• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pisac mora biti inteligentan

Started by Boban, 12-09-2009, 00:49:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dybuk

Gen. jaz sigurno postoji, pritom, nisam sigurna da su mlađi na dobitku.
Imam utisak da su starije generacije imale temeljnije i šire obrazovanje, dok se danas uglavnom frilensuje. Čast izuzetno darovitim i inteligentnim pojedincima.
Ali je sigurno drugačije, fond reči je siromašniji danas, za početak. Nemam empirijski dokaz, samo primećujem.

Potpuno mi je jasno da su stoga očekivanja i aršini drugačiji.

Truman

Quote from: Onaj stari Sendmen on 30-11-2018, 23:12:26
Postoji nešto naziva Flinov efekat. Ukratko, IQ se povećava vremenom, mlađe generacije su nedvosmisleno značajno inteligentije od starijih.

A има и теорија да су млађе генерације све глупље услед употребе гугла исл.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Truba

trumane
ovdje nije pokazano nimalo respekta ni za tebe
stoga ja bih i dalje nastavio pisati gluposti

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truman

Лабуде, немам појма о чему пишеш ( глупости ).

dark horse

Manuelni poslovi odumiru. Neke su procene da će, npr. profesija vozača skroz izumreti i biti zamenjena automatskim automobilima kojima upravlja veštačka inteligencija.

Shodno s tim, u nedostatku manuelnih poslova nastaviće se ove tendencije koje vidimo danas da nezaposlenost raste, a raste i konzumacija narkotika kod određene grupacije koja je upravo u prošlosti računala na takve poslove.

To znači da dobar deo niže inteligentnih ljudi u svim generacijama biva nemilosrdno eliminisan iz utakmice, dok se višak posla stvara za one razvijaju inteligentne sisteme. Zašto bi gugl bio problem? Pa to je jedan od uspešnih i opšte prihvaćenih primera primene veštačke inteligencije. O toj primeni starije generacije su maštale, a mlađe je uveliko rabe.

A da li su deca pametnija pa pitajte skoro svakog roditelja. Znam možda samo jednog čoveka koji smatra da je pametniji od svoje dece, svi ostali smatraju da je obrnuto. I malo to veze ima sa odumiranjem nervnih ćelija, alchajmerom i sl, već je direktno vezan sa Flinovim efektom da IQ kroz vreme raste. Što je primetno roditeljima zbog velike empatije prema deci.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Kimura

Pa neko mora pisati za glupe!  xrofl Mada, sasvim je legitimno da čitalac bira autora koji je u odnosu na njega pametniji, kako bi mu druženje sa knjigom bilo na korist.  xrofl

Nego, ako ćemo ozbiljno, neobično je to što uopšte postoji topik ovog imena i sadržine. Naravno da pisac mora da bude inteligentan, a poželjno je da bude i razvijena ličnost i da ima originalan, nesvakidašnji um.
Da li može bez toga? Možda i može bez nekog aspekta, to već zavisi od publike.
Ja ne mogu da kažem da je Marko Vidojković glup čovek, ali on kao pisac nema šta da mi ponudi. Ne bi mi bio zabavno društvo u kafani, njegova mi emotivnost nije bliska, nema ideja nad kojima bih se zamislila. Ukratko rečeno, nije mi interesantan.

Truman

Зоран Миливојевић тврди да су нека истраживања показала да ику кроз генерације опада.

D.

Zoran Milivojević je budala.

Mica Milovanovic

Sendmene, poznato mi je to. Meni se čini da su možda najlogičniji razlozi generalna nemogućnost da se test inteligencije potpuno odvoji od nivoa znanja, koje se definitivno povećavalo sve do negde devedesetih godina prošlog veka, kada je na globalnom planu promovisano sistematsko zaglupljivanje običnog sveta; veća izloženost stimulansima takođe mi se čini prilično mogućim objašnjenjem, a možda i način ishrane. Možda ima veze i prirodna selekcija, ko zna. Mada, kao što ti je verovatno poznato, stepen povećanja polako se smanjuje, tako da verovatno postoji fiziološka granica tog povećanja.
Moja deca su definitivno pametnija od mene, mada nisam siguran da li su i od moje žene. A što se tiče znanja, tu postižemo simbiozu... Vode me na kvizove u pabove da im pokrivam oblasti koje su im problem - ono što bi mi matori zvali "opštom kulturom". S druge strane, meni je otkrovenje je koliko neka od te dece (govorim o mladim ljudima od 20-30 godina) dobro poznaju pojedine oblasti: film, muziku, književnost.
Mica

mac

Sviđa mi se teorija da i razvoj mozga i borba tela protiv boleština troše energiju, pa ako se mnogo razboljevaš onda se smanjuje energija za razvoj mozga. Medicina vremenom napreduje, i manje smo vremenom bolesni, pa je to razlog i zašto smo više vremenom inteligentniji.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truman on 01-12-2018, 00:02:12
Зоран Миливојевић тврди да су нека истраживања показала да ику кроз генерације опада.

pa ono... onaj ko tvrdi da će se rodi novi Hegel taj laže brate

šta mu dođe taj IQ kad to veze s Hegelom nema i nikad neće imati

intelegencia je samo potencijal, broj stimulansa samo smanjuje mogućnost da se potencijal iskoristi

dijete se zaglupljuje sa guglom i telefonom prvenstveno jer mu se diže serotonin dok koristi tehnologiju a pada mu kad čita

nerazvijenom mozgu to ne odgovara i nije isto kad odrasla osoba koristi gugl

dakle, gugl će ga sigurno zaglupiti jer neće naučiti ni da pamti ni da razmišlja

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Kimura

Pamet je samo potencijal, jasno. Čovek vrhunske inteligencije, pa čak i izrazito talentovan, može da živi bez motiva da bilo šta stvori. Njegova energija može da bude i pretežno rušilačka, tako da u nekom budućem preračunavanju istapadne da je čovečanstvu bilo bolje da se nije rodio.Za nastanak (namerno kažem nastanak, a ne rađanje) Hegela potrebna je i odgovarajuća moralna i filozofska klima, tako da novog sigurno neće biti, mada ne bih ja potcenila ni ove što sada rastu. Nisu svi potupune gugl budale.

Napredak medicine doveo je do toga da ljudi ne umru kad naprave neku glupost (odu bez jakne u školu kao moje dete pre neki dan), pa nisam sigurna koliko to podiže nivo inteligencije na svetu. Sprečavamo prirodnu selekciju da odradi svoje. I glupi smo zato što nam se to može.

Što se tiče znanja, svako doba ima svoje. Srednjovekovni pametnjaković bi morao da recituje Bibliju u po dana i u po noći. To je bila opšta kultura. A mi sad fino živimo bez toga, pa i bez znanja (pravog, aktivnog) grčkog i latinskog.

Truba

Pričaj za sebe
Ja sam 4 godine učio latinski
Najjači jezik
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Kimura

ALEKSIJE D.

IV annis ego loquor ad te, et fortissimum linguam Latinam docuit.
Tako nekako...

Kimura

ALEKSIJE D.

E, to već nisam učio. Ipak sam ja samo pravnik.

Truba

Quote from: Kimura on 01-12-2018, 11:05:22
Napiši to na latinskom.
Znao sam 1998.
Oko 500 riječi
Prevodio de belo galiko

dark horse

Quote from: Mica Milovanovic on 01-12-2018, 00:11:46
Mada, kao što ti je verovatno poznato, stepen povećanja polako se smanjuje, tako da verovatno postoji fiziološka granica tog povećanja.

Mićo,
baš zbog tog limita mi se i čini da je budućnost čovečanstva u veštačkoj inteligenciji. :?:

Da ostanemo na temi, uveliko se spekuliše o AI koja možda i neće sasvim ugroziti kreativno pisanje i ljudske pisce, ali će svako redefinisati šta je to kreativno pisanje kao takvo.
Verovatno znaš i za to i imaš svoje mišljenje, rado bih ga čuo. :lol:

https://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2018&mm=11&nav_id=1467665
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Boban

Laprdate o irelevantnostima izbegavajući moj početni stav: pisac mora biti inteligentan. To ne znači da kreten ne može da napiše knjigu i da postane megahit, ali dobar, promišljen i osmišljen, pravilno izveden roman može da uradi samo inteligentan čovek jer je inteligencija naprosto neophodna za osmišljavanje. Onda će opet neka budala ovde da dođe i navede primer glupog romana koji se prodaje dobro, ali ja to stvarno ne razumem kakve veze ima sa temom i mojim stavom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Ne. Nisam mnogo citao o AI ni teorijski, a ni taj deo savremnog SF-a mi je gotovo nepoznat... Lidija mi je slala neke tekstove ali nisam procitao. To mi je jedna od stvari na listi cekanja...
Mica

mac

Evo ga jedan popisuje na Jutjubu greške koje pisci prave. Pošto je video u pitanju, ne moraš ni da čitaš da bi naučio da pišeš.

These traits predict 90% of failed novels

Boban

Quote from: mac on 22-11-2024, 20:16:24
Pošto je video u pitanju, ne moraš ni da čitaš da bi naučio da pišeš.

Eh, kad bi to tako bilo, onda bi svi bili vrhunski fudbaleri... ima 200 pravila za prijem i udaranje lopte. to se laqko nauči, ali treba čarolija osećaja.... tako i u pisanju.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.