• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 32 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

To bi bilo dobro jer onda ja ne bih morao da ga igram i time bih veliki deo kalendara sebi obezbedio za zabavnije igre.

cutter

I ne treba ga uzimati do negde 2 godine nakon izlaska kada će ga moderi učiniti valjanim igračkim iskustvom.  :)

Meho Krljic

Ali o New Vegas pevaš drugačiju pesmu, zar ne? U čemu je tajna Bethesdinog uspeha kad su Fallout igre u pitanju?

Father Jape

U tome sto su napravili samo jednu, a drugu prepustili ljudima boljim od sebe. :lol:
Mada ja svakako cekam patcheve, a mozda i modove pre no sto se upustim u New Vegas.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

cutter

Quote from: Meho Krljic on 13-12-2010, 19:33:15
Ali o New Vegas pevaš drugačiju pesmu, zar ne? U čemu je tajna Bethesdinog uspeha kad su Fallout igre u pitanju?

Zapravo gotovo da cenim Bethesdu (neizmerno više od Developera Godine), umeju da osluškuju glasove zajednice i da ostavljaju alate za prepravku brljotina, ovo sam pre svega gledao liniju Morrowind - Oblivion - Skyrim po kojoj bi logično bilo očekivati da izbace neigriv proizvod. Morrowind u originalnom stanju je bio dosta dobar RPG opterećen suludim dizajnerskim odlukama, beskonačnim držanjem napred kroz klance u kojima se neprestano spamuju besmislene ptičurine, Oblivion je imao čuveno leveling rešenje i ja ga u vanili nikad nisam ni igrao, ali je zato veoma lepo iskustvo kada se nakrca modovima. Za Morrowind kažu da je takav još bolji i to smeram da overim. New Vegas je sasvim dobar i u originalnom stanju iako sam ga ostavio nakon jednog intenzivnog vikenda ostavio pa nemam kompletan utisak, ali definitivno je još više otuđio Fallout 3 od kanona (napisao sam da je New Vegas zapravo i bukvalno F3). I naravno, Fallout 3 je dobra igra i bez modova, ja sam samo bio ubacio onaj što usporava raspadanje oružja, tu je više bio problem u neinventivnosti grada zakrčenog šutom koji vežu katakombe dok je ritam encountera u pustoši jedan od značajnijih dizajnerskih uspeha, like, ever. To je jedna od tajni uspeha, koji je uz udobnost interfejsa pa i VATS koji nije smetao učinio da ejpovanje gotovih premisa protekne bez značajnijih trzavica (iako su bukvalno reciklirali lokacije, tipa nosač aviona kao bazu itd).

Meho Krljic

Quote from: cutter on 13-12-2010, 19:52:56
dok je ritam encountera u pustoši jedan od značajnijih dizajnerskih uspeha, like, ever.

Da, zapravo, Bethesdi ako nikakvu drugu zaslugu ne mogu da pripišem, ovu mogu. Maltene sve drugo u F3 se može pravdati ovim elementom.

A glede dizajnera godine, njihove igre su danas svakako pliće nego što su umele da budu, ipak je tu veliki deo njihovih kapaciteta usmeren na proizvođenje kinematičnosti i avanturističke atmosfere... Mislim, da ne bude zabune, Mass Effect 2 je na kraju dobro pogođen proizvod, ali svakako ne igra godine. A slutim da će se kititi takvim titulama.

cutter

Upravo sam saznao da Epic Mickey koristi Gamebryo, to ovom mučenom endžinu dođe kao zaveštanje. No, kod Bethesde je za moj groš više omanula Havok fizika, a da nije onih blentavih ukočenih skrol-zumova pri započinjanju razgovora sud istorije bio bi znatno blaži.

Meho Krljic

Jeste, ti zumovi su katastrofa. A Epik Fejl Miki čini da Gejmbrio stenje i muči se baš pošteno...

Father Jape

A koja je tebi, Mehmete, igra godine?
Posto slutim da ce biti konzolni naslov, slobodno onda reci i PC igru godine.

Sto se mene tice, posto sam preskocio i New Begas i Mass Effect 2, ne razmislja mi se o tome. Mada suspektujem i da sam pokrio vise naslova, VVVVVV bi i dalje bio bez ozbiljnog takmaca.
Sto ce reci da je ovo treca godina zaredom u kojoj mi je najbolja igra indie igra (cetvrta ako racunam Portal u tu kategoriju)...

Meho Krljic

Pa, ako bi gledali samo PC ekskluzivu onda... Amnezija, Civ V, Napoleon i King's Bounty bi morali da se nadmeću za ovaj naslov od onoga što sam igrao. Nažalost, Starcraft 2 sam igrao vrlo malo, Minecraft, ArmA 2, M&B Warbands i Recettear nimalo, tako da nemam relevantno mišljenje.

Od naslova koji su izašli i za Windows i za konzole, svakako New Vegas, Super Meat Boy, Shatter i hajde de Bioshock 2. Mass Effect 2 moram spomenuti kao, er, kinematsko iskustvo, ne toliko i igračko. Dead Rising 2 zaslužuje počasno pominjanje...

Od pjur konzolnih naslova svakako Yakuza 3, Monster Hunter Tri, Super Street Fighter IV, Red Dead Redemption, Metal Gear Solid Peace Walker, Space Invaders Infinity Gene, Cladun: This is an RPG, Shin Megami Tensei: Strange Journey, Super Mario Galaxy 2, Donkey Kong Country Returns i poslednji Pac Man Championship Edition DX. I hajde, Heavy rain, da ispoštujem...

I tako to...

Vidi se da sam stariji čovek kad su mi na listi nove verzije Pac Mana i Space Invaders, kao i Shatter koji je evoluirani Breakout  :lol: Ali to su zaista supermegakul igre.

Father Jape

Bas sam juce razmisljao kako bih kupio Minecraft da mogu.
Recettear je bila simpaticna, ali naslov koji je zaista trebalo da spomenem gore, a i ti, je Digital: A Love Story.

Meho Krljic

To ne znam ni šta je. Video sam da se pominje ali mislim da da nisam ni pročitao ništa o njoj.

Edit: A, da, pa vi ste je ovde pominjali.

Naravno, gore sam zaboravio Vanquish i Valkyria Chronicles II...  :( A može im se pridružiti i Sin & Punishment 2 pa i Bayonetta, makar europska.

Meho Krljic

Inače, Shatter je u ovom trenutku svega 2 evra na Steamu. Lud je ko ga propusti za te pare mada vredi i punu cenu od osam evrilija.

cutter

Nitko me ništa ne pita, ali ja bih ubacio i Trauma Team.  :oops:

Meho Krljic

Sladak je Trauma Team, definitivno. Mogao bi i Kirby's Epic Yarn da dođe u obzir, naravno.

cutter

Previše je kawaii da bi mu obzir izmakao! Hevi rejn igra godine.

Meho Krljic

Pa... to je malo kontroverzna parola. Heavy Rain je svakako tek JAKO ispeglan Dragon's Lair (znam, znam, ali ipak). Mislim, problem (mada David Cage to verovatno i ne vidi kao problem) te igre je svakako ono što sam ja prigovarao i Farenhajtu - igrački deo je izuzetno rudimentaran. Svakako, manje rudimentaran od Dragon's Lair, ali u istoj porodici. Move Edition za mene ističe nedostatke igre, činjenicu da samo radiš ono što ti igra kaže, da nemaš apsolutno nikakvu slobodu i da se sve svodi na ponavljanje kretnje koju ti pokažu na ekranu. U igrama tipa Just Dance ovaj diktatorski gejmplej se naravno ublažuje ritmičnošću. Heavy Rain to nema. Vadi je, naravno, priča i sve to. Ali kada uživaš u priči, ali se u samom igranju nikada ne osećaš udobno, to nije dobro. Ovde ne mislim na momente intenzivne napetosti/ adrenalinske udare u scenama gde moraš brzo da reaguješ (ono kad Medison beži od provalnika/ silovatelja/ ubojica ili kad se Shelby šaketa sa nasilnom mušterijom prostitutke koju je došao da ispita), to su hajlajti igre. Ali igra dakako insistira da SVE radiš putem sleđenja QTE promptova pa je tako svaka banalna radnja u igri nepotrebno komplikovana i NEUDOBNA i konačno, činjenica da moram da pravim velike, prenaglašene pokrete da bih otvorio frižider ili startovao automobil čini upravo suprotno od onoga što joj je namera - da me neposredno stavi u igru - naprotiv, izbacuje me iz igre jer moram da radim nešto 1) neprirodno i 2) u suprotnosti sa decenijskim igračkim konvencijama koje su postale druga priroda.

Meditiram kako bi HR možda bio bolja igra da je QTE instance sačuvao samo za set pisove a da se ostatak igre kontroliše konvencionalnijim metodama. Doduše, ko zna kako bih onda kukao na set pisove.

Butt seriously, bilo bi interesantno kada bi david Cage i Hideo Kojima u nekom paralelnom univerzumu napravili igru. Kojima bi mogao da isporuči ergonomiju/ prirodnost kontrola i udobu prostornost sa razumnom kamerom, a Cage bi na to dodao ludačke set pisove. Obojica bi pisali priču nakon što bi proveli celu noć tukući se oko ideja.

Father Jape

Poslednji pasus je vrlo jasno redovna tema Mehovih vlaznih snova. :lol:

Meho Krljic

Paaa... jeste.

Nego, vidim da je IGN actually proglasio Hejvi Rejn igrom godine za PS3.  :x

Evo celog pregleda titula po platformama:

http://bestof.ign.com/2010/xbox-360/

http://bestof.ign.com/2010/ps3/

http://bestof.ign.com/2010/wii/

http://bestof.ign.com/2010/pc/

http://bestof.ign.com/2010/ds/

http://bestof.ign.com/2010/psp/

http://bestof.ign.com/2010/mobile/

http://bestof.ign.com/2010/free-to-play/

Dosta glupih izbora, naravno, na primer Mass Effect 2 pobeđuje u nominaciji za najbolju priču. Ma pazi da nije...

Meho Krljic

Auh, Infinity Blade zaradio 1,64 milijuna dolara za četiri dana. Govorimo o igri za iPhone koja košta za tu platformu ozbiljnih 6 dolara. A nije još ni izašla u Europi!!!

Meho Krljic

Minecraft ulazi u betu. Imaće i nenametljivu priču. I koštaće 15 evra from now on. A mi i dalje nemamo PayPal  :cry:

Inače, taj čovek je prodao preko 600,000 komada igre do sada, što, po ceni od deset evra komad izlazi preko 6 milijuna. Naravno, to je obrt, ne profit, ali ipak, teško je ne shvatiti da se on od ovoga masno obogatio. Rispekt.

Father Jape

Da, ali vecinu vremena je radio sam, a onda sa malim timom pomogaca. Dakle svako mozemo drzati da je njegov headware napravljen od zelenog papira.

Da ne zahteva PayPal, i ja bih prilozio njegovoj gromilici.

Meho Krljic

Kad sam rekao "mi", mislio sam mi u Srbiji, znam da uBosni ima, svaka čast.  :lol: Nekako je debilno, juče sam hteo da uplatim premium nalog na fileserveu i kad pogledaš koje sve zemlje imaju Pejpal (Turkmenistan!!!!!!!!) a Srbija nema stvarno se zabrineš.

Father Jape

Ja nisam znao da Bosna ima PayPal.  :shock:

cutter

Heavy Rain je glede inovacije i istorijskog značaja svakako problematičan izbor s obzirom da je Farenhajt to već nemuštije radio. Ipak, požudno gledajući ceo tok igre na youtubeu ocenio sam, a igrajući (hvala Meho, iako si mi dao onaj težak deo sa provlačenjem kroz struju da grbim prste i bedno skončam) i zaključio da igra ispunjava visoka očekivanja tako da moj izbor sledi iz opšteg utiska koji je pre svega estetski uprkos logoraškom tretiranju igračke slobode. A naslov koji je ostavio najsnažniji utisak mora da bude prvi.  :)

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 14-12-2010, 15:15:05
Ja nisam znao da Bosna ima PayPal.  :shock:

Pazi, ima ga i Ruanda!!! Somalia!!! Sri Lanka!!! Dakle, imaju ga zemlje iskidane ratovima, razaranjima i cunamijima ali Serbija ga nema. Mislim, da se mi razumemo, PayPal je jedan gadan globalni monopol protiv koga treba govoriti što češće, ali je kretenski da ne mogu da drugačije dođem do poštene verzije Minecrafta.

Meho Krljic

Quote from: cutter on 14-12-2010, 15:39:34
Heavy Rain je glede inovacije i istorijskog značaja svakako problematičan izbor s obzirom da je Farenhajt to već nemuštije radio. Ipak, požudno gledajući ceo tok igre na youtubeu ocenio sam, a igrajući (hvala Meho, iako si mi dao onaj težak deo sa provlačenjem kroz struju da grbim prste i bedno skončam) i zaključio da igra ispunjava visoka očekivanja tako da moj izbor sledi iz opšteg utiska koji je pre svega estetski uprkos logoraškom tretiranju igračke slobode. A naslov koji je ostavio najsnažniji utisak mora da bude prvi.  :)

To me podsetilo da moram da ti dam da probaš move edition i gledam te kako se mučiš.

A uvažavam ja UTISAK kao važan kriterijum, ama nije i ne sme biti jedini. Pogotovo što je ovde u pitanju utisak novuma u određenom smislu. Treba slaviti sve što je novo ali ne treba gubiti kontrolu i odmah ga proglašavati za najbolje. Ili tako nešto.

cutter

Istina, zato sam i postovao disclaimer svestan da je izbor nemoguće valjano odbraniti nego čisto romantičarski navesti pa uzdisati. Jedino što su mi liste koje studioznije i argumentovanije pristupaju rangiranju igara (od inovacije, dubine pa nadalje) ujedno i predvidivije. To naravno nema veze sa ovim IGN, VGA i sličnim sponzorskim rangiranjima koja i ne registrujem.

cutter

A ovako racionalno, surovo, a da sam ih igrao ili dovoljno video, tukli bi se Super Meat Boy, Monster Hunter Tri, Red Dead Redemption i Sin & Punishment 2 (iako je u suštini izašao 2009, ali na drugoj planeti).

Meho Krljic

New Vegas ti ne bi bio na toj listi???  :? :? :? :? :?

cutter

Ne bi, nije dovoljno inventivan, čak je mehanički inferioran Falloutu 3 - ne zbog korišćenja gotovih tekstura i endžina već zbog pominjanog ritma encountera koji ovde ne pulsira istom snagom. To što je priča i baština daleko bolje pogođena, mutanti obrađeni kako treba i što sam daleko zainteresovanije išao njegovim svetom ipak pada u drugi plan pri takvom ocenjivanju. Ta ni Mario Galaxy 2 nije na listi jer već postoji prvi deo od koga nije bitno napredniji.  :) RDR jeste iako je to GTA... ali sa konjima!

Meho Krljic

Ali... ali... hardcore mode... Parametri municije i oklopa... FISTO D SEKS BOT!!

cutter

Fisto može da se bori za lika godine, na kraju krajeva grudi su mu labavije nego kod Medison iz Hevi rejna.  xwink2

Meho Krljic

Da, Medison je atletski građena... Ali dobro, ima ona i dobrih strana...

Nego... Druga tema! Super Meat Boy je igra koja nastavkja da daje. Likovali su detalji kako u igri ući u devmode. Tamo možete praviti svoje nivoe. Autori tvrde da je to vrlo neudobno ali na svom sajtu pošteno daju razne instrukcije. I najavljuju oficijelni level editor za narod već u Januaru. PRELEPO. Super Meat Boy ne samo što može da bude igra 2010. godine nego i 2011!!!!!!!!!!1111!

cutter

Dvadeset flastera otključava teh internets, ali izgleda da je na PCju to samo notifikacija, dok se na Xboxu otključa poglavlje sa daunloudabilnim džaba sadržajem. Pih, mogli su to da srede, isto kao i pojavljivanje kontrolera za 360 na startu.

Meho Krljic

Hm, koliko ja shvatam biće bezplatnog DLCa i na Stimu, samo se treba strpiti. Edmund je insistirao da će apdejti za SMB uvek biti fri ov čardž.

Taj Xbox 360 kontroler je ekšli namerno jer, koliko shvatam, jedini je oficijelno podržan od strane igre. Mogu se koristiti i drugi kontroleri ali uz brljanje po cfg-u i bez garancije kako će raditi.

Ali možda griješim...

cutter

Ah, sad vidim da piše keyboard vs gamepad you be the judge ispod.

Meho Krljic

Piše svašta. Ispod tog tvog piše "Spoiler: gamepad wins". Ima i nešto u smislu "Gamepad nije obavezan ali ni kupanje nje obavezno. Mislite o tome". "prva osoba koja kaže da je tastatura bolja od gejmpeda bit će upucana u lice" itd. Duhovit neki čovek taj Edmund.

Father Jape

Meho Krljic

Nezgodno je što ja većinu toga imam.. 

Meho Krljic

Inače, znam na koju će igru Perin trošiti vreme krajem 2011. godine pa na dalje (pod uslovom da actually izađe do tada).

Do sada smo čitali samo kratke impresije o Star Wars: The Old Republic, ali evo utisaka posle pet sati igranja od strane IGNovog novinara:

http://pc.ign.com/articles/114/1140170p1.html

Meho Krljic

Novi skrinšotovi za Journey koju sam u trenutku božanskog nadahnuća opisao kao Ico sreće Demon's Souls!!!

http://media.ps3.ign.com/media/867/867592/imgs_1.html

cutter

Ovako dosta liči na Another World i flash nadstilizovanu flash ilustraciju ali pustinja će izvaditi stvar.

Perin

Quote from: Meho Krljic on 15-12-2010, 11:11:33
Inače, znam na koju će igru Perin trošiti vreme krajem 2011. godine pa na dalje (pod uslovom da actually izađe do tada).

Do sada smo čitali samo kratke impresije o Star Wars: The Old Republic, ali evo utisaka posle pet sati igranja od strane IGNovog novinara:

http://pc.ign.com/articles/114/1140170p1.html

Auh...Ovo će biti...ne znam, život mi ode dovraga :D

Meho Krljic

Quote from: cutter on 15-12-2010, 16:12:50
Ovako dosta liči na Another World i flash nadstilizovanu flash ilustraciju ali pustinja će izvaditi stvar.

Pa nije Naughty Dog džaba i treći Uncharted smestio u pustinju. Pustinja može SVE da učini boljim!!!

Meho Krljic

Michael Thomsen meditira o BlackOps, nazivajući Call of Duty Kokakolom videoigara. Hvala mu na tome jer to znači da mi sad ne moramo da ga igramo  :lol: Tekst ima političkih pogleda, ali i ovaj infonugget:

QuoteInfinity Ward's insidious master stroke was combining this adrenalizer with an economy system. Treyarch has refined and duplicated that system with a secondary economy, Call of Duty Points, that can actually be gambled during matches. It's an astounding match, combining simulated bloodsport with avarice in one of the most ignoble entertainments I've yet seen. Fittingly, it's this mode that's most fetishized, one that's allegedly responsible for 60% of total Xbox Live usage and keeps players grinding in exclusion of other games for months at a time.

60 posto!!!! My word!!!

Father Jape

Tako podlo iskoriscavanje osnovne ljudske psihologije nije vidjeno jos od onda kad su metili Peggle u World of Warcraft!

Meho Krljic

Kao kad bi stavljali metamfetamine u baklave.

Meho Krljic

A da ne pomislimo da je Black Ops nekakav translucentni koncept o kome se samo mogu pisati bogougodne akademske analize, evo malo surove realnosti. PS3 igrači se mesec dana žale da ne mogu da izdrže onlajn dulje od minut jer im veza puca, igra se koči itd. Što je gadna svinjarija za igru koja živi i mre onlajn... Stigao je novi, masivni peč i... stvari su JOŠ gore.

QuoteOops - that still-warm Call of Duty: Black Ops patch seems to have amplified problems with PS3 online multiplayer.

"The retard patch 1.04" thread on the official Black Ops website has pages of dissenters sharing their frustration.

"GG [good game] to them making it a P2P game where the host gets hard freezes," posted an ironic I WTFMyself. "Such failures."

Suzuki1776 replied: "The game seems to be getting worse with each patch as far as connection issues. If you are going to be playing Black Ops a lot then get a 360. They seem to have a lot less issues than us PS3 players."

"I cant even begin to express words to describe how pissed of I am at the hash of this game on the PS3," added an angry Saunter.

"... I am sick to the back teeth of them going on about how there going to patch the knife lunge and stupid little things like that when they wont even acknowledge the huge f*** up they've made on PS and still raked in mountains of money."

"Treyark [sic] have made a complete cock up on this one and they have ruined one of the biggest games of all time," he vented, with the caveat, "And seriously I do really like the game when I could play it."

Patch 1.04, now live, claims to "improve" matchmaking conditions for people with strict or moderate NAT types - precisely the problem many gamers now complain of.

Another of the tweaks was a "negative influencer" for spawn points, which should decrease the chance of returning to life in front of an enemy with a gun.

(All of the patch 1.04 fixes are documented over on the Call of Duty forum.)

"They killed the PS3 version," declared Eurogamer reader Astro-Creature.

"So no chance of them fixing that PS3 Alpha s*** they tried to pass off as retail then?" fumed fellow EG reader Acrid

Treyarch community manager Josh Olin has been accosted on Twitter about the problems. He, however, insists NAT problems are the responsibility of you and your router, not he and his developer.

"That means your Router has a strict NAT, causing your lag," Olin responded to an angry Triadgaming tweet.

"It's not the game," he insisted.

But if you are having problems then he and Treyarch do want to hear from you.

"We are listening to you," Olin promised, "and we've been busy working on updates based on feedback from the community."

"We have already deployed a number of updates, and there will be many more to come."

So, pipe up.