News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Marinada

Started by Daisy, January 05, 2011, 08:03:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Daisy

... pa kaže:

Marinada za ribu i plodove mora
Napisao Kutlacica   

Potrebno:
- 1 šolja belog vina,
- 1/2 šolje soka od limuna,
- 2 kašike vinskog sirćeta,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- so,
- biber

Ostaviti ribu u marinadi pokrivenu celu noc.
Riba mora biti sasvim sveža.
Marinada ima efekat kuvanja, jer se riba više ne obradjuje, lepo se ocedi, iseče i servira uz garnir po želji.

linak

Pitanje:

Koji su to sastojci od gore navedenih bitni, da za ribu posle nije potrebna termička obrada (kuvanje, pečenje ...)?
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Mirabella

Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Mirabella

Jos nesto, ovo "preko noci" je overkill.  Seviche je "skuvan" za pola sata; dovoljno je da koza promeni boju (u belicasto) i to je to.  Naravno, riba i ostalo morsko zivlje mora da bude apsolutno sveze.
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Mirabella

Korekcija (od koleginice Peruanke): za seviche se koristi lime a ne lemon.

Daisy

hvala,

znači so nije neophodna (pa može da se preskoči) ...

nagađam da je možda neka liminska kiselina ta ... that does the magic
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Mirabella

Da, kiselina je najbitnija.  Kao sto si video, ima mali milion recepata, ali cu da pitam koleginicu, to mi je najsigurnije  :)

E

Ja sam do nedavno jela samo onaj kaifornijski sushi koji ima povrce unutra , znaci nista "ziva" ( termicki ne obradjena ) riba, dok me par koleginica nije chalanged da probam sushi sa salmonom.  Ponavljala sam u sebi :mozes ti to, mozes  i nekako sam stavila prvi zalogaj u suta sa +++ vasabija. nisam znala da li da zvacem polako ili brzo i progutam na brzaka, da li da disem na nos ili ne - da ne osetim miris ribe, ali sve je ustvari bilo manje sokantno nego sto sam zamisljala da ce biti. Pojela sam svih 6 sushija i ostala ziva, ali i dalje to nije moj preferans.
I meni ovo mariniranje preko noci zvuci kao suvise dug period , narocito ako riba nije tek upecana , neo je bila u prodavnici u frizideru dan-dva.

zbunjena

E i ja sam prvo probala taj kalifornijski "sushi". azijati ih zovu california rolls i smatraju da to nema nikakve veze sa sushijem.  to se meni ama ich nije dopalo pa sam odlucila da to vise ne moram jesti.

ali... srednjoskolski drug moje cerke, (as a student was in the top 10 of their class) odluci posle srednje skole da nece ici na fakultet, iako su mu roditelji veoooooma imucni, njegove ocene fenomenalne, ali jock.  oce on u kuvare pa to ti je!
dete je usvojeno kao beba.  usvojili amerikanci malog kineza. danas imaju dva pan asian restorana u komsiluku.  oba su fenomenalna, ali obicno proverim da'l je mali "za kormilom" to jest, da li mali kuva.

sad "mazem" i sushi i sashimi sam'tako i u tome uzivam.  ne bih se usudila praviti sama, a nemam ni potrebe.

interesantno je da u vecini azijskih kultura dezert nije bas vazna stavka. uglavnom je to nesto s vocem ili od voca.  prevario se mali pa mi jednom napravio "sushi" od banana. dodjem drugi put, trazim sushi od banana, a on ce meni: nestalo banana.  sad nosim kesu banana sa sobom kad idem na veceru.  ako sam ja njemu mogla da pravim "rinflajsh, paprikash, supu i pechenje" kad je bio mali, ima i on meni da pravi sushi od banana .

edit: smajliji mi se nesto nisu "primili" pa sam ih izbrisala...

Pijanista

"California roll" je oksimoron, to mu dodje nesto kao "Pizza Serbiana". Ja probo, ima cvarke, iseckanu slaninicu i tako.

E

Quote from: Pijanista on January 10, 2011, 05:35:16 AM
"California roll" je oksimoron, to mu dodje nesto kao "Pizza Serbiana". Ja probo, ima cvarke, iseckanu slaninicu i tako.
Slazem se, mada bila je neka pizza kod nekog naseg tipa sa kozjim sirom i pecenom apikom, da padnes u nesvest kako e dobra
http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g155019-d786593-Reviews-Peter_s_Cajun_Creole_Pizza-Toronto_Ontario.html

Jelence

Ko ne voli susi moze da ... se obesi  :mrgreen:

Ne smem nista dalje da komentarisem doci ce misko a on ne voli kad pricamo o tome sta volimo da trpamo u guzicu.

Bar ne sto se hrane tice  :mrgreen:
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Che2

sushi... thumb up!     8-)
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

zbunjena

Quote from: Pijanista on January 10, 2011, 05:35:16 AM

xrofl naravno da je oksimoron! prvi put sam se s tim srela kad su mi u atini (onomad, a ima tome dosta godina) ponudili "pizza americana"  :D bilo je to testo sa slaninom i belim sirom.  ima toga i ovde ukusno je, moze se jesti bez problema, al' sto bi srbi rekli: da hebe oca, pizza nije  xrofl

sto se mene tice, volEm i slaninicu (ako je dobra), cvarke narocito, al' ne na pici (no pun intended)  xrofl

zbunjena

Potrebno:
- 1 šolja belog vina
- 1/2 šolje soka od limuna,
- 2 kašike vinskog sirćeta,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- so,
- biber

[/quote]

belo vino, sok od limuna i vinsko sirce... kiselina na tri nacina...

zbunjena

Quote from: Che on January 11, 2011, 05:33:04 PM
sushi... thumb up!     8-)

just one (thumb up) che?  xrotaeye

zbunjena

Quote from: Jelence on January 11, 2011, 12:04:59 PM
Ko ne voli susi moze da ... se obesi  :mrgreen:

Ne smem nista dalje da komentarisem doci ce misko a on ne voli kad pricamo o tome sta volimo da trpamo u guzicu.

Bar ne sto se hrane tice  :mrgreen:

daklem, jelence, bila si i ostala "zla" zena. evo sneg pada i zatrpava, nije dosta sto me strava 'vata na pomisao kako ce mladunci doci kuci, a ti pretis miskom  :!:  xrofl vidim da mi nocas nema spavanja  xrotaeye

Jelence

Ej kad dodje, pa kad tresne krivakom o sto... STAE BRE OPET VI O TOME STA VOLITE DA ZDERETE??

Oni sa slabijim ziFcima (i razdresenom petljom) ima da se ukenj@U smesta  :mrgreen: Evo meni se navlaze gatje* cim na to pomislim

-----------------------------------------------------------------------------
*s pogresne strane, nemo' da se nadas, misko, da je o tvom sharmu rech  :mrgreen:
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked