News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

par dana u Srbiji

Started by Ivan_D, January 05, 2011, 06:37:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan_D

Bio sad par dana dole. Davno (tj. nikad) se nisam vracao sa relativno dosta pozitivnih utisaka kao ovaj put. Nisam bio dole dugo, jedno godinu i po - dve. Naravno, ovo su sve moji subjektivni utisci, ali evo ih, for what they're worth.
Odmah na ulazu u zemlju je bio pozitivni encounter kad nas je vrlo ljubazan carinik pustio da udjemo iako zena nije imala vizu. Sve zahvaljujuci tome (sto sam jos letos proverio sa ambasadom) da drzavljanima UA ne treba tranzitna viza ako ostaju u Srbiji do 5 dana.
Sledeca stvar koju sam primetio je da se latinica vraca na velika vrata u Srbiju. Svi putokazi su na oba pisma, sve reklame po putevima, billboards itd su iskljucivo na latinici, imena restorana, prodavnica (tek na NBG ponekad covek vidi "frizerski salon" (operating out of privatan stan) na cirilici. Gotovo sve novine i casopisi su na latinici. Ne mogu da vam opisem koliko mi je bilo drago. Malo sta toliko na prvi pogled udaljava Srbiju od civilizovanog sveta kao insistiranje na cirilici. Da li zbog nedostatka fontova ili neceg drugog, tek cirilica izgleda grozno na natpisima, reklamama, objektima. Izgleda da su i Srbi to provalili. Amen.
U Delta City bila velika tabla gde ljudi pisali novogodisnje zelje. Od jedno 30 zelja, samo jedna bila cirilicom.
Zivelo srpsko pismo LATINICA!!!

Sledece prijatno iznenadjenje je bilo da strana i domaca vozila na auto putu placaju ISTU putarinu. Nije mi bio problem da platim par eura vise zbog novca, vec cisto sto tako nesto svrstava Srbiju u neke bezveze zemlje gde se tako nesto praktikuje. Na srecu, u Srbiji vise ne.

Pusenje na mnogim mestima zabranjeno. Mi voleli uvek da idemo u Delta City, ostavimo malog u decijem cosku, a kad bismo ga pokupili on bio sam omamljen od dima - pusilo se samo na par metara od decijeg kutka, inace U SRED decije igraonice. U istom centru ima i par dobrih restorana, ali nismo nikad mogli da sednemo ko normalni ljudi jer bi stoka svugde oko nas pusila. E, nema vise toga. Doduse, isti restorani su daleko prazniji nego pre, ali vremenom ce se to promeniti siguran sam.

Saobracaj mi izgledao bolji nego pre, mozda zbog toga sto su bili praznici, pa na auto putu nije bilo mnogo vozila, ali cini mi se da su ljudi nekako uljudniji. Pa i na ulici, prodavnicama itd, kao da ima manje drcnosti, agresivnosti, sta znam. Verovatno moj subjektivni utisak.

Kazu kriza, kriza, kriza. To kazu i ovde doduse, ali ja ne gledam tv i vesti, pa nekako zivim van toga. Kriza je ok ako to ne znaci da svi (tj. 90%+) treba da zive u sirotinji sto je bio slucaj u Srbiji pre. Cini mi se da se malo razvija neka srednja klasa u Srbiji, a ta je oslonac civilizovanog drustva.

Na izlazu iz zemlje opet super ljubazan carinik, dok mi je vracao pasose kaze znate da vasoj supruzi treba viza. Ja kazem znam, ali na ambasadi mi rekli da ne treba do 5 dana. A on mi kaze "pa ne treba do 5 dana kad se tranzitira, a ovako za 8 dana bez tranzita i treba."   :mrgreen:
Ja izvadio, ne lezi vraze, kod tetke koja je ginekolog da je supruga bila bolesna (nisam hteo za malog jer Srbi ne vole nikakvo prizivanje zla na decu), ali nije covek hteo ni da vidi potvrdu.

I tako, sve u svemu jedna od pozitivnijih poseta tamo.  :)  :)  :)
If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

"A sta, nema direktni let do Beograda??".
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

AFord

Mi bili malo u Tunisu pa malo u Srbiji za praznike.
Kada odes u Tunis, drzavu koja nema nafte pa se okrenula turizmu kao grani od koje nameravaju da zive, Srbija kojoj turizam nije ni na prvih 10 mesta je ko Svajcarska. I ne samo po tome.
Kod nas su carinici zapravo vecinom mladje devojke, vrlo lepuskaste i prijatne, tamo neki brkati dzulovi, carina musava sa nekim polu bunkerima za kancelarije u pravom smislu te reci.
Ni ja nisam verovao da ce zabrana pusenja biti tako efikasno sprovedena u delo. Greskom smo u par navrata uleteli u neke restorane koji su manji od mislim 80kvm gde se dimilo ali to je OK. U manjini su a i postoji izbor.
Mame u Delta City igraonici su svetske (a nase). Sike, nosici i usne sredjene, hulahopkice, minici, one Uggs cizmice... a i deci se dopala igraonica :)

Vadio sam neka dokumenta za klince, pa su morali da unesu majcino ime. Kada mi je zena predala dokument nasmesila se i rekla 'sta da radim moramo da se snalazimo jer moramo da pisemo na cirilici'. Tek tada sam shvatio o cemu prica jer supruga ima 'Y' u imenu odmah do "U" pa je sve napisano cirilicom s tim sto je ubaceno i latinicno 'Y'.
Licno, cirilica mi ne smeta mada mislim da je dobro da su oba pisma barem ravnopravna.

Inace stice se utisak da tamo ekonomska kriza tek pocinje da se zalaufava. I to opasno.

Daisy

Quote from: AFord on January 12, 2011, 04:51:12 PM

Mi bili malo u Tunisu pa malo u Srbiji za praznike.

Srpski turisti obilaze Tunis za vreme krvavih demonstracija

T.Spaić    | 13. 01. 2011. - 08:23h   10:42h | Komentara: 19

U krvavim nemirima u Tunisu, koji traju već nedeljama i u kojima je, po podacima sindikata, poginulo 50 ljudi, nema povređenih državljana Srbije. Ambasada i rezidencija Srbije, kao i zaposleni u njoj, za sada su bezbedni iako se nalaze u samom centru glavnog grada gde su demonstracije i sukobi sa policijom najžešći. Ovo je "Blicu" danas potvrđeno u našoj ambasadi u Tunisu.

U ambasadi Srbije kažu da za sada nema opasnosti za srpske turiste koji se većinom nalaze u mestima koja nisu zahvaćena demonstracijama, ali i da im se niko od turističkih vodiča nije obratio za pomoć ili nagovestio da je neko od srpskih državljana ugrožen na bilo koji način. Kao kuriozitet navode da su neki srpski turisti juče, i pored demonstracija, išli u obilazak glavnog grada, ali da nije zabeležen incident.

- Za sada smo bezbedni, ali za sutra je najavljen generalni štrajk i verovatno će tek tada moći da se proceni da li situacija u Tunisu ide ka smirivanju ili će još više eskalirati - rečeno je "Blicu" u srpskoj ambasadi u Tunisu.

U Tunisu je stanje uzavrelo, jer sindikati protestuju protiv siromaštva, nezaposlenosti i represije. Ocenjuje se da je u toku najteža politička kriza za predsjednika Bena Alija koji autoritarno vlada Tunisom od 1987. godine.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/229008/Srpski-turisti-obilaze-Tunis-za-vreme-krvavih-demonstracija

par komentara sa sajta:

heraklit, Četvrtak, 13. 01. 2011. 11:33h, neregistrovan korisnik

Taj Ben Ali je svojevremeno sklonio Burgibu, zato sto je dugo na vlasti, i da ne vidi sta se dogadja u drzavi.... promenio ustav da niko ne moze biti vecito pretsednik, pa pre isteka svih svojih mandata opet promenio da on moze ostati "navecito". Steta, Tunis nije siromasna zemlja, da nema toliko lopovluka, korupcije mogli bi lepo da zive!

Gordana, Četvrtak, 13. 01. 2011. 11:46h, neregistrovan korisnik

U Tunisu letujem vec tri godine i zaljubljena sam u tu zemlju. Tunizani su prostodusni, vedrog duha i veoma trpeljivi uprkos tome da vecina stanovnistva zivi bedno. Autoritarni rezim u Tunisu je celokupno bogatstvo prigrabilo sebi i svojim porodicama. Sacica ljudi kontrolise celokupne prihode zemlje. Slobodan Milosevic i danasnji tajkuni u Srbiji su male bebe za Tunizanski politicki vrh. Nadam se da ce se Tunizani izboriti za socijalno pravedniju drzavu.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Tromotorac

Sta ima turisticki zanimljivo u Tunisu?  Posmatranje demonstracija, reliving the youth?  :idea:
The bums will always loose.

AFord

Mi smo u Tunisu bili do 12.30. Tada nije bilo demonstracija cak ni nagovestaja. I ja sam video natpis da demonstracije traju nedeljama sto nije tacno osim ako se ne misli na 2 nedelje.

A o tome sta ima da se vidi, ima svasta. Ima nesto rusevina kartagine koju su rimljani tako sravnili da je dobro da ista jos postoji. Postoji mnogo vise rimskih gradjevina, jedna je El Dzem mislim najveci koloseum posle rimskog. Postoje neke rimske banje fascinantne tvorevine posebno kada pomislis kada su gradjene.
Zanimljiva mi se ucinila cinjenica da je Kartagina bila izuzetno snazna pomorska sila, to su onda preuzeli rimljani a oko 16. veka tu dolaze Turci, pocinju strasna gusarenja po Mediteranu i sve zamire tako da od dolaska Turaka prestaju sve morske trgovine, i uopste aktivnosti.
Neverovatno kako je Turska bila velika sila a opet pljackaska i necivilizovana imperija.

Inace u citavom Tunisu nismo videli ni jednu jedinu potpuno zabradjenu zenu, a u samom gradu Tunisu za koji da nisam znao bi pomislio da je negde u Evropi, smo vidjali u nekako slicnim brojevima i devojke u minicima i devojke sa nekom vrstom marame za kosu.

Jelence

I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

AFord

ne plivali smo. tako je jeftinije.
al' smo zato novu godinu cekali na pola puta - na malti.

Jelence

i prakticnije. zaperes se a nisi mor'o...

AFord

uzgred zanimljivo je da je trenutni predsednik Tunisa skinuo prethodnog koji je odsluzio mislim 7 mandata od ukupno 2 koliko je zakonom dozvoljeno. I naravno krenuo u reformu promenio zakone, pa opet i sada je i sam nekoliko mandata posle 2 dozvoljena.
A prica se, ili ocekuje, da ga smakne zet. 

Jelence

a'si ti naFatao traceva...

Tromotorac

Zanimljivo, i lepo sto ste mogli da uzivate u onom sto je vama interesantno.

QuoteZanimljiva mi se ucinila cinjenica da je Kartagina bila izuzetno snazna pomorska sila, to su onda preuzeli rimljani a oko 16. veka tu dolaze Turci, pocinju strasna gusarenja po Mediteranu i sve zamire tako da od dolaska Turaka prestaju sve morske trgovine, i uopste aktivnosti.
Neverovatno kako je Turska bila velika sila a opet pljackaska i necivilizovana imperija.

To i nije tako neverovatno kad uzmes u obzir da su pljacka i otimacina, kroz gusarenje i ostale razlicite forme, sastavni deo Islama i njegovog ideoloskog nasledja. Od samog nastanka religije, islo se u hajduciju, piratiju, i pljacku drugih plemena i nevernika.

Meni je pravo cudo kako se uopste u takvim uslovima razvio commerce. Osmanlija, za tu kulturu i religiju, je bila zapravo bila veoma uspela i napredna tvorevina. Svojevremeno.

baggio

Quote from: AFord on January 12, 2011, 04:51:12 PM

Inace stice se utisak da tamo ekonomska kriza tek pocinje da se zalaufava. I to opasno.

Alane,

jel' mozes da budes malo konkretniji?
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

AFord

hmm, pa po manjim trznim centrima sve vise je praznih radnjica, ako odes do delte, usca, merkatora videces gomile sveta ali niko nista ne kupuje ili barem ne vidjas da iko nosi neke kese sa kupljenim stvarima, par ljudi sa svojim firmama pricao pricaju kako je poslova manje, pare se tesko i nikako ne naplacuju...Komsija ima lokal u Piramidi, resio da zatvori posao jer nista od 23. decembra nije prodao. A i do tada po majcu, pantalone nedeljno.
Onda poslusas TV pa price o busnom budzetu, poskupljenju nafte, struje, poreza na stan, svega zivog pa vidis.

Da li te nesto konkretno zanima? Ili ako se ne slazes sa cim se ne slazes?

AFord

rekoh li ja da je Srbija svajcarska u poredjenju za Tunis?

QuotePozivajući na "primirje", Ben Ali je poručio narodu: "Razumeo sam vas" i naredio smanjenje cena šećera, mleka i hleba, preneo je AP.
Predsednik je rekao i da treba poštovati zakon po kojem je starosna granica za kandidovanje na predsedničkim izborima 75 godina, što znači da Ben Ali (74) neće moći da se kandiduje za šesti predsednički mandat.

inace isti ovaj Ben Ali je smaknuo prethodnig Habib Burgibu posto je ovaj odsluzio 7 mandata.

Pijanista

Ma to Francuzi traze svoja prava...

baggio

Quote from: AFord on January 13, 2011, 07:43:36 PM

Da li te nesto konkretno zanima? Ili ako se ne slazes sa cim se ne slazes?

Alane,
cisto me je interesovalo tvoje zapazanje.
Rekla bih da dolazi do ogromnog raslojavanja ljudi, tj. onaj ko moze, mogucnosti ga odvode bukvalno do besa, ali onaj ko ne moze, taj ode u bestraga.  I naravno, broj ljudi koji ne mogu je sve veci i veci.

We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

AFord

da raslojavanje je neverovatno. moja supruga koja sa evropom nema veze je jednog dana rekla kako se u Delti oseca kao da je u svetu foto modela, svi su picnuti, lepi, nasmeseni, u dobrim odelcima sa dobrim kolima. A onda izadjes napolje, odes u samouslugu, prosetas se krajem i cini ti se da si u nekom potpuno drugom svetu.
Sirotinje je, nema govora, sve vise.

Tromotorac

slawen

Мало већа продавница где ти силиконке утрпавају бесплатне новине у руке.
Пушти новине, несрећо.....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Daisy

петак, 14. јан 2011, 08:40 -> 19:34

Преврат у Тунису

Туниски председник Зин ел Абидин Бен Али прогласио ванредно стање, па напустио замљу. Премијер Мухамед Гануши преузео дужност привременог шефа државе. Међународни аеродром у Тунису опколила војска. Ваздушни простор над том земљом је затворен.

Председник Туниса Зин ел Абидин Бен Али распустио је данас владу и прогласио ванредно стање у тренутку када из те афричке државе стижу информације о новим жртвама немира. Tуниски председник је напустио земљу, а премијер Мухамед Гануши је преузео дужност привременог шефа државе

Војска je опколила међународни аеродром у Тунису, а ваздушни простор над том земљом је затворен.

Туниски државни медији јавили су да председник Бен Али планира да распише изборе за шест месеци.

Вест о распуштању владе и ванредним изборима објављена је у тренутку док из главног града, Туниса, стижу информације од здравствених служби да је у синоћним немирима погинуло 13 људи.

Туниска полиција је данас испалила сузавац на више хиљада демонстраната у Тунису. Неки демонстранти су се попели на кров министарства унутрашњих послова, како наводи АП - симбола власти коју желе да свргну.

Демонстранти, који траже оставку аутократског председника, прошли су улицама Туниса узвикујући "Напоље, Бен Али" и "Бен Али убица".

Демонстрације, организоване због високе стопе незапослености, корупције и скупих прехрамбених производа, трају више од месец дана.

Према последњим званичним подацима туниских власти који нису мењани неколико дана, у сукобима су погинуле 23 особе, док опозиција тврди да је број жртава много већи.

Председник Бен Али је у телевизијском обраћању нацији у четвртак најавио да се неће повући с власти пре истека мандата 2014. године, у тренутку када се та афричка земља суочава с највећим грађанским незадовољством у последње 23 године, колико је Бен Али на власти.

Ти људи су, наводно, погинули током телевизијског обраћања председника нацији, у којем је он поручио да ће напустити власт на крају свог мандата 2014. године.

"Разумео сам вас", поновио је више пута Бен Али, који је на власти већ 23 године, а народу се од почетка нереда, средином децембра, обраћао већ два пута.

Председник је рекао и да треба поштовати закон, по којем је старосна граница за кандидовање на председничким изборима 75 година, што значи да Бен Али (74) неће моћи да се кандидује за шести председнички мандат.

Председник је обећао и слободу информисања и приступ интернету, а признао је и да је имао погрешну процену социјалне кризе која потреса земљу више од месец дана, као и да је наредио "независну истрагу о одговорности сваког појединца".

Најаву Бен Алија да се не кандидује после 2014. године, поздравила је и Европска унија, оцењујући да тај потез отвара могућност за "мекшу транзицију" на челу државе.

Демонстрације због високе стопе незапослености, корупције и скупих прехрамбених производа трају више од месец дана, а у сукобима са полицијом погинуле су, према званичним подацима, најмање 23 особе, док невладине организације тврде да је погинуло 66 особа.

У међувремену, амерички Стејт департмент саветовао је грађанима САД да без преке потребе не путују у Тунис, "због интензивних политичких и социјалних немира" у тој земљи. Слична упозорења својим грађанима упутиле су и владе неких европских земаља.

Тунис годишње посети око седам милиона страних туриста, а немири који потресају земљу већ месец дана донеће, свакако, велике губитке.

Није донета одлука о евакуацији

Одлука о евакуацији српских туриста и грађевинских радника из Туниса још није донета, а ситуација се прати из сата у сат, рекла је амбасадорка Србије у тој северноафричкој земљи Милица Чубрило - Филиповић.
"Управо разматрамо одлуку коју треба да донесемо. Француска и многе друге земље још нису донеле одлуку. Ми смо у сталном контакту с нашим туристима", рекла је Милица Чубрило - Филиповић.
Она је додала да је било демонстрација у местима која најчешће посећују српски туристи, али да су те демонстрације протекле мирно.  Амбасадорка Србије у Тунису рекла је да је ситуација тренутно мирна пошто је уведено ванредно стање.

RTS
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Tromotorac

Zvuci kao super destinacija 2011.... za slobonostalgicare. Jos da poneses album "Bloodylon" od Miladojka You Need, pa u setnju kroz centar grada, ama isto kao 9.3.91 . 

Mozemo da reklamiramo kao za dvadesetogodisnjicu.

AFord

eto sto ti je sreca.
propustio sam 5.10 u BGu sada i u Tunisu?

Inace pokazali su nam tu ambasadu. lepa zgrada, bivsa SFRJ ambasada, u kraju blizu predsednicke palate a i sa francuskom i sl. ambasadama (manje nisam ni ocekivao). A zanimljivo je da od bivsih SFRJ republika samo Srbija ima ambasadu.
Ostale to manje zanima. Nemaju Kosovo - lako je njima.

Tromotorac

Quote from: AFord on January 14, 2011, 07:29:02 PM
eto sto ti je sreca.
propustio sam 5.10 u BGu sada i u Tunisu?

Jesi li razmisljao da kupis loz ili igras loto... makar kad su veliki ulozi? :)

nobody_

QuoteДемонстрације, организоване због високе стопе незапослености, корупције и скупих прехрамбених производа, трају више од месец дана.

Uh, bas sam se bio uplasio... Ne moze da se desi u Srbiji... U Srbiji je niska stopa nezaposlenosti [40%], nema korupcije [ipak moze da se ispazari hleb i mleko bez ikakve veze], a prehrambeni proizvodi su jako jeftini [potrosacka korpa za 4roclanu porodicu je 1000+ jevreja]...  xremyb

_nobody_

Daisy

22:57 | Globus

Šta je pokrenulo revoluciju u Tunisu?

AUTOR: BETA

Očajnički potez stručnjaka za kompjutere koji je izvršio samoubistvo bio je inicijalna kapisla za talas protesta u Tunisu kojima je s vlasti srušen predsednik Zine al-Abidin Ben Ali.

Mohamed Buazizi (26) imao je fakultetsku diplomu, ali, kao i većina mladih Tunižana, ne i posao.
"Kao i milioni ljutih i očajnih Tunižana, on se suočavao s neprijatnom kombinacijiom malih šansi za posao i rasta cena hrane.
Staviše, Tunižani su vladu videli kao korumpiranu i autoritarnu", piše danas list Internessnel biznis tajms.
Buazizi je prodavao voće i povrće iz kolica u malom gradu Sidi Buzidu na oko 300 kilometara od prestonice Tunisa. To je radio bez dozvole, zbog čega su mu vlasti 17. decembra zaplenile robu pri čemu je navodno dobio i šamar.

Pošto je, prema nekim navodima, bezuspešno pokušao da se žali lokalnim vlastima, očajan, Buazizi se polio benzinom i zapalio.

Pokušaj samoubistva je ipak uspeo da preživi, ali je preminuo 4. januara u bolnici blizu prestonice.
Predsednik Ben Ali, protiv kojeg su već tada širom zemlje bile orgnizovane demonstracije, posetio je u bolnici Buazizija, piše list u tekstu naslovljenom "Mohamed Buazizi - čovek koji je srušio Tunis".
Poseta bolnici očajnom mladiću, kao i niz drugih ustupaka, Bena Alija nije održala na vlasti. Protestima hiljada ljudi na ulicama prestonice Tunis, ali i u gradovima unutrassnjosti, bio je primoran da danas napusti zemlju.
Prvi protesti u Tunisu su počeli posle pokušaja samoubistva Buazizija. Policija je razbila demonstracije što je samo potpalilo nezadovoljstvo Tunižana, a potom su se protesti proširili do prestonice.

Tokom Buazizijeve sahrane, demonstranti su uzvikivali: "Zbogom Mohamede, osvetićemo te. Danas plačemo zbog tebe, ali ćemo na plač naterati one koji su izazvali tvoju smrt", piše Internešnel biznis tajms.

Na Vikipediji, internet enciklopediji, Muhamed Buazizi dobio je svoju stranicu a na mnogobrojnim blogovima o Tunisu opisan je kao simbol "ulične revolucije u Tunisu".

http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/sta_je_pokrenulo_revoluciju_u_tunisu.83.html?news_id=29483

Che2

Quote from: INI on January 14, 2011, 07:10:54 PM
петак, 14. јан 2011, 08:40 -> 19:34

Преврат у Тунису

Туниски председник Зин ел Абидин Бен Али прогласио ванредно стање, па напустио замљу. Премијер Мухамед Гануши преузео дужност привременог шефа државе. Међународни аеродром у Тунису опколила војска. Ваздушни простор над том земљом је затворен.

Председник Туниса Зин ел Абидин Бен Али распустио је данас владу и прогласио ванредно стање у тренутку када из те афричке државе стижу информације о новим жртвама немира. Tуниски председник је напустио земљу, а премијер Мухамед Гануши је преузео дужност привременог шефа државе

Војска je опколила међународни аеродром у Тунису, а ваздушни простор над том земљом је затворен.

Туниски државни медији јавили су да председник Бен Али планира да распише изборе за шест месеци.

Вест о распуштању владе и ванредним изборима објављена је у тренутку док из главног града, Туниса, стижу информације од здравствених служби да је у синоћним немирима погинуло 13 људи.

Туниска полиција је данас испалила сузавац на више хиљада демонстраната у Тунису. Неки демонстранти су се попели на кров министарства унутрашњих послова, како наводи АП - симбола власти коју желе да свргну.

Демонстранти, који траже оставку аутократског председника, прошли су улицама Туниса узвикујући "Напоље, Бен Али" и "Бен Али убица".

Демонстрације, организоване због високе стопе незапослености, корупције и скупих прехрамбених производа, трају више од месец дана.

Према последњим званичним подацима туниских власти који нису мењани неколико дана, у сукобима су погинуле 23 особе, док опозиција тврди да је број жртава много већи.

Председник Бен Али је у телевизијском обраћању нацији у четвртак најавио да се неће повући с власти пре истека мандата 2014. године, у тренутку када се та афричка земља суочава с највећим грађанским незадовољством у последње 23 године, колико је Бен Али на власти.

Ти људи су, наводно, погинули током телевизијског обраћања председника нацији, у којем је он поручио да ће напустити власт на крају свог мандата 2014. године.

"Разумео сам вас", поновио је више пута Бен Али, који је на власти већ 23 године, а народу се од почетка нереда, средином децембра, обраћао већ два пута.

Председник је рекао и да треба поштовати закон, по којем је старосна граница за кандидовање на председничким изборима 75 година, што значи да Бен Али (74) неће моћи да се кандидује за шести председнички мандат.

Председник је обећао и слободу информисања и приступ интернету, а признао је и да је имао погрешну процену социјалне кризе која потреса земљу више од месец дана, као и да је наредио "независну истрагу о одговорности сваког појединца".

Најаву Бен Алија да се не кандидује после 2014. године, поздравила је и Европска унија, оцењујући да тај потез отвара могућност за "мекшу транзицију" на челу државе.

Демонстрације због високе стопе незапослености, корупције и скупих прехрамбених производа трају више од месец дана, а у сукобима са полицијом погинуле су, према званичним подацима, најмање 23 особе, док невладине организације тврде да је погинуло 66 особа.

У међувремену, амерички Стејт департмент саветовао је грађанима САД да без преке потребе не путују у Тунис, "због интензивних политичких и социјалних немира" у тој земљи. Слична упозорења својим грађанима упутиле су и владе неких европских земаља.

Тунис годишње посети око седам милиона страних туриста, а немири који потресају земљу већ месец дана донеће, свакако, велике губитке.

Није донета одлука о евакуацији

Одлука о евакуацији српских туриста и грађевинских радника из Туниса још није донета, а ситуација се прати из сата у сат, рекла је амбасадорка Србије у тој северноафричкој земљи Милица Чубрило - Филиповић.
"Управо разматрамо одлуку коју треба да донесемо. Француска и многе друге земље још нису донеле одлуку. Ми смо у сталном контакту с нашим туристима", рекла је Милица Чубрило - Филиповић.
Она је додала да је било демонстрација у местима која најчешће посећују српски туристи, али да су те демонстрације протекле мирно.  Амбасадорка Србије у Тунису рекла је да је ситуација тренутно мирна пошто је уведено ванредно стање.

RTS

prevrat u srbiji je samo pitanje vremena takodje! a onu djecu sto su se pobunila protiv parade razvrata u prijestonici jos uvijek drze u kazamatima i bez optuznica. stici ce i tzv. zutu gubu ruka pravde i to uskoro...       xjap
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!