• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 16 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 26-09-2014, 09:15:00
Inače broj 2, ne sećam se igre zvane Darkstone ni po čemu sem po tome što mi se čini da je nekada davno imala prikaz u Svetu kompjutera, ali nekome je palo na pamet da je malo ušminka i ponovo prodaje PC publici. Nemam pojma o čemu se tu radi.

http://store.steampowered.com/app/320320/

Darkstone je već godinama dostupan putem GoG-a, sad je verovatno samo postao nabavljiv na Steamu. Igra je iz 1999. godine, i računa se u prilično uspešan akcioni RPG negde između Diablo i Torchlight modela.

neomedjeni

Hvala na obavjesti.
Neka je onda, hack&slash igre nisu baš moj tetrapak soka od višnje. Dovršio sam samo drugog Diabla i Titan Quest po jednom.

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 26-09-2014, 08:18:53
Whoa, Middle Earth: Shadow of Mordor dobija izvrsne rane kritike. 93 na IGN-u i vrlo pozitivan Kotaku rivju. Drago mi je da sam igru već kupio, mada ionako neću stići da je igram dok ne prođu sve gej-rilejtid zajebancije ovih dana  :lol: :lol: :lol:

Gaddemit, i Polygonov prikaz igru opisuje veoma primamljivo. Sistemi koji se ovde objašnjavaju deluju kao da zapravo funkcionišu na smislen način i nisu samo nešto čime su nas developeri mamili dok su pravili igru a što nema nekog uticaja na njeno odvijanje.

http://www.polygon.com/2014/9/26/6254177/middle-earth-shadow-of-mordor-review-lord-of-the-rings-ps4-xbox-one

neomedjeni

Auh.

Obsidian je pustio o promet novi patch - Backer Beta Build 301, koji donosi veliki broj značajnih promena. Ovo je definitivno rezultat dosadašnje kuknjave igrača, što je dobro, ali Obsidianovci su odlučili da stvari menjaju na svoj način, a ne kako im je sugerisano, što je... pa, videćemo.

U svakom slučaju, uvedene su velike promene u attribute sistem, izmenjen je stealth sistem i potpuno revidiran odnos healtha i stamine (koja se sada zove endurance). Zainteresovani će sve naći u prvom postu na ovoj temi.

http://forums.obsidian.net/topic/68689-backer-beta-build-301-is-live/

Meho Krljic

Vidim da Džoš objašnjava da su dropovi poput onih kad ubiješ vuka a on ispusti dragulje - bagovi. PA ON JE LUD!!!! TO JE UVEK TAKO BILO U KLASIČNIM cRPGOVIMA!!!!  :lol: :lol: :lol:

neomedjeni

Eh, to je jedna od stvari s kojom žele da raskrste u PoE. Nema nelogičnog plena nakon ubijanja i miševi neće ispuštati dvoručne mačeve. Džoš je pun ideja šta sve nije valjalo u starim cRPG-ovima i kako to ispraviti. To je jedan od problema zbog kojih igrači u poslednje vreme gunđaju. PoE je reklamiran kao RPG koji će biti naklonjen tradicionalnim vrednostima, da bi se u toku razvoja ispostavilo kako mister Sojer zapravo mnoge od tradicionalnih vrednosti ne miriše i voleo bi da ih zameni nečim inovativnijim.

Moram priznati da svakih 5-6 dana svratim na PoE forum da vidim šta se radi. Postao je gejmerski ekvivalent španske serije.  :lol:

Meho Krljic

Ja sam nominalno na Džošovoj strani jer ne mislim da treba ropski imitirati petnaest godina stare igre, a nekako mislim da neko ko je radio na Icewind Daleu ima vrlo dobru sliku o tome šta je tu bilo dobro a šta ne...

neomedjeni

Ja bi radije da sačekam da vidim ko će da pobedi, pa da mu se pridružim.

Šalu na stranu, sigurno da ne želim da zbog argumenta tradicije RPG igre tapkaju u mestu, te s te strane gledano nemam ništa protiv novih, konstruktivnih rešenja, kao što je ovo s lootom. Naravno, ne bi bilo poželjno da zbog želje za inovacijama nešto što je loše zameni još gorim. Ili u osnovi dobru ideju loše sprovede. Koliko se lome koplja ovo ovog sistema sticanja iskustva bez combat XP-a, to je nenormalno. Mislim da bi se znatno manje prašine diglo da je to odmah primenjeno kako treba, ali nije, pa su drekavci dobili priliku da dreče, a oni to ne propuštaju. I odmah je kreiran konflikt.

Meho Krljic

Hahahah, da, ali zato je baš i zanimljivo pratiti taj crowdsourced dizajn igre. Meni ideja o nesticanju XP-a kroz borbu naravno zvuči suicidalno ali me zato i zanima da vidim kako će je Obsidian provući. Čitav smisao crowdsourced razvoja je taj da možeš da odeš u neke strane koje ti nisu dostupne kad radiš za izdavača koji ima konzervativno shvatanje toga šta se može prodati igračima, a dijalog sa backerima je prilika da i njima (tvojim najhardkor poštovaocima) pojasniš ZAŠTO ideš u tu stranu. Nadam se najboljem!

neomedjeni

I ja.

Zapravo, verujem da to može da ispadne sjajno, jer na ovo gledam kao na obrtanje koncepta ES igara. U Oblivionu, Skajrimu i ostalim iskustvo stičeš kroz borbu i neke sporedne aktivnosti, dok za kvestove dobijaš samo nagrade u vidu novca i itema, ako se dobro sećam. Ovde je totalno suprotno - za borbu dobijaš loot, a xp isključivo za rešene kvestove. Sve što Obsidianu treba je: 1) veliki broj raznovrsnih i zanimljivih kvestova i 2) više različitih načina na koji mogu biti rešeni.

Igrači RPG-a su u duši osmogodišnja derišta koja imaju potrebu da budu nagrađena za svaku uspešnu akciju koju sprovedu. I to što češće. Mapa sa tri kvesta i dvadeset prilika da stupiš u fajt. Neeee, ovo ništa ne valja, oćemo svoj pravedni xp reward za svaku ubijenu kokošku. Mapa sa pet kvestova i deset prilika da stupiš u fajt. Ovo je sjajno, ovo je nešto sasvim novo, Džoš Sojer je suvi, nepatvoreni genije, želim da se potpiše na mojoj srećnoj kapi za takmičenje iz informatike, želim da mu pošaljem moj miks najboljih pesama grupe Zana.

Nightflier

Nisam pratio priču, ali ideja za napredovanje bez XPa nije nova i može biti uspešno primenjena. Recimo, u svojim igrama koristio sam Story Points, koji su funkcionisali tako što PC nakon svakog rešenog kvesta dobije poen, koji može da potroši na razne stvari. Za napredovanje za čitav nivo potreban je jedan broj SP, ali za nešto manje SP mogu da se otključaju dodatne/alternativne sposobnosti. Bilo kako bilo, napredovalo se rešavanjem kvestova bez obzira na broj ubijenih ili neubijenih monstera. Dakle, taj koncept je prilično dugo prisutan u tabletop rpgovima, a valja je Opsidijanova ciljna grupa upravo taj segment igračke populacije?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

neomedjeni

Nisi ništa posebno propustio, ovde nismo pričali o tome naširoko, backeri PoE o tome svakodnevno raspravljaju na beta backers forumu, otvoreno je više tema, ova je najsvežija: http://forums.obsidian.net/topic/68476-discussion-the-poe-beta-xp-system/

Koliko sam primetio, problem je što parče igre koje su poslužili backerima ima malo kvestova, od kojih su neki i zabagovani, a previše prilika za borbu, pa igrači nemaju osećaj da napreduju kroz igru, odnosno da igraju ni za šta.

Meho Krljic

Da se razumemo, adikcija na mikro-nagrade je ozbiljno pitanje poslednjih godina u gejmingu. Igre poput Diabla i Borderlandsa (i nebrojenih MMO naslova) su jako popularne upravo zbog tog konstantnog drip-feeda "nagradica" za maltene svaku aktivnost u igri, ovo je onda prodrlo u brojne druge igre koje su tradicionalno imale nagrade na dužem štapu, tako da sada i naslovi koji su nekada bili tek akcione avanture, imaju XP sisteme, razna levelapovanja i apgrejdovanja i stalni dotok kojekakvih notifikacija koje u igraču proizvode prijatni osećaj da svaki njegov potez proizvodi nešto vredno. Sve je to ondana metanivou podvučeno permanentnim profilima na sistemima kao što su XBL, PSN i Steam, achievementsima, trophyjima, badgevima itd.

Otud je postalo pomalo i rizično da praviš igru u kojoj je kontekstualni uspeh (dakle, poraz opasnog neprijatelja koji te je mučio izvesno vreme) sam za sebe vredno iskustvo i mora se podvlačiti prikazom porasta određenih brojki.

Naravno, nisam nesklon i jednom i drugom sistemu. Razumem i adiktivnost stalnog dotoka viših cifara (Diablo III mi jako prija) ali i gotovo  potpuno uzdržavanje od "gamey" nagrada tog tipa i gotovo isključivo kontekstualno nagrađivanje a-la Shadow of the Colossus.

Meho Krljic

Oh, OlliOlli će imati i nastavak!!!!!!!!!!!!!!! Rejoice!!!!!!!!!

http://www.ign.com/articles/2014/09/25/olliolli-2-welcome-to-olliwood-revealed-for-ps4-and-vita?abthid=54245010f6f8835563000017

Ko bi rekao da ću se toliko radovati skejterskoj igri!!!!!!!

Meho Krljic

I jurogejmerov prikaz Shadows of Mordor je pozitivan (mada je ocena za njih standardnih osam od deset  :lol: ) i ističe sve lepe stvari koje su drugi prikazi pomenuli (mada ima i trezveniji, kritički ton), a lepo je i videti da sajt koji se toliko zalaže za rodnu ravnopravnost konačno ponovo (posle odlazaka Keze, Kare i Eli) ima ženskog autora. Plus to neizgovorivo ime  :lol: :lol: :lol: :lol:

ridiculus

Ja nemam neku preteranu želju da igram Shadows of Mordor. Volim ja Tolkina - ta ljubav iz mlađih dana se nikad nije izgubila - ali nemam zaista utisak da svet Srednje zemlje ima ikakve veze sa onim što dobijamo u toj igri. Barem ne neku specijalnu vezu mimo 245 drugih sličnih igara fantazijske tematike. Orci i Mordor - nema tu onih prelepih opisa, i, shodno tome, osećanja tuge koje prožima Tolkinov svet. Ili možda grešim? Možda ima onih wuxia elemenata koje je Jackson greškom - jer mora biti greška! - dodao Legolasu i drugim elfima, ali to me ne zanima. U Devil May Cry me zanima, ali kada pričamo o Tolkinu, ne zanima me.

Dakle, mogao morao bih da gledam ovu igru nezavisno od licence, ali onda me nekako zanima još manje. Uprkos Nemesisu.

Age of Wonders III je već bio dobio prvu ekspanziju: Golden Realms, u kojoj dobijamo mnogo novih elemenata, među kojima i  rasu Polušana (Halflings). Oni su već postojali u ranijim AoW igrama, kao i neke druge rase koje su izbačene u 3. delu. Recimo, nemrtvi (Undead). Najopakija rasa iz 2. dela doživeće neku vrstu povratka u sledećoj ekspanziji - najavljenoj ovih dana - sa jednom kvakom: nekromanser će biti klasa (glavnog lika/čarobnjaka) u okviru postojećih rasa, i stvaraće nemrtve iz njihovih redova.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Ja samo da se ogradim, da me Shadows of Morder privlači zbog nabrojanih mehanika a ne zbog licence. Licenca je dobrodošla ali ovo bi mi bilo zanimljivo i da je sasvm originalna tvorevina.

A želeo bih sa prisutnima da podelim odličan tekst Kat Bailey o tome kako srednje veliki gejm divelopment studiji opstaju u današnjoj surovoj poslovnoj klimi: Obsidian, Double Dine, Robot itd.

http://www.usgamer.net/articles/robot-entertainment-obsidian-double-fine-defied-decline

Meho Krljic

Haha, napisao sam Double Dine gore  :lol: :lol: :lol:

Elem, Assassin's Creed cosplay je prilično uobičajena stvar, malo kostima i kapuljača, malo parkura, et voila! Ali stvari poprimaju potpuno nov kvalitet kad se u sve dodaju... mačići!

Assassin's Kittens Unity

ridiculus

Quote from: mac on 24-09-2014, 11:36:35
Mnogo je dug tekst. Što neko ne bi napravio algoritam za pobedničku taktiku i pustio kompjutera da mu skuplja pare? Ovo bi bilo kao da neko igra šah onlajn za pare, a nije mi poznato da to postoji.

Šah i poker funkcionišu drugačije. U pokeru iskustvo dolazi do izražaja u toku velikog broja partija (što više, to bolje); u šahu dolazi do izražaja odmah. Jedna partija pokera može da bude odlučena čistom srećom - dobije čovek jače karte, i gotovo. Dve-tri partije, isto. Ali 20 ili 30... tu je već teže stalno biti "srećniji". Ali, svejedno, primamljivo je za igrače različitog stepena znanja, veštine i iskustva. Šah nije.

Slično važi i za rulet, iako u manjoj meri. Postoje načini da se smanji prednost kuće (i efekat sreće). Mislim da je najbliži čistoj "igri na sreću" kreps (kockice).

Nego, izašao je The Vanishing of Ethan Carter. Još uvek je broj prikaza prilično  škrt (u trenutku pisanja ove poruke), ali PC Gamer daje prilično povoljne utiske. Svakako, mnoge stvari koje su pominjane u vezi toga šta će igra biti su puko preterivanje, ali to smo već znali, zar ne?  :wink:

Meho Krljic

Ja sam Ethana ispazario, pa čim stignem, preneću utiske!!!!!!!!!!!!!

Father Jape

Quote from: ridiculus on 23-09-2014, 21:11:34
Upgrade ili promena klase?  :)

"You have to freeze that vajayjay," the nurse said, holding up a bag of ice
"If you see ice on your vajayjay, too long," she added
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

neomedjeni

Kris Avelone u poslednje vreme u proseku ima dva intervjua sedmično, ali ovaj je poprilično dug i informativan, pa da ga prikačimo ovde.

http://www.scriptsandscribes.com/2014/09/qa-with-chris-avellone/

neomedjeni

Izgleda da je juče na Twitch-u bilo moguće videti character creation za novi Dragon Age. I reklo bi se da će čak i taj element igre pratiti kontroverze.  :lol:

http://m.pcgamer.com/2014/09/29/dragon-age-inquisition-gameplay-stream-shows-off-incredibly-detailed-character-creation-options/

Nightflier

Gledao sam. Ništa posebno.

Pojavila se narodska verzija Shadow of Mordor.
First 666

neomedjeni

Da, nešto poput TES igara. Stigao je i video.

DRAGON AGE™: INQUISITION Gameplay Feature – Character Creation

A novi  Matt Chat video donosi intervju sa ljudima koji rade Seven Dragon Sagu (veoma sam ponosan na sebe što sam izostavio ono s s kraja zmaja).

Matt Chat 259: David Shelley and Laura Bowen on Seven Dragon Saga

Nightflier

Skinuo sam rusku verziju Shadow of Mordor. Zanimljivo da Tolkin i na ruskom zvuči kul. :)

Ali deinstalirao sam je, pošto mi se čini da ima problem sa zvukom.
First 666

Father Jape

neomedjeni

CD Project o DLC-ovima i DRM-u. Rastopio sam se od milja.

"We don't want to assault anyone," he said. "Each time we are thinking about a decision, the first rule is we have to treat gamers like we'd like to be treated. We don't believe in DRM because we hate DRM. It also doesn't protect, not really. Games are cracked in minutes, hours or days, but they're always cracked. If you want to pirate you'll find a way. But if you're a committed gamer and are buying the game why should we place a barrier on you?

"Then, with DLC, it's small content. Like one-thousandth of the whole game. Why should you charge for that? If it's small, give it for free. I know it's not always possible or easy but this is what we want to give gamers; a little bit of love, which we'd like to get from other developers as gamers ourselves."

Petronije

Father Jape

Došao sam dotle da se sebično nadam da će igre koje mi deluju interesantno ispasti ćorci, te da će me osloboditi obaveze da ih igram. Spojler: u ovom slučaju sam se džaba nadao.  :cry:

http://www.rockpapershotgun.com/2014/10/01/review-game-endless-legend/

Meho Krljic

:lol:  ja sam Endles Ledžnd uredno ispazario na Kinguinu prošlog tjedna i sad samo da uleti neki zgodan momenat da se to poigra (što nije lako jer dok igraš Wasteland 2, stigao je Shadow of Mordor a uskoro stižu The Evil Within, Far Cry 4 i Civ beyond earth). Dobila je odlične prikaze (čak i pored toga što ima šta da se kritikuje) i ja sam siguran da Amplitude znaju šta rade pošto do sada nisu napravili ni jedan pogrešan korak

neomedjeni

http://www.youtube.com/watch?v=IYAECehIuKY#t=131

Naziv sve govori. Na prvi pogled bi se reklo da je Skajrim bio uzor.

neomedjeni

Gameplay i intervju sa developerima novog Borderlandsa.

Borderlands: The Pre-Sequel PC gameplay and interview

Hoće li momci i devojke iz Lariana pogaziti svoju reč i ipak pokrenuti novi kickstarter projekat? I zašto bi to uradili?

http://www.lar.net/2014/10/01/the-halo-effect/

Meho Krljic

Meni je sasvim OK da Larian ponovo ode na Kikstarter, jer, na posletku, oni su sjajan primer ozbiljne firme koja je na ozbiljan način upotrebila crowdfunding platformu i napravila ozbiljnu igru. Dakle, dobro je imati ih u kontinuitetu kao primer dobre prakse.

neomedjeni

Gledajući prvih desetak postova ispod Svenove poruke, rekao bih da deliš mišljenje sa 99% njegovih pratilaca. Zanimljivo je, ako uzmemo da su, a ispravićeš me ako grešim, Divinity i Wasteland 2 najbolje igre koje su rezultat kickstarter kampanje, da je u oba slučaja novać samo delimično prikupljen od donatora - u obe igre su i samo developeri uložili poprilična sredstva, što je svakako pomoglo da krajnji rezultat bude ovako pozitivan.

Father Jape

Zoi Kvin maločas tvituje:

cool. mourning a person's suicide and still getting 4:30am phonecalls from randos screaming "five guys" at me.

that was the 2nd call I got tonight, btw. this shit hasn't slowed down or stopped, I've just largely stopped talking about it.

so fyi, if you're part of gamergate and antiharassment, know that saying "hey don't harass" isn't working, hasn't worked, & never will

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 02-10-2014, 11:35:18
Gledajući prvih desetak postova ispod Svenove poruke, rekao bih da deliš mišljenje sa 99% njegovih pratilaca. Zanimljivo je, ako uzmemo da su, a ispravićeš me ako grešim, Divinity i Wasteland 2 najbolje igre koje su rezultat kickstarter kampanje, da je u oba slučaja novać samo delimično prikupljen od donatora - u obe igre su i samo developeri uložili poprilična sredstva, što je svakako pomoglo da krajnji rezultat bude ovako pozitivan.

Da, pa, svakako tu postoje određene stvari koje treba prodiskutovati. U prvom redu to za šta Kickstarter u osnovi treba da služi. Mislim, nema sumnje da su DoS i W2 najbolje igre koje su do sada izašle a za koje je novac (delimično) prikupljen putem Kikstartera, i takođe nema sumnje u to da one ne bi bile to što jesu da autori nisu uložili dodatni novac. Isto važi i za Shadowrun Returns i još par igrara koje su već izašle (Broken Age bi mogao da dođe u ovu kategoriju, ili Republique, mada su obe primer kako se slabo planiranje odražava na razvoj igre, i to od strane iskusnih autora). Neke od igara koje čekamo da izađu a za koje se procenjuje da će biti jednako dobre (Pillars of Eternity, Torment, Massive Chalice, Satellite Reign, Warmachine Tactics, Mighty No. 9 itd.) prate isti obrazac - dakle svuda su u pitanju već utemeljene kompanije (razvojni studiji) koje imaju opremu, prostor, zaposlene itd. a kojima je potreban novac da projekat koji ne uspeva da privuče tradicionalnog investitora (jer je projektovani profit mali ili jer je rizik visok) finansiraju dok rade ili traže druge poslove. Primetiti da dobar deo ovih projekata rade ljudi poznati u industriji koji neretko uspevaju da dobiju pažnju (i novac) na ime minulog rada  i zaveta da će se voditi tim minulim radom u proizvodnji naredne igre.

S druge strane, moglo bi se argumentovati da Kikstarter u osnovi treba da služi da finansira startup projekte, dakle, inovativne inicijative od strane kreativnih individua/ malih grupa koje nemaju ni startup kapital, dakle nemaju opremu, prostorije itd. ali imaju zdravu ideju. Ima interesantnih projekata ovog tipa koje sam bekovao (Liege, Tangiers, Sir, You Are Being Hunted, zlosrećna Maia... ) ali utisak je da je ovde rizik (za nas kao izvor kapitala) mnogo veći a uspeh projekta (u smislu isporuke kvalitetne igre) mnogo više pod znakom pitanja. Tu se vraćamo na staru dilemu da li producenti i ostatak "suvišne" administrativne superstrukture zbilja predstavlja balast koji samo troši novac i sputava kreativce za račun investitora ili, ipak, postojanje ovog regulatornog mehanizma donosi određene benefite. Reklo bi se da studiji sa iskustvom, poput Lariana i InXilea uspešno funkcionišu i bez tradicionalnih nadzornih mehanizama, da dobro komuniciraju sa igračima/ bekerima, te da dobro razumeju da im je regulatorni mehanizam neophodan ali da i umeju da i njega kraudsorsuju. No, odmah kao kontraprimer imamo Double Fine ili Camouflaj čije su Broken Age  i Republique iako u osnovi dobre igre, u praksi loše vođeni projekti, sa veoma neuspešnim menadžmentom budžeta problematičnom komunikacijom sa bekerima. 

Tako da, hm, nisam pametan. Formula svakako može da bude nešto ovako: prethodno iskustvo + prethodna reputacija + sopstveni kapital + ozbiljna komunikacija sa bekerima/ early access publikom = uspešan kikstarter projekat i dobra igra. Ali i Double Fine i Camouflaj su naoko imali sve ovo pa su ipak imali velike probleme u tome da nam donesu i dobre igre (to jest još ih donose, u komadima...). Meni je vrlo zanimljivo da vidim kako će na kraju ispasti Tangiers i Liege jer su ovo "pravi" startup projekti sa ambicioznim idejama i veoma malo prethodne reputacije na strani autora, ali sa veoma dobrom komunikacijom sa bekerima i za sada, reklo bi se, racionalnim menadžmentom budžeta (ubrojati i Dead State među njih). Drugi slični, poput Maie ili Sui Generis kao da se nikada neće iščupati iz development hella...

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 02-10-2014, 11:52:57

cool. mourning a person's suicide and still getting 4:30am phonecalls from randos screaming "five guys" at me.

that was the 2nd call I got tonight, btw. this shit hasn't slowed down or stopped, I've just largely stopped talking about it.

so fyi, if you're part of gamergate and antiharassment, know that saying "hey don't harass" isn't working, hasn't worked, & never will

Vidim da i ovih par novinara čije tvitere periodično pogledam vele da ih kojekakvi u poslednjih 48 sati smaraju sa obnovljenim insistiranjima na GamerGateu i optužbama za korpuciju - moguće da je vrhovna komanda na 4Chanu izdala naređenje da pokret ne sme da zamre, iako je, činjenica je, živeo značajno duže nego što je iko očekivao, pa su dronovi navalili u poslednje ura.

Meho Krljic

Uzgred, Den Uajthed piše prikaz još jednog dokumentarca o igrama (Pixel Poetry) i veli da i ovaj, uprkos dobrim gostima i evidentnom trudu, promašuje temu jer se uglavnom plaši da o njoj govori:

http://www.eurogamer.net/articles/2014-10-01-pixel-poetry-review

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 02-10-2014, 11:52:57

Uzgred broj 2, pogledati ovu celu konverzaciju:

https://twitter.com/Kheapathic/status/517600805835141120

I lupiti se po čelu. 

neomedjeni

Pogledao, s tim što sam više poželeo da nekog drugog lupim po čelu, al' dobro sad.  :lol:
Ako ništa drugo, ovo je poslužilo kao povod da razmislim kad sam to ja poslednji put dozvolio sebi da budem budan u četiri posle ponoći, a da me ne muči nesanica. Jaoj, moram da nađem sebi neki život što pre.

ridiculus

https://www.youtube.com/watch?v=9Df3YYxO4Vs

Konačno nešto što će zaista biti adaptacija Lovecrafta! Ili barem pokušaj adaptacije Lovecrafta. To je jedno od imena koje gejmeri najčešće spominju, u vezi svega što treba i, uglavnom, ne treba da se spominje u tom kontekstu.

Argentinski studio Senscape razvija ovu igru. Ko su oni, šta su do sada radili, i kako sve to izgleda imate prilike na vidite na njihovoj Kickstarter stranici za projekat.

Igra će biti point-i-klik avantura, i:

QuoteIn Charles Dexter Ward we're going to focus strictly on story and mood. That is what we love about adventure games and Lovecraft, and we have no intention to compromise his powerful, brooding narrative for the sake of cheap scares.

Povezan sa igrom je dokumentarac The Shadow Over Providence, koji je rađen u saradnji sa velikim autoritetom za Lovecrafta, S.T Joshi-jem:

https://www.youtube.com/watch?v=OHLNjBhjccY

ridiculus

"Social Justice Mage" Cobbett ima intervju na Rock, Paper, Shotgun sa vođom studija Senscape, Agustinom Cordesom, povodom Slučaja Čarlsa Dekstera Vorda.

Inače, ako se neko pita otkud Argentina u toj priči - pa, oni imaju zanimljive izlete u horor u poslednje vreme (recimo, film Penumbra braće Bogliano).

Petronije

http://youtu.be/I2fE3cU9GtM

Inače sjajna vest za Čarlsa Dekstera Vorda, tek ove godine sam pročitao roman, tako da su mi sećanja sveža i ne mogu da opišem svoju sreću, pogotovo što će biti point&click. Samo ne znam kako je to prva oficijelna igra po Lavkraftovim delima ako postoji i call of cthulhu : dark corners of the earth?

Meho Krljic

Obsidian se nije oglasio, barem ne kroz poruku bekerima (možda su nešto napisali na forumu) (edit: jesu), ali Paradox, izdavač/ marketer Pillars of Eternity obaveštava da je izlazak igre odložen za "ranu 2015. godinu":

http://forum.paradoxplaza.com/forum/content.php?1996-Pillars-of-Eternity-Delayed&

Moram da kažem, koliko sam sad zatrpan igrama koje treba igrati, ovo i nije loša vest. Osim što u istom perioud izlazi i Witcher 3  :-? :-? :-?

Meho Krljic

Ako ništa drugo, Double Fine izgleda ozbiljno rade na Massive Chalice. Odabrani su vojs ektori, a tu je i par gifova da nam se pokaže igra i... lepo to izgleda. Broken Ageu se štošta moglo zameriti ali ne i art direction i Massive Chalice nastavlja u dobrom smeru:

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 03-10-2014, 08:10:25
Obsidian se nije oglasio, barem ne kroz poruku bekerima (možda su nešto napisali na forumu) (edit: jesu), ali Paradox, izdavač/ marketer Pillars of Eternity obaveštava da je izlazak igre odložen za "ranu 2015. godinu":

http://forum.paradoxplaza.com/forum/content.php?1996-Pillars-of-Eternity-Delayed&

Moram da kažem, koliko sam sad zatrpan igrama koje treba igrati, ovo i nije loša vest. Osim što u istom perioud izlazi i Witcher 3  :-? :-? :-?

A da je ostalo po starom, takmičili bi se sa Inkvizicijom. Možda se milioni razočaranih igrača kunu da je za njih Bioware mrtav, ali nešto nisam ubeđen da gro njih ne bi zaboavio sve i opet zagrizao udicu nakon jednog ili dva pozitivna rivjua. Tipujem na sreinu februara, jedan mesec pre izlaska Witchera.

Meho Krljic

Biće to vruća zima. Ali vidim da je većini ljudi na Obsidijanovom forumu laknulo ("Uff, what a relief! They really have a disaster with its current state.") što znači da je trenutna beta prilično... problematična. No, imajmo na umu da je ovo Obsidian, jedna stvar za koju možemo biti sigurni da ne želimo je da oni igru izbace na tržište pre nego što misle da je gotova...

S druge strane, kako dodatnih par meseci nači da treba razvući postojeće pare na duži period (Paradox ih neće finansirati), ne bi me začudilo da se igra pojavi u Steam Early Access ponudi za koji tjedan.

neomedjeni

Još ne stigoh da virnem na forum. Lično nemam nikakva iskustva sa betama, ali pre odlaganja, značajan broj ljudi na forumu (oni koji su pokušavali da se ponašaju racionalno, a ne kao glasnici propasti) su naglašavali da beta jeste... pa, sasvim normalna beta, puna bagova i problema s mehanikom igre koje treba rešavati, ali da su u tom stadijumu isto izgledali i Divinity i W2. Predivni sistem borbe iz Divinityja je, navodno, u beti bio prava propast. Moguće je samo da su Ixile i Larian imali nešto više vremena da ispeglaju stvari, ali evo, Obsidian je sebi sada dodao jedno dva meseca na račun, pa da vidimo koliko će im oni na kraju pomoći.

Da me ne shvatite pogrešno, i ja se radujem odlaganju, jer ću taman imati vremena da natenane pređem ono što sada igram. Da ne pominjemo da se za Obsidianove igre čeka prvo da budu pečovane, pa tek onda kupljene.  :lol:

Meho Krljic

Čovek bi pomislio da Obsidianu proizvodnja izometrijskog RPG-a ne može da zada ozbiljnije glavobolje posle igara kao što su Fallout NV ili KOTOR II (ili NWN2), ali meni sve ovo sugeriše da se oni zaista trude da ovo bude igra za sebe a ne puki faksimil IE igara tako da, pozdravljam i odlaganje i trud koji ulažu.