• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

U mojh par sati sa Dark Souls-om nisam gledao grafičke opcije, ali - ovo je zapravo pravilo?!!!!  :-?  Dole Japan!!!!!

Ah, šezdeset slaktih gigabajta na koje mogu da natankujem 5-6 igara kojima mogu da podešavam grafiku. Ako ovako razmišlja prosečan zapadnjački igrač, neće se FF 13 ovajditi s ove strane Vrata naroda.   :lol:

Meho Krljic

Pa, da, donekle je pravilo. SEGA je jedna od firmi koja se zapravo malo više trudi, kao i Konami. Ali Namco i Square-Enix su katastrofa, dok je Capcom bio među katastrofičarima a u poslednje vreme su se malo trgli  :lol: :lol: :lol:

No, nije TO najgore, najgore je što FFXIII naprosto nije baš sjajna igra.

Meho Krljic

Apropo moje gornje izjave da Final Fantasy XIII nije baš sjajna igra - zanimljivo je kako je Square-Enix dramatično omašio ukus i očekivanja publike praveći, posle odvažno otvorenog FFXII igru koja je bila prelepa ali potpuno linearna, izvanredno spora u razvijanju svojih sistema i stoga percipirana kao monotona. FFXIII-2 i 3 su svaka na svoj način popravile stvari, ali ispada da je u poslednjih nekoliko godina najzanimljiviji "pravi" FF naslov bila PSP japanska ekskluziva Final Fantasy Type 0. Upravo sam je priorderovao u HD verziji za PS4 iako izlazi tek u Martu jer mi je ovaj tekst žestoko razgoreo glad.

Father Jape

Kris Tersten tvituje:

I would add: Destiny's hollowness mirrors that of *almost all games*. The ways in which it is 6/10 are the ways the *medium* is 6/10.
Nathan [Ditum] is right that Destiny features 'structural anti-story'. That's a great phrase. That is pretty much all videogames.

To je apropo ovog članka:
http://nathanditum.com/2014/10/06/manifest-destiny-playing-the-raid-and-why-scores-make-dickheads-of-us-all/
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Pa, kad su već tvitovi gejming novinara vesti, onda da prenesem oduševljene Midnajrizistinsovog Endija Hamiltona igrom Šedouz ov Mordor:

QuoteI can't recommend Shadow of Mordor enough. Absolute belter.

Shadow of Mordor is going to make that new Assassin's Creed look a bit embarrassing, mark my words.

Like, it is basically a more honest Assassin's Creed game, because it is actually about assassinating things!

You gain intel on your target to discover who they are, where they are and what they're weak to. You gain this by assassinating captains...

...and then you use this intel to track down the big guns in the orc army and assassinate them. No fannying about in an Animus with aliens.

A drugar mu dodaje:

QuoteAnd, crucially, people in that world give a shit that you've done it. Become afraid of you. Hate you. Brilliant.

I, vredi ponoviti da je ovo gore izneseno razlog što su mnogi pohitali da Shadows of Mordor proglase prvom "pravom" next-gen igrom.  :lol: Naravno da ne znamo šta će biti "prava" karakteristika igara ove generacije (prošlu je na kraju definisalo migriranje svega na internet, a ne visoka definicija, motion control ili nešto treće) ali je lepo što igra koja ima uvredljivo nezanimljivu priču, smešan stealth sistem, te borbu i kretanje pokradene od Batmana i Assassin's Creed na kraju najveći utisak ostavila upravo time kako igračevu interakciju sa sistemima igre koji koordiniraju ponašanje njenih naseljenika čini značajnom i podstiče igrača na ekspresiju i kreativnost.

neomedjeni

Nije vest, ali kako lepo primetiše na Gamebansheeju, EA i Bioware ulažu ogromne napore da ubede ljude da je Inkvizicija prava stvar. U tom cilju, veliki broj igračkih videa se pojavio po netu, a ovde je nekolicina sakupljena na gomilu ako neko ima vremena i žarku želju da gleda kako drugi ljudi igraju DA:I.

http://www.gamebanshee.com/news/114571-dragon-age-inquisition-developer-stream-and-gameplay-footage.html

Da napomenem za svaki slučaj, to čak ni ja nemam.  :lol:

Meho Krljic

Ni ja, ali nema nikakve sumnje da je gledanje drugih kako igraju postao distinktan fenomen poslednjih godina u toj meri da ima ljudi koji veoma lepo zarađuju od YouTubea i Twitcha, što strimujući u realnom vremenu, što praveći montirane Let's Play klipove. I, dobro, neke igre su zgodne za ovo. Ja rado pogledam najvažnije mečeve sa EVO šampionata, a mac gleda DotA2 takmičenja itd.

Meho Krljic

Perverzno detaljan tekst o tome zašto razlika između 60 i 30 frejmova u sekundi u igrama ima značaja:

http://www.overclock.net/a/the-truth-about-fps

Meho Krljic

Kakvu igru može da kupi 55 milijuna dolara kada se tu ne kače kojekakvi producenti i marketari? Star Citizen je najuspešniji crowdfunding napor ikad ali neretko se čuju i gunđanja da je ovo više piramidalna šema nego igra (eno malo iznad tekst o sivoj ekonomiji vezanoj za igru koja izlazi tek za recimo dve godine) i da Roberts i ekipa samo trpaju pare u džep i ništa ne rade.Nije da donji video znači da sve to nije tačno, možda je u pitanju samo pažljivo napravljena gomila maketa i target rendera, ali u njemu igra izgleda impresivno:

Star Citizen Persistent Universe / Planetside Demo 720P HD - CitizenCon 2014

neomedjeni

Svaki ozbiljniji projekat ima svoje glasnike propasti.

Nego, još jedan Witcher 3 intervju. Kažu da je 24. februar sigurica. I da je igra 35 puta veća od dvojke. Majčice...

http://www.examiner.com/article/the-witcher-3-interview-ps4-xbox-one-features-demo-and-more-discussed

I impresivno obiman novi apdejt duhovnog nastavka najbolje igre svih vremena. Nisam zna da su tražili pare za dodavalje nove oblasti u igru. Kanda ambicije rastu.

https://www.kickstarter.com/projects/inxile/torment-tides-of-numenera/posts/1013967

I za kraj, Bioware nas obaveštava sa čim ćemo moći da igramo DA:I.

http://www.gamebanshee.com/news/114575-dragon-age-inquisition-pc-system-requirements-released.html

Meho Krljic

35 puta veća od dvojke???? Džizaz. Mislim da ću morati da ispazarim malo novog hardvera da bi se to poteralo na mom kompjuteru. Doduše, pošto sam lenj čovek, verovatno ću igru (koju već mesecima imam priorderovanu za PC) na kraju odigrati na PS4... Ali JEBOTE.

neomedjeni

Ja taj hardver planiram već godinu dana. A još ni dvojku nisam odigro.  :cry:

Meho Krljic

Nisam ni ja, nemaj brige  :lol:

neomedjeni

xrofl

Zapravo, nije to loše. Taman ću osposobiti kompjuter za bojna dejstva i potrošiti verovatno nekoliko meseci na dvojku, budući da je ona, koliko sam shvatio, nekoliko puta veća od solidno golemog keca. Za to vreme, izdavač će verovatno napraviti i Enchanted Edition, koju je u stvari najpametnije sačekati kada su Witcher igre u pitanju.

Perin

Meho će se obradovati, a ja ću plakati zbog činjenice da ne mogu da igram ovu igru jer nemam odgovarajuću konzolu:

Prikaz Bayonetta 2. .

THE VERDICT

Every aspect of Bayonetta 2 feels polished and focused. At times, the writing feels ridiculous, but I still love how it plays. The superb pacing and combat are just that good. By the end I was convinced: This sequel builds on everything that made the original great, and delivers one of the most satisfying action games I've played.

neomedjeni

Praštajte na ubacivanju, ali upravo sam naleteo na nešto što, čini mi se, nije ovde pominjano, a valjalo bi. Neki likovi kojima se prezimena završavaju na ić rade kickstarter kampanju za igru koja se zove Golden Hour i trebalo bi da predstavlja kombinaciju RPG-a i platforme.

https://www.kickstarter.com/projects/clickteamllc/golden-hour

Meho Krljic

Quote from: Perin on 13-10-2014, 11:22:30
Meho će se obradovati, a ja ću plakati zbog činjenice da ne mogu da igram ovu igru jer nemam odgovarajuću konzolu:

Prikaz Bayonetta 2. .

THE VERDICT

Every aspect of Bayonetta 2 feels polished and focused. At times, the writing feels ridiculous, but I still love how it plays. The superb pacing and combat are just that good. By the end I was convinced: This sequel builds on everything that made the original great, and delivers one of the most satisfying action games I've played.

Eh, pa ja ću isto malo plakati jer igra izlazi tek za jedanaest dana, a iako sam je ja priorderovo, to dok meni stigne potrajaće još par nedelja. A skinuo sam demo preko vikenda i naravno da je to savršeno i sjajno i još bolje i spektakularnije nego prva Bajoneta. A džukački Nintendo mi dozvoljava da demo pokrenem samo petnaest puta pre nego što mi ga zaključa, da se ne bih, jelte, zasitio igranja pa odustao od kupovine igre... I tako. Sjajna je Bajoneta, sjajna. Jedna od najboljih akcionih igara poslednjih godina, bez ikakve sumnje.

Quote from: neomedjeni on 13-10-2014, 11:31:42
Praštajte na ubacivanju, ali upravo sam naleteo na nešto što, čini mi se, nije ovde pominjano, a valjalo bi. Neki likovi kojima se prezimena završavaju na ić rade kickstarter kampanju za igru koja se zove Golden Hour i trebalo bi da predstavlja kombinaciju RPG-a i platforme.

https://www.kickstarter.com/projects/clickteamllc/golden-hour

Oh, hvala za ukazanje. Nije da Metroidvania igara nema na svakom koraku (to je to što ti opisuješ kao kombinaciju rpga i platforme - vidi se da si PC igrač  :lol: ) ali ovo su naši ljudi, valja podržati.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 10-10-2014, 10:10:00
Ali nije ohrabrujuće čitati rantove besnih klinaca zbog toga što je Fajnal Fentezi br. 13 došao na PC bez mogućnosti za podešavanje grafičkih opcija? 

Kao što je i očekivano, isti čovek koji je doterao PC verzije Dark Souls i Deadly Premonition se istakao i u slučaju FFXIII pa se sad i ta igra može igrati u višoj rezoluciji:

http://www.ign.com/articles/2014/10/10/final-fantasy-13-capped-at-720p-on-pc

neomedjeni

Ček, možda je glupo pitanje, ali zapade mi za oko da se govori o čoveku, a ne o firmi - on je za to angažovan oficijelno ili se radi o entuzijasti koji besplatno popravlja izdavačke brljotine?

Meho Krljic

Upravo to drugo. Dakle, entuzijast - moder, koji popravi ono što japanske firme ne umeju  :lol:

neomedjeni

Ovde bih se pomalo stideo da sam Japanac. Jer je, jetle, pomalo komično da jedan vuk samotnjak časkom završi nešto što je gigantsku korporaciju očigledno baš mrzelo.
Možda bi trebalo da ga zaposle kao stalnog saradnika.  :lol:

Meho Krljic

Moraš da shvatiš da je za japanske izdavače ideja o objavljivanju igre na PC-ju egzotična u toj meri da je već sama činjenica da imaš Final Fantasy XIII na Steamu demonstracija nesebičnog, požrtvovanog rada nekoga u američkom odeljenju Square-Enix ko je morao otvoreno negativnim i nerazumevanjem ispunjenim šefovima u Japanu da dvadeset puta objašnjava kako to ima smisla i kako, keve mi Nevenke, ljudi na zapadu stvarno koriste PC za igranje. Tako da onda, kada je i dato zeleno svetlo da se igra portuje na PC, budžet dodeljen za ovu aktivnost je bez sumnje bio miniskulan, QA testiranje dodeljeno ljudima koji su nešto zgrešili u firmi, a tim koji je portovanje radio je verovatno bio potpuno zbunjen idejom da treba igru nekako da nateraju da radi na nečemu što oni doživljavaju kao poslovnu alatku. Otprilike kao da si došao i rekao im da FFXIII treba da portuju za ATM mašine ili digitalne registar-kase u samoposlugama. Utoliko, budimo srećni što uopšte imamo ove igre na PC-ju i ja ih sve kupujem iako teško da ću ih na toj mašini ikada igrati...

Meho Krljic

Nego, da okačim i novi trejler za Captain Toad Treasure Tracker, igru izraslu iz šarmantne miniigre u Super Mario 3D World a koja sjajno demonstrira kako Nintendu svašta možemo da zamerimo ali ne i to da ne prepoznaju dobre igračke ideje kada ih vide. Ovo deluje kao da će Nintendovu vladavinu na polju 3D platformera još ozbiljnije učvrstiti i još jedan je dobar argument za posedovanje Wii U. Izlazi u Januaru:

Captain Toad Treasure Tracker - Toadette Trailer

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 13-10-2014, 12:40:34
Moraš da shvatiš da je za japanske izdavače ideja o objavljivanju igre na PC-ju egzotična u toj meri da je već sama činjenica da imaš Final Fantasy XIII na Steamu demonstracija nesebičnog, požrtvovanog rada nekoga u američkom odeljenju Square-Enix ko je morao otvoreno negativnim i nerazumevanjem ispunjenim šefovima u Japanu da dvadeset puta objašnjava kako to ima smisla i kako, keve mi Nevenke, ljudi na zapadu stvarno koriste PC za igranje.

More, znaju oni, nego se prave!!!!!

Nego, ovde to nije detaljno opisano, ali neki šaljivdžija/šaljivdžijka je pustio/la na netu buvu kako u Inkviziciji neće biti spellova za obnavljanje zdravlja, već se ubacuju bombe za lečenje, koje će imati AoE efekat. Naravno, toliko je ljudi poverovalo da je ovo istina da su iz Biowarea morali da demantuju, a oglasili su se i njihovi zaposleni kako bi pojasnili neke detalje oko sistema obnavaljanja zdravlja u igri.

http://www.gamebanshee.com/news/114587-bioware-developers-on-healing-in-dragon-age-inquisition.html

Meho Krljic

Čujte, posle onog u šta su pretvorili DA2, ništa ne deluje kao preterano ekscentrično za DAI  :lol: :lol: :lol:

Kad smo već kod ekscentričnosti, neprežaljena Ellie Gibson se na trenutak vratila Jurogejmeru da ispiše koju o Vib Ribbon, bizarnoj Playstation 1 igri koja je upravo ponovo objavljena u digitalnoj formi  na PSN-u, a koja je bila interesantna i inspirisana varijacija na rhythm action formulu:

http://www.eurogamer.net/articles/2014-10-12-console-wars-compact-discs-and-whigfield-remembering-vib-ribbon

neomedjeni

Simpatično. Moja je nesreća što nisam čitao njene članke, pa srećom neću biti pogođen njihovim daljim odsustvom poput ostalih.  :lol:

Nego, nisam jutros hteo da preterujem sa linkovanjem intervjua sa developerima RPG igara, kako ne bih dosadio bogu i narodu sa istim (kao da već nisam), ali sam, nakon što sam ga pročitao, skapirao da sam izabrao da izostavim onaj koji se pokazao najboljim... između ostalog i zbog ovakvih pitanja i komentara:

There were early speculations of Seven Dragon Saga becoming another crowdfunded title, but you recently confirmed that the game will be publisher/investor-backed. Could you provide any details about the financial workings? For instance, what kind of budget will you be working with – something like the average Kickstarter? Also, could this partnership exclude a DRM-free distribution option? (This question was written following a Kotaku article stating that the game wouldn't be crowdfunded. Lesson learned: don't read Kotaku. - Zed)

Until recently we wished to keep our options open between the two models, but now we have chosen to go the crowdfunding route, seeking funds similar in scale to comparable titles. We definitely intend to be DRM-free on release.​

http://www.rpgcodex.net/content.php?id=9644

Meho Krljic

Er... Čovek igra tri klasične N64 igre (Super Mario 64, The Legend of Zelda OOC i Goldeneye) odjednom. I završi ih za pedesetjedan minut.  :cry: :cry: :cry:

Zelda: Ocarina of Time, Super Mario 64 and Goldeneye 007 beaten in under 1 hour!

neomedjeni

Dok ne završi Baldurs Gejt za 51 minut, ne dajem priznanja.  :evil:

Nego, trejler za Borderlands: Pre-Sequel:

https//www.youtube.com/watch?v=MnyeCZrRBt4#t=111

Meho Krljic

Jedini rivju za Pre-Sequel koji sam pročitao bio je jutrošnji na Kotakuu i zaključak je nešto u stilu "Pa... da... ovo je još Borderlandsa" tako da, sačekaćemo neki surovi Steam Sale da to ispazarimo a kad ćemo ga igrati, to ni Al'lah ne zna.

neomedjeni

Jehosafata mi, sad tek vidim da nisam izbacio ono čuveno s iz linka.
Ponekad stvarno nervira nemogućnost da, nakon što protekne par minuta, menjaš svoje postove.

A propo Borderlandsa, nekako sam spreman da stavim pare na opkladu da si igrao samo prvu igru, ali samo negde do... 65% priče, recimo.  :lol:

Meho Krljic

Nisam stigao ni do 65%, verovatno do manje od pola. Ali uživao sam i u tome. Sve ja to planiram da jednom igram, ali treba naći vremena.

No, i da si izacio 's' iz linka, pitam se da li bi radio jer fale i dve tačke.

No, sve to na stranu, da notiramo da je, očekivano, Assassin's Creed: Rogue najavljen i za PC, tako da će PC publika biti u jedinstvenom položaju da u roku od par meseci odigra dva nova "prava" AssCreeda, dok će konzolna publika, u zaisnosti od toga šta poseduje, biti osuđena na samo jedan (aktuelne konzole na Unity a "stare" na Rogue).

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 14-10-2014, 11:03:16
No, i da si izacio 's' iz linka, pitam se da li bi radio jer fale i dve tačke.

Cepidlako!!!
Biće da sam umesto pomenutog slova izbrisao upravo te dve tačke. No, dobro, nije da će zainteresovani posetioci teme (sva trojica) imati problema da samostalnom potragom dođu do željeneg videa.

neomedjeni

Novi apdejt za Legend og Grimrock 2 donosi kratak, ali informativan izeštaj o rasama i klasama.

http://www.grimrock.net/2014/10/13/character-classes-and-races-revealed/

Meho Krljic

Meho Krljic

I čisto da potvrdimo kakvih ludaka ima među GamerGate simpatizerima, Anita Sarkesian je otkazala predavanje na Juta Stejt Junivrzitiju jer je jedan od (navodno) studenata objavio da će se desiti "najveća pucnjava u školi u istoriji" ako joj se dopusti da priča:
Anita Sarkeesian Cancels Speech Following Terror Threats [UPDATE]

neomedjeni

Jebote, kako bi se sad naslađivao da sam pripadnik nekog konzervativnog pokreta za zabranu kompjuterskih igara. Mislim, ako je toj deci toliko stalo da njihove vizije igara da su spremna na ovakve pretnje, da ne uzimamo u obzir mogiućnost da stoje iza izrečenog...

Meho Krljic

Da se ponovo razumemo, ovo je više primer kako nas je komunikacija preko interneta odučila od prepoznavanja značenja nekog teksta nego primer ne znam sad kakve atmosfere terora. Pre trideset godina klinci su zvali škole i pretili podmetnutim bombama pa se niko nije oko toga sekirao jer su svi shvatali da je u pitanju klinački pokušaj da se bude u centru pažnje. Danas, čim se neka budala seti da tvituje kako će nekog da ubije, zatvara se grad, ljudi beže iz kuće itd. Naravno, statistički, danas ima manje nasilja u školama i na fakultetima nego ikad i sve to, tako da, ovo sve je više jedna debilna masovna psihoza nego stvarna pretnja ičijoj bezbednosti. Ali kada si ti taj (ili ta) na koga se usmeravaju pretnje, život ti baš nije prijatan. Pogotovo ako živiš na tviteru...

neomedjeni

Ma razumemo se odlično, ali ja bih svejedno zloupotrebio situaciju, kad bi mi to odgovaralo.  :lol:

Meho Krljic

Nego, IGN-ov prikaz Styxa je iako pun pravopisnih grešaka, zapravo dosta pozitiva čak i uz isticanje solidno bitnih nedostataka igre:

http://www.ign.com/articles/2014/10/14/styx-master-of-shadows-review

Mislim da mi je ova igra sa "možda jednom, na nekom brutalnom popustu" skočila u status "čim na Kinguinu bude negde oko deset evra"  :lol: :lol: :lol:

neomedjeni

Da, mrzelo me da kačim opet linkove, ali nova tura ocena je primetno bolja od prve. Opet, setimo se Alamoa, ovaj, Dragon Agea 2 čije pozitivne recenzije verovatno nekima još uvek slove za neizbrisivu mrlju u karijeri.

Meho Krljic

Drugo je to. To je ipak bio EA i BioWare na vrhuncu truda da se pokažu kao dobri momci, ko zna kakvim su sve čudesima obasipani rivjueri dok su igru igrali negde u EA kancelarijama, ospluživani od strane egozitčnog roblja i hranjeni nektarom & ambrozijom. Styx iza sebe nema takvu artiljerijsku pripremu.

neomedjeni

Ah, pa onda u redu. Ostaje samo mogućnost da ljudi greše onako ljudski, bez zle namere, s čime se mogu izboriti.  :lol:

Meho Krljic

Generalno, prikaze većine AAA igara velikih izdavača valja gutati sa zrnom soli. Ja nisam od onih konspirasi frikova koji misle da je sve to plaćeno, direktno, ili indirektno kroz oglašavanje, ali apsolutno nije nikakva tajna da se te igre igraju na "review event" događajima, organizovanim od strane izdavača gde rivjuer dobije plaćen put, smeštaj, poklone, te prijatno okruženje u kome ima da igru odigra za dva dana kako bi napisao prikaz i jasno je da to malčice utiče na utiske, jelte.

neomedjeni

Jasno. Zato sam i usvojio praksu da igre prvo pozajmljujem od braće Rusa, a onda kupujem kada procenim da su nihovi kreatori zaslužili pare koje traže od mene.

Meho Krljic

Ispravno. Isto činim kad god sam baš u nezgodnoj dilemi je li igra vredna ikakvih para i vremena.

ridiculus

Izašao 7. dodatak za Krstaške kraljeve II - Karlo Veliki (Charlemagne).
Dok ima smrti, ima i nade.

neomedjeni

Meha će možda zaintrigirati ovaj isečak iz rivjua novog Grimroka sa RPGfan-a, zbog poređenja sa Dark Soulsom.

The original Grimrock had a child with Myst and it was kidnapped by Dark Souls II in its infancy and raised to adulthood in the graveyard of forgotten CRPGs. That's Grimrock II. And yet it has its own puzzling, riddling dungeon crawling magic. It's an intricate puzzle box hiding needles beneath its surface. It's a frightening force of nature, a storm of darkness and the things that crawl in it. It's a sphinx with starry eyes. The Legend of Grimrock II is a work of genius.