• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 20 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Joj bre, nije mi dobro koliko je ovo dobro (ljudska/gejmerska priroda na delu - tek što sam pribavio jednu fenomenalnu igru, već balim za drugom).

Pillars of Eternity Gameplay Gamescom 2014

A kad pomenuh ljudsku prirodu, biće zanimljivo videti da li će ljudi češće birati human ili godlike heroja?  :lol:

Meho Krljic

Bogami, da mi neko kaže da je ovo modovan Baldur's Gate, ja bih mu poverovao  :lol: To je stvarno veliki kompliment s moje strane!!!!  :-| :-| :-|

Meho Krljic

Za slučaj da ste se pitali: Assassin's Creed: Unity će imati mikrotransakcije "da bi igranje moglo da se ubrza".

Ja nisam mnogo emotivan čovek, al od ovoga se čoveku stvarno malo povraća. Kako sam već negde rekao, uopšte nemam problem sa tim da izdavač/ autor igre obezbedi igraču alatke da igru može da igra kako hoće, pa i uz nepoštene prednosti u odnosu na osnovne sisteme igre. Ali zašto bi se to posebno naplaćivalo, zaboga????? Cela ta ideja - ako ti je ovo mnogo teško ili mnogo dosadno, daj malo para pa će se srediti - je toliko neetička u odnosu na nekakakvu zdravorazumsku filozofiju dizajna igara da ozbiljno mislim da programeri i dizajneri koji ovo prave noću verovatno ne mogu mirno da spavaju.

Meho Krljic

Još analize Bloodbornea:

http://www.ign.com/articles/2014/08/14/gamescom-2014-breaking-down-bloodbornes-combat-system

Moram da kažem, pored ovolikog hajpa i činjenice da će Sony momačku zaleći iza naslova sa marketinškim arsenalom koji su izbrusili poslednjih par godina, možda BB bude prva Fromova igra koja proda 3-4 milijuna primeraka... The Last of Us je uspeo da izbode skoro osam miliona i mada je imao iza sebe Uncharted podršku, i bio u velikoj meri character driven drama, to su ipak fantastične cifre za platformsku ekskluzivu koja nije namenjena klincima. Bloodborne je naravno mnogo teža i hermetičnija igra, ali voleo bih da bude i komercijalno uspešna kako bi i From i Sony bili ohrabreni da nastave.

ridiculus

Većina bitnih vesti sa Gamescoma je već prijavljena, pa ću se ovde fokusirati na neke igre koje mi deluju zanimljivo, po ideji ili realizaciji, a možda ste ih propustili.

Prve dve igre su već objavljene:

- 80 Days, elegantna interaktivna avantura sa podlogom iz Vernovog romana, i sa opcijom da pratite progres drugih igrača - nažalost, samo za iOS.

- Mind: Path to Thalamus, istraživanje prelepih i nadrealnih predela ljudskog uma, iz prvog lica, i u službi šireg narativa.

Dalje, od danas su Clockwork Empires na Steamu, u ranom pristupu!

https://www.youtube.com/watch?v=SZMG035ne6E

Ovu igru već pratim neko vreme, ali, iako prikazi vole da spominju Lavkrafta (a kog bi drugog!), meni realizacija više podseća na Pračeta. Kol'ko se sećam, Lavkraft je svojevremeno bio poznat kao pisac horora. Ali, mehanički gledano, igra je simulacija nalik na Dwarf Fortress ili The Sims, samo u steampunk okruženju. Ovo je jedina igra koju znam, uz Sunless Sea, gde su vaši sledbenici/podanici izloženi opasnostima kanibalizma.

(Kad smo već kod toga, horora u najavi ima dosta, ali ostavićemo to za drugi put.)

Conflicks: Revolutionary Space Battles

Ovo je uzbuđujuće maštovito, ovako na nivou predloška. Sama igra je RTS, zasnovana na fizici. Do daljnjeg koristite maštu.

Quote from: Meho Krljic on 15-08-2014, 10:42:23
Za slučaj da ste se pitali: Assassin's Creed: Unity će imati mikrotransakcije "da bi igranje moglo da se ubrza".

Ja nisam mnogo emotivan čovek, al od ovoga se čoveku stvarno malo povraća. Kako sam već negde rekao, uopšte nemam problem sa tim da izdavač/ autor igre obezbedi igraču alatke da igru može da igra kako hoće, pa i uz nepoštene prednosti u odnosu na osnovne sisteme igre. Ali zašto bi se to posebno naplaćivalo, zaboga????? Cela ta ideja - ako ti je ovo mnogo teško ili mnogo dosadno, daj malo para pa će se srediti - je toliko neetička u odnosu na nekakakvu zdravorazumsku filozofiju dizajna igara da ozbiljno mislim da programeri i dizajneri koji ovo prave noću verovatno ne mogu mirno da spavaju.

U retkim meditativnim trenucima ispunjenim nesebičnim cinizmom, rekao bih da ko se lati Assassin's Creed-a dobija ono što zaslužuje... :wink: Nekoliko miliona gejmera? Onda su to nekoliko miliona gejmera. Tako da, jel'te, nema prave štete.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Prave štete će biti kada ovo postane standardna praksa jer milijuni igrača nemaju problem sa tim u ovom trenutku.

Al dobro, sve tod nečeg mora propasti.

Nego, Patriša Hernandez ima ineteresantan tekst na Kotakuu o Kim Kardashian Hollywood igri sa sve feminističkim referencama i zanimljivim paralelama između te igre i "pravih" igara koje mi igramo. Sa gomilom toga se ne bismo baš složili, ali interesantno je:

http://kotaku.com/teen-girls-dont-care-what-we-think-of-kim-kardashian-1611225640

Meho Krljic

Inače, interesantno je da još uvek niko nije sasvim siguran kako se stiže do kraja P.T. - playable teasera za Silent Hills. Zavuko nam ga Kođima pošteno:

http://kotaku.com/nobody-actually-knows-how-they-solved-the-silent-hill-t-1621044581

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 16-08-2014, 10:37:55
Prave štete će biti kada ovo postane standardna praksa jer milijuni igrača nemaju problem sa tim u ovom trenutku.

Avaj, taj deo je tačan. Mada mislim da do toga neće doći čak i ako Ubisoft bude uspešan u svom naumu (osim što bi EA verovatno usvojio praksu i unapredio je  :roll: ) - a već i to je preveliko opterećenje za moja očekivanja.  Generalni model se ipak kreće ka manjem finansijskom pritisku na igrače (F2P, popusti i akcije u digitalnim prodavnicama...)

Nego, horor...

Pomenuti Until Dawn, ekskluzivno za PS4. Glavni ženski lik mi je iritantan, i ovo me podseća na onu lošu sortu tinejdžerskih horor filmova, gde oni koji se najviše plaše najviše hrle u nepoznato, a oni koji su pasivni su nesrećne žrtve loše karme, ali, dobro, neka... Možda sam to samo ja  :lol: . (A ja imam IDEJU: umesto lutajućeg manijaka, ubaciti sitne životinje-štetočine (miša, krticu, žabu), zadržati muziku, kameru, reakcije likova, montažu i ostale filmske elemente i napraviti dobru komediju).

Kako god, ova igra barem ima potencijal da se izdvoji iz hrpe nesrećnih filmova koje sam gore pomenuo, a potencijal je ono što, nadam se, svi ovde cenimo. Prvo, zato što je igra a ne film - interaktivni delovi bi mogli da daju drugačiju perspektivu na dešavanja. Drugo, pitanja na koja igrač odgovara na početku su zanimljiva i golicaju maštu ("horor je tenzija" ili "horor je krv i nasilje"?). Imaju li efekta na samu igru?
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Pa, da, i ja na to računam - brojni su primeri igara koje bi u formi filma bile loš direct to dvd naslov ali im interaktivnost i donošenje odluka daje težinu kakvu ne bi imale u pasivnoj formi.

Meho Krljic

The Vanishing of Ethan Carter dobija veoma pozitivan privju na IGN-u. Teške se reči tu koriste (čita "True Detective") i hvali se odlično pripovedanje, suptilnost transfera informacije i utisak koji svet ostavlja. Vele "kao Gone Home izmešan sa Lavkraftom:lol:

neomedjeni

http://www.gamebanshee.com/reviews/114241-divinity-original-sin-review.html

Jedan detaljan i nešto drugačiji rivju Original Sina. Pisac, Steven Carter, za razliku od većine, za igru kaže "I liked, but I didn't love it". I ostavlja mogućnost da nije u pravu i da je Divinity sjajna igra koja njemu jednostavno ne odgovara.

Čovek je potrošio 100 sati na igru, te nisam u situaciji da diskutujem s njim, odnosno da pobijam njegov stav, no rekao bih da njegove glavne zamerke nisu toliko uzrokovane ozbiljnim manjkavostima igre, koliko sitnicama koje on ne voli u RPG-u. Recimo, crafting sistem mu nije dovoljno user friendly - ne voli da sam pogađa i smišlja kombinacije. I ne sviđa mu se što je borba u početku preteška, da bi na kraju postala vrlo laka.

Meho Krljic

Dobro, s obzirom da je spržio 100 sati, ne može da se kaže da je ustupio pred svojom predrasudom. I ja sasvim mogu da poštujem ove njegove zamerke koje iznosiš, bez gledanja, jelte. Crafting sistemi zasnovani na metodi probe i greške su uobičajeni u RPG-ovima (Monster Hunter kao jedan od najboljih primera, ali i Skyrim, na kraju krajeva) a ja zaista ne bih imao ništa protiv da nekad, za promenu, dobijemo crafting sistem koji nagrađuje logiku.

I ova druga zamerka može da bude sasvim legitimna, prelaka borba u završnici igre može da bude problem - meni je to prilično zasmetalo u Sputh park the Stick of Truth.

Ali i to je teško za izbalansirati, pogotovo u otvorenijim RPGovima - pošto imaš mogućnost da grajnduješ desi se da stigneš do kraja prebildovan ili, obrnuto, stigneš slabašan pa onda deset sati samo grajnduješ da bi pobedio fajnal bosa (kako sam ja recimo na jedvite jade završio Digital Devil Saga: Avatar Tuner), tako da... hm, treba tu dati malo popusta autorima. Setimo se da bethesda to rešava level scalingom koji je proizveo krike besa, neverice i razočaranja kad je lansira sa Oblivionom...

Meho Krljic

Rob Fehi na Gejmindastribizu ima karakteristično oštar ali pravičan napis o Majkrosoftovim (novim) pokušajima da kupi sebi uspeh u igračkoj industriji. Nema ovde ništa novo ali je vrlo lepo napisano:

http://www.gamesindustry.biz/articles/2014-08-14-microsofts-chequebook-warfare-is-bound-to-fail

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 18-08-2014, 10:53:54
I ova druga zamerka može da bude sasvim legitimna, prelaka borba u završnici igre može da bude problem - meni je to prilično zasmetalo u Sputh park the Stick of Truth.

Naravno, čovek je pošteno i argumentovano izneo svoje mišljenje, nemam ja ništa protiv njega. Ali nemam ništa ni protiv postojećeg crafting sistema, probao sam ga malo.

I za borbu se slažem da ume da bude dosadno ako je prelaka na kraju, ali to je takođe i indikacija da si napravio dobar posao u građenju svog lika/družine. Dakle, postoji i pozitivna strana. :)

Meho Krljic

Pa, da, da, nego velim, tu često autori igre zapravo nemaju način da te spreče da se prebudžiš pre kraja igre ili da do kraja igre stigneš neadekvatno nabildovan. U situacijima kada naprave napor da to obezbede (level scaling u Oblivionu ili završnica Mass Effect 2 koja je praktično potpuno nevezana za bilo šta što si radio do tada), igrači se žale još više.  :lol:

Meho Krljic

Puppy Games su drag britanski indi studio koji je napravio jednog od najboljih modernih klonova Space Invadersa (izvrsni Titan Attacks) i još pregršt igara koje su ili varirale neke klasične modele (Paradroid, na primer) ili kombinovale uticaje da donesu nešto sveže. Upravo je na njihovom blogu objavljen veoma iskren (neki bi rekli drzak) napis koji je na možda malo ciničan način osvetlio kako indi diveloperi zaista vide svoje mušterije. Tekst zapravo izvrsno prikazuje neke ekonomske realnosti. Preporuke su da ga pročitate:

Because You're Worthless: The Dark Side Of Indie PR

Meho Krljic

Kirk Hamilton je igrao Elite: Dangerous koristeći Okjulus Rift i raspamećen je. Raspamećen do te mere da sam nekoliko sekundi razmišljao da tresnem pare za betu i poigram se i ja. Otreznila me cena od 75 dolara ali bilo je napeto.

http://kotaku.com/i-just-spent-two-weeks-being-a-space-commander-1622502556

Meho Krljic

Prelila, prelila.

Evo, da malo poboljšamo štimung, Džoš Sojer sa Gejmskoma snima poruku za ljude koji su novčano podržali Pillars of Eternity:

Josh Sawyer's Message to Pillars of Eternity Backers

neomedjeni

Avaj, odslušaću ga tek kad dođem kući. Inače, beta verzija, odnosno okrajak igre je konačno dostupan donatorima koji su uplatili određeni iznos novca. Juče sam bacio pogled na Obsidianov PoE forum i bila je ludnica zbog iščekivanja i zabune oko tačnog momenta kada će beta biti raspoloživa za download (različite vremenske zone i tako to).

Meho Krljic

Pa, da, ceo novi Kikstarter apdejt objašnjava šta ima u beti i kakav fidbek se nadaju da će dobiti. Naravno, ja to neću igrati jer je minimalni iznos da se uleti u betu bio 110 dolara, ali biće zanimljivo da ispratimo utiske.

neomedjeni

Da, naravno, odatle je i Sojerov video. Ja još uvek nisam kupio igru, ali planiram i tu formalnost da obavim u skorije vreme. Beta je zanimljiva zbog dve stvari. Jedna se odnosi na utiske igrača o igri, a druga, što je nekako svetla tradicija koja se retko narušava kada je reč o Obsidianovim igrama, na broj bagova koje pronađu igrajući je. Ako ih bude previše, možda bi čak bilo pametnije uzdržati se u startu i sačekati da igra izađe, dobije par zakrpa, pa je onda kupiti.

A već se krenulo s njihovim prijavljivanjem na forumu, vidim.  :lol:

Meho Krljic

Da, pa, ja sam je kikstarterovao ali imajući na umu bagove, da, verujem da se neću zaleteti da je igram baš prvog dana. Doduše, dobro je da rade ovu betu baš da bi iskorenili najgore tehnološke i dizajnerske nesreće koje ih mogu zadesiti kada se igra pusti u divljinu. Kažu da je i South Park: The Stick of Truth bio dosta džilitav prvih nekoliko dana, pogotovo na konzolama (što je besmisleno, ali eto) ali ja sam ga igrao par nedelja kasnije na PC-ju i imao sasvim glatko bug-free iskustvo.

No, da... Fallout: New Vegas je oficijelno igra koja mi je srušila Playstation 3 više puta nego sve ostale PS3 igre zajedno. Čak mi je stari PS3 i umro u trenutku kada sam završio character creation u New Vegasu i zaputio se u vejstlend, ali Obsidian možda nije kriv i za to.  :lol:

Meho Krljic

Da se i podsetimo da industrija godinama nije želela da finansira nove space-sim igre, računajući da su one umrle pre deset i više godina (tako da su opstajali samo niš-prodakti poput X serijala) a da je onda narod glasao drugačije, pa tako pored nove Elite koja je u razvoju imamo i Star Citizen koji je prebacio 51 milion dolara u novcu dobijenom na poverenje od strane igrača. Pedesetjedan milijun!!!!!!!!!! To je već ozbiljan AAA budžet. Možda ne budžet sa kojim možete da napravite novi Assassin's Creed ili Call of Duty, ali opet, verovatno možete sa tim parama da napravite novi Wolfenstein New Order ili tako nešto. Videćemo šta će Kris Roberts napraviti sa tolikim parama. U celoj toj priči, Sony je jedina firma koja je makar donekle videla da su space-sim igre trenutno vrela tema među core-igračima pa je uskočio sa nekakvom podrškom za No Man's Sky... Videćemo je li ovo samo mjehur koji će pući za dve godine ili početak nečeg divnog.

Meho Krljic

Koga svrbe prsti da zaigra neki novi ultrafrustrirajući platformer u maniru Super Meat Boy ili They Bleed Pixels, pred kraj Septembra nam stiže Fenix Rage (na PC, a na konzole nešto kasnije) koji, na osnovu privju videa deluje dosta dobro:

http://youtu.be/-97qJ9B5Nyo

Meho Krljic

Ali u istom dahu i Team Meat je najavio svoju novu igru sa nazivom A Voyer for September. Tizer:

http://youtu.be/xzBVgVUB7Yk

MekMilen je rekao da će na PAX-u dati više detalja ali i da je njihova davno najavljena igra Mew-genics (kojoj sam se radovao jer je praktično simulacija mog života) na ledu dok se ne završi A Voyer for September...

Bilo bi lepo da taj voajer zapravo i izađe u Septembru, ali se slabo nadam tome...

Edit: Pametniji od mene su ukačili da je ime igre anagram za Super Meat Boy Forever tako da... ooooooooooooooooooooooooooh!

Meho Krljic

Čovek čak i ne mora da voli StarCraft da bi poželeo da ima ovu figuru statuu, rekao bih  :lol:  75 santimetara visine, 380 dolara cene... Pa vi vidite...

Meho Krljic

U našoj stalnoj povremenoj rubrici lamentiranja nad činjenicom da nemamo novca, vremena i prijatelja da igramo igre na tabli, evo nam još jednog povoda. XCOM igra na tabli (uz korišćenje digitalne aplikacije koja menja uslove borbe dinamički) deluje zamamno:

XCOM: The Board Game hands-on: aliens, apps, and anxiety

Meho Krljic

Ajmo još malo Bloodborne futidža. Ovog puta propisno igranje, bez fensi editovanja, da se sve lepo vidi:

Bloodborne - Official Gamescom Demo Gameplay: Full Play-thru | PS4 Exclusive Action RPG

neomedjeni

Mislim da je ovo novo. Gameplay trećeg Witchera u trajanju od 35 minuta.

The Witcher 3: Wild Hunt - 35min gameplay demo

neomedjeni

Meho Krljic

Gaddemit, odlično izgleda taj Uičer 3, ne kajem se što sam ga priorderovao još pre dva meseca  :lol: :lol: :lol:

A uz malo sreće,, do njegovog izlaska ću možda i odigrati taj Wasteland 2 (i... možda? Pillars of Eternity?)

neomedjeni

Pillars izgleda imaju veliki problem sa borbom, odnosno taj aspekt igre dobija brojne kritike od igrača. Izgleda da je previše haotično, prebrzo, da je loš pathfinding, da nema povratne informacije kada pogodiš neprijatelja, da nema auto attack opcije za sada. Naravno, možda se radi samo o tome da igrači uleću u borbu bez dovoljno predznanja o tome kako ona funkcioniše i koju taktiku treba da primenjuju u određenoj situaciji, možda su nas i razmazile nove RPG igre koje čest imaju prelake fajtove, ali ne mogu da smetnem s uma da ove žalbe upućuju ljudi kojima je BG2 verovatno jedna od omiljenih igara.

Što me dovodi do nezgodnoh pitanja. Ako su u pravu, može li se to uopšte ispraviti do decembra, kada izlazi igra? Nije da je ostalo vremena za baš krupne izmene.

Meho Krljic

Pa, slutim da može. Mislim, fidbek je nešto što bi dobar dizajner trebalo da ume da uradi relativno brzo. Što se tiče pathfindinga, to svakako deluje kao ozbiljniji problem mada bi čovek mislio da firma koja je ipak proizvela Fallout New Vegas tako nešto može da savlada na izometrijskoj mapi... Ja se ne brinem toliko jer je davanje ljudima da se igraju sa beta kodom upravo nešto što treba da posluži da se uoče ove vrste problema i da se na njima radi. A i niko ne tvrdi da igra mora da izađe u Decembru. Obsidian ima druge izvore prihoda pa ne zavise TOTALNO od izdavanja PoE na vreme.

neomedjeni

Da, ovo za datum sam se zaleteo, naravno da mogu da odlože. Verovatno jer se meni previše igra ovako nešto, pa bih želeo da izađe što pre. Ne pamtim kad sam upravljao družinom od šest članova.

Da ne zaboravim, ima i pregršt pozitivnih kritika, pre svega na račun atmosfere i sjajnih dijaloga. Ovo za dijaloge se verovatno podrazumevalo, kada se uzme u obzir ko pravi igru. Atributi će izgleda biti slatke muke. Svaki je važan na više načina i neće biti moguće odabrati klasu i reći: "Dobro, ovo su dva glavna atributa za ovu vrstu likova, budžim ih do kraja igre i miran sam." Sviđa mi se pristup.

Ono što mi se lično ne sviđa - PoE će biti prva igra ovog tipa u kojoj neću igrati paladina u prvom prelazu. Razlog - već postoji veoma zanimljiv godlike paladin koga moram da imam u svojoj ekipi. Proklet bio, Avelone!!!  :lol:

Meho Krljic

Neka ti ova priča o romansama u DA: Inkviziciji zaleči rane. Vele, romanse neće biti samo vezane za seks, biće tu i miningful emocija:

http://www.ign.com/articles/2014/08/19/sex-romance-and-dragon-age-inquisitions-improved-relationships

neomedjeni

Bioware i romanse. Budući da momentalno u DA2 ceo Kirkval želi da spava sa mnom, ne mogu rečima da objasnim koliko olakšanje osećam što u PoE neće biti zaljubljivanja i sličnog.

Tja, videćemo. Ovo što kažu u članku dobro zvuči, ali kako će to oni primeniti... A i nije nešto posebno novo, u Originsu sex sa Morrigan nije bio kraj, već početak problema, ovaj, veze. I sve je lepo kulminiralo u Mračnom ritualu (da, shvatio sam da baš i ne priželjkujem da dam i život za ideale).

Meho Krljic

Da, mada kad ovaj pomene Personu 4 to ukazuje da ima svest kako to može da se radi a da ima smisla i konkretnih rezultata u igri. Čudi me da nije pomenuo i Fire Emblem, doduše...

Meho Krljic

Vesli Jin-Pul je na GejmsKomu intervjuisao Šuheia Jošidu i YOSP i ovom prilikom pokazuje da je moguće biti visokopozicionirani birokrata u multinacionalnoj korporaciji a ipak podsećati na ljudsko biće u dovoljnoj meri da ga svi volimo. Stoji i da su i u dva velika Sonyjeva rivala na palisadama trenutno takođe pristojni ljudi (Nintendo ima Ivatu, Mijamotoa i Redžija, Majkrosoft se, Alahu hvala rešio Dona Matika i sad ima ipak pristojnog Fila Harisona) ali YOSP uspeva da deluje istovremeno i kao igrač i kao skromno, a opet duhovito i zabavno stvorenje. Posebno je osvežavajuće čitati kako priča da Sony nema pojma ko kupuje sve te jebene PS4 konzole koje oni prave i da se malo brinu zbog toga:

http://www.eurogamer.net/articles/2014-08-19-tomb-raider-vitas-no-show-and-the-mystery-of-10m-ps4-sales

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 20-08-2014, 08:16:08
Ajmo još malo Bloodborne futidža. Ovog puta propisno igranje, bez fensi editovanja, da se sve lepo vidi:

Nego, sad kad smo ovo na miru odgledali više puta, primećujemo ono što su i novinari sugerirali:

1. Ova igra je za razliku od Dark/ Demon's Souls dizajnirana za 60 herca i čak i iz videa se primeti da je borba tečnija, da je Mijazaki očigledno ozbiljno promislio konsekvence ratovanja bez štita i sa sačmarom u levoj ruci, tako da je izmicanje u stranu ovde značajno ozbiljnije napravljeno, reklo bi se.

2. Komboi! Dark i Demon's Souls su imale par rudimentarnih komboa (i naravno, skoro svaki igrač na koga naletim u PvP-u ih drži u malom prstu) ali to nisu zbilja bile kombo igre. Iz ovog videa reklo bi se da Bloodborne malo više akcenta baca na kombo napade, pa je tu taj uticaj Devil May Cry o kome smo pričali primetan i ovo bi mogla da bude značajno spektakularnija igra od prethodnih. Bosfajt na kraju je dobar primer. (Uzgred, dizajn tog neprijatelja je meni... nezamislivo do jaja. Kupio bih ovu igru samo zbog tog bosa pa taman da ne znam ništa o njoj).

3. Obnavljajuće zdravlje! Potencijalno kontroverzna karakteristika ove igre za sada kao da se od strane hardkore fanova smatra za prihvatljiv dodatak jer se njime kompenzuje nedostatak štita a i vezan je za ipak igračevu veštinu i agresivnost. No, ja sam očekivao da je vremenski razmak u kome možemo da uzvratimo na uspešan neprijateljski napad i povratimo malo zdravlja mnogo kraći, te da je količina zdravlja koja se dobije mnogo manja. Iz ovog videa se vidi da imamo sigurno par sekundi da uzvratimo, kao i da su dva brza udarca dovoljna da se povrati svo izgubljeno zdravlje. Naravno, ne znači da će to biti baš tako u završenoj igri, ali mi se dopada ideja da borbe budu zbilja teške ali da igrač uvek može da računa da prizdravi kroz uspešno poražavanje neprijatelja bez mnogo štekovanja u pozadini.

4. Krv!!!!!!!!!!! Nisam primetio nikakvu emanaciju duša iz neprijatelja kad ih porazimo, niti brojač na ekranu, mada je samo moguće da te stvari još nisu implementirane u interfejs, ali kako se igra zove Bloodborne a ovo je prvi Fromov naslov u serijalu (jer ipak je ovo deo Souls serijala, makar i pod drugim imenom) u kome imamo ozbiljno krvoliptanje i propisne japanske arterijske sprejeve, prosto se pitam ima li tu neka nova začkoljica koju nam Mijazaki sprema...

5. Protivprirodni blud između viktorijanskog i gotskog stila je izuzetno prijemčiv. Do sada nisam ni znao koliko u stvari želim da igram nekakav propisno solomonkejnovski naslov!

Petronije

Bloodborne će biti jedna igretina, to je već sad jasno kao dan. Lepo si zaključio, i potpuno se slažem sa tobom da su sve izmene u odnosu na ranije souls igre implementirane u cilju što fluidnije i atraktivnije borbe, korak napred u tom segmentu koji je i ovako bio na jako visokom nivou u odnosu na druge "fight based" igre. Jel se priča nešto o RPG komponenti? KArakteristike, armor setovi, oružja?

Meho Krljic

Ništa opširno za sada. Pričalo se o tome kakva će biti oružja i da će na osnovu toga da se gradi stil borbe, ali to ionako zna svako ko je igrao Souls igre. Oružja će biti sa, da kažemo, dvostrukom namenom. Kao što se i vidi iz ovog videa (i drugih do sada viđenih), default oružje se preklapa i kada je sklopljeno, više je za borbu na blizinu i brže napade, a kad se rasklopi to su jači napadi i veći doseg. Slutim da je rasklopljeno i bolje za kontrolu grupa jer ovde to deluje kao da će biti češća pojava nego u Souls igrama gde su momenti kad se boriš protiv 2-3 proitvnika odjednom retki ali zajebani. (Takođe, videlo se da ima i charginga, dakle, da će neki napadi zahtevati određeno vreme da ih "napneš" ali da će onda kad udariš biti veoma snažni, što opet čini značajnu razliku). Ali armor setovi se do sada nisu pominjali i za sada smo igračevog avatara videli isključivo isto obučenog. Možda i izbace oklop?  :-? :-?  Magije takođe nisu pominjane jer se akcenat stavljao na mač u jednoj i sačmaru u drugoj ruci ali nemoguće je da ih neće biti.

Meho Krljic

Džon Oliver je u ovoj emisiji zapravo imao smešniji i zabavniji prilog o industriji keš kredita u SAD ali to ne bi bilo primereno ovom topiku pa evo onda ove duhovite parodije:

John Oliver - World of Peacecraft

Meho Krljic

Heh,  sapunskih opera nikad dosta u svetu nezavisnih igara i internet-novinarstva.

Dakle, Kotaku je na kraju poklekao i njihov urednik se obratio javnosti da objasni da afere i sukoba interesa nema i da je gnevna masa slobodna da se raziđe. U čemu je bio problem? Nathan Grayson, koga ovdašnja publika zna kao donedavnog saradnika Rockpapershotgun, a koji od Aprila piše za Kotaku, je u nekom tekstu napisao nekoliko pozitivnih reči o Zoe Quinn, indi proizvođačici igara danas poznatoj po igri Depression Quest (pominjao sam je ovde pre neki dan kad je izašla) i po raznim feminističkim i inim soušal džastis stavovima, izjavama, kampanjama itd. Elem, Zoe i Nathan su posle stupili u romantičnu vezu i Nathan više nije pisao o njoj niti recenzirao njenu igru. Ali internet nikada neće dopustiti da nekoliko jednostavnih činjenica sruše složen narativ o lažima, seksu, obmanama, iskorišćavanju, sukobu interesa itd. Zoe Quinn je poslednjih dana pod zeznutom paljbom na tviteru i drugim mestima, kopaju se detalji njene prošlosti, koga je sve jebala, kako je jebanjem dolazila do određenih koristi u životu, koga je ucenjivala itd. Što je prilično disgasting, pogotovo ka da je sam povod ne samo banalan nego i nepostojeći i kad iza svega, čini se, stoji samo gnevni bivši dečko koga je prevarila.

Evo Kotakuovog  pojašnjenja:

http://kotaku.com/in-recent-days-ive-been-asked-several-times-about-a-pos-1624707346/all

A evo i Nathanovog bivšeg šefa, Johna Walkera da promisli razne gadosti koje u odnosu na ovo viđamo poslednjih dana:

http://botherer.org/2014/08/20/how-internet-hate-mobs-work-and-why-its-so-insidious/

neomedjeni

Pročitao sam samo Vokerov tekst, no kapiram da mi više ni ne treba. Objašnjenje za sve je ujedno jednostavno i komplikovano - ljudska priroda.

Meho Krljic

Da se razumemo, ljudska priroda + brzina komunikacije koju omogućava internet + anonimnost = razlog da čovek zaista postane mizantrop.

neomedjeni

Ah, meni je svojevremeno bilo dovoljno dve nedelje sedenja u sudskoj pisarnici. Mogućnosti su bezgranične.

Raven's Cry Gameplay Trailer

Kratak pogled na Raven's Cry, gusarski RPG koji će možda zanimati one kojima Risen 3 ne utoli žeđ za takvim igrama, ili im isti ne legne, pa potraže zamenu. Ja nikako da stignem ni da ponovo obrnem prva tri Gothica, avaj.

Meho Krljic

Zaludan si ti mnogo kad uopšte razmišljaš o ponovnom igranju ne jedne nego tri Gotik igre! Voleo bih da mi je tvoja mladost i energija!

A u našoj stalnoj povremenoj rubrici: Kikstarter ili 1001 način da zamrzite sebe biću slobodan da ponovo pomenem igru Republique o kojoj sam već više puta pisao, kao o primeru jako uspešne kikstarter kampanje koja se zatim pretvorila u agoniju game developmenta i razočaranih backera. Što je najgore, igra, barem ono malo igre što je do sada izašlo na iOS platformama dobija veoma dobre kritike, ali kako je kampanja na kraju bila uspešna zahvaljujući objavljivanju da će se raditi i PC/ Mac verzija a ta verzija još nije ni na vidiku, jasno je što poziv developera da se za njihovu igru glasa na Unity Awards natjecanju ove godine na kikstarteru dočekan ovakvom salvom komentara:

QuoteI could use the overdue PC version...
QuoteI'd be happy to vote for you if I had any experience playing the game.  As we're still waiting on the PC version of the game... Sadly, I can't vote.  Best of luck though!
QuoteSince I'm waiting on a Mac version, I sadly, cannot vote.
QuoteI appear not alone in my sentiment in voting when I finally get to experience the game. Hell, at this point getting my money back might be your best route.
QuoteCongratulations! I will definitely participate. As others, my conscience wouldn't allow me to vote for Republique unless it is in Anticipated/Upcoming games. Good luck in mobile department, though!
QuoteI'm with the others on this - I'll be happy to judge the game on its merit, once I get to play it - on my PC.
QuoteWill gladly vote for you once I've had an opportunity to play the PC version.

QuoteLike others I'd be happy to vote. But I'm not gonna vote for something I haven't tried yet myself. When I've got to play the PC version I'll go vote for you if it's as good as I hope it is.
QuoteI came here to post a comment, but I see quite a number of fellow backers thought the same that I did: I can't possibly vote for something I haven't experienced myself. Voting for something on the merit of a few screenshots is something I would never do.
QuoteHow can I vote on mere concept and screenshots when we are shockingly overdue on actually receiving and playing the game for the first time..?
What an odd and baffling thing to ask us...
Quotesorry but I cannot vote on something I have not played yet, PC backer here.

QuoteSure, let me vote based on my personal experience with your game on PC.... oh wait...

Pritom, developer, Camouflaj je bio vrlo transparentan u svemu što radi ali to ne vredi baš mnogo kad to što radi naprosto nije valjalo - prvo je razvoj igre za PC i Mac pomeren u nedefinisanu budućnost, pa je onda objavljeno da će igra biti izdata u epizodama a ne kao celina što je bio originalni pič, pa su onda čak i svoje iOS mušterije proveli kroz pakao jer nisu predvideli da će igra ići u epizodama pa im AppStore nije omogućio da kickstarter backerima daju season pass za igru itd.

A ovo je jedan od boljih kikstarter projekata koje sam podržao  :lol: