• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 22 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

PC verzija Skajrima, moderske alatke, plus strpljenje i dobijate ovo:

The Great Battle of Skyrim

Meho Krljic

Još ne znamo hoće li Double Fine uz Notchovu pomoć napraviti Psychonauts 2 (hint: neće), ali se ispostavilo da su vrlo uspešni u crowd-sourcingu:

Psychonauts developer Double Fine making fan-funded adventure game

UPDATE: Double Fine's adventure game will be made - it's just shot past the magical $400,000 goal it set itself last night.
The $400,000 barrier was breached just after 10am UK time on Thursday, 9th February - with 33 days to spare.
"$407,470. I love you, world. Double Fine fans are the greatest fans in the whole world. Your gonna make me cry. :) :) :)" wrote an emotional Tim Schafer on Twitter.
"Let's keep funding this thing until it becomes a monster. All the money goes into making the game and documentary better.)"
How much will be raised when all is said and done?
UPDATE: Psychonauts developer Double Fine Productions is making a fan-funded adventure game.
It's using Kickstarter.com to raise $400,000 - the minimum required to make the dream a reality.
Double Fine's Tim Schafer, one of the chief architects of the adventure game genre, announced the project last night.
At the time of publishing, $297,846 was raised - with 33 days to go.
"This is a game for adventure fans, funded by adventure fans," Schafer said in a promotional video on the Kickstarter website.
"If you back this Kickstarter project, you will be cool, and everybody will like you."
Kickstarter allows anyone to make a donation to the game development fund, but Double Fine has made available premium pledges for those with the cash to splash.
Donate $15,000 or more and you'll score dinner with Tim and key members of the development team. $20,000 or more gets you dinner and bowling with them. $50,000 or more and you become a character in the game.
Give $150,000 or more and Schafer will give you one of the last four remaining Triangle Boxed Day of the Tentacles, in original shrink-wrap.
The game is expected to be a truly collaborative process, with fans who donate involved deeply in development.
And video game documentary makers 2 Player Productions will film the entire journey, putting video after video on the internet for those who donate to enjoy.
The finished game will be released on PC via Steam. Donate and you'll get exclusive access to the beta, the video series and a private discussion community.
Wait, they've now raised $306,806. This won't take long.

S jedne strane, meni je ovo do jaja. Zaobilaze se klasični investitori koji su jebene lasice i venčr kapitalisti koji se opet okreću kako vetar duva.

S druge strane, malo mi je nedostojansveno da prosiš tako pare od fanova da bi radio svoj posao. Mislim, poštujem da postojeći model gde ti avansiraš pare pa čekaš refundaciju od tržišta ima svojih loših strana (naravno da tržište nije savršeno pravični sudija kakvim ga apologete lieralne ekonomije prave) ali i ovaj model gde doniraš nečemu što će možda biti smeće ili nikada neće biti napravljeno (jer, ko zna... možda Double Fine bankrotira, dizajneri poumiru itd.) nije baš idealan. Kada plaćaš postojeći produkt imaš mogućnost da se o njemu obavestiš unapred, da ga isprobaš itd. Ovde tu mogućnost nemaš i ide se na čisto poverenje, što je OK za poneki ad-hok projekat ali ako se pokuša da se ovo pretvori u praksu, dobićemo venčr kapitalizam koji se maskira u dobru volju...

Father Jape

Dođoh baš da okačim ovo odozgo što je Mehmet već komentarisao, kako skupiše pare od fanova preko Kickstartera.

Ne znam, meni nije nimalo nedostojanstveno. A što se tiče obaveštavanja i isprobavanja, to jeste problematično, posebno kad nije u pitanu muzika, gde valjda autori uvek mogu da daju bar neki privju... ali čuo sam već sa više strana ljude koji misle da bi Kickstarter i slični modeli trebalo da postanu defoltni vid plaćanja umetniku u većini slučajeva...
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Da se razumemo, ima to smisla, jer, eto, pičuješ produkt publici a ne investitorima, ali mislim da to u VELIKOJ većini slučajeva pali jedino ako imaš umetnika sa reputacijom koju je zaradio tradicionalno finansiranim proizvodima. Teško mi je da zamislim nas, potrošače kako umesto da brauzujemo Steam u potrazi za igrama koje možemo da platimo SADA i zaigramo SADA, brauzujemo kickstarter u potrazi za igrama koje možemo da doniramo sada a da zaigramo za godinu dana ili možda ne zaigramo nikada jer možda neće biti dovoljno donacija itd. Naprosto su u pitanju sasvim drugačiji mehanizmi razmišljanja i zadovoljavaju sasvim drugačije nagone u čoveku. Naravno, možda sam ja samo star & konzervativan čovek.

Father Jape

E, ali pazi, tim petronidžom bi se bavili samo neki. Deo publike bi još uvek kupovao preko Stima gotov proizvod, a taj progift bi onda umetnik ili stavio sebi u džep ili upotrtebio za sledeći projekat.

Meho Krljic

Ma, jasno mi je, ali da vidimo...

U drugim novostima, upravo sam malo proigrao tutorial ovog "novog" to jest ributovanog Jagged Aliance (Back in Action). Igra deluje solidno duboko i bez kompromisa u domenu interfejsa i kontrola. Nadam se da su i misije na sličnom nivou jer nikad nije dosta dobrih poteznih taktičkih igara.

Meho Krljic

Dakle, Jagged Alliance Back in Action je pokupio dosta fora od Frozen Synapse, što je apsolutno pozitivno. Nemojte od ove igre očekivati klasičan JA ugođaj, ali nemojte je ni olako otpisivati.

Nego, Double Fine je oborio sve rekorde na kikstarteru, skupio preko milijun dolara za svoju avanturističku igru i dokazao da Schafer i ekipa imaju puno kredibilteta u masi:

Tim Schafer, legendary game designer and founder of Double Fine Productions, can't help but start off our phone conversation with a loud whoop. And why shouldn't he -- his company's Kickstarter, which at the time of this article isn't even 24 hours old, has already garnered over a million dollars. A million dollars for a game that no one knows much about, outside of the fact that it's a point-and-click adventure title, with creative minds like Tim and Ron Gilbert behind it.

The original monetary goal for the game was $400,000, a goal that he was repeatedly told was "too high for Kickstarter." Schafer himself even felt like they'd only make a few thousand at first, just hoping they'd make the goal by the March deadline. He's been wanting to make a point-and-click graphic adventure for years, but the studio couldn't find funding or a publisher. But after hearing fans saying "I'd buy it, I'd buy it" for so long, Tim decided to see if "people would put their money where their mouth is."

And have they ever. As people started to vote with their dollars, clearing the goal in less than eight hours, the question starts to arise, "What will happen with that extra money?" The official Kickstarter page says that this money will be put back into the game and into the documentary that's being made to show how the project progresses. After joking to us and saying "F**k it, i'm buying a house!," Schafer said he could see it being used for "more music, more voice" and possibly "new languages" and team members. Previously, $400,000 was only going to fund "three people for six months."

The biggest thing that having the extra money means is that Double Fine Adventure is, in all likelihood, going multiplatform. When we asked Schafer about the prospect, he told us "definitely," explaining that they're looking "at all of them," but "seriously looking at things like iPad."

On social networks members of the press and others in the industry have been talking about what this means for traditional publishing models. Schafer doesn't know that this will change how publishers perceive his studio, or whether or not they'll repeat this format with later releases, but that it shows they have a super passionate audience who's willing to throw their money behind something they believe in.

Which is obviously intimidating. But, talking to Schafer, you'd hardly know it. He's elated, riding high on the, as he calls it, "'It's a Wonderful Life' ending." I asked Tim at one point what he thinks the ramifications are of this runaway success. But even if he doesn't know what they'll be yet. "It's hard to know what it proves," said Schafer, "Does it prove we have a lot of great loyal fans who want to make a statement about games in some way? Or is it adventure game fans? I don't know."

It's understandable that Schafer doesn't feel like he can answer many things definitively. Talking to him on the phone he sounded laid back enough, but the sheer success leaves so many questions up in the air, and has to be a little bit unnerving. One thing Schafer knows for sure, though? Fans that put their money out "are going to get what they ask for."

Father Jape

Htedoh dodati, takav sistem finansiranja, osim u ovakvim slucajevima kada nasiroko poznate i cenjene baje hoce da naprave nesto, uspeo bi i u slucajevima kada malo poznat tim pravi neku niche-interest igru, srednjeg do malog budzeta. Prosto postoje podzanrovi koji su izuzetno slabo zastupljeni poslednjih, a postoji, vrlo cesto nostaliga-driven, trziste za njih.

Meho Krljic

Da, u teoriji, ja bih rado kikstart-finansirao igru koja bi bila još jedan gotivan turn based taktički naslov ala X-Com/ JA/ Frozen Synapse/ Shadow Wars/ Advance Wars itd. ali opet, samo ako bih imao utisak da se radi o ozbiljnom studiju. A da bi mi se prikazali kao ozbiljni, morali bi da imaju ili dobru reputaciju (makar kao individue) ili da mi pičuju ozbiljnu prezentaciju koja bi mogla da uključuje i demo. Što opet podrazumeva ulaganje unapred, pre nego što si osigurao fanding. A ako ćeš već da radiš tako ozbiljan pič, možda ti je isplativije da juriš klasičnog investitora, umesto gomile donatora koji možda neće doći u dovoljnom broju.

Meho Krljic

David Jaffe (Twisted Metal, God of War) u karakteristično direktnom stilu vel da je trud oko narativa u igrama traćenje vremena i para (u odnsu na trud oko samog gejmpleja) jer su one tradicionalno najgori medijum za pripovedanje. Kako se ne složiti...

Developers need to focus their efforts on gameplay innovation rather than a misguided insistence on telling a fully-formed story, so says Twisted Metal creator David Jaffe.
Speaking today at the DICE event in Las Vegas, the famously outspoken Eat Sleep Play boss argued that the recent vogue for prioritising a game's narrative is both a waste of money and a threat to creativity.
According to Gamasutra's report, Jaffe stated that an over-emphasis on story "is a bad idea, waste of resources, of time and money and worst, has stuffed the progress of video games, to our own peril."
He singled out a sequence in Batman: Arkham City where you're handcuffed and only able to passively walk around as an example of where story impedes a player's enjoyment of the game.
Skyrim on the other hand, he argued, gets things right as the gameplay "is so compelling and engaging that the player, by the very nature of playing the game, is the story."
According to GamesIndustry.biz's coverage, he went on to suggest that any developers who have want to tell a deep, nuanced story would be better off writing a book or making a movie.
"A lot of these people will say 'I have something to say, I have a story to tell.' If you've really got something inside of you that's so powerful, like a story you've got to share or a philosophy about man's place in the universe, why in the f*** would you choose the medium that has historically, continually been the worst medium to express philosophy, story and narrative?" he said.
"Why wouldn't you write a book, why wouldn't you make a movie? It's like being one of the world's best chefs and working in the world's best restaurants, but you ply your trade in McDonalds.
"I think we need to adjust our thoughts, we need to change what we think this medium is. We've let the gameplay muscle atrophy," he concluded.
Jaffe's Twisted Metal revival is due out on PlayStation 3 from 7th March.   

Meho Krljic

Inače, Kingdoms of Amalur: Reckoning, SoulCalibur V i Rayman: Origins su od danas dostupni u GameSu. Uzeo sam KoA:R, Raymana sam imao od ranije a SoulCalibur planiram da uzmem (skinuo sam pirata za Xbox 360 i iako SCV nije BAŠ MNOGO osvežio klasičnu formulu, ima tu mesa).

Meho Krljic

Gejb nam se obratio pismom putem Stima:

Quote10 February 2012

Dear Steam Users and Steam Forum Users:
We continue our investigation of last year's intrusion with the help of outside security experts. In my last note about this, I described how intruders had accessed our Steam database but we found no evidence that the intruders took information from that database. That is still the case.
Recently we learned that it is probable that the intruders obtained a copy of a backup file with information about Steam transactions between 2004 and 2008. This backup file contained user names, email addresses, encrypted billing addresses and encrypted credit card information. It did not include Steam passwords.
We do not have any evidence that the encrypted credit card numbers or billing addresses have been compromised. However as I said in November it's a good idea to watch your credit card activity and statements. And of course keeping Steam Guard on is a good idea as well.
We are still investigating and working with law enforcement authorities. Some state laws require a more formal notice of this incident so some of you will get that notice, but we wanted to update everyone with this new information now.
Gabe

Father Jape

Meho Krljic

Mislim da je dakle stanje redovno, kako smo i predviđali.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Morningstar

$955k! Guys, I'll make you a deal. If we hit $980k I'll add RTS elements to the game! And if we hit $1M, I'll take them back out!  xremyb
sve price su Anansijeve.

Meho Krljic

Ispravno.

Sad kad krenu EA da kraudsorsuju igre...

zakk

Bem im miša, $1,650,742  :-? od iskanih $400,000

Ali Diesel sweeties: $22,007 pledged of $3,000 goal  :shock:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Meho Krljic

Kikstarter je ušao u stvarno zanimljivu fazu. Pomalja se ekonomija u kojoj kapitalisti nemaju šta da traže i sigurno će to da ih zabrine.  :lol:

Meho Krljic

Kako smo i očekivali, Blizzard je pokrenuo sudsku borbu kojom bi želeo da spreči Valve da registruje pojam DOTA kao svoj trejdmark. Biće interesantno za gledanje, ne samo zato što su u pitanju dve izuzetno uspešne, ali i inovativne primarno PC firme, nego i zbog cele kompleksnosti problema. Blizzard ne polaže pravo na mehaniku, što je OK, jer oni i nemaju veze sa njom, ali polaže pravo na ime što je opet zanimljivo jer oni svakako nisu ni napravili ime, ali jesu dali softversku platformu na kojoj je onda dizajnirana mehanika pa ima neke blage intuitivne logike da polažu pravo na nešto. Ovde čovek ne zna ni za koga bi navijao, čak i ja koji za dlaku više volim Valve (ali samo za dlaku) mislim da je malo preagresivno trejdmarkovati pojam DOTA, s obzirom da bi najpravičnije bilo da se svi slože kako je u pitanju sada već žanr a ne igra i da se niko ne zamlaćuje sa trejdmarkovanjem. Ali Amerika je to...

It came to light this week that Blizzard has challenged Valve's move to secure the U.S. trademark to the Defense of the Ancients name, despite previously saying that it was not planning to do so.

Back in 2010, Valve revealed that it was working on Dota 2, a sequel to the original Warcraft III mod. Blizzard said that it was confused by the move, but later confirmed that it had no plans to challenge Valve, as it wanted to sidestep a trademark dispute.

However, Blizzard filed a U.S. trademark opposition to Valve's registration of the Dota name late last year, as spotted by NeoGAF. The company is looking to prevent Valve from registering and using the name in its upcoming game.

In the filing, Blizzard explains that the Dota name has been exclusively used by Blizzard and its community for more than seven years, and therefore has become associated with Blizzard and its game Warcraft III.

"Valve Corporation has never used the mark Dota in connection with any product or service that currently is available to the public," it continued.

"By attempting to register the mark Dota, Valve seeks to appropriate the more than seven years of goodwill that Blizzard has developed in the mark Dota and in its Warcraft III computer game and take for itself a name that has come to signify the product of years of time and energy expended by Blizzard and by fans of Warcraft III."

"Valve has no right to the registration it seeks. If such registration is issued, it not only will damage Blizzard, but also the legions of Blizzard fans that have worked for years with Blizzard and its products, including by causing consumers to falsely believe that Valve's products are affiliated, sponsored or endorsed by Blizzard and are related or connected to Warcraft III."

Later in the filing, Blizzard further explains, "Valve has never released, distributed, or sold any products using the mark Dota, or, for that matter, any of the Dota Marks. Valve did not coin the Dota mark and has never participated in the creation of the Dota Mods. Indeed, Valve has never released, distributed, or sold any products using any title that might conceivably be shortened to the acronym Dota."

It concludes, "If Valve is granted registration of the Dota mark, it would obtain a prima facie exclusive right to use of its mark that would cause damage and injury to Blizzard." 

I naravno, Blizzard se jesu nekako unapred obezbedili kroz EULA dokumente kojima a priori polažu pravo na derivativne radove

"All title, ownership rights, and intellectual property rights in and to the Program and any and all copies thereof (including, but not limited to, any titles, computer code, themes, objects, characters, character names, stories, dialog, catch phrases, locations, concepts, artwork, animations, sounds, musical compositions, audiovisual effects, methods of operation, moral rights, any related documentation, and `applets' incorporated into the Program) are owned by Blizzard or its licensors."

I koristili su pojam DOTA dopuštajući korisnicima da ga šeruju preko Battle.neta Dakle... po mom laičkom shvatanju, imaju više prava na trejdmark nego Valve.

Meho Krljic

Flying Cafe for Semianimals je studio u kome rade neki od ljudi koji su radili na S.T.A.L.K.E.R.-u. Njihova prva najavljena igra se zove Cradle i u pitanju je "first person quest":

Cradle Official Teaser

Meho Krljic

Jebote, da li je moguće da je Sony KONAČNO progledao? Cene za download only igre spremne za lansiranje Vite naredne Srede su... zaprepašćujuće razumne.

• Escape Plan: £9.99
  • Top Darts: £6.49
  • Hustle Kings: £6.49
  • Super Stardust: Delta: £6.49
  • MotorStorm RC: £4.79

Dakle, to su za mene escape Plan i SSD kupovina on day one. Sony, fala kursu da ste se opasuljili.

Perin

Mass Effect 3 demo je dostupan za download. Natravno, PC verzija zahteva instalaciju ORIGINa, ali....čisto da podelim vesti, a bogami, kad se završi download dema, i prve utiske!!!

Perin

ME3 izgleda lepo. Akcije ne fali, sistem levelovanja je malo kompleksniji nego u prva dva dela (mada je i sada prost, da se razumemo). Ešli Vilijams izgleda drugačije. Meni je ružnija, ali to sam samo ja. Od stare ekipe, pored Ešli, tu je Garus, Liara, Vreks, Moridin (barem u demou, pretpostavljam da će se ostatak ekipe pojaviti kad igra bude full version). Od nove ekipe, video sam samo onog novog lika,  nabildanog marinca.

To je to. Demo je prekratak da dam neki veći sud.

Meho Krljic

Pa, da, demoi za RPGove su uvek malo neudoban fenomen. Mislim, Kingdoms of Amalur: Reckoning demo me je ubedio da je igra vredna kupovine, ali kod Mass Effect 3 nekako već znaš kakva će borba biti i sve to i pošto je igra mahom oslonjena na priču, teško da demo može da ti da bogznašta... A u kom je pogledu levelapovanje kompleksnije?

Perin

Pa, pored osnovnih postavki levelovanja sličnog ME2, imaš i delove koji ti pospešuju demidž, ili hedšot, ili, hajde da kažemo, influens međ' posadom i koji su malo drugačije urađeni od tipa levelovanja sa onim kvadratićima. I još ponešto tu ima, ne mogu sad da se setim, a ne da mi se paliti igra.

Meho Krljic

Dorbo, dobro. Nisam očekivao neke drastične razlike, tako da je i ovo OK.  :lol:

U drugim vestima:

Notch can match Schafer's $13m Psychonauts 2 budget valuation

Minecraft creator Markus "Notch" Persson is able to match Tim Schafer's $13 million Psychonauts 2 development budget valuation.
"I can do that," he told the Double Fine boss.
"I was like, 'I don't think you can make [it] for a million dollars'," Schafer told Kotaku.
"The original game was, I think, $13 million, I think you have to match the original game.
"As soon as I mentioned the amount of money he said, 'Yeah, I can do that.'"
It's unclear whether Notch is willing to invest the $13 million from his own bulging bank account or contribute a certain amount before helping raise investment from elsewhere.
Notch's millions were made off the back of the phenomenal success of sandbox creation game Minecraft.
At the time of publication, over 22 million people had registered to play and just shy of five million people bought the game.
Last week Notch shocked the gaming world and Schafer himself when he said on his Twitter page that he was willing to personally fund a sequel to Double Fine's cult classic Psychonauts.
Double Fine head Tim Schafer has continually stated he would like to develop a second Psychonauts game, but has been unable to secure publisher-funding to back the project.
"Let's make Psychonauts 2 happen," Notch tweeted to Schafer.
"Also, I'm serious."
Psychonauts was first released in 2005 to positive reviews but disappointing sales. Double Fine recovered the rights to the game's publishing proceeds last year. Since then, the digital PC version has been seen a substantial update via Steam, and a new Mac version has been launched.

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

kikec

gledam torrente i odjednom... opa, el to izašao Alan Wake za PC?
signature

shrike

"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Meho Krljic

Al ćete se usrećite  :lol:  No, dobro, izašao je i pirat Binary Domain - japanska verzija al na engleskom jeziku. Prosto ne mogu da poverujem da autori Yakuze mogu da naprave kompetentan third person shooter, al sam voljan da probam.

kikec

lijepo je iznenađenje ovaj Alan Wake, jer sječam se da se ononad pričalo da nema šanse da ova igra dobije PC verziju. ali tako se pričalo i za mnoge druge igre.
signature

Melkor

Ako je nekom usput

http://playtime.ailleurs.ch/en/exposition/introduction/

Playtime — Videogame mythologies is an exhibition devoted to the culture of video games. It explores how the relationship between play, the various manners of gam- ing, and technology interrelate. An interactive presentation displays historical doc- uments, examples of GameArt and innovative games.
The exhibition invites to explore computer games from a variety of different angles: Rules of Play / The Game of Life and the introduction to the mechanics of games; Game Geographies and PlayNations on the spatial dimension of video games; Bodies and Minds, dealing with emblematic figures, how players relate with their avatars and the involvement of the body in the video game experience; Assault on Reality, which presents innovative creations mixing the real and the virtual; and a historical section Archeology of Fun.
Throughout 2012, various events, happenings and mediation actions at Yverdon-les-Bains and in French- speaking Switzerland are being held in addition to the exhibition. They highlight the current state of research in the field and bring to a wide audience a chance to discover the broad range of registers in video games art.
The exhibition is part of Pro Helvetia, the Swiss Arts Council's GameCulture — From Game to Art programme.

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 16-02-2012, 11:35:30
Al ćete se usrećite  :lol:

A što? Loša? Ja krenuo malo, deluje prilično zanimljivo. Grafika je odlična, mada na malo starijim mašinama neće baš lepo raditi, mora da se sakate detalji. Idealno je igrati na nekom hd ready tv-u u 720p, solidno izgleda a klizi u 30+ fps -a na e4600, 3gbram-a i 9600gt.

Meho Krljic

Pa, ja sam bio naglašeno razočaran Alenom Uejkom. Izvinjavam se unapred što ću ponovo ovde zalepiti svoje impresije:

A posle čekanja koje je trajalo više od pola decenije, Alan Wake je sleteo u naše Xboxove. Nije sve to na dobro mirisalo i moram priznati da je tokom godina moj entuzijazam spram ove igre sve više splašnjavao. Kada je pre nekoliko meseci konačno objavljeno da PC verzije ipak neće biti, bilo je to pomalo oporo podsećanje da je Microsoft kao izdavač, iako načelno ima solidnu listu naslova, sklon prljavim igrarijama i udarcima ispod pojasa. Jasno, Xbox 360 svakako ove sezone ima potrebu za ekskluzivnim naslovima kojima bi se hvalio na E3-ju, s obzirom da Sony od jesenas zasipa visokoprofilnim ekskluzivama poput Uncharted 2, God of War 3, Heavy Rain, pa i Yakuza 3. Takođe je jasno da Natal malčice gubi na interesantnosti sada kada Sony agresivno nastupa sa svojim Playstation Move hardverom, ali brisanje PC verzije igre koja je (originalno) trebalo da prikaže svu raskoš DirectX 10 opcija baš i nije potez kojim se odobrovoljavaju fanovi što su je čekali tolike godine.
A Remedy Entertainment, developeri Alana Wakea su barem poznati kao firma koju PC publika voli. Igre Max Payne 1 i 2 spadaju u najlepše uspomene čak i igrača koji nisu previše zapaljeni za šutere i njihova kombinacija ozbiljne naracije, pažljivo dizajnirane akcije i grafike što je pretendovala na fotorealizam i dan-danas deluje sveže i više nego igrivo.
Sa Alan Wake, Remedy je pokušao da tu kombinaciju naracije, akcije i vizuelnosti prenese na viši nivo i blago žanrovski transformiše. Narativno, tamo gde je Max Payne bio tvrdokuvani noir krimić na tragu Raymonda Chandlera i Mickeyja Spillanea, Alan Wake je natprirodni horor koji imitira (više nego što omažira) Stephena Kinga. Tamo Gde je Max Payne bio jednostavni ali perfektno odmereni šuter sa nekoliko trikova što nisu izgubili na svežini tokom celog toka igranja, Alan Wake je pokušaj kombinovanja survival horrora i konvencionalnije akcije.
Verujem da već iz tona koji se čuje u prethodnim pasusima može da se nasluti kako Alan Wake baš i nije osvojio sve moje simpatije.
Delom je to zbog narativa i prezentacije. Alan Wake je igra koja, poput Max Payne 2 jako mnogo polaže na svoju priču i njeno pričanje. Čak, možda i više jer se Sam Lake, Remedyjev scenarista ovde otvorenije bavi inter i metatekstualnim konceptima što ih je samo ovlaš dotakao u MP igrama. Alan Wake je autor bestseler trilera koji pati od spisateljske blokade (tj. writer's blocka, za čitaoce sa jeftinijim kartama) i koga njegova žena, koja se inače plaši mraka, zbog toga vodi u ruralni kraj (opština Bright Falls) da u vikendici na jezeru (Cauldron Lake) provedu jedan prijatan odmor tokom kog bi možda mogao nešto i da napiše. Wake se prvo iznervira kad shvati da ga prepoznaju i u ovoj vukojebini i smaraju za intervjue i autograme a onda i kompletno popizdi kada shvati da je prokleta ženetina, sve u najboljoj nameri ponela i pisaću mašinu na odmor, ne bi li on možda malo pisao.
Oću kurac, kaže Wake dok dupetom zalupljuje vrata vikendice, odlazeći besan u noć. Kao po komandi, onda nestaje struje, žena pada u paniku i dolazi do natprirodnih momenata u kojima se Wake budi za volanom slupanog auta da bi saznao kako su nestali ne samo žena i vikendica nego i jezersko ostrvce na kome su se obe nalazile...
Potraga za nestalom/ mrtvom ženom je motiv koga smo već imali u Silent Hill 2, po mišljenju mnogih najbolje napisanim survival horror naslovom ikada. Alan Wake, avaj, po dubini narativa, atmosferi i simbolizmu ne može ni da prismrdi Konamijevom ratnom konju. Sam Lake nikada nije spadao u najsuptilnije scenariste na svetu, no tamo gde je Max Payne imao zdravu količinu omažiranja i samoironije pomešanu sa autentičnom emotivnošću, Alan Wake je prepun isforsiranih referenci na druge knjige, filmove i pisce, nespretno napisane horor proze i likova za koje nas skoro sve vreme boli kuras da li će umreti ili ne.
Ne samo što se ime Stephena Kinga čuje u prva tri minuta igre i što Lake nastavlja da nejmdropuje svoje idole (Chandler, Spillane, Hemingway ali i... Dan Brown????) na najnasilniji moguć način, nego i odluka da se događaji u igri opisuju (unapred!!!) listovima iz Wakeovog nenapisanog romana koje igrač pronalazi krećući se kroz ambijent igre potpuno razarajuće deluje na saspens. Jebeš ti horor koga ti pola minuta pre nego što se desi najavi pola strane teksta pročitanog urednom, mrtvačkom dikcijom glavnog glumca. Mislim, verujem da su Lake i Remedy smatrali da je anticipirani užas strašniji od doživljenog, ali u ovom slučaju bolno neinspirisana proza samo je podvukla bolno neinspirisanu akciju koja sledi.
No, o akciji kasnije. Što se likova tiče, prava je nesreća da se Lake ovde zaista jako oslanja na Kingove readymade modele. Svi likovi u igri su stereotipi horor i triler proze (pametna i energična žena-šerif, neurotični i frivolni izdavač koji je i comic-relief sidekick glavnom junaku, ljigavi i pasivno agresivni lekar itd.) ali se jedino glavni junak ponaša kao da nije u dvodimenzionalnom mediju i insistira na ,,pravim" ljudskim emocijama i racionalnom rezonovanju. Ovo me je uvek neizmerno nerviralo u romanima Stephena Kinga, Dana Simonsa i drugih žanrovskih pisaca, pogotovo kada bi glavni lik sve redom smarao kako mora da pronađe svoju ženu koju, eto, mnogo voli i Lake sebi nije učinio preveliku uslugu doslednim kopiranjem ovog modela.
Povrh svega, iako je ideja da se danju Wake šeta po gradu i priča sa lokalnim stanovništvom a noću juri šumama i bori se sa utvarama dobra, iako su dijalozi lepo napisani a interakcije između ljudi prirodne, iako dodatne informacije dobijamo slušajući lokalni radio-šou i gledajući manje uspele televizijske emisije (MP2 sa svojim TV serijalima ostaje daleko ispred pokušaja Alana Wakea koji se svode na imitiranje Zone Sumraka i isforsiranu metatekstualnost), sama priča je žestoko klišeizirana i ultimativno ne mnogo zanimljiva. Niko od igara ne očekuje (barem niko razuman) da narativno pariraju televiziji i prozi, ali kada je ogroman deo igre sam narativ, ovo ume da zabode oči.
Alan Wake ovde ima i nesreću da je bio tako dugo u razvoju pa smo u međuvremenu odigrali i Uncharted 1 i 2 koje ga u domenu spajanja narativa i gejmpleja dobrano šiju dajući nam mnogo superiorniju akciju. Doduše, Alan Wake i u poređenju sa Max Payne igrama posrće na planu akcije.

Najprostije rečeno, Alan Wake je negde tačno na sredini između survival horrora i akcione igre i umesto da profitira na ovoj neodređenosti, ona ga guši. Noćna tumaranja ruralnim krajolikom, kombinovanje baterijske lampe (i drugih izvora svetla) i balističkog oružja da se poraze utvarni neprijatelji su dobra ideja na papiru ali u igri ovo su tek umereno zanimljive akcione sekvence sa nenadahnutim neprijateljima i malim asortimanom oružja i drugih tehnika na raspolaganju igraču. Alan se do kraja igre bori sa istim tipom neprijatelja, lokalnim seljacima umotanim u pokrov tmine koji ispaljuju nebulozne ,,preteće" rečenice i ovde nema ni trunke napetosti. Ne samo da kombinovanje svetla i vatrenog oružja sve čini komplikovanijim (a ne dubljim) nego što vam deluje da bi trebalo, nego je i brzina kojom se kreću neprijatelji, ali i Alan presudna za odsustvo svake tenzije. Nema ovde griženja noktiju i stezanja guze kao u Resident Evil 4, pogotovo što je u mnogo situacija daleko jednostavnije samo protrčati pored neprijatelja i stići do sledeće bandere čije jako svetlo tera dušmane natrag u ništavilo. Povremeni set pisovi sa kojekakvim letećim kontejnerima su više iritirajući nago zanimljivi, posednuti kombajn kao nekakav minibos je kriminalno nemaštovit, a o jatima ptica koje s vremena na vreme nasrću na Alana ne vredi ni pričati. Jedina dobra stvar u vezi borbe je – tehnologija same igre. Borba ume da izgleda lepo sa slow-motion sekvencama u trenutku Alanovog izmicanja poljoprivrednim alatkama i eksplozijama svetlosti kada dušmane gađate signalnim raketama, ali ovo ne pomaže da se sam gejmplej poboljša.
Avaj, pored borbe nema mnogo čega drugog u igri. Neću da kažem da povremeno atmosfera nije interesantna kada kroz šumu bežite od fantomskih seljaka, no sakupljački deo igre je čist promašaj. Stranice Wakeovog romana barem imaju nekakvu narativnu funkciju, ali sakupljanje termosa kafe je potpuno besmisleno i ima rezona samo ako se setimo da je u početku Alan Wake zamišljen kao open world naslov.
U istom kontekstu treba prepoznati i povremeno zaista visoku detaljnost okruženja u kome se igra događa no, ponovo, odsustvo ikakve potrebe za istraživanjem, rigidno nametnute vozačke sekcije, te preobilje resursa (Alan Wake je jedna od retkih igara gde prvo treba koristiti najbolja oružja jer najčešće nećete imati prilike da potrošite ni njihovu municiju) svodi igru na trčanje kroz hodnik koji je, istina jedan od najlepših hodnika u istoriji igranja, ali ipak, samo hodnik u kome nema preterano mnogo prilike da angažujete bilo svoje reflekse, bilo intelekt. Ovo drugo je na probi u nekolicini prostornih zagonetki ako se zagonetkama uopšte može nazvati nešto što se rešava nasumičnim pritiskanjem dugmadi.
Dakle, da sumiram, Alan Wake ima nategnut i neoriginalan skript, kompetentnu ali neambicioznu akciju i sasvim nedokuvano istraživanje i misaone elemente. Posle Uncharted 2 i Heavy Rain ovo je igra koja apsolutno deluje kao da je barem tri godine zakasnila na tržište.
No, za slučaj da niste tako analno zahtevni kao ja i da ne gajite prema Remedyju tako jaka osećanja koja vas stalno teraju da poredite elemente igre sa Max Payne 2, verujem da Alan Wake može da deluje... hm... prijateljski.
Mislim, da ne bude zabune, ovo je jedna od najlakših igara ove sezone, sa toliko laganom borbom i tolikim preobiljem resursa da će je i retardirani panda završiti bez napora na default nivou težine, a narativ me iritira, no ne mogu da kažem da kao koncept Alan Wake nema potencijala.
Okruženje je izuzetno dobro dizajnirano, kako već rekoh likovi su prepoznatljivi i žanrovski profilisani i Wakeova interakcija sa njima je iako prosta svakako ubedljiva bar koliko i borba. Podela igre na epizode i igranje na kartu estetike TV serije takođe ima  određenog šarma. Mislim, ja sam užasnut što umesto dobre igre Lake i ekipa nude slabu TV seriju ali sam koncept ima rezona i verujem da će određenom sloju ljudi delovati privlačno.
Povrh svega, igra je vizuelno zaista impresivna. Skandal od pre nekoliko nedelja kada je obnarodovano da igra gura rezoluciju od svega 540p (dakle, nominalno duplo manje od ,,pravog" HD-a) ne treba shvatati preozbiljno i oni koji broje piksele propustiće da vide koliko je ovo lepo odrađen naslov, sa zaista impresivnim eksterijerima i enterijerima, izvrsnom tehnologijom koja se bavi svetlom i senkama, te solidno odrađenim modelima. Naravno, Uncharted 2 je svakako naprednija igra u grafičkom smislu no Alan Wake svoju nisku rezoluciju dobro krije time što se većinu vremena odvija u tmini i postiže zaista dobre rezultate u pogledu atmosfere. Šteta je što glasovna gluma nije sve vreme na istom nivou i što, u krajnjoj analizi, lepa grafika i ,,televizijska" prezentacija ne mogu da nadomeste siromašan, neambiciozan gejmplej. Max Payne je bio pucačka igra koja je imala jedan dobar trik i prostu ali vrhunski dizajniranu pucnjavu Alan Wake ima nekoliko trikova ali sržna mehanika ove igre naprosto nije ni zabavna ni teška ni na bilo koji način originalna. Remedy će za ovo izdavati gomile DLC-a (od kojih će prvi, između ostalog da popravi Alanovu, tradicionalno lošu facijalnu mimiku), ali od mene teško da će videti mnogo para u budućnosti za ovaj naslov.

Mislim, da ne bude zabune, nije ovo najgora igra svih vremena, daleko od toga, ali... posle Max Payne 2 i, što je možda bolnije, posle onoga što su nam dale Uncharted igre, Alen Uejk je definitivno druga liga. Dobro, kupio sam ga na Xboxu i nameravam da kupim Steam verziju kad malo padne cena, ali ne očekujte čuda.

Makar remedy ima pozitivan stav spram piraterije.

milan

Ja sam letos, dok su one neke vrucine harale Srbijom, igrao Alana Vejka na XBoxu i prilicno mi je prijao... Meho, vredi li ovaj Kingdom of Amalur? Vidim da su utisci podeljeni...

Meho Krljic

Pa, nisam ga još zaigrao, osim što sam odigrao demo i to mi se dopalo. Igra jeste nešto zatvorenija od TES igara, ali je i dalje puna opcionih i neopcionih misija itd. plus ima zanimljvu mogućnost rispekovanja (dakle, potpune promene klase i svojstava) a borba joj je daleko iznad bilo kog zapadnog RPGa...

Meho Krljic

Electronic Arts promoviše Mass Effect 3 tako što šalje kopije igre u stratosferu. Kad padnu natrag na zemlju, ko ih nađe - njegove su. A opremljene su gps trekerima, tako da ih je kolko-tolko lako naći. Dakle, možete ih imati nedelju dana pre roka ako ste uporni.

Petronije

@Meho baš ti nije legao Alan. Pročitao sam tvoj opširni rivju i ne igra mi se više  :( Mada ću mu se sigurno vratiti još koji put, prelepo izgleda.

Meho Krljic

Pa, dobro, nije da sad ljudi treba da spaljuju lutke sa Alanovim likom i da se bacaju sa viših spratova zgrada u centru zato što se meni nije dopala igra. Igraj, bre i donesi sopstveni sud!!!!

Petronije

Ma krenuo sam malo, lepše mi je na TV-u da igram ali se mučim sa skrnavim joypadom. Moram pod hitno da kupim vajrles tastaturu i miša, nikako da se naviknem da nišanim analogom.

Meho Krljic

Hm... koliko se sećam mog iskustva na Xbox 360, kontrole su bile sasvim dobre... Moraš da se navikavaš.  :lol: