• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 24 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Da, čitam već par dana o tome. Najnoviji detalji koje sam čitao na Jurogejmeru su otrežnjujući podsetnik da gomila ljudi koja pokreće kikstarter projekte zapravo nema ništa sem dobre volje i ideje. Winterkewl u ovom tekstu vele da niko nije proćerdao ni dinar, da se niko nije obogatio ili da je uopšte finansijski ikako bolje nego što je bio pre dve godine, ali onda objašnjavaju i da su, zahvaljujući neiskustvu, u posao ušli tako što su grafičkim dizajnerima, po dogovoru dali po 35 hiljada dolara unapred, od kojih je jedan posle dve nedelje otišao da radi za LucasArts i prestao da radi na Yogventuresu a zadržao 35K. Da ne pominjem da studio koji je ušao u proizvodnju open world igre nije uspeo da zaposli čoveka na poziciji glavnog programera za svo ovo vreme...

Fakat je da smo zlatno doba kikstartera ostavili iza sebe. Projekti kao što je Divinity OS mu daju malo težine i ozbiljnosti, ali sve više mi se dešava da igre koje sam tamo bekovao ne dosegnu target, čak i kad  izgledaju sjajno, imaju demo i sve to, jer se narod ohladio posle nekoliko visokoprofilnih projekata koji su ili otišli u zaborav ili su se pojavili u nekakvom jadnom obliku. Mislim, kako da ne nestane enzutijazma kada i neki od najvećih KS uspeha u gejmingu, poput recimo Broken Age ili Republique umesto da se pojave u zakazano vreme u svoj svojoj lepoti, zapravo stižu na sastanak sa znatnim zakašnjenjem i iscepkani na epizode - što nije bio originalni plan - jer im treba još para da se naprave? Još više uspešnih KS gejming projekata umesto da se pojave u zakazano vreme u nekakvoj završenoj formi, umesto toga dolaze nam u goste u nekakvim Early Access verzijama bez ideje kada će gotova igra biti, jelte, gotova. I, da se razumemo, negde je to okej, Bro Force ili Nuclear Throne su igre uz koje sam spržio desetine sati iako su obe i dalje u alfa verzijama, Sunless Sea je i u trenutnoj alfi veoma igriva i lepa, Sir, you are being hunted je i u nezavršenim verzijama bila eminentno igriva, Prison Architect je odličan i ovakav kakav je ali mnoge druge igre su na nivou tech demo faze i sramota me je što autori za njih pored KS novca koji su dobili sad još i traže pare normalnog sveta za nešto što je praktično neigrivo takvo kakvo je (na primer Maia za koju sam imao toliko nadanja kad sam davao novac).

Meho Krljic

Sajmon Parkin intervjuisao Hidea Kođimu za Gardijan. Parkin vrlo lepo piše a intervju je koristan jer za razliku od dobrog dela napisa o Metal Gear Solid V ne zaobilazi slona usred sobe - činjenicu da je ovo Kođimin do sada najžešći napad na SAD i njihovu spoljnu politiku.

Meho Krljic

Da se ne kaže da glas malog čoveka ništa ne može da promeni u poslovanju krupnog kapitala, pre par nedelja, kada je najavljeno da Sonyjeva Vita ekskluziva, japanski RPG naslov Freedom Wars koji čekamo već par godina, u Evropi neće imati fizički nosač, već samo digitalno daunloud izdanje, neka dobra duša je pokrenula peticiju koju sam i ja potpisao, a koja je sad dovela do toga da Sony promeni plan i odluči da i u Europi igra izađe u kartridž formatu. Sakses!

Naravno, sigurno je da će se prodavati slabo i da Sony ovim zavlači sebi ruku u džep - u pitanju je ipak JRPG, pa još posve nova franšiza - ali izgleda da Yosp smatra da je to vredno pozitivnog piara koji će uslediti. Poštujemo. (A ja ću i kupiti igru.)

PS Vita - Freedom Wars | New Gameplay Video "Volunteer 02"

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 22-07-2014, 11:05:08
Quote from: Meho Krljic on 30-06-2014, 16:26:14
Inače, da ukažemo na kontroverzu koja se tiče igre Areal. Naime, pre nedelju dana se pojavi na recimo Kotakuu objava da neki od ljudi koji su radili na originalnom S.T.A.L.K.E.R.-u imaju novi studio i rade na spiritualnom nasledniku S.T.A.L.K.E.R.-a, te da su upravo pokrenuli kikstarter kampanju kojom traže pare za tog naslednika a koji se zove Areal. Ja naravno na slepo odjurim tamo i pledžujem dvadeset dolara. Onda odem da pročitam malo o igri i tri minuta kasnije otkažem pledž. Ispostavlja se da, prvo, ljudi traže besmisleno malu sumu (svega 50.000) za šuter iz prvog lica koji treba da ima ozbiljne produkcijske kvalitete, da ne pominjem open world dizajn i A-life tehnologiju koja fauni daje individualnost u ponašanju, a još manje nebuloznu tvrdnju da će igra izaći za PC i skoro sve moderne konzole. Pa samo troškovi licenciranja i akreditacije bi im izašli više od 50k. Drugo, ljudi koji su imenovani u vezi sa projektom nemaju baš MNOGO veze sa S.T.A.L.K.E.R.-om, a i ima ih jako malo. Treće, studio tvrdi da radi sopstveni endžin (kao što je i S.T.A.L.K.E.R. imao svoj) ali sve što se da videti na kikstarter stranci je ili futidž iz S.T.A.L.K.E.R.-a ili novi materijal rađen u Unity endžinu. Sve u svemu, deluje kao prevara. Jurogejmer ima vrlo uslužan članak koji pokušava da raščivija je li ovo samo navlakuša za naivne:

http://www.eurogamer.net/articles/2014-06-26-that-s-t-a-l-k-e-r-y-areal-kickstarter-whats-going-on

Bizarno finale kikstarter kampanje: igra je prebacila traženi iznos nakon što je developer dobio pismo od Putina lično, da podrži projekat, i nakon što je nekoliko backera uvećalo svoje pledževe na više od deset hljada dolara... Sve ukazuje da će Kikstarter ovaj projekat anulirati, ali hajde, nek izgura još to malo vremena što ima...

Kao što sam i predvideo, Kikstarter je suspendovao Areal kampanju.

Dešavalo se i ranije kad kampanja u poslednjem trenutku pređe target, na osnovu velike donacije, da Kikstarter istraži, vidi da tu nešto smrducka (recimo su sami pokretači kampanje dali pare) i suspenduje ceo projekat.

West games se i dalje prave nevešti i pokreću kampanju prikupljanja sredstava preko svog sajta. Sa Eurogamera:

Quote"Our Kickstarter was suspended without any warning. As per Kickstarter's policy, we cannot contact them to find out why. Areal is the spiritual successor to S.T.A.L.K.E.R., in terms of our vision for it and in terms of the team that we have (which includes Alexey Sytyanov, the lead game designer and screenwriter for S.T.A.L.K.E.R.). You can find out more about us and our team on our website.
"The fact is that there are a lot of companies that make their livelihood on S.T.A.L.K.E.R., so when we showed up on the scene, they saw us as a threat and did everything that they could to stop us.
"People also need to take into account that Ukrainians and Russians are in an information war right now, and as a Ukrainian developer, we were subject to constant hostility from Russian Kickstarter accounts (we even got death threats). There are over 16,000 comments on our Kickstarter, which is unprecedented for the amount of supporters that we have, and a lot of our comments are hate filled. Some sites, in light of this, chose to report based on sources from direct competitors or from the myriad of comments based on lies. Others chose a neutral ground, because of the confusing situation around us, and still others wrote positively about us. All in all, more than a 1000 news results come up when you type in 'Areal Kickstarter' on Google.
"After vice news wrote an article about us, people started contributing every minute, but Kickstarter was afraid of the controversy surrounding our project, so they suspended funding. We set our base goal at $50K; even with two days left, we raised more than $64,000, and our competitors were doing everything that they could to stop that. Kickstarter is a business, and that was their decision. We were not warned, we do not have a say in the matter, we cannot notify our backers, we cannot message our backers, and we can't post updates anymore. That is how Kickstarter chose to act.
"We are the creators of S.T.A.L.K.E.R., and we know that we can make Areal even better than that series, because of advances in technology, gameplay mechanics, and story. We need your support to make that happen, so we have opened up a website wherein we will continue to raise funds. We ask all supporters of Areal who read this, to please head over to our site and contribute there. PayPal is used for safe checkout, but you do not need a PayPal account to donate. Thank you for your understanding."

Meho Krljic

Sony je i dalje odlučan da snimi film po Uncharted igrama, i posle toliko neuspelih startova. Najnovija vest je da je datum premijere određen za deseti Jun 2016. godine (zapravo, samo se uletelo u prazan datum ranije namenjen Amazing Spider-man 3 koji je sada pomeren za 2018. godinu jer, valjda, Sony misli da će ipak u međuvremenu napraviti Sinister Six film (mala pomoć: neće)), da se zna režiser, da je najnovija verzija skripta gotova i da... studio i dalje misli da je Mark Wahlberg pravo rešenje za Nathana Drakea. Ti ljudi nisu normalni... Mislim, Avi Arad producira, ali ipak...

U drugim igračko-filmskim vestima, Deus Ex ekranizacija ima novog scenaristu. Avaj, to je Michael Finch koji je napisao submediokritetski Predators, tako da... nemam neka očekivanja od tog filma...

Meho Krljic

Bajoneta 2 je prikazana na Komik Konu:

Bayonetta 2 - Chapter 2 Gameplay - Comic Con 2014

Gejmplej počinje negde oko 50. sekunde.

Meho Krljic

Oh, plus, Bajoneta 2 ima i onlajn kooperaciju, za potrebe odrađivanja raznih izazova - bosfajtova, hordi i tako to. Dakle, sjajno!!!!!!!!! Koliko shvatam, nema kompetitivnog multiplejera poput Anarchy Reigns, ali ovo mi je svakako draže*

*Jer sam u Anarchy Reigns bespomoćan protiv čudovišta koja haraju njegovim multiplejer svetom...

Meho Krljic

U daljim WiiU novostima, Captain Toad: Treasure Tracker je, po mišljenju IGNovog novinara, zaista, ZAISTA dobar. Kao da smo manje očekivali. Nintendo će na kraju unutar godinu dana (otkad je potkraj prošle godine izašao Super Mario 3d World, pa zaključno sa novim Smash Bros. najesen) izdati nekoliko igara koje spadaju u nešto najbolje što su ikad napravili. Captain Toad, reklo bi se, spada u ovu grupu...

Perin

Kad smo kod Nintenda, Mehmete, koliko nije puno dati za WiU, DS i 3DS, pojedinačno? I koja je od tih konzola najbolja za kupiti? Nešto se u poslednje vreme premišljam da kupim jer nisam do sada igrao na pomenutim konzolama, pa bih cenio kada bi napisao koju preporučuješ, zašto i koja je cena ok za dati za polovnu (ili novu) konzolu Nintenda.

Meho Krljic

Pa, ja ne znam kolike su cene uBosni, ovde je i dalje kršten WiiU (dakle sa 32 GB stpridža) 45000 dinara, dakle, jače od 400 Evra, ali u Europi je to bar sto evra manje. Dakle, ako novu možeš da zabodeš za 300-350 evra, to je super. Polovne ne znam kako se kreću ali procenićeš sam.

DS je sad verovatno dosta jeftin (GameS veli 18000 dinara, dakle, 160 evra ali ga nemaju na stanju) jer 3DS postoji već tri godine, ali ne verujem da ćeš ga naći novog u slobodnoj prodaji, pa ako naiđeš na polovan to je okej po bilo kojoj. Nov 3DS je 28000 dinara, dakle, nekih 260 evra, pa opet računaj koliko bi ti prijao polovan. Moja preporuke bi svakako bila da kupiš 3DS jer on igra i DS igre (sem ako se ne ložiš da igraš pirate jer njih uglavnom ne možeš da igraš na 3DSu, odnosno, ono što može nije vredno cene koju bi za to platio).

No, ako nađeš negde DS po pristojnoj ceni, sa sve fleškarticom za piratske igre, tu si ubo premiju jer možeš sve (ili makar 99,99%) DS igre da odigraš besplatno a tu ima MNOGO lepih stvari. No, s druge strane, skoro sve njih sasvim pristojno guraju i PC emulatori, pa i to treba uzeti u obzir.

Za 3DS i WiiU piraterije uglavnom nema, pa i to uzeti u obzir.

Meho Krljic

A inače sam došo da kažem da su BioWare tizovali da će nešto o svojoj novoj igri (dakle o igri koja nije Mass Effect 4) da pričaju u kelnu:

YOU'VE BEEN CHOSEN: Nightmare Teaser

Petronije

Pillars of eternity gejmplej konačno, izvinjavam se ako je neko kačio. Ne treba gledati previše, ovakva igra se gustira "od nule".

http://www.ign.com/articles/2014/07/24/pillars-of-eternity-seems-to-push-all-the-right-rpg-buttons

Meho Krljic

Okačio ja, ali nema veze, treba da se hajpuje!!!!!!!!!!!!!! Kako mislimo da Dizni ikad Obsidianu da da rade KOTOR3 ako ih ne hajpujemo mi koji ih volimo?

Petronije

Eh pretpostavio sam, a nije mi se dalo da tražim unatrag, slabo pratim šta se dešava po internetu ovih nedelja. Vidiš taj kotor sam omašio. Tačnije, kotor 2 sam omašio a keca sam skoro do kraja završio i desila mi se neka havarija sa računarom tada i nikad ga više nisam upalio. Bilo bi baš lepo da se pojavi tako neka SW RPG igra spakovana u moderno grafičko okruženje.

Meho Krljic

Pretpostavljam da ti The Old Republic ne bi radio posao, kao ni meni???

Petronije

Nisam ga baš pomno ispratio ali ono što sam video mi se nije svidelo :(

Meho Krljic

Ja sam imao brutalnu averziju/ predrasudu jer je u pitanju MMO i eto, nikad nisam ni probo da je igram...

U drugim vestima, The Last of Us uskoro ozbiljan film, producira Sam Raimi a Neil Druckman (koji je pisao & režirao igru) radi skript...

Meho Krljic

Legend of Korra u ovom gejmplej videu izgleda prilično dobro (sem grafike gde boje deluju isprano). Sam gejmplej kreće na oko jedan minut unutar klipa:

Check Out the First Gameplay from Platinum Games' The Legend of Korra - Comic Con 2014

Meho Krljic

Meho Krljic

Da je Cutter ovde sigurno bi znao da ceni to što se neko iscimao da napravi EP od šest pesama koji tematizuje Borderlands. Muzika se proteže od hip-hopa do dabstepa, nešto je iskorišćena muzika iz igara, nešto originalna, sa potpuno ozbiljnim repovanjem i tekstovima i veoma je dobro producirano.

https://soundcloud.com/rpgunit/sets/rpg-unit-rock-paper-genocide

Meho Krljic

Ne znam ima li ovde sem mene još nekog ko već poseduje current-gen konzolu (pri tom mislim na PS4 ili Xbox One, pošto je Wii U priča za sebe, jelte), ali ako ima, sa radošću ću podsetiti da konzolna verzija Shadow Warrior ributa izlazi 26. Septembra. Meni je PC verzija na kraju bila fenomenalno zabavna - pravi old school FPS sa urnebesnim količinama demonskih neprijatelja, razornim arsenalom, bizarnom kleptomanskom adikcijom i možda najboljim mačem u nekoj (pravoj) FPS igri ikada. Štaviše, to mi je bio i najbolji singl plejer FPS prošle godine (za dlaku ispred Blood Dragon) i rado ću je igrati i na konzoli (pošto je igra, pretpostavljam download only, možda bude i jeftinija a nadam se i nekom PS+ momentu gde bih je možda dobio u okviru ptretplate), a ko je još nije kušao na PC-ju, ponovićemo ovde trejler:

Shadow Warrior - Launch Trailer

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 22-07-2014, 10:43:04
Ne može se reći da Sony ne čine sve napore da se pokažu kao gospoda i ljubitelji lepih umetnosti. Kao što se zna, The Last of Us je bio odlična igra prošle godine na PS3 (gde je prodala više od sedam miliona primeraka, što je, za ekskluzivan naslov, prilično spektakularna cifra) i za koji dan izlazi rimasterovana, ful60frejmova verzija za PS4 (koju ja imam priorderovanu  :oops: :oops: :oops: ), a Sony to promoviše između ostalog živim čitanjem nekih scena iz igre na sceni u Santa Monici, od strane originalnih glumaca, u režiji Nila Drukmana koji je i igru, jelte, režirao. Klesi! Mislim, sve je to marketing, nije ta igra baš literarni klasik, ali simpatično. U Naughty Dog vele da istražuju i mogućnosti da naprave nastavak...

Evo i snimka:

The Last of Us: One Night Live

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 25-07-2014, 17:51:35
A inače sam došo da kažem da su BioWare tizovali da će nešto o svojoj novoj igri (dakle o igri koja nije Mass Effect 4) da pričaju u kelnu

Nisam imao vremena da komentarišem ovo detaljno, pa sam se uzdržao od bilo kakvog komentara. Sada mogu da kažem da je potvrđeno da NIJE u pitanju novi IP koji je Bioware najavio na E3, kao i da na ovome ne radi nijedan Bioware-ov studio iz Kanade. Moj predosećaj - koji je u slaganju sa pretpostavkama nekih posmatrača - je da je ovo uvod u projekat koji je rađen sa Failbetter Games (Fallen London i Sunless Sea). Ovakav linčovski tizer jeste u duhu nečeg što bi oni napravili, iako gotovo sigurno nisu direktno odgovorni za njega. Noćne more i snovi su bitna tema u FL-u: prostranstvo tik iza ogledala, zvano Parabola, gde idemo kad sanjamo i gde imaginacija ima konačnu moć i gde je magija moguća je jedan od najfascinantnijih aspekata Palog Londona. Verovatno ćemo sa sigurnošću znati o čemu se ovde radi sredinom avgusta, kada se u Kelnu održava Gamescom.

Nagovešteno je da će se igra zvati Shadow Realms, na osnovu imena fajla u i-mejlu koji je poslat fanovima, i zahteva za trejdmarkom koji su EA podneli u februaru ove godine.

Osim tizera, imamo i dva sajta koji uspostavljaju ARG (augmented reality game) osnovu projekta:
http://www.seekinghenna.com/
http://www.woods-watsoninstitute.info/
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Da, to je sigurno taj projekat sa Failbetter. I slutim da će BioWare tu alocirati samo šačicu ljudi, ali tim bolje, niko ne želi da se Failbetterov posebni ukus ovde izgubi u EA korporacijskim šalvarama. Meni je bio zanimljivo da BioWare radi igru koju su okarakterisali kao horor, što nije uobičajeno za njihov, jelte, MO.

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 30-07-2014, 13:37:41
Ne znam ima li ovde sem mene još nekog ko već poseduje current-gen konzolu (pri tom mislim na PS4 ili Xbox One, pošto je Wii U priča za sebe, jelte), ali ako ima, sa radošću ću podsetiti da konzolna verzija Shadow Warrior ributa izlazi 26. Septembra. Meni je PC verzija na kraju bila fenomenalno zabavna - pravi old school FPS sa urnebesnim količinama demonskih neprijatelja, razornim arsenalom, bizarnom kleptomanskom adikcijom i možda najboljim mačem u nekoj (pravoj) FPS igri ikada. Štaviše, to mi je bio i najbolji singl plejer FPS prošle godine (za dlaku ispred Blood Dragon) i rado ću je igrati i na konzoli (pošto je igra, pretpostavljam download only, možda bude i jeftinija a nadam se i nekom PS+ momentu gde bih je možda dobio u okviru ptretplate), a ko je još nije kušao na PC-ju, ponovićemo ovde trejler:

Shadow Warrior - Launch Trailer
Ja ne znam kako sam ovo propustio, verovatno smo komentarisali ovde ali je isparila iz.malog mozga. Podseca me na legendarni i neponovljivi painkiller. Ide odmah na DL listu. Hvala Meho.

Meho Krljic

Zapravo, deo tima koji je ovo pravio i jeste radio na Painkilleru.  :lol: :lol: :lol:

Meho Krljic

Evo klasičnog primera one njegoševske čaše meda koju odma sustiže čaša žuči da je, jelte, zagrči.

Dakle, dok su prokleti Amerikanci već i zaboravili kad su igrali Shin Megami Tensei IV na svojim (dakako regionalno zaključanim) 3DS konzolama, mi, siroti Europljani, koje je Atlus vazda tretirao kao tursko, jelte groblje, smo kao žedan kišu čekali najavu da su se u Atlusu i Nintendu (koji je suizdavač) smilovali i najavili evropsko izdanje najnovijeg naslova iz jednog od najpopularnijih (i najboljih) japanskih RPG serijala ikad.* I, sad, evo, Atlus veli, igra stiže u Septembru, šesnaest meseci posle japanskog izdanja i četrnaest posle severnoameričkog

...ali će biti digital download only, dakle, bez fizičkog izdanja majkuimjebemdaimjebemustašku

I ja sad razumem... Atlus tradicionalno ima problem sa evropskom distribucijom i njihove poslednje tri igre za 3DS objavile su druge firme, ali jebote, ovo je ipak njihov glavni serijal, pa da li je moguće da se toliko plaše da će se to slabo prodavati??? Naravno, trebalo bi sad tu uložiti u marketing 'n' shit, najveći sajtovi su to recenzirali pre godinu i po dana i sve to, ali ipak, Shin Megami Tensei - brojem označena igra iz sržnog serijala - to bi MORALO da se lepo prodaje. Mislim, jebote, poslednja SMT igra izašla uEvropi je bila Devil Summoner: Soul Hackers, port sedamnaest godina starognaslova sa SEGA Saturn - to je dobilo fizičko izdanje a SMT IV neće, pa kakvo je ovo bezumlje?

Ispada da dve među najboljim 3DS igrama koje nije objavio Nintendo u Evropi dobijaju samo digitalna izdanja - ovo i najsvežiji Ace Attorney. Još jedan od razloga zašto svaki put opsujem Nintendo kad se setim da su regionalno zaključali 3DS.

Ako ima silver lajninga ovde, a ima, to je da će igra koštati svega dvadeset evra. Što JESTE odlično, ali kako je ovo numbered SMT naslov, teško će mi biti da prežalim to da mi ne stoji kutija na polici.

*Ako je uopšte potrebno, da podsetim da je serijal Persona samo spinof SMT-a

Meho Krljic

Na temi o gej paradi sam već pominjao muke kroz koje je ovogodišnja GaymerX konvencija prolazila da obezbedi dovoljno novca da se održi zbog jednostavne matematičke istine da su LGBT osobe u svakom društvu izrazita manjina i time su sadržaji namenjeni u većoj meri ovoj socijalnoj grupi (ili grupama) pred posebnim ekonomskim izazovima. Integracionistički pristup je svakako jedno od rešenja, ali problem je što to nije uvek tako lako kako mi, pripadnici većine, mislimo. U tom smislu, mislim da je vrlo vredno linkovati govor koji je na gaymerX-u ove godine dala Liz Ryerson (dizajner igara, kritičar, autor muzike itd.) a koji se između ostalog bavi i tim problemom - da i kada manjine idu u pravcu integracionističke politike, dakle, bez separatizma, sa punom verom u koncept jednakih prilika za sve u kulturi i institucijama glavnog toka, prepreke koje imaju, često ekonomske, veoma otežavaju funkcionisanje na ravnoj nozi.

Evo linka do transkripta:

my GaymerX talk - "Why You Should Think Differently About Games"

A u dodatku ću reći da nije fer da je Liz još jedna trans-žena u gejmingu toliko privlačna da navodi i poštene ljude na grešne misli.

Meho Krljic

Nisam nikakav MMO igrač i generalno ne bih da se novčano obavezujem na nešto što bih uspevao da igram samo povremeno i neredovno, ali neka me sad zgazi tramvaj ako kažem da nisam jako zainteresovan da probam ljubazni poziv Square-Enix da igramo Final Fantasy XIV A Realm Reborn besplatno, 14 dana, do dvadesetog nivoa. Igra dobija izvrsne kritike otkada je Yoshi-P originalni, loše primljeni FFXIV temeljito preradio, a ja sam generalno slab na FF estetiku... Grrrr, da li ću pokleknuti?

Meho Krljic

Meho Krljic

Wasteland 2 (najverovatnije) izlazi do sredine Septembra. Kuku, ja do tada neću stići da odigram ni Original Sin. Biće ovo jebeno vrela RPG jesen.  :lol:

neomedjeni

Ja sam započeo Original Sin, naložio se na igru, a onda morao da odustanem zbog nenormalno dugih perioda loadovanja. A i prilikom sejva nije bilo ništa bolje. Što mi uopšte nije bilo jasno, jer inače nije bilo nikakvih drugih problema, igra je savršeno funkcionisala. Ali sam barem odigrao 5-6 sati tokom kojih sam odlučio da nagradim developere kupovinom orginalne igre, zaslužili su.

Meho Krljic

Koliko vidim i drugi igrači imaju sličan problem, i većina misli da je problem u tome što imaju malo RAM-a... Što je zajebano jer verovatno nisi nameravao da kupuješ još RAMa samo zbog ove igre. Vidim da se u nekim verzijama igre sve popravljalo verifikovanjem integriteta instaliranih fajlova kroz Steam, pa sad kad imaš Steam verziju, možda da probaš ponovo, možda se sredi?

Meho Krljic

Inače, ceo projekat vezan za dokumentarac Video Games: The Movie mi je od početka slao pogrešne vibracije, delovalo je kao senzacionalistička reklamna kampanja radije nego entuzijastična diskusija o medijumu od strane ljudi spremnih da pričaju o njegovim raznim aspektima a ne samo o najsavršenijoj zamislivoj formi, no, prikaz iz pera uvek pouzdano hladnokrvnog Dena Uajtheda nažalost potvrđuje predrasudu:

http://www.eurogamer.net/articles/2014-08-01-video-games-the-movie-review

Ipak ovo možda iztorentujem u nekom momentu, ali neću žuriti.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 04-08-2014, 14:10:23
Koliko vidim i drugi igrači imaju sličan problem, i većina misli da je problem u tome što imaju malo RAM-a... Što je zajebano jer verovatno nisi nameravao da kupuješ još RAMa samo zbog ove igre. Vidim da se u nekim verzijama igre sve popravljalo verifikovanjem integriteta instaliranih fajlova kroz Steam, pa sad kad imaš Steam verziju, možda da probaš ponovo, možda se sredi?

Hvala na savetima. :)

Nisam još kupio igru, jer sam načuo da će moći da se kupi za ne naročito velike pare fizička kopija u Bg, pa pomislih da sačekam malo. Čudna koincidencija je da sam se regisrovao na Steam bukvalno pre nekoliko dana, kada sam u Vulkanu naleteo na jeftinu kopiju Morrowinda koji nisam igrao 7-8 godina, ali nikad nisam dovršio ekspanzije, te sam kupio igru i tek kada sam krenuo da je instaliram skapirao da je potrebna registracija na Steamu.

A ionako sam planirao, ako bude para, da negde oko Nove godine uložim u novi komp ili nabudžim postojeći, zbog trećeg Witchera. Premda još ni dvojku nisam odigrao, avaj. Tada ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Meho Krljic

Da, Witcher će verovatno zahtevati popriličnu žrtvu u stoci i letini da bi radio kako treba....

neomedjeni

Tešim sebe da ionako 4 godine nisam uložio ni dinara u računar, pa je krajnje vreme da mu se nađem.

Inače, da ne doprinosim samo pričama koje su van teme, napomenuću da sam opazio kako je izašao Sacred 3. Razmišljao sam da nabavim igru čisto da vidim na šta to liči, jer nikad nisam odigrao ni jedan nastavak, ali sam na GameBanshee sajtu naleteo na listu rivjua koji u proseku igru ocenjuju kao katastrofalnu. To bi bilo prvo RPG razočarenje za ovu godinu.

http://www.gamebanshee.com/news/114149-sacred-3-reviews.html

Za drugo čekamo izlazak novog Dragon Age-a.  :lol:

Meho Krljic

Da, Sacred je dobio toliko slabe kritike da ne spada ni u kategoriju "piratovati pa možda jednom", pogotovo što mene čeka još kamara JRPG naslova poput Natural Doctrine i Shin Megami Tensei IV. Da ne pominjem da su mi pre par dana stigle Guided Fate Paradox (čiji nastavak uskoro izlazi) i Witch and the Hundred Knight, a NIS-ove igre uobičajeno gutaju desetine i stotine sati. Dragon Age: Inquisition će morati da dobije suludo dobre kritike da bih ga uopšte probao pre 2016. godine...

Meho Krljic

A u skladu sa mini-otkrovenjem u vidu Divinity: Original Sin i uskoronastupajućim Wasteland 2 (te Pillars of Eternity i perspektivom da nam stiže i novi Torment), valja citirati ovaj više od tri godine star post Fathera Japeta

Quote from: Father Jape on 09-03-2011, 17:39:12

Mislim da cemo morati da sacekamo da neki jos nepoznat developer shvati koliko je kapa mrka, i lepo sedne i napravi nebruseni left field biser* koji je potpuno dojajan, i sasvim veran korenima. Mislim, for all I know, mozda je neko vec krenuo tako sto da pravi.

*Kako sam nevaljao, mesam metafore kao da nema sutra.  :oops:

Meho Krljic

O istom trošku, neka se vidi da sam dovoljno veliki čovek da kažem da je moj odgovor na citirani post bio temeljito pogrešan. U skoro svim elementima (na primer, nošenje kamare oružja u uspešnom aktuelnom nastavku Wolfensteina). Dakle, najeo sam se gomana. 

Quote from: Meho Krljic on 09-03-2011, 17:53:48
Ja nekako mislim da je to već gotova stvar i da "pravi" stats-heavy RPG nije više realno očekivati. To mi je nekako kao sa šuterima. Posle Call of Duty 2 i Gears of War gotovo je nezamislivo da se vratimo na šutere u kojima skupljaš pakete zdravlja i tegliš sa sobom deset različitih pušaka. Singularity je to pokušao i videli smo koliko mu je dobra TO donelo.

Tako nekako i sa cRPGvima, ako se uzmu u obzir komentari Klifija Bija od pre neki dan da je srednjoj klasi igara manje-više odzvonilo i da ostaju ili "mali" naslovi (u koje, uostalom može da spada i DeathSpank, recimo) ili AAA blokbasteri, onda mislim da su šanse da se pojavi novi TOEE, novi Arkanum, novi Vampire, novi, u krajnjoj liniji Gothic, dosta skromne. Naravno, Risen i Two Worlds i Witcher se i dalje batrgaju, ali to su sve evropske franšize koje za sada žive od mahom domaće prodaje. Kako i njima budu rasli troškovi proizvodnje, mislim da će ih relativno slaba prodaja u Severnoj Americi ubiti.

Tako da će ostati sa jedne strane nekakvi diablo klonovi (Torčlajt, Detspenk itd.) a sa druge ovi blokbasterizovani akcioni RPGovi, ali ne vidim da će iko od njih želeti da se upušta u dizajn igre koja ima kompleksno formiranje lika sa brojnim statistikama i komplikovanu međuzavisnost predmeta u inventaru. Ako ništa drugo, većina izdavača (ali i developera) intuitivno nagađa da sve jači grafički potencijali hardvera znače da nova publika opet prirodno inklinira spektakularnim prizorima, a manje brljanju po menijima i trudiće se, čak i iz najbolje namere da im ponude pre svega imerzivan ambijent, a ne apstrakcije kao što su meniji i statistike...

Naravno, sasvim je moguće da griješim.

neomedjeni

Hahaha, pošteno. Mada, ko je mogao predvideti faktor Kickstartera i da će masa tridesetogodišnjaka i četrdesetogodišnjaka dati dobru lovu da se urade igre poput Divinity: Original Sina, Shadowruna, Pillars of Eternity ili novog Tromenta? Sad bi bilo dobro da sve ili skoro sve igre ispune očekivanja, i pobeda nad Oblivionom će biti potpuna.

Ja, recimo, i dalje "strepim" zbog Stubova večnosti. Voleo bih da ispadne dobra igra, ali se plašim da Obsidian ne zabrlja zbog pritiska fanovske baze svoju šansu decenije. Ohrabrujuće je što su neki preliminarni rivjui pozitivni.

Father Jape

A ja baš danas razmišljam koliko mi se igra Divinity, a igraću ga ko zna kad.  :cry:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 04-08-2014, 17:16:33pobeda nad Oblivionom će biti potpuna.

Ali da li i nad Skyrimom?

neomedjeni

Taj achievement ostavljamo za Pillars of Eternity 2 i Divinity: Final Sin!  :idea:

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 04-08-2014, 14:20:50
Inače, ceo projekat vezan za dokumentarac Video Games: The Movie mi je od početka slao pogrešne vibracije, delovalo je kao senzacionalistička reklamna kampanja radije nego entuzijastična diskusija o medijumu od strane ljudi spremnih da pričaju o njegovim raznim aspektima a ne samo o najsavršenijoj zamislivoj formi, no, prikaz iz pera uvek pouzdano hladnokrvnog Dena Uajtheda nažalost potvrđuje predrasudu:

http://www.eurogamer.net/articles/2014-08-01-video-games-the-movie-review

Ipak ovo možda iztorentujem u nekom momentu, ali neću žuriti.

Ja sam ga pogledao čim se pojavio - iliti "pogledao", uslovno rečeno. Već posle 15-20 minuta gledanja nisam imao volje da nastavim, a kamoli da napišem utiske, što mi je bio prvobitni plan. Da, toliko je loše, kao što se da pročitati i iz prikaza na Jurogejmeru. Produkcijski solidan, ali idejno infantilan i površan, sa previše nebitnih informacija da bi stigao da prikaže išta smisleno.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Dakle, za promenu jedna studija veli da je igranje videoigara dobro za decu:

Playing video games for up to an hour a day 'is good for children'

QuoteChildren who play video games for up to an hour a day are happier, more sociable and less hyperactive than those who don't play at all, research has found.   Despite widespread fears that video game usage is harmful, an Oxford University study of boys and girls aged between 10 and 15 found that playing for up to sixty minutes a day could actually be beneficial.   The study tested almost 5,000 children, comparing those who did not play at all with those who spent varying periods of time playing console games such as Nintendo Wii and Sony Play Stations, or computer-based games.   "Young people who indulged in a little video game-playing were associated with being better adjusted than those who had never played or those who were on video games for three hours or more," it concluded.   "Those who played video games for less than an hour... were associated with the highest levels of sociability and were most likely to say they were satisfied with their lives. They also appeared to have fewer friendship and emotional problems, and reported less hyperactivity than the other groups."

Those who played such games for longer, but still "moderate", periods of between one and three hours a day appeared to experience no effect, either positive or negative.
However, those who played "excessively" – for more than three hours a day – did see some harmful effects.
The study said there were good reasons to think that game-playing could have beneficial effects when compared with non-interactive entertainment, such as watching TV.
"Games provide a wide range of novel cognitive challenges, opportunities for exploration, relaxation and socialisation with peers," it said. "Like non-digitally mediated forms of child play, games may encourage child well-being and healthy social adjustment."
The study, published in the journal Pediatrics, estimates that three in four British children and teenagers play video games on a daily basis.
It says previous research shows that roughly half of young people in the UK are "light players" of the kind the study suggests is beneficial.
Nearly one-third of children spend between one and three hours, while between 10 and 15 per cent spend more than three hours a day on such electronic games.
Only those in the last category appeared to suffer harmful effects and be less well-adjusted, the Oxford University study found.
It suggested "this could be because they miss out on other enriching activities and possibly expose themselves to inappropriate content designed for adults".
But the study found the effects either way were small, "indicating that both the broad fears and hopes about gaming may be exaggerated".
Other factors, such as "whether the child is from a functioning family, their school relationships, and whether they are materially deprived" had a far more significant impact on their behaviour.
Dr Andrew Przybylski, the report's author, said that "high levels of video game-playing appear to be only weakly linked to children's behavioural problems in the real world".
"Likewise, the small, positive effects we observed for low levels of play on electronic games do not support the idea that video games on their own can help children develop in an increasingly digital world," he said.
He called for further research to determine which kinds of games were beneficial or harmful and said that recommended time limits on video game playing had "little scientific basis".

Meho Krljic

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.