• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 23 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Inače, treba pogledati ovaj petnaestominutni meltdaun u kome Čarli Bruker ne uspeva da objasni Džonu Snouu zašto su igre sjajan medijum

Charlie Brooker to Jon Snow: 'You're like a dog at the controls of a helicopter' - video

Meho Krljic

Putem RPS-ovog sandi pejprsa došli smo i do ovog izvrsnog teksta o ulozi dizajna i pristupačnosti u proizvodnji savremenih igara i kako fetiš pristupačnosti kanališe čitavu filozofiju u industriji

http://blog.brendanvance.com/2014/01/05/the-cult-of-the-peacock/

Ključni citat:

Our belief in clarity and elegance, though it has yielded spectacular results, is not the very best way to make videogames; it may not even be a particularly good way. We suffer from the bar we've set for ourselves and the burdens we place upon designers. We are wrongly convinced, even in the critical community, that works like Problem Attic are unworthy of attention solely because they prioritize different features and challenge players in a way we deem to be unfashionable.

Meho Krljic

Aman... otkad je Karmak napustio id, oni kao da su potpuno izgubili glavu (nou pan intendid).

Dakle, Quake Live od pre par dana više ne može da se igra u browseru i valja se daunloudovati i instalirati klijent kao i za bilo koju drugu uporedivu free to play online igru.

No, ovaj klijent se može pokrenuti samo na windowsu i ne podržava Linux i Mac OS.

Da sumiramo ovu lavinu paradoksa: Quake Live je nastao kao ideja da se Quake III (još više) približi masama time što će biti besplatan i što nećete morati da ga instalirate već da ga igrate kroz browser. Dakle, samo se ulogujete u svoj nalog i igrate na bilo kom računaru koji to može da podnese - kod druga, u biblioteci, na ljubavnikovom laptopu dok čekate da se on istušira itd., ne brinući o operativnom sistemu i sličnim glupostima. Neki ljudi su zbog toga i plaćali pretplatu koja im je obezbeđivala određene sitnice.

Sad nova verzija mora da se skine i instalira, kao i normalan Quake III (koji na steamu košta 20 dolara), ima manje sadržaja i ako želite da ga igrate na Linuxu ili Mac OS-u, morate da se bakćete sa virtuelnim mašinama  :cry: :cry: :cry:

Meho Krljic

Insajderski tekst na Jurogejmeru o tome kako je bilo razvijati launch title igru za Wii U. Kako se i da očekivati, komunikacija sa korporacijom kojoj je maternji jezik japanski nije... tako laka. Pogotovo kad korporacija razvija ne samo hardver već i socijalnu infrastrukturu koja uz njega treba da ide a u tom drugom nema dovoljno iskustva.

A kao dodatak, evo jedne veoma zanimljive priče o razvoju Nintendove stare konzole Gamecube.

Father Jape

Sad još da se nađe na Stimu, i da pojeftini.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 14-01-2014, 11:16:16
Sad još da se nađe na Stimu, i da pojeftini.

Tako je!!!!!!!!!

Mada ja imam Origin nalog  :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Ali nije mi u planu da kupim ovo, svejedno.

Inače, od svih survival simova u perzistentnim onlajn svetovima koji su se pojavili unutar zone neviđenog uspeha DayZ (koji je inače u early access verziji prodao više od milion kopija  :-? :-? :-? :-? ) (Seven days to die, War Z, How to Survive...), ovaj Rust nekako kao da kreira najbolje priče. Keza MakDonald je već na IGN-u par puta objavila sjajne zapise iz ove igre, a evo sada i njenog kolege Miča:

http://www.ign.com/articles/2014/01/13/rust-the-importance-of-being-naked-and-afraid

Možda... možda je i kupim kad postane gold...

Meho Krljic

Takođe, survival igre u non-multiplejer kontekstima su sve popularnije (Don't Starve, Miasmata, State of Decay...) a The Forrest izgleda veoma obećavajuće, pogotovo što ima naglašen horor vajb.

Meho Krljic

A i Project Zomboid koji skoro da je u jednom trenutku umro (nakon krađe harddiskova) je sve aktivniji i odnedavno je na Steam early accessu. Ja sam generalnoodlučio da čekam da se dovuče do neke dorađenije verzije, ali ovaj prikaz Dena Uajtheda je vrlo primamljiv. Deluje mi kao da Porter i ekipa prave zombi verziju Dwarf Fortress što će, naravno, meni biti suviše kompleksno da igram sa bilokakvim uspehom vrednim pomena, ali svejedno će me fascinirati. Mislim, ja i u Day Z (mod verziji, standalone još nisam probao) nisam uspeo da uradim ništa sem da poginem nekoliko puta ali igra jeste fascinantna....

Father Jape

Meho Krljic

Da, ta igra je eksplodirala poslednjih par dana svud po internetu. Данас сам негде, да ли на РПС-у pročitao da je najbolja u lokalnom multiplejeru. Videćemo kad nam kapne neki dinar da je kupimo...

U drugim vestima... Ja skoro da ne umem da objasnim ovo što se vidi na ovom videu ali toliko je kul da moram da probam.

Dakle, pre neki dan, znate za to verovatno, je bio održan Games Done Quick event gde su se skupljale pare za dobrotvorne svrhe i gde su dobri igrači izvodili razne spidranove u raznim igrama (Skyrim za manje od sat vremena itd.) za zabavu dobrovoljnih davalaca i generalnog puka. Tokom tog iventa, urađen je i donji performans:

[TAS] Super Mario World "Executes Arbitrary Code" in 02:25.19 by Masterjun

Dakle... er... Ovo je "tool assisted speedrun", dakle ne "normalan" speedrun gde živ čovek igra igru najbolje što može, nego speedrun uz pomoć svih mogućih hardverskih i softverskih pomagala koja treba da u finalnom snimku daju najkulji moguć video. TAS-ovi se računaju kao posebna kategorija bavljenja igrom i ne mešaju se sa običnim spidranovima.

No, ovaj poseban spidran je zanimljiv zato što nije, za razliku od većine TAS-ova izvođen na emulatoru nego na pravoj SNES konzoli, uz korišćenje robota koga pokreće Raspberry Pi kompjuter (koji je, kao što znamo, praktično igračka) a koji koristi određene gličeve u originalnom kodu Super Mario World da u jednom momentu zaustavi igru i injektuje unutra (dakle u originalni kartridž koji bi trebalo da je ROM, dakle, nepromenljiv, sem EPROM modula koji služi za snimanje pozicije) svoj kod koji onda omogućuje da koristeći SMW sprajtove igrate Pong ili Snake...

Majnd ofišli bloun.

za snimak gde se vidi robot kako igra Gradiusa, Mario Kart i Mario 64 otići ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=Uep1H_NvZS0

Meho Krljic

Za slučaj da se neko negde plašio da će Pillars of Eternity biti "dumbed down" i da neće imati kompleksnost starih cRPGova, evo kako izgleda character sheet u igri:

Meho Krljic

A evo i jedne od novije dizajniranih oblasti. Uistinu izgleda prelepo mada kapiram da je ovo neka 4K rezolucija or sumtin. Trejler koji smo videli pre nekoliko nedelja nije izgledao ovako divno. No, da, lepo je.

Meho Krljic

Prvi deo Broken Agea je objavljen. IGN ima prve impresije u video formi:

http://www.ign.com/articles/2014/01/15/broken-age-first-impressions

Meho Krljic

Takođe, izašla je Banner Saga, igra koja je veoma ozbiljno praćena u igračkim medijima posle izvrsnog uspeha na kikstarteru. Studio koji je pravi je tokom prošle godine objavio i free to play multiplejer inačicu The Banner Saga: Factions koja je poslužila da se mase upoznaju sa borbenim sistemom igre kad izađe i ona je bila veoma popularna.

Elem, dakle, Banner Saga je tu i prvi prikazi su objavljeni, evo IGN-ovog.

Ja sam tokom poslednje Steamove rasprodaje bio na korak da priorderujem BS (još mi stoji na višlisti) ali sam se ipak zadržao, odlučivši da sačekam da izađe i isprobam pirata jer uprkos svim sjajnim privjuima koje sam pročitao, RPS-ov dupli privju je igru predstavio kao obećavajuću ali i dosta konfuznu. Evo i RPS-ovog prikaza koi je pozitivan mada uz razložne zamerke. Tako da... šta ja znam... Ovo ću svakako kupiti, suviše tu ima elemenata koji po automatizmu kod mene izazivaju salivaciju: kvalitetna potezna borba, ozbiljna priča smeštena u vikinški/ fantazijski mizanscen, estetski i produkcijski koktel prelepe ručno crtane grafike i muzike Austina Wintoryja (čovek je radio muziku za Journey između ostalog); ali ću malo da sačekam. Pomaže i što nemam prebijene pare a i to što još uvek igram aktuelni Fire Emblem koji je, naravno, najveći pojedinačni uticaj prepoznatljiv u Banner Saga....

Meho Krljic

Yasumi Matsuno, za koga smo pomislili da se penzionisao se vraća proizvodnji igara i to putem kikstartera. Istina je, dakle, da su Japanci tek nedavno shvatili da postoje nezavisne igre i crowdfunding  :lol: :lol: :lol: :lol:

Šalu na stranu, ovo je tipičan "shut up and take my money" momenat, Matsuno se udružio sa kalifornijskm studijom Playdek (uglavnom iskusni dizajneri RPG/ stonih RPG naslova) da naprave igru koja se odaziva na Unsung Story: Tale of the Guardians i koja treba da bude kompleksan taktički RPG sa epskom pričom. Za slučaj da treba da podsećamo, Matsuno je reputaciju stvorio naslovima poput Tactics Ogre, Final Fantasy Tactics, vagrant Story i Final Fantasy XII i važi za jednog od najvažnijih japanskih dizajnera u domenu taktičkih RPGova. Njegova poslednja igra bio je intrigantni RPG za 3DS, Crimson Shroud.

Kikstarter i dalji detalji su ovde:

http://www.kickstarter.com/projects/482445197/unsung-story-tale-of-the-guardians

Father Jape

: O

EDIT: Ok, delimično iz griže savesti zbog nepodržavanja Project Eternityja, Wastelanda, i Šejferovih koještarija... podržao sam Unsung Story!  :oops:

Naravno, najmanji iznos koji mi obezbeđuje igru kada napokon izađe. A posebno me raduje što će mi uzeti pare tek osmoga februara. :lol:

Meho Krljic

:shock:

Nisam imao utisak da si ti neki veliki JRPG zilot. Ali neka, lepo, lepo.

Naravno, valja imati kontrolu nad očekivanjima, kikstarter nije samo mašina za prikupljanje novca već i za kršenje obećanja i mrvljenje snova & fantazija.

Plus, videćemo kako se slaže sa Japanom. Ja sam do sada na istom bekovao samo dva delimično japanska projekta, ovo i Project Phoenix a i jedno i drugo su kolaboracija poznatih japanskih pregalaca sa prizjumabli pragmatičnijim zapadnjacima koji su kadri da okretno plivaju u vodama razvoja igara oslobođenog producenata i izdavača...

Edit: Nije osmog Februara nego četrnajstog, ali do osam sati.  :lol: Što je još bolje, veća verovatnoća da ću imati tih dvadeset dolara na računu. Eh, u srećna vremena, minimalni iznosi na kikstarteru da se igra dobije su bili između 5 i 10 dolara... Sad je 20 apsolutni minimum..

Edit 2: Hajp iz strong vid dis uan, u dvadesetak minuta koliko je prošlo od kada sam ja igru bekovao pa do sada, pojavilo se skoro 200 novih bekera. Mislim da će osnovni iznos biti dostignut bez mnogo trzavica i onda ostaju streč golovi... Volio bih da se igra pojavi i za Vitu i 3DS, pa se nadam dobrom uspehu ove kampanje.

Father Jape

Pa nisam strogo govoreći, ali FF: Tactics mi je pružio sate lepih sećanja, a Tactics Ogre mi je neprežaljena rupa u odrastanju.

Meho Krljic

A na kojoj si platformi igrao pomenuti FF Tactics?? Jer na svim platformama na kojoj ista postoji, postoji i neka od varijanti Tactics Ogrea. Naravno, moja preporuka je svakako da se igra poslednja verzija: Tactics Ogre: Let us cling together, napravljena za PSP i igriva i na Viti. Igra ne deluje ni malo starinski i, naprotiv, ima nekoliko inteligentnih novih dodataka koji je čine udobnijom za igranje bez snižavanja kompleksnosti ili izazova.

Father Jape

Malo kao klinac na Playstationu, a onda kao nešto stariji na PC-ju, koristeći emulator za Playstation.

Meho Krljic

Aha, jasno. Dobro, onda ti je PSX verzija Ogrea dostupna (beše Ogre Battle: March of the Black Queen se zove). Ali možda je bolje da kupiš Vitu  :lol: :lol: :lol: :lol:

Meho Krljic

Father Jape

Meho Krljic

Uzgred, 2014. će definitivno biti godina indi igara for betr or for vrs. Mislim, Keza MakDonald na IGN-u recenzira Nidhogg i daje mu devet. IGN je, inače, Gone Home proglasio za svoju PC igru godine, a prekjuče je Escapist imao ovaj interesantni editorial Šejmusa Janga koji veli da će izdavači AAA igara na novim konzolama biti ubiveni jer su im budžeti uvećani i do deset puta a igrači ni neće kupovati te igre u (dovoljno) velikim količinama jer im nove konzole nude kvalitetne indi igre po mnogo nižim cenama.

Father Jape

Ali vidi te komentare ispod klipa sa proglašenjem Gone Home. :lol:

Meho Krljic

Hahah, znam. Čak i na Steamu sve te igre-od-sat-i-po poput Gone Home, Shelter i 30 Flights of Loving (koje je igra-od-petnaest-minuta) imaju gomilu topika koji se sastoje od razgoropađenog urlanja da se pare moraju vratiti zbog neadekvatne dužine zabave.  :lol:

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 15-01-2014, 10:33:32
Za slučaj da se neko negde plašio da će Pillars of Eternity biti "dumbed down" i da neće imati kompleksnost starih cRPGova, evo kako izgleda character sheet u igri:

Vredi.

Pitanja u vezi igre i odgovori koje je davao Džoš Sojer. Ima toga dosta, najzanimljiviji delovi su oni koji se tiču borbe i pravlljenja likova.

http://www.gamebanshee.com/news/113034-pillars-of-eternity-social-round-up.html

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 15-01-2014, 14:16:38
Novi Dark Souls II video. Ima i gejmpleja:

Dark Souls II - PS3/X360 - Cursed (Trailer)

Nekako mi je ružnjikava grafika na onim gejmplej isečcima. Moguće da je neki raniji build u pitanju, trebali su malo da povedu računa o tome. Bossovi ovako na blic izgledaju fantastično. Biće ovo odlična igra.

Meho Krljic

Pa, ne znam, mislim, ne verujem da će ikako biti lošija grafika od prethodne igre, tako da sam tu miran, a ovo što se ovde na blic vidi je ionako postprocesovano preko svake razumne granice.

A ovaj Pillars of Eternity deluje sve zamamnije  :lol:

Petronije

Meni lično, kad igra ima tako savršen gejmplej i dizajn, je grafika u trećem planu ali ovo je toliko ružno da bode oči, pogotovo što izlazi u godini nove generacije konzola. Čisto sumnjam da će biti ovako gadna, verovatno je neka rana faza razvoja igre, ali nisam mogao da ne primetim.

I da, taj Pillars of Eternity stvarno deluje odlično :)

Meho Krljic

Pa, da, ali kažem, ovo je provučeno kroz petnaest filtera da se umekša kontrast i da deluje kao slikarski rad, a znamo da ni Demon's Souls ni Dark Souls nisu ovako izgledali, pa onda ne mislim da ima razloga za brigu.

A ja sam Pillars of Eternity kikstartovao sa 35 dolara, ne sumnjajući da će biti dobar. Ipak su to ljudi koji su napravili neke od najklasičnijih Infinity Engine igara.

Meho Krljic

Još pokazatelja koliko su videoigre značajan savremeni medij:

Bigger than Hulu? Game video streaming service Twitch reveals massive audience

To put the company's success in perspective, Twitch is enjoying more prime time eyeballs than MTV, SyFy, AMC and TNT. Crucially, over 75% of its audience is between 18-49.

Meho Krljic

Kleijeva (Mark of the Ninja, Don't Starve) naredna igra je promenila ime u Invisible Inc. Evo alfa trejlera. U pitanju je inače potezna taktička špijunska igra, kao XCOm sa manje pucanja a više sakupljanja intela:

Invisible, Inc Alpha Gameplay Trailer

Meho Krljic

IGN je baš nahvalio prvi deo Broken Agea. Drago mi je da Šejfer i ekipa posle dosta sumnjičavosti u pogledu celog projekta na kraju ipak isporučuju kvalitetnu P&C avanturu

http://www.ign.com/articles/2014/01/16/broken-age-act-i-review

Meho Krljic

No, Den Uajthed iz Jurogejmera nije raspamećen:

http://www.eurogamer.net/articles/2014-01-16-broken-age-act-1-review

what you find is a nice but largely unremarkable adventure game. It's a game that makes no terrible missteps, yet that's largely because it never attempts anything bold enough to risk landing flat on its face.

Meho Krljic

I Džon Uoker je oprezan sa komplimentima. Neke od stvari koje prigovara su suva mehanika (recimo iPad-centrični dizajn interakcije), ali Uoker in nou ansrtn trms veli da je i donekle razočaran igrom:

As charmed as I was, and as interested as I might have been to learn more about each character's situation, there's no doubt that I'm also somewhat disappointed by Broken Age.

Meho Krljic

Oh, i moram, MORAM da citiram jedan komentar sa RPSa koji tako dobro sumira moje brojne mržnje prema dizajnu interfejsa za tač-skrinove koji onda unatrag degradira interfejse za non-tač skrinove. Da, HILJADU PUTA DA!!!! I ovo se sjajno uklapa sa generalnim tonom teksta koji sam gore okačio u nedelju.

There is a gigantic amount of UI usability that is being destroyed by touch interfaces. We're not just losing the entire keyboard and the second mouse button. We're losing the entire CONCEPT of Tooltips. The concept of a mouse pointer that isn't being clicked – but just existing without further input.
Devs are even starting to claim that tooltips are 'bad'. That they are a symptom of bad UI design, which is so incredibly batshit insane you wonder if those devs live in Arkham Asylum.

Meho Krljic

Inače, Octodad: Deadliest catch izlazi tridesetog Januara za PC. Evo trejlera:

Octodad: Dadliest Catch Launch Announcement (PC/Mac/Linux)

da podsetimo: u igri igrate kao oktopod koji je oženjen ljudskom ženom i ima ljudsku decu i koji mora na sve načine da zavara čitav svet da je i on samo još jedno ljudsko biće. Trik je u tome da svaki par udova oktopoda pokrećete odvojeno i to je recept za proceduralnu komediju. Free verzija igre, koja je bila univerzitetski projekt je i dalje dostupna za daunloud na sajtu:

http://www.octodadgame.com/

Meho Krljic

Meho Krljic

Analitičari tvrde da, pošto se Wii U slabo prodaje, Nintendo treba da izađe iz biznisa proizvodnje hardvera i objavljuje svoje igre na telefonima i tabletima. Jasno, analitičari su dobro plaćeni da ljudima bez znanja a sa puno novca daju savet kako da ga ulože, ali mislim da Pachter i ekipa ovde agresivno promašuju "the nintendo difference", kao i činjenicu, da za razliku od Microsofta sa Xboxom, Nintendo bez obzira na pobačaj od nekih 70% u prodaji aktuelne konzole, zapravo finansijski još stoji u debelom plusu. I to ne u domenu nekakvih deonica i drugih berzanskih vrednosnih papira, već u pravom, keš plusu koji im dopušta da donose odluke samostalnije od većine sličnih kompanija. Da ne pominjem da je Nintendu vrednost deonica tokom 2013. godine, najgore godine koju su imali od 2006. - zapravo porasla.

Meho Krljic

Kao što se blogerima više baš i ne može verovati otkada ih korporacije plaćaju za pozitivno pisanje o njihovim proizvodima, tako se ni jutjuberima ne može više verovati jer.... Evo, Majkrosoft... Boldovao sam najmračniji deo:

Microsoft reportedly paid YouTube video makers to promote Xbox One

It has been hard to escape the endless barrage of next-generation console coverage over the past several months. The launches of the Xbox One and PlayStation 4 were accompanied by two of the more extensive marketing efforts of 2013, but it appears that Microsoft might have taken its strategy a step outside of legal boundaries. Ars Technica has rounded up evidence that shows Microsoft offered incentives to Machinima video partners for mentioning the Xbox One in their videos, but the coverage couldn't be negative.
Last Friday, iGame Responsibly shared an email addressed to Machinima "influencers" which details the offer. Beginning on January 14th, in order to earn an additional $3 for every 1,000 views, partners would need to include a 30 second clip of an Xbox One game within the video, mention the Xbox One by name, tag the video with XB1M13, follow the provided guidelines and submit the link through Poptent (a social video marketing site).
On Saturday, someone anonymously uploaded the aforementioned guidelines to Pastebin. The legal agreement is a little more sinister than the leaked email, informing video creators that they "may not say anything negative or disparaging about Machinima, Xbox One or any of its Games in [the] Campaign Video." The agreement also forbids participants from revealing that they were paid by Microsoft, or that the offer ever existed in the first place.
Ars Technica notes that the FTC has its own set of guidelines that require the endorser to disclose his or her connection with the seller of the product when given gifts, whether they be material goods or cash incentives. Microsoft's legal contract appears to directly contradict the FTC's guidelines. Neither Microsoft or Machinima have responded to Ars Technica's request for comment.
The campaign apparently ended almost as quickly as it started. Microsoft had hoped to reach a combined 1.25 million views on participating videos, and Poptent lists the campaign as "expired" as of January 16th. The campaign was intended to last until February 9th if it did not hit the views limit, but the extremely popular Machinima partner channels reached over a million YouTube surfers within a matter of hours. Now Microsoft can pay off the minuscule $3,750 budget and continue to reap the rewards of videos that will be available for months and years to come.

Meho Krljic

Kat Bailey na IGN-u pobraja deset najboljih priča u JRPGovima i.. ovo su zaista sve igre koje pošten čovek mora da odigra do kraja života

http://www.ign.com/articles/2014/01/17/the-top-10-jrpg-stories

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 21-01-2014, 11:57:54
Kao što se blogerima više baš i ne može verovati otkada ih korporacije plaćaju za pozitivno pisanje o njihovim proizvodima, tako se ni jutjuberima ne može više verovati jer.... Evo, Majkrosoft...

I sada i ista priča za Electronic Arts. Da bude jasno: to što korporacije daju finansijsku stimulaciju JuTjuberima da pozitivno pričaju o njihovim proizvodima a preskoče negativne kritike je marketing i to je okej. Ali kada se marketing ne obeleži jasno kao marketing a ljudima koji marketing izvode zabrani da objave kako je to što rade marketing, onda su to već nedopustive taktike i zaslužuju prezir.

Meho Krljic

Hearthstone možda bude igra koja će me naterati da otvorim Battle Net nalog  :lol: Svi podkasti koje slušam su u svojim prednovogodišnjim i postnovogodišnjim izdanjima rejvovali o ovoj igri a kako izgleda da je u pitanju propisan free to play i evropski beta period kreće za koji dan, zašto ne probati?

Father Jape

Ja sam, možda sam ovo već spomenuo, rekao historijsko ne tom klasičnom blizardovskom krek kokainu. Ali tek posle dve nedelje intenzivnog igranja.

Meho Krljic

Držati na oku igru Kingdom Come: Deliverance, jer je u pitanju srednjevekovni, nefantazijski RPG koga autori prave trudeći se da spoje najbolje elemente Skyrim, Mount & Blade, Dark Souls i Witchera. Naravno, treba biti ekstremno oprezan u menadžmentu očekivanja jer je studio koji ovo radi mali (za sada svega dvadesetak ljudi, sa nadom da poraste do 60 kad nađu investitora za igru) i ovo nabrajanje uzora treba shvatiti samo kao orijentaciju. Na čelu parade je čovek koji je vodio tim što je pravio Mafia igre, dakle, Česi su u pitanju i.. ako budu imali mnogo sreće i ulože mnogo truda, ovo možda dobaci do uspeha kome se nadao tim što je radio Amalur...Imaju i kikstarter kampanju kojom nameravaju da skupe dovoljno sredstava da obezbede pažnju investitora...

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 21-01-2014, 11:57:54
Kao što se blogerima više baš i ne može verovati otkada ih korporacije plaćaju za pozitivno pisanje o njihovim proizvodima, tako se ni jutjuberima ne može više verovati jer.... Evo, Majkrosoft... Boldovao sam najmračniji deo:

Microsoft reportedly paid YouTube video makers to promote Xbox One

It has been hard to escape the endless barrage of next-generation console coverage over the past several months. The launches of the Xbox One and PlayStation 4 were accompanied by two of the more extensive marketing efforts of 2013, but it appears that Microsoft might have taken its strategy a step outside of legal boundaries. Ars Technica has rounded up evidence that shows Microsoft offered incentives to Machinima video partners for mentioning the Xbox One in their videos, but the coverage couldn't be negative.
Last Friday, iGame Responsibly shared an email addressed to Machinima "influencers" which details the offer. Beginning on January 14th, in order to earn an additional $3 for every 1,000 views, partners would need to include a 30 second clip of an Xbox One game within the video, mention the Xbox One by name, tag the video with XB1M13, follow the provided guidelines and submit the link through Poptent (a social video marketing site).
On Saturday, someone anonymously uploaded the aforementioned guidelines to Pastebin. The legal agreement is a little more sinister than the leaked email, informing video creators that they "may not say anything negative or disparaging about Machinima, Xbox One or any of its Games in [the] Campaign Video." The agreement also forbids participants from revealing that they were paid by Microsoft, or that the offer ever existed in the first place.
Ars Technica notes that the FTC has its own set of guidelines that require the endorser to disclose his or her connection with the seller of the product when given gifts, whether they be material goods or cash incentives. Microsoft's legal contract appears to directly contradict the FTC's guidelines. Neither Microsoft or Machinima have responded to Ars Technica's request for comment.
The campaign apparently ended almost as quickly as it started. Microsoft had hoped to reach a combined 1.25 million views on participating videos, and Poptent lists the campaign as "expired" as of January 16th. The campaign was intended to last until February 9th if it did not hit the views limit, but the extremely popular Machinima partner channels reached over a million YouTube surfers within a matter of hours. Now Microsoft can pay off the minuscule $3,750 budget and continue to reap the rewards of videos that will be available for months and years to come.

Majkrosoft je sad naložio Machinimi da se svi videi o kojima se priča jasno obeleže kao reklamni:

Microsoft has asked Machinima to mark videos made as part of its paid-for Xbox One content deal as advertising, the company has told Eurogamer. The move follows widespread disapproval at Machinima's marketing deals - where users are paid promote brands in their videos without stipulating that they had been paid to do so.
"Microsoft was not aware of individual contracts Machinima had with their content providers as part of this promotion and we didn't provide feedback on any of the videos," a spokesperson told us. "We have asked Machinima to not post any additional Xbox One content as part of this media buy and we have asked them to add disclaimers to the videos that were part of this program indicating they were part of paid advertising."