News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

misterije

Started by E, August 23, 2010, 04:07:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

E

juce sam na Spaceu gledala neki dokumentarac o bermudskom trouglu. Mozda ste znali a mozda i niste da je 1945 godine 5 USA navi aviona ( bombera) nestalo u isto vreme, da bih odmah nakon toga nestao i rescue avion sa posadom od 13 ljudi koji je krenuo da ih trazi. Od tada do danas u bermudskom trouglu je nestalo oko 3000 sto aviona sto brodova , a da od istih nisu pronadjeni nikakvi ostatci.

Tromotorac

Wow, ovo je najveci bermudski trougao koji sam video dosad. Mislio sam da je manji.

Gledao sam pre godinu-dve slicnu emisiju na History/Discovery ili nekom takvom kanalu. Skoro me je dete pitalo o tome, jer su pricali u skoli o tome.

Naime ta skolska grupa aviona koja je nestala '45, je nastradala zbog disorijentacije leteci VFR u jako losim uslovima - mislim imali su jako dugo haze, pa nisu mogli da vide sunce i orijentisu se u kom smeru lete; dugo su bili na vezi sa kopnom, ali krajem dana je i to nestalo; vodja eskadrile nije bio up to the job, napravio je par pogresnih odluka dok nisu ostali bez goriva. Na tu nesrecu se dodala i nesreca aviona koji je krenuo da ih trazi, tako da je US NAVY za manje od dan-dva izgubio preko 20tak ljudi.

Moj jednostavan odgovor za osnovca je bio - okean je tu relativno plitak, voda se leti puno zagreje, i ispravanja stvaraju jako brzo kisne oblake koji se formiraju za jedno popodne "niotkud" i postanu za par sati opasni.  U uslovima smanjene vidljivosti, VFR navigacija ili celestial/sekstant je nemoguce, a izvan domasaja VOR, )ADF se izbacije iz upotrebe) navigacije, jedino sto moze da posluzi za orijentir je GPS, ali to nije postojalo 1945.

Pre 2-3 nedelje, izlezavajuci se na plazi na Key Briscane, gledao sam kako se par milja severno formiraju olujni oblaci pred i nad Majamijem. Nije mi jasno kako svi oni vlasnici jahti ili privatnih aviona u Majamiju mogu da uopste uzivaju, pored tako tople vode i aktivnog (ne)vremena. Za manje od dva suncano nebo se pretvori u oblacno sa munjama i gromovima.
The bums will always loose.

E

Quote from: Tromotorac on August 23, 2010, 04:23:25 PM
Wow, ovo je najveci bermudski trougao koji sam video dosad. Mislio sam da je manji.

U emisiji su naveli da je trougao cak i veci od ovog sto sam postavila ovde i da doseze sve do istocne obale Floride pa zitava zona ustvari vise lici na cetvorougao nego na trougao.
Hm Gagarine  gde je okean plitak? Juce sam bas cula da je u bermudskom trouglu mesto gde je atlantski okean najdublji. Kako objasnjavas ostalih 3000 nestanaka bez ikakvog traga.
Mene je sve to podsetilo na Philadelphia experiment koji se desio 1943 malo pre nestanka ovih aviona.

E

Da evo sa wiki
"The average depth of the Atlantic, with its adjacent seas, is 3,339 metres (10,955 ft); without them it is 3,926 metres (12,881 ft). The greatest depth, 8,605 metres (28,232 ft), is in the Puerto Rico Trench. The Atlantic's width varies from 2,848 kilometres (1,770 mi) between Brazil and Sierra Leone to over 6,400 km (4,000 mi) in the south."

Che2

tzv. methan na dnu okeana uzrokuje nestanke plovila i avijona u tzv. bermudskom trouglu. misterije nema.

p.s. miami i juzna florida imaju subtropsku klimu. dakle brze promjene vremena ljeti su najnormalnija pojava. tamo to zovu "rainy season". pocinje krajem maja.    xjap
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

E

This user is currently ignored. xyxy

E

Tromotorac

Aha, ako je tu najdublji, onda je u tom cosku voda hladna. A odmah do toga su plitke vode (moramo da nadjemo negde kartu sa kotama/dubinama atlantika). Ako imas mesanje tople i hladne vode, eto ti uslova za nestabilne vremenske neprilike.

Paralela - nad Arizonom se leti formira veoma vruc vazduh. Taj vazduh se sudara sa hladnim vazduhom formiranim nad Rocky Mountain vencem iz Kolorada. Te dve vazdusne mase se sudaraju, pogotovo u popodnevnim casovima; leteo sam dva puta za Farmington, NM (blizu cetvoromedje, Four Corners Airport u Farmingtonu, nedaleko od Duranga) malim avionom sa 19 sedista, koji je bio pun deadheading pilota; svi su bili na mobilnim telefonima javljajuci kuci da ce let biti "bad one". Nikad vece turbulencije, naginjanja, propadanja, bestezinska stanja (kad stomak ode u grlo) nisam doziveo nego na toj liniji - bilo je 30 minuta u buckalu koji su vise licili na 2 sata - rekose mi, to je usled sudaranja dve razlicite vazdusne mase.

E

Kako objasnjavas to da posle nestanka nije bilo nikakvih tragova od aviona i brodova?

Hate mail

Nije bilo tragova koji bi se mogli naci.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

E

Quote from: Hate mail on August 23, 2010, 05:04:58 PM
Nije bilo tragova koji bi se mogli naci.
kjomp this sounds so creepy, I just got goosebumps :?

Tromotorac

Niko nije ni znao gde su nestali, pa nisu ni mogli da traze na pravom mestu, a radi se o velikoj povrsini. Puno toga je nepoznato, evo i velicina trougla se menja.

slawen

We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

E

Quote from: Tromotorac on August 23, 2010, 05:17:32 PM
Niko nije ni znao gde su nestali, pa nisu ni mogli da traze na pravom mestu, a radi se o velikoj povrsini. Puno toga je nepoznato, evo i velicina trougla se menja.
svih 3000 , cak i sa danasnjom tehnologijom i satelitima ?

Hate mail

Sa danasnjom tehnologijom i satelitima i dalje nije pronadjen Air France-ov Airbus 330 koji je pao u Atlantik proslog leta, njegova crna kutija kao ni 2/3 njegovih putnika.

Tromotorac

Quote from: E on August 23, 2010, 05:43:24 PM

Nemoj da precenjujes domete danasnje tehnologije. Ziveci u gusto naseljenim, urbanizovanim, industrijalizovanim krajevima veoma je lako izgubiti osecaj proporcije priroda vs. covek/tehnologija/civilizacija. Ne tvrdim da nemas osecaj proporcije, ali isto tako budi pazljiva sa time sta je moguce uciniti sa danasnjom tehnologijom, postojecim procesima ili resursima.

Koliko je pristupacan "trougao"? Prilicno velika povrsina da se pregleda. Koliki su resursi dostupni on the moments notice da krenu u potragu? Ja mislim da se tu previse ocekuje od civilizacije.

E - sta ti mislis o celoj toj misteriji? Mislis da se radi o necem drugom? Magnetnim silama, Chegecvarkovom metanu, elipton, UFO, Twilight Zone?  Sta je alternativna teorija?

Hate mail

Tzv. Bermudski trougao, kao i bilo koja druga povrsina/tacka na, well, povrsini (ali i u unutrasnjosti) planete nisu staticni nego se visestruko krecu: oko Zemljine ose, oko Sunca i oko galaktickog centra. Takodje se ceo ovaj ansambl (koji je samo deo "local group" galaksija) krece u nekom pravcu u odnosu na slicne ansamble u blizem i daljem kosmickom okruzenju. Ne zaboravimo ni konstantno ubrzanje tog kretanja kao ni inflaciju samog prostora koji su obzervirani. Vi ste non-stop u pokretu a to kretanje je slozeno. S tim u vezi, pridavati znacaj nekoj koordinati je besmisleno.

E

Quote from: Tromotorac on August 23, 2010, 06:01:16 PM
Quote from: E on August 23, 2010, 05:43:24 PM

Nemoj da precenjujes domete danasnje tehnologije. Ziveci u gusto naseljenim, urbanizovanim, industrijalizovanim krajevima veoma je lako izgubiti osecaj proporcije priroda vs. covek/tehnologija/civilizacija. Ne tvrdim da nemas osecaj proporcije, ali isto tako budi pazljiva sa time sta je moguce uciniti sa danasnjom tehnologijom, postojecim procesima ili resursima.

Bas su juce u emisiji prikazali kako su pokusali da pomocu satelitskog snimka istraze Okefenokee swamp u Floridi posto postoji i teorija da su 5 aviona iz tog leta 19 zavrsila tu ( medju krokodilima  :cry:).Ne znam tacno kako se zove tehnologija ali mogu da ispitaju deo po deo mocvare i vide da li ima nekakvih ostataka od aviona na dnu. Nisu nista nasli. Sam bermudski trougao, tj cetvorougao jeste ogroman ali ipak je tesko toliki broj nestanaka opravdati vremenskim uslovima. Da dodam jos da tog dana, noci 1945 kad je 5 aviona nestalo nije bilo nevremena .
Sta ja mislim? Mene citava prica asocira na Philadelphia experiment.

Tromotorac

Nije bilo nevremena, nego je bila disorijentacija usled "haze" efekta (usled vlage, ne vidi se ni horizont, ni sunce, ni voda/zemlja), i vremenom gubitka goriva.

Zasto ljudi radije veruju u konspiracije, nego li u jednostavne obzervacije prirode?

E

Quote from: Tromotorac on August 23, 2010, 06:19:34 PM
Zasto ljudi radije veruju u konspiracije, nego li u jednostavne obzervacije prirode?

Hmm mozda zato sto se za mnoge "misterije" u proslosti ispostavilo da su konspiracije. Recimo naveca konspiracija ever je prica da je Zemlja ravna ploca. Znamo i ko su bili konspiratori.
Ne poricem da je u pitanju priroda , ali vrlo cudna priroda , koja je mozda ustvari samo space-time vortex

Pijanista

Obaska sto se u toruglu seku kojekakvi vazdusni i vodeni koridori.

AFord

Quote from: Tromotorac on August 23, 2010, 06:19:34 PM

Secam se kako sam se kao klinac odusevio kada je Zak Kusto rekao kako ce za 10-ak godina postojati tehnologija koja ce sve svetske okeane naciniti providnim pa ce se videti sve sto se nalazi u moru. 30 godina kasnijejos uvek nista.
Sustina je da su to ogromne povrsine, da niko nema interes da investira u neznam kakvo istrazivanje te pronalazenje palih aviona i potpoljenih brodova pa tako nisu ni nadjeni. Eno i Titanik su tek nedavno pronasli. I ono plovece djubre u Atlantskom okeanu za koje kazu da je velicine mislim drzave Texas su tek sada pronasli. Ni sto rece HM onaj AirBus nisu nasli a "znali" su gde i kada je krenuo, znali su putanju i za ocekivati je da "znaju" gde je pao - pa ipak nista.

Nema tu ni trunke misterije, mada dobro zvuci...

Tromotorac

Hm, da, i pomracenje meseca nad Srbijom je takodje bila jedna od uspesnijih konspiracija, mada je pitanje, jer su se ljudi na vreme povukli u vec zamracene prostorije.

Kako moze da "Zemlja, ravna ploca" bude konspiracija, kad u to doba nisu posedovali nikakvo znanje o zemlji? Da li olako mesamo termine "neznanje" i "konspiracija"?

Koliko je od tih 3000 aviona/brodova koji su nestali u cetvoruganom bermudskom trouglu, imali ACARS, koji je danas standard (i zahvaljuci kojem je Air France A330 lociran)?

Pijanista

Quotepomracenje meseca nad Srbijom

Znam da sam dosadan i da je off topic, ali po dvestasedamdesedosmi put moram da pomenem kako su neki taksisti vozili po nocnoj tarifi tad. Snasli se ljudi.

Hate mail

Ah, pomracenje 1999....  :| The memories.

E

Quote from: Tromotorac on August 23, 2010, 06:36:49 PM

Kako moze da "Zemlja, ravna ploca" bude konspiracija, kad u to doba nisu posedovali nikakvo znanje o zemlji? Da li olako mesamo termine "neznanje" i "konspiracija"?
A sta drugo rade konspiratori nego drze ostale u neznanju .

Znali su mnogo ranije da je zemlja okrugla samo sto su mislili da se Sunce okrece oko Zemlje ( to je vec pitanje znanja i neznanja)  a ono sto je crkva radila u srednjem veku je cista konspiracija

E

Quote from: Pijanista on August 23, 2010, 06:39:44 PM
Quotepomracenje meseca nad Srbijom

Znam da sam dosadan i da je off topic, ali po dvestasedamdesedosmi put moram da pomenem kako su neki taksisti vozili po nocnoj tarifi tad. Snasli se ljudi.
to je vec ljudska glupost koja se u mnogome razlikuje od neznanja

Tromotorac

Quote from: E on August 23, 2010, 07:00:52 PM
Quote from: Tromotorac on August 23, 2010, 06:36:49 PM

A sta drugo rade konspiratori nego drze ostale u neznanju .

Ja konspiraciju razumem kao neki "deliberate & coordinated act to pool the whool over eyes...." sto nije uvek isto sto i neznanje.  Npr. organizovana religija moze da potpadne pod konspiraciju, ali neko sujeverje vezano za crni luk, prosutu so, crne macke ne - a sve su primeri neznanja.

E

hteo si reci beli luk   xremyb  :D

Tromotorac

E

Gleala malopre  UFO hunters. Istrazuju neke skorasnje (post 2000 ) slucajeve UFO sightings i nesto sto mi je zapalo u oko su neke figurice koje su nasli u Kolumbiji. 5 malih privezaka ( jel se tako bese kaze pendant na srpskom  :oops:) u obliku letelica za koje je procenjeno da su stari 1000 godina - doba kada aviona nije bilo.

Evo kako izgledaju

Hate mail

Izgledaju kao ptice.

Od pre 1000 godina.

E

Quote from: Hate mail on December 05, 2011, 09:52:20 PM
Izgledaju kao ptice.

Od pre 1000 godina.
Pticama rep nije vertikalan. Nije bio takav ni pre 1000 godina, a nisu imale ni dupla krila nalik avionima.
Mozda je neko putovao kroz vreme :shock:

Hate mail

Da, mozda. Da pobegne od 2012.

Hate mail

E

Sta mislite da se desilo sa maleziskim avionom ?

Hate mail

E

tempo

kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

E

Jos uvek nista. Mnogo mi je zao porodica putnika koji su nestali. Kakva je to agonija kroz koju prolaze :(