News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Antivodonik drzan 16 minuta

Started by Hate mail, June 06, 2011, 02:51:18 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan_D

Procitao sam "antivodnik", pa sam ocekivao neku pricu u vezi Mladica i tzv vojske Srbije.

Ja procit'o jedno 4-5 knjiga tipa "the texture of the Universe" i strasno mi je zao sto sam totalno nenadaren za bilo kakve prirodne nauke (izmedju ostalog). Vrlo bih voleo da sve to mogu makar malo da razumem i da mi bude logicno.
Meni apsolutno nije jasno kako mogu da u nekom eksperimentu prate jedan atom (let alone 1 elektron), a o drugim stvarima ni da ne pricam.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Pijanista

Quotestrasno mi je zao sto sam totalno nenadaren za bilo kakve prirodne nauke

A verovatnoca, statistika i taj rad? Zar nisi kockar?

Ivan_D

Ni statistiku ne znam. Osim verovatnoce (koja je samo mali deo statistike) koju razumem vise nego prosecan obrazovan covek za svakodnevne potrebe, ali ne vise od toga.
Jedina moja komparativna prednost je sto nisam risk-averse.

tempo

bio bi red da neko sve te stvari objasni na nacin razumljiv laicima, ja sam procitao (vise od dva puta) kratku istoriju vremena. nesto sam shvatio, nesto prihvatio zdravo za gotovo, a najveci dio vremena nisam imao pojma o cemu uopste pise.
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

Ivan_D

Ubio me bog ako te stvari puno ljudi razume. Ja recimo apsolutno ne razumem svetlost (izmedju ostalog naravno). Prodali su mi pricu o fotonima, ali meni opet nije jasno sta se desi sa tim fotonima kad prestane izvog tzv svetla.
Zasto ovo pricam? Pa pitao ja to jednom jednog momka sa PMF-a, i on kaze "pa to ti je vrlo jednostavno. To je kao kad otvoris slavinu i voda tece, kad je zatvoris vise ne tece". WTF.
Jedini problem u njegovom poredjenju je naravno, sto ta voda sto je istekla je otisla niz lavabo u kanalizaciju ili gde vec, every single molecule accounted for. A gde su tzv fotoni?

Mada ja sam se vec smirio sa tim da nista posle Newtona ne mogu da razumem ma koliko se trudio.

slawen

То са фотонима ти је заправо најпростији део.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Pa to ti i pricam. Zamisli tek kako ne razumem razne string teorije, singularity itd.

slawen

Није проблем у теби.
Менсечини да је све то мало много натегнуто.
Ево, сад се убише тражећи Хигсов бозон. Ако га не иштрумфују некако, биће зајебано. Све ће морати да претресу из почетка.
Можда ће онда читава ствар да буде смишљена много конзистентније, а не као систем изузетака од прокламованих правила.
Чињеница је да сва наука, она егзактна особито, потиче из философије, а ту је свет танак последњих пар векова. Маркс је одвукао ствар на споредни колосек и од тада ни макац.
Док не дође до пробоја у сфери идеја, неће бити ни могуће на неки "логичнији" начин замишљати како све те ствари функционишу. Мерења (то колико минута су као регистровали антиводоник) дођу на крају.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

Mislim da polako stizemo (ako vec nismo tu) do granice dokle ljudski um moze da nesto zamisli pa da ide da ga rucno trazi po svetu. Od neke tacke pocinje "the stuff that dreams are made of" a sto je ekskluzivni domen Boga a tu nas um onako solo, iako na Njegovu sliku, ne moze mnogo pomoci. Ja mislim. Jasno, ostaje nam da cekicamo i sudaramo random jezgra zlata ili olova pod 99.9998% c e bi li nesto iz krhotina naslutili pa onda to pokusali da uglavimo, sa ostalim eksperimentalnim a i teorijskim/isteorisanim i strogo matematickim (eto ti filosofije) komadima, u sledecu working verziju sveta.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

slawen

Working верзије света.  :mrgreen:
Не подсећај ме на муке око ЦВ-ја.

Свеједно, ево једне за Ивана (кликабл)

Pijanista

Foton je nevin dok se ne dokaze suprotno.

Ivan_D

Quote from: slawen on June 07, 2011, 04:48:40 PM
Working верзије света.  :mrgreen:
Не подсећај ме на муке око ЦВ-ја.

Свеједно, ево једне за Ивана (кликабл)

Juce me poslalo na vrh foruma, pa sam procitao par postova, nisam razumeo fabulu radnje i odustao. Danas kliknuo ponovo i otvorio mi post o fotonima  :)
Hvala za trud. Nisam ni ja mislio da jedna jedina cestica (odnosno skup single cestica) putuje od sunca do meseca, tamo se odbije i za sekundu i po onda stigne do nas. Vise sam to zamisljao kao prenos impulsa kao one metalne kugle (obicno ih je 5-6) sto vise jedna pored druge, pa kad jednom zamahnes ona prenosi energiju preko onih u sredini, pa ona poslednja, na drugom kraju, dobije energiju.

O bozonima i ostalim sveprusutnim materijama (ukljucujuci i u vakumu) sam citao, mada mi onda opet nije jasno zasto svetlost prolazi (odnosno prenosi se) kroz vakum, staklo, vazduh, vodu itd. a ne prolazi kroz drvo, olovo, zid itd.
Postoje cestice, ne manje od fotona, koje bez problema prolaze kroz blok olova.

Ovo nisam bas razumeo:
QuoteМи се налазимо на истом месту захваљујући закривљењу простора, али у различито време.

Najvise zato sto ne vidim vreme kao poseban, samostalan, entitet. Tj. ne vidim/ne razumem vreme bez kretanja.

slawen

Али зашто је то тако тешко разумети?
Са нашег становишта, та звезда коју гледамо је ХХХ милијарди година у прошлости (каже се да ми видимо њену слику из прошлости, иако она сама можда сад већ нe постоји); са становишта те звезде, ми смо (рецимо) исто толико година у будућности. Само са становишта зрака светлости који нас повезује, ми сви постојимо у истом тренутку, на истом месту.

Улицама града којима ти ходаш, баш порeд те капије  прошло је богапитај колико људи пре тебе; они су за тебе у прошлости, као што си ти за њих у будућности. Делите исти простор, али у различито време. Једини је проблем што вас ништа не повезује, као у примеру са звездом.

Проблем референтних система (тачније, понуђена решења) је заправо највише уназадио савремену физику.

Hate mail

Nista specijalno, Bob Lazar je o ununpentiumu tupio pre 20 godina.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"