News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

forumi...

Started by indie, January 23, 2011, 11:20:29 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

indie

U domovima zdravlja sve veće gužve

Pojedinci dolaze i po nekoliko puta na dan

Sve je više pacijenata, mahom starijih sugrađana, koji kod lekara dolaze svakog dana, a nekima pođe za rukom da ga posete i dva puta tokom jedne smene. Dođu ujutru među prvima, pa se vrate oko 12 ili 12.30. Ova pojava je počela da smeta lekarima, ali i radno aktivnim pacijentima, koji teško stižu na red na bilo kakav pregled.

- Ne znam da li neki sugrađani imaju višak slobodnog vremena ili ne znaju da se organizuju, ali definitivno ima pacijenata koji dolaze svakog dana kod lekara, neki i po dva puta u jednoj smeni. Imam utisak da je to zato jer vole da se druže po čekaonici, ogreju i razmene iskustva - priča za ,,Blic" dr Milica Nikolić-Urošević iz Doma zdravlja ,,Vračar".

Najčešće, kaže, nakon jutarnje posete vrate se nakon dva ili tri sata da je pitaju nešto što su je već pitali ili o stanjima koja su očekivana za godine u kojima se nalaze.

- Pita me jedna baka od 80 godina zašto je boli koleno. Drugi pacijent sličnih godina me pita zašto se zamori dok se penje do petog sprata. To su prirodna stanja za njihove godine. Domovi zdravlja su postali socijalne ustanove gde stariji dolaze da se druže, a radno aktivni ne mogu ni da privire - smatra ona.
Zato ona predlaže da se pacijentima s hroničnim bolestima ograniči dolazak u dom zdravlja na jednom nedeljno, osim ako je reč o urgentnim stanjima. Njena ideja je i da se dva sata tokom obe smene odvoji isključivo za radno aktivne pacijente, kojima bi se posvetila posebna pažnja.

- Ljudi u četrdesetim godinama ne znaju da imaju povišen krvni pritisak jer ne mogu da dođu do nas. Treba da im izmerimo pritisak, posavetujemo ih...

Nažalost, to nije moguće jer za njih nema vremena - konstatuje ona.

Psihijatar dr Dragana Nalić iz Doma zdravlja ,,Voždovac", međutim, kaže da su ljudi usamljeni, posebno oni stariji i da im ne treba uskraćivati pravo da dolaze kad osete potrebu. Njen stav je i da ova pojava pokazuje da pacijenti imaju poverenja u lekare, a ne da je reč o paranoji ili hipohondriji.

- Ako neko živi sam, a nema znanja da sebi pojasni šta ga muči, naravno da ima potrebu i više puta da poseti lekara. Tu je reč o ličnom odnosu i nisam ni za kakve restrikcije kad je reč o broju dolazaka. I kod mene se vrate nakon par sati, ali to nikad nisam videla kao problem. Ne vidim tu nikakvu zloupotrebu - kaže dr Dragana Nalić.

Dođu da se ispričaju
Da bi se sprečile gužve i eventualno bespotrebne posete lekaru, mnoge ustnove su uvele sistem zakazivanja pregleda. Međutim, pacijenti se nisu navikli da dolaze u vreme pregleda. Tako većina njih sedi po čekaonicama od 7 ujutru iako im je pregled zakazan za 11 sati. Lekari primećuju da stariji pacijenti vole da dođu ranije, da se ispričaju i druže.
'на љуту рану - љуту траву..!'

Hate mail

Typische.

Treba da im daju, preko sredstava javnog informisanja, domaci zadatak: da pisu pisma protesta americkoj ambasadorki na niz tema (ukljucujuci i slobodnu). Videti SPAS*-ovo hvale vredno "otvoreno pismo" americkoj ambasadorki glede Nastica, the ekonomskog analiticara.

GospoDZu psihijatra poslati na posmatranje i svim dozvoljenim sredstvima onemoguciti da se bavi medicinom osim o vlastitom trosku.

*Savez pancevackih seniora.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

indie

svakaki ima..:

Neumorni Aleksandar Petrović (83)

Četvrt veka dolazi na posao iako je u penziji

Aleksandar Petrović (83) iz Starčeva bivši je profesor u Mašinskoj školi u Pančevu i već 24 godine je u penziji. I ništa spektakularno tu ne bi bilo da čika Aleksandar sve te godine otkako je penzioner uredno ne dolazi na svoje bivše radno mesto, pomaže kolegama, na ispomoći je đacima, a sebi, kako kaže, produžava život. Dok je ranije i dobijao neku naknadu za svoje honorarisanje, poslednjih pola decenije radi besplatno i iz čistog zadovoljstva.

Radionica druga kuća
Zatičemo ga, iako je raspust počeo i deca otišla, u školskoj radionici, čeprka nešto oko strugova, čisti, podmazuje, oštri alate sa kojima druguje još od davne 1966. godine kada se ovde zaposlio kao nastavnik praktične nastave. Školovao se uz rad bez dana bolovanja, dokazao se kao stručnjak u svom poslu i vrhunski pedagog i čovek o kome kolege pričaju sve najlepše.
Telenor Klik januar

- Da mu je knjižen i ovaj staž, dve penzije bi zaradio - kaže Sorin Blagojev, kolega koji ga je nasledio, a Jovan Pražić, šef radionice, opisujući čika Acu, napominje da je on neka vrsta zaštitnog znaka i živa legenda ovog školskog centra i da bi i njima samima bilo neobična kad bi on prestao da dolazi.

- Ovde ga svi volimo kao oca. Kada bismo bili prinuđeni da mu kažemo da više ne dolazi, mislim da on to ne bi preživeo. Kad slučajno zbog nečega ne može da dođe, a takvi dani su retkost, on uredno javi da neće doći, iako nema ama baš nikakvu obavezu. Toliko je savestan i odgovoran!

- Kada nam u trenutku zatreba neka tabela ili proračun, on iz glave izvlači sinuse i kosinuse i nikad ne pogreši. Jednostavno, imamo neku sigurnost kad je on tu, znamo da neće biti problema koji on nije u stanju da reši! Kad deda kaže - u redu je, onda je sigurno u redu - dodaje Blagojev.

I evo ga, čuveni čika Aca, ulazi u kancelariju brišući pucvalom ruke, i prvo što primećujemo, uz mladalački izgled, jesu odelo i kravata ispod plavog mantila. Pedantan u poslu, pedantan i u oblačenju. Iako mu je 83. godina, ni naočare ne nosi.

- Nikada u školu nisam došao bez odela i kravate. Tako sam naučio, a želeo sam da budem primer učenicima i u oblačenju i u ponašanju. Od oslobođenja se ni sa kim nisam posvađao, niti mi je ko rekao ružnu reč - kaže čika Aca i napominje da ne oseća tegobu godina. Um mu je bistar, misao jasna, stisak ruke kao u mladića, a po izgledu mu niko ne bi dao ni šezdeset godina.

Svaki dan biciklom prelazi oko pet kilometara, od svoje kuće do autobuske stanice i nazad, jedino kad stegnu mraz i sneg, odlaže dvotočkaša i ide peške.
- Čovek mora da bude aktivan. Uvek su mi na umu reči jednog pametnog lekara koji mi je jednom prilikom lepo rekao kako čovek najčešće kašikom sebi kopa grob. Odu ljudi u penziju, uleže se i samo odu. Mene rad leči i da nisam radio sve ove godine, verovatno odavno ne bih bio živ!

Nažalost, čika Aca se nije ženio - verovatno da to nije stigao od silnog posla - pa mu kolektiv mašinske radionice dođe neka vrsta velike familije.

- Ne bih mogao da provedem život gledajući u televizor, volim rad i ove mašine mi život znače.

I u gepeku kola ima kutiju sa alatom, spreman da se nađe svakome koga izda automobil. I po tome je ovaj radni čovek poznat na pančevačkim drumovima.

Ni težak infarkt, koji ga je pokosio pre dvanaest godina (lekari su ga pomoću defibrilatora tek iz trećeg puta vratili iz mrtvih), nije ga odvojio od strugova i učenika. Ispostavilo se da mu je to bila najbolja terapija.
'на љуту рану - љуту траву..!'

E

Quote from: indie on January 23, 2011, 01:26:20 PM
svakaki ima..:

Neumorni Aleksandar Petrović (83)

Četvrt veka dolazi na posao iako je u penziji

Aleksandar Petrović (83) iz Starčeva bivši je profesor u Mašinskoj školi u Pančevu i već 24 godine je u penziji. I ništa spektakularno tu ne bi bilo da čika Aleksandar sve te godine otkako je penzioner uredno ne dolazi na svoje bivše radno mesto, pomaže kolegama, na ispomoći je đacima, a sebi, kako kaže, produžava život. Dok je ranije i dobijao neku naknadu za svoje honorarisanje, poslednjih pola decenije radi besplatno i iz čistog zadovoljstva.

To se ovde zove volontiranje. Dosta ljudi kada ode u penziju volontira pri raznim organizacijama i firmama. Obe strane u tome imaju benefit, so go for it cika Aca :|. Bolje nego da sedi kuci gleda tv po celi dan i druzi se po cekaonicama doma zdravlja.

P.S U vezi zdravstva u Srbiji koje je btw vrlo lose organizovano, ljudi provode mnogo vremena po lekarima i kada treba i kada ne treba. Pri tome se i stari i mladi u strasno velikom broju samodijagnosticiraju, vrse anamnezu sa ostalim pacijentima po cekaonicama, pa cak i posle posete lekarima prepisuju sami sebi i lekove i dozu. O nadrilekarima i sujeverju i da ne govorim. Pobegla sam sa jednog foruma  roditelj pre par godina posto sam videla da veliki broj "obrazovanih" mama koristi cilibarske ogrlice (50 evra) za suzbijanje bola kod beba kojima rastu zubici  :x. ( znaci nista ono svest o tome da pored toga sto cilibarska ogrlica ne moze da otkloni bol u isto vreme predstavlja i choking hazard )

Hate mail

Evo jednog hipohondra-kavaljera-volontera:

I pacijent i kavaljer

Počisti ispred svog ulaza

Još ima ljudi koji žele da pomognu drugima. Pacijentu koji je došao u ambulantu na Margiti da proveri pritisak nije teško palo da očisti sneg i led na ulazu te zdravstvene stanice.

– Svako ko je domaćin očistiće led i sneg ispred svoje kuće da se neko ne bi okliznuo. Nije me mrzelo da isto uradim i ovde
– rekao je Mikloš.

Dok je čekao svoj red na lekarski pregled, Franja, poznatiji kao Mikloš, džentlmenski je priskočio u pomoć ženskom osoblju ambulante i pokazao da među Pančevcima ne manjka kavaljera.

N. K.

http://www.pancevac.eu/index.php?module=section&issue_id=330&id=17
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Ivan_D

Sto bi rekao moj prijatelj Dusan iz Amsterdam "e jesu prokleti stari ljudi"  :roll:

Ovde, u CZ ista stvar. Bila. To su resili pre jedno 2 godine kad je pregled kod lekara poceo da se naplacuje 30 kruna (nesto preko 1 euro). Taj potez vladujece koalicije je bio i ostao najveci kamen spoticanja i najjaca karta opozicije da prikuplja glasove. Verovali ili ne.
If you dine with the devil bring a long spoon.

slawen

Па кад им је све остало потаман.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!