• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Meho Krljic

Pekmen je napunio 35 godina. Još se sećam kako sam ga opsesivno igrao tamo negde 1981. godine, na digitalnom ručnom satu druga mog brata  :lol: :lol: :lol: :lol:

Elem tim povodom, IGN priča sa Toruom Iwatanijem.

Father Jape

Meho je bio tamo kad je sve počelo!
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Hahah, ne baš. Ali jesam igrao Pong pre Pacmana...  :lol: Posedovao Game & Watch spravicu i tako to.

neomedjeni

Možda će nam jednog dana pričati kako je ubeđivao Avelonea da Nameless One mora ostati Nameless One do kraja igre, inače ništa od kulta.  :lol: :evil:

Meho Krljic

Ne preterujmo.

Nego u drugim vestima, evo intervjua sa Adrianom Chmielarzom koji se tiče Ethana Cartera, virtualne realnosti i budućih radova Astronauts studija. Pretpostavljam da je sekcija za komentare pokolj u kome se gamergate i sjw ekipe bore za premoć, ali Chmielarz bez obzira na sve uvek ima nešto pametno da kaže:

http://www.eurogamer.net/articles/2015-05-29-the-vanishing-of-ethan-carter-the-ps4-remake-the-vr-remake-and-a-brand-new-game

Linkin

Quote from: neomedjeni on 04-06-2015, 12:00:34
Možda će nam jednog dana pričati kako je ubeđivao Avelonea da Nameless One mora ostati Nameless One do kraja igre, inače ništa od kulta.  :lol: :evil:

:D :D :D

ridiculus

Knjiga Independent By Design: Art and Stories of Indie Game Creation uspešno prikuplja finansijsku podršku na Kikstarteru. Ostalo je još nekoliko dana, a budžet je dostigao 92% tražene sume, tako da, praktično, možemo biti sigurni da će projekat biti realizovan.

Dovedeni su još neki developeri, a deo teksta možete videti ovde (i taj je baš o Failbetter Games). Croteam je takođe pokriven a, za ljubitelja klasičnih RPG-ova ovde, verujem da će posebno dražestan deo biti onaj sa inXile Entertainmentom.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Nego, Blizzardov Heroes of the Storm je zvanično izašao i to bi trebalo da je MOBA igra malko naklonjenija novajlijama od behemota žanra poput LoL i DotA2. Videćemo kako će to proći, mada je lepo da je Blizzard uložio ozbiljne napore u igru. Evo detalja.

Father Jape

Šta reći kad na Novom Beogradu stoje bar dva Heroes of the Storm bilborda. :lol:

Meho Krljic

Fri tu plej iz hir tu stej.

neomedjeni

Ono kad čitate najavu za novi Star Wars RPG i pomislite da je možda trenutak došao... a onda shvatite da je igra za "mobile devices" i da će je smandrljati za par meseci da bi izašla pre novog filma ili sa novim filmom. Mrš u tri lepe, bre!!!

http://www.gamebanshee.com/news/115636-star-wars-uprising-announced.html

Meho Krljic

Da, ja sam srećom prvo video te "marš u tri lepe" reakcije pa tek onda najavu, tako da nisam imao vremena da se uspalim pa razočaram  :lol:

Meho Krljic

Evo, da Father Jape zna da će imati šta da poklanja bivšim devojkama i u budućnosti, nastavak Hatoful Boyfriend, igra pod nazivom Hatoful Boyfriend: Holiday Star izlazi drugom polovinom ove godine.

Father Jape

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 05-06-2015, 10:54:44
Evo, da Father Jape zna da će imati šta da poklanja bivšim devojkama i u budućnosti, nastavak Hatoful Boyfriend, igra pod nazivom Hatoful Boyfriend: Holiday Star izlazi drugom polovinom ove godine.

You remembered. <3

Meho Krljic

Uvek.

U drugim vestima, Gita Džekson kaže ono što i mi uvek ponavljamo - videoigrački medijum je praktično jedini koji aktivno zatire sopstveni legat.

The vast, unplayable history of video games

Meho Krljic

Debata o reprezentaciji razih kulturnih/ rasnih/ rodnih grupa u igrama novijeg je datuma iz više razloga ali je baš zato relativno gruba i nespretna u ovom trenutku. Neki drugi mediji - film pre svega - su se prirodnim putem doterali i još se doteruju, strip se relativno nespretnim koracima kreće kud se kreće, a igre još nespretnije slede.

Ako je moj stav bitan (a nije preterano), on je da je reprezentacija važna stvar ako kultura želi da bude relevantna izvan određenih "elitnijih" krugova, da je fantastično da u igrama već ima raznih interesantnih primera pluralizma itd. ali i da igračka industrija pravi mnogo nespretnih koraka - slično stripovskoj - gde se inkluzija i taj neki pluralizam dešavaju na poslednjem od tih koraka umesto na nekom ranijem. Dakle, umesto da, primera radi, imamo više žena koje rade AAA igre (tradicionalno muški orijentisane u tržišnom smislu - akcioni naslovi koji ispunjavaju tipično muške fantazije o moći), tj. da industrija autentično ulaže u "žensko pismo" u igrama (a nije da nema plodno tlo u vidu mnogo nezavisnih autorki igara), AAA igre i dalje rade muški timovi koji samo sad treba da smisle kako da igre pravljene tako da se igrač oseti kao Brus Vilis dobiju i jajnike. Ne da se ja žalim što novi Assassin's Creed, već sad je to najavljeno, dobija ženskog asasina kao igriv lik, ili što je Komandir Šepard mogao da bude i ženskog pola u Mass Effect, ali mogao bih da se žalim što Beyond Good and Evil 2 nikako da se dogodi - igra koja je imala AUTENTIČNO ženski lik sa narativom sklopljenim tako da ima nekoliko dimenzija od kojih njena borilačka i vozačka dimenzija nisu zasenile njenu hraniteljsku ili fotografsku dimenziju. Svejedno, više se žalim što ima manje Kim Sviftova u razvoju velikih igara, što se "reprezentacijom" smatra kada u igru ubacite ženu i date joj pušku (ili nož) i mislite da je to - to, umesto da uložite u razvoj igre koju bi napravile žene i možda imale neke druge ideje itd. itd. Tu je onda dosta jasno da vas pre svega zanima da ne izgubite liberalni deo potrošačkog tela a ne da zaista imate kulturalnu reprezentativnost.

Čak i to da je Ubisoft za naredni AssCreed najavio ženskog asasina naišlo je i na gnevne reakcije. (Doduše, isti autor je sklon hiperboli, videti ovaj njegov svakako preterani napad na Kođimu i tipičan čeripiking detalja iz Metal Gear Solid serijala uz previđanje mnogih drugih detalja koji su jasni kontraargumenti)

Isto važi za rasne i nacionalne manjine - pluralizam kultura koje one nose treba da obogati sadržinu igara, ali kada se ovo radi po ključu i po dužnosti, rezultati su da je sve spakovano u jedan zaravnjeni, amerikanizovani model kulturnog pluralizma. Recimo, privodim kraju moj drugi prolazak kroz Wolfenstein The New Order, igru koja ima izvrsno (zaista izvrsno) napisane likove, uključujući ženske ali i predstavnike nekoliko rasa i nacija među likovima koji imaju imena i aktivne uloge. Tu su Afrikanci, Jevreji, Nemci, Amerikanci, Škoti i svi se bore protiv nacista jer je igra o tome. Seting je sličniji Indiana Jones filmovima nego Šindlerovoj Listi i sasvim je u redu da su i karakterizacije palpi, ali kulturna diversifikaciju među likovima jeste svedena na par uzrečica i naglaske. A ovo je igra koja se MNOGO više potrudila od onog to vidimo u prosečnoj AAA igri.

Elem, ono što je vidljivo poslednjih dve godine, recimo, su kritike (ponekad zahtevi) da se u fantazijskim setinzima ne prikazuju samo beli, kavkaski tipovi jer to nije u redu prema danasšnjoj publici koja je rasno raznolikija. Argument protiv je taj da su fantazijski setinzi zasnovani na evropskoj istoriji i mitologiji i da tu ne figurišu afričke i azijske rase (sem izuzetno, najčešće u negativnom kontekstu). Ali kontraargument onda često bude - ovo je fantazija i ako se prihvataju magije, zmajevi, orci i patuljci, zašto se ne bi prihvatali negroidni likovi.

I meni je to... prilično jalova rasprava jer insistira da se u ime ideološke vrednosti (koju ja, rekoh gore, načelno podržavam) kompromituje autorska vizija (kakva-takve, jelte) a to je rasprava koju mislim da naprosto nije vredno imati. Mislim da autor treba da sledi viziju i ako ta vizija uključuje pojavljivanje likova koji nose odlike afričkih ili dalekoistočnih kultura i autentično ih predstavljaju u igri - pa to je dobitna kombinacija. Onda imamo svet u igri koji je zaista kulturalno bogatiji. S druge strane, ako su samo neki likovi crne boje kože da se ispuni kvota, to je relativno bezvredno.

Sve ovo pišem da bih okačio tri teksta vezana za Witcher 3 a koji se bave upravo ovom temom: da li igra koju su napravili Poljaci, u Poljskoj, po predlošku polsjkog pisca, sa temeljima u slovenskoj i poljskoj istoriji i mitologiji, treba da ima likove afričkog porekla?

Prvi tekst je sa Polygona, pisao ga je Južnoafrikanac i on razmatra ovu tematiku iz pozicije većine koja je dugo bila tretirana kao manjina i on argumentuje da ima mnogo osnova da Witcher 3 uključi i druge rase sem bele:

Colorblind: On Witcher 3, Rust, and gaming's race problem

Drugi tekst je pisao Mike Williams za US Gamer, dakle, Afroamerikanac i on veli da mu nikada nije palo na pamet da se bavi ovim jer mu je (parafraziram) opšta kulturna atmosfera igre delovala autentično srednje/ severnoevropski:

On The Witcher 3, Race, and Fantasy Homages

Konačno, treći tekst je napisao anonimni irski bloger, ali je zanimljiv jer daje vrlo različitu perspektivu od onog što smo navikli da čitamo u američkim igračkim medijima gde vlada relativno harmonična liberalna/ multikulturalna atmosfera i ovakvo mišljanje se retko čuje. Takođe, ovo mišljenje je razumno i ne skreće u kojekakve rasističke i nacionalističke rukavce kakve bi možda dobili od nekog Poljaka, Rusa ili Srbina uvređenog američkim nametanjem američkih ideja o multikulturalizmu:

On People of Colour in Witcher 3, racism & American journalism

Father Jape

Nego, da ja tebe pitam, što ti ovakve duže postove ne pejstuješ i na svoj blog, nego on čami onako zapostavljen? Tako bi i šira javnost imala korisnog uvida u njih.

Meho Krljic

Perin

Quote from: Father Jape on 05-06-2015, 17:54:55
Perine, reaguj!

http://www.pcgamer.com/the-complete-history-of-star-wars-on-pc/

Da, malo kasnim, vratih se iz Bečića tek juče. Pala je bronza u skoku u dalj!!!!

Elem, pa, realno, moj period igranja SW igara je, čini mi se, od 2002 godine i igre Jedi Knight 2: Jedi Outcast, s tim da sam preskočio Galaksije i Lego.

U svakom slučaju, zanimljivo, hvala. 

ridiculus

Pišimo peticiju za oživljavanje Mehmetovog bloga!

Nego, ja onaj prvi argument uopšte ne razumem. Mislim, razumem šta čovek priča, ali ne vidim ikakav argument. Rasna raznovrsnost treba da postoji svugde jer se neko bolje oseća zbog toga? Pa, ja prvi ne dajem pet para na rasizam bilo koje vrste, ali mislim da bi prvo trebalo gledati kontekst.
Ili napraviti odredjenu tehnologiju koja bi prepravljala likove i priču u oblik koji korisnici žele (CCE: characters correction engine).

Meho Krljic

Mislim da je tu na delu jedna ultimativno dobronamerna ali pomalo nezgrapna ideja o inkluzivnosti. Kako rekoh i gore, inkluzivnost nije nešto gde samo prebaciš prekidač sa pozicije "beli strejt muškarci" na "svi svi svi" i odjednom je Tor žensko, Komandir Šepard može da se povalja u senu i sa muškarcem a u Elder Scrolls igri možeš da imaš i tamnu boju kože. Mislim, to ja vidim kao naivno shvatanje kulturne raznolikosti, ono "američko" da u stvari sve kulture (uključujući žene, pedere, Afrikance i Orke) imaju identične vrednosti kulturi strejt belog muškarca samo pričaju malo drugačijim jezicima pa ih do sad nismo razumeli. I kako isto rekoh, inkluzivnost koja bi poštovala kulturne posebnosti verovatno će prirodnije doći kada i među autorima to bude postojalo, dakle, kada više raznih glasova iz raznih kultura bude pravilo AAA igre umesto da kao što je sada kreativne odluke budu pre svega podešene na ono što se smatra glavnom tržišno metom (strejt beli muškarac, aka BRO). Jer sada čak i nije bitno ko pravi igru - Assassin's Creed igre su imale žene i gej muškarce vrlo visoko u kreativnoj hijerarhiji - pošto same igre nemaju autorski pristup već se kreativne odluke u velikoj meri baziraju na rezultatima fokus-testiranja itd.

Ono što bi bilo zanimljivo videti, meditiram ja ponekad, je igra koja bi, recimo, gej likove prikazala tako da to nisu samo klasični muški akcioni likovi koji uzgred pomenu da vole putene muške dodire (Mass Effect, Dragon Age, Mortal Kombat...) jer to je samo jedan podskup gej kulture i to relativno mali, već da dobijemo pravog, flambojant geja (ili gejeve) koji bi se autentično ponašao drugačije u odnosu na strejt likove i imao zbilja drugačiji kulturni model razmišljanja i ponašanja a da opet ne bude karikatura. To je zapravo prilično teško i mislim da će dosta vode proteći Topčiderskom rekom dok u američkoj igri ne dobijemo gej i trans likove kakve je imala recimo Persona 4 pre sedam godina...

Ali ima pojedinačnih primera, Bentley iz Sly Raccooon serijala je, recimo, kornjača u invalidskim kolicima i ovaj lik je dobro pogođen tako da se njegov disabiliti nikada ne zaobilazi ali da je on naučio sa njim da dobro radi, čak je i empowered jer ima inženjerski um kojim je svojim kolicima dogradio mnoge korisne tehnologije...

Takođe, gorepomenuta Jade iz Beyond Good and Evil je primer sjajnog ženskog protagoniste koji ima bogat, dubok karakter, kod koga su akcioni i neakcioni elementi odlično balansirani, pa je Jade "žensko" bez svođenja na samo hraniteljsku ulogu (ali je ima) bez prenaglašene seksualizacije (ali je ima) itd.

Meho Krljic

Evo, u dahu, Namco Bandai su najavili sledeću Tales of... igru i u Tales of Berseria, glavni junak je - žensko. Verovatno delom ovo ima veze sa reakcijama na to kako su ženski likovi u Tales of Zestiria tretirani...

n00dle

Meho, lepo sumiras kompleksnu situaciju.

Iskreno ne uspevam ni da zavrsim vecinu tekstova koji se bave ovakvim temama jer su za moj ukus isuvise plitki i crno-beli. Tesim se time da ih uglavnom pisu mladjani dvadesetogodisnjaci koji pokusavaju da se dokazu, kako zurnalisticki tako i po svojim ultra-modernim, liberalnim shvatanjima. Racunam da oni zapravo zive u odredjenoj eho-komori, okruzeni sebi slicnima, i jedni druge tapsu po virtulenom ramenu koliko su samo slobodumni i inkluzivni. Srce im je na mestu, al promasuju sve ostalo.

A i mogli bi malo vise knjiga da citaju. Ljudska priroda je komplikovana i zastrasujuca, ima tu svaceg sto apsolutno treba dozvoliti autorima da istrazuju bez naseg uplitanja, jer zaboga povredjuje necija delikatna internet osecanja. Ranije su vlasti i crkva cenzurisali slobodnu misao, sad mladi cenzurisu sami sebe. Bre, vise nije dozvoljeno imati i najmanje kontroverzno misljenje o necemu, koje dozvoljava gradacije sive, bez da se rulja obrusi na tebe. To ne moze biti dobro na duze staze.

EDIT: Ovaj irski momak je lepo razjasnio neke stvari. Slicno razmisljamo, s tim sto je on to mnogo lepse srocio.

Meho Krljic

Čovek je napravio Splatoon u Minecraftu... emejzing:

http://youtu.be/cG-asw9shvY

Petronije

Hel jea  :-| :-| :-| :-|

https://youtu.be/8i23-QWPIzs

EDIT: Postoji li neka nova fora za ubacivanje klipova  za koju ja ne znam? Neće ni share ni kopiran link da prikaže, probao sam da izbacim "s"???

Meho Krljic

Ovo se i meni desilo, sam link je ostao isti, a tekst se promenio (pogledaj kakav je sam link). Evo ovaj video:

http://www.youtu.be/8i23-QWPIzs

ridiculus

Evo lepe vesti za vlasnike WiiU konzole, a to je od prisutnih...samo...Meho?

Swords & Soldiers II je nastavak igre koja je takođe počela život na Nintendovoj konzoli, da bi bila portovana svugde. Ko ne zna o ćemu se radi, reći ću samo par reči: u-stranu-skrolujući RTS.

http://youtu.be/h7qQ9vlF6oE

Ovo je toliko šarmantno da mi je sada žao što nemam WiiU.  :cry: Ništa, moraću da se zadovoljim prvim delom...za sada.

Meho Krljic

Da, to je najavljeno još prošle nedelje tokom Nintendo Direct. Lepo.  :-|

Meho Krljic

Ma dobro. Mislim, pored živog Wastelanda, zaista nije toliko bitno da li će se nešto zvati "Fallout" ili ne, važno je da hoda, pliva i gače kao Fallout.

neomedjeni

Pa, ja se lično ne bih iznenadio da vidim Wasteland 3 sa podnaslovom. Recimo, Wasteland 3: Van Buren.  :lol:

Fargo je prevejana lisica.

Meho Krljic

Intervju sa Naokijem Jošidom na IGN-u je vrlo zanimljiv jer je Final Fantasy XIV, slobodno možemo reći najveći konzolni MMO u ovom trenutku i jedna od najuspešnijih plaćenih MMO igara u poslednjih nekoliko godina. A znamo kako je počela.

Meho Krljic

Eh... Kompanija Bad Juju, vlasnik Desure je u stečaju. Ne znam šta to znači za nas koji imamo gomilu igara kupljenih preko Desure (zapravo, u većini slučajeva hamblbandlovanih itd.), ali signali koji stižu nisu ohrabrujući. Mislim, ima tih igara na Steamu, pogotovo otkada je Greenlight uveden, a ima i na GoGu nekih, ali ovo je ipak bedak...

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 05-06-2015, 07:08:40
Nego, Blizzardov Heroes of the Storm je zvanično izašao i to bi trebalo da je MOBA igra malko naklonjenija novajlijama od behemota žanra poput LoL i DotA2. Videćemo kako će to proći, mada je lepo da je Blizzard uložio ozbiljne napore u igru. Evo detalja.

Rič Stenton se toliko biranim rečima izrazio o Blizzardovom čedu da smo na granici da vidimo neviđeno - mene kako se isprobavam u jednoj MOBA igri.   :-? :-? :-?

Perin

Na Gogu igra džabe. Mislim, ne HOS, nego jednu igru džabe dobijete kad se ulogujete idite i grab a gift.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Meho Krljic

Ja sam dobio SimCity 2000 pa kome treba nek javlja, pošto je ja već imam.

Meho Krljic

Da čovek opsuje...

Nažalost, potvrđeno. Ali dobro, samo nek je živ i zdrav, niti on ne može bez Obsidiana niti oni ne mogu bez njega.

neomedjeni

Videh jutros. Šokiran sam da je do ovoga došlo i razočaran jer ovo verovatno znači da od neimenovanog RPG-a na kome je radio za Obsidian nema ništa. Ali videlo se da tu duže vreme nešto ne štima. Čuo sam da je pre par nedelja na tviteru napisao, pa obrisao, da je umoran od gledanja kako njegov rad i njegove ideje bivaju cepani na parčiće. A pre toga, njegove zamisli za dva lika koja je kreirao za PoE, Durance i Grieving Mother, su odbačene i likovi prepušteni drugima u ruke.

Opet, možda su u pravu i oni koji tvrde da na ovaj način pokušava da se izvuče iz ugovorne obaveze da dovrši svoj LP Arcanum.  :lol:

Meho Krljic

Ja sam inače jedan od bekera Bloodstained: Ritual of the Night, igre koju smo već pominjali. U pitanju je nova "prava" Castlevania igra u Symphony of the Night maniru koju će raditi Kođi Igaraši i Inti Creates studio, jedino što nema Konamijevu licencu. Igaraši i IC su dobra kombinacija (IC su odgovorni za mnoge dobre Mega Man igre i trenutno rade i Mighty No. 9, dakle, Mega Man igru bez Mega Man licence a sa Keiđijem Inafuneom na čelu, sve oodrađeno putem kikstartera takođe) a Kikstarter kampanja je odrađena profi, sa jasnim ciljem da se ovim samo investitorima uputi poruka da interesovanje postoji. U prilog tome govori i što je datum izlaska realistično postavljen za proleće 2017. godine. Enivej, imate još tri dana da pledžujete novac ako hoćete (a nije malo, najniži nivo koji vam obezbeđuje kopiju igre je 28 američkih evra) ali razlog što ovo uopšte pišem je što je danas javljeno da će Igaraši biti jedan od bosova u igri, ali ekskluzivno dostupan samo bekerima. To je ipak ponuda koja se ne odbija.  :lol:

neomedjeni

Hehehe, biće dosta ovakvih šala narednih nedelja, reklo bi se.

https://twitter.com/RPGCodex/status/608588188702117888

Meho Krljic

Odlično tempirana reportaža s obzirom da nam stiže E3 i hajp:

The Real Stories Behind E3's Glossy Game Demos

neomedjeni

Zapravo sam tolika tehnoneznalica da nisam ni bio svestan da je to moguće. Link se preuzima iz rednog broja poruke, pretpostavljam?

Meho Krljic

Da, da. Ali nije to sad neko bitno znanje u ičijem životu da bi iko drugi trebalo da se oseća kao neznalica. Ima važnijih neznanja od ovoga  :lol: