News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

DZaba roknuse kinesku ambasadu

Started by Pareski do, January 23, 2011, 11:18:08 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tromotorac

Jel mozes malo konketnije da objasnis kako je bilo 'dzabe'?
The bums will always loose.

AFord

pa 10 godina kasnije su i kinezi razvili tehnologiju koja postoji od 70-tih.
tipocno srpsko shvatanje sveta i politike.

Pareski do

Quote from: Tromotorac on January 24, 2011, 04:04:14 PM

Није срокана због наводне помоћи Пекинга Београду већ због сабирања и откупа делова авиона.

Daisy

Амерички инжењер добио 32 године због војне жпијунаже

ХОНОЛУЛУ - Амерички инжењер који је радио на изради стелт бомбардера Б-2 осуђен је данас на казну затвора од 32 године због продавања војних тајни Кини.

Судија Сузан Оки Молвеј је изричући преседу рекла да је Ношир Говадиа (66), ,,прекршио завет лојалности својој земљи" и да је крив што је ,,због личне користи продавао вредне технологије страним земљама".

Говадиа, који је рођен у Индији, је проглашен кривим прошлог августа по 14 тачака оптужбе, између осталог и за преношење одбрамбених информација и кршења прописа о контроли извоза наоружања.

Тужилац је оптужио Говадиа да је за 15.000 долара, који су му били потребни за отплату хипотеке на луксузној кући, помогао Кини да изради крстарећу ракету стелт технологије. Тужилаштво процењује да је он од продаје војних тајни добио најмање 110.000 долара, пренела је агенција АП.

Одбране је тврдила да је Говадиа давао само некласификоване, општепознате информације Кини и да је невин.

Његов син је изјавио да порота није могла да види документа на основу којих је осуђен његов отац, јер су проглашена тајним.

Порота је прогласила Говадиа кривим за помагање Кини да направи нацрте за издувни систем крстареће ракете, како би ова избацивала мање врелине и тиме омогућила ракети да остане непримећена за инфрацрвене радаре и америчке ракете које се наводе на топлотне изворе.

Порота је нашла и да је Говадиа покушао да прода тајну стелт технологију и швајцарској влади, као и фирмама у Израелу и Немачкој.

Инжењер је радио на изради планова пропулзивних система за бомбардер Б-2 док је био запослен у фабрици Northrop Corp. између 1968. и 1986. године. Говадиа је дошао у САД на постдипломске студије почетком 1960-их и десет година касније постао амерички држављанин.

Осуда Годавије је уследила само две недеље након што је Кина извела пробни лет новог авиона Ј-20 стелт технологије. Лет је изведен са аеродрома у Ченгду, на коме је, по тврдњама тужиоца, Годавиа одржао предавање о тајној стелт технологији 2003. године.

Танјуг

објављено: 25/01/2011

politika
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Tromotorac

Quote from: Pareski do on January 25, 2011, 08:49:43 AM

Није срокана због наводне помоћи Пекинга Београду већ због сабирања и откупа делова авиона.

To kako Srbija zamislja da se tako spijunaza sprecava.

Da li mislis da su bombardovanjem hteli da ih kazne, ili su hteli da sprece iznos sakupljenih delova?

Zasto nisu bombardovali muzej avijacije na Surcinu? Tamo isto ima delova od onog B-2. Imam i ja jedan deo u mojoj polici, poslao mi stric kao suvenir. Jel' da ih zovem da bombarduju i moj kraj? :) Ili je dockan? :))

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Pareski do

Quote from: Tromotorac on January 25, 2011, 03:53:46 PM
Quote from: Pareski do on January 25, 2011, 08:49:43 AM

To kako Srbija zamislja da se tako spijunaza sprecava.

Не замишља Србија ништа, то је био мој коментар.

Пошто ти знаш због чега су САД прекршиле Бечку конвенцију ред би био да нам свима саопштиш и не држиш нас више све у недоумици...

Tromotorac

Ne, nego ti nama objasni what was the point, s' obzirom da znas zasto je bilo "dzabe".

Hate mail

Pareski do

Quote from: Tromotorac on January 27, 2011, 05:30:02 PM
Ne, nego ti nama objasni what was the point, s' obzirom da znas zasto je bilo "dzabe".

Па ја сам већ објаснио своје дедуктивно нагађање да је спречавања ширења америчке војне технологије (ма колико застареле) био највероватнији и једини разлог кршења Бечке конвенције и то још ДКП НР Кине.

Ти си нам остао дужан одговора. Очито знаш шта је било по среди али из неког разлога се правиш тоша. Јави ми када се одобровољиш.

Tromotorac

Ja ne tvrdim ni jedno ni drugo, pa nemam sta da objasnjavam. Samo me zanima vasa srpska logika: bombardovanje kineske ambasade bilo uzaludno [jer su kinezi svjedno uspeli da iznesu B2 delove]...nasuprot bombardovanja Srbije koje je bilo korisno? Hm.

Citao sam iste websajtove kao i svi ostali sa foruma u ono vreme, i koliko se secam, Arkan je ispruzio kabl iz hotela od preko puta do ambasade, odakle je isao radar feed koji je gledao nebo do Kosova.  Da ja planiram ciljeve, to bi mi bilo dovoljno da ih dodam na spisak.

Hate mail

Ma zgrada tzv. kineske tzv. ambasade je godinu dana pre bila sediste SDPR-a. Ovi mislili SDPR i eto belaja.

Hate mail

Regardless: it was not a waste of a good JDAM. No, Sir.

Pareski do

Quote from: Tromotorac on January 27, 2011, 06:10:42 PM
Ja ne tvrdim ni jedno ni drugo, pa nemam sta da objasnjavam.

Океј, примљено к знању.

QuoteSamo me zanima vasa srpska logika

Обуздај мало јуриш. Разговараш с једним човеком а не колективитетом. Па батали те приче о нама Србима јер имаш само једног пред собом.

Quote: bombardovanje kineske ambasade bilo uzaludno [jer su kinezi svjedno uspeli da iznesu B2 delove]...nasuprot bombardovanja Srbije koje je bilo korisno? Hm.

Б-2 делове? Ти се засигурно шалиш?

QuoteCitao sam iste websajtove kao i svi ostali sa foruma u ono vreme, i koliko se secam, Arkan je ispruzio kabl iz hotela od preko puta do ambasade, odakle je isao radar feed koji je gledao nebo do Kosova.  Da ja planiram ciljeve, to bi mi bilo dovoljno da ih dodam na spisak.

Ако мислиш на Хотел Југославију он није "преко пута" већ 500м даље (такав кабл би морао да пређе преко или испод Булевара Николе Тесле). По теби је дакле у Кинеској амбасади била лоцирана радарска станица?

Не видим ниједан једини разлог за Кинезе да пристану на тако нешто, да се изложе ризику а да ама баш ништа не добију заузврат. У том случају би им Вашингтон засигурно дипломатским путем ставио до знања да су легитимна мета па би тачно знали шта им се спрема и када, имали би довољно времена да а) демонтирају станицу или б) макар евакуишу особље.

Опет то не објашњава да је ту мету специјално изабрала CIA (један и једини пут у целој кампањи) и да је у ту сврху употребљено наоружање које није ни било под ингеренцијом НАТО (Б-2 бомбардер, специјално долетео са тла САД) по председничком налогу. Нешто ми звучи невероватно за легитимну војну мету коју бисмо ти и ја и свако нормалан логично додали на списак.

Tromotorac

Random thoughts:

B2 su leteli (iz USA) vise puta, ne samo taj jedan. Razlog je sto B2 nije bio stacioniran u NATO bazama u Evropi.

Kinezi jesu pomagali Srbiji iz svoje zgrade sa radarom, i zato su "slucajno" dobili po ...zgradi.

Kinezi su na putu ako vec nisu da prakticno primene stealth tehnologiju, delom zahvaljujuci pomoci saveznika iz bombardovanja '99. Nista neobicno, u ratu se primenjuju nove tehnologije, i tom prilikom se "otvaraju karte" i drugi imaju pristup njihovim tajnama. Proxy ratovi dodju kao odlicne field smotre naoruzanja.

Superhik

Hm. Meni ta teza o 'radaru na zgradi ambasade' ne deluje uverljivo.
Ozbiljan radar (koji bi 'gledao' nebo do Kosova) mora da ima  ozbiljan, i vrlo karakteristican i prepoznatljiv, antenski sistem. Dalje, ne deluje mi uverljivo da bi Kinezi takvu djuntu montirali na krov ambasade (a i ne secam se da sam ishta slicno na toj zgradi video, prepoznao bih na keca). I, konacno, za ozbiljan pregled neba mora da se nadje ozbiljno dobra emisiona lokacija, sto Novi Beograd svakako nije.

slawen

Немам појма где им је та амбасада била, нити шта се ту дешавало, али ми је прича постала ужасно занимљива.
До сад сам чврсто веровао да је то Америка ударила војнодипломатску пацку/патку Кинезима, по систему "Нешто сте рекли? А? А?"....
Ово сад личи на вађење као није Кина таква гомила балеге, не, не, то су Американци у ствари испушили кад су им се посрали на формално-традиционално посматрано део територије и при том убили пар дипломата/припадника војног персонала....

У сваком случају, ово свршавање тзв. Срба на кинески стелт авион у покушају само доказује моју тврдњу да нису ни заслужили да их бомбардују Американци.
То треба да уради Узбекистан.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Tromotorac

Ja se secam teksta koji je jasno opisao da je Arkan u hotelu Jugoslavija imao feed iz Kineske ambasade, te da je par minuta nakon pogotka ambasade izasao sa svojima iz hotela i nasao se na licu mesta.

Kako se zvao onaj websajt sto je na svaki sat objavljivao po jedan pasos sa novim vestima tokom bombardovanja?

Elem, vise nije bitno.

slawen

А како иде она прича са Кинезима да су ту релативно скоро покрали од Руса дизајн авиона?
Миссим, и ти Руси су дебилчине, дали им МИГове, па жутаћи копирају све што им падне шака, од гаћа и патика до венчаница и Гранд-параде, неће авион.

Сад, не знам да ли треба око тога нарочито да се секирају, види само на шта им личе и каквог су квалитета лажне Најке, а замисли тек кад копирају нешто што у оргиналној верзији једва да спорадично функционише.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Tromotorac

Trenutni vic ovde ide, hajde da Kinezima uvalimo employee unions & environmental regulation, pa ako to iskopiraju nece vise biti konkurencija.

slawen

Па зар они комунисти, а да немају синдикате?

Кад се сетим Џаје, председника судског синдиката који нам је под Слобом делио по две флаше зејтина месечно....

AFord

Quote from: slawen on January 28, 2011, 04:13:00 PM
А како иде она прича са Кинезима да су ту релативно скоро покрали од Руса дизајн авиона?
Миссим, и ти Руси су дебилчине, дали им МИГове, па жутаћи копирају све што им падне шака, од гаћа и патика до венчаница и Гранд-параде, неће авион.

Сад, не знам да ли треба око тога нарочито да се секирају, види само на шта им личе и каквог су квалитета лажне Најке, а замисли тек кад копирају нешто што у оргиналној верзији једва да спорадично функционише.

nedavno sam citao nesto o Severnoj koreji te kako su 80-tih i 90-tih pokupovali par nekih luksuznih Mercedesa koje su onda rastavili do najsitnijeg srafa i kopirali. Naravno kopije su bile kilave, od loseg materijala, kvarile su se i nisu radile i Koreja je batalila tu praksu.

Kina je jako napredovala i vise nije za zezanje sto se te neke svakodnevne elektronike tice ali nesto ozbiljnije poput B2 i dalje zahteva usavrsavanje.

Pijanista

Quote from: Tromotorac on January 28, 2011, 04:04:18 PM
Ja se secam teksta koji je jasno opisao da je Arkan u hotelu Jugoslavija imao feed iz Kineske ambasade,

A ja se secam teksta da je Arkan imao Elipton.

P.S. Da ne bese Venik?

Tromotorac

Kina trenutno radi na regionalnom avionu, nekom derivatu Embraer E190 ili tako nesto. Trebace im jos puno godina da naprave kvalitetan i competitive produkt kao sto je savremeni putnicki avion.  To vise ni ex-sovjetski biroi nisu u stanju da urade, a oni su imali institucionalni know-how decenijama.

Tromotorac

Quote from: Pijanista on January 28, 2011, 04:43:15 PM
Ja se secam teksta koji je jasno opisao da je Arkan u hotelu Jugoslavija imao feed iz Kineske ambasade,

P.S. Da ne bese Venik?

Jeste, da, Venik. Ja sve mislim Verat, pa nikako da ga se setim. Venik ili tako neki sajt je objavio detalj o Arkanu & pogodjenoj kineskoj ambasadi.

Pijanista

QuoteTrebace im jos puno godina da naprave kvalitetan i competitive produkt kao sto je savremeni putnicki avion.

Pedesetak godina. Nije to nista za naciju koja je 100 godina cekala da im se vrati HK.

Superhik

Samo da se par stvari razjasni:

1. U Budjanovcima nije oboren B2, vec F117

2. Kinezi nisu iskopirali B2, vec ruski PAK-FA, koji je, opet, kopija americkog F22

Aj sad, teraj dalje..

:)

Tromotorac

Superhik, od sad si zvanicni ombudsman ovog foruma :)

Elem, evo snimka kineske kradje:

Two MiG-31 FireFox Dogfight.avi

zagor te nej

Quote from: Tromotorac on January 28, 2011, 04:18:17 PM
Trenutni vic ovde ide, hajde da Kinezima uvalimo employee unions & environmental regulation, pa ako to iskopiraju nece vise biti konkurencija.

Kina je zatrovala gotovo ceo sistem podzemnih voda, deca im   imaju teskih metala u krvi kao rudnici. To ce sve da kosta. ja bih veoma rado zadrzao i poostrio ovdanju inace smesnu environ regulaciju.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Pareski do

Quote from: Tromotorac on January 28, 2011, 03:31:51 PM
B2 su leteli (iz USA) vise puta, ne samo taj jedan. Razlog je sto B2 nije bio stacioniran u NATO bazama u Evropi.

У овом случају је мета Кинеске амбасаде први и последњи пут одабрала CIA и заобиђена је цела НАТО вертикала, операција је била чисто америчка из саме Беле куће. Ја тврдим да је то зато што је америчка национална безбедност била у питању. Ти кажеш да је то због радара на шта ти је изнето више питања (од моје и Суперхикове стране) на које немаш одговор...

QuoteKinezi su na putu ako vec nisu da prakticno primene stealth tehnologiju, delom zahvaljujuci pomoci saveznika iz bombardovanja '99. Nista neobicno, u ratu se primenjuju nove tehnologije, i tom prilikom se "otvaraju karte" i drugi imaju pristup njihovim tajnama. Proxy ratovi dodju kao odlicne field smotre naoruzanja.

Наравно, и најбољи начин да то спречиш је да да разнесеш у парампарчад то што је противник прикупио од твоје технологије.

Pareski do

Quote from: Tromotorac on January 28, 2011, 04:48:42 PM
Quote from: Pijanista on January 28, 2011, 04:43:15 PM

P.S. Da ne bese Venik?

Jeste, da, Venik. Ja sve mislim Verat, pa nikako da ga se setim. Venik ili tako neki sajt je objavio detalj o Arkanu & pogodjenoj kineskoj ambasadi.

На Венику су свашта преносили, истинито или не, то је био сајт неке приватне фирме који је на себе преузео да дијаспору информише о томе шта се догађа на терену. Било је свега и свачега, информација и дезинформација.