• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

ridiculus

Quote"Sid's famous for saying a game is a series of interesting decisions," Solomon told me. "On Civ Rev one time he cracked and said, 'Playing games is a series of interesting decisions, but making games is a series of heartbreaking disappointments.'"

Uporediti sa ovim:

Quote from: W.H. AudenMy subjective experience is living is one of having continually to make a choice between given alternatives, and it is this experience of doubt and temptation which seems more important and memorable to me then the actions I take when I have made my choice.
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 22-08-2014, 11:23:26
Liči, naravno, mada je "RTS u svemiru" ionako kako većina ljudi piše reč Homeworld. Ali videćemo kakvo je ovo u stvari. Ceo internet je uzbuđen jer RTSovi su zapravo postali rijetke zverke otkad MOBA igre haraju PC scenom, a RTSovi u svemiru nikada nisu ni bili brojni.

Šta će im brojnost, kad je AI War: Fleet Command jak k'o crna zemlja? Ne u komercijalnom smislu, ali potpuno dovoljan da zadovolji realno-vremensko-strategijske nagone jednog smrtnika... osim ako ga uprošćena prezantacija, jedva nešto bolja od Dwarf Fortress, ne odbije. Jer ono što ostaje je sama duša strategisanja (i to u svemiru!)... I to dobijate za trenutno, šta znam, nekoliko evra na Steamu?

Kad smo već kod toga, pre nekoliko dana je objavljena verzija 8.0. Vidite, ova igra ima jedinstven pristup modernizaciji sadržaja - oni koji su kupili prvu igru imaju besplatan apdejt i to je to! Kada bi svi usvojili taj metod! Ovde se ne radi samo o sitnim izmenama i dodacima - drugi dizajneri bi u određenom trenutku jednostavno napravili AI War 2, 3,... 8, ali ne i Arcen Games.

Meho Krljic

Dobro, Arcen su potpuno osobena pojava, developer čije sve igre kupujem na neviđeno pa makar ih ne igrao nikada jer imaju više ideja od deset drugih nasumično odabranih studija zajedno.

ridiculus

@Meho

Mi, ljubitelji strategija, imamo i indi-naslov Infested Planet, koji izgleda kao da pripada tower-defense žanru, ali u suštini je čisti RTS. 5 vojnika protiv 100 hiljada tuđinskih buba!

Uzgred, neko reče na nekom forumu da je Ancient Space glup, generički naslov i da će sa kupovinom čekati da se pojavi barem Medieval Space!  :lol:

Meho Krljic

Da, merkao sam taj infested planet ali mislim da ću da čekam popuste...

Elem, u drugim vestima, PSN je trebalo da sutra bude servisiran ali su ga, čini se, hakeri srušili već danas (što sam utvrdio kad Hotline Miami nije hteo da sinhronizuje sejvove). Mučeni Sony, hakeri tvrde da su srušili celu PSN mrežu (a nije prvi put, jelte), kao i da su preteći na tviteru bombom u avionu uspeli da šefa Sony Online Entertainmenta, Džona Smedlija nateriaju da sleti u Feniks umesto u San Dijego... Videćemo već šta će se dalje dešavati ali ovo Sonyju svakako nije trebalo.

O istom trošku drugi (ili isti) hakeri su hakovali i sajt i tviter Polytrona (studija iza igre Fez) i neka druga mesta na internetu. Jasno je da Fil Fiš nije preterivao u zaštiti svojih pasvorda...

Meho Krljic

Ispada da su pod napadom i Riotovi i Blizzardovi serveri, dakle, nije Sony jedini na meti napada. Očigledno se radi o grupi koja se trudi da bude zapažena.  :lol:  Ono što je ovde za mene gora stvar od činjenice da je ovo ipak samo DDoS napad, mada na masivnoj razini je da dosta ljudi prijavljuje da im Playstation 4 ne da da igraju daunloudovane igre jer se zahteva autentifikacija od strane PSN servera. Drugim rečima, always online DRM o kome do sada nije bilo reči. Moj Hotline Miami ipak radi, a sad idem da proverim ostale igre...

Meho Krljic

Izgleda da je Sony uspešno sredio stvar sa svoje strane, sve radi, uključujući prodavnicu. Vidim da su se "hakeri" iz Lizard Squad ludo zabavljali poslednjih sati, napadajući i Xbox Live,a u jednom od poslednjih tvitova vele da su srušili i mrežu Vatikana, postujući gomilu ISIS-related haštagova u tom tvitu...  xrofl xrofl xrofl xrofl  Neverovatno je koliko su skript-kidis skloni da se 'urče iako za to što rade baš i nije potrebno preterano mnogo znanja..

neomedjeni

The Witcher 3: Wild Hunt Q&A

Video na kome momci iz CD Projecta odgovaraju na pitanja fanova o igri.
A imaju i kul majce.

Meho Krljic

Gledaćemo kad dođemo kući!!!!!!!!!!!!!

Inače, da, u drugim vestima, malo izreklamiram tri kikstarter kampanje koje trenutno podržavam. Sve tri su već fully funded, dakle, ovo nije vapaj da se pomogne, nego samo skretanje pažnje ljudima koje bi ovo moglo da zanima. Naravno, svi znamo da je Kiksterter način da vam srce bude slomljeno na tisuću komada, ali povremeno iz njega izađu i razni biseri (Shadowrun Returns, Divinity Original Sin), pa eto...

Prvo je za Hotline Miami 2 akcione figure, koje mene uopšte ne zanimaju, ne zato što ih ne bih posedovao nego zato što bi dopremanje istih do mene bilo pretešk. Zato sam odabrao tier u kome dobijam samo dve kopije igre kad izađe za koji tjedan. Jednu ću zadržati za sebe, a drugu nekom pokloniti na Steamu. Možete me obasuti ponudama ovde ili u PM. Originalni Hotline Miami je igra koja je, u ne žanru nego medijumu koga često svodimo na "sociopatski simulator masovnog ubijanja" uspela da se izdvoji intenzitetom sociopatije i inteligentnom, a brutalnom taktičkom akcijom tako da od nastavka očekujem samo suvi genije.

Druga je za Hard West, a koji je weird western igra što je prave Poljaci, od kojih su neki radili na Call of Juarez igrama. Ne samo da je Poljska poslednjih godina usijani kotao dobrog gejm divelopmenta, nego su i ovu igru developeri izreklamirali praktično kao XCOM na divljem zapadu sa malčice horor avanturisanja i RPG-a. Pregled najavnih videa pokazuje inteligentne taktičke elemente izrasle iz XCOM osnove (da ne bude zabune, naravno da pričam o Solomonovom XCOMu a ne o Gollopovom X-Comu), na primer trickshot hice koje odbijate od predmeta u okruženju i vrlo lep grafički smer u kome se ovo kreće... Hajde da im držim fige.

Treća je Elysian Shadows, i to je donekle i najinteresantniji predlog jer je u pitanju tim iz Alabame koji je poslednjih godina radio na kreiranju sopstvenog endžina i stvari dokumentovao na JuTjubu, dobijajući priličnu pažnju i, kao konsekvenca, relativno lako stigavši do svog kikstarter cilja. Endžin je, a to je ono interesantno, namenjen radu sa 2D grafikom, dakle, tilesetovi, sprajtovi, all that jazz, ali tako da sadrži i neke uobičajene efekte za moderno doba, dakle, dinamičko osvetljenje, senke, prirodnu smenu dana i noći itd. Rezultat svega je da je Elsysian Shadows igra koja nastoji da izgleda kao RPG sa neke šesnaestobitne konzole (i, actually, jedna od ciljanih platformi je i Dreamcast, za koga sam već finansirao jedan novi RPG na kikstarteru - Pier Solar) ali tako kao da se nalazimo u nekoj alternativnoj budućnosti u kojoj se poligonalna 3D grafika nikad nije pojavila i umesto toga inženjeri su nastavili da inoviraju sa efektima i grafičkim dostignućima i dalje se oslanjajući na 2D osnovu. Na snimcima ovo izgleda potpuno genijalno za moj ukus jer je zaista kao da gledam Secret of Mana ili neki sličan klasični konzolni RPG samo da su mu izrasle moderne šminke na licu. I sam gejmplej treba da bude takav da za osnovu uzima klaskike poptu Secret of Mana, The Legend of zelda i Chrono Trigger, ali da sve to osveži modernim pristupom (nema overworld mape, sve se može istraživati, nema kozmetičkih vrata, svaka se mogu otvoriti itd.). Videćemo, ali ovo deluje sjajno.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 25-08-2014, 10:37:07
Gledaćemo kad dođemo kući!!!!!!!!!!!!!

Majice možeš da gledaš i sade!!!

Hard West mi deluje najinteresantnije, mada mi je i weird western/horor western ili kako se to već zove sam po sebi dojadio. Poslednje iskustvo na tu temu sam imao sa Pretty Deadly stripom od kog dosta očekivah, a koji me je osrednje razočarao.

Hotline Miami 2 nije moj tetrapak soka od višnje, pa ću tvoje poštansko sanduče ostaviti na miru. :D

Meho Krljic

Majice vidim i bez mrdanja videa. Lepe su.

Oh, ja se upravo spremam da čitam Pretty Deadly, dakle, nisi bio raspamećen onim što je Keli Su uradila? Hmmm, dobro. Nije da je to jedino što imam u redu za čitanje. Doduše, moj poslednji weird west je bio The Sixth Gun Kulina Bana koji me je intenzivno nervirao prvih dvadesetak brojeva a posle sam shvatio da mi je nekako ušao pod kožu...

neomedjeni

Recimo da mi je uvod u strip, prvih desetak strana, bio sjajan i da sam se baš ponadao da ću čitati nešto dobro. A onda su stvari krenule nizbrdo. Ima dobrih momenata, ali nedovoljno.
Opet, ja sam zadrti Berardijevac koji se i dalje kune da je Ken Parker najbolji vestern koga je svet video, pa je problem možda više do mene i mog konzervativizma nego do dama koje su nam podarile Pretty Deadly, odnosno, sasvim je moguće da će na tebe strip ostaviti daleko povoljniji utisak.

Meho Krljic

Da, ja čak i nisam preteran ljubitelj vesterna, tako da ćemo videti sve. Ako mi se ne dopadne ovo što je do sada izašlo, neću ni da se mučim kad nastavi sa izlaženjem.

neomedjeni

Kad već skrenusmo u stripovski oftopik, a pošto vidim da voliš horor igre, da pomenem samo još ovo. Pročitao sam samo prvi broj, pa je rano za prognoze, ali ako radnja ode u pravom smeru, biće dobra stvar.

https://imagecomics.com/comics/releases/spread-1

Postapokaliptični sf horor, nekoliko ideja ukradeno od Hiperiona, nekoliko pozajmljeno od Sage. Kad sam video naslovnicu pomislio sam da će biti nešto poput  horor verzije Lone Wolf and Cub, a nakon čitanja mi više vuče da će junaci podsećati na Aneu i Rola Endimiona.

A što se igara tiče, jedan Risen 3 intervju:

http://www.rpgfrance.com/dossier-10279-1-interview-pyranha-bytes

Meho Krljic

Nisi mi ga baš prodao sa tim pozivanjem na Endimiona koji sam ja jedva dočitao od muke.  :lol: Ali nema veze, skinuo sam Spread pa je na čekanju da izađe bar 5-6 epizoda jer ću tako steći malko bolju sliku i videti vredi li da mu dalje posvećujem pažnju. Image je zaista procvetao u poslednjih godinu i po dana i ima tu sad pored Sage i Thief of Thieves (i dobro, TWD i Invinciblea) još nekoliko zaista interesantnih serijala...

neomedjeni

Pa, meni je Uspon Endimiona najbolja knjiga sage nakon neprikosnovene prve, ali moguće je da druge nije pogodilo poput mene Aneino žrtvovanje i sudba dvoje nemogućih ljubavnika, kao ni otkriće gde se zapravo svo vreme skrivala Tehnosrž i da Martin Silenus nije baš dsvestapostotni krelac. No,  imam prijatelja koji je pročitao Hiperion i oduševio se prvim knjigama, da bi u naredne dve preskakao čitave pasuse samo da bi stigao do kraja, pa mi je shvatljiv tvoj stav.  :lol:

Meho Krljic

Uspon Endimiona je svakako bolji od samog Endimiona koji je napravio toliko štete da je pristojnjikav nastavak jedva malo ublažio užas koji od tada osećam na pomen imena Dena Simonsa. Prestao sam da ga čitam posle toga.

Meho Krljic

Uzgred, Fil Fiš je, nakon što su mu hakovali život, izneli private i finansijske informacije na videlo i generalno ga dodatno harasovali, odluio da proda Polytron i nikad više ne bude u biznisu pravljenja igara. Čovek je drama queen, naravno, ali ovo svakako nije zaslužio.

Fez Creator Sells Company After Hackers Expose His Personal Info

QuoteAfter hackers exposed his passwords, financial records, social security info, and other sensitive details, Phil Fish, the creator of Fez, "quit" gaming and put his company up for sale. Fish recently took to Twitter as an outspoken supporter of Depression Quest developer Zoe Quinn, who, throughout the past week, was the target of a massive harassment campaign. As punishment, hackers orchestrated the release of information as a "public execution of Polytron and Phil Fish."

Fish added that both Polytron and the rights to his hit indie game, Fez, are up for sale, and that he'll listen to any reasonable offer. At the time of writing this article, the Polytron Twitter account is suspended.
Before deleting his personal Twitter account, Fish tweeted the following:
"this is videogames. this is what i get. this is unacceptable. this is not okay. terrorist. never again, you hear me? never again. this is videogames. this is your audience. to every aspiring game developer out there: don't. give up. it's not worth it. nothing is worth this. give up on your dreams. they are actually nightmares. just don't do it. RUN AWAY"
In response to recent attacks on developers, Twitter has organized the #welovegamedevs hash tag to share positivity with game creators.

Meho Krljic

Eh... obično je vest da je neko u Majnkreftu seo i napravio neku drugu igru ili nešto slično, ali ovog puta je obrnuto: klinac u Trials Fusion koristi editor te igre da bi napravio... er... Majnkreft:

Trials Fusion Skillgame - [X1] Trials Craft (by PneumaticBog484)

Meho Krljic

Posle nekoliko meseci u kojima smo praktično bili sigurni da će Twitch (striming servis koga mnogi koriste da strimuju igranje, uključujući velike esports turnire kao i obe najnovije konzole koje imaju nativnu podršku za ovo) biti kupljen od strane Gugla kako bi se hosting (JuTjub) i striming (Twitch) videa doveo pod istu kapu - ispalo je da je Twitch na kraju otišao Amazonu. Za 970 milijuna.

Amazon Buys Twitch For $970 Million [UPDATE]

Meho Krljic

A ovaj strastveno napisani magazinski tekst analizira Blizzardov video za regrutaciju novih zaposlenih i iskreno pita: ako firma koja je najuspešnija u industriji u kojoj radi već i sama ne smatra da novom zaposlenom treba da ponudi dobru platu, dobre uslove rada, razumno radno vreme i zaštitu od eksploatacije, šta uopšte da očekujemo od drugih?

Working For the Love of the Game: The Problem With Blizzard's Recruitment Video

Samo jedan mini citat:

Blizzard's video is just one more artifact of a culture that preempts demands for fair remuneration with a prodding reminder that, after all, if you love what you do, then the pay shouldn't matter. This is the same story told by Twitch executives who say that its streamers "aren't interested" in being paid. It's the same story that crops up any time someone wonders if modder labor is exploitative. It's the same story that is so often leveraged to blur the line between fandom and promotional labor. It's a story told so well and so often that it doubles in on itself: Exploited fans become exploited modders. Exploited modders become exploited developers.

neomedjeni

Kako me zajebavaju ovi iz Biowarea!!!  :cry:

http://games.msn.co.nz/news/herald-a-new-dragon-age-bioware-talks-frostbite-and-that-ending

Elem, ovaj citat nagoveštava open world igru:

Dragon Age: Inquisition is unique in design and story. You take control of the "inquisitor" and traverse a massive open world with three companions, each with their own special abilities and skills.

A ovaj, iako se može različito tumačiti, ostavlja nešto nade:

Having multiple open areas that let you explore these different environments and themes, not to mention the destruction that the game experience dictates, just wouldn't have been possible without Frostbite.

Članak je čisto reklamiranje Frostbite-a, uglavnom.

Meho Krljic

Dobro, lepo izgledaju Betlfildi (čak i poslednji Medl ov Onr) u tom endžinu. E, sad... Ni jedna od tih igara nije open world naslov pa ćemo videti ima li tu nekih problema. U svakom slučaju, začudilo bi me da ovo bude open world igra na razini Skyrim ili Kingdoms of Amalur ili već...

neomedjeni

Da, ostaje nam da se nadamo da će biti što manje razloga za čuđenje kada igra konačno stane pred strašni sud gejmerske publike.
Nisam siguran zbog čega, imajući u vidu da će RPG igara biti ko pleve u narednom periodu, ali stalo mi je da ovo uspe. Valjda se radi o činjenici da je Boware jedini studio okrenut RPG-u koji ne mora da muku muči sa finansijama i koji može da planira rad na ovakvim igrama na duže staze. Izgubiti ga bi ipak bio preveliki udarac u situaciji u kojoj sve ostale jedna loša ili loše prihvaćena igra deli od propasti.

Meho Krljic

Dakle, Bethesdu si otpisao? i CD Projekt Red?

neomedjeni

Bethesdu sam, iskreno, zaboravio. Valjda zbog toga što sam bio toliko očaran Skyrimom i Oblivionom.  :evil:

A što se tiče omiljenog mi CD Projecta - možda grešim, ali stekao sam utisak da su oni poprilično uložili u trećeg Witchera i da bi eventualan neuspeh igre bio koban po njih. Pa ih zbog toga ne stavljam u grupu ugroženih, premda sve govori da će treća igra o Geraltu biti potpuni trijumf.

Meho Krljic

Aaaa... ali Fallout 3?? Doduše, verovatno to nisi ni igrao...

CDPR verovatno mnogo zavise od Witchera ali opet, imaju oni kolko-tolko stabilan biznis u vidu GoG-a tako da su u stanju da i malo hazarderskije posluju sa svojim serijalom. Plus, ne zaboravimo da pored Witchera trenutno rade i na Cyberpunku...

U drugim vestima, u Japanu je najavljena nova Yakuza igra, Yakuza 0. A mi nismo videli ni Y5 ni Ishin  :cry:

Meho Krljic

Znam da sam dozlogrdio i bogu i narodu svojim pričanjem o PT (zaboga, to nije igra, čak ni demo, nego interaktivni tizer), ali kad je tako dobro! Elem, neko se potrudio da na PT gejmplej zakači naratora iz The Stanley Parable, što ima smisla jer su obe igre walking simulatori, sa potpuno suprotnih strana tonalnog spektra. Vele da su rezultati zanimljivi mada ja to ovde na poslu ne mogu da čujem:

The Stanley P.T

Meho Krljic

VR hedset + motion control rukavice + Half-Life 2 = Nirvana, reklo bi se:

Half Life 2 VR Training (AMAZING!) - Goldfish rifts

neomedjeni

Nisam igrao Fallout 3, zavele me negativne kritike diljem igračke populacije.

Quote from: Meho Krljic on 26-08-2014, 10:38:41
CDPR verovatno mnogo zavise od Witchera ali opet, imaju oni kolko-tolko stabilan biznis u vidu GoG-a tako da su u stanju da i malo hazarderskije posluju sa svojim serijalom. Plus, ne zaboravimo da pored Witchera trenutno rade i na Cyberpunku...

Ovo je svakako ohrabrujuće. Naravno, znam za Cyberpank, ali svi znamo koliko je planiranih ili započetih projekata umrlo u industriji igara. Setimo se samo sa čežnjom i setom Van Burena i Baldurs Gate-a trojke...
Naravno, svi strahovi će nestati onog momenta kada zaigramo Witchera 3 i uverimo se koliko je fenomenalan.

Meho Krljic

Pa... Fallout 3 je svakako dobio dosta mržnje od NMA populacije i drugih hardkor ljubitelja starih igara ali kad se uporedi sa Oblivionom ili Morrowindom, meni je to prilično dotegnuto i promišljeno urađena igra. Savetovao bih da je probaš svakako. Može se završiti bez mnogo napora za manje od 30 sati, a uz malo napora postaješ hodajući tenk u poslednjoj trećini tako da možeš da naplatiš za muke sa početka igre.

Što se CDPR-a tiče, ja mislim da Poljaci za sada dobro znaju šta rade, protežu se kolko im je guber dugačak, ne uleću u avanturističke projekte ne bi li se obogatili preko noći, poštuju svoje potrošače itd., što naravno nije stopostotna garancija opstanka ali je solidna baza za opstajanje. W3 će po svemu sudeći biti smeš hit, mislim, JA sam ga priorderovao pre dva meseca, a ja nisam odigrao ni dvojku, tako da mislim da su jedno vreme bezbedni.

Meho Krljic

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 21-08-2014, 08:15:17
Heh,  sapunskih opera nikad dosta u svetu nezavisnih igara i internet-novinarstva.

Dakle, Kotaku je na kraju poklekao i njihov urednik se obratio javnosti da objasni da afere i sukoba interesa nema i da je gnevna masa slobodna da se raziđe. U čemu je bio problem? Nathan Grayson, koga ovdašnja publika zna kao donedavnog saradnika Rockpapershotgun, a koji od Aprila piše za Kotaku, je u nekom tekstu napisao nekoliko pozitivnih reči o Zoe Quinn, indi proizvođačici igara danas poznatoj po igri Depression Quest (pominjao sam je ovde pre neki dan kad je izašla) i po raznim feminističkim i inim soušal džastis stavovima, izjavama, kampanjama itd. Elem, Zoe i Nathan su posle stupili u romantičnu vezu i Nathan više nije pisao o njoj niti recenzirao njenu igru. Ali internet nikada neće dopustiti da nekoliko jednostavnih činjenica sruše složen narativ o lažima, seksu, obmanama, iskorišćavanju, sukobu interesa itd. Zoe Quinn je poslednjih dana pod zeznutom paljbom na tviteru i drugim mestima, kopaju se detalji njene prošlosti, koga je sve jebala, kako je jebanjem dolazila do određenih koristi u životu, koga je ucenjivala itd. Što je prilično disgasting, pogotovo ka da je sam povod ne samo banalan nego i nepostojeći i kad iza svega, čini se, stoji samo gnevni bivši dečko koga je prevarila.

Evo Kotakuovog  pojašnjenja:

http://kotaku.com/in-recent-days-ive-been-asked-several-times-about-a-pos-1624707346/all

A evo i Nathanovog bivšeg šefa, Johna Walkera da promisli razne gadosti koje u odnosu na ovo viđamo poslednjih dana:

http://botherer.org/2014/08/20/how-internet-hate-mobs-work-and-why-its-so-insidious/

Za slučaj da nekog i dalje zanima kako se ovo razvija... razvija se. Zoe Quinn je u ratu sa pola interneta i... mnogo zanimljivih se stvari tu desilo. Što je najsmešnije,većina gejming sajtova se trudi da o ovome ne piše jer im se verovatno pomalo gade sva ta gomna koja se unaokolo bacaju. Ovaj  topik na Escapist forumu pomaže da se stvari donekle isprate:

http://www.escapistmagazine.com/forums/read/18.858347-Zoe-Quinn-and-the-surrounding-controversy?page=177#21303190

Meho Krljic

Uzgred, Dragon Age: Inquisition će imati i (iznenađenje!) kooperativni multiplejer. Ne verujem da iko od nas ovde mnogo mari za to, ali za neke mlade ljude će to sigurno biti dobrodošla novost.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 27-08-2014, 08:03:57

http://www.escapistmagazine.com/forums/read/18.858347-Zoe-Quinn-and-the-surrounding-controversy?page=177#21303190

Čitaću kad dođem kući jer su tračevi duševni fast food.

A kad sam već tu, da iskoristim priliku da pomenem da se pojavio kratak privju trećeg Van Helsinga:

http://truepcgaming.com/2014/08/25/the-incredible-adventures-of-van-helsing-iii-preview/

A da zacementiram svoju fascinaciju Biowareom, linkovaću i totalno nevažan članak o najboljim i najgorim kompanjonima iz njihovih igara.

http://www.pcgamer.com/uk/2014/08/26/the-best-and-worst-bioware-companions/

Meho Krljic

Da, a evo, BioWare objašnjavaju i zašto DAI nema kompletnu koop kampanju. Nije, naime još vreme za to:

BioWare: it's 'Not the Right Time' for a Dragon Age: Inquisition Co-Op Campaign

neomedjeni

Ako bih želeo da budem zloban, rekao bih da nije bilo vreme ni za Dragon Age 2, te su ga svejedno izdali.
Ali neću da budem zloban, te ću svoje misli zadržati za sebe.

Father Jape

Meho Krljic

Hahahah  :lol: :lol: :lol: No, da, činjenica je da se od skandala sa Doritosima i nespretnim hendlovanjem slučaja od strane Jurogejmera ova tema veoma temeljno pretresa u igračkim krugovima. Ali to je sve deo šireg fenomena (ili, ajde, problema) koji se pominje i u jednom od tekstova koje sam gore linkovao (onaj o Blizardovom rikrutment videu), a to je da su čimbenici u videoigračkoj industriji, od programera i dizajnera, preko komjuniti menadžera i vebsajt administratora pa do novinara/ kritičara (uključujući JuTjubere, Tvičerere i generalne Lecplejere) od strane cele te industrije generalno posmatrani kao entuzijasti i prema njima se industrija ponaša drugačije nego što bi se druga industrija ponašala prema svojim profesionalcima. Ne mislim ovde da su žrtve nužno 100% nevine, činjenica da si entuzijast je sjajna jer imaš puno energije i vremena koje ulažeš u svoj posao ali znači da i sam učestvuješ u sopstvenoj eksploataciji i načelno koruptivnom ponašanju. No, da, stoji da na kraju, kad se lanac završi bilo sa Bobijem Kotikom, bilo sa nekim sličnim, makar radio i za indi firmu (Džim Sterling je prošlog meseca imao Džimkvizišn video koji govori o nekoliko primera indi studija sa vrlo neetičkim praksama spram novinara/ kritičara), postaje jasno da industrija entuzijazam tretira ako ne sa otvorenim prezirom a on makar sa idejom da ga treba eksploatisati bez emocija.

Father Jape

Tekst avantura u današnjem miljeu (slično onom, beše, Dumu da je današnja pucačina):

http://randomperspective.com/comic/182/

Meho Krljic

Da... Ovde, naravno, ima satiričnog preterivanja, ali prilično je dobro uhvaćen taj siže svih depresivnih elemenata današnjeg igranja  :lol:

Meho Krljic

Mijamoto daje veoma... jakuizjavu, uzevši u obzir koliko je u ovom stoleću Nintendo dobro poslovao prodajući konzole neigračima:
Miyamoto signals Nintendo desire to focus on hardcore

"[These are] the sort of people who, for example, might want to watch a movie. They might want to go to Disneyland," he said. "Their attitude is, 'okay, I am the customer. You are supposed to entertain me.' It's kind of a passive attitude they're taking, and to me it's kind of a pathetic thing. They do not know how interesting it is if you move one step further and try to challenge yourself [with more advanced games]."

neomedjeni

Previše sakea.

Iz začudnog sveta RPG-a stiže nam nešto što će verovatno izazvati navalu ugodnih sećanja u svima koji su gubili godine na fakultetu ili studentske ljubavi zbog bolesti zavisnosti zvane Dungeon Siege.

Gauntlet "Walkthrough" Trailer

Meho Krljic

Zanimljivo poređenje s obzirom da je DS ipak "pravi" RPG (pa makar i ARPG), sa kliktanjem mišem gde treba dok je Gauntlet bez obzira na D&D-like mizanscen uvek bio akciona igra. Ali vrlo lepo izgleda ovaj novi.

neomedjeni

Pa, priznajem da nisam kopao za informacijama po netu, čak nisam znao ni da postoji stari Gauntlet. Jednostavno, jutros sam naleteo na video i tras - dizajn tamnica, četvoročlana družina, scena s čarobnjakom koji baca magiju, kretanje ekipe - sve je tako neverovatno ličilo na Dungeon Siege 2 (samo mnogo ušminkaniji razume se) uz koji sam svojevremeno spržio dva meseca života.

No, bila je zima, napolju sneg do kolena i nije imalo ništa zanimljivije da se igra u tom trenutku, te mi je lako da sebi to oprostim.

neomedjeni

No, na stranu moji "šta je babi milo to joj se i snilo" momenti, verovatno je mnogo značajnija informacija da će ljudi koji su izdvojili nešto para kako bi zombie survival RPG Dead State ugledao svetlost dana konačno moći da zaigraju betu.

https://www.kickstarter.com/projects/70755535/dead-state-the-zombie-survival-rpg/posts/966044

Meho Krljic

Argh, forum mi pojede edukativan post o Gauntletu  :( Idemo ponovo.

No, prvo da kažem da je Dead State imao sasvim okej demo koji sam kao backer dobio i da se radujem ovoj beti. Dead State nije napravio preteranu buku, ali deluje kao vrlo solidna B-movie verzija Fallouta ili nekog sličnnog postapokaliptičnog RPG-a pa sam radostan što fino napreduje.

E, sad, Gauntlet.

Prvo sam izrazio čuđenje da nikad nisi čuo za ovak klasik ali onda sam shvatio da si se verovatno rodio posle izlaska igre (1985. godine) pa da to i nije tako čudno.

No, originalni Gauntlet je bio jako popularna arkadna igra osamdesetih jer je bio jedna od prvih kooperativnih igara za čak četvoro igrača. Za razliku od većine tadašnjih arkadnih kabineta koji su bili vertikalni, ovaj je bio horizontalan, tako da je ekran bio kao na stolu a igrači svaki sa po jedne strane stola.

Posle su i portovi za kućne mašine bili popularni i tu je bilo i dosta klonova (na primer Dandy ili Into the Eagle's Nest) jer je sam temelj dizajna bio zdrav - četvoro (u kućnim verzijama uglavnom najviše dvoje) ljudi ide kroz dandžne i puca na gomile glupih ali nasrtljivih neprijetalja, skuplja blago i čak, nadmeće se oko resursa. Turtle Rockov i Valveov Left 4 Dead je zapravo samo ušminkanija verzija Gauntleta koji je svoj poslednji zvanični nastavak imao pri kraju životnog veka Playstation dvojke (i bio je slab).

Neke od fraza iz igre (Warrior needs food - badly) su postale popkulturni memovi, imaju svoje entrije na Urbandictionaryju i TV Tropes... Sve u svemu, Gauntlet je apsolutni klasik:

Gauntlet - Arcade

neomedjeni

Dođavola, pa ti si i DS beker!!!! Nivo zavidljivosti u me ozbiljno narasta.

Hvala što si se namučio za Gauntlet. Zbilja volim da čujem priče o starim legendarnim igrama o kojima nisam informisan, a otprilike si pogodio i razloge neinformisanosti. Zapravo sam rođen 3-4 godine pre izlaska igre, ali kako u osnovnoj školi u mom mestu nije uvedena informatika kao predmet dok sam je pohađao i kako sam tek sredinom devedesetih, kada sam krenuo u srednju, počeo da koristim kompjuter za nastavu i pomalo igram igrice, uglavnom sam sve što je prethodilo tome propustio.

Meho Krljic

Da, pa da se razumemo, ja informatiku ni u kom obliku nisam imao u školi, naša informatička "naobrazba" (dakle, nas rođenih početkom sedamdesetih) je bila vrlo haotična a kompjutere smo dobijali zato što smo uspeli da slažemo roditelje da ćemo na njima da učimo da programiramo (a naravno da smo se 90% vremena igrali a 10% programirali gluparije u Bejziku) (što je čak, bilo dovoljno da na drugoj godini fakulteta, kad smo imali Fortran kao predmet budem percipiran kao informatički genije od drugih studenata  :lol: :lol: ). Kad samo pomislim da je prvi kompjuter koga je moje domaćinstvo imalo - Amstrad CPC 464, mašina u klasi Commodera 64 (isti zvučni čip, vrlo slična grafika, isti RAM... jedino je arhitektura procesora bila radikalno različita jer je Amstrad sledio Z80 školu) koštao jebenih 4000 maraka (za kompjuter, printer i monitor) prosto sam zapanjen da je moj otac ne samo izvadio te pare nego i dopuštao da se ja igram na tome. To jest kada bih pored njega uspevao da dođem do kompjutera pošto je od čoveka koji je izjavljivao da mu ne pada na pamet da kupuje te igračke do čoveka koji sedi po dvanaest sati za računarom došao zapanjujućom brzinom  :lol: :lol: :lol: