News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Beli Sengen, jos jedan krug

Started by taki, January 13, 2010, 11:00:43 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

taki

Da ne trazim onaj veliki topik na kome smo pricali na ovu temu cisto da vam prenesem iskustva sa terena. Da sravnimo moju naivnost i Wizardov pesimizam  xrotaeye

Dakle, zaista na sajtu nemacke ambasade stoji sta sve mogu da nam traze kad ulazimo u njihovu zemlju, al' bas kao sto sam mislila i ocekivala, to je sistem zastite koji im jeste neophodan, ali ga primenjuju samo po potrebi. Naime, jedna moja prijateljica je sletela na frankfurtski aerodrom i prosla carinsku kontrolu tako sto je pokazala pasos... isto tako su ljudi usli u Slo, Aus, Gr, Svajcarsku i Spaniju.

E, sad, ovo je definitivno iskustvo mojih prijatelja, porodicnih ljudi, koji nikada nisu imali nikave dodirne tacke sa kriminalom, a prethodnih godina su putovali po inostranstvu sa sengenskim vizama... cenim da ih imaju u sistemu, da nisu prekrsili nijedan zakon i da niko nije imao potrebe da ih dodatno proverava... hocu da kazem da ne tvrdim da nikada nikog nece proveravati, traziti kartice na uvid, vratiti u Ser, al' da se stvari odvijaju bas kao sto sam i ocekivala. Kome moze da smeta pristojna osoba koja je dosla u njegovu drzavu da se provede ili zavrsi neki posao (cak iako se radi o Srbima :mrgreen:)?

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/172167/Ukidanje-viza-za-20-posto-povecalo-broj-putnika-ka-Evropi

D(z)avid

Quote from: taki on January 13, 2010, 11:00:43 AM
... cenim da ih imaju u sistemu, da nisu prekrsili nijedan zakon i da niko nije imao potrebe da ih dodatno proverava... hocu da kazem da ne tvrdim da nikada nikog nece proveravati, traziti kartice na uvid, vratiti u Ser, al' da se stvari odvijaju bas kao sto sam i ocekivala. Kome moze da smeta pristojna osoba koja je dosla u njegovu drzavu da se provede ili zavrsi neki posao (cak iako se radi o Srbima :mrgreen:)?
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/172167/Ukidanje-viza-za-20-posto-povecalo-broj-putnika-ka-Evropi

U "sistemu" imaju jedino one koji su nesto zgrijesili, oni vjerovatno (po)stoje u njihovim bazama podataka.
Provjeravaju nasumice, i drzavljane EU, onog koji im se ucini na neki nacin "sumnjivim"...
Kao mene, npr, i to vec 2-3 puta iskljucivo u Berlinu (od nekoliko desetina drugih drzava i gradova): na mom svedskom pasosu postoji i grad/drzava mog rodjenja, BAsna, jel', i iako nemam "muslimansko" ime i prezime, vjerujem da je to uticalo da me naknadno zadrzavaju po 5-10 min da bi me provjerili (izgledam/obucen sam prilicno pristojno, nemam "zacrnjen ten"), i posto nista ne mogu da nadju na kraju te i puste (pasos OK, nemam kriminalnih radnji itd.), normalno. 

Ivan_D

Quote from: D(z)avid on January 13, 2010, 11:23:47 AM

na mom svedskom pasosu postoji i grad/drzava mog rodjenja, BAsna, jel', i iako nemam

Au covece, na mom nema. Ima samo Zemun   :)

doduse na ceskoj vozackoj dozvoli ima Zemun, YUG
If you dine with the devil bring a long spoon.

D(z)avid

Pa, bila opcija, pitali me dal' da stavim ili ne, pa ja stavio i grad i tzv. "drzavu", reko' da ne dobijem slucajno amneziju ili da ne zaboravim oklen sam. I samo me u Berlinu znaju zezati, mater svapsku...

taki

Quote from: Ivan_D on January 13, 2010, 11:37:43 AM

na mom svedskom pasosu postoji i grad/drzava mog rodjenja, BAsna, jel', i iako nemam

Au covece, na mom nema. Ima samo Zemun   :)

doduse na ceskoj vozackoj dozvoli ima Zemun, YUG

Ti si rodjen u Zemunu xph34

Kako postade fundamentalni Vojvodjanin???

Ako si ziveo u Zemunu mozda se i znamo...

Ivan_D

Mene kontrolisali samo jednom, u Americi. Kad sam se chekirao, iskocila neka zvezdica na karti koju si mi odstampali i poslali me kroz neki aparat, ionizacija ili nesto, ne secam se kako se zvalo, ali je mirisalo kao posle grmljavine  :)

Dobro, nista cudno kazem ja, verovatno zbog moje tamne kose. Kad ono za mnom u redu dve Norvezanke, plavuse, plavooke. Kad je dosao red ne mene, kazem ja coveku sto tamo radi "you guys gotta work on your profiling a little. I understand you pull me over, but why these girls..."
"the computer picks at random" kaze on...

Ivan_D

Quote from: taki on January 13, 2010, 11:43:08 AM

Ti si Zemunka? Tamo sam rodjen, ali nisam tamo odrastao. Bio sam tamo do 4. godine i posle od 16. godine.
U koju si srednju isla? Ja u Zemunsku  :) , posle u 5. ekonomsku  :x

taki

Ovo o cemu pricate je normalno, i potrebno u krajnjoj liniji. Ni ja ne bih volela da bilo ko moze da udje u Ser. Al' je provera jedno, a isukivanje stosa papira i kartica o cemu je pricao Wizard kao o necemu sto ce nam se svima i svugde desavati, je drugo.

taki

Quote from: Ivan_D on January 13, 2010, 11:48:05 AM
Quote from: taki on January 13, 2010, 11:43:08 AM

Ti si Zemunka? Tamo sam rodjen, ali nisam tamo odrastao. Bio sam tamo do 4. godine i posle od 16. godine.
U koju si srednju isla? Ja u Zemunsku  :) , posle u 5. ekonomsku  :x

I ja u Zemusku  :oops:

Ivan_D

aha, vidis to   :)

ja sam 70-to.
Razredni mi bio Cezar, direktor u to vreme bila ona budala Cujke. Biologiju mi predavala Jeca (koja je predavala i mojoj mami u osnovnoj jos). Geografiju Silja, fiziku onaj sto je radio u Vinci pa imao fleku na licu, posle njega jos jedna zena sto se stalno zahiktavala dok je pricala, zaboravio sam kako se zvala, matematiku Sara, fizicko ona budala Vincent, to name a few.
Oba roditelja i tetka su mi isto isli u zemunsku, ali za razliku od mene sve 4 godine. Ja zbog losih ocena nisam mogao da se upisem u 3. razrdedu  :cry:

vbo man

QuoteJa zbog losih ocena nisam mogao da se upisem u 3. razrdedu  Crying or Very sad
Znachi nemoj da rachunash na gene kad malecki poraste... ;)  xuss
The light at the end of the tunnel is the train.

Ivan_D

Quote from: vbo man on January 13, 2010, 12:00:28 PM
Znachi nemoj da rachunash na gene kad malecki poraste... ;)  xuss

Ne znam tacno sta hoces ovde da mi kazes, niti mi je jasno zasto mi pominjes dete...

Doduse, ako je tebi neko sa IQ od 125 najpametniji na svetu, onda me takav komentar ni ne cudi.   :roll:

taki

Quote from: Ivan_D on January 13, 2010, 11:52:39 AM
aha, vidis to   :)

ja sam 70-to.
Razredni mi bio Cezar, direktor u to vreme bila ona budala Cujke. Biologiju mi predavala Jeca (koja je predavala i mojoj mami u osnovnoj jos). Geografiju Silja, fiziku onaj sto je radio u Vinci pa imao fleku na licu, posle njega jos jedna zena sto se stalno zahiktavala dok je pricala, zaboravio sam kako se zvala, matematiku Sara, fizicko ona budala Vincent, to name a few.
Oba roditelja i tetka su mi isto isli u zemunsku, ali za razliku od mene sve 4 godine. Ja zbog losih ocena nisam mogao da se upisem u 3. razrdedu  :cry:

Taj iz fizike se zove Jorgovic, zvani Jogi  ;)
Meni geografiju Grkinic, svi ostali su isti...

mercedes

Quote from: taki on January 13, 2010, 11:00:43 AM
... cenim da ih imaju u sistemu, da nisu prekrsili nijedan zakon i da niko nije imao potrebe da ih dodatno proverava... hocu da kazem da ne tvrdim da nikada nikog nece proveravati, traziti kartice na uvid, vratiti u Ser, al' da se stvari odvijaju bas kao sto sam i ocekivala. Kome moze da smeta pristojna osoba koja je dosla u njegovu drzavu da se provede ili zavrsi neki posao (cak iako se radi o Srbima :mrgreen:)?

U "sistemu" imaju jedino one koji su nesto zgrijesili, oni vjerovatno (po)stoje u njihovim bazama podataka.
Provjeravaju nasumice, i drzavljane EU, onog koji im se ucini na neki nacin "sumnjivim"...
Kao mene, npr, i to vec 2-3 puta iskljucivo u Berlinu (od nekoliko desetina drugih drzava i gradova): na mom svedskom pasosu postoji i grad/drzava mog rodjenja, BAsna, jel', i iako nemam "muslimansko" ime i prezime, vjerujem da je to uticalo da me naknadno zadrzavaju po 5-10 min da bi me provjerili (izgledam/obucen sam prilicno pristojno, nemam "zacrnjen ten"), i posto nista ne mogu da nadju na kraju te i puste (pasos OK, nemam kriminalnih radnji itd.), normalno.  

kako bre, tako Dejvi :mrgreen:, kod mene pise, grad, drzava rodjenja; Sarajevo, Jugoslavien i svi kad pogledaju smjeskaju se i kazu prolazi i ja se njima smjeskam i tako obidjoh pola  planete i niko nikada me nije sekunde zadrzao.
Einstein said that: Imagination is more important than
knowledge.

iDemo

Quote from: mercedes on January 13, 2010, 01:39:49 PM
kako bre, tako Dejvi :mrgreen:, kod mene pise, grad, drzava rodjenja; Sarajevo, Jugoslavien i svi kad pogledaju smjeskaju se i kazu prolazi i ja se njima smjeskam i tako obidjoh pola  planete i niko nikada me nije sekunde zadrzao.
Ima tu nesto...  :mrgreen:

alan ford

Quote from: iDemo on January 13, 2010, 01:41:24 PM
kako bre, tako Dejvi :mrgreen:, kod mene pise, grad, drzava rodjenja; Sarajevo, Jugoslavien a

Izgleda je to sta u pasosu pise, odakle si poreklom, ne samo u americi 'random' vec i u drugim zemljama. Ovde sam mogao da stavim bukvalno sta sam hteo, sam sam popunjavao formular, niko to ne proverava - to je mislim jedino polje da se ne proveri - pa sam mogao da stavim Srbija, Beograd, Jugoslavija, SRJ, verovatno i FNRJ da sam pozeleo.

slawen

По добијању белог шенгена чека се на проверу пасоша неупоредиво дуже него до сада.
Док сам улазио у Мађарску, по први пут у животу су ме паркирали са стране, исто као и неке "земљаке", док је булумента осталог света, укључујући и Турке и Казахстанце прошла мимо смејући нам се, само показујући пасош из кола!
Толико је било непријатно да сам отишао до полицајца и показао му да у пасошу и ја и остали имамо важеће шенгенске визе/боравишне дозволе (које он као није видео) и тек је то помогло да малтретирање престане.
А да није изолован случај говори и чињеница да сам у Мађарску ушао преко Румуније јер кад сам на аутопуту упратио да ка северу иду искључиво А и D таблице (била је недеља на крају распуста кад се гастери са својим потомством враћају на шљаку), мудро сам проверио и из из ауто-мото савеза су ми рекли да се на Хоргошу за излазак чека више од сат времена са тенденцијом пораста, окренуо сам на Ватин и први пут у животу, а надам се и последњи посетио ту веселу земљу умало уништивши кола на темишварским рупчагама. Треба ли напоменути да је румунски полицајац такође добрих десет минута нешто тркељисао наше пасоше и на крају их није све вратио, па иди тражи где се један "затурио"...

Мој утисак је да је са шенгенком у пасошу, а без беле листе било и лепше и лакше. Брже сигурно.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Pa nije, Slawene, ideja belog sengena da se olaksa vama nekolicini koji ste i inace imali vize za multi-ulaske i dozvole boravke, vec je ideja da se olaksa putovanje onima, preko 99% gradjana Srbije cenim, koji to nisu imali.

Drugim recima beli sengen je super pozitivna stvar gledano na nivou Srbije, cak iako si ti morao da sacekas desetak minuta neplanirano.

Pijanista

QuoteПо добијању белог шенгена чека се на проверу пасоша неупоредиво дуже него до сада.

To je zato sto su ranije provere obavljane u ambasadama, koliko li se tek tamo cekalo.
Secam se devedesetih, naftni embargo, ulice prazne. Stopiram coveka a on iskreno kaze kako mu to prija jer je sad mnogo lakse voziti po gradu, ocas posla.

slawen

Quote from: Ivan_D on January 13, 2010, 06:26:20 PM
Pa nije, Slawene, ideja belog sengena da se olaksa vama nekolicini koji ste i inace imali vize za multi-ulaske i dozvole boravke, vec je ideja da se olaksa putovanje onima, preko 99% gradjana Srbije cenim, koji to nisu imali.

Drugim recima beli sengen je super pozitivna stvar gledano na nivou Srbije, cak iako si ti morao da sacekas desetak minuta neplanirano.
Тејлеси нису имали визе не зато што их не би добили, већ зато што им нису требале.
Не требају им ни сада.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Nocobdija

Quote from: Ivan_D on January 13, 2010, 06:26:20 PM

Ogromno mi je zadovoljstvo da kažem da se negde slažem sa tobom.   :)

slawen

Quote from: Pijanista on January 13, 2010, 06:59:18 PM
QuoteПо добијању белог шенгена чека се на проверу пасоша неупоредиво дуже него до сада.

To je zato sto su ranije provere obavljane u ambasadama, koliko li se tek tamo cekalo.

Ја бих редовно претходно телефоном заказао тачан термин и не бих чекао ни минута.
Миссим, ипак смо донекле цивилизовани....

taki

slawenw, opasan si folirant  :|

Da spisku dodam i Fr. I tamo se lako ulazi.

slawen

Quote from: taki on January 13, 2010, 09:22:58 PM

Уф.
То је уврежена заблуда.

taki

Quote from: slawen on January 13, 2010, 09:32:17 PM
Quote from: taki on January 13, 2010, 09:22:58 PM

Уф.
То је уврежена заблуда.

mogla sam i gore da te opletem zbog ovog sto si ovde napisao, ne insistiraj  :mrgreen:

slawen

Tata Mirche

@ Ivan_D
Peta ekonomska u Kosutnjaku, odnosno ispod Kanarevog brda?
Ja is'o tamo pocetkom osamdesetih, razredna mi bila Sofija Jolic, statistiku mi predavao neki odvratni lik koji lici na bivola...
U moje vreme to je bila odlicna skola, ali je nekoliko sjajnih profesora umrlo u narednih par godina, verovatno pre no sto si ti dosao.

Sto se tice putovanja moja su iskustva ista i pre i posle ukidanja viza. Kontrola pasosa 30 sekundi, prolaz kroz skener  jos toliko... Ali dobro, nije ni cudo, ozbiljan, stariji covek...  8-)
Verovatno mi negde na celu pise da nisam muljator, citav zivot svuda prolazim i ulazim bez ikakvih problema.

slawen

Quote from: Tata Mirche on January 13, 2010, 10:43:15 PM

Sto se tice putovanja moja su iskustva ista i pre i posle ukidanja viza. Kontrola pasosa 30 sekundi, prolaz kroz skener  jos toliko... Ali dobro, nije ni cudo, ozbiljan, stariji covek...  8-)
Verovatno mi negde na celu pise da nisam muljator, citav zivot svuda prolazim i ulazim bez ikakvih problema.

Знао сам да сам се овај пут зајеб'о што сам иш'о у фарменкама.
Баш сам изгледао шалабајзерски.
А и крајеви ми се нешто расцветали....

D(z)avid

Quote from: mercedes on January 13, 2010, 01:39:49 PM
kako bre, tako Dejvi :mrgreen:, kod mene pise, grad, drzava rodjenja; Sarajevo, Jugoslavien i svi kad pogledaju smjeskaju se i kazu prolazi i ja se njima smjeskam i tako obidjoh pola  planete i niko nikada me nije sekunde zadrzao.

Pa da, svi ti po aerodromima znaju onaj hit D'Boysa iz 80-ih, "Jugooosloveenkaaa..."  :lol:
(jes' da te drzave vise nema, osim u nasim srcima, ali to isto i nema neke vece vaznosti kada su u pitanju "pjesnicke slobode").

Obzirom da sam ti vidio jednom fotku na net-u, ja te na njihovom mjestu ne bih tako lako (pro)pustao...

Ivan_D

Quote from: Tata Mirche on January 13, 2010, 10:43:15 PM

@ Ivan_D
Peta ekonomska u Kosutnjaku, odnosno ispod Kanarevog brda?
Ja is'o tamo pocetkom osamdesetih, razredna mi bila Sofija Jolic, statistiku mi predavao neki odvratni lik koji lici na bivola...
U moje vreme to je bila odlicna skola, ali je nekoliko sjajnih profesora umrlo u narednih par godina, verovatno pre no sto si ti dosao.

Hm, Beograd vrlo slabo poznajem i neznam gde je sta. Znam da odem do Terazija, a uz malo srece trefim Bulevar i Slaviju. Ne znam da li su negde u blizini Kosutnjak i Kanarevo brdo, ali ovaj deo gde je ova skola se zvao / zove  Rakovica.
Isao sam tamo do auto komande jednim autobusom, onda sam menjao autobus i isao drugim. U tom drugom bih obavezno zaspao i promasio stanicu-dve.

Inace, iz statistike je bio neki kreten, Stoinovic ili nesto tako, znam da je objasnjavao zasto u njegovom prezimenu nema "j".
Sta je predavala ta Sofija? Politicku ekonomiju?

Ja tamo isao krajem osamdesetih i svi nastavnici (nemoj ih zvati profesorima molim te), su se opasno lozili na Milosevica. Jednoj devojci i meni su pretili ispisom ako ne idemo na miting na Uscu.
Doduse, kasnije, kad ni ona ni ja nismo otisli na miting, niko to nije ni komentarisao, ali pre toga je bukvalno preceno ispisom.

Tata Mirche

Rakovica je opstina, a taj deo grada gde se nalazi skola je Kosutnjak. Do autokomande si isao nekim zemunskim busem, a odatle si morao na 47 ili 48 dalje... pored Banjice. Inace, skola ti se nalazila na samo par stotina metara od firme u kojoj je Sloba poceo karijeru kao direktor...

U moje vreme, pocetkom osamdesetih, to je bila odlicna skola i jedino je taj bizon, koji je predavao statistiku, kvario prosek.

Svi najvazniji profesori, racunovodstva, matematike, srpskog, daktilografije... su bili vrlo gotivni matorci, i pomrli su narednih godina cim su otisli u penziju. Mislim da je jedino srpkinja bila mladja, a ona se valjda ubila sredinom osamdesetih.

Ne mogu ni da zamislim da bi oni iz mog vremena terali decu na Milosevicev miting. Jedino taj statisticar, on je bio prava primitivna dzukela i nekako je normalno da bude Sloboljubac.

Ivan_D

Da, da, istina 47-48, sad si me podsetio. Iz Zemuna sam isao 18-com.
Razredni je bio taj koji nas je terao na miting. Predavao je fizicko, Kolja se zvao.

Inace, u pravu si, skoro svi nastavnici su bili dosta mladi, pa je moguce da ih ne znas.