• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 21-04-2015, 13:11:30
Da se ne bi ovaj razgovor otrgao kontroli, da skrenemo temu na ovaj zanimljiv članak koji se nedavno pojavio na PC Gameru:

http://www.pcgamer.com/why-too-much-combat-hurts-great-rpgs/

Da, pa u pravu je čovek svakako, samo ako imamo na umu da govori o jednom podskupu RPGova. S druge strane, čitav podžanr akcionih RPGova živi od borbe, od Diabla do Bloodborne i akcenat na borbi ih ne čini manje "great" RPGovima kao što ih i relativno siromaštvo u domenu verbalne komunikacije ne čini manje narativno potentnim. Sinoć sam u Bloodborneu kanibala na koga mi je ukazao n00dle poslao u Iosefkinu kliniku i kada sam posle došao da vidim šta je sa njim bilo čuo sam odgovor koji je u samo 3-4 rečenice spakovao kompleksnu kombinaciju koncepata koji mi govore da klinika o kojoj pričamo nije samo posvećena lečenju pacijenata i podučavanju osoblja i da sam na neki način, ostavljanjem ovog momka u Iosefkinim rukama (što je bio bukvalno samo izbor između dve dijaloške linije) njemu presudio na mnogo fundamentalniji način nego da sam ga samo ubio tamo gde sam ga zatekao. Da sam ga, pak, poslao u pribežište u katedrali i da je tamo ubio dve žene koje sam već uputio na katedralu kao bezbedno mesto - na šta me je n00dle upozorio, mislim da bih imao blagi nervni slom naprosto zato što su ta dva spasena života (ponovo, samo kratki dijalozi sa njima su odlučili to da se iz grada presele u katedralu) dva od izuzetno retkih nedvosmisleno pozitivnih gestova koje sam uradio u igri gde još nisam siguran ko je veće čudovište, ja ili oni koje ubijam. Hoću reći, Bloodborne je 85% borba ali način na koji je borba prepuna težine i značaja, kao i način na koji je svet dizajniran-kao-narativ (pominjao sam to juče) daju instancama "čistog" narativa (dakle dijalozima i kratkim filmskim sekvencama pred borbe sa nekim bossovima) duboka značenja koja postaju jasna tek kroz ponovljena igranja i razmenu iskustava sa drugim igračima.

Sve ovo treba, dakako, kontekstualizovati u svetlu toga da autor teksta eksplicitno poredi kompjuterske RPGove sa tabletop predlošcima gde, zaista, velika količina borbe naprosto nema smisla iz više razloga - kalkulacije potrebne da se borba razreši mogu da budu veoma obimne i kada ih ne radi mašina nego čovek, to može da potraje i upropasti tempo igranja; direktna interakcija nekoliko igrača i živog Game Mastera podrazumeva potencijal za dinamičko pripovedanje i menjanje narativa u hodu koje je videoigrama, zasnovanim pre svega na matematičkim & logičkim skriptama prilično teško da dostignu. Otud igre akcenat stavljaju na pravila jer se ona lakše matematički izraze nego neuhvatljivi, stalno mutirajući narativ iz žive RPG sesije, a onda opet, u velikom broju slučajeva dizajner igre shvata da mu je i lakše i zabavnije da se bavi primenom pravila na borbu nego na neke druge elemente.

Mislim, jedan od vodećih elemenata dizajna videoigara je odnos između inputa i fidbeka - odnosno kako igraču obezbediti da fidbek bude proporcionalno veći od inputa jer je to ono što zadovoljava naš mozak na čisto biološko-ekonomskom nivou. Dakle, pritisneš dugme, something awesome happens, da citiram BioWare iz faze kada su pravili DA2. I mada je DA2 ovu filozofiju oterao u pogrešnu stranu, banalizujući input i predimenzionirajući fidbek, treba imati na umu da su često u igrama neborbena rešenja situacija zapravo nezadovoljavajuća u poređenju sa borbenim, opet na tom nekom biološko-ekonomskom nivou. Videoigre za razliku od pen'n'paper igara imaju tehnologiju da proizvode atraktivne slike i animacije, glasne zvukove i moćnu muziku pa je onda borbeno razrešenje obično bogatije fidbekom od dijaloškog. Naravno, dijaloško razrešenje može da bude izvanredno zadovoljavajuće AKO je igrač dovoljno investiran u narativ (Fallout igre ili Bloodlines kao laki primeri) ali ovo opet podrazumeva i da su autori videoigre pored dizajna igranja kadri i da napišu dobar narativ koji će se uspešno omotavati oko sržnih mehanika. A to je drugačiji set veština.

Banalno rečeno, nije retka pojava da ste izabrali neborbeno razrešenje neke situacije i da se ne osećate kao da ste bogznašta URADILI u igri, sem biranja jedne umesto druge linije dijaloga jer sve ono što bi rezultiralo jakim fidbekom (borba! pucnjava! mačevi! krv! vrištanje!) ste upravo izbegli. Nije ni čudo da je Mass Effect od druge igre uveo QTE momente za renegade i paragon reakcije na određene elemente dijaloga jer se ovde banalan čin biranja jednog umesto drugog dela dijaloga pretvarao u malo više "videoigračku" sekvencu. Pillars of Eternity ima šarmanto rešenje za ovaj problem, kroz svoje choose-your-adventure instance teksta u situacijama koje bi bilo preskupo animirati u endžinu igre, ali Pillars of Eternity ima i neke od najbljih autora narativa u kompjuterskom RPG svetu na svojoj strani pa je to moglo da se uradi i da se igrač ne oseća kao da je prevaren što se najspektakularniji momenti u igri dešavaju samo u tekstu. Ali čak i tako, PoE je morao da ogroman deo svog gejmpleja odvoji na borbu jer je borba najlakši način da se postigne povoljan odnos inputa i fidbeka.

I ja sa tim i nemam problem, akcija je primerena medijumu videoigara koji je em audiovizuelno bogat em interaktivan na vrlo taktilnom nivou (često se samo pokreti prstiju prevode u spektakularne poteze na ekranu) i mada treba podsticati dizajnere da se trude da roleplaying prošire na nešto više od borbe i daju mu veću širinu, značenje i dubinu, ne mislim da treba da vodimo kampanju za RPGove bez borbe. Uostalom, oni već postoje. Na konzolama.  :lol:

neomedjeni

Meho Krljic

E, moj brajko.  :lol: Nećemo tek tako da prihvatamo teze autora sa interneta bez kritičke diskusije o istima.

Ili, jednostavnije rečeno, autor teksta u drugoj fusnoti ukazuje kako BioShock Infinite igraču prvo prikaže prelep, fantastično dizajniran leteći grad a onda ga natera da sledećih dvadeset sati provede pucajući u stanovnike tog grada - što je klasična primedba poslednjih godina na igre koje imaju maštovit vizueli dizajn i čula se i za Bloodborne: Here's the most gorgeous world you will see this year. Now go and kill everyone in it.

No ta primedba je na mestu samo ukoliko se složimo da je u BioShock Infinite problem to što je borba loše dizajnirana (kako sam svojevremeno opširno obrazlagao na svom blogu) pa zato smeta što je ona primarni element igranja a ne to što je uopšte ima tako mnogo. Ukratko: BioShock Infinite treba kritikovati zato što ono što radi ne radi dobro (borba je dosadna i frustrirajuća) a ne zato što ne radi ono što bi posmatrač sa strane zamišljao da igra treba da radi. Još kraće: kritikujmo igre za ono što jesu a ne za ono što nisu. Kolko možemo. Ipak smo mi samo ljudi  :lol:

Jer, na drugoj strani, Bloodborne je skoro ništa drugo osim borbe i ne samo da je to najbolja igra izašla ove godine po gomili parametara nego i pokazuje zašto ozbiljan, duboko promišljen dizajn borbe ne samo da ne zasenjuje ozbijnost i promišljenost narativa ili dizajna lokacija, već ih i, što bi rekli anglofoni - galvanizuje  :-| :-| :-| :-|

Edit: Tek sad vidim da je nekako u svemu uspeo da se podene još jedan tvoj post koji se bavi KOTOR 2 pa je to izvor konfuzije. Ne znam kako nisam video obavijest da si postovao pre mene. Mea culpa.

neomedjeni

Ma koga briga za to?! Govorim o na kraju tvog prethodnog posta pominjanim RPGovima koji ne sadrže borbu!

Meho Krljic

Ne znam šta je sad tu toliko iznenađujuće???  :shock: Svaki konzolaš sa malčice duži stažom može da ih se seti: Harvest Moon je primer koji prvo pada na pamet, ali svakako i ovde već pominjani Inazuma Eleven serijal fudbalskih RPGova.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 21-04-2015, 14:26:59
Svaki konzolaš sa malčice duži stažom

Svaki konzolaš, je li? Kako podmećeš, sram te i stid bilo zarđale verižnjače!!!

Joj, fudbalski RPG-ovi, kako sam na to zaboravio...  :lol:

Meho Krljic

Šta sam sad podmetao??? Harvest Moon je velika franšiza sa dugom istorijom na Nintendovim i Sonyjevim konzolama (počela još devedesetih na SNES-u) i nije nelogično da će neko ko se na konzolama igra duže od 3-4 godine znati za nju. A Inazuma Eleven je serijal koji prave ugledni Level 5 - studio sa nekim od najboljih JRPGova u svom portfoliju - i često se poteže kao primer kako su Nintendove DS i 3DS konzole imale pozitivnog uticaja na autore igara da izađu iz svojih zona komfora i eksperimentišu sa novim konceptima.

neomedjeni

Kako šta, nevino si ubacio u rečenicu tu "svaki konzolaš" kategoriju, kao da bih ja trebalo u nju da se svrstam i da znam o čemu pričaš. A ne znam.

Štaviše, ponosno izjavljujem da nemam blage veze šta je Harvest Moon, a poslednja sportska igra koju sam igrao duže od nekoliko sati je NBA League 1995.

Meho Krljic

Da do kraja čitaš postove na koje glasno reaguješ, sigurno bismo imali manje ovih komičnih zabuna jer gore je pisalo:

Quote from: Meho Krljic on 21-04-2015, 13:49:06
ne mislim da treba da vodimo kampanju za RPGove bez borbe. Uostalom, oni već postoje. Na konzolama. :lol:

Dakle, na konzolama. Pa onda ima logike da će neko ko se igra na konzolama za njih znati, ipak su to igre koje su prodale milione kopija i postoje dvadeset godina. A ponositi se neznanjem je svakako u redu - na kraju krajeva, neko se ponosi što je peder, neko što je Srbin, pa što i da se ne ponosi što ne zna i još se brani kad neko oće da ga pouči  :lol:

neomedjeni

Nenenenene, očigledno smo osuđeni da danas ne razumemo jedan drugog.  :cry:

Dakle, kada sam video da potenciraš da na konzolama postoje neborbeni RPGovi, izrazio sam svoje zaprepašćenje uveren da ćeš poleteti da me u svojoj kampanji vrbovanja nevinih PC igrača među konzolaše obavestiš o tome koji su to RPG-ovi, o čem se u njima radi i kako bi zaista trebalo da konačno sebi priuštim PS4 ili tako nešto. Zato me je zbunilo kada si samo kratko napomenuo da se radi o naslovima koje bi svaki iskusni konzolni igrač trebalo da zna, kao da hoćeš da kažeš da sam ja takav iskusni konzolni igrač i da ti nije jasno šta se femkam. Čak sam posumnjao da mi poturaš da ja jesam stari konzolni vuk koji se maskirao u PC master race.

Meho Krljic

Pa, izvor konfuzije je svakako pretpostavka da postoji nekakva kampanja vrbovanja nevinih PC igrača da se igraju na konzolama. Ja nekako mislim da se svako igra tamo gde mu prija i gde može sebi da priušti i da nema nikakve ideološke razdelnice tu. To samo povremeno neko u šali kaže za PC igrače da su vladajuća rasa, ali sve je to jedan medijum sa varijetetima koji su dobrodošli i podsticajni za njegov dalji rast i razvoj.

neomedjeni

Naravno, naravno, samo me ti ubeđuj da đavo ne postoji.  :evil:

Meho Krljic

Garbage day je igra koja uskoro dolazi na Steam i ima vrlo interesantan koncept. U osnovi, ovo je Groundhog Day - the Game, dakle, igrač je uhvaćen u vremenskoj petlji koja se stalno ponavlja ali ovu igru izdvaja open world dizajn koji je veoma detaljan i granularan. Zvuči zanimljivo!!!!!!

http://steamed.kotaku.com/kill-everyone-go-back-in-time-do-it-again-the-video-1699305243

Meho Krljic

Da je ova generacija harvdera generacija utemeljena na prepakivanju starih igara da se prodaju novoj (i staroj) publici to već znamo ali evo korisnog spiska "svih" remastera za 2015. godinu koji pokazuje koliko je ovaj trend uzeo maha:

All the Video Game Remasters of 2015 (So Far)

Meho Krljic

A izašla je konačno finalna verzija (ili makar do prvog peča  :lol: ) igre Crypt of the Necrodancer pa valja pročitati ovaj korisno opširni prikaz jer je ovo igra koju vredi imati. Ovo kažem jer sam je ja temeljito isprobao u Early Accessu, kupivši je negde oko nove godine. Nisam inače neki veliki Early Access pobornik ali ovu igru su o Božiću svi jako hvalili i kleli se da je i u nedovršenoj verziji veoa zabavna. Tako i jeste bilo. COTND je rhythm action roguelike dungeon crawler, što zvuči kao da je neki generator nasumičnih žanrova igara sklopio ovu sintagmu, ali zapravo, ovo je odlična kombinacija nekih roguelike pravila (proceduralni lavirinti, permadeath, mada neki stečeni kvaliteti ostaju) i potrebe da se igra u ritmu sa muzikom koja svira. Sjajno se to kombinuje.

LETS PLAY CRYPT OF THE NECRODANCER | EPISODE 1

Meho Krljic

Poslednjih godina gledanje drugih ljudi kako igraju igre je postalo fenomen i (kotidž) industrija za sebe. Strimeri na Tviču i JuTjubu su sila koja, reklo bi se, u velikoj meri utiče na ukus masa i odluke tokom kupovine, pa nije ni čudo da i Xbox One i PS4 imaju ugrađenu podršku za strimovanje. Međutim! Zanimljivo je videti šta u stvari ljudi najviše gledaju na strimovima i donji blog post pokazuje interesantnu statistiku. Spojlr alrt: LoL čini TREĆINU svog strimovanog gejming sadržaja na Tviču a u stopu ga prate Counter Strike i DotA 2. Samo jedna od ove tri igre u nekoj od svojih verzija košta  pravog novca da se kupi. Takođe, materijal strimovan sa konzola čini svega 13,2 posto gledanih strimova, u odnosu na gargantuovski PC udeo od 78,1 posto. Konačno, AAA igre su na dalekom trećem mestu po popularnosti sa svega 14,9% gledalaca, dok "premium" igre (plaćene ali jeftinije od 40 dolara na dan izlaska) čine 28,2% ali free to play čine više od pola sadržaja. Videti detalje ovde:

http://www.gamasutra.com/blogs/NicolasCerrato/20150416/241273/

mac

Najviše se strimuje ono što se najviše igra, a najviše se igra ono što je istovremeno i besplatno i nema kraj (to jest trenutak posle kog bi većina prestala da igra igru). U toj kategoriji, dalje, popularnije su igre u kojima učestvuju i drugi igrači, i u kojima možeš svoju početnu nestručnost da prikriješ stručnošću svojih saigrača, i da imaš relativno zadovoljavajuće iskustvo i kao početnik.

Meho Krljic

Dobro analizirano. Sad treba videti da li investicija koju AAA biznis pravi u ovom domenu ima smisla i ako ne, kako će AAA dalje nastojati da postane kao LoL. Electronic Arts su prošle nedelje pogasili svoje free to play igre a nema ni godinu dana (ish) otkako su tvrdili da će za par godina sve njihove igre, bez obzira na visinu budžeta biti free to play. Oh, interesantna vremena.

Meho Krljic

Inače, Sony mudro i elegantno muze Bloodborne kredibilitet. Igra je, ohrabrujuće, prodala više od milion komada za ovih mesec dana što je prošlo od izlaska (doduše, ovo ubraja i daunloud kopije) što je megaimpresivno za igru koja od igrača zahteva mnogo više od svoje AAA sabraće (ali i nudi više, da dodam bespotrebno  :lol: ), a sada je održan i turnir koji je Sony pomogao, u nekoj vrsti eSport/ speedrunning nadmetanja, da se vidi ko može da ubije više lovaca za prvih petnaest minuta igre.

Detalji.

I video:

Bloodborne Race: 5 Hunters Killed in 00:11:50

Meho Krljic

Patrice Désilets je juče u Dubrovniku (WTF! Hrvatska ima notabilnu gejming konferenciju a mi nemamo, PAJEBEMTI DŽABA SMO GRANATIRALI TAJ DUBROVNIK! VUČIĆ NEŠTO DURADI!!!!!) najavio svoju novu igru.

Patrice Désilets announces Ancestors: The Humankind Odyssey

Ako nije jasno zašto bi iko trealo da se uzbudi zbog tizera snimljenog telefonom sa ekrana, u kome se vide samo neki apstraktni koncepti i nula igre, Désilets je kreator Assassin's Creed franšize - što, razumeću, neko neće da računa u zasluge već u krivicu - koji je posle užasnog razlaza sa Ubisoftom (bukvalno isteran iz zgrade, i dalje se sudi s njima oko koncepta naredne igre koji je razvio a sad mu Ubisoft ne da da je pravi a sami neće da je prave) seo da pravi nešto novo. To nešto novo se zove (neverovatno nezgrapno) Ancestors: The Humankind Odyssey i opisuje se kao "third person action-adventure survival episodic game". Pa, eto, "Through each episodes [sic], we want the player to relive the greatest moments of mankind with a documentary twist. Our civilisation is one idea away from extinction... or evolution. Stay tuned much more to come in 2015!"

Pa stej tjund.

Meho Krljic

Na Steamu je sad moguće prodavati modove za igre, bez toga da vam se Valve meša u cenu, mada, naravno, izdavači igre imaju poslednju reč u tome da li vam dopuštaju prodaju modova za njihove igre i koliki je njihov deo.

People Can Now Charge Money For Game Mods On Steam

Međutim, mnogi misle da je ovo užasan preokret u našim životima i početak kraja tradicionalnog modovanja:

Steam Users See Big Problems With Charging For Mods

Meho Krljic

A najprirodniji team-up u ovm veku je upravo najavljen: Telltale će raditi igru po nekom Marvel predlošku:

http://www.telltalegames.com/blog/94655/marvel-and-telltale-games-teaming-up-for-2017

Meho Krljic

Majkrosoft je u izveštaju za investitore za prošli kvartal, između ostalog, pored informacije da su imali ozbiljan rast, prikazao i to da im je prodaja Xbox One primetno (za petinu) pala u odnosu na isti period pre godinu dana. Sad, ovo je naizgled vest koja najavljuje apokalipsu - konzola je stara jedva godinu i po dana, sad bi trebalo da tek dolazi na svoje, da ima dovoljno igara da bi ljudima bila atraktivna za kupovinu, posebno posle izbacivanja Kinecta iz kombinacije i agresivnog obaranja cene - posebno znajući da Sony prodaju sve više svojih konzola. Međutim, rekao bih da je normalno da će prodaja blago pasti nakon prvog kvartala koji je imao REKORDNU prodaju za obe konzole samo nešto rekordniju za PS4, a na osnovu relativno neutemeljenog buzza u manje-više ne-hardcore delu tržišta koji je kreirao veliki broj tih inicijalnih kupovina iako nije bilo bogznačeg da se igra u tom prvom kvartalu.

No, opet, zanimljivo je sad špekulisati koliko će Misrosoft još da se bakće oko ove konzole pre nego što celu diviziju proda nekome. Naime, konzola se prodaje solidno, softver za nju ide solidno, Phil Spencer je razuman čovek koji je mnogo uradio na poboljšanju imidža i kreativne vizije koja pokreće ovu diviziju redmondske imperije, ali nemoguće je ne setiti se da su originalni planovi za Xbox podrazumevali nešto značajno drugačije, da je ovo trebalo da bude igračka kutija koja je u prvom redu entertejnment-sentr kako za licencirani sadržaj tako i za vrlo ozbiljan originalni sadržaj sa kojim je Microsoft imao velike planove. Trebalo je da to bude jedan mali Holivud za sebe, ali na kraju smo dobili jedan dokumentarac i par jeftinih Halo-serija i ceo taj deo Microsoftovog biznisa je zatvoren. Sa druge strane, Kinect je trebalo da bude ultimativni data-collection alat koji bi poslužio boljem reklamiranju i kreiranju profita od ovoga, a i to je na kraju napušteno. Xbox One će, na posletku, biti dobra platforma za igranje, ali to će, ironično, Microsoft morati da upiše kao svoj neuspeh.

Father Jape

Praktično niotkuda, Adam Smith na RPS-u okačio listu 50 najboljih strategija svih vremena, sve sa kratkim opisom svake od igara:

http://www.rockpapershotgun.com/2015/04/24/best-strategy-games/

Alal mu vera!1!1!!!
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Veliki udarnik. I top 10 kome se actually i nema šta prigovoriti. Naravno, pošto je lista PC-only ostajemo uskraćeni za Tactics Ogre, Final Fantasy Tactics, neki Fire Emblem ili Valkyria Chronicles, ali ajde, ljudi smo. Odlično je ovo.

ridiculus

O, da, o, da! Pratio sam link sa namerom da prigovorim nešto ;), pošto sam na taj žanr posebno osetljiv, ali zaista nemam šta bitno da dodam. S tim što bih verovatno, umesto Civ IV, na prvo mesto stavio njen mod Fall from Heaven. Ali razumem da se tako nešto ne računa na "zvaničnim" listama.

Zato su tu razni sjajni anderground naslovi. King of Dragon Pass! Dominions IV! Solium Infernum! AI War! Dwarf Fortress!

Age of Wonders II na 35. mestu. Heroes of Might and Magic III na 39! Take that, fans of Heroes! :P
Dok ima smrti, ima i nade.

Father Jape

Mene je još prikaz u našem Gameru zainteresovao za King of Dragon Pass, ali sada ću mislim da ga najzad odigram!

Kad kažem sad, mislim ovoga leta. -.-

ridiculus

Nadam se da će ovo biti podstrek ljudima da probaju neke od ovih igara. King of Dragon Pass je vrlo specifičan. "Strategija" samo formalno. U suštini je više o ljudima nego o brojevima.

Ako neko želi da igra super-ultra-tešku, hardkor real-time svemirsku strategiju, AI War je put kojim treba ići.

EDIT: S druge strane, kad malo zastanem da razmislim, projekat sastavljanja ovakve liste je mnogo, mnogo teži nego, recimo, 50 najboljih filmova iz nekog žanra. Jedna strategija zahteva srazmerno mnogo, mnogo više uloženog vremena. Pa sve ekspanzije, apdejti, zakrpe... Jedan čovek to ne može da postigne, osim ako se ne bavi samo time (a Adam Smith igra mnogo širi spektar igara). Dakle, ili je lista timska, ili su neke stvari analizirane samo površno (što, u slučaju ovog žanra, može biti opasna varka).
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Da ukažemo da, iako je poslednji AAA gejming studio u Australiji zatvoren prošle nedelje, indi diveloperi tamo i dalje rade. Submerged je igra u Unreal endžinu najavljena za PC, XBone, PS4 i "mobilne sprave" što je pogolema ambicija za indi studio, ali ajde, videćemo. Ukazujem na nju jer je u pitanju istraživački nastrojena akciona avantura o bratu i sestri koji nalaze veliki potopljeni grad. Igra ne sadrži fail stateove, dakle, nema umiranja i tvičeraja, što sve ne znači da će ičemu valjati ali MOŽE da bude dobra. Na kraju krajeva Tomb Raider je danas pucačina sa penjanjem, pa bih rekao da bi nam lepo sela igra koja od nas zahteva pre svega penjanje, istraživanje i rešavanje prostornih problema u jednom ovako prelepom ambijentu:

Submerged - Announcement Trailer | PS4

Meho Krljic

Kotakuovi čitaoci su imali priliku da postavcljaju pitanja Svetom Krisu Avelounu:

http://kotaku.com/kotaku-asks-pillars-of-eternity-writer-chris-avellone-1699982395

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 24-04-2015, 08:06:52
Na Steamu je sad moguće prodavati modove za igre, bez toga da vam se Valve meša u cenu, mada, naravno, izdavači igre imaju poslednju reč u tome da li vam dopuštaju prodaju modova za njihove igre i koliki je njihov deo.

People Can Now Charge Money For Game Mods On Steam

Međutim, mnogi misle da je ovo užasan preokret u našim životima i početak kraja tradicionalnog modovanja:

Steam Users See Big Problems With Charging For Mods

Nemoguće je ne voleti satirični odgovor zajednice na komercijalizaciju modova, kroz kreiranje (i pokušaje prodaje) apsurdnih sadržaja na Steamu:

The Most Ridiculous Skyrim Mods People Are Trying To Sell On Steam

Father Jape

@ridiculus — pa i da jeste lista timska, ovo je produkt godina igranja; ne verujem da je iko od njih igrao ove igre sad nedavno, samo za potrebe sastavljanja liste.

Elem, šta reći nego, eh, Karo, Karo:
http://www.rockpapershotgun.com/2015/04/24/s-exe-adult-entertainment-james-deen/
:lol:

Meho Krljic

James Deen se još jednom pokazuje kao čovek na svom mestu, dobrih manira, hladne glave i časnih namera. Aplauz i za njega i za Karu.

Koja inače veli da je Mortal Kombat X smara:

http://arecklessdisregard.tumblr.com/post/117233680989/immediacy

Meho Krljic

Ne znam koliko žena i muškaraca koji ovo tiho čitaju poseduje Playstation 4 (pored n00dlea i mene), ali da ukažem kako će P.T., plejabl tizer za Silent Hills (koji možda nikad ne bude postojao, uzevši u obzir trenutnu situaciju vezanu za Kođimu i Konami) koga sam onoliko hvalio prošle godine, biti uklonjen sa PSN radnje 29. Aprila. Meni će ostati zauvek instaliran na hardu, a vi vidite.

(Edit: da podsetim da, i ako ne posedujete PS4, možete da napravite PSN nalog, pa da putem web verzije prodavnice na taj nalog dodate PT koga ćete onda, prezjumabli moći da daunloudujete jednom kad kupite PS4)

Meho Krljic

Pošto ne verujem daiko od nas ima vremena da pročita Gabenov AMA na redditu sa svih 15 hiljada postova, u kome je Valveov gazda odgovarao internetu na uznemirena pitanja vezana za komercijalizaciju modova putem Steama, Kotakuov Mike Fahey (najstariji je tamo a uvek radi vikendom!!!) je uradio koristan sažetak:

Gabe Newell Optimistic Paid Mods Will Be A Win For Everybody

Meho Krljic

IGNov prikaz drugog čina Broken Age veli da je igra "prelepa i izvrsno napisana" i da je duplo duža od prvog čina, sa "ingenioznim zagonetkama". Pa, da vidimo. Meni je prvi čin bio simpatičan ali daleko od ičeg raspamećujućeg.

Džon Voker, koji je i prvi čin kritičkije ocenio, nije uopšte oduševljen drugim:

QuoteThe story, the dominant and warm factor in the first half, here has become a thin tarpaulin strung over the awkward frame of the puzzle structure. Where asking someone a question or directly approaching a challenge would make far more narrative sense, its absence is not even excused away. Instead you must trawl through trying everything on everything, or stumbling upon the few pixels of the sole interactive region of a location that you'd missed, until you can brute force your way past the issue.

(...)

For me, what's most sad here is the absolute flop of the plot. What had seemed like a build-up to a really smart exploration of coming-of-age moments, the struggles of teenagers in abandoning their childhood to accept their adulthood, is revealed to be an extremely patronising adult perspective of an adolescent outlook. The big reveal about Shay is particularly bothersome (and definitely makes little narrative sense when properly considered). Vella, who had already been granted with Magical Adult Wisdom Her Parents Didn't Possess, was always going to struggle to go anywhere interesting. But Shay's situation, being held back by his childhood and oppressive parents, had so much potential. It's pissed away.

Meho Krljic

Uzgred, Silent Hills, kolaboracija japanskog autora igara koji bi voleo da je režiser i meksičkog režisera koji bi voleo da je japanski gejmer, a kojoj smo se onoliko radovali, na kraju, izgleda, posle Konamijevog manje-više očiglednog razlaza sa Kođimom, neće da se desi:(

Ali Konami tvrdi da se igra i dalje radi:

• Why has the image of Norman Reedus disappeared from the official website?
  • This is because our contract period with him has expired.
  • Why is "P.T." no longer available on Playstation Network?
  • Because the distribution period has expired.
  • What will happen with regard to "SILENT HILL"?
  • Konami Digital Entertainment Co., Ltd. will continue to develop the "SILENT HILL" series.
  • What will happen with regard to "P.T."?
  • P.T. was purely created to be a playable teaser for "SILENT HILL."
  • What do you mean by "playable teaser"?
  • The playable teaser was a trial edition of "SILENT HILLS" intended to give players an idea of the game concept.

Meho Krljic

Konami potvrdio & pojasnio: iako će se neke Silent Hill raditi u nekoj budućnosti, od Silent Hills nema ništa:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Meho Krljic

Tročinka vezana za plaćanje za modove na Steamu je za sada završena belom zastavom istaknutom od strane Valvea i Bethesde i refundiranjem svih umešanih.  :lol:

Ukratko, koga mrzi da se vraća nekoliko postova unazad: Valve je rešio da omogući prodaju modova putem Steama, dakle, već postojeći sistem distribucije modova putem Steama je samo dobio opciju da kreatori modova stave cenu. Bilo je potrebno i da autor igre ovo odobri, dok je autor moda određivao cenu a podela para je bila: 25% Valve, 25% moder i 50% izdavač igre. Od prošle nedelje je eksperimentalno ovo krenulo sa Skyrimom (koja je ionako najpopularnija igra za modovanje na Steamu) i reakcije javnosti su uglavnom bile... er... negativne?

Naravno da internet protestuje protiv svega i svačega čim se nešto, išta promeni u odnosu na juče. Međutim ovde se, jasno radi o tome da nešto što je bilo do juče besplatno sada, potencijalno, postaje dostupno samo platišama i to je jasan izvor rezignacije. Drugo, modovi su do sada tolerisani uglavnom jer su besplatni pa je korišćenje sadržaja i koda koga je razvio jedan moder, od strane drugog modera bilo normalno, ali sada kada su pare ušle u igru već smo imali jedan visokoprofilan slučaj svađe oko toga ko je koga pokrao i na čijoj grbači zarađuje pare.

Gabe Newell je nekidan na redditu imao suočavanje sa internetom i, mada je i pokazao da je ovo način da moderi naplate svoj često krvav rad i to više nego kada bi radili u gejming studiju, u nekoliko slučajeva je bio brutalno downvotovan. Narodu se ovo ne sviđa i to, reklo bi se, nije samo bučna manjina. Na kraju krajeva, najpopularniji Skyrim mod je bio mod u kome se protestuje protiv plaćenih modova.

Konačno, Valve je poništio odluku da se modovi komercijalizuju, vele, nisu ovo odobro promislili, i vraćaju pare svima koji su ih potrošili. Što jeste gospodski, Valve ovde sam plaća za svoj (neuspeli) eksperiment i to treba ceniti.

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 28-04-2015, 07:16:05
Konami potvrdio & pojasnio: iako će se neke Silent Hill raditi u nekoj budućnosti, od Silent Hills nema ništa:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Ja kao da svaki drugi-treći post pišem o Konamiju poslednjih dana... Ali kad luduju. Izgleda da je ova firma zaista rešila da se batali gejminga pošto im kockarski aparati donose značajno više para, pa su se sada i isključili iz rada njujorške berze jer, vele, to više nije ekonomski opravdano.Pretpostavljam da nekog mlađeg ovo i ne pogađa previše jer Konami u igračkoj sferi već godinama pravi samo Metal Gear Solid, PES i neuspele Castlevanije, ali osamdesetih je Konami logo na igrama obećavao mnogo  :lol:

Meho Krljic

Jedna od prvih tekstualnih avantura, možda i prva ikad (igrana na mejnfrejmovima te davne 1974. godine) je otkrivena i može se igrati na Mac računarima:

Wander, First Ever Mainframe Text Adventure Game, Recovered

Meho Krljic

Ne znam da li ste igrali Neverending Nightmares. Ja tu uznemirujuću indi igru imam na Steamu ili GoGu (negde je sigurno imam  :lol: ), ali još je nisam  zaigrao, no, evo zanimljivog intervjua sa njenim tvorcem koji ne samo da pokazuje neke realnosti života u kreativnom medijumu nego i otkriva kurio koga ranije nisam bio svestan: Five Nights at Freddy's, jedan od najuspešnijih indi-gejming naslova poslednjih godinu dana (mislim, zaboga, praviće se FILM po ovom serijalu) je život započeo kao kikstarter kampanja koja nije za tri dana (pre nego što je ugašena) imala ni jednog bekera.  xrofl

How Neverending Nightmares diminished its creator's nightmares

Linkin

Mehole, dobro ti je ovo.

Iskreno, ne stižem na propratim sve te fan-made naslove, mada koliko razumem iz teksta ovaj prvi čepter Fordža je nešto što je LucasArts započeo i nikad nije dovršio.

Stigao sam da bacim jedan pogled. Početak deluje obećavajuće. Upravljaš jednim od preživelih iz originala, nalaziš se u novom gradu koji je preživeo Haos zbog toga što svoje mrtve ne sahranjuju već spaljuju i umesto štapa imaš nekakve vrlo interesantne rukavice čiju upotrebu još nisam istestirao. Ali vidim iz nekih podmenija, koje sam brzinski preleteo, da se i dalje koriste interfejs sa notama tako da su rukavice verovatno muzičke.

Lord Kufer

Čisto fraktalno propadanje.
Mnoge igre bi pale u zaborav da nema modova.
Jel neko igro Cavemen to Cosmos mod za CIV IV? E, to je M O D ;)

Meho Krljic

Nevezano za gornji post ali tangencijalno donekle i vezano:

Samo da se razumemo: industrija je kroz DLC pakete koji su pravljeni i prodavani nakon izlaska glavne igre u prodaju namerila da poveća vrednost igre. Dakle "Dopala vam se igra? Evo, ima još!" Svakako, ovo je bio i način da se obezbedi da igrači koji igraju samo singl-plejer deo igre ne odjure posle dva dana da je zamene u radnji, što opet, kroz prodaju polovne robe, smanjuje prodaju originala u periodu koji se najviše gleda.

Ali sada industrija zapravo samo povećava cenu igre. DLC se pravi zajedno sa igrom i planira godinama unapred. Kejs in pojnt:

Want to play all of Batman: Arkham Knight? That'll be $100

Looking forward to playing Batman: Arkham Knight? Sure, we are too! That'll be $60. What's that, you want to play all of Arkham Knight? Well, that'll be $100. What, you didn't think you were going to get the whole game for $60 did you? What do you think this is, 2013?

Warner Bros. announced today that a season pass for Arkham Knight will be offered for $39.99. For six months after release, pass holders will get "new story missions, additional super-villains invading Gotham City, legendary Batmobile skins, advanced challenge maps, alternative character skins, and new drivable race tracks" strung out over the six months following release. Value-conscious gamers also have the option of the $99.99 Premium Edition, which includes the game and the season pass, a savings of no money whatsoever.

Dear readers: Are we completely off base? Is this how you want the game industry to go? 

Dakle, pokušavam da ukažem na suptilnu razliku između pravljenja novog sadržaja za igru i rasparčavanja originalnog sadržaja na komade koji se mogu odvojeno prodavati. Ja uopšte nisam protivnik DLC-a po definiciji niti mislim da iko ikog puškom tera na kupovinu season passova itd. ali treba ponekad misliti i na nekakav umetnički integritet svih tih igara   :cry: