News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Medicare vs Privatno osiguranje

Started by Jelence, January 03, 2010, 04:24:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Tromotorac

Quote from: E on February 01, 2011, 11:28:16 PM
Quote from: Tromotorac on February 01, 2011, 11:13:00 PM
E, zato si ti omiljena na ovom i drugim forumima... tvoj pogled na svet jeste uvek daje nadu u bolje danas, bolje sutra :)

Gde rade triazu dobrih/losih ljudi za buduce doktore - na upisu na mediciniski fakultet, rukopolozenju, mirpomazanju, ili gde?

Ljudi koji upisuju i zavrsavaju medicinu rade to iz ljubavi prema ljudima ma koliko to tebi smesno i naivno zvucalo. Medicinski fakultet , kao i staz nakon njega , kao i sam posao lekara je toliko kompleksan i tezak, mnogo vise od bilo kojih drugih zanimanja a opet nedovoljno placen za svu odgovornost koju sa sobom nosi.

Interesantan detalj jeste da svi koje si opisala su zaposleni u klinici Svarcvald, osim par njih koji nisu uspeli da zavrse medicinski, ali zato glume lekare svakog cetvrtka u seriji ER.

The bums will always loose.

AFord

ne kapiram tacno sta je to E rekla sto ne stoji.
Mislim da je vecina lekara zaista u toj struci jer zele da pomognu ljudima. I to naplate.
ne bih da topik skrene u druge vode. Sustina je bila da mi hirurg nije odobrio operaciju jer je skupa i tek posto je probao da stvar izleci metodom koja se u vecini sveta ne koristi je prepisao operaciju. Dakle neko drugi, ne ja koji uslugu placam, ne ni hirurg koji je specijalista vec neko treci ko nema direktne veze sa medicinom kao ni potrebnu srtucnost da proceni sta i kako treba.

Za ljubitelje teorije potpuno deregulisanog trzista neka posluzi i cinjenica da je drustvo ovakvom praksom na gubitku jer se rade stvari koje su neproduktivne a kostaju, plus se u ostatku sveta (u koji spada i Vrnjacka Banja iz 60-tih) smatraju opcijom koja na duze staze dovode do artritisa, raznoraznih bolova usled loseg zarastanja...

I, za kraj, ovo nije rant za ili protiv drzave da se mesa, ovo je rant protiv icijeg mesanja, pogotovu ako ta treca strana ima mogucnost da dobije odnosno izgubi lovu.

slawen

У седмом или осмом основне поломио сам леву подлактицу (обе кости) и прелом ми је наместио чувени железничар из Кидричеве, на почетку Пицмале.
Безболно и без анестезије.
После су ме у болници само сликали на рендгену и руку ставили у гипс. На снимку је прелом изгледао као танка бела црта преко ulne и radiusa.
Зарасло је за пар недеља и од тада никада није болело.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

"A ko lomi ruke i glave ovim kipovima?".

slawen

We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

E

I meni je taj deda kod specijalne skole dole na pocetku Kidriceve namestao u vise navrata noge, ruke posto bi ih sto bi rekla moja nana "ishcevrljila" sto na gimnastici, sto na odbojci , Abrasevicu, you name it. Posle dedine smrti posao je preuzela baba.

slawen

E

Quote from: Tromotorac on February 02, 2011, 01:21:27 AM
E, zato si ti omiljena na ovom i drugim forumima... tvoj pogled na svet jeste uvek daje nadu u bolje danas, bolje sutra :)

Gde rade triazu dobrih/losih ljudi za buduce doktore - na upisu na mediciniski fakultet, rukopolozenju, mirpomazanju, ili gde?

Ljudi koji upisuju i zavrsavaju medicinu rade to iz ljubavi prema ljudima ma koliko to tebi smesno i naivno zvucalo. Medicinski fakultet , kao i staz nakon njega , kao i sam posao lekara je toliko kompleksan i tezak, mnogo vise od bilo kojih drugih zanimanja a opet nedovoljno placen za svu odgovornost koju sa sobom nosi.

Interesantan detalj jeste da svi koje si opisala su zaposleni u klinici Svarcvald, osim par njih koji nisu uspeli da zavrse medicinski, ali zato glume lekare svakog cetvrtka u seriji ER.

Ne pratim takve serije, ali znam mnogo lekara i medicinskog osoblja koji su putovali sirom sveta,placali put iz svog dzepa da bi pomogli tamo gde zdravstveni sistem gotovo da ne postoji. Da li si ikada cuo za doctors without borders, ili bar upoznao nekoga ko je tako nesto uradio i da li bi ikada u svojoj profesiji platio sebi put i otisao u neku third world country da pomognes ljudima ? Ne moras meni da kazes , odgovori sebi pa ces da shvatis zasto smatras da je ono sto sam gore izjavila moguce samo u nekom jeftinom TV shou. Projection & Intellectualization

Hate mail

Ja ne bih u isao u neku third world zemlju nikad, bez obzira ko sta kaze ili predstavi kao racionalizaciju.

Mene nikad nece videti ni Kina, Indija, Rusija itd.

"Da, ali ti ne znas sta gubis, nikad neces saznati... [Pa ide lista]".

That's fine.

Sto rek'o covek: "I don't do dirt" i jos "ne padam na Tibet ili Burmu".

Imam jednog ex-kolegu i drinking buddy-a koji je otisao iz nase firme u Goldman Sachs, pa otud (ne odud) posle 18 meseci na Duke Uni skolu medicine (ludak) i sad je na 2. godini. U maju ide na mesec dana u Ugandu ili tako nesto da poradja zene, vadi tanad i shrapnele, namesta ruke, noge itd. Jer tamo neko na 2. godini medicinskog fakulteta to sme/moze...

Moz' se desi da uklopim moj vacation sa njegovih par dana predaha u Pragu (predaha pred sunovrat u srce tame) u maju, a sto ce biti za pricu (cheap beer, slutty women). No, ne obecavam (I hope to jump ship by then, too, but you never know).

Hate mail

Ah, da: on hoce da postane lekar (prvobitni PhD bioscience plan je odjebao zato sto mu je i "undergrad" vise nego tezak) zato sto ocekuje da mu prva plata bude $400,000 i plafon kao hirurgu oko $2,000,000 ako ga podje karta i ako nadje privatnu kliniku koja ce da placa eventualne brljotine. So much for altruism. Znaci $400,000, sto moze da ocekuje i ovako, da je ostao u nasoj industriji - za jedno 10 godina. Mozda da je uzeo negde neki $60,000 MBA. Vec ima masters (EE, top skola). Algorythmic trading software development, quant jobs... Al' nece da slusa.

Do tad ce biti isto toliko u dugu plus 8-10 godina pre toga pravice mozda $40,000 (citaj: bice go k'o pistolj). 80hr/week residence.

Hate mail

A u medjuvremenu ce na ovima iz Ugande da se uci.

I to mu skola sredila; liability-free!

Pareski do

Мени то сазнање може само да пољуља поверење у њихову етику имајући у виду колико им се прилика указује да праве компромисе (од најмањих до највећих) на штету интереса својих пацијената а да ипак одрже, колико толико слику о себи као (све узето у обзир) филантропу.

Што рече мој покојни деда, када глад уђе на врата, љуба изађе на прозор.

Daisy

Quote from: Pareski do on February 03, 2011, 10:00:23 AM

Што рече мој покојни деда, када глад уђе на врата, љуба изађе на прозор.

:roll:

љубав ...

или је Љуба можда из јуначке народне песме "Турио Љубиша пиво да се лади, па изађе на прозор флашу да извади, еврибади"

:lol:
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Mirabella

Pre neku nedelju bio prilog na "60 Minutes", sve je manje lekara koji specijalizuju gerijatriju, uskoro ima da ih i nestane.  Razlog: nije isplativo.
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Tromotorac

Quote from: E on February 03, 2011, 04:48:39 AM
Quote from: Tromotorac on February 02, 2011, 01:21:27 AM

Ne pratim takve serije, ali znam mnogo lekara i medicinskog osoblja koji su putovali sirom sveta,placali put iz svog dzepa da bi pomogli tamo gde zdravstveni sistem gotovo da ne postoji. Da li si ikada cuo za doctors without borders, ili bar upoznao nekoga ko je tako nesto uradio i da li bi ikada u svojoj profesiji platio sebi put i otisao u neku third world country da pomognes ljudima ? Ne moras meni da kazes , odgovori sebi pa ces da shvatis zasto smatras da je ono sto sam gore izjavila moguce samo u nekom jeftinom TV shou. Projection & Intellectualization

OK, priznajem da moja svest i savest nisu razvijene do tog stupnja.  Projekcija? E tu malo preterujes.

Pijanista

01. februar 2011. u 18.58
Čekajući preglede umro od hladnoće u bolničkom vozilu
Vladimir Lojanica | 01. 02. 2011. - 00:02h | Foto: M. Cvetković | Komentara: 235

UŽICE - Meni više niko ne mora da priča o javašluku u zdravstvu. Spoznala sam ga dobro za tih dvadesetak dana, koliko je moj suprug bolovao, a posle toga i preminuo. A umro je kao pseto. Izdahnuo je promrzao u starom sanitetu kojim su ga, bez lekarske pratnje iz Beograda transportovali u Užice. Umro je devet meseci pre nego što je trebalo da dođe na red da ga snime na ultrazvuku - ovo su reči Ljiljane Karaičić (66) iz naselja Bela Zemlja kod Užica, čiji je muž Ljubinko Karaičić (71) preminuo 5. januara u vozilu užičkog Doma zdravlja, nekoliko dana posle teške operacije u Beogradu.
Ljiljana Karaičić: Zbog nemara lekara moj muž je umro u uslovima nedostojnim čoveka

Ljiljana Karičić za tragičnu sudbinu supruga ne krivi nikoga poimence. Svesna je da je njen muž bio teško bolestan i da zbog okrutne bolesti nije mogao još dugo poživeti, ali kako kaže, kivna je što je Ljubinko zbog opšteg nemara onih koji je trebalo da brinu o njegovom zdravlju umro u okolnostima nedostojnim čoveka.

VREMENA ZA ČEKANJE NIJE BILO

Ljubinko Karaičić, priča njegova žena, sredinom decembra osetio je jake bolove u stomaku. Kako su tegobe potrajale, Ljiljana je otišla u užički Dom zdravlja, otvorila suprugu zdravstveni karton i pokušala da mu zakaže pregled.

- Kada je karton overen, na prijavnici Doma zdravlja rekli su mi da Ljubinko dođe na pregled tek u februaru. Raspitala sam se kada bi došao na red da ga snime na ultrazvuku, a medicinske sestre su mi poručile: tek u septembru - počinje svoju ispovest Ljiljana Karaičić.

Vremena za čekanje nije bilo. U jednoj privatnoj ordinaciji Ljubinko je istog dana pregledan i snimljen na ultrazvuku. Sagledavši nalaze, lekar je konstatovao da Karaičić u stomaku ima tumor i da mu je potrebna hitna operacija.

- Zahvaljujući nekim vezama došli smo do lekara u Domu zdravlja koji nam je 20. decembra, videvši snimak sa ultrazvuka, odmah dao uput za Beograd u Prvu hiruršku kliniku Kliničkog centra. Uput smo odneli da overimo u užički RZZO. Svojim očima nismo mogli da verujemo kada smo na tom papiru videli da Ljubinka, koji od bolova nije više ni mogao da stoji na nogama, do 200 kilometara udaljene prestonice upućuju - autobusom. Nismo hteli da ga izlažemo tom riziku, odvezli smo ga privatnim automobilom - priča Ljiljana.

TRANSPORT BEZ MEDICINSKE PRATNJE

Karaičić je 24. decembra operisan u Kliničkom centru, gde je porodici, veli Ljiljana, rečeno da kupi flastere, gaze, kateter - jer bolnica nema taj materijal. Nekoliko dana posle operacije Ljubinko je počeo bolje da se oseća, ustajao je, šetao, znaci oporavka su bili vidljivi. Ipak, svaki optimizam njegovih najbližih je pokopan kada su lekari izneli prognozu po kojoj će on živeti još dva meseca, najviše godinu dana.

- Iz bolnice je otpušten 5. januara, a užički Dom zdravlja po njega je poslao sanitet. Ostala sam zapanjena kada sam videla da vozilo kojim će da transportuju mog supruga nema medicinsku pratnju. U tom sanitetu čak nije radilo ni grejanje - priseća se Ljiljana.

U krugu Klinčikog centra, svedoči ova žena, njeg suprug je ubačen u hladni sanitet zajedno sa još jednom pacijentkinjom koja je posle operacije tumora mozga upućena kući u Užice.

- Zamislite scenu: u zadnji deo saniteta u kome nema grejanja ubacuju dva teška bolesnika i bez lekarske pratnje ih ispraćaju na dalek put. Kraj moga muža, bukvalno na točku vozila, sedim ja, na krevetu ove druge bolesnice sedi njena ćerka. Šalju nas u Užice, a u sanitetu niko od zdravstvenih radnika. I to u ledeno hladnim kolima u kojima je bilo samo jedno ćebe - govori Ljiljana Karaičić.

CVOKOTAO OD HLADNOĆE

Tek što su izašli iz bolničkog kruga, Ljubinko, koji je do tada dobro delovao, pričao i nije se žalio na tegobe, počeo se tresti od hladnoće. Sanitet se, priča Ljiljana, non-stop truckao i ljuljao.

- I bolesnički krevet na kome je ležao Ljubinko bio je neispravan. Uzglavlje je stalno spadalo. On je cvokotao od hladnoće. Tek što smo izašli iz Beograda videla sam da je moj suprug klonuo. Pokušala sam da mu opipam puls, ali od truckanja nije vredelo. Zamolila sam vozača da stane u Lazarevcu, ali dom zdravlja u ovom mestu nije radio!? Posle nekoliko kilometara stigli smo u Veliko Crljane. Tu smo potražili pomoć lekara, ali doktorka je samo mogla da konstatuje smrt. Ostala sam kraj nepomičnog tela moga supruga, a hladni sanitet sa drugom pacijentkinjom nastavio je put Užica - jecala je juče, dok nam je ovo pričala Ljubinkova supruga.

ZC Užice: Loše stojimo sa dijagnostikom
- Da li pacijent dobija pratnju tokom transporta, to odlučuje ordinirajući lekar, odnosno doktor koji ga je operisao. Što se tiče saniteta, poslato je ono vozilo koje smo imali na raspolaganju - poručeno nam je juče iz Zdravstvenog centra Užice. Na pitanje ,,Blica" da li je moguće da pacijent mora čitavih devet meseci da čeka da bi došao na pregled ultrazvukom, dobili smo odgovor: ,,Istina je da loše stojimo sa dijagnostikom, tako da svi pacijenti ne mogu biti pregledani isti dan"!?

Tromotorac

Secam se teksta u NIN-u '80tih kad se u Beogradu dogodio isti slucaj, gde je covek sa posekotinom bio u kolima hitne pomoci, isli od jedne bolnice do druge sve dok nije iskrvario i preminuo.

Hate mail

Strasno. Ali uopste nisam iznenadjen.

Srbi su videli, mozda na televiziji, mozda u okviru Trumanove pomoci, mozda cak i u nekom americkom filmu, ili su zarobili od Nemaca, ispricao im o tome rodjak koji radi u Svajcarske ili u Klagenu Furtu da postoje vozila hitne pomoci, saniteta, emergency sluzbi svih vidova i rodova i tome slicno.

I onda im se tupilo da bi mozda i oni mogli to da probaju. Da bi mozda i u njihovim zivotima, poslovima, preduzecima* (*as in: endeavors), rutinama svakodnevnim zivotnim ali i "sirim drustvenim" to cudo moglo da se nekako uklopi. Sta su oni koj moj pa mimo svet?

I onda su resili da to izimitiraju.

I tako...

slawen

... and some more.

Постоји ту и та фасцинација до фетишизације новотаријама из шареног света која доводи до первертовања свега што у ову од Бога проклету земљу дође у сопствену супротност.

Тако санитетско возило постаје "санитет", не само материјализација читаве једне службе и/или језичкостилска фигура ("где чизма згази..."), већ ентитет за себе, институција par excelence која служи свим другим наменама, осим оној због које је донирана тзв. Србима од стране Црвеног крста Норвешке, на пример.
Тако одмах у радни однос бивају примљена не један, него два возача санитета (за рад у сменама, или кад се један разболи), а да се они не би свађали око тога ко је главни, отвара се и консеквентно попуњава и радно место шефа возог парка.
То возило треба и сервисирати, тако да се одмах уз амбуланту/дом здравља монтира "привремени објекат" радионице у којој столује новозапошљени аутомеханичар на пословима одржавања санитета - додуше, за све компликованије поправке санитет мора да иде у радионицу његовог пашенога, ипак амбуланта није да се у њојзи ремонтују кола.

Сад, кад већ имамо четворицу људи које у процес рада повезује речени санитет, потребно је издвојити их у посебну службу на чијем челу треба да се налази начелник, а коме у свакодневном раду мора да помаже секретарица ( уз то, са секретарицом све изгледа како и треба, далеко озбиљније).

И док се спроводе те оганизационе припреме, санитет не стоји: њиме возачи за сопствене или потребе других запослених у Дому здравља/здравственом центру из родних селендри довозе сир, кајмак, живу и/или уређену прасад & пилад, гајбице са сезонским воћем и поврћем, дрва за огрев, моторне тестере и фрезе које поправљају у болничкој радионици, па после враћају исправне; санитетом сви иду у швалерацију по околним шумама, па је дежурна сестра задужена кључевима и утврђује распоред и приоритете. Кад је коме свадба, слава или сахрана, санитетом се превози пиће, храна и позивају гости. Санитетом се свакога дана по пет пута иде у куповину пецива за доручак, ужину, маренду, габлец и грицкање. Санитет је добар и за транспорт грађевинског материјала, а може да послужи и за развлачење бетонског гвожђа (максимално осмице, десетку може, ал' из залета).
Санитет се обавезно даје кад ко од особља треба да се пресели, или му дете иде на факултет, па треба да се опреми соба.
У санитету може и да се лепо одспава после неке пијанке, зависно од климатских услова и температуре околине (некад ни грејање не помаже).
На санитет се правдају велике количине горива и мазива, два пута годишње купују акумулатори, гуме и свећице (нема везе што је дизел).
Санитетом се напосе раде и све друге замисливе ствари, док год има заинтересованих (а увек их има) и док је у возном стању.

Па како онда да постигну још да санитетом терају пацијенте по болницама?

Поготову што је од она два возача један управо завршио смену, а други је болестан?

Hate mail

Hate mail

Superhik

Slawene,
pismeni sastav ti je za cistu peticu.
Lepe, efektne recenice, multiple punchlines, oporo a jako, duhovito a grko (u ustima kao med, u stomaku kao chemer).
Al, veze s mozgom nema.
Doduse, ogranicavam se; u tvom gradu je mozda tako, u mom, svakako, nije.
Sasvim slucajno, celog zivota zivim sa lekarima, u blizem i sirem okruzenju (od hirurgije preko interne do mikrobiologije, ju nejm it), i mogu da kazem, bez da me govor tela izda, da se ljudi satiru od kvalitetnog i profesionalnog posla.
Hitna Sluzba Beograda?
Pa, mozda ce ti doci nadrkana med. sestra i taze rascupana doktorka (u pratnji trokrilnog vozaca), ali ce doci. I to vrlo brzo.
I ako provale da nisi zvao bez veze (a u gradu sa 2M stanovnika bezveze poziva ima vise nego pravih), nadrkanost volsebno nestaje, ljudi rade.
Video svojim ocima, nebrojeno puta.
Sefa voznog parka, odnekud, ne videh.

slawen

You're mixing frogs and grandmothers!

Daisy

Quote from: Superhik on February 04, 2011, 07:56:26 AM
Slawene,
pismeni sastav ti je za cistu peticu.
Lepe, efektne recenice, multiple punchlines, oporo a jako, duhovito a grko (u ustima kao med, u stomaku kao chemer).
Al, veze s mozgom nema.
mož' da se vadi da je profesionalna deformacija
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

slawen

Бај'д'веј, откако су у санитете уградили уређаје за праћење, драстично је опао број позива, а нарочито из приграда и сеоских насеља (где људима нису уведени телефони, па зивкају са мобилних). :mrgreen:

slawen

А ви момци не знате за Паркинсонов закон?
Тцтцтц....

Pijanista

Hate mail

Quote from: Hate mail on February 03, 2011, 05:12:24 AM
Ja ne bih u isao u neku third world zemlju nikad, bez obzira ko sta kaze ili predstavi kao racionalizaciju.

Tromotorac

Quote from: Hate mail on February 16, 2011, 06:41:23 PM
Quote from: Hate mail on February 03, 2011, 05:12:24 AM

Meni nikad nije bilo jasno kako je Egipat uopste prihvatljivo turisticko odrediste? Pa zar nije tamo svakih godinu-dve neko masovno ubijanje turista ili lokalnih hriscana?

Medju egipcanima a i ostalim arapskim zemljama postoji rasireno shvatanje zapadnih zena kao prmiskuitetnih; dodaj na to islamski tretman ostalih vera, i eto disaster in the making.

Sad, treba razumeti da je liberalna levica nalik na socijalnu alergiju i kao takva nesposobna da prepozna u kom pravcu je opasnost...

Hate mail

Pa to ti kazem.

Ne znam ti za ovo "liberal left bla bla", iskreno.

Mislim da je razlog cist (nepatvoreni) idiotizam.

Isti onaj sto opasnost vidi (i) u (see above) nepostojecim WMDs i sto na svaku rec razuma, ma kako retku, priznajem, odgovara sa "USA! USA! USA!".

Tromotorac

Multikulturalizam i moralni relativizam su produkti liberalne levice, i koji su u direktnoj korelaciji "they are no worse than us" paradigme.

Hate mail

Ma ja mislim da je nepatvoreni idiotizam u biti svih pobrojanih fenomena (svih 4-5-6 djuture).

Tromotorac

"Svi smo mi pomalo multikulturalisti"

Heheh, Hate...  :roll:

Hate mail

Pijanista

AFord

nije sve unutar svoje tarabe.
mi bili u Tunisu i ni ne znajuci sta se sprema ga napustili 4 dana pred pocetak demonstracija.
Nije bilo kao u Nici i Montekarlu ali je bilo zanimljivo. Tamo naisli na par 'amerikanaca' - ona nasa on Amerikanac, predaju na univerzitetu u Albaniju (NY) i vec 4. put dolaze u Tunis. Odusevljeni su istorijom, starim rimskim gradjevinama, Saharom...

uzgred jedna zanimljivost. U povratku dok smo prolazili kroz one skenere na Tuniskom aerodromu moja Mama zaboravi tasnu sa 600E kesh.
Posle 5 minuta shvatimo sta se desilo odjurimo a tamo tasnu trkelja neki brka, pandur. I kada nas je video pokaze nam da ga pratimo i odvede nas u neki budzak polu osvetljen bez igde ikoga. Ja tu skapiram covek ce da trazi da mu damo deo. Zatrazi pasos da se uveri da smo to mi, preda torbu Mami i kaze da izvadi sve iz torbe. Ona izvadi i kada je zavrsila ovaj pita da li je sve tu i kada je cuo da jeste se okrenu i ode.
Toliko brzo se okrenuo i otisao da nismo stigli ni da se zahvalimo.

Tromotorac

Istina, nisam cuo da su ikad u Tunisu mitriljirali po turistima. Medjutim, i dalje ne bih nikad vodio svoju porodicu ni u jednu africku/severnoafricku zemlju. Ni u bliskoistocnu.

AFord

daleko od taga da svrstavam Tunis u must-see destinaciju ali bilo je prijatno. Ja sam nekako mislio da je Tunis atraktivan za Srbe jer je relativno blizu, ne trebaju vize, jeftin medjutim vecina turista su nemci, britanci, francuzi i slicni mada ima dosta nas iz bivse SFRJ, Rusa, Bugara...

Mirabella

Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Tromotorac

No, decline is a state of mind, and proceeds so often from the dreams of utopianism, or the creed that a new generation can change human nature, eliminate war, legislate peace, end inequality, and enforce an equality of result—alone through state power wielded by enlightened despots and philosopher kings amid imposed "civility". In response, the productive, highly-taxed upper-middle classes become alienated, convinced that their efforts will not lead to their own self-interested advancement. So they adopt 'quietism', a sort of psychological hibernation from society, a disconnect where they virtually drop or hide out from popular culture—a theme as old as characters in Plato, Sophocles and Euripides, authors who at times focused on those so resistant to the redistributive Athenian state.

....

http://pajamasmedia.com/victordavishanson/decline-is-in-the-mind-2/?singlepage=true

Daisy

Quote from: AFord on February 17, 2011, 06:24:16 PM

daleko od taga da svrstavam Tunis u must-see destinaciju ali bilo je prijatno. Ja sam nekako mislio da je Tunis atraktivan za Srbe jer je relativno blizu, ne trebaju vize, jeftin medjutim vecina turista su nemci, britanci, francuzi i slicni mada ima dosta nas iz bivse SFRJ, Rusa, Bugara...

mene Tunis ne privlači nešto, ali ako ne grešim temperatura vode nije baš najprijatnija u decembru ... pa naši zbog toga u većem broju u Tunis idu u aprilu, maju ...

AFord

u decembru je voda sveza, mi se nismo kupali ali njih nekolicina jeste i to svaki dan.
No, veruj u decembru je u Beogradu zesce hladno pa osim nekih igraonica i Delti i Usca covek nema previse izbora a izleti u Saharu, grad Tunis, itd na 15 C ne zvuce lose.