News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

malo verovatnoce

Started by Ivan_D, July 01, 2011, 06:26:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan_D

1.) Ako neka zena ima dvoje dece i znamo da je jedno od dece devojcica, kakva je verovatnoca da je i drugo dete devojcica?

2.) Ako neka zena ima dvoje dece i znamo da je jedno od dece devojcica i da se zove Ana, kakva je verovatnoca da je i drugo dete devojcica?

Tipujem da bi mozda Pijanista mogao da ima nesto priblizno dobrom resenju, ostali sumnjam. Ali ko zna.

If you dine with the devil bring a long spoon.

AFord

Ivan_D

Hah, bolji si od mene. Pogodio si jedan  xjap

tarana

AFord

zasto je pod B 1/2?
Ista je postavka? Ana = devojcica.

tarana

devojcica moze imati mladjeg brata, starijeg brata, mladju sestru i stariju sestru.

Ivan_D

wow. Vidi se da niste za dzabe jedan inzinjer a jedan vukovac.    xjap

Ja sam imao odmah prvi pogresno, pak mi je objasnjeno zasto je 1/3 a ne 1/2 kao sto sam mislio, to sam razumeo ok.
Onda sam mislio da je sledece pitanje takodje 1/3, i onda imao problem da razumem zasto je 1/2, tesko mi je bilo da konceptiram, ali konacno je pomogao primer slican taraninom.

xjap

tarana

Ivan_D

:mrgreen:
nije, ali onda mora da si ti i inzinjer.  :)

tarana

AFord

hmm, ja sam mislio da sam inzenjer. Sad ispadoh samo glup jer ne kapiram zasto je B) 1/2

Zar nije tacno da i Ana moze da ima mladjeg ili starijeg brata i mladju ili stariju sestru?

Ivan_D

Da, o Ani se i radi. zato je 1/2 a ne 1/3.

Ako nije Ana, vec "samo" devojcica onda je 1/3, jer su mogucnosti: Devojcica-Decak, Decak-Devojcica i Devojcica-Devojcica, dakle 1/3 sanse da drugo dete bude devojcica.

Kad je Ana u pitanju onda imamo: Ana i mladji brat, Ana i stariji brat, Ana i mladja sestra, Ana i starija sestra. Dakle 1/2, odnosno 2/4

tempo

ne bih ja rekao da je to tako...

ako imamo jednu djevojcicu, zvala se ona đulzulejha, ana ili bila bezimena, vjerovatnoca da ce drugo dijete biti zensko je 50%. mislim, il je musko il je zensko. fifty-fifty chances
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

AFord

mislim da je ovo los preved nekakvog pitanja na stranom jeziku.
Ne vidim zasto su kombinacije za devojcicu: DD,DB,BD,BB a za Anu odjednom mladja i starija sestra. Kazem Ana je ime kao i devojcica.

E

Pih sto me nervira sto ne radi quote.
Totalno se slazem sa Alanom .

Jelence

Mislim da se kao ovce za shishanje iz verovatnoce previse gicate.  xrofl
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

E

Sto si ljuto Jelence  xremyb

Jelence

Nisam ljuta nego ne kapirate sustinu pa ko velim deder da nacrtam  :mrgreen:

E

Sta Oksana trudna, a Ivan ne zna kako da nas obavesti  :idea:

E

Ako je to u pitanju onda ce mali da dobije brata, posto kazu da ovi verni zmuovi prave musku decu , a sFaleri zensku ( tako  barem pricaju Francuzi  ;) ) . Kolika je verovatnoca da su Francuzi u pravu ?

Jelence

Eeeee, a posto je njegovo prvo musko onda je u "zadatku" rekao da je zensko, obrnuo stvar da se Vlasi ne dosete. Hahahaha pa ne moze on nas zajebat'...  :mrgreen:

E

yes bre my IQ je  xnerd ... dobro da se ne Falim sada :oops:

Pijanista

moze biti MF, FM, MM, FF.

1) ako je jedna devojcica (F) moze: F1F2, F2F1, FM, dakle 1/3
2) ako je Ana (A), moze: AF, AM dakle 1/2. Kvaka je da "devojcica" mogu da budu dve osobe, a Ana jedna

Ivan_D

QuoteSta Oksana trudna, a Ivan ne zna kako da nas obavesti

Nije, ali nije da ne bismo hteli :)

Hate mail

Hehe.

Moj brat i snaja cekaju drugo, bice decak rekla im doktorka (80% :)).

Btw, eno ih u Grckoj na moru.

Nije proslo dva dana a kompanija mu salje e-mail (na racunar koji su mu dali da ponese): "mi smo potpuno ob".

- "Sta vam je to ob?"

- "obezglavljeni".

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Ivan_D

Quotene bih ja rekao da je to tako...

Ja sam isto prvo mislio tako. Ali uradi mali mentalni  test. Zamisli da stanes na veliki trg gde prolazi puno ljudi i svaki put kad vidis zenu pitas je da li ima dvoje dece, ako nema pustis je da ide dalje, ako ima pitas je da li je makar jedno od dece devojcia. ako nije pustis je da ide dalje, ako jeste, stavis je sa strane.
I tako dok ne nakupis hiljadu majki. Onda izbrojis sve majke koje imaju 2 cerke i treba da dobijes +/- 333
333 ce imati mladju devojcicu i starijeg sina a 333 ce imati stariju devojcicu i mladjeg sina.

Normalna distrubucija na 1000 x dvoje dece bi bila (F = Devojcica, M = decak) FF, FM, MF, MM, ali mi smo MM izbacili jer ne zadovoljava kriterijum da je makar jedno dete devojcica.

@Alan, nije los prevod, samo je tesko da se conceptualize. Procitaj tu knjigu sto sam preporucio.

I uradi isti mentalni test kao Tempo, samo postavi uslov da pored toga sto mora da ima dvoje dece, najmanje jednu devojcicu, devojcica mora da se zove Ana. Treba ce ti nesto duze vremena da nadjes 1000 takvih majki nego Tempu, ali vremenom ces uspeti :)
Dakle imas hiljadu Ana od koji svaka ima 1 sibling. 500 od tih Ana ce biti starije dete, 500 mladja. Od 500 starijih Ana, 250 njih ce imati mladju sestru, a 250 mladjeg brata. Od 500 mladjih, 250 ce imati  stariju sestru a 250 starijeg brata.

Kao sto rece Pijanista, Ana je jedno, specificno dete, a "devojcica" moze da bude bilo koja u slucaju da su dve.

Procitaj knjigu. Zabavna je a ima i dosta istorijskih cinjenica i anegdota.

http://www.nytimes.com/2008/06/08/books/review/Johnson-G-t.html?_r=2&scp=1&sq=mlodinow&st=cse&oref=slogin

Ivan_D

QuoteBtw, eno ih u Grckoj na moru.

Ti radis a oni se izlezavaju na plazi i krckaju polako, ali sigurno, nasledje koje je ostavio deda.  :) :) :)

Hate mail

Ma pradeda. Deda se isto tako sirio, samo po Parizu.

slawen

Ја се са тим вашим рачуном не бих никако сложио.
У свету је отприлике подједнак број дечака и девојчица (за потребе овог задатка можемо узети да је потпуно исти, али исто тако није никакав проблем да идемо у прецизније одређивање).
Имајући само то у виду, шансе да друго дете буде дечак, ако је једно већ девојчица су огромне ("огромне" зато што немам податако о томе колико је проценат мајки са једним, двоје, троје, четворо итд. деце).

Иначе, најбоље волим објашњење које је дао Пијаниста: Kvaka je da "devojcica" mogu da budu dve osobe, a Ana jedna

Ти би могао да будеш судија у Србији.
Баш сам имао један случај где су за једно исто кривично дело (које по својој природи може да изврши само један човек) била окривљена двојица људи у два различита кривична поступка која су вођена истовремено; онда је судија који је водио један од тих поступака уступио свој предмет оном другом судији, па им се сад суди заједно. Ако девојчица може да буде две особе, онда и окривљених за исто дело мо'ш да бидне кол'ко 'оћеш.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Populacija je ovde iskljucivo osoba sa dvoje dece od kojih je najmanje jedno devojcica. A u drugom slucaju osoba sa dvoje dece od kojih je najmanje jedno devojcica i zove se Ana. Svi ostali se ne uzimaju u obzir.

Inace licno mislim, nepovezano sa ovom temom, da je veca verovatnoca da bracni parovi, ciji su prvo dvoje dece dve devojcice, imaju i trece dete, od onih koji imaju devojcica-decak ili decak-decak.

Je l' sam pric'o ovde, opet nepovezano sa bilo cim ovde, kako je jedan Bosanac (imao dva pasosa) u Holandiji uradio papire na dva razlicita imena, u dva razlicita grada, dobio dve socijale i dva stana, pre jedno 15-17 godina. I budala isao vozom bez karte i uhvati ga kontrola, i on umesto da plati kaznu pocne s njima da se svadja. Ovi pozovu policiju koja ga saceka na sledecoj stanici, odvedu u policijsku stanicu, pretresu ga i nadju mu oba identiteta. Bosanska posla  xrotaeye

Hate mail

Jesi, pricao si. Taj mi slucaj u snove dolazi.

Dva stana...

Ivan_D

Ah covece, nemas pojma kako je meni bilo neprijatno pred holandskim prijateljima kad sam dobio stan. Bilo mi je drago naravno, i bio sam presrecan, ali bilo mi je neprijatno pred mnogim od njih. U Amsterdamu je jako tesko dobiti "regulovan" stan. Tj. nije tesko, ali dugo se ceka. Tada se cekalo recimo 7-8 godina u proseku.
A skoro svi nasi ljudi koji su tamo bili na "humanitarnom osnovu", tj. nismo bili ni izbeglice, ni azilanti su dobili stan posle 2-3 godine dolazka u Holandiju, najcesce samo 2 godine posle dobijanja dozvole boravka.
Jos je svako dobio 5000 guldena BESKAMATAN kredit na 5 godina da taj stan sredi.
Da ti ne pricam, kako je te 93-94 bilo ljudi kojima se ponudjen stan nije svidjao iz nekog razloga, pa su trazili drugi. Holandjani su im u pocetku izlazili u susret, ali ubrzo su videli da imaju posla sa bezobraznim svetom pa su rekli da mora da se uzme stan koji im se ponudi (mogao si doduse da izaberes u kom kraju grada hoces - zapad, istok, sever ili jug).
Onda je nas svet izmisljao druge stvari - te su alergicni na polen, te im smetaju macke u susedstvu, te ima iscaseno koleno pa ne moze peske na treci sprat, sve neke low-life fore na koje Holandjani nisu bili spremni.
Da ti ne pricam kako su parovi uvek i skoro bez izuzetka (osim moj prijatelj Dusan i njegova sada vec supruga) uzimali po dva stana, i onda jedan iznajmljivali za 2-2.5 puta vecu cenu nego sto su sami placali, a u drugom ziveli.

Ja kad sam se odselio iz Holandije i posle jedno dve godine video da se verovatno necu vracati ubrzo, vratio sam stan drzavi. Na mene su ostali Jugosloveni gledali kao na najveceg kretena. "Pa stooo nisi iznajmio?". Slicno, u stvari jos gore, su na mene gledali i '95 kad sam se sam skinuo sa socijale jer sam poceo da igram poker i odnosim dovoljno i redovno da mogu da prezivim. Kao na totalnu budalu su gledali na mene.
U to doba su skoro svi nasi ljudi jos bili na socijali, a vise od pola ih je radilo i na crno.

Ja se u to doba druzio sa par Holandjana koji su bili na listi cekanja za stanove vec 5-6 godina, u medjuvremenu ziveli kao podstanari, a ja Indijanac dosao od nekud i odmah dobio stan. Bas mi bilo neprijatno pred njima.
Nas svet je uglavnom imao attitude: "ma ko ih jebe, u svojoj su zemlji, njima je lakse". Attitude is everything.

Hate mail

Zivele sve germanske zemlje. Da su pametni pa da korbacem, kao nekad, regulisu socijalna pitanja a ne taj bleeding heart pristup sa svetom koji bi ukrao s krsta i za kojeg sva ta struktura nije ni izmisljena niti predvidjena - gde bi im bio kraj...

Daisy

a new twist!

3.) Ako neka žena ima dvoje dece i znamo da je jedno od dece devojčica i da se zove Danijela, kakva je verovatnoća da je i drugo dete devojčica?

Tipujem da bi možda Pijanista mogao da ima nešto približno dobrom rešenju ... ja nemam

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Hate mail

Pijanista

slawen

Quote from: ИванPopulacija je ovde iskljucivo osoba sa dvoje dece od kojih je najmanje jedno devojcica. A u drugom slucaju osoba sa dvoje dece od kojih je najmanje jedno devojcica i zove se Ana. Svi ostali se ne uzimaju u obzir.

Где то пише у задатку, односно из којег дела задатка би се то дало недвосмислено закључити?

Највише обожавам такве задатке. Имао сам једног друга који ме је учио да играм билијар, па ми показао како се држи штап, где се меће бела кугла на почетку, а где остале, издекламовао правила, па 'ајде да играмо, а да би ме стимулисао да што брже научим - 'ајде да играмо у паре, нешто ситно, пријатељски. И почнем ја ту њега да дељем (почетничка срећа), а он се жив поједе, па како ја коју куглу спичим у рупу, а он ће "Не важи се". А што, питам ја, "Зато што је то забрањено јер..." и онда измисли нешто што није рекао на почетку. И данас га неки зову Браца-правила.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Quote1.) Ako neka zena ima dvoje dece i znamo da je jedno od dece devojcica, kakva je verovatnoca da je i drugo dete devojcica?

Istina, svaka zena sto ima troje dece ima i dvoje dece, kao sto i svaki mesec ima 28 dana. Ali slozices se, da su za svakodnevne okolnosti, pravila/pitanje dosta dobro i precizno formulisana.   ;)

slawen

Ipak, pogledaj ovo

Narochito obrati paznju na ovu tabelu:

Family Size   Same-Gender   Mixed-Gender
2 Children   50%                   50%
3 Children   25%                   75%
4 Children   12.5%           87.5%
5 Children   6%                   94%
6 Children   3%                   97%
7 Children   1.6%                   98.4%

Ivan_D

Da, to odgovara statistickim ocekivanjima:
(G=girl; B=Boy)

2 dece: GG, GB, BG, BB -> Mixed Gender = 2/4
3 dece: GGG, GGB, GBG, BGG, BBG, BGB, GBB, BBB -> Mixed Gender = 6/8
4 dece: GGGG, GGGB, GGBG, GBGG, BGGG, GGBB, GBGB, GBBG, BGBG, BGGB, BBGG, BBBG, BBGB, BGBB, BGGG, BBBB -> Mixed Gender = 14/16

itd.   :)

Nocobdija

Ko ima dvoje dece on ima decu različitog pola, verovatnoća de je muško je 100% i mrzi me da sve čitam ako je neko to već napisao - izvinjavam se.  :mrgreen:

Nocobdija

"dvoje" je ključna reč rešenja

slawen

@ IvanD: So?
Која је вероватноћа да та породица о којој причаш буде породица са два детета истог пола?
Сем ако их неко није урек'о због тога што су једном детету наденули тако кратко, а опет лепо име?

@Nocobdija:
две ћерке
два сина
двоје деце vs два детета
Браво!

П.С. Двоје деце су две девојчице, ако је задатак поставио Црногорац.

E

A sta ako je drugo dete transgender? To niko nije uzeo u obzir. Ni na formularima nigde nema te opcije , imas ili female ili male , which is kinda sad.

Pareski do

Прави одговор зашто први одговор гласи 1/3 а други 1/2 иако се питање разликује само по додатном детаљу је тај што је друго питање у ствари курвински постављено и оно заиста гласи:

- Која је вероватноћа да Ана, једно од два детета, има сестру?

Кажем да је курвински постављено јер свако ко нема инжењерско образовање (тј. усађену навику да пре решавања проблема, ма колико простог, на папиру направи скицу истог, укључујући све што нам је познато поред тога шта је непознато и шта се тражи), посебно друштвењак, пада у замку мишљења да је друго питање онакво каквим делује на први поглед.

Ја сам из "Вероватноће и статистике за инжењере" пре стотину лета (буквално у бившем животу) имао А- или B+ и као и сви многи најтањи сам био у вероватноћи која сва у дешифровању ситуације и избегавању курвинских замки вербализације проблема.

То је у животу сасвим непримењиво знање изван три ситуације:
1) анкетирање људи (истраживање тржишта)
2) контрола квалитета (рецимо обрачун трошкова гаранције за неки уређај)
3) коцкање