• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 11-02-2010, 11:17:47
Koga zanima, na Steamu trenutno nude Rome, Medieval 2 i Empire (plus expanisoni za prva dva) za samo 20 evra. Traje do ponedeljka.  :lol:

Stvarno dobra ponuda. Naravno, ja to sve imam na, što se kaže, tvrdim medijima, ali, baš lepa ponuda. Steam je kao neka zla žena čijim se seduktivnim čarima zaista nije lako odupreti.

Quote from: cutter on 11-02-2010, 11:30:18
Quote from: Meho Krljic on 11-02-2010, 11:04:05

Dear Games Industry, Stop releasing games for a year

Nije završio Beneath a Steel Sky... jeretik.

Hahaha. Da vidiš samo šta JA sve nisam završio.

cutter

Ali Beneath jesi, sa guštom, uživajuć u Gibonsovoj kičici... right?

Father Jape

Jao, dodje mi da poljubim tog coveka. Ja hocu sve to da kazem godinama.
Moja lista je, doduse, nesto kraca (uglavnom jerbo se igram samo na PCju), ali da...
P.S. Ni ja nisam presao BtSS.  :(
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

cutter

Quote from: Father Jape on 11-02-2010, 12:02:35
P.S. Ni ja nisam presao BtSS.  :(

Promeni nick u Cruel Jape xvoo

Father Jape

cutter

E pa ni ja nisam završio VVVVVV! Zato što numem...

Meho Krljic

Ja nisam ni Sabre Wulf završio a tu igru igram poslednjih četvrt veka. Doduše, vi ste mladi pa vam to ništa ne znači.

cutter

Imo sam ja njega na kazeti. Nisam prešo al sam imo.

Father Jape

Ta igra je starija od mene. A ni ja se vise ne osecam mlado.  :cry:

Meho Krljic

Jeben je igrač Sabre Wulf. Igram ga na DS-ovom Amstrad emulatoru s vremena na vreme i to je meni totalni adrenaline rush, ali najdalje što sam u ovih 25 godina stigo su bila tri od četri dela medaljona.

cutter

Some games are more suited for the intimacy of the PC, and others are best played from the couch in front of a larger TV screen. We ultimately realised that the most compelling way to experience "Alan Wake" was on the Xbox 360 platform, so we focused on making it an Xbox 360 exclusive. Both Microsoft and Remedy have long histories in PC game development. This decision was about matching this specific game to the right platform.

Meho Krljic

Da im se čovek iskenja u čaj.

cutter

Tragično je što ne znamo ni pol osobe koja je saopštila tu revolucionarnu misao o intimnosti; vredelo bi tražiti dalja pojašnjenja glede odnosa kauča i monitora, monitora i većeg televizora (vajdskrina, prezumabli)... piše samo da je spokesperson Majkrosofta.  :(

Meho Krljic

cutter

Interesantno - mislim, zbog izvučenih teza tog mrtvog Francuza. Suviše su rigidne, u isto vreme i uopštene te ih je razvoj igara odavno polomio ili zaobišao, pa ni Mafia Warsu koji nisam imao zadovoljstvo da igram ne bih nijekao pedigre.

Meho Krljic

Slažem se, ali zanimljivo je videti začetke akademske analize igara, pre pedeset dve godine!!!!

Father Jape

Nabasah na ovaj izgleda zanimjiv tekst (zapravo proslogodisnji keynote Digital Games Research Associationa) Iana Bogosta. Nazalost nemam sad vremena da ga procitam, ali kad kacim u nadi da ce neko stici pre mene, pa nam reci ovde sustinu.  :lol:
Ian Bogost - Videogames are a Mess
(My DiGRA 2009 Keynote, on Videogames and Ontology)

Meho Krljic

Evo, da usisivačem preletim dve preostale sobe, pa ću ja.

Meho Krljic

Al se raspisao Bogost!!! Pa koliko je trajao taj njegov kinout, jevo ga otac, ko da je El Prezidente pričao!!!

No, zanimljiv tekst, doduše veoma akademski po tonu i moraćete da se porvete sa Kantom, Hajdegerom, Deridom, Harmanom i još ponekim drugarom pre nego što stignete do njegovog kraja. Što je i u redu jer se pre svega bavi ontologijom videoigara. Kreće od toga da pokaže da je sukob između ludologije i naratologije ne toliko lažan koliko iskonstruisan da bi se u proučavanje igara uvela formalna disciplina, a zatim ide daleko u razlaganje stvari na sastavne elemente, nudeći najmanje pet nivoa "postojanja" videoigre, od platforme na kojoj se nalazi pa do Recepcije/ Operacije.

No, i to mu je malo, pa se preko Hajdegera (bitak je ono što mi možemo da percipiramo kod objekta, ne objekt sam, plus objekt za nas bivstvuje samo kao nešto što ima funkciju) i Harmana (funkcija objekta - pa time i njegov bitak - se ne može svesti na funkciju za ljude/ čoveka nego bilo koju funkciju između bilo koja dva objekta) dobacuje do Levija Brajanta i pojma "ravne ontologije" koga je on ukrao od manuela DeLande i malo mu izmenio značenje. DeLanda koristi ovaj pojam da obeleži ontologiju koja prepoznaje samo individualne objekte, dakle, ne postoje kategorije, klase, porodice itd. Brajant, pak, koristi ovaj pojam da uspostavi ontologiju koja nema hijerarhiju, odnosno koja daje svakom objektu isti ontološki status.

Iz ovoga, Bogost onda okreće sliku i kaže da jedan objekat može, da ga ugrubo sažmem, imati više ontoloških statusa koji su svi jednako validni (da ne kažem jednako stvarni), a čija percepcija zavisi od situacije. Koristi sjajan primer igre E.T. koju lako definiše kao objekat-sa-bitkom u nekoliko sasvim jednako validnih nivoa - kao kod, kao set pravila, kao imanentnost plastike, elektrona i fotona, kao kulturološki obkekat, ali i kao kulturološki agens itd. Na posletku, Bogost dolazi do "messa" odnosno nereda, odnosno filozofskog zahteva da se  mora odustati od kompulzija ka uređivanju jer to prečesto zasenjuje suštinu zarad lakše akademske diskusije... Lepa priča.

Father Jape

Vidim ja da mogu da okacim onu desetku iz uvoda u filozofiju macku o rep.  :(  :cry:

Meho Krljic

Ma, ne, dosta je ovo razumljivo.

cutter

http://www.eurogamer.net/articles/heavy-rains-david-cage-interview

Mislim da je pristup koji su rivjui Hevi rejna koje sam čitao uzeli, dakle kao što Kejdž kaže, opisivanje emocija i ličnih asocijacija kod novinara ispravan; no meni oni naprosto nisu bili dovoljno dobri pisci da bi pravilno razumevanje estetske namere autora igre, prošireno pomenutom metodom odvelo tekst mnogo dalje od panegirika za aktivižnov aerodromski pokolj. Stoga bih ja najradije čitao o sprezi i diskrepancijama između Farenhajta i HR-a... pre svega mehaničkim. I baš kada nešto što liči na to pitanje stigne na red, dobija se mrljav odgovor a dobrom intervjuu dođe kraj.

Meho Krljic

Na IGNu imaš Cageov blog u kome je mnogo pisao o razvoju Hejvi Rejna. Pogledaj ima li tamo nešto tebi zanimljivo.

cutter

Baš sam hteo da prijavim ovaj intervju na Edgeu koji dosta bistri sliku, čak se pominje i Omikron:

http://www.edge-online.com/features/an-audience-with-david-cage

Teme koje pominje su konstantne... mocap, zašto ovo nije interaktivni film, kako akcije imaju konsekvence koje utiču na priču koja, opet, ide dalje, kako drugi mediji/umetnosti utiču na specifični izraz potreban da bi se njihove metode prenele na video igru... i konstantna prozivka pucačina.  :lol:

Evo sa IGNa nešto, nemož bit loše kad su početni skrinšotovi Farenhajtovi:

http://ps3.ign.com/articles/104/1041377p1.html

A blog sam iz nekog razloga jedva našao, zbog takvih momenata retko i posećujem taj sajt...

http://blogs.ign.com/SCE_HeavyRain/p3

cutter

...ali blog je odličan! Ima dosta o tehničkoj strani, pomenutom mocapu i bleach efektu koji finčerovski utiče na kontrast. Čini mi se da njegovom primenom na lik u fokusu vidimo hladno, gestapovski inkvizitivno svetlo koje verovatno doprinosi zlokobnom miru viđenom u Farenhajtu, koji, iako se u 14 unosa pominje jednom (proverio sam) umnogome doprinosi razumevanju Kejdžove filozofije. Najbolji primer koji bih mogao da izdvojim jeste mundana radnja paljenja svetla - on ume da izgradi atmosferu praktično simsolikim akcijama koje značenjski daleko nadilaze pad u zamku konfekcijske simulacije života. A gradi je u sadejstvu s vremenom - u meteorološkom i u intervalnom smislu, koji u slučaju smrkavanja koje za posledicu ima pritisak na prekidač za svetlo zorno korespondiraju... i simbolizmom rađaju emociju.

Melkor

non-violent mmo game?

Glitch

What is Glitch?

Glitch is a massively-multiplayer game, playable in the browser and built in the spirit of the web. It is currently in development and will launch late in 2010. Private alpha is beginning shortly and a public beta period will begin this summer.

What makes it different?

For starters, it's all one big world. Which means everyone is playing the same game and anyone's actions have the ability to affect every other player in the game. It also involves very little war, moats, spaceships, wizards, mafiosos, or tapestries. Also: we have egg plants. Egg plants make it very different.

Why is it called "Glitch"?

It's called Glitch because in the far-distant and totally-perfect future, the world starts becoming less and less probable, things fall apart, the center cannot hold, and there occurs what comes to be called the "glitch" — a grave danger of disemprobablization.

This results in a time-traveling effort at saving the future, going back into the minds of eleven great giants walking sacred paths on a barren asteroid who sing and think and hum the world into existence and ... you know what? You'll probably just have to wait and play the game :)

What will it look like?

We comb the internet every single day looking for fresh and original visual styles. The look varies as you travel around the world, from psychedelia to surrealism, Japanese cutesie to hypersaturated pixel art, classic cartoon to contemporary mixed media. We love awesome illustration and animation and part of our mission is to find the best of the best and bring it to a wider audience.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Meho Krljic

Ako je ikada postojao a match made in heaven, evo ga: Kris Sims intervjuiše Jahtzija!!!

Meho Krljic

U iščekivanju zapadnog izdanja igre Yakuza 3, riplejujem prve dve igre koje su mi među najomiljenijim 18+ rated igrama za Playstation 2. Evo novog video privjua za treću igru na IGNu koji je baš onako, obećavajući:

http://ps3.ign.com/dor/objects/14263681/yakuza-3/videos/yakuza3_vdp_021810.html

Meho Krljic

Inače, čak i da vas generalna mehanika ove igre ne privuče, brutalnost borbe skoro da nema takmaca u igračkom medijumu:

Yakuza 3 Brutal Beatdowns: Volume 1 (Montage / Gameplay)

cutter

Na tridesetom sekundu mi se opet priviđa kuća Tonija Montane... kao u No More Heroes. Zbog stepeništa i balkona, jelte.

Meho Krljic

Smanji malo taj koks, vidiš da ti škodi.

cutter

Svašta... koristim samo adrenalin. I povremeno defibrilator.

CorwinM

There are no desperate situations, there are only desperate people.

Meho Krljic

Preciznije, izlazi sutra. Pirat Steam verzije je već par dana dostupan, ali bez kreka. Rani prikazi vele da je igra malo utegnutija i fokusiranija od Empirea, što svakako treba pozdraviti.

CorwinM

Tačno, nisma ni primjetio. Ipak, kako mi treba bar dan da skinem 15 GB, valjda će krek do tad da se pojavi.
There are no desperate situations, there are only desperate people.

Melkor

Quote from: Meho Krljic on 22-02-2010, 23:51:00
Preciznije, izlazi sutra. Pirat Steam verzije je već par dana dostupan, ali bez kreka. Rani prikazi vele da je igra malo utegnutija i fokusiranija od Empirea, što svakako treba pozdraviti.

Dodjavola, zasto bi bila fokusiranija :)

Eh, kad bi jos prepeglali Rome jedared, ne bih morao da igram nista sem TWova :idea:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Meho Krljic

Pa da im se čovek najebe majke:

PS3 owners reporting Heavy Rain issues

Ej, bre, to je Sonyjeva madrfaking ekskluziva za njihovu platformu!!! I to igra koja treba da bude ono, najljući showcase, da zavede neigrače da kažu "a, dakle, te igre mogu da budu i ozbiljne?"

QuoteHeavy Rain is having a few teething issues on launch day by the looks of it, with Sony Europe apologising for a problem with redeemable codes and the US Sony forum awash with reports of freezing, loss of sound and other issues.

According to a 28-page thread on the official forum (thanks Kotaku), early buyers are experiencing a number of issues including corrupted auto-saves and stuttering.

Sony community dev manager "Sam_Protagonist" posted saying that the issues were "being looked into", and asked anybody experiencing problems to detail their PS3 setup and provide any other pertinent information to help the developers "establish any common factors".

Znači, kao da čitam forume vezane za launchove PC igara... Stvarno...

cutter

Jebiga. Mada nisam primetio, gledam darksydephilovo prelaženje HRa na jutjubu i igra zavodi itekako.

cutter

I upravo sam stigao do dela gde se kretnje zaglave a zvuk otkaže  :)
Izgasio je konzolu pa je proradilo.

Meho Krljic

Stiže u Beograd  idućeg Četvrtka-Petka. Nadam se da će do tada da završe peč koji će ova sranja da anulira, ali jebem ti ja milenijum u kome moram da se nadam pečevima za konzolne igre da bi ostvarile minimum funkcionalnosti.

In other news, juče sam isprobao Napoleon Total War. Brutalnih 20 GB za instalaciju koja traje skoro sat vremena, ali posle toga, ovo jeste malo upeglaniji Empire TW... I tu se, naravno  čekaju pečevi, ali kod CA je to već tradicija a i onlajn im je baziran i dalje na beta kodu od ETW...

Meho Krljic

Evo prvih šotova igre The Witness, koju jelte, pravi Jonathan Blow, autor omiljenog nam Braid:

http://www.eurogamer.net/gallery.php?game_id=12202&article_id=991697#anchor

Eurogamer, avaj ima očajan image viewer ali može se. Igra je u ful 3D i izgleda dosa zanimljivo...

cutter

Lepo izgleda ovaj concept art. Uspeo je da pronađe čoveka koji se preziva Urquhart da mu to nacrta...  :D

Meho Krljic

Hmmmmmm....

Mysterious Portal Update Released

QuoteThis may be nothing more than silliness, but a recent update to Portal has some interesting implications. Noticed over on Steam's news feed, the update states, "Changed radio transmission frequency to comply with federal and state spectrum management regulations."

While that doesn't say much of anything, Shacknews has an article up with details and interpretations of what was actually adjusted.

The article points out that a number of new sound files have been added containing what sounds like Morse code. An alleged translation of the sounds reads like the start-up sequence of a computer, presumably the maniacal robot villain GLaDOS, though that's speculation at this point.

Could this mean we might hear more about a sequel soon? We've contacted Valve for some clarification as to what the update did and what it means, and will update this story should a response come in.

Evo shacknews teksta:

Quote"Changed radio transmission frequency to comply with federal and state spectrum management regulations"

Along with this cryptic change, is a new achievement, titled "Transmission Received", which Shacker ghost in my shell reported unlocking after he "put the radio on the red button on the first stage." At this point it "started spitting out Morse code."

We're still unsure what is actually going on here, but mysterious things appear to be afoot. At the very least, I'd recommend getting this achievement.

Steam users have begun finding images hidden in the updated game files. All of these images clearly show the Aperture Science logo from the game.

I've reached out to Valve Software for comment and I'll keep you updated of any new information.

Update: The following is reportedly a sound made by an in-game radio when thrown into a force field: "Dinosaur_Fizzle" noise Warning: Loud!.

Update 2: Steam users have found 26 new sound files containing around 17 minutes of Morse code. The first file has been translated to read: "interior transmission active external data line active message digest active". Something big is going on.

Update 3: In-game video of some of the Morse code and the above "Dinosaur_Fizzle" noise. Additionally, check these two videos of the near 18-minutes of sounds: Part 1 - Part 2

Update 4: One potential translation is:

Interior transmission active

External data line active

Message digest active

The quick brown fox jumps over the lazy dog

System data dump active

User back up active

Password back up active

Beep beep beep beep lol

Sounds like GLaDOS, who is very much "Still Alive", rebooting.

Meho Krljic

A ako do sada niste imali dovoljno razloga da mrzite Activision:

Report: Trouble Brewing At Developer Infinity Ward

QuoteFamed Call of Duty developers Infinity Ward appear to be in some serious trouble with publisher Activision.

G4 reports a source close to the situation saying "a bunch of bouncer-types" showed up unexpectedly earlier tonight at the Los Angeles-based studio and refused to explain why they were there. The mood at the office during that time was described as "freaked out" and "confused." Details about what exactly went on tonight have yet to surface, however.

Two names being tossed around are Infinity Ward heads Vince Zampella and Jason West, both of whom were not seen by the rest of the staff throughout the day as they reportedly met with Activision this morning.

While there have been no confirmed reports of layoffs at this time, West's professional LinkedIn profile suggests he has been let go.

Infinity Ward community man Robert Bowling, meanwhile, apparently doesn't have much knowledge of the situation, only saying "I have no info" on his twitter account.

IGN has contacted both Activision and Infinity Ward for comment on the situation, so expect to hear more on this story tomorrow.

Update: A SEC filing from this morning by Activision perhaps paints a clearer picture of the situation. The filing states two unnamed, senior-level employees have been part of an internal HR investigation.

The Company is concluding an internal human resources inquiry into breaches of contract and insubordination by two senior employees at Infinity Ward. This matter is expected to involve the departure of key personnel and litigation. At present, the Company does not expect this matter to have a material impact on the Company.

Meho Krljic

Cuttere, brate rođeni, znam šta ćemo raditi narednog vikenda:

Heavy Rain glitch strips Madison

QuoteOne Heavy Rain glitch uncovered during the last few days apparently leaves character Madison Page with no clothes on.

There's a video on Kotaku claiming to be proof.

WARNING - spoilers are incoming:

To relieve Madison Page of her clothes, decline the kiss with Ethan Mars but trigger the love, so to speak. Reload a saved Page game and there she will be, naked.

At least, that's what the person reporting the bug said had happened.

Heavy Rain topped the UK all-formats chart in its first week on sale. Can it hold on for a second week despite the ApocalyPS3 Now scare?

Meho Krljic

Inače, u prethodna dva dana, Sony je uspeo još jednom da demonstrira da ne postoji ništa što oni mogu da naprave a što u nekom trenutku neće pretiti da sruši civilizaciju kakvu poznajemo. Moj 1st Gen, fat PS3 je iskusio samo delić problema koji je donela ApocalyPS3, to jest, nisam mogao da se ulogujem na PSN, ali neki ljudi su imali problem sa igranjem igara, korupcijom sejvgejmova i trofeja itd:

http://www.eurogamer.net/articles/digital-foundry-vs-apocalyps3

http://www.eurogamer.net/articles/sony-declares-apocalyps3-is-over

cutter

^^ realno, posle corpse fuckinga u viđenog u farenhajtu treba da sledi makar bestiality easter egg a ne nekakva slučajna golotinja.

Heavy Rain HD playthrough pt1

oko 9:15, cenzura, ali valjda ima da se ždrakne cawk... nisam izguglao.  :(

Meho Krljic

Ako mi treba cawk, pogledaću pola metra niže. Daj ti da mi vidimo buš!!!

cutter

Meho Krljic