News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Cini mi se...

Started by baggio, July 08, 2011, 04:34:52 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

baggio

da smo jednom prilikom pretresli temu o osiguranju automobila.

Ja da nemam nekih 43% popusta, odrali bi me. :shock:
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Ivan_D

Osigurati auto je super-losh potez. Osim, naravno, ako nisi jako los vozac (a u tom slucaju ne bi trebala da vozis), ili ako ne planiras da prevaris osiguravajuce drustvo.

Ja ne mogu da nadjem ni jedan drugi razlog zasto bi neko osigurao auto (osim onog obaveznog prema trecim osobama, ali o tome ovde ne govorimo).

To sto imas popust 43% znaci da si dobar vozac, odnosno (tacnije) da nisi imala nezgode. To takodje znaci da tebe u principu vise oderu nego one so placaju punu tarifu, odnosno daju ti manji popust nego sto bi trebali da bi imala istu risk/reward ratio.
U svakom slucaju, mozes se rukovoditi cinjenicom da za svakih 100$ sto platis za tzv osiguranje, je to isto kao da bacis 70-80$ u WC.
Ako jedna osiguravajuca kompanija koja osigurava kola jedne godine naplati osiguranicima 100K dolara, te iste godine im nece vratiti vise od 20-30K$ kroz razne claims.
Valjda mozes da radis i bolje stvari sa svojim parama.
If you dine with the devil bring a long spoon.

slawen

Осигурање?
Златна реч и гвоздена врата отвара.
Пре пар месеци деси ми се у Пешти нека ситна саобраћајна незгода, лик који је (како се касније испоставило, дилер Аудија за Мађарску) возио десном траком окрзне ме малко док сам се ја заустављао у левој траци на семафору, дође полиција, увиђај, то била субота, одем ја у понедељак у његово осигурање Алијанс да поднесем захтев за накнаду штете, они ме љубазно испаламуде као пошто сам страни држављанин и да се не би' мајао по Хунгарији око тога, да поднесем захтев електронском поштом на ту и ту адресу... Ја тако урадим и наравно месец дана ништа.
Онда ја напишем нови мејл неком тамо лику кога сам нашао да им је главни за Мађарску са притужбом и онда креће наша преписка. Сори бат мај инглиш, мада с обзиром да је за мађарско тржиште и да сам писао у љутини, све у свему и није ни тако лоше испало - разумели су шта сам хтео да кажем:

Date: Fri, 27 May 2011 15:04:01 +0200
Dear Slawen

Response to your letter, I can inform you the following. We send your e-mail our competent department. Please be patient untill they answer to you.

Yours sincerely,
Árpád Papp

Date: 2011.06.23 11:29

Dear Sir

There is a wide range of expressions someone possibly could use to describe department you have mentioned in your post before, but "competent" certainly is not among them, as well as "professional", "trustworthy", "fair" and "liable", let me enumerate just some of those. Now, after this experience, I have only a pale hope: maybe that is not a case with whole your company.

Let me remind you: a month ago I wrote an email to you, presenting my discontent provoked by lack of any response on my claim I have made on may 10 to your "competent" department.
At that time, you told me I should be more patient. And I was, for quite a long. Alas, my patience seams to be vain.

Since I wrote my claim, I haven't received no answer except of yours. Now, I want to fill a complaint for really competent manager in your company to express my disappointment, so I expect you'll provide me his or her name and email address in very short time.

My very best
Slawen

Date: 6/27/11

Dear Slawen,

with reference to Your electronic letter dated on 23.06.2011. we would like to inform You about the following.

Your letter was forwarded to our International Motor Claim Center (xxxxxx) and our Complaint Handling Department (yyyyyyyy).

Our colleagues from Motor Claim Center are going to enter into contact with you soon.
Our colleagues from the Complaint Handling Department are going to inform you in writing in 30 days after the investigation.

We really apologize for the inconvenience you suffered.

Yours sincerely,

Szilvia Németh
Allianz Customer Center

После пар дана ми је писала нека друга, да ме пита да ли су ми кола још у Мађарској, да погледају штету.
Миссим...
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

baggio

Quote from: Ivan_D on July 08, 2011, 05:04:37 PM
Osigurati auto je super-losh potez. Osim, naravno, ako nisi jako los vozac (a u tom slucaju ne bi trebala da vozis), ili ako ne planiras da prevaris osiguravajuce drustvo.

Ovde to nije licni izbor, ovde je to zakon.  Ovde gde ja zivim , osiguranje cak nije ni privatno, nego drzavno.  Nema sanse da izvezes auto na ulicu ako nemas osiguranje, prema tome, nema veze sa kvalitetom voznje, znanjem, ne znanjem, niti nekim buducim planovima za grebarus.  Ako hoces da imas auto, neces moci ni sa auto placa da ga izvezes ako se prvo ne izletis za osiguranje.  Tacka!
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Ivan_D

Baggio, u Evropi, a predpostavljam i u Americi postoje dve vrste osiguranja.
a) obavezno - tj. osiguranje ako ti nekom napravis stetu svojom krivicom, onda tvoje osiguranje njoj/njemu plati stetu, a ti si odgovorna za stetu na svom autu.

b) tzv kasko osiguranje, gde ti osiguranje placa stetu i na tvojim kolima, bez obzira cija je krivica.

Ja sam govorio o ovm tzv kasko osiguranju - da je to los deal. Ovo sto je obavezno je obavezno, sto se mora nije tesko  :)

Slawene, napisi pak kako se zavrsila ta prica.

Mene pre 2 godine udario Rumun u Nemackoj, pozajmljenim kolima sa francuskim tablicama koja nisu bila osigurana. Ja Holandjan/Jugosloven, kola sa ceskim tablicama. Udario me otpozadi, valjda covek zasp'o sta li.
Policija dosla i kad je videla da niko nije mrtav/povredjen brze bolje napravili zapisnik, pozvali slep sluzbu, sluzbu da ocisti auto put i otisli. Ja uredno zapisao podatke od ovog Rumuna, slikao scenu, uzeo podatke sa njegove zelene karte i ovde u Pragu me uputili na neku firmu koja saradjuje sa njegovom osiguravajucom kompanijom u Francuskoj.
Posle jedno mesec dana stize mi pismo da njegovo auto nije bilo osigurano i da se obratim nekakvoj Ceskoj kancelariji osiguravajucih kompanija. I njima sve zivo poslao, sva moguca dokumenta, tri meseca nista, ja ih zvao, kazu da su predali predmet njihovim partnerima u Nemackoj i cekaju. 6 meseci nista, opet zovem, kazu jos cekaju. Posle 7 meseci stize odgovor iz Nemacke da ne mogu da me isplate jer je policijski zapisnik nepotpun (tamo valjda samo napisali da se sudarali dva auta), te da nema dokaza da sam ja ostecen a da je ovaj drugi izazvao nesrecu.
Posaljem im ja jos par slika, gde se jasno vidi prednji deo njegovog auta i zadnji deo mog, te da je on mene nedvosmisleno udario od pozadi. Na slikama se takodje videlo, da sam vozio u krajnjoj desnoj pruzi od 3 moguce pruge, te da je mogao lepo da me zaobidje, samo da nije zaspao.
Ubrzo stize email da oni razumeju da me je Rumun udario, ali da to samo po sebi ne znaci da je sudar bila njegova krivica.
Tu ja posaljem ljutit email i pitam zenu koja je vodila taj slucaj u ime te nemacke asocijacije kako je nije sramota da zbog svog bonusa od 100 eura mene osteti za 8000 eura i svasta jos. I kako nije njegova krivica kad me je udario od pozadi, kako sam imao dete u kolima, malog je odvela hitna pomoc zajedno sa zenom u bolnicu za svaki slucaj, iako mu nista nije bilo, i da sam se brinuo za njega, te da nisam razmisljao o tome sta ce policija da napise u zapisniku jer je sve bilo vise-manje ocigledno. Udario me otpozadi u najsporijoj traci.
Ona opet kaze mozda sam ja kocio. Ja joj kazem da obicno ne kocim na auto putu, a i da jesam, on je duzan da drzi rastojanje dovoljno da i on moze da zakoci. A osim toga bio je neosiguran. Ona opet kaze, to sto je bio neosiguran ne znaci da je njegova krivica. Sve vreme jos saljem ljutite emaile i u svakom pitam kako je nije sramota da me osteti za 8K da bi sama dobila bonus 100 eura. I kazem, dobro znaci, udario me je od pozadi dok sam vozio u najsporijoj od tri trake, nije bio osiguran, jedan policajac je i sam okomentarisao da je verovatno bio micro-san u pitanju i sve to nije dovoljno da bi se ustanovilo beyond reasonable doubt da je njegova krivica.
Nije dovoljno kaze ona.
I tu ja vec sasvim ocajan promenim taktiku i napisem vrlo humble email i posaljem izjavu od moje zene koja je bila u vozilu takodje da nisam kocio niti usporavao kad nas je udario od pozadi. Opet tri meseca nista, ja se spremao da uzmem advokata, kad sam dobio email da mi konacno odobrili da mi to isplate. Tacno godinu dana kasnije.

Veliku su to razbojnici.

Inace Szilvia Nemeth (mmmm), ako to ne zvuci sexy, ja ne znam sta zvuci. Kako premnogo volim te Madjarice.

baggio

Quote from: Ivan_D on July 08, 2011, 09:01:41 PM

Ja sam govorio o ovm tzv kasko osiguranju - da je to los deal. Ovo sto je obavezno je obavezno, sto se mora nije tesko  :)

Kapiram ja tacno sta si ti govorio.  Kad je u nekoj zemlji to drzavni monopol, a upravo je tako ovde kod mene, bas kao i duvan i alkohol (mada kod ovog treceg polako popustaju kajase), onda moze da se kaze da je to cisto bacanje para.

Ivan_D

Cekaj bre, ti si obavezna da osiguras kola tzv kasko? To mi izgleda neverovatno.

Ovde je obavezno osiguranje dosta jeftino i place se po kubikazi motora (nikakav drugi kriterijum). Ako imas kola sa motorom od 2l placas oko 300 eura godisnje, ako imas preko 4l placas 400 eura godisnje.
Kasko se placa na osnovu cene vozila, modela, starosti i sta ti ja znam. Tako da ako imas nova kola za 100K eura kasko osigranje te za prvu godinu izadje recimo 2500-3000 eura. A ako za ta ista kola uzmes samo obavezno, placaces recimo 400 eura godisnje.

Jelence

Ivane, da li bi mogao jednostavnim recima da objasnis zbog cega mislis da je osiguranje los potez? Moze i po tackama, sto jednostavnije, jer ne mogu da ukapiram tvoje razloge.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Ivan_D

Zato sto, na duge staze, dobijes 20-30$ na svakih 100$ sto ulozis.
Da te nazove broker i da ti ponudi da ulozis novac u fond iz kojeg ce ti se vratiti samo 20-30%, takodje ne bi pristala, zar ne? Ovo je manje vise ista stvar.

Kazem manje-vise jer je istina da osiguravanjem dobijas izvestan servis - tj. smanjujes fluktoacije koje neke situacije mogu da prouzrukuju, ali servis koji dobijas nikako nije adekvatan iznosu koji placas.

Glavni problem, i razlika sa ostalim servisima, je u cinjenici da su broje zamaskirane i vecina ljudi nema pojma kako osiguravajuce kompanije funkcionisu i koliko mali deo novca sto uzmu od premija stvarno isplacuju na claims.
Kad idem da se osisam ja placam 4 eura (servisne sluzbe i dalje jako jeftine u CZ). Moja supruga kad ide kod frizerke placa 70-80 eura. Oba znamo unapred sta za to dobijamo, nema nepoznatih. Ja dobijam to da me osisaju, ona dobije melir, masazu glave, kafu i sta ti ja znam.
Kod osiguranja ogromna vecina ljudi nema pojma zasto placa koliko placa i koliko moze da ocekuje da im se vremenom tog novca vrati. A vracanje novca je i glavni razlog zasto se neko osigurava, isto kao sto je glavni razlog sisanja sto hoces da ti skrate kosu.

Da ne pominjem vreme i energiju koja je cesto potrebna da izvuces novac od osiguravajucih kompanija kad se vec nesto desi i onda je red na njih da ti vrlo mali deo novca koji su pokupili od raznih ljudi vrate.

Ceo setup je velika prevara i uspesan jedino zahvaljujuci nekim ljudskim osobinama, neukosti, iluziji i neracionalnoj (opet zbog neznanja) averziji prema riziku. Zahvaljujuci slicnim faktorima i drugi veliki prevaranti su vec milenijumima super-uspesni, razne crkve itd.

Hate mail

:mrgreen:

"Empty skies"

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

tarana

Quote from: Ivan_D on July 09, 2011, 08:29:04 AM
Ceo setup je velika prevara i uspesan jedino zahvaljujuci nekim ljudskim osobinama, neukosti, iluziji i neracionalnoj (opet zbog neznanja) averziji prema riziku.

+

Jelence

Quote from: Ivan_D
A vracanje novca je i glavni razlog zasto se neko osigurava

Da ti se novac vrati? Eto vidis taj deo ne razumem. Za mene je osiguranje trosak, odlicno uporedjen sa frizerskom uslugom. Znaci ako hocu neki povracaj na investiciju onda investiram a ako hocu da kupim leba ili da namontiram frizuru onda archim pare.

Ovo kako si objasnio mesa ove dve kategorije. Kako mislis da se novac vraca od osiguranja?
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

AFord

Ja kupio prvi auto, neki raspali Mitsubishi, za 700 dolara i posle sest meseci me na parkingu neke radnje udari neka zena u prednje krilo. Njeno osiguranje uradilo procenu pa poslali cek na 600 dolara. Skoro isplatili auto. Ja sam kod kuce tog dana cekicem izbio krilo tek da ne drlja gumu.
A krs isao jos nekoliko meseci pa potpuno zaribao pa sam ga za 40 dolara prodao otpadu.

AFord

Quote from: slawen on July 08, 2011, 05:19:51 PM

There is a wide range of expressions someone possibly could use to describe department you have mentioned in your post before, ...but "competent" certainly is not among them, as well as "professional", "trustworthy", "fair" and "liable", let me enumerate just some of those.

Ah nisu fer...ne igraju se lepo :)

slawen

Веровао или не, кад удариш курву у поштење, највише се буни.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!