• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 19 Guests are viewing this topic.

Father Jape

Mislis tvist je dobar, ali ono sto je doslo nakon njega nije?  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Da, problem sa tvistom je što se posle njega gejmplej ne menja (ili ne u dovoljnoj meri, čak i kad postaneš Big Dedi)... U teoriji, igrač bi trebalo da doživi kopernikanski obrt, da shvati da je bio papit on a string a da sada ima slobodu itd. ali u praksi isto ideš napred i rokaš splajsere kao i do tada... Dakle, narativ tvrdi da se sve promenilo ali tvoje akcije se ne menjaju...

Uvek ističem originalni Deus Ex kao igru u kojoj posle tvista (koji dolazi rano, recimo u prvoj trećini igre) ne samo da počinješ da igraš drugačije jer shvataš težinu svojih postupaka, nego i svoje dotadašnje radnje posmatraš na drugi način i čak, žališ što neke stvari nisi drugačije uradio...

milan

Ma meni je tvist bio nelogican - kada se setis onoga sto se desavalo ranije, nekako mi je to bilo potpuno nelogicno. E sada, ja sam vec pomalo i zaboravio koji je to tvist, igru sam igrao pre toliko godina, ali znam da sam tu prvi put poceo da razmisljam o tome koliko su zapleti u igrama cesto stupidni, a nama se cini da su do jaja zato sto na taj nacin ucestvujemo u njima.

Meho je dobro u tom kontekstu pomenuo Mass Effect - koliko zaista svi hvale zaplet i pricu po netu, covek bi pomislio da se radi o necemu sto je napisao Simons ili Martin, a ono je zapravo rec o starom i dvesta puta prezvakanom B-zapletu o galaksiji u opasnosti. Medjutim, dok igras, tebi je to neverovatno, zato sto si duboko uronjen u sve to, na drugaciji nacin od pukog gledanja filma ili citanja knjige ili stripa... 

Meho Krljic

Tako nekako.

A glede BioShocka i njegovog narativa, tvista i simvolike istog u kontekstu interakcije sa narativom, ponovo ću linkovati ovaj esej jednog tipa sa Jurogejmerovih foruma:

http://streetlightsasfairgrounds.blogspot.com/2007/09/strangely-about-fate.html

Meho Krljic

I holivudski filmovi menjaju svoj kraj kada se ne dopadne test-publici, ali u slučaju Mass Efect 3, test-publika su bili svi igrači na svetu. Dakle, ja nisam odigrao igru (Perin jeste pa nek komentariše) ali vidim da već desetak dana Internet vrišti da ONAKAV kraj ne može da se prihvati. BioWare je odlučio da prizna da su igre interaktivne u svakom pogledu i da - promeni kraj.

Father Jape

A Walker je napisao članak braneći kraj. Ja naravno nisam čitao, ali nešto mi govori da ću se složiti s Vokerom kad jednom pređem igru.

Meho Krljic

Pa... možda je i ja jednom pređem.

Meho Krljic

Warren Spector najavljuje da će Epic Mickey 2 biti... er... mjuzikl? Mislim, igra (za PS3, Xbox360 i Wii), ali mjuzikl. I imaće ko-op i u mehaniku kamere je već uneseno, veli on, 1000 izmena.

Father Jape

Ja se nadam da će se taj čovek, nakon ovog izleta u ekscentričnost kao vida krize srednjeg doba, dozvati pameti, i podariti nam barem još jedan klasik pre no što se penzioniše.

Perin

Quote from: Meho Krljic on 22-03-2012, 11:30:23
I holivudski filmovi menjaju svoj kraj kada se ne dopadne test-publici, ali u slučaju Mass Efect 3, test-publika su bili svi igrači na svetu. Dakle, ja nisam odigrao igru (Perin jeste pa nek komentariše) ali vidim da već desetak dana Internet vrišti da ONAKAV kraj ne može da se prihvati. BioWare je odlučio da prizna da su igre interaktivne u svakom pogledu i da - promeni kraj.

Kraj ME3 je toliko loš da je to malo reć' pričat', kako kažu u mom selu. Pomalo i ogadi sami serijal.

shrike

Za skidanje dostupna avantura Yesterday od istog studija koji nam je podario Runaway.
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Meho Krljic

Ja sam skino al ko zna kad ću probati...

U drugim vestima: Electronic Arts najavjuje gašenje servera za desetak svojih igara, među njima MMA, koja stiže uz online pass, ali i Saboteur kod koej zbog toga postaje nedostupan deo singl plejer kampanje (Midnight Club). Da pojasnimo: MMA je igra stara 18 meseci, još uvek u prodaji jebote. Dakle, kupite je i NEĆETE moći da je igrate onlajn... A ako ste je do sada igrali onlajn... opet nećete moći. EA tvrdi da im je održavanje servera veliki izdatak, ali naravno ne objašnjava zašto ne nudi dedicated server ili p2p rešenja... Žalosno bre.

дејан

...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

A Kapkom najavljuje da će progoniti "hakere" koji su kupili Street Fighter X Tekken, provalili da postoji 12 zaključanih likova na disku, otključali ih pomoću hakerske magije i sada se sa njima igraju onlajn. Capcom je, dakako, planirao da ove likove otključa nakon što platimo DLC (DLC bi u ovom slučaju, dakle, bio samo kod za otključavanje sadržaja već na disku), pa je ovo zanimljiv slučaj. Naravno da je praksa da kompanije razvijaju dodatni sadržaj/ DLC paralelno sa igrom i da je ponekad taj sadržaj već na mediju koji nosi igru ali nedostupan dok se ne plati. Ima to sve logike ako ne smatrate disk za išta osim za nosioca informacije, uslužni komad plastike koga će optički kablovi uskoro učiniti smešno zastarelim.

S druge strane, platili ste taj disk i sad je on vaš. Ne volim da koristim poređenja sa knjigama jer nije isto ali... Da vam je knjižara prodala knjigu u kojoj postoji 12 poglavlja koja su legitiman deo knjige ali ne možete do njih da dođete ako ne platite dodatno, digla bi se kuka i motika...

Jasno je da moramo da se lagano opraštamo od ideje da sam disk išta znači i da se okrećemo sadržaju...

Meho Krljic

Quote from: Perin on 22-03-2012, 12:06:37
Quote from: Meho Krljic on 22-03-2012, 11:30:23

Kraj ME3 je toliko loš da je to malo reć' pričat', kako kažu u mom selu. Pomalo i ogadi sami serijal.

Vest je stara par dana, pa još nije bila najavljena promena ME3 kraja, ali Ken Levine, autor između ostalog  igre BioShock se protivi ideji menjanja kraja jer, eto, igre su umetnička dela, autori tu treba da imaju poslednju reč itd. itd.

E moj Kene. Igre su, nije li nam to industrija rekla već mnogo puta poslednje tri-četri godine - usluga.

Meho Krljic

Dakle, ljudi dovoljno stari da se sećaju sa sjetom i suzama u očima serijala Wing Commander (inače dostupnog na GoG-u za siću) sad mogu da se poraduju. Wing Commander Saga, besplatni, od strane fanova napravljeni nastavak je konačno gotov i dostupan za daunloud. Igra je rađena kao mod za Freespace 2 ali se igra standalone, ne treba vam FS2 i ima sve po propisu, uključujući glasovnu glumu. Pravljena je deset godina, odvojite bar sat vremena da je probate.

shrike

Resident Evil 6 Won't Be a Survival Horror Game

Well, Capcom decided to drop the bomb today and announce that its upcoming game, Resident Evil 6, will
not be the survival horror game fans of the series wish it would be.

Masachika Kawata, a Capcom producer, claimed earlier today that the survival horror market is too small for
RE6 to thrive in. He also believes Resident Evil 6 needs to be more of an action game in order to do well. This is what
he said below.

"[Resident Evil's primary games] need to be an extension of the changes made in Resident Evil 4 and Resident Evil 5," he explained to Gamasutra. "I think that especially for the North American market, we need to keep going in that direction, and take that a step further. And that's exactly one of the reasons that Revelations is the way it is."

"Looking at the marketing data [for survival horror games] ... the market is small, compared to the number of units Call of Duty and all those action games sell. A 'survival horror' Resident Evil doesn't seem like it'd be able to sell those kind of numbers."

"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Meho Krljic

Koliko god sad to zvučalo kao svjetogrđe, ja vidim logiku u tome. Mislim, naprosto danas nema horor naslova koji može da se ne takmiči nego ni približi stvarnim blokbasterima. Uključujući Dead Space. Tako da u principu neka vrsta reinventovanja Resi koncepta, u klasi sa onim što je urađeno sa četvrtim nastavkom sasvim ima smisla. Pitanje je, naravno, umeju li u Kapkomu to da urade...

Petronije

Što se mene tiče, RE je umro sa trećim delom. Posle se pojavio fenomenalni Remake za gamecube kao i ZERO, ali RE4 i RE5 ne stvaraju tu mučninu u stomaku. Najviše zbog izbacivanja "prevaziđenih" fiksnih kamera i filmskog kadriranja. Kad se samo setim RE1, stojiš na početku hodnika, a kamera skroz negde na sredini, pojma nemaš gde si. Ona lagana jeziva muzika ide u pozadini a zombi negde tabana, čuješ korake a ni njega ne vidiš. Ni da kreneš, ni da se vratiš  :mrgreen: Mislim da znam napamet celu vilu, sa svim pratećim objektima i podrumima, i opet mi je strašna kad krenem da je igram.

Melkor

Exclusive: Bethesda to Announce Elder Scrolls MMO in May

While details are still few and far between, Tom's has learned that ZeniMax Online Studios and Bethesda will officially announce Elder Scrolls Online in May 2012.
An industry source that wishes to remain anonymous revealed the name of the new MMO to us, and confirmed that the game would take place a full millennium before The Elder Scrolls V: Skyrim. Using the Elder Scrolls Wiki timeline as a guide, Elder Scrolls Online will likely take place during the "Second Era," or several hundred years before any of the other Elder Scrolls games. This information was corroborated by two additional sources before publication.
Elder Scrolls Online will have three playable factions, according to the tipster. Not much is known about the factions, except each is represented by one of three animals: A lion, a dragon, and a bird of prey (either a phoenix or an eagle, we aren't sure).
A May 2012 announcement would likely be followed by some sort of presence at E3, the annual Los Angeles video game convention. The game would also be shown at Quakecon 2012 in August, along with id Software's Doom 4 and several other titles.
The fact that ZeniMax and Bethesda are working on an MMO is hardly a secret, as related job postings have been on ZeniMax's website for quite some time now. What remained unknown until now was the universe in which this MMO would take place. While some were certainly hoping for a Fallout MMO of some sort - a game that ZeniMax and Bethesda control the publishing rights for – that is not to be the case.
When Tom's reached out for confirmation, the response from ZeniMax and Bethesda was a "no comment." We will update this article as more information comes in.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Perin

in adr njuz: SW ToR novi dodatak (ili peč) pružaće opciju LEGACY gde ćete moći kreirati svoje porodično stablo, povezivati svakog vašeg lika i otključavati niz poteza i sposobnosti koje na uobičajen način ne bi mogli dobiti.

Tim koji stoji iza SW ToR priča o tome na sledećem video linku:

http://www.swtor.com/media/trailers/developer-dispatch-legacy-system

Father Jape

Perin

This ZAVVI will be the end of me.

Trenutno na sajtu imaju clearance akciju, od igara, odeće, koječega & kojekude (kojekude???). Ne mogu a da ne pazarim:

Deus Ex 3: Human Revolution PC za svega 9,5 evra.

A ujedno sam rešio da poklonim prijatelju jednu originalnu igru, da vidi kako je držati ORIGINAL u rukama. S obzirom da nisam neki Rokfeler, odlučio sam da sebi i njemu poklonim:

Champions Online PC koji košta 2,5 evra po komadu. Mislim, nije da ću ovu igru igrati, ali stvarno, dva i po evra za bilo koju igru je bagatela.

Meho Krljic

Hmda... mada sam ja davno prestao da kupujem PC igre na disku.. Steam daje luđe popuste.

Perin

Ali ja hoću da imam disk!!!! Da fizički igru mazim & pazim, pa kad ustreba, da onanišem nad kutijom s likom Adama Jensena!!!!!!!!!!

:lol: xnerd :lol:

Barbarin

Pre par godina sam pazario Jericho za 500 dinara. Tako da može da se naše org igrica za male pare, neke naravno drže cenu, al opadaju vremenom.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Tex Murphy

Quote from: Perin on 28-03-2012, 20:42:27
Ali ja hoću da imam disk!!!! Da fizički igru mazim & pazim, pa kad ustreba, da onanišem nad kutijom s likom Adama Jensena!!!!!!!!!!

Мој човјек!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Perin

Quote from: Харвестер on 28-03-2012, 22:40:57
Quote from: Perin on 28-03-2012, 20:42:27

Мој човјек!

Nismo džabe iz istoga grada!!!!

357-Banja Luka (slike)

Meho Krljic

Pa imam i ja Deus Ex: Human Revolution u formi pogodnoj za onaniju i moneyshot po Jensenovom licu, ali to je Playstation 3 verzija igre. PC verziju imam samo na Steamu... Za koji godinu više ni konzole neće imati disk izdanja, navikavajte se na to i spremajte druge masturbatorske taktike.

Perin

Ma, imam ja i steam, ali eto, zasad mi je bolji zavvi, baš zbog toga što ima i diskove i kutiju i sve, a relativno je pristupačanm po cenama. :)

Naravno, kad se pređe na novi fazon, onda ćemo ići kud i mali Mujo! :)

Meho Krljic

Pazi, Steam ima očigledne prednosti nad kutijama. Kutije su drage do određene tačke, ali ja imam oko 500 igara na Steamu. Naprosto ne bih imao mesta za sve te kutije u kući, plus, sa Steamom su mi igre dostupne bilo gde da se nalazim u svetu a imam pristup Internetu. To mnogo znači kad putuješ, kao što ja često radim. Identično, sa Playstation Vitom i Nintendo 3DSom, mnogo igara koje sam kupio su virtuelne i mogu da im pristupim iz svake hotelske sobe u kojoj imam WiFi. Razume se, i dalje kupujem kartridže za ove konzole, ali za narednu generaciju ne verujem da će ih i biti.

Perin

Ma verujem, ali, ja se sve nekako strašim tog virtuelnog vlasništva: ja to platim uredno, ali šta ako nakon 20-30-230 godina steama više ne bude? Šta je sa mojim virtuelnim vlasništvom? Takođe, nekako se uvek bojim da mi steam ne skenira računar i ko zna kakve informacije šalje trećoj petoj dvestatridesetoj osobi....možda je u pitanju paranoja, ali su mi stvarno draži diskovi koje FIZIČKI posedujem.

Meho Krljic

Oh, naravno, to je realan strah. Ja zato za sve imam bekapove. Što se skeniranja tiče, pa... ko ima Fejsbuk nema više čega goreg da se plaši.

дејан

не знам да ли је ко дојавио, али јаху обавештава да је из сонија процурела информација да Орбис излази 2013.
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Zanimljivo... Onda će Kazova priča o desetogodišnjem životu PS3 svakako delovati malo neiskreno. Dobro, naravno da će se PS3 praviti deset godina, ali će u sedmoj godini da ga zameni novi sistem kao primarni...

I ove svinjarije o vezivanju disk igara za PSN nalog su stvarno užasne svinjarije.

Meho Krljic

Inače, ako neko nije ispratio fabulu radnje, GOG je počeo da prodaje i nove igre. Za sada uglavnom indi i leftfild ponuda (Trine, Whispered World, Machinarium), sve bez DRM-a, kako Alah zapoveda. Dakle, više nisu gud old gejms, ali rade sve kako treba.

Meho Krljic

Kellee Santiago je napustila thatgamecompany. Što, kad se uzme u obzir da je ona suosnivač, nije mala stvar pogotovo akon pto sam nahvalio Journey kao stvarno divno iskustvo. No, izgleda da je dos ada sve konce u firmi vukao Jenova Chen (kao što sam ja i govorio, zanemarujući Kellee) i da je njoj dosta toga.

milan

Quote from: Perin on 28-03-2012, 23:07:08
Ma verujem, ali, ja se sve nekako strašim tog virtuelnog vlasništva: ja to platim uredno, ali šta ako nakon 20-30-230 godina steama više ne bude? Šta je sa mojim virtuelnim vlasništvom?

Ja sam tako poceo da kupujem stripove preko Comixologija, pa sam shvatio da necu moci da ih citam u slucaju nekog velikog EMP udara, III SVetskog rata ili slicnih stvari....  xrotaeye Zato sam se vratio starom dobrom comicbookdepository-ju....

Meho Krljic

Nego, David Wong je (kao i obično) bio u pravu: danas igrači sa dovoljno novca mogu da ono što drugi igrači otključavaju kroz igranje naprosto kupe - baš kao u stvarnom životu. Ne govorim o korejskim freemium MMO igrama, nego o Battlefield 3. Electronic Arts je rešio da povrati titulu najomraženijeg izdavača koju je na nekoliko godina prepustio Activisionu, pa je u jučerašnjem apdejtu za Battlefield 3 ponuđena i gomila "shortcut" bandlova, u praksi DLC-a koji otključava perkove i sposobnosti koje ste do sada morali da otključavate igranjem. EA tvrde da ovim samo pokušavaju da izjednače nove igrače sa iskusnima, ali dajte da se ne zajebavamo. Svi novi onlajn šuteri u srž svoje mehanike stavljaju upravo otključavanje svega i svačega i permanentne statistike (veština iskazana hic et nunc je u drugom planu) a sada se ovime i to obesmišljva. Zbilja živimo u mračnim vremenima korporacijskog cinizma.

Perin

Potpuno se slažem. Mislim, nije da ja volim pucačine (god no!) ali se slažem sa ovim fazonima oko kupovanja i ostalih peripetija. To su uradili i sa Mass Effect 2 i gomilom DLCa kojeg moraš da platiš iako imaš originalnu igru. Ja sam toliko ispizdeo zbog toga da sam namerno ORIGINALNU igru krekovao i instalirao DLCove. Nek' se jebu.

A o MMO igrama da ne pričam; ja nisam fan MMO žanra (iako igram SWTor!!!, kakav licemjer!!!) ali smatram da bi svaki MMO trebao biti free to play ili eventualno da se mesečna pretplata plaća u nekom mizernom iznosu (tipa 2-3 evra). Ali to je već druga priča i druga tema....mada nisam siguran ni da sam prvu pogodio :lol:

Meho Krljic

Tu si negde. Da se razumemo, nisam ja neki konzervativni mračnjak koji misli da je svaki novi poslovni model kraj sveta i civilizacije, ali je prilično indikativno da igra koju si platio 60 evra, koja pritom podrazumeva online pass (dakle, ako si je kupio polovnu, kupio si samo singl plejer dok ne doplatiš, dakle, izdavač dobija pare dvaput za istu stvar), usvaja poslovne metode koje koriste free to play igre - mikrotransakcije u zamenu za sadržaj koji je sržnog tipa, dakle ne opcioni. No, na stranu indikativno, naprosto je bizarno da igra čiji je osnovni element držanja igrača u nuđenju stalno novog sadržaja tokom igranja, sada nudi prečicu do tog sadržaja, koju izdavač monetizuje. Meni je to kao da kupiš Super Meat Boy a onda ti MekMilen obezbedi cheat za bezbroj života koji pritom otključava sve nivoe i pušta da Meat Boy sam prelazi igru dok ti gledaš i još ti to naplati. Pobrkali su se ovde prioriteti.

Father Jape

Omg, Brajanu Fargou se na Wastelandu 2 pridružuje Obsidian i Kris Avelon:

http://www.rockpapershotgun.com/2012/03/30/obisidian-to-co-develop-wasteland-2-on-one-condition/

Pod uslovom, to jest, da Kickstarter pređe $2.1 miliona dolara. S obzirom da su sad na 1.7 miliona, a ima još 17 dana, mislim da ne treba da brinemo.

zakk

Kupujem grafičku, nema zbora!  :cry:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Melkor

Cekaj, polako, dok ne vidim pre-order ne verujem. A mozda ni tada.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Meho Krljic

Krisu se baš osladio Kikstarter... Neka, nek muzu raju dok raja oće da daje. Prilika je zaista da dobijemo nekoliko oldskuliš igara koje možda neće umeti da pjevaju kao što su sužnji pjevali o njima, ali opet, mogu da budu sa manje kompromisa od savremenih naslova...

Meho Krljic