News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Cudna vremena

Started by Ivan_D, October 12, 2011, 09:27:35 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan_D

Sva tri dogadjaja se desila u proteklih mesec dana, nateralo me da razmisljam.

1. Kupovao novi TV. Baja sto mi ga je prodao ponudio extended warranty (tv je inace, kao i sve u EU sa 2 godine garancije - treca godina kosta oko 5% cene televizije, cista glupost i prevara, zavisi sa kog ugla gledas). Necu hvala. Osiguranje? Necu hvala. Pita da li imam dece. Ja ga gledam. Kaze, ako imate dece, stvarno bi trebali da uzmete osiguranje. Sta ako vam dete gurne televizor, to ne spada pod garanciju. Znam da covek samo radi svoj posao, ali odbijam da ga udostojim odgovora. Nudi mi potom neki adapter u slucaju da ne stane struje, kao to moze da osteti TV, ali sa tim adapterom nema zime. Necu hvala kazem. Nudi mi onda sprej za ciscenje ekrana. Kazem imam to i usput mu udelim kompliment da trosi svoje dragoceno vreme i ocigledan talenat, i da bi mogao da prodaje neke druge i vece stvari. Nasmejao se.
Kaze mi, pre nego sto vas pustim, kupite makar baterije za daljinski upravljac. Kazem mu da stari tv ima 4 godine i da ni jednom nisam menjao baterije na daljincu. Odustaje i vodi me na kasu. Tamo dolazi sam menadzer prodavnice i opet mi nudi sve to izpocetka.

Prijatelj koji mi je pomogao da izaberem tv kaze da to moraju da rade, da im cesto salju tzv 'mistery shoppers' i da im odbijaju od plate, a mogu cak i da ih otpuste ako ne vrse pritisak na ljude da kupe side-produkte, jer na samom tv prodavnica ima minimalnu marzu, ponekad uopste i ne.
Dobro, ali koga bi bilo briga da izgubi takav posao pitam. Prijatelj mi kaze da ne znam o cemu govorim, te da je i takav posao vrlo pozeljan za mnoge ljude u danasnje vreme.

2.) zovem Telefonicu da otkazem digitalnu televiziju. Prvo pitanje, prve sagovornice, ni pet, ni sest "zasto". Kazem joj da imam svoje razloge ali da ne zelim sa njom o tome da raspravljam. Zena dobacuje da sam neljubazan i da to verovatno imam sa Balkana, da ljudi samo rade svoj posao, te da malo uljudnosti ne bi smetalo. Forwarduju me na nadlezni department. Opet, zasto hocu da otkazem digitalnu televizuju. Sta mi se tamo ne svidja. Kazem da ne zelim o tome da raspravljam, samo zelim da otkazem. Na zalost ne ide, mora da mi postavi par pitanja pre nego sto mi postom posalje kod za otkazivanje. Nudi isti paket u trecinu cene. Kazem necu. Nudi drugi, bolji paket za polovinu cene prvog. Necu. Nudi mi mesec dana da dobro razmislim. Necu. Nekih deset minuta kasnije konacno pristaje da mi posalje kod, ali imam 20 dana da se predomislim, a 30 dana nakon tog perioda ce mi otkazati sluzbu.

3.) Letim za Lviv iz Praga, ceska kompanija CSA. Kad smo sleteli, pre nego sto se avion uparkirao pilot govori na ceskom, a potom i izlomljenom engleskom lokalno vreme, temperaturu itd. Onda poceo o loyalti programu, bonusima, njihovim web stranicama i tako to; i samo o tome dobrih 5 minuta prvno na ceskom pa onda na engleskom. Dakle ne stjuardesa, ne recording, vec pilot-kapetan, live.
Nisam mogao a se opasuljim. Sam PILOT, disciplinovano cita reklamu, rec po rec.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

Nadam se da si budalu koja je pomenula Balkan u krajnje diskriminatornom i hateful kontekstu prijavio njenom poslovodnom organu?

Bedno, bedno. Bedne stvari ljudi moraju da rade.

Long live Wall Street!
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Hate mail

Ooops, never mind!!!!  :mrgreen: :oops:

Tromotorac

Uh, sto ja ne volim takve predatory prodavce. Da pocnu da me tako gnjave, izasao bih im iz radnje. Ovde, to postoji u auto-dealershipima. Electronic goods prodavnice koje su to radile, vise ne postoje.

Razumem, da to mozda nije moguce u EU, ali oni bi trebalo da budu svesni da agresivan overselling moze da ih skuplje kosta, nego da ti samo prodaju ono zasta si ti dosao.

Od mene jedino se Amazon.com obogatio. Cak i za automobile sam koristio carsdirect.com za price negotiation.
The bums will always loose.

Pijanista

Quote from: Hate mail on October 12, 2011, 03:43:11 PM
Ooops, never mind!!!!  :mrgreen: :oops:

hahaha ni meni nije jasno iz konteksta da li je "zena" wife ili woman   :D

Hate mail

Ivane_D, tim ludacima sto te masiraju sa "zasto hoces da otkazes?" samo treba da kazes: "Selim se iz zemlje".

Ivan_D

"zena" je u mojim textovima u dobrih 90% slucajeva moja supruga.

nevermind uvrede, sve ide u rok sluzbe  :)

Elem, ti agresivni prodavci nisu postajali pre u Evropi. To je staro par godina ovde i meni se cini da je to "uvezeno" iz USA.
Ja znam kako s njima da izadjem na kraj, ali puno ljudi ne zna, ili im je neprijtano.
Ali nije to poenta posta, poenta je da su mnoga radna mesta postala surova i da se od zaposlenih traze tako neke stvari koje pre nisu bile u opisu posla. Razmisljam da li je kapitalizam postao suroviji sad posto nema vise socijalizma, ili su neke druge stvari u pitanju. A mozda sve samo ide svojim tokom, sta ja znam. Kad bolje razmislim, glup sam ko k.

Hate mail

Covek, to sto si napisao 100% mi je izgledalo kao da ti je "Veronika" sa kojom si bio na liniji nesto odbrusila.

Tromotorac

Upselling tehnika verovatno jeste uvezena iz USA, ali people skills su lokalni. Verujem da je hibrid ta dva mnogo losiji u istocnoevropskim zemljama nego u anglosferi gde postoji mnogo vece postovanje prema licnom izboru, personal space, itd.
The bums will always loose.

Ivan_D

Quote from: Hate mail on October 12, 2011, 05:49:53 PM
Covek, to sto si napisao 100% mi je izgledalo kao da ti je "Veronika" sa kojom si bio na liniji nesto odbrusila.

razumeo sam, no worries. Ovde inace monitoruju sve moguce razgovore, tako da nesto tako ne bi Veronika sebi dozvolila.

Jelence

Missim, stvarno... Ono sto dajes to i dobijas, Ivane. Uvek bilo i bice. Kolko si razumevanja dao za situaciju u kojoj se nalaze toliko si razumevanja i dobio.

Zamisli da nije bio prodavac TVa nego neka zna-se-vec-koja. Ti narucis BJ a ona te pita jel hoces i da ti ceskam jajca? Extra $... Da te sibam po guzici? Jos $... Dildo... Jos $... Cekaj, baterije u dildu da promenimo, jos $...

Kao sto pita tebe pitace i sledeceg. Nema ljutis. Odaberes sta volis, za ostalo kazes "ne, hvala". Fakat da te je pitala dal hoces i da ga trljas kroz... ne znaci nista emotivno. Neko hoce neko nece. Ne zna dok ne pita a i nema sanse da ti kaze da ce extra da te kosta. Bottom line: nasla ti je redom sta sve volis (umesto da te tretira standarno) pa je lepo i tebi i njoj.

Stavise, lepse je sa dildom nego kada bude samo "klot" BJ... Prema tome - "hvala na pitanju" je in order a ne da se kurobrecas.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Hate mail

Ummm...

Sta je to dildo?

E

Quote from: Ivan_D on October 12, 2011, 09:27:35 AM
Sva tri dogadjaja se desila u proteklih mesec dana, nateralo me da razmisljam.

a nisi vidjao leptire okolo  :) ?

Ivan_D

covek je visok 155cm, sto je i za severno-koreanske standarde jako malo, a snimi kako su svi generali jos nizi nego on. Coincidence? i don't think so!

zagor te nej

Meni zena kaze da se ja tako narogushim kad neko nesto krene da mi porodaje da ljudi pobegnu. Mozda nesvesno, nikad namerno. A da mi ide na nerve to nutkanje, uh, i to kako.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Ivan_D

Pa o tome i pricam. Zato me zena i vredja po nacionalnoj/teritorijalnoj osnovi. A bogami i ja nju ponekad :)

Ja ne mogu da se iskuliram ponekad, a u nekim situacijama se lako iznerviram. I to sasvim bezveze i bezpotrebno.

Najvise me nervira cekanje, npr. u redovima, ali i drugde. I tu se odmah vidi da nisam odavde. Pocinjem da se vrpoljim, da budem nervozan, da komentarisem na glas, a nedaj boze da neko ispred mene placa karticom na kojoj nema dosta para pa mora da storniraju, ili da je neko zaboravio da izmeri paradajz, ili da se istrosila rola papira na kasi, ili da je kasirka trainee.

Zena zbog toga poslednjih par godina, pre nego sto stanemo u red (u veci shopping idemo jednom nedeljno i cesto su, pogotovo pre ove krize, guzve iako ima jedno 40 kasa) mene posalje da cekam napolje, sto ja i ucinim, odem sednem na klupu, sacekam je, posle pokupimo malog iz decijeg coska ili kako se to zove i idemo kuci mirni i spokojni.

@E za sada, inace, bez leptira. Valjda je zima ovde sada za njih, sto ne znaci da se ne skrivaju negde i vrebaju nas :)

Jelence

Quote from: zagor te nej on October 13, 2011, 01:51:25 PM
Meni zena kaze da se ja tako narogushim kad neko nesto krene da mi porodaje da ljudi pobegnu. Mozda nesvesno, nikad namerno. A da mi ide na nerve to nutkanje, uh, i to kako.

To svakako ima veze sa kulturom jer smo naucili da odbijanje ima i drugih znacenja osim da nam ponudjena stvar ne treba. Mada, verujem da ima i drugih kultura koje misle isto jer cifre ne lazu a cifre su glavni pokretac nutkanja.

Mislim da je jedini nacin da se izadje na kraj sa nutkanjem da se re-programiramo po tom pitanju. Prodavac nam ne nudi robu da nas zajebe nego da poboljsa svoj biznis. Kako ga mozemo osudjivati zbog toga??? Pa mi bismo isto uradili da zamenimo uloge.

Da dodam takodje da stvar koju nam nudi ne mora da znaci da ne valja niti da nam uvaljuje patku nego jednostavno pita da li nam treba.

Ono sto je realnost to je da se medju prodavcima nalaze i bolji i gori strucnjaci u svom poslu. Tako da shoping moze biti lepo iskustvo a i grozno u zavisnosti koliko je prodavac strucno nudio svoju robu. Ja sam prestala da idem u moj omiljeni kozm salon recimo jer su me udavili sa nudjenjem kozmetickih preparata koji su kvalitetni ali su bas skupi. Zapamtili su sve o meni (tretmane, sta volim sta ne volim, cak su mi i ime izgovarali tacno!!) samo su uvek zaboravljali da sam im izricito rekla da nisam zainteresovana za kozmetiku koju nude. Cura koja me je usluzivala uvek bi me jedno isto pitala (u zavisnosti od toga koji je tretman nudila bi mi kozmetiku) i na kraju sam promenila salon. Da se nadjem ponovo u tom salonu skrenula bi im paznju, ali nisam ni ja imala pojma da mi je poslednja poseta tamo bila poslednja. Posle sam otisla sa drugaricom u drugi salon gde sam se bolje osecala jer je cura nudila te iste proizvode na mnogo suptilniji nacin. Njoj sam takodje rekla da je kozmetika koju nudi veoma kvalitetna. Pitala sam da je da li musterije komentarisu cenu kaze ona jeste, ja rekoh pa sve sto je kvalitetno mora da ima odgovarajucu cenu. Takodje sam joj rekla da vec imam sta mi odgovara i da cu joj reci ako resim da promenim. Posle toga me je (za razliku od cure iz prethodnog salona) pitala kako me sluze stare kreme i mazalice i ja bih joj rekla odlicno. Obe znamo zasto me je to pitala ali je manji push.

Nisam ljuta ni na jednu ni na drugu kozmeticarku ali sam promenom salona rekla sta sam imala kao musterija. I nema ljutis, ni ona prva me nije napadala licno nego je samo htela da joj biznis bolje ide sto je sasvim OK.

Jelence

Inace, da li bi bilo fer da se kaze da po nekad zaboravimo nesto da nam treba (baterije za daljinski, recimo). U slucaju da smo zaboravili, blagosiljali bi prodavca sto nas je podsetio. Pri cemu prodavac ne zna da li smo taj slucaj dok ne pita, zar ne?

Inace, shoping je prijatno iskustvo - mislim da se sa ovim mogu sloziti i muskarci. Kad kupis nadjes nesto sto ti je vec dugo trebalo i konacno si to pronasao. Pa svi prikljucci i ostale zezalice.

I tada, kao i onda kada nam nije trebalo ono sto nam nude radi se samo o kupovini.

Koliko puta smo otisli u radnju pa nista nismo kupili. To ti je to nudjenje bez kupovine. Isto kao kada prodavac dodatno nudi na kasi ono sto nam ne treba. Da smo tako besni na svaku radnju iz koje smo izasli bez da ista pazarimo kao sto nam prodavac ide na zivce jer nam nudi ono sto nam ne treba - pa nikad nas shoping vise nebi video.

E, TO bi bila prava katastrofa!

Ivan_D

QuoteMislim da je jedini nacin da se izadje na kraj sa nutkanjem da se re-programiramo po tom pitanju. Prodavac nam ne nudi robu da nas zajebe nego da poboljsa svoj biznis. Kako ga mozemo osudjivati zbog toga??? Pa mi bismo isto uradili da zamenimo uloge.

Jelence i njeno neuro-linguistic reprogramiranje   xrofl xrofl xrofl
is that Tony talkin out of ya???  xrofl xrofl xrofl

Inace, preko 99% svih mogucih tzv prevara nisu da bi nas neko z@jebao vec da bi se sam okoristio. Tako da je to sto si napisala sasvim bespredmetno.

Jelence

Bespredmentno ili ne, vidim da je tebi draze da se dzapas sa zenom nego da nesto ucinis po tom pitanju.

Balkanjeros.

Jelence

PS. A Tonija mozes da poljubis u dupe. Ako ti dozvoli.

Ivan_D

Quote from: Jelence on October 14, 2011, 10:47:50 AM
PS. A Tonija mozes da poljubis u dupe. Ako ti dozvoli.

That much is true. Ali, da ne bude zabune, nije Tony taj po kom pljujem (njemu, kako si primetila, mogu samo kapu da skinem, pljunem pod prozor ili ga poljubim u dupe - zavisi od situacije i raspolozenja), vec njegovi sledbenici i fanovi.  ;)

Jelence

Mirabella

Quote from: Jelence on October 13, 2011, 10:16:18 PM
Koliko puta smo otisli u radnju pa nista nismo kupili.

TO mi se jos nije desilo.  :mrgreen:
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

AFord

postoje dve vrste prodaje: B2C koja je najcesce takva kakvom je opisujes tranzakciona, dodjes kupis sta ti treba i vise te ne vide, i druga B2B koja se mnogo vise i cesce zasniva na nekakvom partnerstvu.
I ovde postoji gomila radnji gde te spopadaju, nude sve i svasta a boli ih sta ti treba vec im je vazno da ti nesto uvale. Kupis cipele nude ti imalin (na sta je marza veca), kupis nesto elektronsko nude ti baterije. Ne zanima ih da li te nervoraju jer se sada vidite i nikada vise.
Druga vrsta se mnogo vise zasniva na nekakvom poslovnom partnerstvu, odnosu itd. Ti imas nesto sto prodajes, ova druga strana radi nesto pa mu treba to sto imas. I tu uglavnom gledas da im ne uvalis nesto sto im ne treba, ili da ih spopadas sa raznim baterijama, imalinima i sl. jer kada im opet bude nesto trebalo te se nece setiti, vec ce otici kod konkurencije.

U poslednje vreme ovde radnje sve manje imaju te smorne prodavce a sve vise pokusavaju da se prebace na kao strucnu prodaju pa te puste da razgledas a okolo su razni koji znaju razne te tehnicke detalje pa mogu da te posavetuju, pomognu pri izboru itd. Jedino sto su ti isti radnici skuplji pa ili ne moze svuda da se tako pristupi, ili se ne isplati.