• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Sva recentna priča o Virtuelnoj realnosti i igrama podseća da jedan od osnovnih problema još nije rešen - kretanje. Totalna imerzija, taj sveti gral VR-a ruši se onda kada lik u igri koji hoda mora da bude pokretan guranjem stika na kontroleru. Zato će, vele mnogi, prvi talas VR igara biti posebno naklonjen igrama koje se dešavaju u kokpitima vozila. EVE: Valkyrie je jedna takva igra i evo futidža da se vidi kako bi trebalo da izgleda:

EVE: Valkyrie - Gameplay Trailer (Fanfest 2015)

Meho Krljic

Ako nam je bio potreban dodatni dokaz da Konami odlazi u slivnik, evo ga: izgleda da Hideo Kođima napušta firmu a da se njegov studio rasformirava. Naravno, narod se još uvek nada da je ovo nekakavsuludi Kođimin PR troling, jer - Kođima - ali su signali dosta zloslutni. Kotaku nabraja te signale (Metal Gear Solid V se više ne brendira kao "Hideo Koima Game", twitter nalog Kojima Productions studija sad migrira na metalgear_en, Kođima više nije na listi Konamijevih egzekjutiva...): http://kotaku.com/why-people-are-freaking-out-about-hideo-kojima-right-no-1692392079  S druge strane, Mike Williams na USGameru ide korak dalje, analizira ko je sve nedavno napustio Konami i zaključuje da Kođima gotovo sigurno odlazi iz firme koja više (kako smo i ovde pričali) nije sigurna u svoj identitet i prioritete.

E, sad, to su sve špekulacije, naravno, ne treba zaboraviti da Metal Gear Solid V izlazi u Septembru i biće jedna  od najvećih igara ove godine, te da je baš Kođima na čelu tima koji pravi Silent Hills, igru koja je prošle godine dobila neverovatno uspešnu promociju kroz upečatljivi P.T.  Možda, dakle, svi ovi signali ne znače ono što nam se čini.

Ali, hm, verovatno znače. Kođimino insistiranje da mu je ovo "poslednja Metal Gear igra" je takoreći ritual u ovom trenutku, ali sama pomisao na to da bi on mogao da ode iz firme kojoj je toliko dao tokom decenija je istovremeno opojna i zastrašujuća. Naravno, Terry Wolfe misli da je sve samo džinovski viralni marketing stant. Posmatraćemo.

Meho Krljic

Hm, u nastavku priče iz prethodnog posta, Konami je izdao pres riliz u kome potvrđuju svoju posvećenost tome da nastave Metal Gear franšizu i da će za te potrebe regrutovati novi tim saradnika. Dakle, ovo praktično potvrđuje da su Kođima i njegov studio kaput u Konamiju... Fakat je da Konami danas dosta zarađuje od pačinko i drugih koin op mašina i da ih igre možda manje zanimaju pa to objašnjava kako i zašto praktično ubijaju svoju zlatnu koku pred našim očima.

Naravno, sad je zanimljivo pitanje kuda će Kođima dalje... za razliku od Igarašija koji je napustio Konami da bi duhovne naslednike Castlevania igara pravio uz pomoć crowdfundinga, ja Kođimu mogu da zamislim da blista samo u visokobudžetnom, jako korporativnom okruženju. Dakle, možda ode u Sony, ili Square-Enix ili... možda u Nintendo???  :-?

Father Jape

Mislio sam da će biti Kara, da prostiš, ali je ipak Patriša. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Plus, pre par nedelja Ian Bogost je napisao članak o igrama poput Sim City objašnjavajući zašto su igre bez likova bolje od igara sa likovima. Interesantan stav (i moglo bi se reći, ovo je nešto što igre jasno izdvaja od filmova):
Video Games Are Better Without Characters

Ovo je tekst u slavu sistema itd. No, sada mu Clint Hocking odgovara:

Video Games Are Better

Lepa polemika dvojice inteligentnih ljud o zanimljivim stvarima.

Father Jape

John Walker snažno hintuje da su Stubovi vječnosti dobri, ali ne sme baš otvoreno da nam kaže :lol:

http://www.rockpapershotgun.com/2015/03/23/pillars-of-eternity-the-first-half-hour/

neomedjeni

Da li je vreme da Jape tradicionalno otvori temu o novom ljubimcu Sagitaša? Dobro, onog dela Sagitaša kojeg interesuju kompjuterske igre.

Meho Krljic

Pa... ja nekako ne mislim da ću još da počnem sa igranjem PoE, moram ipak prvo da privedem Wasteland 2 kraju, tako da, ima vremena za otvaranje!!!!!!!!!!!

neomedjeni

Meho, zašto varaš bliske internet poznanike? Zašto lepo ne napišeš da u bližoj i daljoj budućnosti planiraš da igraš samo Bloodborne i da se zato nećeš posvetiti PoE? Zašto? Zašto?  :cry:

Meho Krljic

Ma, ne, ne, Bloodborne ću tek u drugoj polovini Aprila krenuti da igram, tako da nije to uopšte u ovom trenutku razlog. Bloodborne je i na konzoli, pa se to ne kosi sa igranjem neček na PC-ju u istom periodu.

neomedjeni

Zaista ne mogu da ne osetim ogromno poštovanje prema ljudima koji su u stanju da istovremeno učinkovito igraju više igara. Meni to nikako da pođe za rukom, ma koliko pokušavao (ili lagao da pokušavam ili uspevam).

Meho Krljic

Nisam ja baš učinkovit. Trenutno sam na pola Hotline Miami 2, na četvrtini Kingdom Hearts, u poslednjoj trećini Wasteland 2, trinaesti nivo u Helldivers, na deset posto Tomb Raider... Da ne pominjem neke druge započete a nezavršene igre... Ali uvek je bolje započeti više igara pa završiti one koje valjaju nego završiti igru koja je dosadna samo iz nekog osećaja dužnosti.

Meho Krljic

Ne znam ima li ovde ljubitelja poslednjeg Ravenovog autorskog pokušaja u pravljenju FPS igre, Singularity, ali izgleda da će biti nastavka... Ajde. Nije to bila neka igra ali je imala dobru nameru i par zanimljivih ideja (koje su drugi posle bolje iskoristili).

Meho Krljic

Inače, evo koliko je teško predvideti koji će igrački modeli biti uspešni i zaraditi pare u današnje vreme. Mislim, ko je mogao da zna da će LoL i druge MOBA igre praviti toliko novca, imajući u vidu da su besplatne, skoro sasvim nejasne za gledanje a nemoguće za kežual igranje itd.?

O istom trošku, ko je mogao da zna da će nedovršeni-zombi-srvajvl-sim biti formula tako suludog uspeha??? Prvo je bio DayZ, pa onda krenuli 7 days to die, Rust i još desetine sličnih igara koje su sve u early accessu, sve polupolomljene, sve izuzetno player-hostile, dakle potpuni opozit od onog što industrija već godinama misli - da su za uspeh među širokim igračkim masama i dobru zaradu potrebne jasno objašnjene igre lepih produkcionih kvaliteta koje igrača ne kažnjavaju surovo niti ponižavaju sve vreme. Ovo pišem jer vidim da je korporacijski pokušaj da se emulira ovaj model, Sonyjev H1Z1 prodao više od milion komada na Steamu držeći se svih gornjih parametara. Ko bi rekao?

Meho Krljic

Father Jape

Quote from: neomedjeni on 24-03-2015, 13:01:14
Zaista ne mogu da ne osetim ogromno poštovanje prema ljudima koji su u stanju da istovremeno učinkovito igraju više igara. Meni to nikako da pođe za rukom, ma koliko pokušavao (ili lagao da pokušavam ili uspevam).

Nije to najgori deo. Najgori je deo što ovaj čovek ima i nine to five job, i stigne da pročita bađilion stripova, te pogladi mnogu macu. Ne šalimo se, natčovek je to!1!!1

neomedjeni

Dada, Meho je očigledno Div koji surfuje među nama.  xjap

Meho Krljic

Inače, Double Fine je učinio dokumentarni materijal o stvaranju Broken Agea dostupan svima. JuTjub:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLIhLvue17Sd7F6pU2ByRRb0igiI-WKk3D

Meho Krljic

Oddworld igre su već u snovi imale antikapitalističku kritiku pa nije ni čudo da se čovek koji je iza njih stajao (i i dalje stoji) u intervjuu oglašava sa ovakvim izjavama:

Capitalism killing games and the world - Lanning

Čak i da se malo eshatološki diskurs stavi na stranu, ovo je interesantan intervju koji se bavi nekim stvarnim problemima u gejming industriji danas.

Meho Krljic

Meho Krljic

Half-Life 2 ima novi mod, Transmission Element 120, koji donosi ne samo tehnička poboljšanja* već i singl-plejer priču koja je smeštena u HL kontinuitet i događa se posle Epizode 2. Iz donjeg videa može se primetiti kako modifikovanje gravity puške daje neke spektakularne rezultate:

Transmissions - Element 120 Official Trailer

*

• Enhanced dynamic lighting
  • Integrated Source Shader Editor 0.5 for enhanced post processing & lighting
  • Improved support for complex physics structure
  • Support for super massive physics objects
  • Pre-processed AO
  • Improved AI and group behavior on multiple AI types

Meho Krljic

Sajmon Parkin za Gardijan intervjuiše Hidetaku Mijazakija, autora Demon's Souls, Dark Souls i Bloodborne. A meč mejd in hevn:

Bloodborne creator Hidetaka Miyazaki: 'I didn't have a dream. I wasn't ambitious'

Meho Krljic

Da skrušeno prijavim da sam pojo gomno. Elite: Dangerous je dostupan na Steamu već od danas:
http://store.steampowered.com/app/359320?snr=1_41_4__42

Meho Krljic

Igra je izašla pre svega nedelju dana a već se pojavljuju igrači koji mogu da je završe igrajući sa najlošijom klasom, bez ijednog korišćenja vatrenog oružja i bez ijednog levelovanja:cry: :cry: :cry: :cry:
  Incredible Bloodborne Player Beats Game Without Ever Leveling Up

Meho Krljic

Sony je kupio OnLive. Ovo znači da su posle Gaikaija koji su kupili i ugradili u svoj Playstation NOW klaud-striming servis, Sony sada vlasnici drugog prominentnog klaud-striming servisa koji je pre neku godinu pokušao da revolucioniše gejming. Naravno, ni Gaikai ni OnLive nisu značajno promenili igranje, ali ne znači da klaud-striming to neće uraditi u narednih nekoliko godina. Od toga dršćemo, ali šta je tu je, ne može se zaustaviti evolucija pa makar ona vodila ka ekstinkciji svega što smo voljeli. U svakom slučaju, ne verujem da je Sony namerio da bogznašta radi sa OnLiveom, koji se pokazao kao neuspešna investicija na svakom planu i koji zapravo prestaje sa radom za koji tjedan, verovatno su ga pazarili zbog patenata, ne bi li sprečili konkurente da na lakši način uđu u trku... Sneaky!!!!!!

Meho Krljic

Meho Krljic

Nintendova u najmanju ruku kontroverzna politika spram ljudi koji na JuTjub kače videe u kojima igraju njihove igre je Džoa dovela do kraja. Više nema Nintendo igara na njegovom kanalu:

Final Nintendo Angry Rant! - Anti-Youtuber Policies

neomedjeni

https://www.kickstarter.com/projects/1992695780/order-of-the-thorne-and-roehm-to-ruin-by-infamous

Da skrenemo pažnju ljubitelja avantura i RPG-ova na ovaj kickstarter tvoraca igre Quest for Infamy.

Meho Krljic

Heh, ovo je vrlo slatko. Pozadine iz mnogih borilačkih igara su mesta iz stvarnog života. Evo kako izgledaju poređenja:

Fighting Game Locations in Real-Life

Meho Krljic

Jeff Bezos se stvarno trudi da investira umesto da sedi na parama. Amazon se, čini se, ozbiljno trudi da postane sila na igračkoj sceni. Pokupili su gomilu značajnih developera, a evo, sad se pomalja i da je prošlogodišnji misteriozni dil koji je spasao Crytek bankrota možda bilo nekih 50 milijuna dolara koje je Amazon dao za CryEngine...
Sources: Amazon Spent Big Bucks On Crytek's Engine

neomedjeni

http://www.polygon.com/2015/4/6/8285529/looking-glass-history

Nije novost, već lepo prepričavanje istorije jedne male, kultne kompanije.

Meho Krljic

Evo, za druga Neomeđenog, da se više ne bi plašio divote i zaklanjao iza nebuloznih "to za mene nije RPG nego hek end sleš" izjava. Vodič za Souls igre za početnike. Nežan, pun razumevanja, prijateljski intoniran:

A Beginner's Guide to the Souls Games

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 08-04-2015, 07:23:34
Evo, za druga Neomeđenog, da se više ne bi plašio divote i zaklanjao iza nebuloznih "to za mene nije RPG nego hek end sleš" izjava. Vodič za Souls igre za početnike. Nežan, pun razumevanja, prijateljski intoniran:

A Beginner's Guide to the Souls Games

Nem sad vremena za čitanje, igram pravi RPG. :D

Meho Krljic

Ma, šalim se ja. Mislim, daleko bilo da bih ti nametao išta što ti nije zanimljivo, nego sam pomislio: "Ima dece koja ovo čitaju, može da se desi da poveruju u ono što Neomeđeni u šali priča, pa hajde da okačimo ovaj mirotočivi vodič ovde da se vidi da Souls igre nisu ništa strašno". Javni interes takoreći.

neomedjeni

Heheh, da ne prolazimo ponovo kroz ovo, znaš da mi je DS bio zanimljiv kada sam ga probao, samo ne toliko zanimljiv koliko tebi. Ako jednog dana postanem pripadnik dobrostojeće srednje klase, kupiću PS i odigraću ga kako dolikuje. Ali sa PC-om ne mogu da se mučim.

Meho Krljic

Da ne bude zabune, ja potpuno, potpuno razumem da neko ko RPG-ove shvata i voli kao RTWP ili potezne igre, u kojima upravljaš družinom, nema afiniteta prema nečemu što izgleda kao obična akciona igra u kojoj direktno kontrolišeš jedan lik, tvičerajskog gejmpleja zasnovanog na refleksima, gde su statistike samo naizgled nakalemljene na akcionu šasiju. Tako da, to što je meni Bloodborne blaga opsesija poslednjih dana (jutros sam shvatio da je osećaj kada sa Dark Souls II pređeš na Bloodborne sličan onome kada sa Super Mario Bros. 3 pređeš na Super Mario World  :lol: ) uopšte ne treba da znači da je ikakva dužnost ikome ko voli RPG u ikakvoj formi, da mu se igra dopadne. Ali vredi pročitati ovaj prošlonedeljni napis Bobservoa u kome strastveno argumentuje protiv ideje da Bloodborne treba oceniti niže "jer nije za svakoga". Zanimljiva rasprava.

Petronije

Idealno bi bilo da naprave neki rimejk za par godina, da napucaju teksture, eventualno dodaju nekog bossa i sa sve artorias dlc-om ga objave za aktuelnu generaciju konzola i pc-a.

Mislim na DS, Meho se ubacio. Inace sam ponovo upalio Dark Souls, izgubio sam sejvove prilikom "bezbolnog" prelaska sa gfwl na steam, sto, ispostavlja se i nije neka katastrofa.

Meho Krljic

Da. Mada ako sad nisu iskoristili tu šansu, kada su napravili takvu verziju Dark Souls II sa budženom grafikom i integrisanim DLCom, bojim se da za Dark Souls nema mnogo šanse da dobije ovakav tretman. Ono što bi Sony TREBALO da urade je da za jedno godinu dana naprave paket Dark Souls i Demon's Souls za PS4 sa svim DS DLCom i eventualno nekim novonapravljenim dodacima za demon's Souls, pa da to objave generaciji koja je sada navučena na Bloodborne. Ali fakat je da rimasteri i tako te nove verzije starih igara ne prodaju MNOGO kopija (GTA V je anomalija koju nije baš tako lako ponoviti) pa je pitanje ima li smisla investirati u to. Ja bih rekao da ima i da Dark Souls ima velike šanse da postane igra koja prodaje i preko pet miliona kopija. Ali ima ljudi koji se u to razumeju značajno više od mene.  :lol:

Petronije

Slazemo se, a sto se tice prodaje rimejka, negde sam natrcao na vest da je resident evil hd remake bila neko vreme najprodavaniji naslov na steamu. E sad, koje je to "neko vreme" i koja je kolicina kopija, ne znam ali shvatio sam da je capcom itekako profitirao od rimejka rimejka. Sto se tice tvojih prognoza o verovatnoci izlaska ds rimejka, nadam se da gresis jer ja iskreno verujem da ce se jednog dana pojaviti dark souls za pc koji ce imati mamojebacku gafiku sa nenarusenim mracnim koloritom (ovo naglasavam zbog ds2 rimejka), potpuno utegnutim kontrolnim sistemom i novim sadrzajem i to ce biti tata svih buducih i proslih rimejka. Sto je babi milo... :lol:

Meho Krljic

Ma, dobro, Resident Evil HD REmaster je nešto drugo, to je rimaster rimejka jedne od najpopularnijih igara iz poslednjih dvadeset godina. Kada bi sada neko najavio HD rimejk originalnog Half Life bilo bi pičvajza po internetu. Dark Souls još nema tu vrstu kulturološke inercije. Ali možda je stekne, svakako je zaslužuje. From su stvarno sebe upisali zlatnim slovima u istoriju kada su uz izdašnu Sonyjevu pomoć napravili Demon's Souls.

neomedjeni

Hm, kad se već priča o broju prodatih kopija, pitam se da li je moguće proceniti otprilike kako je Obsidian prošao sam PoE. Igra je već trinaesti dan u top deset na steamu, kratko je bila prva, desetak dana je držala drugo ili treće mesto. Na GOg-u je već dugo prva. Dakle, 200 000 prodatih kopija do sada? 300 000? Više?

Meho Krljic

Dok ne objave sami, teško je reći. Imali su više od sedamdesettri hiljade kikastarter bekera, dakle, bezbedno je reći da je otišlo više od sto hiljada kopija igre, ali koliko je prodato otkada je igra lansirana se ne da utvrditi bez toga da se oni sami prijave. Biti u vrhu na Steamu i GoGu verovatno znači desetine hiljada prodatih kopija, ali naravno da sve zavisi od toga koliko se druge stvari u tom trenutku prodaju. U svakom slučaju, zgodno je što je ovo igra koja već sa par stotina hiljada prodatih kopija može da se pohvali da je dobro zaradila jer je budžet bio svega četiri miliona.

Meho Krljic

Inače, Mijazaki je otkrio koji mu je najomiljeniji boss iz Souls igara. A ima i objašnjenje zašto:lol:

A Bloodborne saundtrek će uskoro biti u slobodnoj prodaji (sad je dostupan samo ljudima koji su kupili kolektor'z edišn igre). Mora se reći da je to jedan izvanredan saundtrek. Ja bih rado kupio i ovaj iz Pilarz ov Itrniti (ali ću ga dobiti za dž jer sam odabrao ispravan kikstarter tier  :-| :-| ), ali Bloodborneov rađen sa ful orkestrom i horom je naprosto zaprepašćujuće dobar. Ima tako tih orkestarskih skorova za igre koji su naprosto vredni posebnih para, kao, recimo, Shadow of the Colossus. Bloodborne je svakako jedan od njih. Hor koji se čuje u Yahar'gulu je... onostran!

Meho Krljic

A u najnovijoj epizodi serijala "Ko bi i pomislio da će TO postati popularno i zaraditi grdne pare?", serijal igara Five Nights at Freddie's je posle tri igre u manje od godinu dana koje su smrskale Steam podsticae vrišteći letsplejerima na JuTjubu, prodao i prava na film. Film! Mislim, nije da FNAF nema priču ali ipak... ko bi to očekivao??? GTA nema filmsku adaptaciju. Half-Life i Metal Gear Solid nemaju filmske adaptacije. BioShock je pokušao pa stao. Faking Call of Duty nema filmsku adaptaciju. A Fredi je možda dobije. Uistinu živimo u vremenu čuda.

Meho Krljic

Sajmon Parkin istražuje graorasti svet profesionalnog nadmetanja u videoigrama i ulogu performans enhensing droga u tom, jelte, svetu:

Winners might use drugs

Meho Krljic

Nikakva novost, ovaj esej je napisan pre dve godine, ali danas naleteh na njega, a pošto se bavi igrom Metal Gear Solid 2, jednom od narativno i tematski najambicioznijih igara u istoriji medijuma, valja ga podeliti sa prijateljima:

http://www.gamasutra.com/blogs/BrettFujioka/20130306/187916/Japanese_Postmodernism_and_Fandom_The_Rise_of_Raiden_and_What_Kojima_Really_Meant.php