News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Francuzi, pokajtesja

Started by Daisy, September 12, 2011, 07:05:48 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Daisy

nešto nema pijanog pa "moram" ja  :lol:

naravno, zvaničnici smiruju javnost obaveštavajući da nema opasnosti
a mediji, upozoravaju da postoji opasnost ...

SVET    | PONEDELJAK 12.09.2011 | 14:21 -> 19:17

Eksplozija u francuskoj nuklearki

IZVOR: BETA, BBC, TANJUG

Pariz -- Jedna osoba je poginula, četiri su povređene u eksploziji u nuklearnom postrojenju Markul na jugu Francuske. Mediji spekulišu da postoji opasnost od radijacije.

Francuska Uprava za nuklearnu bezbednost je saopštila da u tom postrojenju nema aktivnih reaktora.

Peć koja je danas eksplodirala je služila za "topljenje radioaktivnog otpada niske i veoma niske aktivnosti", saopštila je ta Uprava. Od četvoro povređenih, jedna osoba je u teškom stanju.

Francuska policija navodi da povređene osobe nisu ozračene i da niko nije evakuisan iz područja gde se nalazi nuklearna elektrana.

I portparolka francuskog ministarstva energetike izjavila je da nije bilo radioaktivnog curenja nakon eksplozije centrale Markul, koja se nalazi 20 kilometara severno od Avinjona.

Pozivajući se na izveštaje sa mesta eksplozije, "Figaro" je preneo da postoji opasnost od radioaktivnog zračenja nakon eksplozije koja se desila u odeljenju za skladištenje radioaktivnog goriva. Nuklearno postrojenje Markul se nalazi na jugu Francuske, blizu mediteranske obale.

To je centar je za preradu otpada, i deo filijale Francuske elektroprivrede (EDF). Tamo se proizvodi gorivo od mešanih oksida (MOX) kojim se reciklira plutonijum iz nuklearnog naoružanja.

Prema rečima jednog od portparola EDF, reč je o "industrijskoj, a ne nuklearnoj nesreći".

"U takvom tipu peći postoje dve vrste otpada: metalni otpad (pumpe, orudje, ventili) i otpad kao što su rukavice ili radni kombinezoni koje koriste tehničari", rekao je jedan od portparola EDF. On je naveo i da je požar koji je izbio odmah nakon eksplozije ugašen.

Atomska agencija UN zatražila je od Francuske informaciju o eksploziji u pogonu za preradu nuklearnog otpada u mestu Markul na jugu zemlje.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.