News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

1 japijevac...

Started by indie, January 22, 2011, 04:54:14 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

indie

http://www.blic.rs/m/Vesti/Tema-Dana/230829/Igor-Luksic-japi

Portret

Igor Lukšić, japi

Tridesetčetvorogodišnjak, košarkaš, otac dve devojčice, arhetip japija, čovek koji čita londonski ,,Ekonomist" i ,,Gospodara prstenova", doktor ekonomskih nauka koji respektuje Bila Klintona i Margaret Tačer, ali i dečak u duši koji voli da pogleda Indijanu Džons ili sluša ,,Iron Maiden" i ,,Guns 'n' Roses".

Najmlađi premijer Vlade Crne Gore Igor Lukšić očito je svojim stilom šarmirao podgoričku javnost. Beogradska čaršija, nažalost, nije stigla da se upozna s njim jer je pre dva dana preleteo srpskom prestonicom zastavši samo na čas da zaključi u zajedničkom saopštenju sa našim zvaničnicima da će raditi na dobrosusedskim odnosima.

Lukšić je nasledik Mila Đukanovića ne samo na mestu premijera Crne Gore. Upadaju u oči i neke druge sličnosti. To je nedavno primetio i potpredsednik SAD Džozef Bajden kada se sreo s njim u Ruzveltovom kabinetu, pored Ovalnog u Beloj kući. ,,I vi ste vraški mladi", rekao je Bajden aludirajući na Đukanovića, koji je takođe vrlo mlad visoko odskočio u politici.

Rođen je 14. juna 1976. godine u Baru, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Inicirao je niz zakonskih rešenja i projekata u cilju daljih reformi javnih finansija i poreskog sistema

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 10. juna 1998. godine na smeru preduzetništvo. Na istom fakultetu magistrirao je 3. oktobra 2002. godine na temu ,,Spontani poredak i tranzicija" i doktorirao 10. septembra 2005. godine na temu ,,Tranzicija – proces ostvarivanja ekonomskih i političkih sloboda".

U periodu jun 1998. godine - februar 2000. godine radio je kao saradnik na implementaciji programa pomoći Evropske komisije ,,Obnova" u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore. Od februara 2000. godine do januara 2001. godine radio je kao savetnik za međunarodne odnose u DPS. Početkom 2001. obavljao je poslove sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova. Od marta 2003. godine do juna 2006. godine bio je poslanik u Skupštini SCG.

Četiri puta je biran za poslanika u Skupštini Crne Gore.

U periodu januar - april 2003. godine bio je savetnik predsednika Vlade za odnose s javnošću. Od marta 2003. godine do februara 2004. godine obavljao je poslove zamenika ministra spoljnih poslova SCG. Konačno, od februara 2004. godine biran je na dužnost ministra finansija čak četiri puta, a od decembra 2008. dva puta je izabran za potpredsednika Vlade.

U njegovoj biografiji piše da je inicirao niz zakonskih rešenja i projekata u cilju daljih reformi javnih finansija i poreskog sistema, unapređenja poslovnog ambijenta i eliminisanja biznis barijera, strukturnih reformi. Od 2006. godine guverner je u ime Crne Gore u Svetskoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Docent je i predavač na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis u Podgorici, na predmetima Ekonomija i razvoj i Tržišni proces, a u letnjim semestrima 2004, 2005. i 2006. godine na Ekonomskom fakultetu u Podgorici bio je saradnik na smeru preduzetništvo. Član je Odbora za ekonomske nauke Crnogorske akademije nauka i umetnosti, predsedništva Demokratske partije socijalista i predsednik Košarkaškog saveza Crne Gore. U jesen 2001. godine objavio je knjigu poezije i proze ,,Knjiga smijeha". Tečno govori engleski, služi se francuskim i italijanskim jezikom.

Povodom karikiranja crnogorskog jezika Lukšić kaže: ,,Duboko poštujem sve koji govore srpskim jezikom, ali i bošnjačkim, albanskim i hrvatskim, i od svih njih očekujem da poštuju mene i sve koji govore crnogorskim jezikom. Karikiranje i degradacija crnogorskog jezika mi smetaju. Smeta mi i pitanje odakle sad dva dodatna slova koja karakterišu govor na ovom području. Odrastao sam u takvom ambijentu, kod mene se uvijek govorilo duva, śever, śutra. Naša gramatika je predvidjela dublete, pa je pravilno reći i đevojka i djevojka i śutra i sjutra, što je dodatna prednost i bogatstvo našeg jezika."

Kaže da radije gleda TV prenose Skupštine nego ,,Farmu". Više voli da pije čaj nego kafu. Između ,,Biltlsa" i ,,Roligstonsa" bira ,,Led Cepelin". Na pitanje da li preferira glupe i ambiciozne ili pametne, a lenje saradnjike, odgovara: ,,Pametne, a umeću tu lenjost da iskorenim".

:)
'на љуту рану - љуту траву..!'

slawen

Да ли је познат починилац овог литерарног акта?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pareski do

nom-de-plume "Плави мост"

slawen

Јашта је, само се ја будала правим поштен...
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!