervisana za strance ili domaće pod psudonimima.
Danas su stvari bitno drugačije i FB je pokušaj da se jaka struja domaće fantastike uvede u javni život književne čaršije bez zakukuljenog prikrivanja pod istorijsko-društveno-socijalnim miljeom; da se stvori i odgaji (a to se uveliko već događa) domaći čitalac koji će svesno tražiti i nalaziti domaće SF&F pisce i čitati ih sa zadovoljstvom.
Amerika i Holivud nametnuli su nam svoje umetničko-scenarističke šablone, ali to nije jedini put kojim se može ići. Nikada nije bio, ali mi je drago da sve više ljudi to uviđa.

Eriops

Meni se bas to i svidelo, sto su sve knjige dosta razlicite, utoliko je i zanimljivije,
nego da se bave manje vise istom temom, i sa slicnim stilom.
Ja imam cetiri, i jos planiram uzeti Zlatnu knjigu. Mozda nekad i ostale, ali zasad ne,
posto uzimam i druge knjige, a i uglavio sam se u neke serijale..
Mislim da ima ljudi koji su zainteresovani za domacu fantastiku, ima i onih koje je
moguce zainteresovati. Knjiga je danas, posto zivimo u potrosackom drustvu, proizvod. Da bi se prodao, treba pored kvaliteta imati i jak marketing. Mogu da
prenesem moja iskustva kao citalac. Bilo je knjizara, i to koje spadaju u bolje, gde
su izdanja FB camila u najudaljenijem i najzabitijem cosku. Neki prodavci dok ne
provere u racunaru, nisu ni znali da ih imaju. Mrzim ljude koji nezainteresovano i
aljkavo rade svoj posao. Knjizare su danas preplavljene raznim izdanjima strane
fantastike, pogotovo Laguninim. Ponuda je velika, i vecina se po inerciji prvo
odlucuje za poznato strano ime. Da bi se kupovali domaci, mora za njih da se cuje.
Nije dovoljno sto nekoliko ljudi na forumu zna da je u pitanju kvalitetno delo,
mora se" pogurati ".

Bez namere da solim pamet Bobanu, samo govorim iz ugla citaoca. Moram priznati
da me je ipak malo razocarao onaj podatak o broju prodatih knjiga, iz jednog od
prethodnih postova. Ocekivao sam bar cetri-pet puta vise  :(.

Nightflier

Quote from: tiha voda on 18-07-2009, 11:48:50
prethodnih postova. Ocekivao sam bar cetri-pet puta vise  :(.

Ni strana fantastika ne ide u ne znam koliko boljim količinama. Ima naslova koji se bolje prodaju: Džordan i Martin, recimo. Ali većina ide malo po malo. Bar je tako bilo dok sam ja imao ikakve informaacije o prodajama po izdavačkim kućama.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Ako su Nešićeva i Bakićeva knjiga konačno među nama, a biće i Boban u nedelju, Moralna Gromada bi u ponedeljak mogla u kafanu "Bridž" da doturi desetak komada. To bi bilo prilično marketinški, a moglo bi se desiti i da bude i više od desetak ljudi, koliko je bilo prošlog ponedeljka.

Boban

Quote from: tiha voda on 18-07-2009, 11:48:50
prethodnih postova. Ocekivao sam bar cetri-pet puta vise  :(.

Dve stvari. Prvo, izdavači stalno lažu o broju prodatih primeraka da bi svoje stanje prikazali kao bolje nego što jeste. Svaka stota domaća knjiga doživi probijanje magične brojke od 1000 primeraka, a ja verujem da će sve knjige FB to učiniti do kraja godine.
FB nisu megahitovi koji će biti razgrabljivani. Mit o megahitovima je urbana legenda. Evo, taj mnogohvaljeni Džordan koga stalno poneko pomene ovde. Ne treba gledati prvi naslov koji jeste otišao u mnogo hiljada primeraka, ali bilo je to vreme neposredno posle ekspanzije globalne gospodar prstenova histerije. To nije merilo. Merilo je poslednji nastavak koji je otišao u zaista sramno jadan broj primeraka. Šta nam to govori? Da je to knjiga koju realno nikog ne zanima i da će za 10 godina biti zaboravljena i u svetu i kod nas. Da je to slaba knjiga koju su izbaciuli zgodan trenutak i solidan marketing, ali da je njen potencijal zapravo nikakav.
Videćemo kako će se brojevi oko FB razvijati u vremenima koja su pred nama. Večina izdavača teži tome da stvori superhit, i ne zanimaju ih prosečna dela, mada se mnogo puta desi da naizgled prosečno delo u duigom vremenskom periodu pregazi aktuelne hitove. Iz sveta fantastike imamo primer romana kantikulum za Lajbovica, koji je izdašao 1959. godine i zabeležio prodaju od tada jadnih 100000 primeraka, naspram tiraža koje je fantastika tada imala. Ali ta knjiga je nastavila da se prodaje u tih skromnih 100000 svake godine narednih 30 godina. I dalje se prodaje nekim tempom. Ta knjiga na kraju ulazi u krug 100 najprodavanijih knjiga fantastike mada nikada i nigde nije bila ni hit ni megahit. Moj san oko FB je upravo takva raspodela... tiha voda breg roni, tiha vodo.

Eriops

Ma ja se iskreno nadam da ce biti tako Bobane, kontam da radis na duzi vremenski
period, ocekivao sam malo vecu prodaju do sad, ali dobro, ne mora to biti pokazatelj
lose tendencije. Sto se tice DZordana, na Laguninom sajtu je osma knjiga ( prvi deo ) prilicno na listi najcitanijih. Mada iskreno, ja nesto ne verujem mnogo tim listama.

Mislim da ne bi ipak bilo lose da se pojavi neki veci domaci hit.. nazovimo ga tako.
Koji bi jednostavno povukao i ostale.

Nightflier

Da se nadovežem na Bobanov post, mada on ima neuporedivo veće iskustvo od mene kada je o izdavaštvu reč. Cilj svakog pametnog izdavača nije da ima jedan ili dva megahita - prošlo je vreme kada su kod nas hitovi stvarali izdavačke kuće, kao "Devojka sa bisernom minđušom", ili "Seks i grad" - već da svake godine objavi izvestan broj naslova koji će se stabilno prodavati, bez većih uspona i padova, ali koji će se stalno prodavati. Onda se na broju objavljenih naslova stvara profit i otvaraju mogućnosti za širenje posla.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666