• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 29 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Moji ispisnici sećaće se osmobitnog računara Galaksija koji je bio jugoslovenski odgovor na ZX Spectrum (mada je po specifikacijama bio bliži ZX81-inici  :lol: :lol: :lol: ) i uživao određenu popularnost u nas (mada naravno ne znam nikoga ko je to imao, svi smo imali Spectrume, Commodoree i Amstrade).

Eurogamer ima članak o njemu:

http://www.eurogamer.net/articles/2013-07-30-the-story-of-yugoslavias-diy-computer-revolution

Father Jape

Čak sam i ja čuo za nju! I oduvek se pitao koliko je zapravo uzela maha u ona doba. Svaka čas' Jurogejmeru.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Father Jape

http://thegamedesignroundtable.com/2013/02/14/episode-14/

Podkast, šest meseci star doduše, u kome dizajner Civ 4 i dizajner Civ 5 razgovaraju o serijalu i 4x igrama uopšte. U suštini slažu se koji je problem u Civilization igrama i da ga ni jedan ni drugi nisu rešili.  :lol:

Meho Krljic

Batman Akrham Origins će imati i multiplejer  :-? :-? :-? Ali prave ga ljudi koji su pravili Brink/ Quake Wars/ Enemy Territory i deluje vrlo zanimljivo:

http://www.ign.com/articles/2013/07/31/multiplayer-comes-to-batman-arkham-origins

Meho Krljic

Inače, ovih dana je velika tema to što Phil Fish napušta industriju zbog toga što ga, jelte, "zlostavljaju", mada kada se pročita šta mu je Beer rekao, to i nije tako strašno (tosspot, fucking hipster). Poređenja radi, David Vonderhaar je jedan od developera u Treyarchu (studio design director) i čovek koji često sa ljubiteljima Call od Duty franšize ćaska preko svog tvitera. Vonderhaar je pre recimo desetak dana ili dve nedelje bio na čelu najnovijeg tvika za Black Ops II kojim su neka oružja blago nerfovana (za nijansu sporija paljba ako sam dobro zapamtio) da bi multiplejer bio izbalansiraniji. Ovo se nije dopalo nekim igračima a na donjem linku možete naći samo neke od poruka koje su stigle na Vonderhaarov tviter:

http://gamerfury.tumblr.com/

Razumem ja da su igrači razmaženi, razumem da u vremenu instant komunikacije svako oseća potrebu da odmah izrazi svoj gnev i očekuje da se odmah reaguje, razumem i da Black Ops II igra mnogo prostog sveta, ali ipak se čovek potrese kad vidi koliko ljudi Vonderhaaru kaže da će ga ubiti, silovati mu porodicu, jebati ćerku, srati mu u grlo itd.

Meho Krljic

Za koji dan kada budem na svom blogu objavio mišljenje o The Last of Us, videće se da sam i ja imao isti tok misli kao Jurogemerov Rič Stenton. TLOU je sjajna igra, ali poređenja sa Makartijevim Putem joj ne donose mnogo dobrog, pogotovo jer ključni element Puta - apsolutna nestašica resursa - naprosto nije mogao da se replicira na pravi način u TLOU.

http://www.eurogamer.net/articles/2013-07-31-the-last-of-us-opinion

Potpuno mogu da se identifikujem sa Stentonovim opservacijama o tome da, naprotiv, TLOU umesto atmosfere oskudice šalje poruku o izobilju, o resurse se bukvalno saplićem sve vreme.

Meho Krljic

Whoa...

http://www.ign.com/articles/2013/08/01/bethesda-reveals-the-elder-scrolls-anthology

Today at QuakeCon 2013, Bethesda revealed The Elder Scrolls Anthology, a complete PC compilation of every single Elder Scrolls game ever created.

The collection will be released at retail on September 10th, and it will cost $79.99. The Anthology includes the following:

• The Elder Scrolls Arena
  • The Elder Scrolls II: Daggerfall
  • The Elder Scrolls III: Morrowind
  • The Elder Scrolls III DLC: Tribunal
  • The Elder Scrolls III DLC: Bloodmoon
  • The Elder Scrolls IV: Oblivion
  • The Elder Scrolls IV DLC: Knights of the Nine
  • The Elder Scrolls IV DLC: Shivering Isles
  • The Elder Scrolls V: Skyrim
  • The Elder Scrolls V DLC: Dawnguard
  • The Elder Scrolls V DLC: Hearthfire
  • The Elder Scrolls V DLC: Dragonborn
The boxed compilation will also come with five maps "detailing the lands of Tamriel, Iliac Bay, Morrowind, Cyrodiil, and Skyrim.

Znam da ne treba ali.... možda ovo i kupim  :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Meho Krljic

Keza McDonnald piše o Shelter. Divna žena piše o divnoj igri u kojoj ste jazavac. I poredi je sa Journey. I inače sam planirao da kupim Shelter kad izađe a sad sam što bi se reklo PUMPED!

Meho Krljic

Na GoGu vikend promo gomile indi igara koje su na popustu od 66 odsto. Ima lepih naslova (La Mulana, Pid, Trine, Unmechanical), pa vidite...

Meho Krljic

Čovek radi speedrun za GTA III. Sedamdeset i dva minuta:

GTA 3 Speedrun (1:11:57 (WR)) Part 1

Meho Krljic

Od svih glupih kikstarter kampanja koje je Amerikanac MekDži pokrenuo, na kraju mu je uspela najgluplja. Ispada da posle deceniju i po i dalje jedini njegov projekat koji izaziva ikakvu igračku erekciju ostaje Alisa pa je sad ovim uspehom obezbeđeno da MekDži ima pravo na IP i snimanje kratkh filmova u tom univerzumu...

Meho Krljic

Hm... dakle, znali smo da će Index Corporation, japanska korporacija ići na doboš, pa sam se pitao ko li će kupiti Atlus. Za sada je dvadesetak firmi izrazilo interesovanje, a najnovija je SEGA. Mislim da bi bilo zaista najidealnije da SEGA kupi Atlus jer em SEGA, uz sve svoje neprebrojne mane ipak još uvek deluje kao firma koja razume i, eh, voli  :-? igre, plus to bi Atlusu konačno obezbedilo malo uredniju evropsku distribuciju, a što im užasno nedostaje. Ako SEGA bude d hajst bider, očekuje se da će Atlus kupiti za oko 230 milijuna dolara. Mislim da je to mala cena za vlasništvo nad Shin Megami Tensei/ Persona brendovima, mada naravno samo u estetskom smislu. Komercijalno, nisam siguran da Atlus te pare može brzo da isplati, ali... hajde. Ako SEGA poradi na marketingu, Persona 5 može da bude monstruozan hit.

Meho Krljic

Relic (i SEGA u ulozi izdavača) su uspeli da sa Company of Heroes 2 uvrede Ruse do te mere da je igra povučena iz distribucije od strane 1C koji su jedna od najvećih (ako ne i najveća) firma za publikovanje i distribuciju igara u majčici Rusiji. Naravno, nešto slično se i moglo očekivati - već iz privjua se videlo da će Relicova želja da prikažu sve surovosti istočnog fronta rezultirati u prikazivanju sovjetske vojske u, da kažemo, ne suviše altruističkom svetlu. Naravno da se Rusi bune protiv toga i trenutno je u toku i peticija kojom se od Valvea traži da se sa Steama ova igra skine iz ponude za teritoriju ZND. kapiram da se SEGAi baš ne mili da izgube pogolemo ZND tržište ali jebote šta li su u Relicu mislili dok je igra bila u razvoju??

Doduše, šta li se čudim kada u Jurogejmerovom tekstu koji sam linkovao Vesli piše sledeću rečenicu:

QuoteIn the game's campaign the player assumes control of the Soviet Red Army, under the command of Communist dictator Joseph Stalin, as it defends against Hitler's German invasion.

Dakle, Staljin je "komunistički diktator" a Hitler je samo Hitler...

Meho Krljic

Spelunky je na Steamu i GoGu. Trines evra. Uživanje.

Meho Krljic

Dakle... Saints Row IV ima i specijalnu ediciju od milijun dolara. Za te pare dobijate (pored igre) mnogo toga, uključujući plastičnu operaciju i put u svemir...

http://www.rockpapershotgun.com/2013/08/10/why-not-saints-row-4-gets-1-million-special-edition/

Meho Krljic

Pominjao sam već kikstarter za igru Tangiers koja deluje... inspirisano, misteriozno, originalno itd., dakle u velikoj meri ono što dobar deo uspešnih kikstarter projekata zapravo nije - većina su nostalgične revizije voljenih koncepata. Tangiers je juče uspeo da ostvari svoj cilj od skromnih 35 hiljada funti i ako iko želi da doda i svoje pare, kampanja traje još oko 39 sati. Aleks harvi, glavni baja u razvojnom timu je uradio i reddit AMA i vredi pročitati šta ima da kaže:

http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/1k5qfe/iama_guy_who_quit_his_job_and_gambled_everything/

Meho Krljic

Microsoft objašnjava svoje Xbox One politike vezane za šerovanje igara između naloga i među konzolama. Sve je okej i lepo izgleda, mada treba i napomenuti da kod Sonyja sve to već odavno fercera ovako i na PS3 (i bez plaćanja PS+) a biće i na PS4 (doduše uz plaćanje PS+).

Meho Krljic

Father Jape

Finalni meč DotA2 turnira:

http://www.dota2.com/tournaments/international/game/48/

Pobednički tim je osvojio 2 milijuna dolara.  :lol:

mac

Bitka za bazu! Fenomenalan meč.

Meho Krljic

Meho Krljic

Nova igra Mikea Bithella se zove Volume i u pitanju je PRAVI stealth naslov, dakle igra u kojoj nema ubijanja:

http://www.ign.com/articles/2013/08/13/volume-thomas-was-alone-devs-tactical-stealth-action-game

VOLUME - Announcement Trailer

Meho Krljic

Novi trejler za Witchera 3. Nema gejmpleja ali ima grdnog nasilja (nad ženama između ostalog). Krvoločno.

The Witcher 3: Wild Hunt - Killing Monsters Cinematic Trailer

Perin

"What...what are you doing?!"

"Killing monsters."

Prejebeno! Jedva čekam!!!!

Father Jape

Father Jape

Meho Krljic

Džon je rešio da nam se prikaže u novom svetlu, kao moderan đuvegija koji ume da se zabavlja a ne samo da mračno kritikuje seksističke elemente igračke kulture. Lepo. Ali i iznenađujuće, jer SR IV je ipak započeo samo kao ekspanzija za SRIII i mnogi MNOGI ljudi na Internetu izgleda preko toga ne mogu da pređu.. Isti endžin, ista arhitektura, bla bla bla. Ali videćemo.

Edit: Mada vidim da on to anolidžuje i objašnjava da to ne smeta. Lepo. Lepo je videti Džona tako netipično veselog.

Meho Krljic

Poslednji DLC paket za Dishonored, pod nazivom The Brigmore Witches je od juče u prodaji. Upravo sam ga instaliro pa idemo.

Father Jape

Ma nekako ja se uvek njega setim kao previše entuzijastičnog povodom igara koje voli, uprkos reputaciji mu. Recimo Dragon Age je uzdisao u nebesa svakako više nego što igra, brat bratu, zaslužuje. A Saints Row je očito franšiza koja mu je baš srcu bliska.

Elem, novi Skromni smotuljak!
https://www.humblebundle.com/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=Introducing+the+Humble+Origin+Bundle!&utm_campaign=20130813_m116905968_Introducing+the+Humble+Origin+Bundle!&utm_term=buy_png

Meho Krljic

Čovek malo povrati u sopstvena usta kad vidi da se EA ubacio u Humble Bundle društvance. Doduše, ovo jeste prilika da date pare humanitarnim organizacijama, za njih dobijete mnogo DRMa i poneku igru a da EA-u ne date ništa... evribadi uins.

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 15-08-2013, 11:04:49
Čovek malo povrati u sopstvena usta kad vidi da se EA ubacio u Humble Bundle društvance. Doduše, ovo jeste prilika da date pare humanitarnim organizacijama, za njih dobijete mnogo DRMa i poneku igru a da EA-u ne date ništa... evribadi uins.

Da se ispravim:

Edit: sad vidim da su EA zapravo namerno ušli u priču samo promocije radi odnosno da oni ne uzimaju ni centa od prodaje. Ne znam samo što članak tvrdi da ni Humble Bundle Inc. ne uzima ništa kad uzimaju uobičajen "tip".

Meho Krljic

A pošto nisam imun na humanitarne dilove, slobodno ovde ili u PM nek mi se jave osobe koje bi želele origin ili steam ključeve za sledeće igre:

Dead Space, Crysis 2, Mirror's Edge

Meho Krljic

Bivši prvi čovek Steama se zaposlio u Majkrosoftu, ne bi li unapredio Windowsov odnos sa igrama. Naravno da nam ovo refleksno izaziva cinične komentare, ali opet, setimo se da je konkurencija dobra stvar.

Meho Krljic

Hmmm, samo što smo krenuli poslednji DLC paket za Dishonored, stiže nam još jedna, tvrde, dobra stealth igra. IGN u svom prikazu veli da je Splinter Cell: Blacklist "najbolja SC igra još od Chaos Theory". Ajde, videćemo. Meni se, perverzno, Chaos Theory dopao manje od Pandora Tomorrow, a Double Agent i Conviction su mi se sviđali kao interesantne devijacije od već pomalo izraubovane formule.

Meho Krljic

A Dan Stapleton ima mnogo umerenije reči za Saints Row IV od Johna Walkera. Eto kakva su vremena došla kad dudebro Amerikanac ovakvu igru ocenjuje slabije od miserable Brita...

Father Jape

Ja ću samo reći da, premda nisam nikad čitao ništa iz pera Dena Stejpltona, nemam naročito visoko mišljenje o njemu na osnovu svojevremenog slušanja izvesnog broja epizoda podkasta američkog PC Gamera. Prema mom sećanju, dotični gotovo nikad nije imao šta pametno da kaže, a propustio je neke bitne igre, premda ima igrački i recenzentski staž. -.-

EDIT: Mada je istina da ovaj tekst deluje razumnije od Vokerovog gašovanja.

Meho Krljic

Dobro, nije Den neki genije, ali je bio urednik 1UP-a i ima staž. Ovaj njegov prikaz deluje trezveno.

Father Jape

Oni koji su ga pratili znaju da se PC Gamer UK podkast ugasio. No, momci koji su ga radili, dakle ekipa iz časopisa, odlučili su da pokrenu u svoje slobodno vreme, o svom trošku, po sistemu nekoliko ortaka oko mikrofona u dnevnoj sobi, novi podkast po imenu Crate and Crowbar:

http://crateandcrowbar.com/

Razlog što ovo kačim, osim tople preporuke, jeste to što se sad setih da su u prošloj epizodi spominjali igru Gone Home, koja je danas izašla, koju malopre videh da Christine Love na Tviteru hvali, a čiji opis je Džon Voker maločas okačio na RPS:

http://www.rockpapershotgun.com/2013/08/15/wot-i-think-gone-home/

Meho Krljic

Da, Gone home je delovala dobro još u najavama. Sedamnaest evrića na Steamu, pa ćemo da vidimo.

U drugim novostima, rado bih sa masom podelio svoj entuzijazam za još jedan kikstarter.

U pitanju je igra Monochroma, turskog studija Nowhere Studios. Kikstarter je ovde.

Igra, kao što se da videti iz trejlera deluje kao maltene nastavak igre Limbo, ali autori vele da se najbolje opisuje sa "Limbo sreće Ico" što su verovatno tri najlepše raspoređene reči u ovoj godini.

Monochroma Game Trailer

Naravno, nema garancija da će ovo biti išta više nego wannabe Limbo, ali, ipak su to turska braća i želim da verujem da su na pravom putu. Ja dao 15 dolara a vi dajte kolko mislite da treba (jedan backer, Turčin, dao 5000).

Father Jape

Samo da podelim momenat iz poslednje epizode Crate and Crowbara. Tom Fransis spominje kako će mu naredna igra, koju će praviti s parama od Gunpointa jelte, biti neka vrsta RTSa. U svakom slučaju, pričao je o tim planovima svojoj kevi, na šta je ona zaključila da tu sledeću igru treba da nazove Tankpoint.  :lol:

Meho Krljic

Rab Florence se pošteno isplakao nad Space Hulkom, tvrdeći da ovo nema ni dva posto šarma i uzbuđenja koji su zagarantovano sa stonom verzijom igre. Sad, naravno, mi koji nismo igrali tabletop verziju možda ne bismo imali tako negativno mišljenje. Treba videti... Skidam sad pirata pa ćemo proveriti.

Meho Krljic

Majestična Keza MakDonald recenzira The Wonderful 101. Ooooh, igra izlazi tek za nekoliko dana a dok meni stigne od Zavvija... Demo me je pošteno uspalio.

Meho Krljic

Šok i nevjerica: Den Uajthed recenzira Plants vs. Zombies 2 (iPad verzija, još ne znamo kad stiže na PC) i tvrdi da su PopCap i EA napravili izvrsnu evoluciju originalnog modela a da free to play filozofija ne kvari igru. Whoa!

Meho Krljic

Thief je dobio zvaničan datum izlaska (28. Februar u Evropi) i novi trejler u kome ima nula posto gejmpleja i sto posto prerenderovanih filmova:

Thief - "Uprising" Gamescom 2013 Trailer (UK)

Lepo to izgleda, ali kakvo traćenje resursa...

U drugim vestima, iz igre je izbačeno dugme za skakanje. Da, dakle, ovo je Thief igra u kojoj je moguće skočiti samo na za to predodređenim lokacijama. Nije da to nije funkcionisalo u, eh, The Legend of Zelda igrama, ali ipak ovo je Thief. S druge strane, jedan od developera Eidos Montrealov Community Manager veli ovo:

http://forums.eidosgames.com/showpost.php?p=1943475&postcount=399

QuoteLOL! Everybody needs to calm down and relax.

This is such a non-issue. You can absolutely jump and move through the world fluidly and freely. The game has been designed specifically to achieve this goal. You're looking at this like you're losing a feature, but the reality is that you're gaining dozens more.

Anybody claiming the game will somehow be ruined because you can't free jump, when there is no reason to be jumping, would have to agree that Gran Tourismo is ruined because you can't choose to pop the trunk - right? No, of course not.

Saying that immersion is broken because of the absence of a feature allowing you to physically break out of character is akin to dividing by zero. Garrett would never randomly hop, skip and jump through the world. He just wouldn't. Honestly, if you need to spam the jump button continually for no reason to truly feel immersed a game, or need to be able to randomly pop yourself into the air like a grasshopper with the hiccups - then hell, maybe Thief isn't for you. But, check out Team Fortress 2 - it's free to play and you'll probably love it!

As someone who has played the game more than anybody else outside of the dev team, I can assure you that free jumping would ruin immersion. Pogo hopping through the world like a shop manequin on a spring would seem incredibly out of place, dated and overly simplistic within the context of the rest of the rich and tactile mechanics that have been created soley to make you feel like a Master Thief slipping through the world.

Like I said yesterday, this is not tomb raider, this is not The Last of Us, this is not an early 2000's game with cheesy pre-programmed hot spots. Forget what you know about the word "contextual" - it's been turned into a dirty word of late, but don't make the mistake of judging Thief on how "contextual" actions have been handled in other, completely unrelated games.

Consider that this only has become an 'issue' on the forums here after someone quoted a snippet of a text interview. It was never brought up when you guys first saw the E3 gameplay footage. Nor was it ever brought up as an issue by any of the journalists who played the game - including the few more 'critical' reports. MT didn't even scream bloody murder or beg the team to change the feature after he played the game. Why? For 1 very simple reason: It's just not an issue. Nobody felt restricted. Nobody felt they were missing anything. Chances are when you're finally playing the game, neither will you!

You can't free jump just for no reason - but you can jump whenever and wherever you need to jump. It's fluid. It's slick. You tap the jump button in the EXACT same way, with the exact same timing as if you had a free jump. In fact, if you weren't told that you couldn't free jump, and only tried to jump when you needed to jump to, you would have NO idea that you couldn't bunny hop around like convulsing jack-in-the-box. It's only when you tap the jump button while standing in the middle of a room with nothing to jump on that you DON'T jump.

So, I hear you asking, what happens when you DO press the jump button, but there is nothing to jump on?

You SWOOP!

It's AWESOME - just like a very small dash. In fact, if Garrett didn't hunker down to avoid being seen, you would say that it feels like a jump, in a way (be clear: It is NOT a jump). The swoop is used to empower stealth gameplay, and can be used in any direction - forwards, backwards, side to side. You can even rotate/change direction while you're swooping. It cannot be spammed for a continual speed boost. It offers total freedom and mobility, completely aligned with the movement and grace of a master thief who makes his living by sneaking from shadow to shadow. Those hoping for Garrett the Master River Dancer will be disappointed, everyone else has nothing to worry about.

Coincidently, we actually touch on the swoop in a Thief podcast that will be coming out on the last Friday of this month (also news: We'll be releasing Thief podcasts on the last Friday of every month starting this month!)