• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Ne, Skalop je mislio na pisanje narativnog dela igre, dakle ne na pisanje koda. Mislim, tek tu ne bih imao šta da ponudim svetu pošto je poslednji jezik u kome sam učio da programiram bio BASIC davnih osamdesetih.

Elem, da podvučem da ja nikada nisam u životu napisao ni jedno jedino prozno ostvarenje (sem pokušaja iz radoznalosti koji su mi samom kazali da nemam previše talenta za to i da bih morao da uložim jako mnogo rada u nešto za šta nisam siguran da bi uopšte bila prava forma mog izražavanja) pa samim tim nisam kvalifikovan da pišem ni za stripove ni za igre.

scallop

Izvini, Meho, precenio sam mogućnosti diskrecije na ovom sajtu. Naravno da nisam pitao za ono šta znam, nego za ono šta ne znam. Niti za ono šta mislim da ti ne znaš, nego za ono šta mislim da znaš.  :(
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ama ne znam ja zašto se ti sad izvinjavaš ni šta si precenio ni šta si pitao. Ali nek smo samo mi živi i zdravi.

Meho Krljic

Rayman Origins dolazi na PC krajem Marta!!! Naravno, PC publika će ga ignorisati jer je, kao i svaka druga publika, pomalo kratkovida, ali evo, JA velim da je to igra vrijedna kupovanja i igranja i da je JEDINI izgovor koga imate to ako UBI sve upropasti nekim odvratnim DRM rešenjem.

Meho Krljic

Evo vrlo trezvene reakcije na šuškanje da će naredni Xbox sprečavati igranje polovnih igara. Argumenti su prilično jasni: oduzmi ljudima mogućnost da prodajom odigranih igara finansiraju kupovinu novih, a zadrži iste cene igara i efikasno si isekao granu na kojoj sediš.

Meho Krljic

Jošinori Ono me malo brine sa ovakvim izjavama. Kao, budućnost borilačkih igara (Capcomovih konkretno, to jest Strit Fajtera i svite mu) je u tome da se igraču dopusti veći nivo kastomizacije likova, odnosno da se deo dizajna likova prebaci na njega. Naravno da se pošten svet s pravom pita kako će se to odraziti na balans.

Meho Krljic

Perin

Mass Effect 3 Squad Mate Images Leaked [SPOILER ALERT!]

Potvrđena 2 (to jest 3) nova lika za ME 3! SPOILERA IMA, tako da pazite šta gledate! :) Mada, JA SAM POGLEDAO I SUPER SU VESTI! :)

Meho Krljic

Jebote, kada je sve otišlo ovoliko u pogrešnu stranu? Koga BOLI KURAS za to koji će likovi biti u Šepardovom timu? Mislim, hoće li Mes efekt biti bolja i dublja igra sad kad je IDI inkorporirana u seksi telo? Pa nešto ne verujem...

Mislim, da ne bude zabune, ne napadam ja Perina, nego sam zapitan zašto se toliko pažnje obraća na narativ ove igre koji je... eh... pomalo iritantan. Umesto na važne elemente, kao što su: da li je to što je kastomizacija još pojednostavljena u odnosu na ME2 zapravo pojeftinilo ugođaj igranja ili na pitanje kako će se dosadni momenti skeniranja planeta u potrazi za sirovinama u ovoj igri poboljšati/ odmeniti nečim drugim.

Father Jape

Hear hear.

Zato ja, između ostalog, ne gledam tizere, trejlere, promo klipove, i ceo taj iritantni propratni materijal koji ide mesecima, nay, godinama pre nego što igra zapravo izađe.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Perin

Pa, po meni je sken planeta bila bolja opcija nego onog šuć-muć fazona sa resursima iz prvog dela....A za kastomizaciju nemam pojma....samo znam da ćču ovo igrati, pa nek' ide život! :lol:

Meho Krljic

Pa, skeniranje planeta je došlo jer BioWare nisu umeli da dizajniraju misije na planetama (ono kad voziš Mako) da išta valjaju. Dakle, izbacili su istraživački element igre koji nisu umeli da naprave i zamenili ga trivijalnom miniigrom. Vej tu gou. Mislim, da ne bude zabune, bolje dobar šuter nego loš RPG, nema tu zbora, ali priča koju Mas Efekt ima svakako nije dovoljan izgovor za i dalje gomilu šantave mehanike.

Perin

U načelu se slažem sa tobom. Mislim, iskren da budem, ne znam šta bih dodao ili oduzeo iz ovoga što si kazao. Mada, meni je ME jedna od omiljenih igara...tako da, kažem, pičiću i 3 deo sa velikim uživanjem, mada bih generalno voleo da isprave neke stvari i sve to dovede na veći nivo.

Meho Krljic

Umesto toga, dobijaš multiplejer. I to je nešto. Valjda.

Perin

Da. Kontao sam da ovog jada od para što sam skupio iskoristim za preorder ME3, ali sam danas čuo od lika da su od ove godine uveli i 10 % carine + PDV od 17% na robu preko 50 maraka.  :cry:

Meho Krljic

I da ponovimo da Mass Effect 3 na pisiju NE MOŽE da se igra bez instalacije Origina, čak i kada kupite igru na disku. U to ime, evo šta je Šejmus Jang lepo i pametno pisao o Originu pre neki dan. Da su ovi iz EA pametni, odštampali bi ovaj tekst i držali ga na zidu:

http://www.escapistmagazine.com/articles/view/columns/experienced-points/9359-Dear-Origin-You-Stink

Father Jape

Interesantan osvrt Li Aligzander na Katawa Shoujo, japanski erotski vizuelni roman:

http://www.rockpapershotgun.com/2012/01/28/wot-i-think-katawa-shoujo/

Perin

Lepo. Volim eroge igre.  :lol:

Meho Krljic

Father Jape

Meho Krljic

Kakav hejterski tekst:

PlayStation 4 to be Cancelled?    By Louis Bedigian
Benzinga Staff Writer
January 24, 2012 8:30 AM   Symbols: AAPL, MSFT, SNE, AOL, NTDOY Tags: Microsoft, Sony, xbox, PS3, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation, PS Vita, PS4, PlayStation 4 Posted in: News, Rumors, Tech, Best of Benzinga(lessSymbols: AAPL, MSFT, SNE, AOL, NTDOY Tags: Microsoft, Sony (...more)   inShare1     Share72      As Sony denies the unveiling of its next game console, consumers are faced with the grim reality that one might not actually exist.
Two weeks ago, the Wall Street Journal reported that Sony (NYSE: SNE [FREE Stock Trend Analysis]) does not have any plans to unveil a new game console at this year's Electronic Entertainment Expo. This news followed an MCV report claiming that new consoles from Sony and Microsoft (NASDAQ: MSFT) would be unveiled at the annual game industry event.
Going by Sony's 10-year plan – in which the company blindly hopes to sell an older console, the PlayStation 3, to consumers until the year 2016 – some might think that 2012 is too soon for a new console. But the truth is that it might already be too late for the next PlayStation.
The game industry needs new consoles in order to stay young. Without them, players tire of their dated hardware and begin to walk away. This happens with virtually every industry. In fact, next to smartphones, which have a turnover ratio of about 12 to 24 months, game consoles have the highest turnover ratio (roughly five years) among consumers who willingly upgrade. Sony's 10-year goal completely disregards this fact, and the game industry is suffering as a result.
If you've been following the news lately, then you know that Sony is rumored to be acquiring a 20% to 30% stake in Olympus. And who can blame Sony for this decision? After all, it's not as if Olympus was involved in a billion-dollar cover-up. Oh, wait a minute...
Investors might think that any company that can afford a foolish and overpriced acquisition is likely to survive. (Those investors should take a look at AOL (NYSE: AOL) and re-think that assumption.) Consumers might believe that if Sony is serious about expanding its product lineup, there's no way it would ever back away from an industry as profitable as video games.
But the truth is that Sony's future is anything but bright. While it might be too soon to state with 100% certainty that Sony will – gasp! – cancel PlayStation 4, the console's future is not looking good.
Confirmed: PlayStation 4 Loses Company Support
We already know that, if PlayStation 4 really exists, it will not receive the same level of company support that accompanied PlayStation 3.
Last May, IndustryGamers quoted Sony's Chief Financial Officer, Masaru Kato, who spoke on Sony's next game machine. "It is no longer thinkable to have a huge initial financial investment like that of the PS3," he said.
With that kind of an attitude, you might wonder if Sony should even bother launching a fourth PlayStation.
Epic Launch or Epic Fail?
Consumers all over the world are in agreement that PS Vita (the most ridiculous console name since Dreamcast) is overpriced, underdeveloped, and without the game selection it needs to become a huge success. Where are the innovative launch titles, the groundbreaking sequels, or any other content that justifies that $249 (Wi-Fi) and $299 (Wi-Fi and 3G) price tags? We don't need to look any further than the Nintendo 3DS – the most hyped and most promising handheld game device in years – to be reminded of what happens when a handheld launches without any good games. Nintendo (NTDOY) was, to put it nicely, humiliated. Having come off the success of the original Nintendo DS, which sold somewhere around 150 million units worldwide, the 3DS launch was nothing short of a disaster. Thus, Nintendo was forced to lower the price by $80 well ahead of schedule.
PS Vita is in a far worse position. Unlike the Nintendo 3DS, PS Vita does not have any triple-A games in the pipeline. It would be great to believe that things will change this fall, but why should consumers have to wait? They hate waiting. Sony seems to have forgotten that if it weren't for the many delays that plagued Nintendo 64, PSone may have not come out on top in the '90s. Ultimately, Nintendo's downfall set the stage for Sony's success.
With stiffer competition, a revitalized Nintendo, the threat of Apple (NASDAQ: AAPL), and the rise of the Xbox brand, you might think that Sony would fight harder than ever to reclaim its spot at the top of the game industry. But Sony has failed in this regard. While PlayStation 3 has surpassed or caught up to Xbox 360 in many regions, the original PlayStation Portable could not keep up with the Nintendo DS. PSP was a great system; at launch, it had a better lineup of titles than the Nintendo DS when it first arrived. Consumers didn't care, however. Blame it on the battery life or the unusually high price tag (in 2005, consumers had not yet warmed up to the idea of paying $250 for a portable device). But you can't blame it on game content.
PS Vita's failure, however, was very much caused by its lack of quality games. The price was also a factor. Bear in mind that in February 2011, Sony said that it had learned its lesson about the danger of overcharging for a new game machine.
If Sony can't get its act together and release a successful successor to the PlayStation Portable, why should anyone believe that it will get its act together in time for PlayStation 4?
Blu-ray and High Prices
PlayStation 3 didn't need to retail for $600 at launch. Sony assigned the high price point for a few different reasons, most notably the built-in Blu-ray player. At that time, standalone Blu-ray players were selling for $1,000. Sony knew that movie buffs would flock to PS3, which they did. But movie buffs don't buy games – they buy and download $15 and $20 movies, which are far less profitable than $60 games.
Sony also charged $600 to reduce the amount of money it lost on each console sold. The company never revealed how much money was being lost, but you know how the story goes: the console was so advanced and so powerful that Sony was destined to lose money no matter how much it charged. Yawn. Suck it up Sony – everyone knows that software (game) sales will more than make up for any hardware loss incurred at launch. But you can't sell millions of games if you don't sell millions of consoles first. Thus, the $600 price point proved to be a mistake.
Going forward, that is a serious problem for Sony, because there is almost no way that the company will launch a new console for less than $600. If – and it's a big if – we are really lucky, PlayStation 4 could retail for $500. But even then the console would be priced too high for most consumers. At a time when the industry is suffering and consumers are second-guessing the need for new game machines, Sony cannot afford to screw this up.
If At First You Can't Succeed, Give Up?
Not quite. One of the more interesting things about Sony is that it doesn't quit. Vaio isn't exactly a smash hit with consumers, but that hasn't stopped the Japanese tech company from releasing new (and overpriced) laptops. Sony continues to sell MP3 players that no one wants. On top of that, the company's motion picture division produces bad movie sequels that no one will pay to see.
Thus, it wouldn't be that surprising if Sony decided to release PlayStation 4 after all. But it is far from a done deal. In fact, after the failure of PSPgo, the disappointment (and financial failure) of PS Move, the lackluster launch of PS Vita in Japan, and the promise to invest less money in the launch of a future console, Sony might be in search of an excuse to exit the game industry.
Follow me @LouisBedigian
(c) 2011 Benzinga.com. All rights reserved. This material may not be published in its entirety or redistributed without the approval of Benzinga.

Read more: http://www.benzinga.com/news/12/01/2283797/playstation-4-to-be-cancelled#ixzz1kwdaKaOQ

Meho Krljic

Ovi iz Elektronik Arts su stvarno gomnari. I sada počinjem ozbiljno da razmišlljam o nekupovanju Kingdoms of Amalur: Reckoning. Igra ne samo što ima online pass (dakle, kupite novu i idete onlajn za dž. Kupite polovnu i morate da doplatite za onlajn) nego taj isti onlajn pas podrazumeva i sedam singl plejer misija. Ma da vam jebem ja sedam majke... Mislim, velika je to igra, možda ne bih nikada ni stigao da igram te misije, ali STVARNO. Ovo je korak ka tome da igre kupujemo misiju po misiju u bliskoj budućnosti. Fallout IV: za deset evra odigraš Vault i čim izađeš iz njega tipla još deset za set misija vezan za prvi grad i tako dalje...

Meho Krljic

Dakle, da nastavim sa mojim pravednim gnevom iz pretprošle poruke:

Prototype 2 daje kupcima nove igre (dakle, ne polovne) "stimulaciju" u vidu "55 komada dodatnog sadržaja koji u zbiru daju sate ekstra igranja". Čekajte, rekao sam "nove"? Mislio sam kupcima koji igru priorderuju, dakle, naruče pre nego što izađe, pre nego što se pročitaju prikazi itd. Dakle, ako hoćete "celu" igru, kupite je pre nego što budete imali priliku da čujete valja li ona išta. Eh... znam da je industrija na potpuno pogrešnoj nozi, da se ulažu i gube milijuni preko noći i sve to, da je bitna ne samo velika nego i brza prodaja, ali ako će se produkti (teško mi je da kažem "dela") ovako kompromitovati onda... jebiga.

дејан

и како онда не пиратизовати?!
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Ma, dobro, ovo izdaje Aktivižn, dakle ja to ne bih kupio svejedno, ali ovo su stvarno svinjarije.  :lol:

Nego, in adr njuz, igra koju valja imati na radaru: Gunpoint. Deluje jako dobro. JAKO dobro.

дејан

мислим да сам јутрос видео приказ у СК-у али било је много рано, па ми се можда привиђало
а ако и нисам, ставио сам линк за демо (само 12мб)
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Pa, igra izlazi tek "posle Maja", ne zna se ni za kog izdavača (ako ga bude, ili možda samo putem Steama) niti kako će se plaćati. Tako da... ne verujem da je bio prikaz, možda privju or sumtin.

Enivej, intervju sa Hidetakom Mijazakijem koji je toliko sladak da ga čovek celog pojede. Izvinjava se publici što je Dark Souls imao tehničke nesavršenosti mica mala.

дејан

сећам се само слика и графика је личила на ове сличице из чланка.
било је превише рано за мене...но привју/демо ради (својеручно сам проверио)
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Pošto zvanični sajt ove igre ne pominje demo, ili ga je dobro sakrio ili je ipak u pitanju neka druga igra.

дејан

јес нека врста демоа или привјуа штатигајазнам (ово што сам нашао и ставио линк) има и рекламу за сајт
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Perin

http://www.algoritam.hr/?m=6&p=proizvodi&Korak=btrazilica&trazi=STAR+WARS%3A+THE+OLD+REPUBLIC&q=i

Star Wars: The Old Republic dostupan u knjižarama hrvatskog ALGORITMA za samo 100 km, ili 390 kuna, ili 5000 dinara, otprilike.

Meho Krljic

Intervju sa Jošinorijem Onom u kome se pobliže objašnjavaju sistem dragulja i Pandora sistem u Street Fighter X Tekken. Moram da kažem da iako i dalje nisam siguran da ovo neće potpuno polomiti igru, Ono priča dobru priču i deluje kao da se baš ozbiljno potrudio da napravi smislenu nadgradnju Street Fighter i Marvel vs. Capcom mehanika sa interesantnim podsticajima igraču da uči, ali i dobrim balansom rizika i profita... Videćemo za mesec i kusur...

Father Jape

Tuzno ali istinito:

http://www.rockpapershotgun.com/2012/02/06/the-problem-with-buying-old-games/

Komentari su, kao sto Mir primecuje, zaista bizarni. To jest doar deo njih jeste.

Meho Krljic

Ja sam mislio da je to komon noulidž o kome ne vredi ni raspravljati. Odnosi u igračkoj industriji su na nivou onih koji su u Europi vladali u vreme industrijske revolucije.

Edit: Mada, da, rasprava u komentarima je toliko otklizala u smeru priče o pirateriji da je to stvarno bizarno. Jebeni protestanti i njihova fobija od piraterije.

Guy Buttersnaps

Stvarno smiješno, kao da ti što protestiraju nikad ništa nisu downloadali s neta. I to su vjerojatno većinom Amerikanci.
Što je najtužnije, ovakvih primjera ima i na nekim našim sajtovima ali to su uglavnom licemjeri koji downloadaju sve i svašta i onda dođu govoriti protiv piraterije.
xuzi xtwak

Meho Krljic

Ma, naravno. Ja sam kao i uvek mnenja da piraterija svakako nije bauk kakvim ga prave ali i da naš čovek ipak mora malo odgovorno da razmišlja i da se seti da nije nikakvo njegovo prirodno pravo (već samo običajno) da ima besplatan pristup kopirajtovanim radovima. Treba biti racionalan, ali ljudi na Internetu su to samo u izuzetnim slučajevima.

zakk

Jes kao uživo smo bolji  :cry:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Father Jape

Meho Krljic

Hm.

Prvo, Persson nije baš toliko bogat da može da finansira produkciju "prave" AAA igre, a Psychonauts 2 bi morao da košta minimalno 20 milijuna dolara da bi ličio na nešto što bismo želeli da igramo u recimo 2014. godini. Naravno, pošto bi to ipak bilo desetak godina posle izlaska prve igre, dodati još miliona za marketing.

Dakle, mislim da od toga apsolutno nema ništa i da Notch samo sebi pravi besplatnu reklamu. Mudar je to lik.

Edit: Sad vidim da se i u komentarima priča slično ovome što sam rekao.

Father Jape

Ja sam odlucio da prostudiram tekst i komentare nakon kunjanja, dakle sad, ali ovako na nevidjeno, moje shvatanje je bilo da bi on samo sasuo pare u to, ne nuzno bio i jedini finansijer...

Meho Krljic

Pa, mislim, može da se špekuliše, on je samo tvitovao "Let's make Psychonauts 2 happen." Ali kako god, to nema mnogo smisla. Prva igra je bila decidni finansijski neuspeh. Mislimm divna je ideja da neko hoće da baci pare na nastavak koji bi onda takođe bio finansijski neuspešan, ali onda mora da ima mnogo para ili da ubedi i druge investitore koje je nemoguće ubediti jer da je moguće, već bi dali pare... Tako da, mislim da je ovo pre svega Notchova samoreklama. Čovek je genije samopromocije.

T-rex

Quote from: дејан on 01-02-2012, 12:18:13
и како онда не пиратизовати?!
Ja tu uopste nemam dilemu  :mrgreen:

Meho Krljic

Journey je gotov. Samo se još ne zna kada će ga Sony publikovati

Meho Krljic

CD Projekt Red u karakterističnom momentu bistrine

We are losing money not because of pirates; we are losing money because people decided not to buy our game.