• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Ne preterujmo s plakanjem. Kad sam napisao "ako pričitaš", nisam mislio na tebe, nego na nekog fiktivnog sagovornika  :lol: E, ali zašto se igra zove kako se zove je naravno pitanje za nekog upućenijeg od nas.

Father Jape

Možda ima veze s tim što je u engleskom isključivo dopustivo npr. a three-man expedition a nikako a three-men expedition. Mada ovde u naslovu nema crtice.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

To nisam ni znao, ali istina je da se tu često (uvek?) koristi jednina. Na primer "A three day delay" a ne "A three days delay". Jebo ih njihov jezik kad ni oni ne znaju zašto i kako sve to rade  :cry: :cry: :cry:

Meho Krljic

Nego, došo sam da podetim da danas izlazi Velocity 2X, koji će biti DO JAJA (da ne pominjem da ga ja kao Playstation+ pretplatnik dobijam bez naknade  :-| :-| :-| ): Vinsent Ingenito (koga moram da kasnije pomenem na onom topiku sa omiljenim novinarima) je napisao odličan rivju:

http://www.ign.com/articles/2014/09/02/velocity-2x-review

Igra će jednom doći i na PC, cenim, pa je imajte na umu. Prve dve su bila izvrsne. IZVRSNE.

neomedjeni

Tja, imao sam profesorku koja je umela da kaže kako je engleski lako naučiti, ali ga je posle toga teško učiti. Ili tako nešto, sećanje mi često nije dovoljno verno stvarnim dešavanjima.

Imaćemo na umu Velocity, ako ni zbog čeg drugog, ono zato što liči na igu oko koje bi se moji sestrići po ceo dan svađali.

Meho Krljic

Ovo je inače prvi futidž igre Armored Warfare:

Armored Warfare - PAX World Premier Public Gameplay Footage

U normalnim okolnostima ja ne bih ni obratio pažnju na free to play, online multiplayer only naslov ovog tipa*, ali ovo pravi Obsidian i ima i određene elemente menadžmenta baze i razvijanja odnosa sa NPCovima, pa eto, nek stoji ovde.

*To jest, bestidan klon World of Tanks.

Meho Krljic

Da nastavimo sa kaveridžom #GamerGatea, tj. aktuelnog rata između gejmera i soušl džastis voriora.

Terry Wolfe je inteligentan čovek sa čijim se mnogim stavovima ja apsolutno ne slažem. Njegov osvrt na ovu priču je za moj ukus odveć paranoičan u odnosu na to kako percipira "neofeministe" ali je dobro napisan i ima argumentaciju. Pogotovo što se može reći da postoji određeni presedan u tome kako je američka filmska industrija napravila primetnu tranziciju u poslednje dve decenije u tome kako su filmovi postali inkluzivniji i "pristojniji" i da su time izgubili oštricu jer se sada obraćaju svima od 13 godina pa na više dok su nekada računai na odraslu publiku. Naravno, razlika je svakako u tome da je filmska indrustrija ovo uradila iz komercijalnih razloga dok se u domenu igara i dalje debata vodi na političkom planu ali hoću da kažem da nekakav primer ipak postoji i da gejming patriote (kako ih Wolfe domišljato naziva) mogu makar na to da se pozovu ako požele. Evo njegovog teksta:

http://metagearsolid.org/2014/09/mindshare-gamersgate-and-the-neofeminist-proxy-war/

S druge strane, Devin Faraci je napisao interesantan i vrlo lilčan osvrt na ovu priču u kome ne štedi ni sebe ni besnu decu na tviteru:

Why I Feel Bad For - And Understand - The Angry #GamerGate Gamers

ridiculus

Pokrenuta kampanja na Kickstarteru za Mark of War, koji bi trebalo da predstavlja ultimativnu stonu ratnu igru oživljenu na računarskoj platformi. Dakle, prezentacija je poput klasične stone igre čije odvijanje gledate na ekranu kompjutera, ali sa svim prednostima moderne tehnologije: animacija jedinica, glasovi, muzika. Traženi osnovni fond je čitavih pola miliona dolara, a sa dodatnim ciljevima - od dodatnih armija preko razradjene kampanje do opsadnog ratovanja - ide i do milion i po.

Zadatak stvaranja sveta/podloge za igru poveren je dizajneru i piscu Gavu Thorpu, veteranu ratnih igara i Warhammera.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Da, ja bih se iz mesta mašio novčanika da je kampanja za jednog igrača deo osnovnog piča. Ali nije, ona je streč gol na milijun dolara tako da... moraću ovo da preskočim. Inače deluje zamamno.

neomedjeni

Venture into the backer forum, and you discover another related debate burning up the threads. At the moment, the game offers no XP for victory in combat, only for completion of quests. It's an understandable decision when viewed in the context of the games Pillars of Eternity is trying not to be - "Go back to Skyrim" is a popular retort from those who see combat XP as an open door to grinding - but in a game that is clearly going to be very combat-centric, it does feel bizarrely punitive. The loot dropped by defeated enemies isn't exciting enough to compensate right now, and the thrill of victory in a tricky battle is undeniably dimmed when you realise you gained nothing of value from the encounter.

U pogledu prvog bolda, nisam siguran da je svestan da je to konačna odluka kreatora igre. Sojer je zacrtao da nema combat XP-a, a bogami, 60% foruma se ozbiljno naljutilo zbog toga. Da ne kažem, većina.

Možda ljudi ne bi bili toliko nadrndani da stvari stoje drugačije u pogledu drugog bolda, bar u beti. Deo problema je i što su borbe zahtevne, čak i sa običnim protivnicima, pa mora često da se kampuje, a kampovanje troši resurse.

Ovo bi možda bilo zanimljivo pogledati. Rivju bete tipa koji je toliko napržen na igru da je otvorio već 15 topika sa različitim sugestijama za njeno poboljšanje. Neke su čak i uvažene.

Sensuki's Suggestions #011: Backer Beta Version Review v257 bb

Meho Krljic

Aujebote. 57 minuta. Sumnjam da Sojer i ekipa imaju vremena da ovo sve pogledaju  :lol: :lol: :lol: Ali rispekt za takvu posvećenost - ova vrsta igara je pravi raj za ubergikovstvo i lepo je da ima ljudi koji to dočekuju sa konstruktuvnim stavom.

neomedjeni

Zapravo, njegovi ostali predlozi se sastoje od kratkih video zapisa u trajanju od jednog do pet minuta. Ili samo skrinšotova preko kojih crta šta misli da treba izmeniti. Tako da je klinac (rekao bih po glasu) izuzetno konstruktivan. I inteligentan, zbog čega se nadam da ću naći vremena da pogledam video, jer nisam baš zauzet kao Sojer i ekipa, ali sam zato prilično lenj.  :lol:

Meho Krljic

Da se razumemo, svi privjui aktuelne bete koje su napisali profi novinari/ prikazivači, su istakli iste probleme tako da se ja zapravo nadam da Sojer i družina vrlo pažljivo slušaju šta kažu ljudi koji su im platili dobre pare za privilegiju da budu beta testeri, pa tako i ovaj momak možda bude imao presudnog uticaja na boljitak igre.

neomedjeni

Razumemo se ko Stokton i Meloun  :lol: , ali možda je pravi trenutak da iznesem činjenicu da, možda i zbog toga što su developeri previše zauzeti onim što inače developeri rade, nemaju običaj da se često javljaju na beta forumu, što je opet, inspirisalo određeni broj ljudi da dođu do možda pogrešnog, ali njima logičnog zaključka, koji glasi - Obsidian baš briga za mišljenje beta backera, oni su betu izbacili samo zato što im je to bio jedan od kicktarter ciljeva i načina da prikupe još malo novca za pravljenje igre, odnosno ugovorna obaveza koju su preuzeli i morali da smandrljaju. Što bi značilo da oni mirno nastavljaju da iskorenjuju bube i bruše igru po svojim planovima, ne obraćajući pažnju da diskusije među igračima bete.

Istina je verovatno, kao i uvek,negde na sredini.

Meho Krljic

I to je, naravno, apsolutno moguće, nije da se nije događalo u drugim slučajevima. Ja se sve uzdam, Obsidian je to, iskusni su to ljudi, potpuno svesni koliko je playtestiranje krucijalno za kvalitet igre, a pošto nemaju para da plate prpofesionalne testere, onda bi trebalo od ovih koje imaju da pokupe najviše kvalitetnog fidbeka što je moguće...

ridiculus

Zahvaljujući poslednjoj epizodi podkast-programa neuporedivog Toma Čika, skrenuta mi je pažnja na igru za Playstation 4, Hohokum (čita se Hohokam), koja je u prodaji od sredine avgusta:

trejler

Igru nije lako opisati. Suština je u istraživanje svetova nalik na Malog princa (u domenu igara asocijacija bi bila Doki-Doki Universe, ali imam utisak da to nije od velike pomoći) i konstrukciji narativa iz interakcije sa okolinom, sve sa vrlo specifičnim i šarmantnim vizuelnim dizajnom.

Meho Krljic

Ja sam to kupio i instalirao jer sam je pratio godinu dana unazad i delovala je kao tipično sonijevska leftfild igra (Nobi Nobi Boy, Tearaway) ali nikako da stignem da poigram. Javljam čim isprobam.

ridiculus

Gratuitous Space Battles 2 do kraja godine!

GSB je igra u kojoj sastavljate kosmičku flotu koja potom učestvuje u egzibicionistički brutalnim bitkama koje vodi AI. Ove se odvijaju u realnom vremenu, tako da mislim da možemo ovu igru svrstati u RTS. Grafika je 2D, sa pogledom odozgo, ali ovaj novi deo koristi novi endžin, pa imamo paralaksu koja emulira 3D u nekim elementima, naprednije osvetljenje, kao i podršku za više monitora istovremeno. Ovako to izgleda.

Dakle, žanr svemirskih strategija u realnom vremenu nikako nije mrtav; štaviše, u kreativnom smislu, poslednjih godina je jači nego ikad.

neomedjeni

Quote from: neomedjeni on 03-09-2014, 15:08:34
ali možda je pravi trenutak da iznesem činjenicu da, možda i zbog toga što su developeri previše zauzeti onim što inače developeri rade, nemaju običaj da se često javljaju na beta forumu, što je opet, inspirisalo određeni broj ljudi da dođu do možda pogrešnog, ali njima logičnog zaključka, koji glasi - Obsidian baš briga za mišljenje beta backera, oni su betu izbacili samo zato što im je to bio jedan od kicktarter ciljeva i načina da prikupe još malo novca za pravljenje igre, odnosno ugovorna obaveza koju su preuzeli i morali da smandrljaju. Što bi značilo da oni mirno nastavljaju da iskorenjuju bube i bruše igru po svojim planovima, ne obraćajući pažnju da diskusije među igračima bete.

Bogami, javiše se iz Obsidiana, sa patchem od 1,7 giga!!!

http://forums.obsidian.net/topic/68200-backer-beta-build-278-is-live/

Prvi utisci ljudi koji su igrali igru nakon apdejta su prilično pozitivni, izgleda da su se stvari zakotrljale u pravom smeru. Naravno, još ima buba koje treba zgnječiti, nisu nestale zamerke na fajt, ali su tonovi izrazito pomirljiviji.

Meho Krljic

Biće zanimljivo sad ako i ova igra na kraju, pored toga što je već komercijalno prilično uspešna, bude dobila sjajne kritike poput DOS, pa i ako Wasteland 2 prođe dobro, da vidimo hoće li se izdavači pojaviti sa ponudama da finansiraju nastavke tih naslova. Naravno, ništa od ovoga neće imati viralnu težinu (i finansijski magnetizam) jednog Minecraft ili DayZ, ali ako se pokaže da igra koja ima budžet dvadeset puta manji od Dragon Age Inquisition može da zaradi samo recimo sedam puta manje para, možda se kojekakvi second tier izdavači poput Deep Silver ili Nordic Games zainteresuju. Doduše, PoE već ima izdavača (Paradox), ali oni su sitna riba i ne mogu da benkroluju nastavak...

neomedjeni

Iskreno se nadam da će Wasteland 2 i PoE biti prekretnica nakon koje će izdavači početi da se otimaju o developere koji imaju iskustva sa izradom RPG-ova. Za W2 sve govori da će biti u najmanju ruku pristojna igra, izgleda da je beta dobro prošla. Mada nam je potrebno nešto jače od pristojne igre.

Opet, uspeh PoE bi verovatno značio da Obsidian ima od čega da sam finansira nsatavak, možda ponovo uz malu pomoć kickstartera. Tada bi ulazak u priču sa izdavačima imao smisla samo ako imaju odrešene ruke u izradi dvojke, idealistički gledano.  :lol:

Meho Krljic

Obsidian su firma koja ima dosta drugih poslova tako da se za njih ne brinem mnogo, više me zanima da li će doći do promene trenda u industriji tako da izdavači ponovo počnu da razmišljaju o klasičnom CRPG-u kao o isplativoj investiciji... Dakle ne o nekakvoj third person poluakcionoj varijanti poput Risen, Elder Scrolls, Two Worlds, Kingdoms of Amalur i ne o MMO igri, nego baš o klasičnom party-based naslovu za jednog igrača... Otkad je Unity postao sveprisutan, razumno jeftin i veoma skalabilan middleware i troškovi pravljenja ovakvih igara ozbiljno su redukovani, a ako bi izdavač pristupio problemu sa nekakvim modernijim majndsetom, dakle da recimo PoE2 ide na kikstarter ali da izdavač onda kaže "štagod da se dobije na kikstarteru, mi ćemo uduplati ili triplirati i nećemo ni da se mešamo u development, neka tu narod vodi glavnu reč", to bi moglo da bude opasno zanimljivo.

U drugim vestima, nešto takođe vezano za kraudfanding:

E, da... Kada je pre dve i kusur godine izletela na Kikstarter sa pičom koji je delovao toliko primamljivo da ju je narod zatrpao novcem, Ouya je delovala kao gejmčejndžer, menjač paradigme u igračkoj industriji koji će dedikejtid gejming hardver osloboditi njegvi mamutskih korporacija i omogućiti kreativnim developerima da zaista pokažu šta umeju, te da pritom i pošteno zarade. Na ovom topiku smo pratili kako se taj san raspadao, a sada se priča o tome da firma pokušava da se proda nekome, ako može. Kinezima, najverovatnije.

Naravno, ideja open source konzole (Android, dakako) je svakako bila interesantna, ali pokazuje se da ipak ima nečega i u tradicionalnom, centralističkom pristupu licenciranja, koji garantuje određene standarde kvaliteta, kao i u finansijskoj pomoći koju developeri dobiju od strane vlasnika platforme (kao što Sony recimo plaća Unity licency za indie developere koji rade igre za PS4 ili PS Vitu). Ouya jeste imala nešto slično ovom drugom - matching funding program gde bi firma studiju sufinansirala razvoj igre u istom iznosu koji je studio sam uložio ili skupio preko kikstartera itd., ali u mnogo svedenijoj formi i mislim da je propast ove konzole bila pre svega u tome što je ogromna većina njenih igara bila naprosto ista ili nova verzija igara pravljenih za Android telefone i tablete za koje dedikejtid hardver naprosto niti je bio potreban niti im je išta značajno novo doneo (a da ne zaboravimo da ste te igre morali da kupite ponovo jer se Ouyina prodavnica nije podudarala sa Google Playjem). Sigurno nije pomoglo ni to što je konzola dizajnirana relativno loše u domenu menija, kontrolera, pristupa onlajn prodavnici itd. pa su i odlične igre pravljene ekskluzivno za nju prodavale mali broj primeraka. Na primer, Towerfall Ascension je najprodavaniji Ouya naslov i tamo je prodao - 7000 kopija. Slutim da je čim je igra portovana za PS4 u prvih nedelju dana broj prodatih kopija bio najmanje 3-4 puta veći, a igra je potom došla i u PS+ program... Na kraju se, mislim, pokazalo da je ono što su skeptici govorili od samog početka u velikoj meri tačno - ljudi koji igraju igre na telefonima i tabletima u velikoj meri ne žele da te igre igraju na televizoru putem nezgrapne mašine koja ih ni na koji način ne poboljšava, a ono malo ekskluzivnih naslova je na kraju mnogo bolje prošlo kada (ako) su objavljeni na drugim platformama...

Meho Krljic

I odmah da prirodno pređemo i na drugu priču o ogromnom kraudfanding uspehu koji još ima da se dokaže (ali koji je već uspeo da se proda). Robrt Prčiz ima odličan intervju/ napis o tome gde se tačno danas nalazi Oculus Rift, pa ga pročitajte ako vas interesuje kad će verzija za obične ljude, oće li biti igara, je li Fejsbuk tu nešto doprineo itd.

http://www.eurogamer.net/articles/2014-09-01-oculus-answers-the-big-rift-questions

neomedjeni

Nakon što pročitaš ovo, imaš osećaj da je Gibsonov sajberpank svet zaista blizu.

Još samo da firme postanu države. Ako već nisu.  :lol:

neomedjeni

GameInformer ima intervju sa kreativnim direktorom Dragon Age-a o tvrđavi Skyhold, koja će u trećoj igri služiti kao inkvizitorovo sedište. Skyhold je manje više apgrejdovana verzija kampa iz prve igre. Naravno, nije propuštena prilika da se pomenu romanse. Najzanimljiviji detalji ovde.

http://www.gamebanshee.com/news/114349-dragon-age-inquisition-skyhold-preview-interview.html

Ako je neko početkom prošle decenije igrao Kult: Heretic Kingdoms (ja nisam) i gaji prijatna sećanja na taj naslov, obradovaće ga vest da nakon više od decenije stiže nastavak. Shadows: Heretic Kingdoms je najavljen za 13. novembar ove godine. Bacio sam malo pogled na zaplet i gameplay - možda nešto bude od ovoga.

http://www.shadows-game.com/en/newsENUpdateEviaReleasedate-2014-09-04.php

A kiši RPG-ova koja će nas pogoditi krajem godine pridružuje se i Avernum 2: Crystal Souls.

http://www.spiderwebsoftware.com/newstuff.shtml

Avernum 2: Crystal Souls Announcement Trailer

Meho Krljic

Ja te Spajdervebove igre nisam nikada igrao, i nekako sumnjam da ću ikad imati vremena. Sluti da njih od "mejnstrim" naslova izdvaja pre svega priča a ne neki superzanimljivi sistemi. Ili grešim?

neomedjeni

Iskreno, nisam siguran da ih bilo šta izdvaja, jer nikad nijednoj njihovoj igri nisam dao šansu. Ali imaju svoju publiku, i to ne zbog grafike, to je bar sigurno.  :lol:

Kad već pomenuh igre koje ne love na kartu grafike, evo novog combat trejlera za Wasteland 2:

http://www.youtube.com/watch?v=MiCyxGcrcWc#t=190

A tu je i novi video za potencijalnu komercijalnu bombu, igru koja će možda imati i grafiku i ono nešto. Radi se o nekoj vrsti RPG šunjalice, nazvanoj Styx: Master of Shadows.

Styx: Master of Shadows "Assassin's Green" Trailer

Meho Krljic

Hmmm, Cyanide su nekad bili striktno merseneri studio, ali jesu u međuvremenu napravili Blood Bowl i Of Orcs and Men i mada ništa od toga nije bilo sjajno, makar se vidi da se trude. Sumnjam da će i Styx biti sjajan, pa čak i pristojan, ali lepo je što se i dalje trude...

neomedjeni

Neko će već izvestiti, možda nas i iznenade. Plašim se da ću u vreme kad ovo izađe imati previše prioriteta da bih mu se ozbiljno posvetio.

Inače, Bioware se i dalje trudi da nas vrhunski zabavi vestima o izradi Inkvizicije. Najnovija je da su izbacili romance guide za igru.  :mrgreen:

http://www.pcgamer.com/2014/09/03/dragon-age-inquisition-romance-guide-spills-the-beans-on-love-in-a-land-of-demons/

Meho Krljic

Gah! Romansa u Inkviziciji je toliko složena da je potreban vodič!!!!!!!!! My GOD!

U drugim vestima, Creative Forge su izbacili dodatna objašnjenja o sistemima za Hard West i priznajem da bih, da već nisam, sad istresao pare za njihov kikstarter (na kome je ostalo još oko 32 sata do kraja kampanje). Radi se o character buildingu koji se odvija igranjem pokera protiv same smrti  :lol: Detaljnije objašnjeno ovde. Igru su podržali i Chris Avelone, Brian Fargo i John Romero, a da podsetim da je isti studio napravio solidne talase pre desetak dana sa najavom igre Ancient Space. Dakle, ovo deluje kao jedan od sigurnijih kikstarter projekata...

Meho Krljic

Bah! Filmska adaptacija Shadow of the Colossus ima novog režisera i ime mu je Andrés Muschietti, a koji je režirao prošlogodišnji horor film Mama u izvršnoj produkciji Giljerma Del Tora a koji ja nisam gledao ali neko na ovom forumu sigurno jeste....

neomedjeni

Ako se ne varam, filmska istorija nije zabeležila slučaj uspešne filmske adaptacije neke video igre, pa pretpostavljam da ni vest da su oživeli Kjubrika da režira film ne bi zapravo poboljšala izglede da se to desi ovaj put.

Meho Krljic

Da, kad znamo da je Bollova "adaptacija" Postala najbolje filmovana igra ikad, onda stvari svakako nisu sjajne  :lol: Čak i jedan Takaši Miike je napravio dosta slabu adaptaciju serijala Yakuza...

neomedjeni

Nije da sam ne nagledao filmova te vrste (a inače nisam veliki filmofil), ali nekako bih očekivao da poznavaoci smatraju one silne Resident Evil-e sa Milom Jovović nekim vrhom među filmovanim igrama. To bar (donekle) liči na nešto.
A i Mila nam je mila, makar ovde ne bila.  :lol:

Meho Krljic

Nije što se meni Resident Evil filmovi ne sviđaju naročito, ali poslednjih par nastavaka skoro da nema nikakvih dodirnih tačaka sa igrama, tako da... Usudio bih se da kažem da je Anderson sa Mortal Kombat uradio bolju adaptaciju predloška nego sa Resident Evil...

neomedjeni

Nije valjda filmski Mortal Kombat odneo pobedu nad tvojim voljenim Street Fighterom? Zar je Žan Klod toliko podbacio?  :evil:

Meho Krljic

Koliko god da je Street Fighter DALEKO bolja igra u odnosu na Mortal Kombat, film Street Fighter nije baš... dobar, niti ima mnogo veze sa zapletom i likovima kakvi su u igrama  :lol:

neomedjeni

Da, tužno je to, ali kao neko ko je, kad se sve sabere, najviše para u igraonicama ipak ostavio zbog Soul Blade dvojke, o kojoj nikad nije snimljen film i nadam se da neće, uspeću nekako da obuzdam suze.

A u sadašnjosti, pojavio se svež video preview video za Dark Souls Lords of the Fallen.

11 Minutes of Lords of the Fallen Gameplay - PAX Prime 2014

Meho Krljic

Nešto mi taj Lordz ov d Foln ni ranije a ni sad nije ulio mnogo poverenja. Iz ovog videa bih rekao da većina neprijatelja ima predvidive, mehaničke obrasce napadanja i da kod njih nema ingenioznog dizajna napada i odbrane koji krasi Souls serijal. Naravno da je moguće da grešim i da bi deset minuta sa kontrolerom u rukama pokazalo da su stvari bolje ili lošije...

Father Jape

Foln, sa dugim monoftongom — nemoj mešati vokale THOUGHT i GOAT!!1!!
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 05-09-2014, 13:02:24
Ako se ne varam, filmska istorija nije zabeležila slučaj uspešne filmske adaptacije neke video igre, pa pretpostavljam da ni vest da su oživeli Kjubrika da režira film ne bi zapravo poboljšala izglede da se to desi ovaj put.
Princ Persije nije loš. Ne zaslužuje filmske nagrade, ali je zabavan film - gotovo kao prvi Pirati s Kariba, koji su radjeni "prema" tematskom zabavnom parku, što mi nekako čini čitavu priču o neuspelim adaptacijama igara potpuno slučajnom.

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 05-09-2014, 13:51:26
Foln, sa dugim monoftongom — nemoj mešati vokale THOUGHT i GOAT!!1!!
Evo, ispravljeno. Razmišljao sam da li da napišem fouln ili foln, pa se odlučio za ovo prvo jer kad napišem "foln" u sebi ja to čujem kao kratak samoglasnik (recimo onako kako izgovaramo "Keln") pa mi nije pasovalo  :lol:

Quote from: ridiculus on 05-09-2014, 13:56:05
Quote from: neomedjeni on 05-09-2014, 13:02:24
Princ Persije nije loš. Ne zaslužuje filmske nagrade, ali je zabavan film - gotovo kao prvi Pirati s Kariba, koji su radjeni "prema" tematskom zabavnom parku, što mi nekako čini čitavu priču o neuspelim adaptacijama igara potpuno slučajnom.

Da, to nisam pogledao. Možda, jednom.

neomedjeni

Dođavola, i ja sam ga propustio, verovatno jer je snimljen u vreme kada sam počeo da sprovodim politiku aktivnog negledanja filmova.

Da, Pirati su dobar primer adaptacije. Kad su već pomenuti, ne mogu da se suzdržim da ne spomenem - nakon čitanja Pauersovog romana "Na čudnijim plimama", slažem se sa tezom da je i njegova knjiga, ako ne pokradena, onda delimično poslužila kao inspiracija za te filmove.

Meho Krljic

Ja ni tog Pauersa nisam čitao ali kad ga već spominjemo, kako to da niko nikada nije probao da ekranizuje Anubisova vrata???

neomedjeni

Nemam pojma, ali da neko mene pita, a neće, ja bih prednost dao Gozbi kod devijanta. Po toj knjizi bi mogao da se napravi nenormalno dobar film, a da se ništa, ili skoro ništa, ne izbaci iz nje. Anubis je možda malo predug za dvočasovni film. Kad bi se podelio na dva dela...

Meho Krljic

Činjenica je da je to dugačko. Opet, kako danas u Holivudu produkcije kreću odmah u trilogije, taj se problem rešava sam od sebe!!!!!!  :lol: Devijanta, naravno, nisam čitao pa nemam komentar.

neomedjeni

Verovatno je potrebno samo da neko otkrije Pauersa, kao što su recimo, otkrili Dika, pa da počne saga.

Prošle godine sam se, u neznanju, femkao na DW forumu pitajući se da li da čitam Pauersa, i onda mi je neko rekao da je Devijant poslužio kao inspiracija Fallout serijalu. I bio poprilično u pravu. Devijant mi je čak bolji od Anubisa.

ridiculus

Powersov roman je  započeo čitav podžanr - nisu tu samo Pirati, već i Monkey Island...

neomedjeni

Zato je i šteta što ne ubira lovorike, bar ne onoliko koliko bi trebalo.
Šteta što se ni u Srbiji nije "primio". Ne bi mi uopšte smetalo da vidim još prevoda njegovih knjiga.