News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

kriza, kriza, e pa sta je...

Started by Ivan_D, September 29, 2011, 07:51:02 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan_D

Secam se pre jedno 3 godine, kad je pocela tzv kriza u USA i drugde, stalno bi me neko iz Srbije pitao (ne zlonamerno, vec zloslutno) je l' se oseca kriza u CZ. Ja sam uvek odgovarao da nisam primetio nikakve promene.
Tako je i ostalo do negde pocetka ove godine. Od tada, kao E sa leptirima, i ja svugde primecujem znakove krize ovde.

Svugde se sve vise i vise prodaje roba slabijeg kvaliteta. Pre su takvi produkti imali minimalan shelf space, sada imaju mnogo puta vise. Ogromne zalihe nekakvih groznih parizera, iznutrica i bog-te-pita cega ne po supermarketima koji su pre imali jako dobru robu. Neke italijanske salame sto smo zena i ja voleli se vise ne prodaju; prodavacica kaze skoro niko to vise ne kupuje.
Gomila nekakve jeftine kineske obuce i odece u tom ogromnom supermarketu gde se pre odeca/obuca skoro nije prodavala.

Sve vise novih ljudi koji preturaju po kantama za djubre. Neko ko to radi godinama moze odmah da se prepozna, na licu sjeta ostavlja trag; ovo su novi ljudi koji to rade odnedavno. I to jos pricamo Prag koji je bogatiji od provincije skoro toliko koliko je BGD bogatiji od juga u Srbiji.

Kod mene u kraju ima jedno 20-30 lokala i skoro svaki menja vlasnika/business svaka 2-3 meseca. Ne moze nista da se odrzi. Secam se prvih 10 godina u Amsterdamu sam znao svaki lokal/business, nista se godinama nije menjalo. Sad i tamo, svake godine kad odem, svaki put drugi business.

Postepeno se javlja tenzija u ljudskom ponasanju. Ove godine 2/3 ljudi nije moglo da ode na more. Cak 50% porodica nema ustedjeno 350 eura, zapljenjuju ljudima imovinu po kratkom postupku (bez odluke suda - ima neka nova fora za to, pa ni ne ide na sud), ljudi gube stanove i kuce koje nisu u stanju da otplacuju.
Moj stanar, koji tvrdi da je vlasnik 50% jedne luksuzne zubne ordinacije i ima nekog lexusa od verovatno 50K eura, nema da mi plati stanarinu 650 eura ovaj mesec i tako.

If you dine with the devil bring a long spoon.

AFord

cekaj bre 'profesore' kako sad odjednom imas stan? Pa gde onda vi zivite - u necem iznajmljenom ili drugom stanu u posedu?
Ovo se ne uklapa sa skorasnjom lekcijom.

Daisy

da ne otvaram novu temu, da uguram ovde ...

Члану банде ,,Пинк Пантер" 10 година затвора
Суд у Јапану осудио Рифата Хаџиахметовића због крађе накита вредног 3,7 милиона долара

Последњи Коментари:
Mondenska Beogradjanka sa frajerom | 29/09/2011 09:45
Ko ce nas sad snabdevati satovima i nakitom?
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Ivan_D

Quote from: AFord on September 29, 2011, 09:00:11 AM
cekaj bre 'profesore' kako sad odjednom imas stan? Pa gde onda vi zivite - u necem iznajmljenom ili drugom stanu u posedu?
Ovo se ne uklapa sa skorasnjom lekcijom.

Ja sam wanna-be ucitelj. Pricao sam pre, kupili smo stan na kredit (zena me naterala) da bi smo imali nesto 'svoje'. Taj iznajmljujemo, a sami zivimo u mnogo vecem koji mi iznajmljujemo i naravno placamo na vreme.

AFord

dzaba onda sva nauka kada te na kraju zena natera na suprotno.
ili dodatj i 'kako se odupreti zeni' programu.

Jelence

AF je pravi terijer kad ga nabodes u bolno mesto... Tako i mene jase za Robinsa kad god mu se nadigne (sreca da se ne nadize bas cesto  :mrgreen: ).

Ne znam samo sta misli da postigne: da utice na misljenje takvim izlaganjem nema sanse, da ispadne pametan jos manje, a tek vickast... Zagonetka.

Jedino da istrese frustracije, a to je pravo lud da radi tako javno i otvoreno jer na taj nacin zapravo skine gace i naguzi se. Pa i da nisi peder, ko moze da odoli...

Eto recimo mene fascinira da ga je toliko iznemirio fakat da ce Ivan da predaje nekome nesto. Ej Ivan, taj belosvetski kockar, jebac i covek kome je muskarac ... otvarao sampanjac. Da predaje!!!! KILL!

Pomalo me podseca na Delije kad im pomenes gej paradu.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Pareski do

Види се криза, по сликама с Фејсбука ове године је страшно било популарно летовање у Будви и Боки... то му по београдским узусима дође као тај јефтини паризер од изнутрица

Quote from: AFord on September 29, 2011, 11:12:38 AM
dzaba onda sva nauka kada te na kraju zena natera na suprotno.
ili dodatj i 'kako se odupreti zeni' programu.

Предострожности ради - ако нећеш да купујеш непотребне некретнине - туширање три пута дневно 8-)

Hate mail

Tzv. kriza je, u svojoj najskorijoj popular inkarnaciji, "pocela" leta 2007. Znaci, pre 4 godine.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

AFord

Quote from: Jelence on September 29, 2011, 12:37:57 PM
AF je pravi terijer kad ga nabodes u bolno mesto... Tako i mene jase za Robinsa kad god mu se nadigne (sreca da se ne nadize bas cesto  :mrgreen: ).

Ne znam samo sta misli da postigne: da utice na misljenje takvim izlaganjem nema sanse, da ispadne pametan jos manje, a tek vickast... Zagonetka.

Jedino da istrese frustracije, a to je pravo lud da radi tako javno i otvoreno jer na taj nacin zapravo skine gace i naguzi se. Pa i da nisi peder, ko moze da odoli...

Eto recimo mene fascinira da ga je toliko iznemirio fakat da ce Ivan da predaje nekome nesto. Ej Ivan, taj belosvetski kockar, jebac i covek kome je muskarac ... otvarao sampanjac. Da predaje!!!! KILL!

Pomalo me podseca na Delije kad im pomenes gej paradu.

Jelence sa Ivanom imam vrlo kulturan odnos i coveka u vecini stvari rado procitam, jer ima sta da kaze.
Ne znam sta te je ubolo pa da se javis. Ako te nerviram ignorisi me - cak i forumska platforma ima opcije za to.

Jelence

Imas, to sam i komentarisala.

Ne nerviras me, taman posla, bas si sladak s gacama na kolenima i naguzen  :!:

AFord

Zanimljivo bi bilo videti sta bi Frojd rekao o osobi koja vecito insinuira nekakav seks.
Nadam se da ne koristis takav recnik kod kuce. To je tako prostacki.

Jelence

Trebalo bi mi oprati usta tastaturu sapunjavicom...

Ivan_D

look at them hippies

http://wearethe99percent.tumblr.com/

Imao sam ponesto (akademskog) razumevanja za sajt i prezentaciju dok nisam naisao na "i'm a writer, i'm nobody special, but like you, i'm a dreamer".

Dalje, ceo koncept 1% vs 99% je marketinski neodrziv jer je vise puta preteran. Da su rekli 25% vs 75% 'ajde u redu, preterano, but does the trick.

E

Quote from: Ivan_DOd tada, kao E sa leptirima, i ja svugde primecujem znakove krize ovde.

Pre neki dan kupujem malienom transformersa u jednoj robnoj kuci Sears, kad po izlasku ugledam u odeljku za kofere  kmpet tri crna kofera sa velikim plavim leptirima :shock:. Htela sam da izvadim bb i da uslikam pa da vam pokazem, ali me mrzelo. Pricam zmuu o tome on se naravno smeje i kaze : mila da mislis o pticama videla bi ptice svuda, ne brini nije to nista. Well nikada , ali nikada do sada nisam videla leptire na koferima, i odakle sad i kakve veze imaju leptiri sa koferima ? Jutros u prodavnii kupujem neke stvari u stavim u korpu dve kutije papirnih maramica posto smo svi nesto prehladjeni u kuci, kad na kutijama sta? leptiri :shock: Jesus Christ ! Da ne pominjem jos doktorku koja je imala belu kosulju sa raznobojnim leptir dezenom.
Znam da sam malo OSD , to nije nista novo ( to da sve mora da bude cisto i u nekakvom redu) , ali ova opsesija sa leptirima .. pocinjem da se pomirujem i samo posmatram, necu da se uzbudjujem vise oko njih, a cinjenica je da ih je svuda, just look around.

E

evo su da ne mislite da izmisljam

Daisy

Nije ovo loše ... dok čekaš prtljag na aerodromskoj traci ... dešava se da ne primetiš odmah svoj prtljag u gomili sličnih, pa onda ga čekaš da okrene još koji krug na traci
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

zagor te nej

Nego, da se vratimo na krizu, poslove etc. Znam momka, sumadinac, 40 godina, super tip, dosao ovde pre recimo 4 ili 5 meseci kod mog najboljeg drugara. Nekako je zvarsio neku radnu vizu u Srbiji, ovde sleteo, bio kod ortaka nekoliko dana. Zna engleski veoma solidno, vredan, onako, preduzetan tip. Uopste ne zivi lose u Srbiji nego mu se sve smucilo, I resio da ide. U prvoj nedelji nadje posao, prakticno sve vreme je vozio kamione, istocna-zapadna obala, obisao manje vise celu Ameriku. To je zajeban ali u principu dobro placen posao, za ove sto hoce da ustede brzo novac odlican jer prosto nema prilike da trosis pare. Elem,  za mesec dana se vraca u srbiju, dovodi zenu I decu, skupio novac za downpayment za kamion I vec ugovorio da radi kao independent contractor za firmu za koju je do sada vozio. I to sve u ekonomskoj krizi. On cudom ne moze da se nacudi da je ovo kriza :) Ja sam recimo duboko ubedjen da ce ovaj tip da bude milioner, I to jako brzo. Prosto vidis kako covek razmislja.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

E

Sto bi reklo Jelence: "Attitude is everything!"  :)

Hate mail

Daisy

... umesto da lepo ode da okupira wall st. i protestvuje kako nema posla, ovaj se švrćka I-5, I-10, 66 ...

Hate mail

By the way, danas (2. oktobar) mi je 12 godina.

Ivan_D

Quote from: INI on October 03, 2011, 12:58:50 AM
... umesto da lepo ode da okupira wall st. i protestvuje kako nema posla, ovaj se švrćka I-5, I-10, 66 ...

:mrgreen:

Ivan_D

Quote from: Hate mail on October 03, 2011, 03:12:21 AM
By the way, danas (2. oktobar) mi je 12 godina.

oh, ain't that a reason for a treat? 'ce kupis sebi hotdog i pivo posle posla?   :!:

cestitke btw!  :) :) :)

Hate mail

MalaKoala

Ivan_D

Hate mail