• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Father Jape

Ja sam posle godina odlaganja zadovoljstva najzad kupio Phonogram pre par meseci. Sad ga gledam na polici i verovatno dolayi na red čim završim Burning Chrome. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Bur...  :-? Ti baš voliš da pustiš nešto da odleži pre čitanja   :lol: Mislim, ja sam to čitao... pre tvog rođenja  :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

U drugim vestima, Džon Bejn objašnjava:

Why you shouldn't be excited - A look at games media's role in hype

Father Jape

U moju odbranu, pojedine priče sam čitao tamo negde sa devetnaestak godina, odštampane iz piratskog txt fajla. No nedavno sam najzad kupio celu knjigu, pa ko velim red je da se podsetimo, a neke priče i po prvi put kušamo.

Meho Krljic

Kad sam ja imao devetnaest godina sintagma "piratski txt fajl" je eventualno mogla da se pročita u nekoj Gibsonovoj priči  :lol: :lol: :lol: :lol:

Elem, u drugim vestima, Nintendo je najavio da pravi novu verziju 3DS-a koja nije tek bezazlena revizija tipa lepši ekran, bolji život baterije, nego je to nova mašina sa dodatnim dugmićima, analognim mini-stikom sa desne strane (koji deluje ekstremno neudobno, pogotovo za nišanjenje koje je tradicionalno funkcija što je ispunjava desni stik) i čak jačim procesorom pa će port Xenoblade Chronicles za 3DS raditi samo na ovoj reviziji. Auh. WTF. Istorija govori da revizije koje oštro dele korisničku bazu na haves and havenots nikada nisu uspešne. Kolko god da mi je drago da ovaj novi 3DS konačno ima brauzer koji čita HTML5, toliko sebe ne vidim da ga u dogledno vreme kupujem...

Father Jape

Diskrepancija u našoj starosti je nepresušan izvor humora i zabave!1!1!!!

Elem, igrao sam još malo Divinity. Ovo baš jeste old-school RPG (odnosno, za matorije među nama, not-so-old-but-not quite new-school RPG). I to ne toliko jer mu je borba potezna, nego po odsustvu strimlajnovanosti (ovo posebno upada u oči ako se uporedi recimo sa prvim Dragon Ageom, gde sličnost prestaje posle borbe).

Tome  doprinosi prvo crafting, odnosno gomila đubreta koje možete sakupljati i praviti potencijalno korisne stvari, a drugo mogućnost menjanja okoline, poput pomeranja i uništavanja predmeta (burića, sanduka itd.). Po svemu ovome me podseća na Arcanum, a verovatno bi me podsećao i na ranije Divinitije, da sam ih igrao (igrao sam vrlo malo prvi kada je tek izašao).

Primera radi, izvan prvog grada, na jugoistok, postoji napuštena kuća, dobar deo čijeg poda prekriva lava. Sad, prvo sam pomislio da ću lavu ukloniti tako što ću baciti kišnu magiju ili nekako drukčije proliti vodu po njoj, međutim to pali samo na zapaljenom tlu, a ne i na lavi. Rešenje kojem sam pribegao je korišćenje teleport magije koju je imao jedan od pratilaca kog sam dodao timu. Međutim, on ne može da teleportuje samoga sebe, tako da mi je istraživanje kuće bilo ograničeno. Druga opcija je da imam velik fire resistance, bilo putem opreme, bilo putem, pretpostavljam napitaka/scrollova, što bi omogućilo likovima da hodaju po lavi i istrpe izvestan dmg. Koliko vidim, kuća nije vezana ni za kakav kvest, pa sam mogao i kompletno da je ignorišem. :lol:

Meho Krljic

Ali kako si rešio problem? Teleportovao si lavu?

neomedjeni

Hm, problem je verovatno delimično rešio teleportovanjem predmeta s druge strane lave. Ali bih se kladio u dobre pare da će ta kuće jednom biti deo nekog kvesta, uvek su takve te sa preprekama...

Jape, odakle lava u kući? Ako dopire kroz otvore na podu, možda postoji opcija da ih zapušiš nečim. Tako se rešava problem sa nekom otrovnom supstancom u onoj tutorial pećini.

Father Jape

Postoje delovi poda koji nisu laveni, pa je čarobnjak teleportovao dvoje protagonista na njih. Međutim, teleport ima ograničen domet, a kao što rekoh, čarobnjak ne može sam sebe da teleportuje (+ teleportovani lik pada s male visine i biva povređen, pa teleport koristi i u bitkama :lol:). Izvor lave je nepoznat, ali nema ventila ili nečeg sličnog. Valjda izbija iz zemlje. :lol:

Takođe, koliko sam primetio, jedini downside uništavanja zaključanih škrinja je što se haba oružje. Drugim rečima, ispada sve što je u škrinji, neoštećeno.

Evo još jednog primera: do koji vodi do nekih orkova je prekriven minama. Da bi družina videla i uništila mine, potrebno je da neko ima dovoljno visok Perception. Meni nije ostalo tih poena, a dizanje na sledeći nivo je bilo daleko (a i pitanje je da li bi samo jedan poen rešio problem). Tako da sam imao dve opcije: da liku koji ima najveći Perception uzmem talenat (talenti dolaze po jedan na svakih nekoliko nivoa) koji mu permanentno daje +2 na percepciju za potrebe detektovanja zamki i drugih skrivenih stvari, ili, kao drugu opciju, da mu nabavim Perception Potion. Sad, dotični je prilično skup kod prodavca, a meni se nisu davale tolike pare za jednokratno rešenje. Međutim sastojci za njega (prazna bočica i jedno oko) prilično su jeftini. Međutim potreban je dosta visok Crafting – čak 5 (ja sam imao 2 sa jednim likom, ne više). Tako da se izbor sveo na 1) odvajanje od para 2) uzimanje talenta 3) čekanje na viši nivo/neka bolja vremena. Na kraju sam uzeo talenat, jer je delovao kao jedan od korisnijih. 

ridiculus

Talltale najavio igru radjenu po serijalu Game of Thrones!
https://mobile.twitter.com/telltalegames/status/505369369493245953

P.S. Ovaj topik postaje potpuno nečitljiv, za svakoga ko ne učestvuje u blagodetima direktnog ćaskanja.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Pa, ta GoT igra je bukvalno osam meseci unazad najavljivana, ovo je valjda samo kao neka "zvanična najava".

ridiculus

Ah, avaj, ako sam čak i video baner na njihovom sajtu, potpuno sam zaboravio na njega...

Meho Krljic

Dakle, potrvđeno je, Voyer for September je zaista bio anagram za Super Meat Boy Forever. Edmund Mek Milen je na team meat blogu objasnio da je u pitanju verzija SMB za mobilne telefone i Steam koja će izaći sledeće godine, neće biti endless runner (ali će imati endless modove), imaće sjajne touch kontrole (prezjumabli, pa Steamu miš-kontrole) kao i proceduralno generisanje soba/ mapa. Sa gifova je jasno da je ovo auto runner (dakle igrač kontroliše samo skokove), ali s obzirom da u tog čoveka imam neograničeno poverenje spreman sam da čekam da vidim šta će da naprave. Detaljnije (plus like i gifovi):

http://supermeatboy.com/158/Announcing_Super_Meat_Boy_Forever_/#b

Meho Krljic

Inače, novinari nam poslednjih par meseci uši probiše kako je Gangbeasts jedna od najzabavnijih lokal-multiplejer igara na svetu, jer u njoj imate smešne, nespretne likove koji se biju onako kako bi se tukli pijanci u kafani. Igra je od pre par dana dostupna na Steamu u Early Access formi i mada bih je uzeo za deset evra, trenutno za nju traže 50% više a to mi je poskupo za bare bones build koji je u ponudi s obzirom da ja to nemam s kim da igram . Ali iz ovog videa se da videti zašto je to neverovatno zabavna igra kad imate na gomili četri čovek:

Giant Bomb Unprofessional Fridays: Gang Beasts

ridiculus

Vrlo informativan članak u New York Times-u o e-sportovima - pogotovo za nekoga kao ja, ko ne igra MOBA-e i mrežne pucačine.

Meho Krljic

Ahhh, odličan tajming retrospektive najvećih tehnoloških flopova u igračkoj industriji, baš kad je Nintendo najavio neobičnu novu reviziju svog 3DS-a

http://venturebeat.com/2014/08/30/flops-failures-and-disasters-the-gaming-industrys-biggest-misfires/view-all/

neomedjeni

Prekinuću igranje Divinityja samo na trenutak, kako bih vam javio da se sprema Icewind dale Enchanced Edition!!! A još ni BG EE nisam prošparto!!!  :cry:

http://icewinddale.com/

Naravno, u planu su novi sadržaji u vidu novih itema, spellova, kvestova i klasa.

Father Jape

Chris Livingston ‏@screencuisine

The name #GamerGate implies *gamers* are scandalous, not journalists. Did you misname your own scandal? This is why you need journalists.

:lol:

mac

Ako ćemo pravo originalni Watergate je samo okruženje gde se skandal desio, ali sam po sebi nije skandalozan. Imena drugih -gate skandala često nisu imala tu sličnost sa originalom.

neomedjeni

Nesrećni Sacred 3 je dobio DLC - Orc of Thrones. Ah, hoće li nesrećno čovečanstvo ikada ostaviti naslove Martinovih knjiga na miru?

Jedan video privju za PoE, baziran na beti razdora.

Pillars of Eternity - Video Preview

Meho Krljic

Gledaćemo kad dođemo kući. U međuvremenu, evo još jedan video. Čovek je radio na ovom osam meseci ali sada u SimCityju 4 ima megalopolis u kome živi više od 107 miliona ljudi:

Simcity 4 Mega-Region. Population: 107,658,254

neomedjeni

Ni moja kuća neće biti pošteđena popodnevnog gledanja raznoraznih video materijala.

Imajući u vidu tvoju ljubav prema Blodbornu, računam da će te obradovati vest da je objavljeno da igra izlazi 5. februara. U Japanu.  :lol:

Meho Krljic

Imajući na umu da je Sony sa Demon's Souls potpuno promašio tablu (objavili su ga samo u Aziji, računajući da roundeyes populacija to ionako ne bi igrala) pa da je u Americi i Europi to publikovao Atlus - firma koja je gotovo komično niskog kapaciteta kad se radi o pablišingu u SAD i Evropi, pa da su im posle Dark Souls oteli Bandai Namco, i da su toga vrlo svesni u Sonyju, mislim da nećemo predugo čekati na objavu da Bloodborne izlazi "kod nas" negde u Martu.

neomedjeni

Pa, u vezi ovog zapadnjačkog đavola Sony je bio u pravu.  :lol:
Što naravno ne znači da igra verovatno nije sjajna, kao i njeni nastavci, već da konzervativno sebe lišavam uživanja u istoj/istim odbijajući svaku mogućnost kupovine džojstika za moj PC nasušni.

Ali, u svakom slučaju je lepo saznati još ponešto o ratovima koje velike zverke vode oko igara.

Meho Krljic

Ali tebi bi se to možda baš dopalo. Mislim, Souls igre su RPGovi a ti igraš samo RPGove. A ovo su neki od najboljih RPGova nastalih u poslednjih šest godina. Dakle!!!!!!!!

neomedjeni

Dakle, neću da kupim džojstik.  :evil:

Ako će to biti lakše, ono odozgo "kao i njeni nastavci" je iskustveno potvrđeno. Pre izvesnog vremena sam od dobrih ljudi dobio kopiju prvog Dark Soulsa i instalirao ga jedne večeri, željan da saznam šta ti Japanci zapravo prodaju poštenim zapadnjacima. Prešao sam Prolog i malo ginuo po onom gradu mrtvih, a onda deinstalirao igru. Atmosfera je fantastična i vukla me je svo vreme da idem dalje, ideja da nemam pojma šta se dešava i da tek treba da otkrijem priču igre je takođe vrlo inovativna, dobrih strana ima na pretek... ali jednostavno je nemoguće uživati u DS igrajući na tastaturi. Moj primerak igre nije čak imao ni spisak komandi, već sam sam morao da nagađam na koji način nešto da uradim, što je takođe bilo prilično zamorno. Plašim se da DS serijalu i meni jednostavno nije suđeno.

Meho Krljic

Pa, dobro... Mada nije najjasnije kakav je to kriterijum "neću da kupim džojstik", s obzirom da se aktivno igraš sve vreme, ali dobro, svaki izgovor da se ne troši još para i vremena je valjda dobar  :lol:

neomedjeni

Praktičan. Ako kupim džojstik za PC, verovatno neće proći mnogo vremena pre nego što počnem da razmatram ideju da kupim i ono što zapravo treba da ide uz džojstik - neku plejstejšn, Xbox ili sličnu konzolu. A onda odoše sve granice dođavola.

A i više volim čist RPG od akcionog. Verovatno bih osedeo pre nego što bih stigao do kraja DS-a. Igra je primerno nemilosrdna prema igračima s lošim refleksima, još gorim osećajem za prostor i sklonim napadima panike u kriznim situacijama.  :lol:

Meho Krljic

Sve si lepo rekao. Ali to što ti vidiš kao razloge da ne igraš igru meni je samo podsticaj da se jače bacam u njenom smeru.  :lol:

neomedjeni

Zar je tako providno da pokušavam da grožđe proglasim kiselim?  :cry:

Meho Krljic

Providno, providno, ali ja to shvatam. Gejming je skup hobi i u domenu novca i u domenu vremena.

No, makar kad se čovek izroka za skupu konzolu obraduje ga da za nju stižu i neke lepe, ekskluzivne igre. Baš sam juče razmišljao kako sem Metal Gear Solid Ground Zero4es još nemam ni jednu japansku igru za PS4 i kako NiS i Atlus još uvek prave igre za PS3 jer im je to jeftinije, kad i jedni i drugi najaviše sledeće nastavake svojih najpopularnijih serijala (a koje smo očekivali na PS3) da će biti pravljeni i za Playstation 4. Ridžojs!!!!!!!!!

www.ign.com/articles/2014/09/01/disgaea-5-announced-coming-to-playstation-4

http://www.ign.com/articles/2014/09/01/persona-5-coming-to-playstation-4-too

Disgaea manje-više, jer to će ponovo biti izometrijska grafika, ali Persona 5 na PS4 - to je već big dil. Persona 4 je bila jedna od najlepših igara koje sam ikada igrao (kao jedan od najkasnijih Playstation 2 naslova), pa će P5 sigurno izgledati prelepo.

Meho Krljic

Kao da je znao da se spremam na (bezuspešno) igranje Depression Quest, Dan Whitehead je napisao editorial da objasni zašto su ovakve igre važne:

http://www.eurogamer.net/articles/2014-08-30-why-we-need-more-developers-like-zoe-quinn

Meho Krljic

Inače, Zoe Quinn skandal je jedan od najizdržljivijih u poslednje vreme i traje već više od dve nedelje. Naravno, ima u sebi sve potrebne sastojke: seks i golotinju, optužbe za korupciju, nepotizam i kronizam, ima epski sukob dve suprotstavljene internet "ideologije" - white knight social justice warriora sa jedne strane i 4Chan/ Wizardchan legija anonimusa sa Aspergerovim sindromom sa druge - ima borbu na svim nivoima interneta, od tovarenja po tviteru, kačenja eksplicitnih suicide girls slika na sve strane, preko hakovanja (ili lažnog hakovanja) tumblra, pa do ratovanja u komentarima uglednih sajtova.

Pošto je to teško pratiti bez sopstvenog privatnog detektiva, zgodno je imati ovaj link pribeležen jer Knowyourmeme imaju potrebnu logistiku i iskustvo da vode evidencije ovog tipa:

http://knowyourmeme.com/memes/events/quinnspiracy

Takođe, videti kako u ovakvom ratu strada i nejač, u ovom slučaju Džon Bejn koga je Fil Fiš prozivao da je dijabola po tviteru. I inače je interesantno kako ovakve stvari polome internet na pola i ljudi ne mogu a da ne budu uvučeni u rat. Kao u pravim ratovima:

http://gamesnosh.com/the-ugly-side-of-justice-total-biscuit-denounced-over-zoe-quinn-scandal-comments/

neomedjeni

Nadam se da ću nakon što sve ovo pročitam barem biti bogatiji za krucijalno saznanje - da li je srećni novinar koji je spavao sa njom pisao rivjue nakon pomenutog čina ili ne?

Meho Krljic

Oh, pa to je razrešeno još prošle nedelje, Nathan Grayson nikada i nije napisao rivju za Depression Quest, niti je ikada pisao o Zoe Quinn nakon njihovog seksualnog susreta.

neomedjeni

Onda ću čitati u nadi da ću shvatiti gde se zapravo kriju korupcija, nepotizam i kronizam (za koji do pre 5 minuta nisam ni čuo).

Meho Krljic

Kronizam je nešto što se retko pominje u našem jeziku jer je za nas karakterističniji nepotizam, naime zapošljavanje rodbine. Kronizam je kada postavljaš na bitne pozicije svoje prijatelje, što je ipak malo naprednije  :lol: :lol: :lol:

Meho Krljic

Inače, Sony je jutros imao svoju prezentaciju kojom najavljuju učešće na Tokyo Game Showu i najavio masu igara (tu su pale i te najave za Personu, Disgaeau i Bloodborne), pa da, za one koji vole japanske igre i imaju Sonyjeve konzole (ili sve to bar simpatišu) ukažem na naslove za koje ranije nismo znali.

Dakle, najavljen je novi Phantasy Star koga prave Tri-Ace. Zove se Phantasy Star Nova i po svemu sudeći produžetak je Phantasy Star Online filozofije - dakle kooperativno onlajn igranje. Nema najava o lokalizaciji izvan Azije.

Dalje, novi Luminous Arc. Zove se Luminous Arc Infinity i to je jedan JRPG serijal za koji sam mislio da ga više nikad nećemo videti. Lepo je što Sony nekako podstiče JRPG industriju samo boli što ništa od toga neće doći na zapad.

Obe te igre su za Vitu.

Za PS4 najavljen je novi Earth Defence Force naslov što je predivno. EDF igre su uvek (makar one koje su napravljene u Sandlotu a ne one koje su autsorsovane) haotično omamljujuće. Ova se zove Earth Defence Force 4.1, Shadow of New Despair i ima i video:

【PS4】『地球防衛軍4.1 THE SHADOW OF NEW DESPAIR』プロモーションムービー

Potvrđeno je da se pravi i Resident Evil Revelations 2, što se pričalo prošle nedelje.

Nova God Eater igra je najavljena za PS4. Ovo je potencijalno zanimljivo jer je Namco sa ovom franšizom gledao da parira Capcomovom Monster Hunteru i pravio solidne igre koje ipak nisu imale snagu MH, a i bile su smrvljene u direktnom suprotstavljanju na istoj konzoli (PSP). Sad kad se God Eater pojavi na platformi koja nema MH igru, možda bude uspelija a i možda bude i bolja jer se u nju ulaže više para. Videćemo!

I najavljen je novi Dragon Quest naslov za Playstation 4, ali pre nego što se bilo ko usere od sreće, ovo je spinof igra, Dragon Quest Heroes, koju prave ljudi iza Musou igara, dakle, biće praktično Dynasty Warriors u Dragon Quest univerzumu. Što je okej ako volite te dve serije:

Dragon Quest Heroes Trailer (PS4) (HD)

Meho Krljic

I, dakle, u nastavku internet rata oko žena i igara, stotine profesionalaca su napisali otvoreno pismo igračkoj zajednici:

Open letter to the gaming community

Naravno, ovim se donekle zaobilazi činjenica da je trenutni rat velikim delom zbog dovođenja u pitanje novinarskog integriteta...

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 02-09-2014, 07:00:07
I, dakle, u nastavku internet rata oko žena i igara, stotine profesionalaca su napisali otvoreno pismo igračkoj zajednici:

Open letter to the gaming community

Naravno, ovim se donekle zaobilazi činjenica da je trenutni rat velikim delom zbog dovođenja u pitanje novinarskog integriteta...

No, uvek pouzdani Owen Grieve ima odličan post na midnightresistanceu kojim pojašnjava i zašto je dovođenje u pitanje novinarskog integriteta ovde non-issue i, generalno ima izvanredan brejkdaun celog skandala. Odličan je Grieve, vaistinu:

http://midnightresistance.co.uk/articles/plight-grown-ass-gamer

Meho Krljic

Zaboravih da postujem tekst od pre neki dan u kome JEDINA Keza MacDonald piše o svom igranju najnovijeg bilda Bloodborne. Boginja se vraća kući!!!!!!

http://www.kotaku.co.uk/2014/08/27/want-know-lots-bloodborne

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 02-09-2014, 12:20:57
Inače, juče sam u svojoj neispavanosti i generalnom pogubljenju mentalnih kapaciteta zaboravio da kažem da je Sony tokom svoje pre-TGS prezentacije najavio i novu Ys igru, za Playstation 4 i Vitu. Mučena Vita dobija jedan pošten RPG iz cenjenog, dugovečnog serijala (i to drugi po redu na Viti!!)? Da, molim.

Da se ja pitam, RPG-ovi bi bili samo PC ekskluziva. Dole konzolaška tiranija!!!!

Ako ima žednih vesti o multiplajeru i klasama u Dragon Age:Inquisition, naći će ih iza donjeg linka.

http://www.gamebanshee.com/news/114339-dragon-age-inquisition-multiplayer-characters-revealed.html

I nevezano za igre, ali moram da pomenem - mnogo lepo Makondo uradio prvi knjigu Kralja Kula, uz stripove ide gomila propratnih tekstova relevantnih faca. Prijatno sam iznenađen.

CorwinM

Quote from: Meho Krljic on 29-08-2014, 20:20:49
Pa, ta GoT igra je bukvalno osam meseci unazad najavljivana, ovo je valjda samo kao neka "zvanična najava".
Quote from: ridiculus on 29-08-2014, 19:07:38
Talltale najavio igru radjenu po serijalu Game of Thrones!
https://mobile.twitter.com/telltalegames/status/505369369493245953

P.S. Ovaj topik postaje potpuno nečitljiv, za svakoga ko ne učestvuje u blagodetima direktnog ćaskanja.

Ako ovo urade u Mount & Blade endžinu ovo je najbolja vijest u zadnjih sto godina. Znam da igra nije previše popularna, ali se po meni radi o ubjedljivo najboljem sistemu za melee koji je ikad urađen i za jednu igru.

Jedini problem za M&B jesu neinspirativni kvestovi i odsustvo pravog cilja u igri. Ali su zato neki modovi za igru koji su pravljeni kao punokrvni akcioni RPG-ovi među najboljim koje sam ikad igrao.
There are no desperate situations, there are only desperate people.

Father Jape

neomedjeni

Pre neki dan se pročulo da su SSI veterani oformili novo preduzeće za izradu igara, TSI Games. Vredne starine su već stigle da najavae svoju prvu igru, turn based RPG nazvan Seven Dragons Saga.

http://www.tsi-games.com/

Meho Krljic

Mada kapiram da će od sedam zmajeva u prvoj igri iz sage da vidimo samo jednog  :lol: No, svakako podržavam turn based pristup!!!!!!!!!!!!!!!!!!

neomedjeni

Verovatno zato u naslovu stoji Dragon umesto Dragons, što sam naknadno primetio.  :lol:  Osim u slučaju da sve ove godine idem kroz život, a ne znam da je Dragon još jedan slučaj nepravilne množine u engleskom jeziku.

Kako god bilo, podržavam Mehov pretpostavljeni pristup zmajskim pitanjima, jer kao što se zna - treba misliti i na nastavke, zaboga.

Meho Krljic

Da, ali ako pročitaš šta piše na sajtu:

QuoteSeven Dragon Saga takes place in a high-powered fantasy universe, revolving around the Empire of the Seven Dragons.

ipak se tu pominje nekih sedam zmajeva. Dakle, da.

neomedjeni

Plače mi se što si uopšte pomislio da nisam pročitao ceo tekst koji najavljuje novu RPG igru, baš kad sam pomislio da moja RPG zadrtost i ortodoksnost ne može biti dovedena u pitanje.  :cry:

Ono što me zapravo muči, a što moj bedni vokabular nije uspeo da dočara je, zašto je naslov "Seven Dragon Saga", a ne "Seven Dragons Saga"? Priča o množžini je, naravno, loš pokušaj lošeg humora, avaj.