• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 3 - mart - PRIČE i uputstvo za glasanje

Started by Boban, 11-02-2011, 22:02:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

scallop

Quote from: Mims on 13-03-2011, 12:57:58
Pa, eto, zato je otvoren kraj - da muškarci mogu da se nadaju da Nikola ipak nije takav šonja :)

Mims, sad se već batrgaš. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Pa, eto, zato je otvoren kraj - da muškarci mogu da se nadaju da Nikola ipak nije takav šonja :)

To samo ako su slepi i gluvi.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Quote from: scallop on 13-03-2011, 13:01:51

Kad sam već u kancelariji, ako zanemarimo Bobana, da završim sa ,,ženskinjem". Kod Dragane vidim mnogo truda, čak je bacila priču koju je u prvi mah napisala (što je dobro). Široki i Uške je vrlo dobra priča. Prijalo mi je dok sam čitao. Bilo bi dobro da primeti da sam u sve tri runde glasao za njenu priču.

I u februaru?

scallop

Pardon, prijo, izvinte. Nekako sam uvrteo u glavu da jesam. Bemti tu tintaru koja sve pamti! D: ne bi ni primetila. Osvetiću ti se sledećeg ponedeljka.

Mims

Mda, Bobane. "Ženske" jako dobro primećuju kad je priča "muška", ali im slabije ide kad treba da utvrde da je njihova priča "ženska".

Ma neka je ženska, i treba da bude ženska. Samo treba razgraničiti šta je to muško, a šta žensko pismo. Mogu ja da napišem i mušku priču, što da ne; ali šovinističku svakako neću. (Šonjistička je uvek bolji izbor!) 2 kg smajlija!
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

lilit

Quote from: scallop on 13-03-2011, 13:07:59
Da. Joke.

Zar Joke nije januar? A ona za koju si mislio da je Mićina februar?

Mims

Quote from: lilit_depp on 13-03-2011, 13:05:47

To samo ako su slepi i gluvi.  :lol:

Pravim muškarčinama nije teško da učitaju smisao. :) :)
sheep happens.

lilit

Mims

sheep happens.

Mims

I sad ne mogu da nađem topic u kome je lilit opisala svoj san sa Sagitašima i masažom; pa da dodam da u besplatnoj masaži nisam implicirala besplatno smaranje. Samo da se zna, uvek su mi bili čudni ti oglasi, a kada je lilit već pomenula san i Sagitaše, nadovezala sam se ne ramišljajući. Vidim da me odtad pitaju koliko mi je smajlija potrebno, pa čisto da opravdam naizgled neopravdanu upotrebu 2 kg istih.
sheep happens.

lilit

Mims,
Pravdanje na Sagiti te neće daleko odvesti.  :lol:  xremyb

Mims

Quote from: lilit_depp on 13-03-2011, 13:28:14
Mims,
Pravdanje na Sagiti te neće daleko odvesti.  :lol:  xremyb

Ma moram, viš da mi prete nečiste sile. Ko tebe kamenom, ti njega nordijskim hlebom. Pa udri smajli, i svi srećni.  xremyb
sheep happens.

Kaa

Izvinte što ja ovako u 4 kile smajlija  :!: samo bih se zahvalila svima na komentarima, obećah bez aorista ali, avaj, ne izdržah  :cry:
@Mims smajlija nikada nije previše, voila moj skromni doprinos
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
"All that we see or seem is but a dream within a dream."

Kaa

Savajat Erp

изгледа да није испало како си планирала :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Mims

Reč vredi više od 1000 slika! Uspela si :)
sheep happens.

Kaa

Mica Milovanovic

Pa, ako ništa drugo, izmamila si par osmeha...
Mica

lilit

Hm, ono što bih volela je da Mića, Boban & oni koje stalno zazivam napišu surovu & secirajuću kritiku moje omiljene priče u ovoj radionici (Na smrt, moliću) pošto mislim da bi Kaa od toga imala mnogo koristi.

lilit

Quote from: scallop on 13-03-2011, 13:07:59
Pardon, prijo, izvinte. Nekako sam uvrteo u glavu da jesam. Bemti tu tintaru koja sve pamti! D: ne bi ni primetila. Osvetiću ti se sledećeg ponedeljka.

Jedva čekam. Samo da mi das Flugzeug na zavši u Balatonu. :lol:

mac

Treći deo male statističke analize. Posle ženske trećine populacije došao je na red na pobedničku trećinu. Pitanje je kako je glasala trećina populacije koja je sama najbolje prošla prilikom glasanja. U populaciju ulaze onih 9 učesnika koji su dobili 12 ili više poena. Ovde već imamo neka pretumbavanja vredna pažnje. Kada bi se samo ovi glasovi gledali pobedila bi priča U snovima potraži me sa 8 poena (od 16 ukupno). U dve od tri najbolje rangirane priče naša populacija ima očekivano učešće od 30%, ali im Kći nije bila po volji sa 3 poena od 20. I Duhovi drevnih se slabo kotiraju sa 1 poenom od 10, a i Kaktus je na statističkoj ivici sa 2 poena od 12. Pored traganja u snovima najveće učešće ova populacija ima u priči Svrgnik sa 5 poena od 7 i u Povratku u Edem sa 6 od 12.

Ove afinitete ne znam kako da objasnim, ali me raduje izdvajanje moje priče. Konačno sam našao statistiku koja mi ide u prilog :-)

scallop

Quote from: lilit_depp on 13-03-2011, 13:54:31
Hm, ono što bih volela je da Mića, Boban & oni koje stalno zazivam napišu surovu & secirajuću kritiku moje omiljene priče u ovoj radionici (Na smrt, moliću) pošto mislim da bi Kaa od toga imala mnogo koristi.

Bobana i Miću zazivaj, a ja sam deputy Onog kojeg stalno zazivaš i napisao sam, ako pogledaš, koliko je "Na smrt, moliću!" dobra priča. Šta ima tu da se secira, to se krka ucelo. :lol: Da ne zaboram Muchette - preko te priče sam već bacio veo zaborava.

scallop

Quote from: mac on 13-03-2011, 14:04:26
Ove afinitete ne znam kako da objasnim, ali me raduje izdvajanje moje priče. Konačno sam našao statistiku koja mi ide u prilog :-)

Ja bih znao, ali ne smem. Umiljavam se pobedničkoj populaciji. :oops:

lilit

Quote from: scallop on 13-03-2011, 14:08:44
Quote from: lilit_depp on 13-03-2011, 13:54:31

Bobana i Miću zazivaj, a ja sam deputy Onog kojeg stalno zazivaš i napisao sam, ako pogledaš, koliko je "Na smrt, moliću!" dobra priča. Šta ima tu da se secira, to se krka ucelo. :lol: Da ne zaboram Muchette - preko te priče sam već bacio veo zaborava.

Zašto sam u startu znala da ću se zeznuti ako ne ubacim i zagradu u kojoj bi pisalo: (Skalop je već lepo prokomentarisao)? :lol:

Prosto mislim da je "priča od Kaa" odlična priča kad je poredimo u okviru martovske radionice, ali ako je izbacimo iz tog miljea i sagledamo "samostalno", znalci bi mogli  dosta da savetuju (kad bi hteli). A posto sam sama slabo kompetentna kad je ta vrsta savetovanja u pitanju, onda bih volela da na nju bace pogled i Libeat i Žika i drf i još neki.  :lol:

Plut

scallop

Quote from: lilit_depp on 13-03-2011, 14:20:52
A posto sam sama slabo kompetentna kad je ta vrsta savetovanja u pitanju, onda bih volela da na nju bace pogled i Libeat i Žika i drf i još neki.  :lol:

Bog te maz'o, a kad su oni nešto savetovali? Baš si beskarakterna uvlakača. Koštaće te  xcheers xcheers i xdrinka, ma još jedna  xdrinka

scallop

Josephine

Kad sam već u kancelariji, ako zanemarimo Bobana, da završim sa ,,ženskinjem". Kod Dragane vidim mnogo truda, čak je bacila priču koju je u prvi mah napisala (što je dobro). Široki i Uške je vrlo dobra priča. Prijalo mi je dok sam čitao. Bilo bi dobro da primeti da sam u sve tri runde glasao za njenu priču. Od primedbi, zabeležio sam jedno – prostrujula umesto prostrujala i mnogo napora da se do pančlajna izbegne pominjanje grudvi od snega. Te, municija, te kugle.  Malo manje napora da se postigne mnogo i sve će da bude u redu.

Hvala lepo. :)

Mada, priču sam napisala za veoma kratko i veoma pospano vreme. Nema tu mnogo truda.

lilit

Quote from: scallop on 13-03-2011, 14:24:56
Quote from: lilit_depp on 13-03-2011, 14:20:52
A posto sam sama slabo kompetentna kad je ta vrsta savetovanja u pitanju, onda bih volela da na nju bace pogled i Libeat i Žika i drf i još neki.  :lol:

Bog te maz'o, a kad su oni nešto savetovali? Baš si beskarakterna uvlakača. Koštaće te  xcheers xcheers i xdrinka, ma još jedna  xdrinka

Pa i ako nisu, vreme je da počnu.  xrofl

Ali ajde, nemoj da se jediš, ja se uvlačim (i flertujem  :lol: ) samo kad imam koristi (na ZS od toga slaba vajda). Ovog puta je čisti altruizam u pitanju.  :lol: :lol:

Plut

Quote from: scallop on 13-03-2011, 14:25:56
Quote from: Plut on 13-03-2011, 14:21:10
@ scallop
Hvala  xjap

Šta si se sad udidila? Vi'š šta radi pomada.
Očarata sam. Evo još smajlića  :) :lol: :!: xrofl :D

scallop

Popodne ću da drljam po muškićima. Joj, što tamo ima felera, ali su, nekako, hrabriji. Ne znam koliko da nategnem Džekilija, on još vadi priče iz prkna, ali vidljivo se menja nabolje. Samo, to nemojte da mu kazujete, će mi hjapuje  xjap xjap xjap gore nego gospa Plutonova.

Plut

Gospa od Plutona se samo priključila goreuspostavljenim tokovima. Ponela je atmosfera. Al' ne mora ona, ne ne. :twisted:

scallop

Pa, nemoj! To ti je najbolji savet koji mogu da dam.

Gudeja

Quote from: scallop on 13-03-2011, 11:51:37
EMO filozofija (ako je to ono na šta ja mislim) je za mene krajnje destruktivna i svaki put kad naletim na nešto slično, još od čitanja romana ,,Martin Idn" Džeka Londona, to istera iz mene i poslednju kap krvi koja mi farba lice. Neka mi Ivica ne zameri, on je vrlo visoko na mom spisku potencijala u domaćoj fantastičnoj literaturi, ali njegova sveprisutna vizija samoutepavanja me razbija. Naravno, to ne znači da neće pronaći svoju ciljnu grupu čitalaca, ali baš to me plaši i ja ne mogu biti u njoj.

Ne mogu da se složim s vama, scallope, bar kada je o ovoj priči reč. Druga Ivicina dela nisam čitala (osim Eleonide, a nje se i ne sećam ...bila mi konfuzna, namučila me).Ovde samoubistvo i zločin (da ne zaboravimo) ja shvatam kao žrtvovanje i samožrtvovanje for the cause. Za dobro zajednice. Adam je mogao da preživi tih 3 dana bez sna i posle toga više ne bi bio u opasnosti...ali bi mlađa deca i dalje umirala, iz godine u godinu stvor bi se gostio njima. O, mogao je da stvora izazove na dvoboj u snu i tamo ga u kingovskom maniru pobedi koristeći neku zanimljivu caku ili štaveć. I bila bi to osrednja priča...dobro napisana ali neuzbudljiva. Ovako, ovde imamo preokret, i to kakav. Scena dvoboja (bar dok još uvek mislimo da gledamo dvoboj) počinje sjajno (btw, Ivice, je l' ono bio mig Zelazniju [On koji oblikuje]?) a onda ukapiramo; Adam je tu samo da bi stvoru video lice i tresnuo ga istinom posred tuđinske njuške 'mrtav si barabo, umrećeš od gladi'. Sve je rešeno još pre dvoboja. Dirnula me hrabrost glavnog junaka...uradio je ono što mora da se uradi. Uopšte nisam očekivala takav kraj.  
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

scallop

Nije mi jasno sa čime se ne slažeš, ali, recimo, objasni mi čemu samožrtvovanje? Uzgred, napisao sam da je to samo moj problem. Nisam ni ja očekivao takav kraj, ali dobio sam ga i nisam srećan.

Josephine

Gudeja

Pa, morao je da se ubije nakon što je žrtvovao (pobio) sve svoje prijatelje, svoju devojku i mlađu decu. U pitanju je savest. Zar je trebalo da kukavički pobegne?

Edit: A da, mogao je da se preda vlastima, pa da mu sude...ali bi to bio nezanimljiv kraj. :(
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Josephine

I ja sam tako shvatila.

Ipak, "samožrtvovanje" nikada ne ide tako lako...

Uostalom, izbor života bio bi mnogo morbidniji kraj... kada je priča već u tom fazonu.

Gudeja

D. kraj u priči je otvoren, kao što sam već napomenula. Mi nigde ne vidimo da je tuđinac stvarno mrtav, već smo samo obavešteni da će on umreti od gladi. Da li će? E, tek je ovo morbidno: šta ako je stvor preživeo? To obesmišljava i Adamovo samoubistvo i njegovo žrtvovanje ostale dece...Zajeban kraj, mislila sam o njemu danima...

angel011

Pa, ako ljudi u toj oblasti nastave da se razmnožavaju, moguće je da će stvor preživeti.
We're all mad here.

scallop

Gudeja

Da Angel, što bi onda od Adama načinilo još tragičnijeg junaka i ludaka pride. Potrovao prijatelje, ostalu decu i ubio sebe za džabe. Put u pakao, dobre namere itt... :(

Josephine

Ma dobra je priča. Ima mane, neoriginalna je, ali je dobra.

Još samo kada bi Ivica komentarisao tuđe priče onako kako komentarišu njegovu...

scallop

Ivica je talentovan pisac i treba ga komentarisati.

Josephine

Nisam rekla da ne treba. :)

Zar nisam digla frku oko nedostatka komentara? Sve koji učestvuju u radionici treba komentarisati.

Poželela sam da Ivica učestvuje aktivno. Samo poželela, to je sve.

ivica

E, hvala na komentarima!

U pravu je Scallop, očigledno sam opsednut idejom žrtvovanja - razmišljam o tome poslednjih dana, i u tri velike stvari koje sam do sada napisao, glavni likovi, voljno ili nevoljno, ginu na kraju. Ali, svaka smrt dovodi do rađanja boljeg ili bar drugačijeg sveta za preživele aktere, tako da se nadam da me više oduševljava koncept preporoda nego sama smrt.
U svakom slučaju, mogao bih malo da prigušim emo i istražim nagone života, a da budućim likovima pružim mogućnost da ostare.

Poslednja tema radionice delovala mi je idealno da ubacim još jednu stvar koja me oduševljava – svest u snovima, lucidno sanjanje i oblikovanje sveta snivača. O tome drljam već godinama, pogotovu po zamisli da snivač menja sopstveni san. Ukoliko se Mića seća (čini mi se da je on bio u komisiji), na prošlogodišnji LK konkurs poslao sam priču koja je uključivala isto, a gde se kulminacija takođe odigrava u lucidnom snu (doduše, nije u pitanju sukob kao ovde).

Pokušaću više da komentarišem tuđe priče... ali retko imam nešto pametno da primetim, pogotovu kod priča koje mi se nisu posebno dopale.

Gudeja

Ivice, po ovome što si napisao (ako sam dobro shvatila) ti smatraš da je stvor mrtav?  :)

Josephine

Quote from: ivica on 13-03-2011, 18:09:16
Pokušaću više da komentarišem tuđe priče... ali retko imam nešto pametno da primetim, pogotovu kod priča koje mi se nisu posebno dopale.

Sigurno postoje neke koje su ti se dopale... ili ne?

ivica

Kako sam ja zamislio priču (koliko sam dobro to preneo, drugo pitanje): Adam se ubija jer bi stranac mogao da pojede još samo njega, budući da je poslednje dete u mestu. Adam mora da zaspi pre ili kasnije, budući da je popio lek. On se ubija da ne bi ostavio mogućnost da se stranac te godine nahrani.
Zamislio sam da je to njegov plan. A da li je upalilo? Iskreno, o tome nisam ni razmišljao...

Što se tiče ostalih priča, najviše su mi se svidele one za koje sam glasao. Da sam mogao, verovatno bih glasao i za Povratak u Edem, ponovno pričanje biblijskih tema mi je uvek zanimljivo, a Kaktus mi je simpatična priča. I to je otprilike šta mi se vraća kada pogledam spisak.

Plašim se da nisam pravi čovek za neke ozbiljnije analize...