News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

dijaspora podbacila

Started by AFord, October 25, 2010, 07:29:06 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AFord

vest iz novina: Od dijaspore samo 1,78 mlrd. evra

QuoteOd naših ljudi koji rade u inostranstvu država je očekivala da ove godine u zemlju donesu oko četiri milijarde evra. To će se, međutim, teško ostvariti.

Prošle godine u našu zemlju ušlo je 3,24 milijardi evra od doznaka, od toga u gotovini 2,66 milijardi evra, a od pomoći i poklona 148,3 miliona evra.

eto sad je dijaspora kriva za busan budget. Samo me zanima koji genije je procenio da ce posle 2 godine krize upliv sa 3.2 skociti za 25% na 4 milijarde?

Hate mail

Seriously.

The same one who, apparently, flat out FAILS in both the Analysis of an Issue and Quantitative sections.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Che2

Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

Hate mail

"Da mi je tvoja glava samo dan, da se odmorim k'o covek".
- Miladin.

Che2

da znas da razumijem u potpunosti zasto ti je otac tako govoriJo...    :mrgreen:

Hate mail

I'm fucking positive you don't.

Che2

your dad was just choosing words to let you know what kind of airhead you were... but that was before.   :)

Hate mail

Dok smo brat i ja bili u skoli, on bi pitao: "Jel' vi idete u tu skolu stvarno ili idete samo na broj?".

Kad smo posli na fakultet, on bi pitao: "Jel' polazete vi? Polazete? Jes', polazete govedima...".

Shokovi su s njim, shokovi. :mrgreen:

Jelence

Hang on, hang on.
Hoces da kazes da ljudi salju svojima u SER godisnje skoro 4 milijarde? Da se nisu zajebali s nulama, mnogo je tu nula...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

slawen

Е стварно сте стипсе.... па како сте мислили да Србија у време највеће ецц кризе покаже компаративне предности своје заосталости? Извозом? Туризмом?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

tarana

Quote from: Jelence on October 26, 2010, 05:21:08 AM
Hang on, hang on.
Hoces da kazes da ljudi salju svojima u SER godisnje skoro 4 milijarde? Da se nisu zajebali s nulama, mnogo je tu nula...

čini mi se da je oko 3 miliona srba u emigraciji.
u tih 4 milijarde ulazi i štednja koja je u srbiji atraktivnija nego vanka.

AFord

Quote from: tarana on October 26, 2010, 07:04:19 AM

sumnjam da nas je toliko napolju jer ispada da je skoro polovina srba van srbije.
drugo ni od neke ozbiljnije stednje nema nista. em je rizicnije em do nedavno nisi ni mogao da izneses vise od 1000 evra (ili dolara).

tarana

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:YSieeb15FcMJ:sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8+%22broj+srba%22&cd=1&hl=en&ct=clnk

QuoteTaj novac završi ili razmenjen u menjačnicama ili na deviznoj štednji. U NBS navode da je pre pet godina većina novca koji je stizao neformalnim kanalima odmah bila razmenjena u menjačnicama, dok je samo manji deo završavao u štednji. Tako je 2004. godine u razmenjeno milijardu evra dok je na štednju stavljeno tek 96 miliona evra. Međutim, trend se iz godine u godinu menjao, pa je tako u 2008. godini od 1,36 milijardi evra, razmenjeno 590 miliona evra dok je na štednju stavljen 771 milion evra.

tarana

Quote from: AFord on October 26, 2010, 09:35:42 AM
Quote from: tarana on October 26, 2010, 07:04:19 AM

sumnjam da nas je toliko napolju jer ispada da je skoro polovina srba van srbije.
drugo ni od neke ozbiljnije stednje nema nista. em je rizicnije em do nedavno nisi ni mogao da izneses vise od 1000 evra (ili dolara).

rizičnije? u srbiji nije mandrknula ni jedna banka. a vi bate kakote?

Jelence

Ako je 3 miliona Srba van Srbije, onda x 1000 = 3 milijarde.

Pa to i nije tako strasno. Tu je slanje roditeljima/rodbini kao i posete prilikom kojih se sprca silna lova.

Zamisli koja je to lova za jednu zemljicu, ziva steta da se nista ne preduzima po tom pitanju. Sem sto se broje pare i trazi jos.

Jelence

Quote from: tarana
rizičnije? u srbiji nije mandrknula ni jedna banka. a vi bate kakote?

Ovde su 2nd & 3rd tier lenders popusili big time. Glavni igraci se jos uvek drze.

AFord

i ovde je hrpa banaka prsla ali niko nije ostao bez love od stedisa. to je sustina.
doduse nisu ni u Srbiji; par hiljada evra za dijasporu verovatno nije nesto, ali sumnjam da iko drzi ista ozbiljnije u Srbiji. Kao sto rekoh prvi i osnovni problem je da do skoro nisam mogao sve te pare da iznesem ako mi se prohte. Sada mozda mogu ali komplikovano, ne elektronski, uz zajebancije itd.

slawen

Quote from: AFord on October 26, 2010, 01:11:20 PM
Sada mozda mogu...

Да прво ово расправимо: може или не може?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

AFord

ne znam. bio u Srbiji prosle godine, tada je moglo ali uz neke gadne zajebancije, plus silne provizije.

tarana

meni nije teško da oguglam

QuoteDomaći državljani koji žive u inostranstvu

Mogu uneti neograničeni iznos deviza. Iznos koje unose dužni su da prijave radi dobijanja potvrde na osnovu koje iste mogu vratiti prilikom prvog izlaska iz zemlje.

Uvek mogu izneti sumu do 10.000 €. Mogu izneti i devize koje su podigli sa svog deviznog računa u Srbiji, odnosno devizne štedne knjižice, uz potvrdu banke koja važi prilikom prvog izlaska iz zemlje. Dinari se mogu izneti do iznosa dinarske protivvrednosti 10.000 € po osobi.

Suma veća od 10.000 € u dinarskoj protivvrednosti može se uneti samo ako su kupljeni kod strane banke uz potvrdu te banke.

Ukoliko se istovremeno iznose devize, dinari i putnički čekovi suma ne može biti veća od 10.000 €.

Platne kartice se mogu slobodno unositi i iznositi.

Hartije od vrednosti koje su stečene u skladu sa propisima mogu se iznostiti slobodno.

Pareski do

Раније је ваљда ограничење било 5.000?

Срба нема 3 милиона у емиграцији. Милион ипо ако рачунамо оне српског порекла у прекоморским бившим британским колонијама...

Pareski do

Quote from: tarana on October 26, 2010, 10:04:04 AM
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:YSieeb15FcMJ:sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8+%22broj+srba%22&cd=1&hl=en&ct=clnk

Ја сам први увео ту статистичку рубрику на Википедијином чланку о Србима која је после примењена на све остале народе и етничке групе.

С тим што сам ја користио званичне резултате пописа али је онда враг однео шалу када су поједини чланови те дијаспоре почели да лицитирају својим бројем и изјављују категорично како је немогуће да их је толико мало те да оних у оној другој земљи има (толико) више. Па је ту сад ЈЛЗ.

Рецимо званични резултат пописа Аустрије каже 178.000 али ту неко убацује 300.000. Ја сам дедукцијом и рачунањем (број православаца минус припадници других православних и источнохришћанских нација) дошао до око 90.000 Срба у Швајцарској а ту сад пише дупло више. Неки зајебант повремено и број Срба у САД повећа на милион (ипо) јер је тако чуо од лузерских дијаспорских лидера који тиме само умањују свој углед јер се испоставља да њих следи фракција промила укупног броја Срба...

tarana

ne znam šta je tu toliko komplikovano, te nema zvaničnih podataka.
koliko je država izdala pasoša po konzulatima i to je to.
verujem da je zanemarljiv broj emigranata dolazio u srbiju da vadi pasoš.

Daisy

pa s' obzirom da je srpski pasos bio do skoro neupotrebljiv malo ko ga je vadio po konzulatima
(obicno se vadi pasos onog drugog drzavljanstva)

s druge strane takse za izdavanje pasosa znaju da budu i preko 10 x skuplje, nego li u Srbiji,
pa sam ja npr. kad sam mogao produzenje radio u Srbiji
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

tarana

onda je po svemu sudeći nemoguće utvrditi broj srbalja na kugli zemaljskoj.

slawen

Кад није упалило ни оно са уписивањем бесплатних акција....

tarana

kolko ima rusa?
samo oduzmemo od 300 miliona...

AFord

Ivan_D

Quote from: slawen on October 27, 2010, 11:04:19 AM
Кад није упалило ни оно са уписивањем бесплатних акција....

Sta je uopste bilo sa tim? je l' dobio neko novac od toga? Znam da sam isao jednom u srbijansku ambasadu, pre jedno 2 godine, da vadim zeni vizu i da su ispred mene bile 2 porodice da se upisu za besplatne akcije.
Secam se da sam pomislio "vidi, dokon svet"
If you dine with the devil bring a long spoon.

slawen

Како шта је било?
Па бесплатне су.

Ivan_D

:mrgreen:  :|  :mrgreen:
If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

You should pursue investment banking, I'm serious.