News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Drz'te se, NastYci...

Started by Hate mail, January 12, 2011, 07:05:47 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hate mail

Stize pomoc.

Pismo SPAS-a ambasadoru SAD

Neka Amerika vrati decu porodici Nastić

Ova deca su već šest meseci odvojena od roditelja

Mi, najstariji građani Srbije, koji smo pretrpeli mnogo teških trenutaka, a trpimo i danas, molimo vas da nam odgovorite na neka pitanja u vezi s jednim nedavnim događajem koji nas je teško pogodio.

U pitanju je odluka američkih vlasti da oduzmu i razdvoje dvoje dece bračnom paru Nastić, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kao prvo, pitamo zašto se politika SAD već godinama svodi na uništavanje Srbije i našeg društva. Ne možemo da verujemo da je zaboravljeno da je tokom dvadesetog veka nekoliko miliona naših sunarodnika, pradeda, deda, očeva, koji su se naselili u SAD, pošteno radilo i doprinelo da Amerika u svakom pogledu postane najjača zemlja na svetu i velesila. Zar ste zaboravili Teslu i Pupina? Zajedno s Amerikom smo se borili u Prvom svetskom ratu, kada je Srbija kao mala zemlja izgubila mnogo mladih života. Bili smo saveznici i u Drugom svetskom ratu, u borbi protiv najvećeg zla koje je ikada postojalo – nacizma. I tada je stradalo oko milion Srba. Zar je već zaboravljeno da smo u tom ratu spasli oko 500 američkih avijatičara? U istoriji ima još mnogo takvih primera.

Kako nam se to danas priznaje i vraća? U poslednjih 20 godina američka politika (ne američki narod) stvorila je od Srbije siromašnu zemlju, u kojoj veliki deo naroda gladuje i pati. Nema opravdanja za to što su američki političari pre deset godina odlučili da Srbija bude bombardovana i što je tom prilikom u ogromnoj meri uništena naša privreda i stradalo je mnogo nedužnih civila. I dan-danas osećamo posledice zbog teških bolesti koje nastaju od uranijumskih bombi i ne možemo da verujemo da su to uradili unuci onih avijatičara koje smo spasli u Drugom svetskom ratu.

Nas koji pripadamo starijoj generaciji teško je zabolela odluka američkih vlasti da bračnom paru Nastić, koji živi u SAD, bude oduzeto dvoje dece. Nismo mogli da verujemo da tako nešto tamo može da se desi. Prema našem mišljenju, većeg zločina od toga nema. Rasturanje porodice, odvajanje dece od roditelja i jednog deteta od drugog za nas u SPAS-u je kriminal.

Na kraju, interesuje nas i to da li su sadašnji američki političari zaboravili reči Džona Kenedija da ako slobodno društvo ne može ili ne želi da spase mnoge koji su siromašni, neće spasti ni ono malo bogatih, kao i reči Martina Lutera Kinga da su nepravda i zlo bilo gde u svetu opasnost za sve nas.

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Che2

jedino sto mi zao ako me ban-uje para je sto vise nec biti niko da vam ukaze kolike ste seljacine i neljudi... posebno batica hatemi.     xjap
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

Pijanista

E, ako ovo ne izgladi spor...   :?:

Jelence

I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Hate mail

Samo ti  xfoht ali povodom umotvorine SPAS-a (zacijelo skrpljene za mnogih casova intenzivnog "idejnog rada" u nekoj od zajednickih prostorija kakve nadzidane zgrade sto bazdi na kiseli kupus) povela se ziva (javna?) rasprava. Pa tako u narednom broju ovog nedeljnika i novine na srpskom jeziku sa najduzim stazom izlazenja, ciji je jedan od prvih urednika kasnije postao i crnogorskim ministrom prosvete, izlazi i sledeci komentar "M. M." lica:

Usput zabeleženo

Naš ultimatum Amerima

U prošlom broju ,,Pančevca" Savez pančevačkih seniora zagrizao je i jednu međunarodnu temu. U pismu ambasadorki SAD u Beogradu osudio je politiku njene države koja se već godinama svodi na uništavanje Srbije. Pošto je ona zaboravna, podsećaju je da su naši pradedovi i njihovi potomci ugradili sebe u razvoj Amerike (što nisu radili Irci, Italijani, Nemci, Poljaci, Jevreji i mnogi drugi narodi – prim. aut.).

Zatim, ambasadorki ,,osvežavaju pamćenje" da smo skupa ratovali u Prvom svetskom ratu (Amerikanci tek od aprila 1917, mnogo posle naše pobede na Kajmakčalanu koja ih je verovatno ohrabrila), a potom i u Drugom svetskom ratu, u kom smo spasli više od 500 savezničkih pilota, što je do SPAS-ovog pisma bila malo poznata činjenica.

Pančevački seniori pišu dalje o svim nanetim nam nepravdama, od rekordne inflacije do zločinačkog bombardovanja, da bi se na kraju osvrnuli na slučaj porodice Nastić kojoj su oduzeta deca. Zahteva se od Meri Vorlik da preduzme korake kako bi se deca posle šestomesečnog izbivanja vratila u porodični dom, mada se zna da Stejt department i njegova šefica Hilari Klinton nemaju pravo da utiču na sudove u saveznoj državi Kaliforniji.

Iako je naša diplomatija naglasila da ne treba ishitreno, pre detaljnog ispitivanja, reagovati na taj slučaj, ,,spasitelji" su krenuli u ofanzivu. Na prvi pogled s razlogom, mada su jednu stvar prevideli – koji bi normalan čovek okačio slike svoje nage dece na pragu puberteta na internet i pokazivao ih celom svetu?

M. M.

http://www.pancevac.eu/index.php?module=section&issue_id=328&id=47

Hate mail

...na koji aktiv SPAS-a kao i prijateljske/sestrinske organizacije korisnika usluga stacionara za sumasisavse u Kovinu nisu mogli ostati nemi, a o cemu doznajemo u broju od prosloga petka:

Reagovanje na tekst ,,Naš ultimatum amerima", ,,Pančevac" broj 4384

Otkud toliko cinizma, gospodine M. M.?

Savet pančevačkih seniora (SPAS) od svog osnivanja, pre skoro četiri godine, bori se kao nestranačka organizacija za čoveka i njegovo dostojanstvo, a ne smetaju nam dobronamerne kritike i pametni predlozi, na čemu zahvaljujemo.

U pomenutom članku (koliko je dobronameran, neka prosude čitaoci) prvi put neko piše s toliko cinizma, ismevanja i vređanja ljudi koji su tokom svog radnog i životnog veka doprineli ne samo razvoju Pančeva već čitave naše zajednice. Prema pisanju M. M., od njega nema pametnijeg, on sve zna, a osećanja su mu jača od svih naših zajedno.

Pomenuti M. M. pojavljuje se kao veliki branilac dešavanja u Americi, brani nešto što nije zakonski rešeno, a što mi smatramo nehumanim, nekulturnim, prosto zločinačkim. Zar on misli da bi majka Srpkinja dozvolila da otac tako nešto uradi svojoj deci, zbog čega su im deca oduzeta? Da li je ikad zagrlio svoju decu i unučiće? Šta bi on radio da mu ih oduzmu i daju, recimo, nekom Meksikancu ili Avganistancu? Ne mora on s nama da se slaže, ali to ne znači da je ljudski vređati i ismevati nekoga i pokazivati toliki cinizam. Ne pominje, čak i brani zla koja su nam naneta, a koja smo mi, starija generacija, preživeli. U Drugom svetskom ratu ti isti su mnogo puta bombardovali Srbiju, a naročito Beograd, iako su znali da su trupe Rajha bile na nekom sasvim drugom mestu, pa su pale nevine žrtve.

Možda dotični ima nameru da postane diplomata u Americi, pa mu je potreban agreman?! Ako je tako, onda mu opraštamo, ali ono što mu ne možemo oprostiti, to je da kao novinar dozvoli sebi takav propust i napiše: ,,Koji bi normalan čovek okačio slike svoje nage dece na pragu puberteta na internet i pokazivao ih celom svetu?" Gospodine M. M., to je nepristojna optužba naših u tuđem svetu za ono što nisu učinili. Raspitajte se, gospodine novinaru, pa u sledećem broju ,,Pančevca" demantujte sami sebe!

Savet pančevačkih seniora

http://www.pancevac.eu/index.php?module=section&issue_id=329&id=17

Hate mail

Pa tako juce MM-lice odgovara:

Povodom teksta ,,Otkud toliko cinizma, gospodine M. M.?", ,,Pančevac" broj 4385

Savetu seniora otpozdrav na pismo

U gotovo svakom sportskom klubu postoje bar tri starosne kategorije: juniori, seniori i veterani. Udarna snaga kluba su naravno seniori, jer je reč o ekipi sastavljenoj od najzrelijih, najsnažnijih i najpametnijih igrača.

Po analogiji, i u SPAS-u, to jest Savetu pančevačkih seniora, okupilo se ono najbolje što ovaj grad ima. To oni u svom pismu skromno ističu, podvlačeći da su tokom svog radnog i životnog veka ,,doprineli ne samo razvoju Pančeva već i čitave naše zajednice". Slobodan sam da se upitam da li je reč o mesnoj zajednici i, ako jeste, o kojoj.

Optužuju me pre svega za cinizam, mada je moja namera bila da istaknem kako se pančevački seniori nisu poveli za onom narodnom da ,,besposlen pop i jariće krsti", kao i onom drugom: ,,Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu". Što se prve tiče, oni su iskoristili priliku da pančevačke nedovoljno obrazovane juniore detaljno upoznaju s razvojem srpskoameričkih odnosa u prošlom veku, a kada je o drugoj reč, učinilo im se zgodno da očitaju bukvicu američkoj državi, diplomatiji i ambasadorki, što niko u Srbiji pre njih nije uradio.

Tužan sam što ta pančevačka intelekualna elita nije umela ni da pročita ono šta sam napisao, niti da shvati šta sam hteo da kažem. Nije na nivou takvih lumena da mi podmeću odbranu postupka protiv porodice Nastić, odobravanje američkog bombardovanja Beograda u Drugom svetkom ratu, želju da dobijem diplomatski agreman u Americi...

O tome nije bilo ni reči u mom tekstu.

Jednostavno, kako je izgleda iscrpljen spisak lokalnih problema koji zavređuju pažnju SPAS-a, ova nestranačka organizacija posvetila se spoljnopolitičkim temama. Pošto je i njenom zaslugom verovatno došlo do pozitivnog pomaka u zaštiti prava ove porodice, očekujem saopštenja seniora o lažiranju referenduma u južnom Sudanu, kršenju ljudskih prava na Istočnom Timoru i osudu nasilja nad demonstrantima u Tunisu...

Za kraj, nikog nisam vređao i ismevao, a pogrešan je i seniorski zaključak da mislim da sam najpametniji. Ne mislim, jer da je tako, bio bih rimski papa. Nisam čak poslušao ni Vuka Mićunovića, koji u ,,Gorskom vijencu", nakon što je vladika Danilo počeo svoje čuveno pismo rečima: ,,Selim paši otpozdrav na pismo", dodaje: ,,I čuvaj mu obraz ka on tebi".

Zato i ja čuvam vaš obraz bolje nego vi moj.

Milan Mirković

http://www.pancevac.eu/index.php?module=section&issue_id=330&id=17