• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Možda sam ja poslednji koji bi trebalo da izjavi nešto ovako, ali - zar vam se ne čini da previše ljudi shvata video igre previše ozbiljno?

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 07-05-2015, 09:45:28
Možda sam ja poslednji koji bi trebalo da izjavi nešto ovako, ali - zar vam se ne čini da previše ljudi shvata video igre previše ozbiljno?

Pa, sigurno. Samo nisam siguran da je ovo pravljenje slika i gifova vezanih za Konami primer za to. Svakako bi bolji primer bio ono kada ljudi šalju pretnje smrću (silovanjem porodice, silovanjem pa ubijanjem porodice itd.) jednom od dizajnera koji radi na Call of Duty zato što je brzina repetiranja snajperske puške promenjena za par desetinki sekunde. Tu ću se sasvim složiti.

Što se ovog sa Konamijem tiče, mislim da su reakcije ovog tipa sasvim na mestu (dakle, satirične, bez agresije) u svetlu toga da jedna od najvažnijih firmi u istoriji medijuma ne samo da na naše oči demonstrira potpunu nebrigu za neke od svojih najvećih serijala već i, kao bonus, pravi naizgled dodatni napor da jednu od najboljih stvari koje su napravili u poslednjih nekoliko godina ukloni iz te istorije tog medijuma i spreči buduće igrače da ikada iskuse kako je to izgledalo. Čini mi se prirodnim da ćeš nekako javno reagovati kada vidiš da se vredan deo kulturne baštine kulture do koje ti je stalo uništava sa takvim prezirom.

Petronije

Quote from: neomedjeni on 07-05-2015, 09:45:28
Ljudi industriju zabave generalno shvataju preozbiljno, i film, i muziku pa i igre. Verovatno je to posledica globalnog nolajfinga.

neomedjeni

Dekadencija i pad ljudske civilizacije. Sve je počelo s Bitlsima, Star Trekom i Kvejkom...  :lol:

Meho Krljic

Pa, zapravo sa viškom slobodnog vremena koje je donela industrijska revolucija  :lol:

neomedjeni

Možda si ti u pravu, ali moja teorija se rimuje.  :lol:

mac

Da nema dekadencije ne bi bilo ni problema koje bismo ostavili u nasleđe budućim pokolenjima, da na njima čeliče duh...

neomedjeni

Eh, od toga nema ništa. Rimljani su u vreme svog nazadovanja lelakali: "Mi smo dvaput gori od naših očeva, a naša deca će biti dvaput gora od nas!" I bili su u pravu, proklete im deklinacije.  :cry:

Meho Krljic

E, ali razlika je što je kod Rimljana dekadencija proistekla iz viška slobodnog vremena ipak bila rezervisana za jedan gornji sloj građana a mi danas to imamo prilično dobro raspoređeno po čitavom društvu. Tako da se entertejment industrija razvila tako kako jeste, a onda uz nju i kultura koju onda mnogi doživljavaju kao svoju autentičnu kulturu itd.

Meho Krljic

Intervju s Vilom Rajtom će nekog razočarati a nekog zainteresovati za njegov novi projekat:*

The Sims Creator Now Wants You to Make Stories Out of Your Own Life

*koji je u principu Instagram pod drugim imenom  :cry:

neomedjeni

http://www.gamebanshee.com/news/115512-risen-3-titan-lords-enhanced-edition-announced-for-ps4.html

Risen 3 će u vidu Enchanted Editiona zaživeti na PS4. Hm, po kritikama igre, rekao bih da većina dosadašnjih igrača smatra da Risen 3 nije trebalo da zaživi bilo gde, ali šta je tu je.  :lol:

Meho Krljic

Druga Neomeđenog ovo neće zanimati jer je u pitanju igra-koja-nije-RPG, ali mi ostali možemo da se podsetimo da je pre neki dan bilo deset godina otkako je izašla najbolja Dobule Fine igra ikad, Psychonauts i da ukažemo da tim povodom double fine u prodaji ima neke lepe majčice.

neomedjeni

Ah, ali ja volem majice. A volem i zeleno.  :lol:

Meho Krljic

A da si igrao Psychonauts, volio bi i tu igru. Genijalna je.

neomedjeni

Verovatno, ali kako bih onda našao vremena za četrnaest tomova Točka vremena i obnavljanje Savage Sworda? Nešto se uvek mora žrtvovati!  :cry:

Nego, izgleda da će još jedan RPG naslov dobiti (ne)očekivani nastavak.

https://www.kickstarter.com/projects/2128128298/expeditions-conquistador/posts/1223827

Meho Krljic

:cry: Ja sam tog Konkvistadora kupio nakon što je dobio mnogo lepih reakcija, al nikako da stigne na red.

neomedjeni

Na kickstarteru još jedan turn based, isometric fantasy RPG.

https://www.kickstarter.com/projects/335604146/aloran

Meho Krljic

A sad vesti za našeg prijatelja BladeRunnera. Prvo, imamo novi svecki rekord u Spellunkyju. Čovek koji se na JuTjubu zove "Spelunky God" je igru prešao za... er...  Manje od minut i četrdesetosam sekundi, tačnije 1:47.182 Evo ga:

http://youtu.be/Olt7CpI9Vnk

Drugo, pravi se televizijska serija po Mystu. Dobro, Hulu serija, al to je to:

Myst TV series set for Hulu

QuoteThe Myst TV series announced last autumn will be coming to Hulu, according to Deadline.

Picked up by Legendary Television, the Myst series will be produced by Matt Tolmach (The Amazing Spider-Man, The Sinister Six) with Snow White and the Huntsman scribe Evan Daugherty penning the script.
According to Deadline, the project will explore the history of Myst island from the perspective of an amnesiac who wakes up there, i.e. the same premise as the game it's based on (and The Prisoner before that).
Myst debuted on PC in 1993 and quickly became the most popular PC game of all-time until The Sims bested it in 2002. Over 12M copies of Myst have been sold to date. The franchise also spawned three novels written by series creators Rand and Robyn Miller along with fiction author David Wingrove.
The Brothers Miller have some involvement with the TV series' development, though it's not clear how much influence they'll have over the final product.
When the show was first announced last year, it was reported that the Miller Brothers would create a tie-in game, though there hasn't been any mention of that lately. At the moment Los Bros. Miller are working on their successfully Kickstarted Myst spiritual successor Obduction, which is due later this year on PC and Mac.

Meho Krljic

Džordan Tomas odgovara na pitanja Kotakuovih čitalaca!!!!!!!!!!! Čovek je napravio neke ozbiljno ozbiljne stvari u svojoj karijeri, kao na primer Robbing the Craddle misiju u Thief: Deadly Shadows i Fort Frolic u BioShocku. Posle je radio i u Obsidianu na South Park The Stick of Truth.

Meho Krljic

Ameriken MekDži je celu svoju post-iD karijeru zasnovao na netačnoj premisi da njegovo ime ima snagu brenda. I igre su mu bile sve gore i gore i gore, a sada je rešio da taj brend iskoristi tako što će praviti i prodavati... er... tašne.

n00dle

Haha ajoj.

Taj covek je -- pocevsi od imena, preko igara, do estetike - kreatura devedesetih. Jel ono bese sad zivi u kini?

Meho Krljic

Pa, da, preselio se u Šangaj jer su tamo plate developera jeftinije, ali nije da je napravio išta kvalitetno sa tim. Alice: Madness Returns je najbliže dobroj igri što je odande izašlo a i ona je... slaba.

neomedjeni

Ček, zar ona Alisa iz 2000. godine nije navodno bila odlična igra? Nešto mi ostalo u sećanju da je čak bila igra meseca u Svetu kompjutera ili u Gameru.

Meho Krljic

Kratak odgovor:

Ne.

Duži odgovor: Ne, nije.

Još duži odgovor: Alisa iz 2000. godine je bila slabunjava igra, pogrešno percipirana kao odlična igra od strane prikazivača koji su mislili da interesantan vizuelni dizajn kompenzuje decidno osrednji gejmplej. Ne zaboravimo da je ovo igra nastala posle Half-Life, posle, Quake III (čiji je endžin i rabila), i samo mesec dana pre No One Lives Forever i da nije mogla ni da se poredi sa njima. Ali, recimo, Ranko Trifković joj je u Gameru ispevao pesme rezonujući da je nadahnuta grafika dovoljna da nešto bude igra meseca.

Bonus odgovor: http://www.oldmanmurray.com/longreviews/57.html

neomedjeni

Fali najduži odgovor.  :lol:

Šalim se, hvala na pojašnjenu, druže Meho.

Meho Krljic

Što sve naravno ne znači da se meni, tebi ili nekom hipotetičkom trećem igra ne bi mogla dopasti da je sada (ponovo) isprobamo. Nije ona bila dobra, ali je pokušala nešto drugačije da uradi. E, sad, nažalost, to nešto je bilo da uzme Kerolov roman koji je bio, jelte, remek delo apsurdističkih humoreski i smele simbolike i pretvori ga u slabunjav šuter iz trećeg lica. Neke stvari koje je igra radila sa samim okolišem jesu bile impresivne za ono vreme, ali to, za moj groš nije bilo dovoljno da izgura šuter kome osnovna mehanika - borba na daljinu - nije bila naročito dobra.

BladeRunner

ot: Izvini Meho, tek sada vidjeh napisano. Boli kako je ovo odigrao. Svaki speed run se oslanja na teleporter, ali par nivoa odavde su suvo zlato. Loše je što transporter ne daje tačnu tačku teleportacije (nije ovo "Portal"), pa mogu samo da pretpostavim koliko mu je puta trebalo da proba kako bi je završio ovako brzo (može da se desi da ga teleportuje u zemlju/zid/led, a to je kraj igre). Inače po netu vidim da manje-više svako poslednji nivo u osnovom prelazu rješava kao ovaj tip (guranje idola, prilikom propadanja okret ulijevo (ili desno), opet guranje idola itd). Meni to u novom Spelunky-ju nikada nije pošlo za rukom, dok se u starom to radi rutinski. Svaka čast - kakav crni fudbal i tenis, ovom momku dati ogroman novac i kuću u Shane Black stilu. Zaslužio je.

Prepoznao sam se i u ovome za "Psychonauts"... kako sam ja to nekad volio. Nikada mi neće biti jasno kako ovo nije posao klasik. Ne kultni, indie klasik, već punokrvni. Čudni su (virtuelni) putevi Gospodnji.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Meho Krljic

Čudni, čudni.

Jedan od razloga što Psychonauts nije postao punokrvni hit, tj. današnji klasik, odnosno što je dobio sjajne kritike, ima verno sledbeništvo među igračima, ali je prodao zapravo relativno malo kopija, je to što je imao dosta slabog izdavača. Majesco je sa Psychonauts i Advent Rising imao prilične ambicije, ali ni jednu ni drugu igru nije uspeo da, jelte, marketira, kako dolikuje pa su obe ostale u domenu kuria što se tiče širih masa. Zbog njih su i zapali u ozbiljne finansijske probleme, pa je to kumovalo mogućnosti da Double Fine otkupi licencu za Psychonauts sa kojom su uspeli da igru proture na Steam i GoG ali ne verujem da su bogznašta zaradili...

Jer tu je i drugi razlog a taj je da je 2005. godina bila daleko, daleko iza poslednje godine u kojoj su trodimenzionalne platformske igre bile komercijalno isplativ rad. Naravno, Psychonauts je 3D platformer bio samo u osnovi, gradeći u zaista zanimljivim smerovima, ali do te godine su već i najveće platformske franšize na Playstationu 2 izgubile dah (Ratchet 'n' Clank se još i ponajbolje držao - Jak & Daxter i Sly Raccoon su bili pred izumiranjem na ovoj tački), Xbox ih maltene nije ni imao, a Gamecube, koji je bio i najprimerenija platforma za ovakvu igru je prodao srazmerno malu količinu konzola pa Psychonauts nikada nije ni napravljen za Nintendov hardver. Na PC-ju je, naravno, u fokusu bilo sve drugo osim konzolnog porta platformske igre (iako je PC verzija Psychonauts izvanredna! Nju sam prvo i igrao.) a na Playstation 2 i Xboxu su vladali God of War, Ninja Gaiden, Devil May Cry, Halo 2 i tako to. Potpuno je žalosno kako su izvanredne, maštovite igre poput Beyod Good & Evil i Psychonauts (i malo posle Okami) naprosto ostavljene da umru dok se svet zaletao u sedmu generaciju konzola i "realistične" braon šutere...

Father Jape

Meho je rekao sve što je trebalo o nesretnoj Alisi, a ja ću samo dodati da je autor /məˈgiː/ (prema Prćiću, Макги).

Elem, kolega Kobet kaže mnoge razumne stvari ovde:
http://www.rockpapershotgun.com/2015/05/11/worst-rpg-moments/
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 11-05-2015, 15:58:10
ja ću samo dodati da je autor /məˈgiː/ (prema Prćiću, Макги).

Da, ja sam ga tako i izgovarao nekada, ali sam posle rešio da je ovako sočnije. Nažalost, i pogrešno.  :cry:

Kobet je opravdao svoj visoki renome već time što je pohvalio Paper Mario 2 na RPS-u  :lol:

Meho Krljic

Detalji o novoj igri Kođija Igarašija koja je Castlevania u svemu sem u imenu. Bloodstained: Ritual of the Night će biti delom finansirana putem kikstartera, a delom će se tu naći investitori, barem je to plan. Tehničke dužnosti će pasti na studio Inti Creates, kuću veterana koji su radili gomilu Mega Man igara za Capcom, pa napustili Capcom pa osnovali svoj studio da bi onda opet, ali kao ugovorci, radili Mega Man igre. Sada rade Mighty No. 9, dakle, Mega Mana koji se ne zove tako. Elem, Bloodstained:

The Successor to Castlevania Finally Revealed

Meho Krljic

Još nisam imao vremena da isprobam GoG Galaxy, ali ima ko jeste:

Why GOG Galaxy Is Worth Trying Out, Even if You Use Steam

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 12-05-2015, 07:09:29
Detalji o novoj igri Kođija Igarašija koja je Castlevania u svemu sem u imenu. Bloodstained: Ritual of the Night će biti delom finansirana putem kikstartera, a delom će se tu naći investitori, barem je to plan. Tehničke dužnosti će pasti na studio Inti Creates, kuću veterana koji su radili gomilu Mega Man igara za Capcom, pa napustili Capcom pa osnovali svoj studio da bi onda opet, ali kao ugovorci, radili Mega Man igre. Sada rade Mighty No. 9, dakle, Mega Mana koji se ne zove tako. Elem, Bloodstained:

The Successor to Castlevania Finally Revealed

Igra je na kikstarteru:

https://www.kickstarter.com/projects/iga/bloodstained-ritual-of-the-night

Za četiri sata je dosegla metu (pola mlijuna dolara) a sada je već na preko milijun. Oumajgad!!!!!!!!!

Meho Krljic

digitalna distribucija uzima (videti lament nad PT-jem), ali digitalna distribucija i daje. Ono što je u ovoj vesti iznenađujuće nije da će Grandia 2, nekada biser Dreamcastove JRPG ponude postati dostupan današnjim igračima putem serije povezanih cevi koju zovemointernetom, nego to što je odabrana platforma za distribuciju Steam a ne PSN  :shock: :shock: :shock: Svejedno, lepo je znati da će ovaj značajni JRPG uskoro biti na raspolaganju masama:

http://www.ign.com/articles/2015/05/12/grandia-2-is-coming-to-steam

(Edit: takođe, pošto je u pitanju remaster, nadam se da to znači da će bagovi koji su staru PC verziju činili povremeno neigrivom biti ubiveni)

neomedjeni

Vlasnici PlayStationa 4 će biti... verovatno totalno nezainteresovani kada čuju vest da će moći da igraju Arcaniju na svojim konzolama.

http://www.gamebanshee.com/news/115531-arcania-the-complete-tale-released-on-playstation-4.html

Meho Krljic

Pa... i jeste malo verovatno da će iko da se zapali od sreće što mu stiže pet godina star RPG koji nije ni na PC-ju baš ocenjen kao vrhunac žanra. Al neka, meni je superdrago da ovakve, realno, srednjebudžetne igre nalaze nekakav ekonomski račun u tome da dođu na konzolu. To će, nadam se, pomoći da konzolna ponuda ne bude sklopljena samo od AAA igara koje sve više finansira i/ili producira first party i od indie igara (koje sve više finansira i/ili producira first party). Pluralizam ponude je bio ono što je Playstation 2 i SNES i Gameboy (i donekle  Xbox 360) učinio tako uspelim konzolama.

neomedjeni

Do these issues make Valve "evil" per se? Depends on your definition. But I mean, it's not like Valve is directly exploiting labor or displacing poor families or acting as an exec for the Marvel movie franchise or anything truly evil.
xrofl xrofl xrofl

neomedjeni

Ko se Diabla i sličnih igara ne može nasititi, sada ima priliku da iz svog džepa potpomogne stvaranje (još) jednog takvog naslova.

https://www.kickstarter.com/projects/1062682568/umbra

neomedjeni

Da ne bih temu koja inače nije namenjena ovom pitanju nadalje opterećivao, postovaću ovo ovde, pošto mi se čini da nemamo neku opštu temu za diskusiju i teorije o nastanku i razvoju igara i žanrova.

Ako se sećate, Meho je juče izazvan jednim člankom koji sam postovao napisao prelep tekst o japanski RPG-ovima i zbog čega nije tačno da su inferiorniji u odnosu na zapadnjačke. Na Gamebansheeju, jedan o članova (Q) je takođe osetio potrebu da prokomentariše ovaj članak i tom prilikom je izneo svoju teoriju o uzrocima razgranavanja žanra na dva pomenuta pravca. Pa bih to što je napisao preneo ovde.

http://www.gamebanshee.com/news/115542-the-allure-of-western-rpgs.html#disqus_thread

Way I see it, it all began with Wizardry. This is where I see the divergence happened. Both cRPGs and JRPGs took their inspirations from it, improved and expanded on the formula, but in their own separate ways. Japanese took characterization, importance of parties and companions, simplistic grindy but compelling turn-based combat, exploration. The sacrificed the complexity in the leveling process and left it in, in what seems like an afterthought where for the most part attributes improve on their own as you kill monsters, with an occasional profession change here and there.

The cRPGs took a different approach and furthered the tactical elements, and most importantly, deep roleplaying systems, taking it from D&D and diverging even further as they went along. The stories, from Ultima, to BG, and to modern games seem to value choices and their consequences the most. I am unsure where games like older Might and Magic titles fit in here, perhaps somewhere in the middle, by no means am I an authority figure with deep research, just spitballing thoughts here.

To me it is interesting to observe these differences. I've enjoyed my fair share of both kinds of RPGs, even if for a long time RPG meant cRPG for me and to this day JRPGs, I feel, are more akin to adventure games with grindy turn-based combat. Doesn't take away from my enjoying them. On the contrary, me delving into this pool of unseen before to me great games several years back and enjoying titles that are quite ancient by gaming standards with no prior knowledge of nostalgia proves that those games are compelling on their own merits.

Having said that, I feel that games like Mass Effect and Dragon Age 2 and beyond are much less of what I'd consider cRPGs and much more like JRPGs with their heavy focus on companions and their involvement in the story, simplistic leveling/roleplaying mechanics and lack of customization in terms of builds. This is exactly why I stay away from the term Western RPG and use cRPG instead. I think it is much more appropriate.

neomedjeni

http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threadsinity-original-sin-kickstarter-update-67-enhanced-edition-officially-announced.99179/

... i biće nova igra, koju ćete imati na disku ili steam biblioteci odvojeno od stare!!! Po svemu sudeći, napravili su značajne promene, posebno u priči, dodali nove kvestove, totalno preradili kraj, plus štošta našminkali i zakrpili.

Meho Krljic

Džordan Tomas i njegov studio su svoju igru The Magic Circle učinili dostupnom putem Steam Early Accessa. Videti:

An Unfinished Game About Finishing An Unfinished Game

neomedjeni

Da, lako je poverovati da se ovo zaista događa.