News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

I kao covek i kao direktor...

Started by Hate mail, August 08, 2010, 12:34:04 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hate mail

Incident na glavnoj autobuskoj stanici

Nakon otkaza pretio samoubistvom

Bivši vozač ATP-a najavio da će skočiti s krova zgrade * Dobio otkaz nakon 30 godina rada, u vreme kada je bio u bolnici

Jovanović je u početku sedeo na prozoru

Borko Jovanović, bivši vozač Autotransportnog preduzeća Pančevo, u sredu, 4. avgusta, po podne, izazvao je pometnju na glavnoj autobuskoj stanici. U vreme kada je na njoj bilo mnogo putnika, najavio je kolegama da će izvršiti samoubistvo. Potom se popeo na prozor jedne od kancelarija na drugom spratu zgrade i seo na sims.

Rekao je da će skočiti i objasnio da se na takav korak odlučio zato što mu je nakon trideset godina rada u ATP-u ovih dana uručen otkaz, i to dok je bio u bolnici na lečenju zbog infarkta koji je ranije preležao.

Pošto su videli da je Jovanović u teškom emotivnom stanju, njegove kolege su odmah obavestile Hitnu pomoć i policiju, i Jovanović je posle dužeg ubeđivanja pristao da uđe u jednu kancelariju. Izvesno vreme je sedeo na prozoru, a potom je ušao u prostoriju.

Između ostalog, izjavio je da je najviše ogorčen zbog toga što je ceo dan uzalud čekao da ga Slavko Peričin, generalni direktor ATP-a, primi na razgovor, što mu je prethodno uredno najavio.

- To nije tačno. Nisam imao informaciju da je Jovanović tražio razgovor sa mnom. Potpisao sam rešenje da dobije otkaz nakon disciplinskog postupka koji se vodio protiv njega zbog niza povreda propisa. Međutim, zbog njegove teške situacije u kući moj prethodnik Stanko Škaljak i ja kao njegov zamenik odlučili smo da ipak učinimo gest dobre volje i da mu omogućimo da radi drugi posao na određeno vreme, po tri meseca, dok ne stekne dovoljno staža za penziju. Nažalost, on je pre isteka ugovora otišao u bolnicu.

Zbog toga sam morao da mu izdam rešenje o potpunom prestanku radnog odnosa, jer da to nisam učinio, njegov posao na određeno vreme po slovu zakona ponovo bi prerastao u stalni radni odnos - rekao je Peričin novinarima.

On je potvrdio informaciju da je na Jovanovićevo radno mesto primljen novi vozač. Objasnio je da je Jovanović težak srčani bolesnik i da zato ne sme više da bude za volanom. Peričin je dodao i da je u vreme dok je na čelu ATP-a bio Stanko Škaljak protiv Jovanovića podneta krivična prijava policiji zbog "ozbiljnih pretnji koje je upućivao zaposlenima." - Dok je radio na određeno vreme, Jovanović je bio parkirer u našoj autobuskoj bazi, dozvolio sam mu na svoju ličnu odgovornost da i tamo vozi autobus. Bio sam maksimalno dobronameran prema njemu i hteo sam da mu omogućim da stekne penziju. Ja se ne stidim toga iako ću da snosim konsekvence. Međutim, to nisam uradio kao direktor nego kao čovek i evo kako mi se to vraća - dodao je Peričin.

Jovanoviću je u međuvremenu pozlilo i hitno je prebačen u bolnicu.

Mihajlo Gligorić

:|
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Ivan_D

Danas bas poceo da citam knjigu (shadows on the hudson) i posle tridesetak strana dvojica u dijalogu pominju kako covek ostane bez posla i onda preti da ce da se ubije, da skoci kroz prozor.  xfoht
If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Auuuuuuuuuuuuu... qq, koja stoka...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Hate mail

Ovonedeljni update.

Nedelju dana posle incidenta u ATP-u

Kažnjen jer je odbio da vozi neispravan autobus

Borko Jovanović, bivši vozač ATP-a koji je prošle srede pokušao samoubistvo zato što je posle trideset godina rada u toj firmi dobio otkaz, izjavio je da je sukob između njega i generalnog direktora ATP-a počeo kada je odbio da vozi neispravan autobus.

– Sutradan sam došao na posao, i opet su mi dali isti neispravan autobus. Plačući sam to prihvatio. Uzeo sam putni nalog, i napisao da je autobus tehnički neispravan.

Direktor Peričin mi je sutradan dao otkaz, i bez rešenja me je šutnuo u garažu – rekao je Jovanović.

Kako saznajemo, Jovanović je već sutradan nakon prošlonedeljnog incidenta na Glavnoj autobuskoj stanici posetio Gradsko Veće samostalnog sindikata Srbije, i tamo zatražio pravnu pomoć.

Milanko Bodiroga, predsednik Veća sindikata kaže da su u pravnoj službi te organizacije saslušali Jovanovićevu verziju događaja, i da su im najindikativniji bili način na koji je dobio otkaz, i razlozi zbog kojih se prošle srede odlučio na drastičan potez.

- Zato sam pozvao na razgovor predsednika našeg sindikata u ATP-u Markovića, a sa njim je došao i predsednik nezavisnog sindikata u toj firmi. Oni su mi rekli da je Jovanović dobio otkaz jer se par dana nije pojavio na poslu. Međutim, objasnili su mi i to da je u ATP - u praksa da vozači koji imaju dosta godina radnog staža prestaju da se raspoređuju na vožnju i da se šalju u garažu, gde dobijaju zaduženje da parkiraju autobuse. To je primenjeno i u Jovanovićevom slučaju. Međutim, desilo se da je on par dana dolazio na posao, a da mu nadležni rukovodioci nisu odredili nikakav radni raspored, što se kasnije ponovilo. Osim toga, bilo nam je čudno i to kako je bilo moguće da je Jovanović, kako kaže direktor ATP-a, prvo prekršio zakonske odredbe nedolazkom na posao, a da je posle samo nekoliko meseci ponovo vraćen u firmu, ali pod drugim okolnostima - dodaje Bodiroga.

On kaže da Samostalni sindikat apeluje na generalnog direktora ATP-a da učini sve da ovaj problem ne eskalira, i da ponovo iznađe neku mogućnost da pomogne Jovanoviću da ostvari pravo na penziju jer mu je još malo preostalo do nje.

– Bolje je da i u ATP- u i drugim firmama u gradu postoji obostrana komunikacija između direktora i razumevanje nego da se radnici odlučuju na drastične korake i prete samoubistvom – zaključuje Bodiroga.

Mihajlo Gligorić
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"