• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 31 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Meho Krljic

SEGA pokušava da mi ukrade srce zauvijek. Pored PSP spinofa Yakuze, sada su najavili i narednu igru u serijalu (za PS3). O njoj se malo zna, osim da će doneti neke radikalne promene za serijal i da će Goro Majima biti playable lik. Pa mislim, meni dovoljno.  :| :| :| :|

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 01-07-2010, 10:38:15
Narezaću ti ja  :lol:
Ma ne radi se o posedovanju - vec imam prva tri, tj. one koji su mi bitni, nego sam em hteo novcano da ih skromno podrzim, em da imam na Stimu, zlu ne trebalo, one click away.  :(
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Zezam se, znam šta si mislio. To je i razlog što sam ih i ja kupio, a ne zato što ih nemam.

Meho Krljic

Father Jape

Wow, lik je zaista dobar. Mislim i ocekivalo bi se s obzirom na background mu.

Sad samo jos da odlucim da l' da kupujem hardbek, ili da cekam mekanije izdanje. 

Meho Krljic

Jeftin je ovaj hardkaver, pa sam ga ja odma uzeo.

Meho Krljic

Uzgred, čini mi se da sam jutros iz autobusa u izlogu Gamesa video APB, tako da, ko želi da poseduje ovu igru - sad može.

Edit: Mada rivju Roba Fehija na Jurogejmeru baš ne uliva nadu...

QuoteIf my lack of enthusiasm for APB could be blamed on easily patched technical issues, it would offer a glimmer of hope. It's a lot harder to patch fun into a game which has seemingly forgotten to add any.

QuoteUnfortunate, then, that so little attention has been paid to the crucial task of making the shooting and driving entertaining. Instead, this is a game whose combat bears all the finesse and refinement of the early 3D GTA titles, and whose driving, although greatly improved since earlier betas, remains a reasonable facsimile of attempting to sail a bathtub down a canal.

Cutterov komentar od pre neki dan potvrđen od strane plaćenog prikazivača:

QuoteLike many games with poor shooter mechanics, camping is heavily favoured, so the second team to arrive at the objective will generally find themselves running in, being shot, waiting to respawn 200 yards away, running the whole way back, and then being shot again. I make no claims to be any great shakes as a gamer, but in general, if I arrived at the objective first, I won the mission; if I turned up second, I died over and over again.

QuoteAlthough it's possible to pay a monthly "unlimited" subscription for APB as you would any MMO, Realtime Worlds expects to cover most of its costs by selling pay-as-you-go game time (20 hours for £5.59). This only applies to the Action Districts, with time spent in the Social District being off the clock. It's a fair enough proposition, but it might not work out for the studio; currently, it's hard to imagine many players exceeding the 50 hours supplied free with the game

Ovo poslednje meni daje jednu zanimljivu dilemu: naravno, gadi mi se ideja da kupim igru koja nije MMO i onda plaćam da bih je igrao, ali s druge strane, 50 sati onlajn igranja za cenu same igre je zapravo razumna ponuda i ne verujem da bih sa mojim drugim obavezama potrošio ovih pedeset sati za godinu dana ili nešto tako... Prosto sam u zbunu...

Meho Krljic

A, Ebert je konačno javno pojeo svoje reči o tome da videoigre nikada neće biti umetnost. Zanimljivo je, jer ne tvrdi ni da hoće, ali ovo je lepo izbalansirano objašnjenje i treba čoveku stisnuti ruku za odmerenost.

Morningstar

Zato sto je rekao da bi bilo najbolje da je to misljenje zadrzao za sebe? Pretpostavljam da bi ta vrsta odmerenosti spasila mnogo jevreja u 2. svetskom ratu, ali onda ne bi imali sve one smesne hitler-rage internet zezalice.

Ali Ebert sigurno nije procitao ovaj clanak:

http://uk.gamespy.com/articles/101/1014987p1.html

Ili da ce 2014 video igre konacno biti prihvacene kao umetnost:

http://www.gamespy.com/articles/107/1074570p1.html

Nego, zeljno iscekujemo novu turu gubljenja nevinosti...
sve price su Anansijeve.

cutter

vaistinu, te insta-šireće glasine o igračevim nedelima su lude, kao da te neko taguje nevidljivim žigom srama koji svaka piksel šuša može da namiriše. tekst je još bolji kada se uzme u obzir da mi daje priliku da ispravim prošlost propust nastao neigranjem second sighta!

cutter

nego, čini mi se da bissell kaže da je zagreb srpski grad.

Meho Krljic

Ne kaže, mada se dirigovanim čitanjem može tako nešto naslutiti. On samo implicira da su (bosanski) Srbi bili važan faktor u kulturnom životu Zagreba sve dok ih ustaški nož nije odande poterao u pečalbu.

Second Sight je meni bila jako draga igra jer i je priča nekako bila dobro odrađena a gejmplej je bio dosta smeo za ono vreme i, mada, u suštini jednostavan, dobro realizovan... Moram i ja da je repriziram uskoro.

Meho Krljic

HITNO

Oba nastavka Freedom Force su danas na Steamu svega 1.62 Evra, ZAJEDNO. Ja te igre imam na disku u originalu ali naravno da je ova ponuda neodoljiva i upravo ih kupujem. Ako ste ih igrali, kupite ih. Ako niste, vredi videti šta je Irrational radio pre BioShocka.

Meho Krljic

Ja odoh u Budimpeštu i ne znam da li ću biti onlajn, ali evo jednog prigodnog oproštajnog videa

Left 4 Dead 2 - Funny Moments L4D2

cutter

nova frikšnalova avantura deluje opako. a već standardno inkorporira svojevrstan moušn kontrol na pi siju.  :)

Meho Krljic

Htedoh juce to da linkujem, al rekoh sebi "treba i Cutter i Father Jape nesto da rade". Inace privju deluje sjajno.

Father Jape

Father Jape slabo prati, a jos slabije igra.
Razlog? EVE Online.
I'm hooked. Bad.

Meho Krljic

Kazu da je Eve Online fenomenalan. Saznacu to u iducem zivotu.

Evo prikladnog muzickog komentara

D.R.I - Hooked

Father Jape

Dodjavola, sad mi se igra Doom.  :lol:

Meho Krljic

Ja sam ga sinoc igrao  :shock: Steam je opaka droga. Napolju je padala kisa pa mi se nije izlazilo iz hotela i onda sam pazario ceo IDov paket na Steamu. Doom 3 nece da radi na ovom laptopu kog su mi dali, sigurno neka krs onboard grafika, ali Final Doom radi ko zmaj  :lol: :lol:

Meho Krljic

Blizzard voli da kreira presedane. Sa lansiranjem Starcraft II i novim battlenetom, kompanija ce zahtevati da na forumima koristite pravo ime. Valjda racunaju da sto je dobro za facebook, dobro je i za Blizzard. Da bi pokazao svetini da to nije nista strasno, Micah Whipple, zaposlen u Blizzardu je na forumu otkrio svoje pravo ime. Hileriti ensjus:

http://wowriot.gameriot.com/blogs/Americans-are-bad-at-games/Real-Names-on-the-Official-Forums-New-REAL-ID-function?gr_i_ni

Father Jape

Posto je pre par nedelja izasla sesta epizoda, moram da pimpujem ovaj odlicni podcast.

Daklem, A Life Well Wasted, pravi ga izvesni Robert Ashley.

Posto sam radi sve, a kvalitet je na nivou dobre radio emisije, obicno mu treba nekoliko meseci za svaku epizodu. U principu svaka emisija se sastoji od nekoliko segmenata koji su mahom intervjui sa osobama ciji je zivot na neki zanimljiv nacin vezan za gaming ili dotaknut njime. Ostatak je popunjen prigodnom elektronskom muzikom koju sam Ashley pravi.

U pitanju je jedan od retkih podcasta za koji mogu da kazem da bih mogao da se redovno vracam i preslusavam sve epizode ispocetka.

Meho Krljic

Hvala za tip!!

A evo s moje strane, na Distraktoidu:

A look at gaming's many revolutions

Meho Krljic

Ginisova knjiga rekorda, gejming edicija, objavila listu 50 najboljih igrackih serijala ikad

Quote1.Halo
2.Call of Duty
3.The Legend of Zelda
4.Guitar Hero
5.Metal Gear
6.Super Mario Bros.
7.World of Warcraft
8.Gears of War
9.Super Smash Bros.
10.Grand Theft Auto
11.Pokemon
12.Resident Evil
13.Fallout
14.Half-Life
15.Sonic the Hedgehog
16.Counter-Strike
17.Runescape
18.FIFA
19.Kingdom Hearts
20.Final Fantasy
21.Pac-Man
22.Madden NFL
23.The Sims
24.Tomb Raider
25.WWE Smackdown Vs. RAW
26.Rock Band
27.LittleBigPlanet
28.Saints Row
29.The Elder Scrolls
30.God of War
31.GoldenEye 007
32.Bioshock
33.KillZone
34.Skate
35.Left 4 Dead
36.Need for Speed
37.Chrono Trigger
38.Gran Turismo
39.StarCraft
40.Ratchet & Clank
41.Pong
42.Tom Clancy's
43.Star Wars: Battlefront
44.Battlefield
45.Diablo
46.Lego Batman
47.Mario Kart
48.Burnout
49.Crash Bandicoot
50.Pro Evolution Soccer

Gikovi po Internetu vec su zagazili duboko u vatrene rasprave. Halo na prvom mestu? Skandalozno!!!! CoD na drugom? Jos skandaloznije!!! Runescape (besplatna MMO igra) je na listi??? Zovite policiju!!!

Upadljivo je da nema nekih istorijski zaista vaznih fransiza, a koje i dan-danas igraju na trzistu na ovaj ili onaj nacin (na primer X-Com, System Shock, Deus Ex, Megami Tensei/ Persona, Dragon Quest). Takodje, ima nekih svezih igara koje su, hajde, popularne, ali nisam siguran da ce izdrzati test vremena (mada meni lego Batman jeste najbolja od Lego igara). Takodje, tu su Gears of War i Killzone, ali nema Uncharted, nema Devil May Cry, nema Ninja Gaiden, nema Motorstorm, tu je Smackdown vs. Raw ali nema Civilizationa itd...

Takodje, srecan sam sto vidim Chrono Trigger na listi, ali sam zapanjen da je Kingdom Hearts jedno mesto iznad Final Fantasy... I nigde nema ni Metroida ni Castlevanie iako su u pitanju skolski primeri fransiza koje su sa vremenom evoluirale na pametan nacin.

BladeRunner

Prvo sto je meni upalo u oci je nedostatak serijala "Myst" i "Secret of Monkey Island". Na stranu sta ko voli od zanrova, ali "Myst" je igra koja je ustolicila CD kao medijum, a dugo je, do Simsa, bila najprodavanija za PC platformu. Pored toga, pojedini djelovi (Exile, prije svega) su nudili grafiku koja i dan danas oduzima dah, tako da bi prisustvo imalo smisla i sa cisto tehnicke strane (koja je na listu ubacila "Bioshock", ali ne i "System Shock", sto je suludo). Uopste, veoma vazna i ubitacno kvalitetna igra ciji se uticaji vide i atmosfericnijim izdancima drugih zanrova (survival horrora prije svega).

"Secret of Monkey Island" je (slicno kao "Sam & Max") dugovjecan i vjerovatno najvoljeniji avanturisticki serijal ikada. Uostalom (iznenadjujuce korektne) Telltale epizode pokazuju da i nakon 20 godina postoji kako trziste tako i interesovanje za ovu igru. Kao kruna, ovo je jedna od rijetkih igara ciji nastavci nisu bili totalni promasaj (drugi dio se i danas nalazi medju 20 najboljih avantura ikada), a i u tehnickom smislu igra je pomjerala ili pokusavala da pomjeri granice (SCUMM, rucno crtana grafika itd.). Na stranu humor i posalice koje su usle u pop kulturu ("I am rubber, you are glue"), muzika, logicnost i duhovitost zagonetki itd.

Ja bi na listu dodao i bar jedan od Sierrinih quest serijala, opet iz istorijskih razloga, ali ovo gore su toliki propusti da se lista samo... odcuti :). Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Meho Krljic

Sve si rekao kako valja, Blejdranere, stari avanturisto. U svakom slucaju, Ginis je ovu listu sastavio na osnovu glasanja 13,000 americkih igraca, sto ne mora da znaci da svi Ameri misle ovako, ali jeste presek nekog stanja americkog igrackog mentaliteta u 2010. godini.

cutter

izabrao sam ovaj naslov jer se u njemu pominje alfa protokol  :)

što se tiče top lista, mislim da je nedavno u empireu ili tako nekom dubioznom časopisu išla lista naj likova iz igara, like, ever. brucie je bio ispred duke nukema. gta brucie.

Meho Krljic

Pa, Brucie jeste... zaokruzeniji lik od Djuka  :lol: :lol: :lol: No, moramo da prihvatimo da se vremena menjaju i da igranje vise nije zabava za sacicu gikova nego skoro pa mejnstrim fenomen. Kao sto danas prosecan covek kada ga pitas koji mu je omiljen film kaze nesto u smislu Gospodara Prstenova, 28 Days Later, eventualno Slumdog Millionaire itd. tako je i valjda normalno da prosecan covek poznaje i voli Bruciea vise nego Djuketa.

Ali ovo za Chrono trigger... Ja... ja se stvarno nadam da se Fergus salio. Mislim, i da nije, Square-enix ne bi bili toliko blesavi da tako nesto i urade... jel' tako?

Meho Krljic

Interesantna studija

QuoteStudy: Review Scores Do Matter
EEDAR examines review score importance.

A recent behavioral study conducted by research firm Electronic Entertainment Design and Research (EEDAR) and The Guildhall at Southern Methodist University show professional review scores can significantly affect consumers' perception and purchase intent of a game.

The three-day study, which began in March on SMU's campus, asked 165 participants to play a 20-minute session of Pop Caps' Plants vs. Zombies. Participants must never have played the game before and were randomly placed in groups where they asked to read informational packets of the game. The packets were identical, except some had high critical reviews of the game, others with low, and some with no reviews.

At the end of their gameplay session, the participants were asked if they wanted a boxed copy of Plants vs. Zombies, or $10 cash for doing the survey. The study found that those who were exposed to high critical reviews rated the game 20% higher than those with low reviews, and were twice as likely to take a copy of the game over the cash.

"Video games are increasingly contributing to the overall health of the entertainment sector, so it's crucial to understanding behavior," said Jesse Divnich of EEDAR. "The study findings clearly indicate that properly leveraging game reviews to form a positive anchoring effect can dramatically increase consumers' perception, adoption, and willingness to recommend a game title."

EEDAR admitted there were limitations in this study, however.

Plants vs. Zombies is regarded as a "high quality" game, meaning it would be difficult to determine if these results would apply to lower quality titles. The study would have to be conducted again with a "universally accepted lower quality" game. The study also did not examine the effects of marketing, previews, trailers, and other factors that could influence consumer behavior.

cutter

ovo me podseti da sam svojedobno linkovao članak sa tvtropes o magičnoj 6-10 skali (takođe poznatoj kao four point scale, i 7-9) ispod koje rivjui retko idu, osim kada je u pitanju nejač koja ne plaća banere na sajtu. baš je rock paper shotgun na desetogodišnjicu deus exa imao intervju sa tomom čikom koji ga je onomad ocenio sa 3.  :lol: оbjašnjenje je zlata vredno.

QuoteBy the way, before submitting the review, I doublechecked with my editor about review scores. Gamecenter was using the 1-10 scale. Not the 7-9 scale, they insisted! Even back then, I resisted the idea of the 1-10 scale being a 7-9 scale (that particular battle has long since been lost, of course). So while writing the Deus Ex review, I verified with my editor that a 5 would be an average game and not necessarily a negative score. He confirmed. So I sent in the Deus Ex review with a 3. I figured it was a couple notches below average. Man, can you imagine a 3 these days? No one's going to use a 3 on any game that doesn't cost $19.99 or less.

naravno, jasno je da je brusi prejahao djuka na talasu popularnosti jersey shorea i zato što je čivut.

Meho Krljic

Pa, da, mislim, Jevreja u Americi ima mnogo vise nego rednekova  :lol: :lol:

Inace, uradjena je studija koja tvrdi da igre doprinose razvoju ADHD-a u djece. Iako sam igrac i uobicajeno apologeta igara, prilicno sam siguran da ovo jeste tako jer znam kako igre na mene uticu. Pitanje je, naravno, da li je ADHD nesto sto ce nam u buducnosti pomagati ili odmagati. Ljudsko drustvo evoluira na neocekivane nacine (moguce je da samo pricam ovako jer sam u hotelu sinoc i jutros citao Morrisonov New X-Men...). Enivej, evo linka za Eurogamer izvestaj o ovome:

http://www.eurogamer.net/articles/videogames-linked-to-adhd

lilit

Quote from: Meho Krljic on 08-07-2010, 12:54:35

Inace, uradjena je studija koja tvrdi da igre doprinose razvoju ADHD sindroma u djece.

jos kad bi adhd bio sindrom.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Jebiga, dobro, idem da editujem post.  :cry:

Meho Krljic

cutter

mogli su da im daju neki novi video. nisam hteo da linkujem jer sam ozlojeđen zbog drastičnog pomeranja... valjda će isplivati neki gejmplej do quakecona.

da ispoštujemo protokol do krjaja  xyxy

Meho Krljic

Alfa Protokol je stvarno bio takav trejnvrek da sam i dalje ponosan na sebe sto sam ga odigrao do samog kraja, najvise iz ljubavi prema Krisu. No, ja sam sytvarno zapanjen da je SEGA pustila tu igru da ode u radnje u onakvom stanju pogotovo sto su imali vise od pola godine da je peglaju... Znaci da je bila toliko fundamentalno polomljena kad je ju Obsidian doneo na QA testiranje da je dobro sto su Fergus i Kris i dalje medju zivima...

Kieron naravno razumno rezonuje:

QuoteStill – it's an obvious shame that an attempt to break the Fantasy/Sci-fi duopoly on the genre failed, because an accountant's logic will mean that further attempts are even less likely. As in "Look what happened to Alpha Protocol". My 70s punk RPG will never be. Despairing emoticon.

Njegov 70s punk RPG bi bila zanimljiva igra sudeci po kvalitetu  njegovih autorskih stripova...

Father Jape

Meni je Fonogram vec neko vreme u Amazon korpi. S' cito, ili mislis pre na one razne Torove i slicne marvelacije?

Meho Krljic

Napisao sam "autorskih" bas da bih sugerisao na Fonogram. Uzmi ga, sjajan je (ja imam prvi trejd i planiram da pazarim drugi, steta sto je Kieron objavio da im se ne isplati da rade treci serijal). Torovi su pristojni, ali kod Marvela SWORD mu je bolji serijal.

Nego, cisto da se zapljunemo:

EA i BioWare potvrdili/ najavili izlazak Dragon Age 2

Naravno, prvi Dragon Age se zvao "origins" pa ovaj ne bi trebalo da se zove "dva", sigurno ce da mu smisle neki mastovit podnaslov kad dodje vreme. U svakom slucaju:

Quote- Think like a general and fight like a Spartan with dynamic new combat mechanics that put you right in the heart of battle whether you are a mage, rogue, or warrior.

- Go deeper into the world of Dragon Age with an entirely new cinematic experience that grabs hold of you from the beginning and never lets go.

-Discover a whole realm rendered in stunning detail with updated graphics and a new visual style.

Od ovoga se covek pomalo najezi, zar ne?

Father Jape

Vala bas.
Mada ja prvo pomislim kako verovatno nikad necu naci vremena da predjem drugi put sa potpuno razlicitim likom, premda sam zapravo vec naceo malo taj drugi prolazak.
Ako nista Mass Effect 2 i Void bi morali da dodju na red pre (master necu spominjati):(

Meho Krljic

Ja mass Effect 2 JOS nisam dotero do kraja. kad bi mogo da preskocim sve konverzacije i samo pucam to bi bilo mngo lakse, mada bi to onda bio jedan... jadan shooter.

Nego, evo nesto:

Zasto japanski igraci ne vole 3D igre

The original Super Mario Galaxy has been very successful, with 8.84 million units sold worldwide as of March 2010. However, if you divide those sales up by region, Japan only accounts for 1.01 million units, while the overseas markets account for the remaining 7.83 million.

New Super Mario Bros. Wii, on the other hand, has sold over 3.6 million units in Japan, and is still selling. By now, it's fairly common knowledge that 2D Mario games tend to be better-received in Japan than their 3D counterparts, but one has never managed to settle on any one single explanation for the phenomenon. A popular theory is that 3D platformers in general tend not to be popular in Japan, due to that audience's well-documented tendency to develop motion-sickness from fast-moving games.

Nintendo president Satoru Iwata has another theory to add.

"As we see it, one reason why a number of people who love 2D Mario do not want to play 3D Mario appears to be because they are afraid to be lost in the 3D world by not knowing the exact directions, while they feel that they can play with 2D Mario with no such issues," Iwata explained to investors, during a financial results briefing.

"One of the development themes of the original Super Mario Galaxy was to create a 3D world where people may not be easily lost, and the spherical shape was adopted as the game play theme for this reason," he continued.

While not brought up at the briefing, development team EAD Tokyo also struggled with making Galaxy accessible to those with motion-sickness. Takao Shimizu, the game's producer, suffered from motion-sickness himself, and personally playtested the game frequently, advising the team on how to change camera angles in a way that would reduce the effect.

Unfortunately, there was no way to eliminate the effect entirely, given the nature of the game, and it would appear the same applies to Galaxy's world design. "However, when we look at the Japanese sales, I do not think that we were able to effectively tackle this challenge with the original," Iwata concluded.

So, how are Nintendo changing Super Mario Galaxy 2 to accommodate this discomfort with wide-open 3D spaces? For starters, they're including a DVD titled "Super Mario Galaxy 2 for beginners" with every Japanese and European copy of the game. While it's not the most streamlined approach, they hope the videos included on the DVD will show people "how to enjoy playing with Mario in the 3D world."

haha, ziva istina, juce sam pazario Super Mario Galaxy 2 i u kutiji je i DVD sa uputstvom kako igrati. Nintendo ponekad stvarno preteruje.

Morningstar

Takvo uputstvo bi mi dobro doslo za Demons Souls... Prvi susret za mene je onespokojavajuci. Vratio sam se u infantilno doba kada sam pokusavao do besvesti da predjem prvi nivo u ghosts and goblins ili green beretu (argh), ali bez onih refleksa, posvecenosti i blagoslovenog neznanja o razvoju video igara u sledecih 20 godina.

"Zbogom okrutni svete Boletarije" ostavio sam na vrhu Neksusa nakon sto sam se samoubio poslednji put i vec posle samo 2 dana, padam u iskusenje da menjam igru za GoW3, osecajuci se pomalo kao vlasnik Jednog Prstena koji prokletstvo treba da prenese na nekog drugog (visoko se kotira na crnom trzistu) umesto da ga samo lepo zafrljaci u grotlo Crnog Mordora.

Sta ako, suocen sa svojom impotentnoscu i smrtnoscu, u nemogucnosti da predje prvi nivo, ova igra od buduceg vlasnika napravi novog Ted Bandija?

Meho, pomagaj... You are my only hope.
sve price su Anansijeve.

дејан

Guild Wars 2 novosti: healer, tank, death penalty?

Rapid, tactical, and above all, unconstrained decision-making will be the future of MMO combat, and if the lines between the combat roles are as blurry at release as they seem right now, it's looking like a bright one.
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Quote from: Morningstar on 09-07-2010, 15:35:05
Takvo uputstvo bi mi dobro doslo za Demons Souls... Prvi susret za mene je onespokojavajuci. Vratio sam se u infantilno doba kada sam pokusavao do besvesti da predjem prvi nivo u ghosts and goblins ili green beretu (argh), ali bez onih refleksa, posvecenosti i blagoslovenog neznanja o razvoju video igara u sledecih 20 godina.

"Zbogom okrutni svete Boletarije" ostavio sam na vrhu Neksusa nakon sto sam se samoubio poslednji put i vec posle samo 2 dana, padam u iskusenje da menjam igru za GoW3, osecajuci se pomalo kao vlasnik Jednog Prstena koji prokletstvo treba da prenese na nekog drugog (visoko se kotira na crnom trzistu) umesto da ga samo lepo zafrljaci u grotlo Crnog Mordora.

Sta ako, suocen sa svojom impotentnoscu i smrtnoscu, u nemogucnosti da predje prvi nivo, ova igra od buduceg vlasnika napravi novog Ted Bandija?

Meho, pomagaj... You are my only hope.

Prvo, milo mi je da si se svrstao među vlasnike barem dve savremene konzole za igranje. Drugo, GoW3 je Ok igra ali Demon's Souls je, ono, once in a generation igra. Slučajno sam jutros iskucao poduži mejl trotački koji se nakon jednog dana igranja Demon's Souls takođe nosio mišlju da igru batali. Sledi citat:

QuoteCela ideja Demon's Souls je da je igras 100% skoncentrisan sve vreme. Dakle, nemoj se obeshrabrivati. Mnogi igraci kazu da je najtezi pocetak jer jos ne znas nista i imas najslabiju opremu, pa neka te to malo ohrabri. Apsolutno je nuzno da igras pazljivo, korak po korak, ucis raspored neprijatelja, njihove sheme napada, pogotovo kod minibosova (Red Eye i Blue Eye Knightovi na pocetku) i bosova. Prvi boss do koga dodjes je smesno lak, mada pomaze ako imas sa sobom turpentine da ga zapalis jer je vrlo osetljiv na vatru (ne racuna se onaj prvi bos koji te ubije dok si jos u telesnoj formi, on i treba da te ubije, samo ekstremno mali broj igraca uspe njega da ubije i to najcesce kad pocinju novu igru pa znaju sta ih ceka). Oni zombi-vojnici koji te napadaju vatrenim projektilima cesto dropuju turpentine kada ih ubijes, tako da, skupljaj to i ne sekiraj se sto gines. Svaki put kad pogines obavezno pokusaj da se vratis do svoje mrlje i pokupis duse inace si dzabe krecio. Ali nemoj da se time opsedas, na samom pocetku mnogo je vaznije da naucis gde je koji neprijatelj i kako da ga savladas. Nakon sto ubijes prvog bosa moci ces da odes u nexus i zamenis duse za opremu/ levelup i posle toga ce na mestu gde je bio taj bos biti kamen koji te teleportuje u nexus kad hoces, pa ces moci malo strateskije da igras.

Odaberi klasu koju hoces, mnogo je vaznije da igras pazljivo onim stilom koji klasa omogucava nego koja si klasa. Ekstremno je bitno da naucis da blokiras (ja koristim stit, ali mozes da blokiras i dvorucnim oruzjem, mada manje efektno), kao i da se bacas izvan domasaja napada, ovo je kljucno za bossfightove jer mnoge od njih nema sanse da blokiras posto su veliki ko trospratnica. Dakle, nauci da se lockujes na protivnike (R3), da se izmices unazad i da se bacas u sve strane.

U tom smislu, imaj na umu i da nije nuzno da stalno na sebi nosis sav oklop. Ja obicno imam samo kacigu i grudni oklop (i cizme, valjda), dakle, bez rukavica i leggingsa jer me to cini znatno laksim i pokretljivijim sto odgovara mom stilu borbe koji se zasniva na eskivazama. Ne tvrdim da i ti treba tako, ali neka ti bude jasno da je neophodno da razmisljas o svom stilu borbe i odgovarajucoj opremi, a sve uz analizu protivnika sa kojima se suocavas.

Nakon sto dobijes pristup Nexusu moci ces da se levelapujes ali obavezno obrati paznju da moras da popravljas oklop jer ako se on polomi tek ces onda biti ranjiv. Oruzje takodje treba da se opravlja, ali ono se sporije trosi. Magije i cuda ces moci da izvodis tek kada nabavis odgovarajuce katalizatore za njih pa nemoj da ih kupujes ako ne posedujes katalizatore, dzaba trosis duse.

Nakon sto ubijes prvog bosa bices vracen u telesnu formu, ali nemoj da se sekiras kad te odmah potom ubiju. Telesna forma je zgodna jer imas vise zdravlja, ali si u njoj i mnogo upadljiviji za neprijatelje i napadace te zustrije. Da bi bio manje vidljiv za neprijatelje, koristi thief's ring koga ces naci na jednom lesu u palati. Preporucujem Demon's Souls Wiki (gugluj ga) za detaljna uputstva gde se sta nalazi, a za taktike nije bas koristan za pocetnika jer uglavnom objasnjava kako da ubijes koga sa kojekakvim oruzjima i magijama kojim na pocetku nemas pristup.

Takodje, pripazi, vecina faune u igri je neprijateljski nastrojena i napasce te, ali u nekoliko prilika naici ces na prijateljske ili neutralne NPCje, najcesce trgovce ili kovace. Nemoj da ih refleksno napadnes jer ako ih ubijes oni vise (u tom svetu) ne ozivljavaju i ne mozes nista da kupis od njih, a ako ih ne ubijes, oni ce tebe i bice ti neprijatelji, dakle opet ne valja.

Oruzja za borbu na daljinu su zgodna tek kad se ozbiljnije levelapujes jer na pocetku dok ti nanisanis i zategnes tetivu, majstori su te vec ubili i razdelili tvoje imanje. Strele ce ti trebati da ubijas zmajeve ali za to je potrebno MNOGO vremena i MNOGO strela (preko sto, recimo, sto je vec i ozbiljno opterecenje za inventar). Zmajevi NE ozivljavaju kada ih ubijes ali ih je prilicno naporno ubiti.

Pazi sta sakupljas i sta nosis sa sobom. Vecina oruzja ti ne treba i nemoj da ih nosis - ne mogu da se prodaju i samo zauzimaju mesto u inventaru. Odaberi 2-3 glavna oruzja koja odgovaraju tvom stilu borbe i njih levelapuj i nosi sa sobom, ostala ignorisi. Ima odredjenih oruzja koja nadjes u igri koja su jaca od bilo cega sto imas u invenaru ali ne mogu da se levelapuju, pa treba da procenis je li ti sladji novi mac koji nanosi 200 poena stete od tvog maca koji nanosi 150, ali koji strpljivim leveapovanjem moze da se nabudzi preko 200... Takodje, imaj u inventaru MNOGO mesta za healing herbove jer bez njih mozes da se slikas. Takodje, da bi levelapovao oruzja trebace ti odredjeni materijali koje ispustaju samo neki neprijatelji u samo nekim delovima svetova ili svetovima, vec ces videti i sam, ali imaj na umu da ovde pricamo o ozbiljnom grajndovanju, dakle o povratku vise puta u jedan isti deo sveta samo da bi harvestovao materijale. Sreca da je igra STALNO napeta i teska pa to nije dosadno.

Inace, obavezno citaj poruke koje ostavljaju drugi igraci na patosu. Neke od njih su beskorisne ali neke ce ti bukvalno spasti zivot.

U sustini, najvaznije je da igru igras pazljivo, polako, metodicno, skoncentrisano, dakle, otvori oci i usi jer ce te pokreti i zvuci upozoriti na opasnost, blokiraj napade i izmici se napadima i uzvracaj pazljivo i kada si siguran da ces pogoditi. Jace protivnike ne moras odmah sad da ubijes (Red Eye Knight na vrhu prvog stepenista u palati recimo), ima vremena kada se levelupujes. Igraj oprezno i konzervativno. Srecno!!!

Meho Krljic

Blizzard je odustao od, priznajmo, najgluplje ideje koju je iko imao u poslednjih desetak godina:

QuoteHello everyone,

I'd like to take some time to speak with all of you regarding our desire to make the Blizzard forums a better place for players to discuss our games. We've been constantly monitoring the feedback you've given us, as well as internally discussing your concerns about the use of real names on our forums. As a result of those discussions, we've decided at this time that real names will not be required for posting on official Blizzard forums.

It's important to note that we still remain committed to improving our forums. Our efforts are driven 100% by the desire to find ways to make our community areas more welcoming for players and encourage more constructive conversations about our games. We will still move forward with new forum features such as the ability to rate posts up or down, post highlighting based on rating, improved search functionality, and more. However, when we launch the new StarCraft II forums that include these new features, you will be posting by your StarCraft II Battle.net character name + character code, not your real name. The upgraded World of Warcraft forums with these new features will launch close to the release of Cataclysm, and also will not require your real name.

I want to make sure it's clear that our plans for the forums are completely separate from our plans for the optional in-game Real ID system now live with World of Warcraft and launching soon with StarCraft II. We believe that the powerful communications functionality enabled by Real ID, such as cross-game and cross-realm chat, make Battle.net a great place for players to stay connected to real-life friends and family while playing Blizzard games. And of course, you'll still be able to keep your relationships at the anonymous, character level if you so choose when you communicate with other players in game. Over time, we will continue to evolve Real ID on Battle.net to add new and exciting functionality within our games for players who decide to use the feature.

In closing, I want to point out that our connection with our community has always been and will always be extremely important to us. We strongly believe that Every Voice Matters, ( http://us.blizzard.com/en-us/company/about/mission.html ) and we feel fortunate to have a community that cares so passionately about our games. We will always appreciate the feedback and support of our players, which has been a key to Blizzard's success from the beginning.

Mike Morhaime
CEO & Cofounder
Blizzard Entertainment

Father Jape

I slutio sam da ce do kraja nedelje odustati, ali sam se potajno nadao da ce tvrdoglavo ostati pri svom, cisto da vidimo kako bi to zaista izgledalo.

Meho Krljic

Kosmos bi implodirao - eto kako bi izgledalo!!!

Doduše, ne sumnjam da ćemo unutar narednih deset godina svi mi imati jedan jednistven identitet na Internetu. I da će WoW odraditi artiljerijsku pripremu za to. Ali još ne.

cutter

ja sumLjam. ma kako rigidni mehanizmi kontrole da se nametnu, daće se to circumventovati. u smislu da neće biti lako razaznati koliko nejedinstvenih identiteta gravitira oko tog zvaničnog, pa ni samo njihovo postojanje. mene više rajca ovaj always online zahtev tako da ću moguće propustiti wings of liberty.